Restaurant: Kedai Kopi Semua Semua
Info:

2024-08-04 189 views
成日聽朋友講香港有間馬來西亞連鎖店幾好食🙉開左幾年今日終於試🤝🏻今次去左旺角分店,喺正朗豪坊對面超方便👍🏻店舖裝修幾有特式幾懷舊🕰️-🥘辣死你媽配仁噹牛肉辣死你媽即係椰漿飯🟢配上青瓜絲、魚仔、花生、雞蛋等等👅仁噹牛肉辣辣哋幾惹味🤤同個飯幾夾❤️‍🔥-🫕湯咖喱豬頸肉米通粉豬頸肉大塊又唔會好韌👍🏻咖喱汁掛晒上米通上面😗確保每一啖都好夠味😌不過都幾辣😂-🍞椰香咖央多士多士烘得啱啱好🤝🏻開頭以為中間個餡係比較流質🤣但係實物係比較似咖央蓉😋杰身啲😆又幾夾幾好味🤤-🍹冬瓜龍眼茶正常一杯冬瓜茶😃有兩粒龍眼同一條冬瓜喺入面🤣-🧋恐龍下蛋白咖啡白咖啡好正🫶🏻唔會太甜又唔會夠味😌仲加埋雪糕球同埋美祿粒粒真係一流🫡
🥘辣死你媽配仁噹牛肉
🫕湯咖喱豬頸肉米通粉
🍞椰香咖央多士
🍹冬瓜龍眼茶
正常一杯冬瓜茶😃有兩粒龍眼同一條冬瓜喺入面🤣
🧋恐龍下蛋白咖啡

會話蘇媽真係香港CP值最高嘅馬來西亞茶餐廳🥹價錢親民仲要好味,你話點算😂-👢高佬麵配雞扒 $68每次都會叫,撈麵加超大塊嘅雞扒真係好邪惡😈雞肉外皮外脆肉質鮮嫩-🥘仁噹牛肉撈麵 $72油麵底配咖喱汁好夾,平時食車仔麵鍾意加咖喱汁食嘅朋友仔一定鍾意🤪-🐔🐮🐷馬拉沙嗲串燒 $92叫咗雞牛豬嘅馬拉風味串燒,加埋個秘製沙嗲醬,三串真係唔夠食呀😋-🍞紫菜肉鬆咖央多士 $46咖央多士就食得多🤌🏻加埋紫菜肉鬆真係令到口感再昇華🆙
👢高佬麵配雞扒 $68
🥘仁噹牛肉撈麵 $72
🐔🐮🐷馬拉沙嗲串燒 $92
🍞紫菜肉鬆咖央多士 $46
咖央多士就食得多🤌🏻加埋紫菜肉鬆真係令到口感再昇華🆙
裝潢滿滿懷舊味道,牆上壁畫 室內佈置是走馬來風座位乾淨闊落 坐得舒服,場地頗大 夜晚未到七點已經滿座,好彩早少少到🤭店員姐姐好好人 細心的介紹新菜式🔸高佬麵配仁當牛肉 $72高佬麵其實係馬來西亞特色哥羅麵,曲曲地既外表 同公仔麵有啲似 入口彈牙 好適合乾拌食,表面淋左微微辣偏甜+少少麻油香的醬汁,牛肉煮得好腍 香料入晒味 啖啖肉惹味🔸椰香咖央多士 $42多士烤得金黃香脆,咖央醬比例好好,椰香同斑蘭味兩者又出又平衡 再配合半溶牛油,口感味道都一流🔸椰汁班蘭冰 $38估唔到斑蘭味會咁香濃,厚滑的椰汁冰 滿足度及得上食甜品*不設+1服務費
裝潢滿滿懷舊味道,牆上壁畫 室內佈置是走馬來風

🔸高佬麵配仁當牛肉 $72

🔸椰香咖央多士 $42

🔸椰汁班蘭冰 $38
估唔到斑蘭味會咁香濃,厚滑的椰汁冰 滿足度及得上食甜品
椰汁班蘭冰

*不設+1服務費
2024-07-26
Type of Meal
Dinner
椰汁班蘭冰
2024-07-30 185 views
今日去咗蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐廳食嘢,佢喺香港嘅分店愈嚟愈多,都知佢呢個價錢嚟講質素真係有驚喜!首先試咗佢嘅檳城白咖哩海鮮麵($68),其實海鮮料好足,有大隻鮮甜嘅蝦同青口,彈牙嘅魚蛋,配搭上香濃醇厚嘅白咖哩醬汁,麵條質地’彈牙‘,好吸收咖哩嘅味道。另外試咗佢嘅椰香咖央多士($42),外脆內軟,椰香味加上咖央嘅香濃鮮味,難怪深受食客歡迎,。再嚟係蒜香青龍菜($78),今次係我第一次食青龍菜,而呢個菜式嘅特別之處在於它保留咗青龍菜原有嘅嬌嫩脆口感,同時加入咗蒜香,為呢道菜增添咗一股清新爽口的味道,真係令人大開胃口。食完青龍菜後,我又試咗兩隻蜜糖燒雞翼($48),出乎意料嘅是,雞翼皮脆肉嫩,蜜糖醬汁將雞肉醃得啱啱好,唔會過於甜膩,反而非常好入口。最後,我飲咗佢嘅檸檬薏米水($30),酸酸甜甜好開胃,解膩又清新,再嚟係新出品嘅白咖啡蛋糕($39),呢個蛋糕質感非常好,綿密濕潤,唔會過於乾澀,咖啡味恰到好處,無諗過連鎖茶餐廳會做到呢個質素嘅甜品。蘇媽蘇媽呢度嘅菜式都好好味,用心烹調,價錢抵得嚟品質非常出色,不愧為香港人氣十足的馬來西亞茶餐廳。

檳城白咖哩海鮮麵
蒜香青龍菜
蜜糖燒雞翼
白咖啡蛋糕
檸檬薏米水
2024-07-28
$150 (Lunch)
檳城白咖哩海鮮麵
蒜香青龍菜
蜜糖燒雞翼
白咖啡蛋糕
檸檬薏米水
2024-07-28 86 views
作為一個地道香港人,我最近有機會來到旺角嘅蘇媽蘇媽分店一嚐佢哋嘅道地本地小吃,以下為我對佢哋嘅食物印象:首先要推介嘅就係佢哋嘅檳城白咖哩海鮮麵。麵條Q彈,加上大大粒又肥又甜嘅蝦肉同青口,配搭上香濃滑順嘅白咖哩醬汁,令人回味無窮。每口都能感受到海鮮鮮甜嘅味道,再配合濃郁嘅咖哩香氣,實在係一絕!再來就係佢哋嘅椰香咖央多士。外脆內軟嘅多士配搭上香濃椰香同濃郁嘅咖央醬,實在是個完美組合,一口接一口,根本停唔到口。光是這一款小食已經令我垂涎欲滴。此外,我亦有試過佢哋嘅蒜香青龍菜,非常新鮮脆口,加上濃郁嘅蒜香,開胃程度超乎想像。光是聞到香氣已經覺得食慾大增。最後,我更挑選咗佢哋嘅蜜糖燒雞翼,出乎意料之外,雞翼皮脆肉嫩,蜜糖醬汁完全將雞肉駕馭到恰到好處,又唔會過於甜膩,真係令人回味無窮。光是食完兩隻就想再去拿多一份。總括而言,蘇媽蘇媽呢度嘅小吃確實好味到令人驚喜,價錢亦相當實惠。如果你有機會嚐過佢哋嘅菜式,我相信你一定會跟我一樣,迫不及待想再次光顧!

2024-07-28 107 views
行完街街食好西,氛圍相當熱鬧「蘇媽·蘇媽」我好仲意呢道舊情懷既壁畫、特色瓦磚、藏色彩繪木櫃、茶壺等;充滿東南亞風情,並且餐廳仲有機械人送餐魚仔醬蘿蔔糕 $52成九方塊拼上,香噴噴魚香醬味,煎到外脆內軟,蘿蔔糕料仲有啲咬口,鹹香惹味檳城白咖哩海鮮麵 $68材料十足鋪蓋面層有豆角、芽菜,豆腐魚蛋、雜菜腐皮卷、魚蛋蝦、蛋,豬紅、青口、啦啦、特色參巴醬(呢個唔建議走辣)油面底配白咖哩湯唔算好濃,亦唔會好鹹味道剛好檸檬薏米水(熱) $26
行完街街食好西,氛圍相當熱鬧「蘇媽·蘇媽」

魚仔醬蘿蔔糕 $52

檳城白咖哩海鮮麵 $68
油面底配白咖哩湯唔算好濃,亦唔會好鹹味道剛好

檸檬薏米水(熱) $26
2024-07-27
Type of Meal
Lunch
  • 檳城白咖哩麵
2024-07-25 137 views
「蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室」在旺角上海街開左分店,我真係想去好耐,以前去親蘇媽都感受到馬來西亞的風味🇲🇾。從裝潢到菜品,都充分展現了濃厚的馬來風情。進門的那一刻,彷彿就踏進了馬來西亞街頭小店的氛圍。今次就叫左呢幾樣我的至愛:👍🏻檳城福建蝦麵($68):餐廳在烹調上下了很大功夫,用數小時熬製湯頭,使蝦仁鮮甜多汁,麵條彈牙爽口。這絕對是我在香港吃過最接近馬來西亞正宗蝦麵的一道菜。👏🏻椰香咖央多士($42):🍞外酥內軟的多士,點綴著香濃爽口的椰香,佐以濃稠可口的牛油,絕對是一道讓人難忘的經典。🥤椰汁斑蘭冰($38):更是絕佳的解暑良品☀️。飄香四溢的椰香與清甜可口的斑斕交織,在炎熱天氣中帶來一股清爽。有總的來說,「蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室」無疑是香港最地道的馬來西亞餐廳之一。無論是蝦麵、咖央多士還是斑斕冰,每一道菜品都讓人有如置身馬來西亞🇲🇾,令人流連忘返,讓我回味起多年前在馬來西亞的美食經驗。如果您都想享受正宗的馬來西亞風味,一定要試吓啊!

2024-06-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2024-07-23 200 views
好耐無食過蘇媽蘇媽了,之前有一排好多人食要排晒長龍,而家平日時間夜晚嚟到旺角呢間數蘇媽蘇媽,唔使排隊,即刻可以入座😎🔖檳城福建蝦麵(油麵)$66賣相吸引,一碗麵有兩隻鮮蝦,半隻蛋,豬腩肉,通菜以及芽菜,配料豐富。食麵之前品嚐咗啖湯,鹹香四溢的蝦醬味,雖然睇落好似好辣咁,但其實係bb辣嘅程度,油麵同湯底好夾,唔會浸泡得太淋。🔖甲必丹咖哩雞扒飯($72)咖哩醬特別,是微甜辣的咖哩,口味特別,雞扒超大塊,雞扒煎得香脆,雞肉亦juicy唔會柴,咖哩入面嘅薯仔超入味同軟腍,好好食🤤🔖檸檬薏米水(凍)食咗辣野之後配上一杯凍檸檬薏米水感覺好fresh~餐廳裝修有心思,店舖闊落坐得舒服,價錢親民合理夾大份,推薦喜歡星馬風味嘅大家可以一試呢間餐廳

🔖檳城福建蝦麵(油麵)$66

🔖甲必丹咖哩雞扒飯($72)

🔖檸檬薏米水(凍)
食咗辣野之後配上一杯凍檸檬薏米水感覺好fresh~

2024-07-21 3270 views
[📍旺角|蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 ]位於旺角的蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室,以道地的馬來菜餚聞名於香港。店內裝修好有特色,而且員工非常有善,服務十分周到。首先叫左個開胃菜椰香咖央多士,外層金黃酥脆,內裡蓬鬆綿密,伴隨著濃郁的椰香,入口即化。這道傳統的馬來點心,堪稱該店的招牌小吃之一。再來是馬拉沙嗲串燒。店家提供豬肉、牛肉和雞肉三種選擇,肉質鮮嫩多汁,表面呈現焦香,搭配獨特的沙嗲醬料,酸甜帶辣,令人胃口大開。另一道不可錯過的菜式是三層肉肉骨茶。湯頭濃郁醇厚,飽含各種馬來香料的味道,三層肉肉質軟嫩可口,層次豐富,讓人彷彿置身於馬來西亞街頭小店。最後的馬拉黑椒炒蜆拼薄餅更是一絕。新鮮的蜆肉配上濃郁的黑椒醬汁,口感香滑,爽脆的薄餅則為這道菜添加了不同的風味。值得一提既係蜆肉勁勁勁大隻,仲要係店員每日新鮮去街市精挑細選,粒粒都夠哂新鮮同肥美。🍞椰香咖央多士 $42🍢馬拉沙嗲串燒(豬/牛/雞) $48🥘三層肉肉骨茶 $88🐚馬拉黑椒炒蜆拼薄餅 $158
[📍旺角|蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 ]

🍞椰香咖央多士 $42
🍢馬拉沙嗲串燒(豬/牛/雞) $48
🥘三層肉肉骨茶 $88
🐚馬拉黑椒炒蜆拼薄餅 $158
2024-07-19
$150 (Dinner)
  • 馬拉黑椒炒蜆拼薄餅
2024-07-21 194 views
都有一段時間無黎食,諗住經開旺角就同老婆去食番個午餐。行到去見無人排隊,仲滿心歡喜唔駛等位。點知入到去坐低睇餐牌,見到食物嘅價錢貴咗好多!$48食個多士同$92 六串串燒都真係唔低食!其他野食都明顯加晒價。而且店員嘅服務態度都差咗了,又唔講清楚坐邊個位,坐低咗諗住叫店員點餐又叫我地用手機點,不禁問佢都無俾QR code 我點餐。整體黎講,食物質素下降,價錢又貴咗,服務又差咗。食埋呢一次真係唔會再黎食啦!
2024-07-21
$133 (Lunch)
2024-07-20 1971 views
呢排心思思好想飲肉骨茶 又未得閒飛住喎就決定去試試 一直都好出名既蘇媽蘇媽啦~呢到既環境好光猛 好闊落餐廳樓底好高 所以感覺空間感好充足就算星期五晚繁忙時間黎食 都唔覺得好逼夾🐷豬腳彎肉骨茶呢到既肉骨茶係偏向藥材味比較重既個一款但一啲都唔會好難入口 淡淡既藥材香味配合埋好濃郁既肉湯 熱辣辣 飲落去好舒服飲哂啲肉骨茶唔夠喉 仲可以添 唔怕唔夠喉今次嗌左豬腳彎 每一舊都啖啖肉 好滿足飲哂成碗肉骨茶之後 發覺個嘴有黏黏地既感覺係充滿骨膠原既感覺 證明真係好足料😋🫓黑椒炒蜆配薄餅呢一碟炒蜆絕對係今晚最有驚喜既一碟餸🥺一上枱 熱辣辣 出晒煙 非常之新鮮啲蜆每一隻都好肥嘟嘟 脹卜卜食落絕對冇成口沙既情況 仲要每一粒都好甜🤭個黑椒醬汁 調得非常之惹味 辣辣地同時又唔會搶哂蜆既鮮甜味 冇得頂食薄餅嘅時候 點一點啲黑椒汁 夾埋粒肥嘟嘟嘅蜆肉 一啖放哂入口無 得 輸 啊 啊 啊😋🍢馬拉沙嗲串燒(3串)今次嗌左雞肉牛肉豬肉各一串串燒調味岩岩好 非常之入味😋串燒亦都唔會燒得好乾 仲會保留到肉汁沙嗲醬仲好惹味 小食黎講最好不過🥥椰香咖央多士呢個唔洗多講 有得咖央點會唔正呢度既咖央醬比得非常之足 咬落到好香椰味多
呢排心思思好想飲肉骨茶 又未得閒飛住喎
就決定去試試 一直都好出名既蘇媽蘇媽啦~

呢到既環境好光猛 好闊落

食薄餅嘅時候 點一點啲黑椒汁
夾埋粒肥嘟嘟嘅蜆肉 一啖放哂入口
無 得 輸 啊 啊 啊😋
黑椒炒蜆配薄餅

🍢馬拉沙嗲串燒(3串)
今次嗌左雞肉牛肉豬肉各一串
串燒調味岩岩好 非常之入味😋
串燒亦都唔會燒得好乾 仲會保留到肉汁
沙嗲醬仲好惹味 小食黎講最好不過
馬拉沙嗲串燒(3串)

🥥椰香咖央多士

📍蘇媽·蘇媽馬來西亞茶餐室
旺角上海街618號地下G01號舖
2024-07-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
豬腳彎肉骨茶
黑椒炒蜆配薄餅
馬拉沙嗲串燒(3串)
椰香咖央多士
旺角呢間分店的樓底好高,整體的裝潢,如門框,壁畫,都有種檳城小餐館的錯覺。今日係附近做完瑜伽,我點了✨️檳城阿參叻沙呢款叻沙同平時大家認知的叻沙有好大分別,原來係檳城的名物。將煮熟的米粉放入碗中,再加入切成幼條狀的青瓜、紫洋蔥、生菜,菠蘿粒,薄荷葉和剁碎的魚肉,然後淋上亞參湯頭,辣得黎帶微酸,超級惹味,越食越過癮。✨️飲品當然要配返話梅柑桔水,解辣又清新,每次都係點佢。✨️今次佢叫左抹茶榴槤糯米糍,估唔到幾有驚喜。入面滿滿的榴槤蓉,外皮軟糯,榴槤控一定鐘意。💗餐廳的定價合理,午市套餐的選擇都幾多,而且好多標誌性的特色檳城食品,值得再訪。
旺角呢間分店的樓底好高,整體的裝潢,如門

框,壁畫,都有種檳城小餐館的錯覺。

今日係附近做完瑜伽,我點了
✨️檳城阿參叻沙

✨️飲品當然要配返話梅柑桔水,解辣又清

新,每次都係點佢。

✨️今次佢叫左抹茶榴槤糯米糍,估唔到幾有

驚喜。入面滿滿的榴槤蓉,外皮軟糯,榴槤控

一定鐘意。

💗餐廳的定價合理,午市套餐的選擇都幾

多,而且好多標誌性的特色檳城食品,值得再訪。
2024-07-17 170 views
Back at one of my favourite places for cheap Malaysian eats. Been here many times already back when it only had a store in Sham Shui Po. This one at Mong Kok is huge! Had the luxury of visiting during a weekday lunch, and it was very spacious 😎 Ordered my favourite beef rendang with Nasi Lemak. Always love how they serve it with some salted peanuts and fish! It’s the best mix of different textures. The beef rendang was quite spicy, so it’s perfect with the pandan rice. I also tried the laksa for

I also tried the laksa for the first time and it was full of flavour and textures. The combination with lettuce also added a crunch to the bowl of noodles, making this dish a lot more interesting.

Their Kaya toast is also a must order for me, and it never disappoints! Have no idea how restaurants can actually make their toasts so crunchy, can never replicate this at home.

All this just for $174 for two, so worth it!
2024-07-17 168 views
蘇媽蘇媽主打馬來西亞菜式,裝潢好有心思,高度還原馬拉茶室格局餐牌大致有飯類、湯麵、撈麵、肉骨茶、小食及甜品,款式都好吸引,價錢合理又有星馬風味🎈特製辣椒板麵好特別唔係度度食到,配料豐富🥢有豬肉碎、炸蒜、炸蔥、豬油渣、炸蝦米、乾魚仔、蔥花、蝦辣醬配溫泉蛋我地嘅麵底揀咗米粉,同配料撈勻後相當入味,味道超濃郁,炸蝦米同乾魚仔帶嚟香脆口感,好有滿足感🎈鮮油咖央多士必食!幾乎每枱都會點,香脆多士夾住厚厚一層咖央醬,特別邪惡👿 甜度剛好有淡淡咖央香味,勁正🎈馬來西亞拉茶拉茶加咗花奶煉奶,淡淡茶香口感順滑,帶點姜味,味道獨特同時好易入口

🎈特製辣椒板麵

🎈鮮油咖央多士

🎈馬來西亞拉茶
2024-07-08 157 views
經過旺角文青雜貨店,順路來旺角蘇媽吃個晚餐,餐廳內有一個大飾櫃,叢集了很多70-80年代玩具🪀,滿滿嘅童年回憶返晒嚟,有時候會過嚟再望吓啲玩具都值得。我們點了一份咖央多士  ,咖央多算是這裏必點的,厚厚冰凍鮮牛油,邪惡但又充滿幸福感。我還點了一個檳城福建蝦麵,這道麵食的蝦子鮮甜,五花腩肉切到都幾大件,濃稠的龍蝦🦞湯汁煮油麵,超香又有口感,少辣,咸味恰到好處。夏日炎炎 點都要點杯凍飲,我就點了一杯桔仔話梅水,餐後飲帶點refresh腸胃的功效,入面有一粒原粒話梅,飲完仲可以食。在食物的品質上表現不俗,有自己的食物水準和風格和賣點,價格也相對合理平民,提供了性價比高的用餐體驗。這次的用餐經驗讓我感到很滿意,可以推薦這家餐廳給遊客及想吃馬來西亞食品的人,讓他們享受到同樣的美味和服務。
經過旺角文青雜貨店,
順路來旺角蘇媽吃個晚餐,
餐廳內有一個大飾櫃,
叢集了很多70-80年代玩具🪀,
滿滿嘅童年回憶返晒嚟,
有時候會過嚟再望吓啲玩具都值得。

我們點了一份咖央多士  ,
咖央多算是這裏必點的,
厚厚冰凍鮮牛油,
邪惡但又充滿幸福感。

我還點了一個檳城福建蝦麵,
這道麵食的蝦子鮮甜,
五花腩肉切到都幾大件,
濃稠的龍蝦🦞湯汁煮油麵,
超香又有口感,少辣,咸味恰到好處。

夏日炎炎 點都要點杯凍飲,
我就點了一杯桔仔話梅水,
餐後飲帶點refresh腸胃的功效,
入面有一粒原粒話梅,飲完仲可以食。

在食物的品質上表現不俗,
有自己的食物水準和風格和賣點,
價格也相對合理平民,
提供了性價比高的用餐體驗。

這次的用餐經驗讓我感到很滿意,
可以推薦這家餐廳給遊客及
想吃馬來西亞食品的人,
讓他們享受到同樣的美味和服務。