Restaurant: Kedai Kopi Semua Semua
Info:

2024-08-28 151 views
呢間馬來西亞餐廳,淨係門口嘅裝修已經好吸引,非常打卡,行到入餐廳,裝修好懷舊嘅感覺,樓底好高,空間感好好,座位坐得好舒服,未到一點,餐廳已經差唔多坐滿,而家嘅香港已經好少可以坐滿人🫣午市套餐有好多選擇,全部都係馬來西亞傳統美食。肉骨茶一上碟已經聞到好大浸肉骨茶味,好香,而且用料十足,真材實料,個湯仲可以無限添飲,啲肉都好好味,好夠淋,吸晒湯嘅精華,仲有豆卜金菇等等嘅配料,好夠飽。馬來西亞海鮮湯麵個湯好濃郁,好有馬來西亞嘅風味,而且啲海鮮好新鮮,有青口、蜆、蝦,個湯好好飲,幾乎俾我飲晒,味精唔重,食完都唔會口渴。

馬來西亞海鮮湯麵
2024-08-28 171 views
餐廳係朗豪坊附近,門口好靚,好有馬來西亞🇲🇾既格調,整體感覺好舒服,侍應好helpful,服務一流,我地十二點倒去到餐廳,坐左一陣,餐廳已經坐滿人,應該好有吸引力😍😍😍午巿套餐有唔少選擇,樣樣都好吸引,價錢都算合理,招牌肉骨茶果然係招牌茶,色香味俱全,用料足,個湯仲可以無限添飲,正!豬肉肉質好,好香,唔會硬,吸哂湯既精華馬來西亞拉茶拉茶好香,茶底好濃郁,好有馬來西亞風味,仲可以選甜度,正!

午巿套餐有唔少選擇,樣樣都好吸引,價錢都算合理,

招牌肉骨茶

馬來西亞拉茶
拉茶好香,茶底好濃郁,好有馬來西亞風味,仲可以選甜度,正!
2024-08-26 129 views
假日要係旺角搵食有啲難度,但又唔想求其搵啲快餐食,朋友就話喺朗豪坊隔離星馬菜。餐地地方夠大,食品種類又多,至啱我樣樣都想食啲嘅人。椰香咖央多士多士非常脆口,厚厚嘅咖央醬非常滿足。馬拉沙嗲串燒串燒肉質嫩滑,最正係個沙嗲醬,香濃惹味。魚仔醬蘿蔔糕有啲似XO醬蘿蔔糕,但加埋魚仔令口感更突出。檳城福建蝦麵一睇就知到非常足料,特別係個湯底,加左蝦油更鮮更濃,仲有好多種粉可以選擇。怡保手撕雞銀針粉手撕雞舖得滿滿,配上魚片、芽菜,唔食辣嘅朋友就啱哂。桔仔話梅水酸酸甜甜,食飽之後飲返杯非常消滯解膩。

椰香咖央多士
多士非常脆口,厚厚嘅咖央醬非常滿足。

馬拉沙嗲串燒
串燒肉質嫩滑,最正係個沙嗲醬,香濃惹味。

魚仔醬蘿蔔糕
有啲似XO醬蘿蔔糕,但加埋魚仔令口感更突出。

檳城福建蝦麵

怡保手撕雞銀針粉
手撕雞舖得滿滿,配上魚片、芽菜,唔食辣嘅朋友就啱哂。

桔仔話梅水
酸酸甜甜,食飽之後飲返杯非常消滯解膩。
2024-08-25 313 views
雖然離家較近,跟風開業的「麥金麥金馬來西亞特色茶啡室」前陣子已經結業,幸好食物水準更高的「蘇媽蘇媽馬來西亞茶餐室」離家也不太遠,讓這晚想吃肉骨茶和吃邪惡多士的我,仍然可以解饞一番。與太太兩人再度來訪,「肉骨茶」和我最喜歡的「海南鴛鴦燒麵包」(.$48)都不少得,另外還點了一客三串,豬、牛、雞各一串的「馬拉沙嗲串燒」($48)和一杯酸甜解渴的「桔子話梅水」($30)做飲品,便成了這夜的晚餐。前次到來,我吃的是「三層肉肉骨茶」,今次幫襯,我就吃了蘇媽推介,價錢同樣是$88的「豬腳彎肉骨茶」。這裡可以喝完再添的肉骨茶仍然味道濃郁,是我喜歡的味道,豬腳彎雖與三層肉不同,但同樣是肥瘦俱備,蘸以馬來黑醬油或是下了紅椒和生蒜的醬油,都是適合之選,而豆卜、金菇與杞子等配料,也豐富了這肉骨茶的內容。至於我非常喜歡的「海南鴛鴦燒麵包」,是一貫的甜美可口,而「桔子話梅水」也是一貫的醒胃怡神。那三串沙嗲呢?肉質都好,軟腍不韌,蘸以多甜少辣的沙嗲醬,也不錯。打從「蘇媽蘇媽」在桂林街營業開始到了今天,大大話話幫襯了它不下十數次,它的食物水準仍能一直保持,正是我久不久便會想起它的主要原因。
Type of Meal
Dinner
  • 海南鴛鴦燒麵包
  • 三層肉肉骨茶
  • 桔子話梅水
2024-08-22 723 views
豬腳彎肉骨茶:食馬來西亞野必叫既肉骨茶!鍾意佢有獨特既藥材味。今次呢款仲可以揀唔同部位既肉,不過我地唔識啲部位既名,所以求其揀左呢款🤣原來係編多肥肉。而且無且無限舉手添招牌沙煲老鼠粉(走蔥):老鼠粉好似廣東人食既銀針粉,配料豐富,同加太陽蛋撈埋一齊👍🏽👍🏽果然係招牌推介!椰漿飯配咖喱雞肉:咖哩份量都幾多,仲有配少少魚乾仔同仲係脆既蝦片,好香口!美綠恐龍:非常多粉、非常濃味
豬腳彎肉骨茶:

招牌沙煲老鼠粉(走蔥):

椰漿飯配咖喱雞肉:
咖哩份量都幾多,仲有配少少魚乾仔同仲係脆既蝦片,好香口!

美綠恐龍:
非常多粉、非常濃味

招牌沙煲老鼠粉
椰漿飯配咖喱雞肉
美綠恐龍
招牌沙煲老鼠粉
  • 招牌砂煲老鼠粉
2024-08-21 182 views
猶記得當年蘇媽喺深水埗開第一間舖嘅時候經已一試難忘,知道佢喺旺角開咗分店好耐,今日卒之有機會嚟試下,旺角店環境更加寬敞,加上特色玩味嘅牆身擺設,配合極高嘅樓底,環境舒適之餘又有餐廳特色。桔仔話梅水,不嬲對桔仔同埋話梅呢兩個味道都唔係話十分之鍾意,但係呢一杯嘢飲將兩樣嘢夾埋竟然咁有驚喜,桔仔同埋話梅配搭喺上嚟嗰個清爽味道,令我對呢兩樣嘢重新審視。馬拉沙嗲串,沙爹串燒得相當有風味,我哋豬牛雞各揀咗兩串,牛同雞都令人有記憶點,前者有意想不到嘅牛味,而後者就盛載住嫩滑嘅口感,隨附嘅沙爹醬係比較重花生味而且有粒粒花生碎嘅版本,鍾意食花生嘅朋友大愛。高佬麵配仁當牛肉,仁當牛肉口感軟嫩,味道層次豐富,特別鍾意佢嘅筋位好多,致使口感得到極大嘅滿足;高佬麵有啲似韓式嗰隻辣雞麵,不過口感就更為彈牙,每一條都撈滿甜豉油,本身已經相當好食,食到半路撈埋仁當牛肉個汁,再加上銀魚仔、花生同埋溫泉蛋嘅加持,簡直如虎添翼,直呼點解我咁遲先發現。

2024-08-18 174 views
喺朗豪坊行完街就嚟咗呢間之前喺荃灣食唔到嘅蘇媽蘇媽,餐廳位處文物保育兼在旺區入面有些兒時陳設,勾起兒時回憶。室內環境尚算寬敞,樓底高,空間感夠大。價格都適中,唔算好貴。甜品恐龍蛋,新品推介,最早上枱,次序有D倒轉; 不過少甜ok👌嘅,健康D紫菜肉鬆咖央多士,都係新品推介,要上枱時即刻趁熱食,隔多陣就會差少勒,椰香味略少咗D。檳城白咖喱海鮮麵( 油麵),都係新品推介,味道尚可,也不算好辣,ok好食😋。

入面有些兒時陳設,勾起兒時回憶。

室內環境尚算寬敞,樓底高,空間感夠大。

價格都適中,唔算好貴。
2076 views
2057 views

2024-08-14 227 views
好耐無黎食蘇媽了都唔洗好似以前咁大排長龍唔洗等位 直入之前黎食 一坐底就會上肉骨茶 依家唔知係轉佐定點 係唔會有一細碗肉骨茶飲住先肉骨茶湯底好似無以前咁好 藥材味比較淡 唔突出試佐個新出既紫菜肉鬆咖央多 都係原味好食好多好似都KEEP唔到一開業既水準咁....
好耐無黎食蘇媽了
都唔洗好似以前咁大排長龍
唔洗等位 直入
之前黎食 一坐底就會上肉骨茶
依家唔知係轉佐定點 係唔會有一細碗肉骨茶飲住先

肉骨茶湯底好似無以前咁好 藥材味比較淡 唔突出
試佐個新出既紫菜肉鬆咖央多
 都係原味好食好多
好似都KEEP唔到一開業既水準咁....
2024-07-08
2024-08-10 307 views
第一次嚟旺角嘅呢一間懷舊馬來西亞風餐廳食lunch,星期六12點幾嚟到已經幾乎全場爆滿,裝修好有特色,場地四四方方,樓底幾高,用餐環境舒適。~~~餐牌選擇都幾多,由馬來西亞出名嘅藥膳肉骨茶、撈粉麵、湯粉麵、馬拉咖喱、咖央多、等等的都有,價錢唔算太貴。~~~一個人黎食一碗檳城亞參叻沙米線、一杯怡保白咖啡(凍),再加個椰香咖央多士,已經食到好飽。~~~檳城亞參叻沙米線同平時食嘅喇沙都幾唔同,湯底係魚肉湯,酸酸辣辣帶有少少蝦膏味,材料有魚蓉、青瓜、生菜、紅洋蔥、波蘿、薄荷葉等等,濃郁得黎,又有啲蔬菜增添清爽感,不過整體都偏辣,唔食得辣嘅話可能要試下其他。~~~椰香咖央多士就係佢哋嘅招牌之一,多士烘得夠脆,醬嘅份量慷慨,帶濃濃椰香同牛油香、,仲有少少斑蘭香,質感有點像Mousse。~~~怡保白咖啡少甜少冰,甜度恰到好處,幾適合香港人口味,搭配椰香咖央多士好夾。~~~蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 旺角上海街618號地下G01號舖

蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
旺角上海街618號地下G01號舖
🇲🇾【 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 】 🇲🇾⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄一直係「蘇媽」嘅粉絲,以相宜嘅價錢就食到正宗又好味嘅馬來西亞菜式🤎 主食、小食、飲品,連甜品都有,選擇多籮籮,一應俱全😌 每人百幾蚊已經食到好飽,性價比超高💯🦐檳城福建蝦麵雖然湯底赤紅色,但事實上係用蝦殼、蝦頭熬煮,湯頭鮮甜濃郁,適合唔食得辣嘅朋友❣️配料有鮮蝦、豬肉、魚片、水煮蛋、通菜等,超豐富❤️‍🔥 麵底可以揀米粉、滲滲、河粉、油麵、米線、老鼠粉、米通粉,非常客製化😁🐀招牌砂煲老鼠粉老鼠粉即係我哋平時食開嘅銀針粉🤍另加入豬肉碎、魚乾、豬油渣同雞蛋,食之前撈勻,調味唔錯,鹹香十足🤤🍞椰香咖央多士我的最愛🙌🏻 多士麵包香脆,塗上鮮牛油,再夾一層厚厚自家製椰香咖央,好香,好美味👏🏻🍢馬拉沙嗲串燒雞牛豬可以自由配搭,我哋各要咗一串,肉質嫩滑唔會嚡,沾上滿滿沙嗲醬,回味無窮🥰🥞榴槤多士餅配雪糕想講連個甜品都好好食😂 作為超級榴槤控,呢個durian多士餅真係跑贏💯榴槤味勁香濃,外層熱香餅鬆軟,配埋一齊食再加雪糕,簡直世一🏆☕️馬來西亞拉茶跟餐配熱飲,可以自由選擇多奶、少奶或走奶😊⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄
🇲🇾【 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 】 🇲🇾

🍞椰香咖央多士

🍢馬拉沙嗲串燒

🥞榴槤多士餅配雪糕

☕️馬來西亞拉茶
跟餐配熱飲,可以自由選擇多奶、少奶或走奶😊

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🦐檳城福建蝦麵($66)
🐀招牌砂煲老鼠粉($88 )
🍞椰香咖央多士($42)
🍢馬拉沙嗲串燒 - 雞,牛,豬($48/3串)
🥞榴槤多士餅配雪糕($58)
☕️馬來西亞拉茶(跟餐配熱飲)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)
旺角上海街618號地下G01號舖

2024-08-06
$150 (Lunch)
2024-08-09 291 views
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼主打馬來西亞菜式嘅「蘇媽蘇媽」於旺角上海街618號有分店✨打開menu,美食種類多不勝數👏🏻包括肉骨茶、椰漿飯及砂煲老鼠粉等,下次有機會一定要試埋其他菜式😋🔸檳城福建蝦麵 改米粉($66)➰跟餐配馬來西亞拉茶(熱)湯底以鮮蝦熬煮而成,混合辣參巴醬後味道更吸引😻配料有豬腩肉、蝦、魚片、通菜等,相當豐富呢💋而跟餐飲品拉茶製作相當考功夫,以「拉」嘅動作將奶完美混合於茶中,味道鮮美,口感香滑☕️🔸招牌砂煲老鼠粉($88)➰跟餐配馬來西亞拉茶(熱)老鼠粉(即銀針粉)用熱焫焫砂煲呈上🍲加入大量豬肉碎、蒜粒、魚乾、蝦乾、榨菜乾等配料,撈埋雞蛋、黑醬油一齊食更添滋味🔥🔸椰香咖央多士($42)多士烘得酥脆可口,咖央醬份量相當有誠意🥪咬落啖啖濃郁椰香同咖啡味道,大滿足💕🔸馬拉沙嗲串燒 - 雞牛豬($48/3串)沙嗲串醃製得相當入味,而且燒得恰到好處🙆🏻‍♀️外表微焦香脆,內裏肉汁豐沛👍🏻🔸榴槤多士餅配雪糕($58)多士餅鬆軟富蛋香,中間餡料係香濃榴槤蓉💫配上柔滑雪糕口感更加豐富🍨▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲

🔸檳城福建蝦麵 改米粉($66)
➰跟餐配馬來西亞拉茶(熱)

🔸招牌砂煲老鼠粉($88)
➰跟餐配馬來西亞拉茶(熱)

🔸椰香咖央多士($42)

🔸馬拉沙嗲串燒 - 雞牛豬($48/3串)

🔸榴槤多士餅配雪糕($58)
朋友去馬拉旅行,話當地d馬拉野食好正,搞到我都肉骨茶癮起。好在香港係美食之都,想食邊一國美食都有。多年都係蘇媽Fans,可惜銅鑼灣分店無咗,好在呢間旺角分店人流旺盛,希望佢Keep住做落去。咖央多士可以選擇減牛油或者唔減牛油,為咗食正宗嘅味道,都係決定唔減牛油,咬落個包非常酥脆,咖央醬香濃幼滑,牛油香氣令咖央嘅甜帶有微微嘅鹹,令整體甜得更有層次。高佬麵都係馬拉嘅特色乾麵,香港比較少地方可以食到,但係係馬拉就隨處可見,質感彈牙,帶點點蛋香,加埋溫泉蛋,入口更為滑溜,而豬軟骨則軟腍入味。肉骨茶是個人喜歡的藥膳風味,濃郁甘甜,而且可以無限續加,豬腳彎入口啖啖膠原感,半皮半肉,口感甚佳,而且份量好多,抵食。最後拉茶則是打卡必備,上層滿滿的一層泡沫,非常IGable,飲落係奶多嘅港式奶茶Feel,不錯。

2024-08-08 229 views
之前係旺角行街耐唔耐都會見到呢間蘇媽.蘇媽但一直都未食過 去到今日朋友極力推薦下終於嚟咗試呢間馬來西亞餐廳 招牌砂鍋老鼠粉 (走炸蔥頭) (走炸蒜)老鼠粉姐係銀針粉 口感煙韌彈牙 入面有乾魚仔 豬肉碎 炸蝦米 豬油渣 生蛋同蔥 配料好豐富 撈勻再趁熱食好惹味紫菜肉鬆咖央多士呢個係新品嚟的 多士嘅表面烘到金黃色 除咗有咖央醬仲有牛油係入面 連埋紫菜肉鬆食落好有層次感馬拉沙嗲串燒 (3串)豬牛雞都各嗌咗一串 肉質juicy而且燒完仲keep到肉汁 點埋沙嗲醬食 味道香濃

招牌砂鍋老鼠粉 (走炸蔥頭) (走炸蒜)

紫菜肉鬆咖央多士

馬拉沙嗲串燒 (3串)
與友人到旺角吃飯,想吃特式菜,不久便座無虛席店內裝橫充滿馬拉特色,座位寛闊坐得舒適檳城白咖喱海鮮面 $68有魚蛋,蝦,豬紅,青口等超多配料,將參巴醬攪拌後,嘗一口湯底,香濃的白咖喱味帶點微辣,配上油面,非常惹味又足料,推介檳城亞參喇沙米線 $64正宗的檳城做法,有大量蔬菜香葉,包括洋蔥,菠蘿,薄荷葉等,特別的味道,第一次吃喇沙覺得有清新爽口的感覺百吉爹肉骨茶(豬腳彎) $88湯頭濃郁帶藥材味,喝下聞到獨特香氣,聽說可行氣活血,而豬骨彎豬皮爽彈,肉質軟冧入味,肉骨茶更可免費任添,必點位置方便,價錢合理,值得再來
與友人到旺角吃飯,想吃特式菜,不久便座無虛席

店內裝橫充滿馬拉特色,座位寛闊坐得舒適

檳城白咖喱海鮮面 $68

檳城亞參喇沙米線 $64

百吉爹肉骨茶(豬腳彎) $88

位置方便,價錢合理,值得再來

• 豬腳彎肉骨茶
2024-08-06 223 views
講起馬來西亞菜,一定想起“蘇媽”。“蘇媽”一直以來都以正宗馬來西亞美食而聞名,食物有辣有唔辣,適合不同人的口味。這些道地的美味,讓我們得以一窺馬來西亞獨特的飲食文化。《檳城福建蝦麵》$68湯頭濃郁甘美,帶有海鮮的鮮甜。麵條韌勁十足,吸飽了湯汁,每一口都讓人回味無窮。配上鮮嫩的大蝦和豬肉片,還有半隻雞蛋,讓人食慾大增。《檳城白咖哩海鮮麵》$68檳城的另一絕品就是白咖哩海鮮麵。這道菜的亮點在於濃郁香醇的白咖哩湯底。用椰奶與各種香料熬煮而成,滑順綿密,回味悠長。麵中加入鮮甜的鮮蝦、青口、花甲,還有一字骨、白魚蛋、豆卜、豬紅……口感鮮美多樣。麵條Q彈有勁,令人滿足。《馬來西亞拉茶》$28作為馬來西亞最富特色的飲品之一,拉茶絕對是不可錯過的。這款由黑茶、煉乳與調味料製成的飲品,口感濃郁香甜,帶有一絲微苦。喝下第一口,你就會被這種獨特的滋味所吸引。不同於一般的奶茶,拉茶有著自己的個性,濃濃的茶香與奶味,餘韻悠長。

《檳城福建蝦麵》$68

《檳城白咖哩海鮮麵》$68