2017-03-22 603 views
老婆鍾意食台灣菜,未能夠帶佢去台灣旅行,惟有帶佢食台灣菜~呢2年晚市套餐不斷加價,而且款式又小咗,有時想食嘅套餐冇就散叫抵D,反正老婆唔飲湯,又飲唔晒一杯嘢飲,次次都要幫佢飲埋不如慳返D錢好過啦!招牌套餐仲要冇咗老婆鍾意嘅珍珠奶茶,惟有揀個晚市精選套餐餐湯超級油嘅合掌瓜,老婆見到已經唔肯飲,作為湯怪我梗係唔理油定湯倒晒落肚啦~老婆鍾意食炒飯,所以單點咗個海苔肉鬆海鮮炒飯,配料幾多,肉鬆鬆脆套餐叫咗醬爆芥蘭鮮魷牛肉配白飯,牛肉韌咗小小,芥蘭又生咗小小,但味道唔錯珍珠奶茶嘅珍珠就完全唔掂,中間硬硬的好似唔熟定唔知點咁,作為台式食肆如果珍珠奶茶都做唔好都幾失敗~
老婆鍾意食台灣菜,未能夠帶佢去台灣旅行,惟有帶佢食台灣菜~
招牌套餐仲要冇咗老婆鍾意嘅珍珠奶茶,惟有揀個晚市精選套餐
2017-03-08 422 views
我喜歡台灣菜,所以自從墾丁出現後也經常光顧~加價是必然的,最初5-70元的套餐已經加到7-90元,而且部分套餐已經不再送珍珠奶茶了😣二人套餐之前百二三元,現在一加就是二百幾了,所以沒有再點二人餐散叫價錢合理,所以我們點一個餐+1碟海苔肉鬆海鮮炒飯跟餐的湯油到不行,見到已經不想飲了珍珠奶茶是我的至愛,但是晚珍珠好難食,中間硬的,為甚麼會越來越退步😭芥蘭炒牛肉,味道0k的,芥蘭爽口,但牛肉又乾又韌海苔肉鬆海鮮炒飯差不多是我每次必點的,也是一直保持到良好水準的炒飯,配料多,肉鬆也美味~我們被安排坐的位置,其實店員絕對有充足空間送餐的,加上客人不多,但卻將食物放到老遠就離去,難道那個位還有其他"人"坐?老實說我還是喜歡墾丁這食店的,希望可以重回起點,重拾水凖,眼見越來越小人光顧,由從前排隊等位,到現在小貓幾隻,每次到來也感到水凖下降,很擔心有天會結業呢~
我喜歡台灣菜,所以自從墾丁出現後也經常光顧~
散叫價錢合理,所以我們點一個餐+1碟海苔肉鬆海鮮炒飯
跟餐的湯油到不行,見到已經不想飲了
芥蘭炒牛肉,味道0k的,芥蘭爽口,但牛肉又乾又韌
2017-03-03
$76 (Dinner)
2017-01-12 665 views
食店極不起眼,要穿過前面兩間食肆先至去到。兩人都有半圓梳化位坐,正!餐牌有二人套餐,但對我們來說,那份量是太多了,寧願散叫食物。海鮮炒粉,落order 之前有點神秘感,因為英文名字說明有兩種不同的粉。仔細的看才發現是米粉+透明的粉,幾得意。又好在炒得非常乾身,雖然都幾大碟,但不覺得膩只看菜名已覺吸引。一放入口不得了,豬扒脆口的,有蜜糖甜味又有酒味,幾balance。唯獨罐頭水蜜桃有點格格不入,而且整體偏油。A菜,上面d 肉碎同雞絲都唔少,同幾香口不過呢,某男職員上菜時飛碟落枱面,又黑面,令人側目環境亦屬一般,因為望住溜冰場,我們用餐時下面打緊冰上曲棍球,好嘈!

海鮮炒粉
花雕蜜糖豬扒
台式A菜
A菜,上面d 肉碎同雞絲都唔少,同幾香口

不過呢,某男職員上菜時飛碟落枱面,又黑面,令人側目

Type of Meal
Dinner
海鮮炒粉
花雕蜜糖豬扒
台式A菜
2016-12-31 442 views
晚餐時間,叫了二人餐(有拼盤,皮蛋豆腐,一碟例牌大少的雞,選項要豆腐鍋,雲吞雞)三人吃,還可打包一盒,味道不錯。加一後$250,以4人分量計,抵吃!店員態度很好,吃得很開心。
加一後$250,以4人分量計,抵吃!

店員態度很好,吃得很開心。
2016-12-31
$80 (Dinner)
  • 雲吞雞
2016-12-14 522 views
之前食咗幾次都覺得OK , 所以帶朋友去吃, 點知, 有少少覺得差咗個牛尾陣味好怪, 臭...朋友食少少就放棄咗~~炸雞扒...味重到, 絕對不可以唔跟飯吃....暫時應該唔會再去吃lu

個牛尾陣味好怪, 臭...朋友食少少就放棄咗~~

炸雞扒...味重到, 絕對不可以唔跟飯吃....

暫時應該唔會再去吃lu
牛尾
2016-12-09
2016-12-08 2673 views
閒日晚上我想去IKEA去Megabox,同行友人病病地,想搵間慢慢食慢慢坐慢慢傾餐廳,上左十幾層最後揀左最角落既呢間。閒日既晚上大把位(咁大個場得三枱客),侍應小弟安排左我地坐圓形疏化位有cushion坐得舒服。遠望到樓下打冰曲。一坐低就問侍應小弟囉杯暖水食藥,小弟服務態度好又勤力,介紹左我地有啲晚餐抵食啲,望完餐牌就好認同😂病人胃口麻麻地想食濕野,叫左個「宋家菜肉餛飩拼紅燒牛肉湯麵」個名好長😑唔湊米氣既我就叫左澎湖三蝦冬粉煲。餐抵食係因為會配埋例湯前菜餐飲。侍應小弟一落完單就即刻攞例湯同餐具黎快到呢😂可能無乜客(小弟好似剛畢業第一份工咁款)見佢無野就搵野做抺吉枱呀入豉油呀😂例湯青紅蘿蔔湯細細碗咁(唔預會係無味精老火湯架喇),前菜陳醋雲耳,爽口唔太酸,幾開胃。另一個疑似經理既呀姐就上另一道菜時,響我疏化後面隊過黎🙄其實又無人又唔趕,行多步響人地前面放低唔會好難啫🙄冬粉煲,賣相hea左啲,粉絲走晒出個煲度,味道就好有蝦干既咸香,有幾隻雪藏蝦仁,幾多芽菜中和咸味,蒜頭同蔥都幾多吊起個味,原本諗住就咁食,餐配白飯上有原因,食到尾就覺得咸可能因為食晒啲芽菜。餛飩牛肉麵,份量少,無胃口果個都食得晒,湯深色但無味,牛唔夠五香味又唔夠紅燒,餛飩正常但得兩只,上海麵麵無特別。飲品就好大杯,台式爆珠綠茶幾甜,但荔枝紅茶就少甜。無人佢地見我地食完都無趕我地走由得我地,走果時只係8點幾但已經得返一枱客⋯⋯其實坐得舒服食物ok價錢唔貴仲有冰曲睇係幾ok既。
2016-11-23
$80 (Dinner)
2016-11-05 810 views
Mega box有好多餐廳,星期六中午人流唔多,基本上你揀邊間都有位。我同朋友揀左一輪,決定食台灣野墾丁茶房。餐廳座位寬敞,我地揀左張弧形梳化坐下,望正溜冰場,可以欣賞小朋友溜冰之餘,仲有冰場免費流行曲聽,確實係一個好好hea既地方。午市主要提供兩類套餐:招牌套餐、午市精選套餐。主食連前菜和飲品,價錢由$65-$78。我地揀左口水惹味雞同鹽酥雞排配香菇肉燥飯套餐。套餐份量適中,前菜係細細碗檸檬青瓜,正常無咩特別。主菜口水惹味雞味道ok不太辣、鹽酥雞排略嫌燶左少少,兩邊雞肉較「鞋」,好彩中間兩件都係嫩滑的。反而伴菜的酸菜好清新。最出色的,莫過於杯凍泡沫奶茶,大大杯無冰兼自己加甜,又香又滑。由於無咩人,坐幾耐都得,我地hea左響樹打機吹水兩粒幾鐘先埋單走人。

2016-11-05
$75 (Lunch)
2016-10-27 513 views
今日晏就老闆請食飯又成班同事出街食喇~去左mega box 同事門分散投資去攞位結果墾丁茶房最先有位~有我最鐘意ge圓枱 一行5人 啱哂傾計入到去野食都未點就先一人一前菜!酸辣酸辣木耳木耳好爽! 酸辣適中食完一杯好想再食多杯!仲有䒬頭辣椒~(呢樣野係成個餐最好食ge野😂)之後就係主菜菜餃紅燒牛肉麵$73材料極之豐富流心魯蛋唔錯但係上面D蟹子係咩玩法😂😂白菜都幾有驚喜 好食過平時食麵配ge菜芯生菜可惜 可惜成個面敗筆個湯有D咸..麵一般,牛肉乾乾地唔嫩口菜餃皮太軟 一般般
今日晏就老闆請食飯

又成班同事出街食喇~
去左mega box
同事門分散投資去攞位
結果墾丁茶房最先有位~
有我最鐘意ge圓枱
一行5人 啱哂傾計
入到去野食都未點
就先一人一前菜!
酸辣酸辣木耳
木耳好爽! 酸辣適中
食完一杯好想再食多杯!
仲有䒬頭辣椒~
(呢樣野係成個餐最好食ge野😂)
之後就係主菜
白菜都幾有驚喜
好食過平時食麵配ge菜芯生菜
可惜 可惜成個面敗筆個湯
有D咸..
麵一般,牛肉乾乾地唔嫩口
菜餃皮太軟 一般般
2016-10-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2016-10-14 535 views
今日因為公事關係,到達九龍灣Mega Box 附近的商業大廈,快快辨完公事,正值3時下午茶時間,行一行平時不會願去的Mega Box。雖則話九龍灣地鐵站有免費巴士坐去,但老實果句,巴士短等5 到10分鐘,長要等15分鐘以上,這樣費時的事情真係好少做。行一行食肆幾層,原來下午茶選擇都幾多,價錢合理。墾丁茶房,我眼球好快就被眼前寬敞舒適的木製餐桌所攝住了,放眼望去,餐廳裝修很花心思。一張張大圓梳化餐桌,一片蔚藍色,門口有些掛畫,也有一部電單車擺設。如果你選擇倚在餐廳的一旁坐下,看下去會是白茫茫的溜冰場。這間餐廳,「食景」也不錯。 看一看掛在門口的上午茶餐牌,相片上的食物,樣子好像很不錯呢!好快我就鎖定一茶餐: 貢丸米線+花生醬厚多士+泡沬奶茶。食物好快就到了,已經餓了肚子好一會的我,看到濃濃牛肉湯底配上米線,加一粒貢丸,再有些少芽菜,和肉碎,樣子好像不錯。我心想要把份量最勁的貢丸放到最後一面品嚐,米線的份量太少,不過這是下午茶份量就算了吧,米線挺爽口的,芽菜也是鮮甜爽口,湯底就是出前一丁牛肉湯味,肉碎無特別,係腍口的口感,但湯底不算重味精。以這價錢來說,不算十分美味,但絕對可以接受。由於份

食物好快就到了,已經餓了肚子好一會的我,看到濃濃牛肉湯底配上米線,加一粒貢丸,再有些少芽菜,和肉碎,樣子好像不錯。我心想要把份量最勁的貢丸放到最後一面品嚐,米線的份量太少,不過這是下午茶份量就算了吧,米線挺爽口的,芽菜也是鮮甜爽口,湯底就是出前一丁牛肉湯味,肉碎無特別,係腍口的口感,但湯底不算重味精。以這價錢來說,不算十分美味,但絕對可以接受。由於份量少,所以好快我就試貢丸,一口咬下去,貢丸原來變壞了,立刻吐出來。這間店的食材看來不怎麼新鮮! 連忙告知店員,店員也沒有幫我做跟進工作,只是收走了。我認為算了吧,食飯時不想動氣,但好明顯服務一般般。
到花生醬吐司了,由於本人非常怕熱氣和喉嚨痛,所以我要求不要烘烤的多士,只要白麪包,它的白麪包是厚身的,不怎麼鬆軟,也不是最新鮮。眼見花生醬上有不少黑色的一點點,圖片也清楚可見,還想要試試是不是台灣進口的花生醬特別些,又或是焦糖口味的花生醬呢?一口咬下去,只是普通超市買到的粗粒花生醬喲! 好奇之下,問問店員,店員跟我說:「一般花生醬都有。」我仲好奇回應﹕「下,一般花生醬會有嗎?」過了好一會兒,終於有回應了:「不好意思,小姐,黑色一點點是烘烤機上的碎屑,只是附在你的麪包上,我換給你吧!」 我當場O 咀,又無想要發爛,可能是環境真的舒適,令人動不上火。
最後,試埋熱奶茶,是台式口味,但略嫌泡沫不夠,而奶和茶味都較淡,可以再濃些。
雖然這間店的食物水準低低,但我最後還是留多成大半個鐘,傾埋個電話先走,因為環境確實不錯,店內不多食客,其實幾舒服。
2016-09-30 600 views
和兩個小朋友仲來吃肉燥飯、蝦醬松子牛松炒飯及雲吞,全部超咸及超油,連珍珠奶茶都好難飲,午市套餐由$64起,一點也不便宜,除了環境舒適外,一無是處!一定不會再光顧。
2016-09-16 601 views
同男朋友食飯只係想安靜地食,可能因為平日啦所以都無乜人,但係佢地既2人套餐好低食,前菜:皮蛋凍豆腐、小食:(炸魷魚、花枝丸、豆腐⋯)需然通通都係炸但係係即叫即炸 有口水雞、菜煲、最後係雲吞雞湯😍😍😍 配送滷肉飯 真係無得定價錢真係好低:250有找

價錢真係好低:250有找
2016-06-10 1846 views
星期日突然去mega box睇戲諗住去附近茶記試下美食,但間間都冇開門。唯有上返mega box搵返d又平又快既輕食。於是去左墾丁茶房, 見佢d set 唔算貴, 食完又可以上戲院好方便。我地兩日嗌左常餐和牛肉面share。常餐包括:肉燥新竹米粉,台式炸雞扒,多士及奄列肉燥新竹米粉: 肉燥炒得好香,個新竹米粉又幼好入味。本身個湯底都好夠味。加埋肉燥香汁好好味呀!台式炸雞扒:熱laklak炸起的, d雞肉好滑皮又香脆,有d想散叫多份雞扒啊多士:多士幾香脆,有埋牛油提供。奄列:雖然睇落好似乾乾地,但其實入面有白汁肉碎架,有點兒驚喜。食落唔dry仲好好味tim~餐飲熱奶茶:都幾香滑, 茶和奶味剛剛好啊。凍檸茶: 檸檬不會苦,但糖漿似乎店員落重手了...好甜。下次可能試下叫佢糖漿另外上。另外仲有叫左台式牛肉面因為太肚餓既關系唔記得左影相,哈哈。台式牛肉面:湯底夠濃,面雖然是台灣粗面但入到d湯味,正啊。牛肉夠林易咬入口,有牛肉味~不錯不錯!不過牛肉面有香茜,不喜歡吃的朋友記得叫佢走香茜啊。今餐好食又抵食, 連對吃挺有要求既佢都話唔錯。下次黎開mega box會再翩吃啊。
星期日突然去mega box睇戲
諗住去附近茶記試下美食,但間間都冇開門。
唯有上返mega box搵返d又平又快既輕食。
於是去左墾丁茶房, 見佢d set 唔算貴,
食完又可以上戲院好方便。

我地兩日嗌左常餐和牛肉面share。

常餐包括:
肉燥新竹米粉,台式炸雞扒,多士及奄列
肉燥新竹米粉,台式炸雞,多士及奄列
肉燥新竹米粉: 肉燥炒得好香,個新竹米粉又幼好入味。
本身個湯底都好夠味。加埋肉燥香汁好好味呀!

多士:多士幾香脆,有埋牛油提供。
食落唔dry仲好好味tim~

餐飲
台式熱奶茶,凍檸水
熱奶茶:都幾香滑, 茶和奶味剛剛好啊。
凍檸茶: 檸檬不會苦,但糖漿似乎店員落重手了...好甜。
下次可能試下叫佢糖漿另外上。

另外仲有叫左台式牛肉面
因為太肚餓既關系唔記得左影相,哈哈。

台式牛肉面:湯底夠濃,面雖然是台灣粗面但入到d湯味,正啊。
牛肉夠林易咬入口,有牛肉味~不錯不錯!
不過牛肉面有香茜,不喜歡吃的朋友記得叫佢走香茜啊。

今餐好食又抵食, 連對吃挺有要求既佢都話唔錯。
下次黎開mega box會再翩吃啊。

2016-05-15
$50 (Breakfast)
肉燥新竹米粉,台式炸雞,多士及奄列
  • 牛肉面
  • 肉燥新竹米粉
  • 炸雞扒
2016-05-19 2387 views
午飯時間, 又係四出找尋好味餐廳既時間啦, 今日我就同同事去佐九龍灣megabox試呢間台灣菜啦餐廳位於megabox 既食肆樓層 - 11樓, 而佢既舖位都算幾大, 所以午飯時間都唔係好駛等位打開個餐牌, 都有幾多選舉跍, 有成10幾個餐俾你揀, 真係唔怕冇野岩你食, 最驚你唔食而最後我就揀鹽酥雞排配香菇肉燥飯 + 珍珠奶茶啦主菜未到, 佢到先有個小食俾你食住慢慢等5分鐘後, 主菜黎啦!鹽酥雞排配香菇肉燥飯 ($66)鹽酥雞排炸得好香口, 皮好薄, 雞排好大份, 亦唔會好油, 好好味香菇肉燥飯大大碗, 一定夠飽, 但係因為碗飯太大既關係, 肉燥就唔係好夠伴勻成碗飯啦珍珠奶茶珍珠好多粒, 好彈牙, 好好味, 茶味亦好夠, 好欣賞呢度既糖漿係分開上既, 可以自行調配甜度食飽飽, 又要開工啦

而最後我就揀鹽酥雞排配香菇肉燥飯 + 珍珠奶茶啦

主菜未到, 佢到先有個小食俾你食住慢慢等
5分鐘後, 主菜黎啦!

鹽酥雞排配香菇肉燥飯 ($66)

珍珠奶茶

食飽飽, 又要開工啦

2016-05-19
  • 鹽酥雞排配香菇肉燥飯
2016-05-12 1123 views
$68 蚊香葉三杯雞鍋,好多件雞,雞肉算入味,香口味,抵食之選。$67蚊紅燒牛肉麵,多麵又彈牙,牛肉好'林', 湯又好飲,必食之選。仲送一大杯凍飲,透心涼。慢慢坐慢慢食。
2016-04-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
  • 珍珠奶茶
  • 紅燒牛肉麵
2016-05-12 436 views
墾丁都好似嚟過, 但依家好似好味左, 我們分點點左套餐, 餐飯檸檬百香果茶, 都好清新的, 但甜左一點.同事的糖醋魚塊, 佢話次次都叫, 好好味, 我試左一件, 都真的幾入味呀, 唔會好甜, 酸酸地好開胃, 魚肉都鮮甜的. 有些紅椒, 黃椒拌菜. 個碗飯好大碗的呀豬軟骨, 好大份呀, 豬軟骨好淋身, 個汁都好香濃惹呀的, 有好多洋蔥, 蒜頭, 仲有茄子的, 份量真的唔少, 食完好飽. 有個小食係芥末雲耳, 這個都好爽口, 又開胃, 好正.肉燥飯配鹽酥雞扒, 賣相好吸引, 肉燥飯好多呀, 好香, 啖啖都係肉燥的味道, 雞扒份量都唔少的, 炸到好金黃色, 外脆肉軟, 正呀.仲有一個豬頸肉小食,都好爽口的, 幾好味, 同埋都唔少架. 仲有豆腐的. 都好淋身的.
有個小食係芥末雲耳, 這個都好爽口, 又開胃, 好正.
2016-04-06
Type of Meal