2008-03-06 13 views
又是另一局開年飯,喝了不少酒,來這裡吃碗粥也好。要了豬骨粥,粥底仍然綿滑,夠味道,沒有什麼味精,又或是喝了酒味覺遲鈍了也說不定。材料豐富,除了豬骨,也有皮蛋、淡菜、花生等等,絕不欺場。這碗粥15蚊,幾時都食得過。忽然興起想吃個豬皮蘿蔔,但是日豬皮售罄,唯有只吃蘿蔔。有點筋,但很清甜,5蚊5件,經濟抵食。天氣也漸熱了,始終坐在巷邊吃也幾熱的,加上又踏入這裡「不定時休假」的時段,看來吃過這次,也是下季再見了。看著幾位老闆,想起很多年前在新同樂門口吃他們的糯米飯、腸粉及糖水,原來轉眼又廿多年。
又是另一局開年飯,喝了不少酒,來這裡吃碗粥也好。

這碗粥15蚊,幾時都食得過。

2008-03-06 11 views
雖然天氣已經回暖少少, 行過呢度, 好易被呢度傳過糯米飯味吸引住.$18一碗, 份量都唔算細, 又好足料wo, 蝦米, 潤腸, 冬菇都有好多, 撈起一齊食, 好香, d飯粒粒都好有咬口, 好滿足. 再可以乾身少少就更好d tim.

2008-02-05 23 views
昨晚慕名而來想一嚐其美味的糯米飯,可是來到已賣晒,冇理由空肚離去,就叫了一蝦米炒腸粉。由於初到貴境,唔知堂食可以坐低再叫,於是便拿著外賣盒到店內坐,誰知某一店員表示以外賣盒堂食要多收$2,我一時不知作何反應,那店員之後說了數遍要收$2,我只是覺得有冇搞錯!那些所謂的蝦米腸粉已同齋腸沒有分別,蝦米得幾粒,蔥更加欠奉,買成$12 一盒我都覺得不太值,用外賣盒堂食還要多收$2?我翻餐牌也看不見這條文,第一次經驗實在不爽!
2008-02-01 4 views
早幾日買糯米飯及豬骨粥做晚餐,一路保持住高分數。以$18.00碗糯米飯的水準就應是無可挑剔。要投訴的就只有不定時的休息、農曆年後初十二才開工!
2008-01-21 12 views
踏入冬天, 又係時候來吃碗燸米飯, 暖一暖身. 是日午飯就過來外賣了盒糯米飯, 再加多碟煎腸粉.糯米飯: 8分, 份量十足, 午餐來講, 也足夠飽肚的, 始終吃糯米飯也不宜一次過吃太多的. 功力算不錯了, 飯粒不會黐埋一齊, 雖不大喜歡潤腸, 吃落也覺甘香.煎腸粉: 8分, 相當香口, 點上麻醬更是美味. 稍嫌部份腸粉皮係煎得過了火, 實實的, 咬開係帶點困難.暖了肚, 繼續工作.

暖了肚, 繼續工作.
2008-01-14 31 views
上星期五,突然想食糯米飯於是放工後衝落灣仔去強記買左兩碗糯米飯跟孖腸,煎腸粉,蘿蔔魚蛋豬皮番將軍澳食,共$70保持水準,好好食
上星期五,突然想食糯米飯

保持水準,好好食
2007-12-21 12 views
以前覺得佢d糖水真係好正, 又足料, 但而家愈來愈差,綠豆沙冇陳皮味, 佢寫住有...最唔掂係白果腐竹糖水, 昨晚去食叫碗細o既$7, 佢擰左碗細喳喳黎, 於是幫我换返, 我見真係細成咁就叫碗大, 細到好似酒樓食飯送糖水果d碗仔咁...個伙記仲好串話唔駛禁緊張, 但其實係佢緊張咯, 因為成隻手震晒咁.黎到碗糖水係只有薏米, 好爽o既, 似係剛剛放落去唔夠淰, 而d腐竹唔係煲到溶晒, 我覺得跟本係類似豆漿或者維他奶溝碗糖水出黎, 可能佢只係用個膽或者好耐冇加腐竹, 其實近幾次幫襯已經覺得差左好多, $13碗雖然唔係貴, 但都唔好禁求其呀...

2007-12-19 20 views
馬師道強記,記得以前樓上大約是Clubstar之前,已經在此吃過夜宵,年前亦跟過大隊來吃甜品.飲酒開波之夜,事前各自找吃,獨步到此來吃個糯米飯,煎腸粉.坐在後巷,對我這輩,不以為言,眼見亦有很多情侶,也是坐在外面"撐檯腳"的.如果說糯米飯是生炒就有點那個,不過材料足,粒粒有咬口,沒有黐埋一舊舊,如果天氣冷一點吃,保証暖在心頭.煎腸粉的腸粉固然不錯,其醬油才是主要所在,濃甜的醬油,搭上外脆內滑的腸粉,絕配也.話須如此,小弟仍對年前在Clubstar的舞池中,與"她"情不自禁地一吻,事後帶一口甜,一同前來吃豬骨粥,吃糖水的的影像,難以忘懷...

飲酒開波之夜,事前各自找吃,獨步到此來吃個糯米飯,煎腸粉.

2007-10-05 15 views
(4/10/07)在佢最旺場時,一定乜都有啦,難得此時在附近,點都要買d野返屋企。所以選買凍喳咋,店員說,凍無咁好食,所以要左熱。真係好好食!!佢把大粒既料攪溶融合在「沙」中,咬到既只有一絲絲的椰絲、眉豆、o趙口的麥米,正正正!糯米飯好多料,食完好"確"喉,臘腸,膶腸,蝦米,仲有兩隻冬菇添!出色的是糯米粒粒分明!
2007-08-19 35 views
(18/8/07)好耐好耐o個時,好朋友介紹黎過,最近在報章上見番,又想食。12:00-02:00,所以我十二點二去到,糯米飯,未有得食,店員說要半個鐘後。唯有只食煎腸o羅...真係好滑、好有鑊氣!諗起都好想再食。$11係賣功夫架!
真係好滑、好有鑊氣!諗起都好想再食。$11係賣功夫架!
2007-07-16 14 views
糯米飯真係好得! 其他麻麻地. 腐竹糖水勁稀, 直程飲到有水味, 其實腐竹好平遮, 佢又賣到禁貴, 唔洗禁做呀! 腸粉好普通, 都係叫番嚟加熱的貨. 魚蛋、豬皮等等都係普通料.不過唔好睇佢係街邊小食, 都幾鬼貴. 糯米飯佢超班, 無得計, 但一杯腐竹糖水好似8、9蚊, 其他都唔平架! 大家都係淨係試糯米飯得啦!

2007-05-28 12 views
同事有鋪食下午茶癮,平日多數去快餐店或者cafe仔買雞翼、西多士同飛碟等。是日由本人做東,我斗膽一反傳統,走去強記買下午茶。豬皮、魚旦、蘿蔔各十蚊,足足盛滿兩大碗;另加強記孖寶(糯米飯加潤腸及煎腸粉)。$63埋單,挺划算的。豬皮、魚旦、蘿蔔仍是燙口,雖沒有咖喱汁,又同一味道,不過都算唔錯。糯米飯加潤腸是這裡最出名的,幾乾身,也不太黏,裡面還有冬菇、腊腸,是幾入味的;另加錢要了潤腸,又香又肥美。不過,糯米飯再好也及不上煎腸粉。很脆口,配上芝麻、甜醬、辣醬和麻醬,十分有風味。是次我揸主意的下午茶,又獲大家認同。

是次我揸主意的下午茶,又獲大家認同。
(Non-member)
2007-03-24 41 views
個糯米飯係好味但係d味精勁重手!食完之後出現偏頭痛+心跳加速+手震震唔會再試
個糯米飯係好味
但係d味精勁重手!
食完之後出現偏頭痛+心跳加速+手震震
唔會再試
2007-03-15 12 views
食完king size串燒,飽飽,要行多幾個街口先再擦得。經過呢度,久聞糯米飯嘅大名,決定一試...細細碗,加一條鴛鴦腸,賣成二十七大洋,貴...飯炒得粒粒分明,黏性不高,正對口味;豉油微甜,撈入飯而食,不俗..臘腸太瘦,麻麻;潤腸味道甘香,夠油水,好...確實不俗。但始終覺得太貴...
食完king size串燒,飽飽,要行多幾個街口先再擦得。

經過呢度,久聞糯米飯嘅大名,決定一試...

細細碗,加一條鴛鴦腸,賣成二十七大洋,貴...

臘腸太瘦,麻麻;潤腸味道甘香,夠油水,好...

確實不俗。但始終覺得太貴...
2006-10-12 14 views
專登跑來這裡吃個綠豆沙! 沒有海帶的, 只有香草.香草全碗只看到一條. 嗅不出亦嘗不到香草的味道. 不過沒打緊, 有沒有香草的綠豆沙我也喜歡. 料很多, 很多綠豆. 不稀, 有少許起沙. 有薏米, 但只是很少. 甜度也調較得好, 不會有太甜難入口的感覺. 下次不會特地跑去只為了碗綠豆沙. 但經過的話我會再吃一遍.糯米飯則另一回事. 要坐的士來也會來買! 很好吃, 乾身不滯不膩. 幫襯強記的糯米飯已有好幾年. 水準高且穩定. 份量跟價錢就是因為這店的架局而不是很合理, 但因為很好吃, 貴點也沒辦法了.備註: 是次開支只是付了一碗綠豆沙. 那晚沒有吃糯米飯
專登跑來這裡吃個綠豆沙! 沒有海帶的, 只有香草.

備註: 是次開支只是付了一碗綠豆沙. 那晚沒有吃糯米飯