(Non-member)
2003-12-07 14 views
佢既豬骨粥夠料夠火候,好有舊香港風味,糯米飯一粒粒唔黐,好有口感。食物唔錯,唔介意貴少少,坐位較簡陋,有時要坐後巷。間唔中會休息唔開檔,睇你好唔好彩啦。
再加上早排係個頭住,路過見咁多人排大隊買,d飯又整得咁鬼香梗係又排埋一份試下有幾掂。btw,初初見炒麵週街都有又唔係平於是就無試過,既然kc兄係度推介呢個combo,咁就一於搵日落去灣仔個陣試下先!
2003-10-08 15 views
其實除左糯米飯加腐竹糖水外,有另外一個combo都可以試試的,就係炒麵加豬皮蘿蔔。炒麵係炒定的,叫時再兜一兜至上碟,所以熱辣辣,加埋甜醬辣醬,好有掃街feel;淨要豬皮蘿蔔但唔要魚旦,因覺得魚旦只一般,但豬皮同蘿蔔都煮到好入味,尤其係蘿蔔,非常淋又甜,所以每次都要兩份蘿蔔和一份豬皮至夠皮。話時話,就算大熱天時都會坐低食,打包風味就差D lor!當然天時冷會去食多D啦!估唔到呢間痞兜小店都有朋友留意的。
估唔到呢間痞兜小店都有朋友留意的。
2003-10-07 8 views
我由佢地擺街邊食到開舖頭, 我覺得佢d糯米飯係最好食!! 而腐x糖水好滑好好味!! 如果熑坐係冷"行"可以買返屋企食, 但係真係要試下!!
2003-10-06 26 views
呢度既糯米飯真係特別好食特別香兼特別多料,雖然價錢稍貴但係我都覺得值。我早排係呢頭住冬天個陣差不多個個禮拜都有黎買糯米飯咁滯,正!!不過而家行過呢度都可以買到糯米飯,唔駛等到冬天先有,但唔知係咪心理作用呢,我都係覺得冬天整既香d好食d。腸粉我覺得貴左d,成10蚊份只得幾條,加上平日飲茶都可以食到我就不太recommend;喳咋真係幾足料,不過我都仲係嫌佢唔多夠香,個人口味唔同吧,我就鍾意佢地既腐竹糖水多d~~呢度d人都幾nice,買到同呢度d人都熟熟地,間唔中都專登俾多d料落我碗糯米飯,嘻嘻。不過而家搬左出灣仔唔知幾時可以再落去買了......
2003-03-22 13 views
由新同樂門口街邊檔開始食到而家,少說都有十幾廿年。其實呢度選擇唔多,個人推介糯米飯、煎腸粉同喳咋。糯米飯只在天氣涼時供應,夠油份配料又足,加條潤腸就非常正。煎腸粉可以煎到舊舊有少少焦,加埋豉油麻醬辣醬香脆又好味。喳咋煲得夠香,唔係太甜又落齊料,好多人就咁食碗大的都會飽飽地。環境一般,無冷氣之餘可能仲會坐後巷渠邊,來得要有心理準備。價錢唔太平,以上三款食齊要成四十蚊,絕對不是街邊野價錢。但都其門如市好多擁躉,食唔食得過就自己決定,本人就間唔中都會去整碗喳咋同糯米飯至安樂。
由新同樂門口街邊檔開始食到而家,少說都有十幾廿年。