2017-05-26 126 views
請朋友食生日飯,我揀咗重慶大廈嘅地道印度餐廳,雖然兩個女生係有D驚,但為咗食好嘢就很快幾步。印度餐廳大多奉送地道芝麻胡椒香脆薄餅, 配印度香草乳酸,微辣並烘至乾脆嘅餐前小食。香濃茄汁繪蝦球是友人推介的。這個印度咖喱的香料味較濃, 椰奶香帶甜,辣度惹味,蝦球大大粒咬感十足,再配一個原味烤餅,烤餅鬆軟。沾上咖哩汁非常美味咖哩牛腩, 咖哩汁入口甘甜, 之後感覺到很刺激的辣味, 香料味較重, 汁比較濃稠味道十分濃郁. 越吃越上癮. 大大件牛腩肉質十分淋軟配蒜香薄餅,呢個手拉薄餅好彈力又唔油,帶有蒜香味道雖然冇華麗嘅裝修,但感覺好實在好地,道簡簡單單食一餐印度咖喱,感覺別有一番風味

芝麻胡椒香脆薄餅

香濃茄汁繪蝦球
原味烤餅

香蒜烤餅

原味烤餅
香蒜烤餅
早幾日約朋友係尖沙咀一齊食lunch,本身諗唔到食咩餐廳,經過重慶大廈就突發奇想,想入去試試正宗既咖喱味道! 朋友話佢有其他朋友講過,有間最出名既咖喱餐廳係7樓,咁我地就膽粗粗行左入去重慶大廈喇 我地完全唔識路,但直行就見到詢問處,問保安叔叔點去7樓間咖喱餐廳,佢轉頭就叫左個外藉哥哥仔黎同我地帶路,咁我地就跟佢行去搭lift喇係等lift個陣佢比左一張VIP會員卡我地,上面寫住出示會員卡就有9折優惠,未幫襯先拎到折扣,突然覺得今次既嘗試好抵到左7樓見到大大既指示牌指住左邊,向左行就到架喇!可能因為係午後時間,一推門入去發現客人都唔係好多,而店員同老闆就一齊坐低休息緊,雖然面積不大,但個環境都幾乾淨企理,有一種家庭餐廳既感覺老闆見到我地入黎就即刻比左menu我地睇,估唔到咖喱都有咁多種類,真係好有驚喜!我同朋友揀左好耐都未揀到,最尾參考下附近食客既選擇,再睇返menu啲圖,叫左五樣食物以上係menu既其中三版,淨係呢三版已經令人好難選擇!落單後,第一樣上枱既食物係小食,我地點左胡椒威化餅塊餅係見到有好多胡椒碎係入面,但我就唔係好食得出陣胡椒既味,不過都唔緊要,因為呢塊脆卜卜既餅,係要點圖

到左7樓見到大大既指示牌指住左邊,向左行就到架喇!

以上係menu既其中三版,淨係呢三版已經令人好難選擇!

落單後,第一樣上枱既食物係小食,我地點左胡椒威化餅
塊餅係見到有好多胡椒碎係入面,但我就唔係好食得出陣胡椒既味,不過都唔緊要,因為呢塊脆卜卜既餅,係要點圖中青色既醬食架!

呢個醬其實我唔知佢叫咩名堂,但一入口就食到薄荷味,然後就係覺得好辣!我本人就係無辣不歡既人,呢個醬好似平平無奇咁,但其實係成餐飯入面我覺得最辣既野
配威化餅食都幾夾,我覺得大家都可以試下

我地叫左兩款咖喱,同兩款薄餅

呢個係特色香料雞,本人勁推介!!
因為我係非常鍾意食雞肉既,呢個雞肉做得勁滑!本身我見到顏色咁紅,以為會好辣,但其實只係少少辣,呢個紅色係佢用左好多香料煮成既,我自己一個都差唔多食哂成碟,個醬汁用黎搽上薄餅食係非!常!夾!
真心講,呢個真係勁好食,已經唔知可以點形容對佢既喜愛,我同朋友講之後我會再幫襯,就係因為呢個特色香料雞,哈哈

呢個唔記得叫咩名,老闆上菜個陣話今次比左啲白汁落去煮,我自己睇就覺得係平時出街食既咖喱牛腩,大家可以係menu睇返最近似既菜名
呢個咖喱係唔辣既,反而有少少甜,但同日式咖喱係唔同架!可能因為好似老闆咁講,加左啲白汁,另外食個陣食到有菠蘿,平衡左重口味既咖喱,而牛腩亦煮得唔韌,甜甜地用黎點薄餅,好快就食哂一塊

食咖喱,點少得印度薄餅呢?呢個就係蒜蓉薄餅喇!印度餐廳既薄餅好似韌韌既酥皮咁,呢個雖然表面睇到好多料,但因為我先試咖喱,令到我食唔到佢既蒜蓉味

最後就係芝士薄餅喇
上枱個陣見到有啲油係面,令我一度以為點錯左牛油薄餅,但朋友話呢個係芝士薄餅黎,正如我頭先所講,因為咖喱太濃味,原諒我食唔出薄餅既味道
所以各位為食既朋友,如果你地黎幫襯,建議你地先食半塊薄餅,再將餘下既薄餅撕成小塊,點咖喱醬汁食,咁樣就perfect喇!

最後,呢間餐廳既服務真係唔錯,老闆上菜比我地個陣,見我地好似好疑惑咁都會講返比我地知個菜式有咩特別既地方,例如佢話個咖喱牛腩另外加左少少白汁比我地咁,真係覺得好貼心!
我地食飯個陣可能撞正佢地既飯後休息時間,成間餐廳既店員同老闆都坐埋一張枱食水果同傾計,真係好有家庭餐廳既感覺
到最後,我地埋單走個陣,帶我地上去餐廳既哥哥仔送我地出餐廳門口,仲塞多張會員卡比我地話一人一張
老實講我平時去餐廳唔會點咖喱,因為我本人其實唔鍾意食日式咖喱既,但呢間餐廳真係令我非常驚喜,好有臥虎藏龍既感覺,已經有其他朋友話要我帶佢地黎食高質咖喱喇
2017-05-15
  • 特色香料雞
2017-04-23 260 views
約左阿妹係isquare睇戲 睇戲之前食個晚餐本來諗住係商場入面求其搵間餐廳 但係阿妹話唔想食連鎖餐廳話食到悶 所以就決定去隔離既重慶大廈黎個重口味既一餐😂去到門口已經有一班人用中英文不停問你買唔買呢樣個樣呀食唔食咖哩個類 我地當然有備而來 一早search到呢間7E咖哩既評價唔錯 剛好俾我地遇到其中一個人係呢間7E咖哩王 我地即刻YesYesYes 咁就成功離開左人群 由佢帶我地去搭𨋢 好彩有佢 如果唔係 係入面真係會迷路😂 佢仲俾左張會員卡我地tim可能時間仲早 仲有好多位 入面環境都光猛坐低左之後有個叔叔走埋黎問我地食咩估唔到佢係講廣東話架wor 雖然唔係好正因為頭先一路見到都係東亞裔人 都係講英文估唔到有個似亞洲人既叔叔 仲同佢傾左一陣個menu入面有好多款小食飯咖哩可以揀咖哩既肉類都有好多唔同既雞牛羊魚蝦真係有選擇困難 對於我呢d平時淨係食開茶餐廳咖哩既人 有咁多款咖哩 真係唔識揀😂首先佢會上左呢個威化胡椒餅 配埋呢個綠色既薄荷醬汁 加埋一齊食辣辣地 好香口好開胃跟住就係呢個 就算唔係成日食咖哩都會識既Samosa 我地揀左素既炸到好香 個皮係好脆 放入口好熱辣辣但係又唔會有
約左阿妹係isquare睇戲 睇戲之前食個晚餐

個menu入面有好多款小食飯咖哩可以揀
咖哩既肉類都有好多唔同既雞牛羊魚蝦
首先佢會上左呢個威化胡椒餅
配埋呢個綠色既薄荷醬汁 加埋一齊食辣辣地 好香口好開胃
Samosa(veg)
跟住就係呢個 就算唔係成日食咖哩都會識既
Samosa 我地揀左素既
炸到好香 個皮係好脆 放入口好熱辣辣
但係又唔會有個種油溢味
入面有咖哩薯仔同青豆 咖哩同薯仔不嬲都係絕配 尤其是薯仔成舊都好入味好香咖哩味
Garlic  Nan
呢個係特式香料雞 呢隻咖哩係橙紅色
本來以為佢會好辣 有少少淆底😂
但係食落係甜甜地個隻辣 勁開胃
加埋佢d雞肉係嫰既 一d都唔鞋口
個咖哩汁都幾潔身 用個蒜容Nan黎點 絕配!
真係會忍唔住係咁食😂
咖哩牛腩
呢個係咖哩牛腩 個咖哩既顏色同之前個個好明顯唔同 呢隻食落會有少少似番香港人口味既咖哩 呢個汁加埋個nan都好好食
個牛腩煮得好淋好入味 有幾舊係連埋少少筋位 真心正 仲有幾舊薯仔 都好好味

兩碗咖哩都係用小鐵兜上
類似芒果乳酪汁 好fresh好解到食完咖哩既味

總括黎講 係會再番轉頭食既餐廳
好想再試埋其他咖哩
2017-04-21
$150 (Dinner)
威化胡椒餅
Samosa(veg)
Garlic  Nan
特式香料雞
Mango  lassi
2017-04-12 298 views
成日都聽人講話重慶大廈入面有好多印度餐廳,一直都好想上去試下食正宗既印度咖哩,但又太多餐廳唔知點揀好,聽朋友介紹話食過呢間係E座7樓既餐廳唔錯,就決定去試下啦。雖然餐廳門口寫住只招待會員,但其實walk-in都可以既。一坐低就見到入面都有幾多香港人同遊客食。餐廳格局細細,裝潢唔似平時係街見到既印度餐廳,反而有啲東南亞feel,幾特別。我地叫左最多人叫既印度香料雞,原汁咖哩羊肉,蒜蓉烤餅,芝士薄餅,同埋烤雞加串燒免治牛肉卷。叫完野食就黎左份威化胡椒餅配薄荷醬。將胡椒餅點落薄荷醬到食,一入口首先食到薄荷既香味,之後就會食到胡椒既辣味,好香口,味道好有層次,口感又脆卜卜。咖哩既份量都幾多,用黎點係烤餅上面食啱啱好。朋友同我都係唔食得辣但係又好鐘意食咖哩,所以我地次次食親印度咖哩都會叫少辣,但有時啲餐廳都會無視左我地。今次一樣叫少辣,好驚喜地咖哩又真係無咁辣,但都依然好惹味。聽店員講印度香料雞係最多人叫既,試落又真係覺得唔錯喎。印度香料雞既咖哩比較杰身,味道好香,辣得黎帶點酸甜,有少少似蕃茄味,非常開胃。雞肉好入味,肉質嫩滑,唔會煮得好乾。原汁咖哩羊肉既咖哩比較稀,但味道一樣好濃郁。值得一讚既

威化胡椒餅配薄荷醬

今次一樣叫少辣,好驚喜地咖哩又真係無咁辣,但都依然好惹味。
印度香料雞
聽店員講印度香料雞係最多人叫既,試落又真係覺得唔錯喎。
原汁咖哩羊肉
原汁咖哩羊肉既咖哩比較稀,但味道一樣好濃郁。值得一讚既係羊肉一啲都唔膻,肉質好淋,就算平時唔食羊既朋友都可以試下。
蒜蓉烤餅
蒜蓉烤餅係我既最愛,烤餅既面頭鋪滿蒜蓉同蔥花,一黎到已經聞到好香既蒜香味。除左面頭既蒜蓉粒,塊烤餅仲吸收晒蒜蓉既油香,食落去滿口都係濃濃既蒜香味,真係好正。
芝士薄餅
芝士薄餅中間有啲黃豆粒同芝士粒。薄餅焗得好軟綿,同時帶點煙韌,咬落去有好香濃既芝士味,加上薄餅本身既小麥香味,唔會太膩。
串燒免治牛肉卷配烤雞
烤雞同串燒免治牛肉卷一上枱係放係鐵板上面既,一黎到聽到滋滋聲,食落仲熱辣辣。係上面加埋檸檬汁,更加帶出燒肉既燒烤香味。烤雞外面烤得好香脆,而入面一啲都唔乾,咬落去仲有肉汁。串燒免治牛肉卷燒得外脆內軟,咬落去好有質感,唔會燒太老太韌,味道仲好濃。

平時行過重慶大廈門口都無諗過上面會有間咁正既印度餐廳,鐘意食印度咖哩既朋友可以黎試下,絕對推薦!
2017-03-31 106 views
第一次食印度菜,要食當然要食正宗架啦。今次突登黎重慶大廈食印度咖哩。一入重慶大廈,直行轉右再直行,好似閃電夾咁行既路線,見到個lift,搭上7樓E室就到。入到去,見到個外籍staff會好熱情咁接待你,入面啲staff都係外國人黎架,所以大家要準備發揮下HK english la。威化胡椒餅胡椒餅同一碟綠色既醬汁。胡椒餅未點醬,食落脆卜卜,有重胡椒味。點一點綠色既醬汁,初頭食落係薄荷味,後黎感受到有少少辣同胡椒味。濃汁咖喱蝦呢個醬汁深紅色,睇落吓親唔太食得辣既我。呢個醬汁係紅咖哩,醬汁"潔"身,入面有唔少既蝦,蝦肉肥美,醬汁食落有少少甜味,同埋唔係好辣咋。特色香料雞係以一個鐵碗裝住,呢個雞同蝦既醬汁都係紅色。但仔細睇就會知分别,呢個係大紅色,咖哩蝦就係深紅色,當然味道都唔同啦。呢個醬就比較多汁,入面雞塊大大舊。我就鐘意食"潔"身啲既咖哩醬多啲啦。蒜蓉烤餅食印度菜式一定要叫個烤餅呃like。呢個烤餅有3大塊,烤餅上面見到有啲蒜蓉,烤餅軟軟地,就咁食都幾好味,但蒜蓉味偏淡。呢個烤餅可以點啲咖哩醬食。芒果乳酸呢個芒果乳酸虽然見唔到有芒果,但有好重嘅芒果味,有少少酸似濃味乳酪。
第一次食印度菜,要食當然要食正宗架啦。
今次突登黎重慶大廈食印度咖哩。

濃汁咖喱蝦
特色香料雞
蒜蓉烤餅
芒果乳酸
2017-03-31 1292 views
幾年前曾經同一班同事柴娃娃到7E食印度咖喱,但之後大家各散東西,而咖喱呢類重口味食物又難揾伴一齊食,所以好耐都冇上去。呢日難得地約番個舊同事,就決定上去回味一番。重慶出名食咖喱,喺大廈門口就有多間咖喱店嘅人做宣傳。剛好一踏入大廈就遇到7E嘅人,佢帶我哋穿過錯綜複雜嘅商場到電梯口,如果唔係我怕我哋真會盪失路佢仲派咗張vip card俾我哋,有9折我哋叫咗2個naan,2個咖喱同1個小食。叫個蒜蓉naan同芝士naan,兩個上枱嘅時候都係熱辣辣。蒜蓉naan嘅蒜蓉喺naan面頭,未食已經聞到好香;芝士naan嘅芝士係夾喺naan中間,芝士味唔算好濃,但食落口都好香。2個naan口感都帶點煙靭,我中意芝士波菜同馬沙拉雞,兩個點naan都一流個人就比較喜愛馬沙拉雞,酸甜得嚟帶點微辣,食得出蕃茄嘅酸味,而d雞塊又好嫩滑燒免治牛肉同雞柳。好欣賞個免治牛肉,肉質並唔係死實,而係鬆軟,而且肉味冇俾d香料蓋過。個燒雞柳雖然係燒,但係依然係嫩滑juicy攞住張9折卡,下次再嚟食過

佢仲派咗張vip card俾我哋,有9折
我哋叫咗2個naan,2個咖喱同1個小食。
芝士波菜同馬沙拉雞,兩個點naan都一流

攞住張9折卡,下次再嚟食過
2017-03-11 214 views
Everyone here talks about this special location, Chungking Mansions, like magic.When we entered in the building, a man alouded, Seven! Seven! and give us the card about this resturant. Actually that was our destination, so why not to follow him?Almost 7 p.m on Saturday, not much people.Large room with white wall, which seems tidy and comfortable.Foreign waiter spoke fluent Cantanese, amazing!Also, I like to seat near the kitchen, otherwise there is no scenary in such a non-windowed resterant.
2017-03-03 856 views
第一次黎重慶大廈食咖喱!完全有種大鄉里出城既感覺!成日經過佢門口都見到唔少人派咖喱屋既單張,今日入去發現佢唔係一棟樓咁簡單。入面原來分好多座。7E之所以叫7E係因為佢係E座7樓。係呢到,只要填張form入會就可以有9折。基本上因爲餐廳只係招待會員,所以黎得食都要入會。入面都幾企李,有少少燈飾點綴下咁。同好多食咖喱既餐廳一樣,未食先有個薄荷醬+ pepper脆脆食住先。我地叫左普通烤餅同蒜蓉烤餅。再叫左個咖喱雞,咖哩魚同埋烤雞。佢個咖喱既味道都唔錯,入面香草既味道好出,辣度都岩岩好,好大眾化。不過因爲我同朋友都係好辣之人,所以其實如果可再辣d就更好咖喱大概$6X一大碗。第一次食咖喱魚! 原來係會好似魚柳咁樣,炸咗出面嗰層之後先用咖喱整,就唔係龍利柳咁樣嘅texture! 我覺得都幾特別,同埋出面層層粉有少少甜甜地同咖喱一齊食幾有趣。我鍾意食咖喱配烤餅,咁樣d咖喱食起黎好似滋味d, 香d。佢個烤餅好好食!個質地好煙韌,食到麥既味道,亦食到烤餅個種organic既香味!蒜蓉烤餅除佢本身既麥味仲加左d蔥蒜味,朋友覺得咁仲香d, 不過我就比較好原味野!感覺原味好似無咁多:呢個烤雞係我既最愛!黎食
入面都幾企李,有少少燈飾點綴下咁。
咖喱大概$6X一大碗。
呢個烤雞係我既最愛!黎食咖喱好多時只會叫咖喱烤餅,呢個係店主推介我地先試既!果然無推介錯!真心覺得正!食到好香既烤肉風味!外脆內軟咁既感覺真係令人好滿足!加埋少少檸檬汁,酸酸地好開胃!
題外話,喺呢個門口背後完全諗唔到會有一間咁樣既餐廳。平時食得西餐多,同朋友黎試下都幾特
2017-02-03 163 views
一想食咖哩就會諗起泥重慶大廈最地道, 今次揀咗七e咖哩屋, 喺最入嗰度最尾嗰個𨋢 口, 第一次你真係唔係咁容易搵到 ,喺樓下轉嚟轉去搵一餐, 其實餐廳都有人 安排喺 大廈 樓下 帶位的。 食 印度菜例牌有碟 胡椒薄脆 畀你點薄荷醬食,作為一個餐前小食,幫你醒醒胃 炸鵪鶉 還是頭一次食, 因為好難 搵到 而且唔係 咁易有得食, 望落去感覺有點像乳鴿,不過佢啲肉會再煙靭一點 而且炸完比較乾身,香口惹味 點咗兩款烤餅用嚟點咖哩食 , 一份係蒜蓉烤餅, 比較濃味的味道偏鹹。 一份係牛油烤餅, 如果鍾意食牛油嘅朋友呢一個牛油烤餅嘅牛油味非常香濃, 就咁食都好好味 咖哩菠菜芝士 磨爛曬嘅菠菜蓉, 撈埋一粒粒 既 硬芝士 再放喺 烤餅上一齊食, 既有多菜嘅菜味亦有香濃嘅芝士味,互不搶味, 各有各精彩 呢一味咖哩啱曬食素嘅朋友, 清得泥非常惹味 另外再點左個㗎哩牛, 牛肉炆得好林 再配搭埋 黃咖哩 一齊食 香濃又惹味

咖哩菠菜芝士

呢一味咖哩啱曬食素嘅朋友, 清得泥非常惹味

2017-02-02 2791 views
7e咖哩王尖沙咀彌敦道重慶大廈 7樓e2 室傳統食咖哩既地方 重慶大廈 好多層都有咖哩食 而呢間有27 年歷史既巴基斯坦咖哩 7e咖哩王 係開得最耐 就連巴基斯坦總統 訪港 喺酒店叫外賣 都係揾佢地煮 我大慨5 年前食過係好好味 機緣巧合之下再黎第二次 食物仍然好有水準咖哩角 以咖角黎講好大好厚 炸既厚粉剛好 十分脆口又唔會有油隘味 一咬開熱氣出哂黎 入面既咖哩汁同菜都好足料 好好食!蒜蓉naan芝士naan薄餅,。烤得好香 蒜蓉naan比較脆身 食落整塊薄餅好有蒜香味 而且十分軟熟 上面傳出淡淡油香 而芝士naan比較厚同林身 雖然見唔到芝士 但估計係芝士溶左 完全滲入去包入面 食落好有芝士香又有口感 食naan一定要點咖哩黎一齊食菠菜咖哩我摯愛既咖哩之一 用菠菜打成溶整成既咖哩 濃而不膩 食落除左好有質感 好香菠菜味外, 佢既芝士係正方形一舊舊 食落唔易爛但咬落去十分軟身, 而且菠菜咖哩汁 有洋葱同其它香料調味 所以濃得黎又唔會太滯椰汁雞咖哩整碟咖哩橙色 雞肉一樣 十分入味 而且雞肉嫩滑 , 咖哩汁甜得黎又帶點椰香 再加上有少少辣 同好多香料 食落十分惹味 點以薄餅十分match
7e咖哩王
食naan一定要點咖哩黎一齊食
菠菜咖哩
椰汁雞咖哩
鐵板烤雞
烤雞熱辣辣, 雞肉去左皮 食落去好滑 應該係用左雞脾肉, 雞肉煎得好香脆 而且香料味濃 咬落去又夠juicy

鐵板免治牛肉
用牛肉免治整成卷咬落十分有質感, 食得出用左好多牛肉碎 密度好高 咬落 又夠juicy最勁係甘熱既鐵板 但入面都keep到肉汁 正
飲品 lassi
Mango lassi
Salt lassi
傳統奶昔 十分濃味 mango lassi應該有用新鮮芒果 配以奶昔 唔錯 , 而salt lassi係落左鹽既奶昔 雖然香港人唔慣 但配以濃味既印度野其實係幾match !
2017-02-02
2017-01-24 592 views
一直聽聞這家咖喱王很想試,今次終於約到朋友一起來。第一次進入重慶大廈,一進入大廈隨即被多名派傳單的人「熱情招待」,對於印巴菜以及這處神秘地方毫無認識的我們,實在是令人既緊張又期待。門外雖寫著「只招待會員」,惟基本上任何人都可以隨時Walk-in(或許週末較多人的時候就可能會員優先了),因為是星期一的關係所以店內不太多人,可以即時入座。我們點了非常聞名的芝士薄餅,果然沒有令人失望,芝士份量多且幾乎平均分佈整片薄餅,即使沒有醮咖喱或其他醬汁也非常好吃,極力推薦。芝士薄餅($35)另外,咖喱角有分素咖喱角和牛肉咖喱角,饞嘴的我們兩款都點了。牛肉咖喱角外觀與普通的無異,內卻是免治牛肉配上青豆,這種做法突顯出咖喱的味道,而非只配上雜菜和些少咖喱便作罷。素咖喱角看上像四面體,非常大件,原來裡面是一舊大薯仔,咖喱和薯仔向來是絕佳配搭,餐廳把兩者放在一起實是較特別的做法,味道也非常不錯。炸洋蔥的做法亦與坊間的迥異,雖然同為油炸但沒有那麼油膩,值得一試。香炸洋蔥($35),印度咖喱角(免治牛肉)($55/5)印度咖喱角(素)($35/4)主菜方面,我們點了香料鷄和腰果濃汁滑羊。鷄肉均為嫩滑且去了骨,配
芝士薄餅($35)
香炸洋蔥($35),印度咖喱角(免治牛肉)($55/5)
印度咖喱角(素)($35/4)
主菜方面,我們點了香料鷄和腰果濃汁滑羊。鷄肉均為嫩滑且去了骨,配上氛香撲鼻且不太辛辣的咖喱;羊肉有淡淡的膻味,不會過於濃烈,肉質亦非常鮮嫩;咖喱配上腰果令醬汁更香滑濃郁,即使不醮薄餅也可直接舀起食用。兩者的醬汁非常多,留作醮薄餅剛剛好。
印度香料鷄($78)
腰果濃汁滑羊($85)
另一項最值得推介的是芝士菠菜。本以為芝士菠菜會像意式餐廳般直接將菠菜和芝士放進焗爐烤焗便作罷,殊不知原來是完全不同做法。廚師用的芝士與平時所食的大為不同,是中東人常吃的 paneer芝士,其口感有點像乾豆腐,芝士味不濃,但混上菠菜便一流。
芝士菠菜($70)
大大粒的 paneer 芝士
2017-01-23
  • 芝士菠菜
  • 素咖喱角
  • 芝士薄餅
2017-01-20 1657 views
上年賴生第一次帶埋屈小姐參加每年一度同一眾同事好友既咖哩盛薈,話咁快又一年啦,今年第2次參加啦,係去之前果日賴生仲有朋友專登打黎問今年屈小姐會唔會黎,大家都好擔心賴生會唔生性冇左個咁好既女朋友(<--賴生ff中) 傻的嗎?賴生執到寶,問天問地攞唔到麻!每次黎到重慶大廈門口,都總有班南亞裔人士會派傳單同介紹你去幾多樓咁樣,但實情係,我地一早訂左枱啦,係上到去間餐廳之前,周圍都好似彌漫住危險既空氣,賴生全程保護住屈小姐,驚佢比人捉走咁!(<--賴生再度ff中) 上到去間餐廳其實坐得幾逼,不過逼都好,可以易D傾計(同埋易啲夾野食),當然賴生梗係同屈小姐傾啦,始終佢唔熟賴生既Fd麻我地實在太多人啦,所以交左比老闆娘發版,而我地只係需要揀野飲就睇下今晚有咩食先1)胡椒薄脆(4星)- 好脆!而且有好辣既胡椒味!好岩賴生食,不過就辣過頭,辣親屈小姐啦!2)咖哩角(3.5星)- 炸出黎都熱同脆既,但皮太厚囉,特別係角頂位,同埋有點油 啲餡係豆泥果啲,其實熱食幾好食架!3)印度烤雞 (4星)- 一客係一隻雞脾,佢斬開上下脾比你嫁,方便我地一人一舊!好香好入味!而且唔算好鞋!都唔錯呀!4)
(<--賴生ff中) 傻的嗎?賴生執到寶,問天問地攞唔到麻

),當然賴生梗係同屈小姐傾啦,始終佢唔熟賴生既Fd麻

就睇下今晚有咩食先

1)胡椒薄脆(4星)

2)咖哩角(3.5星)

- 炸出黎都熱同脆既,但皮太厚囉,特別係角頂位,同埋有點油
 啲餡係豆泥果啲,其實熱食幾好食架!

3)印度烤雞 (4星)

4)烤魚 (5星)

- 好正!啖啖都係魚肉!冇骨!加上辣得黎夠香!唔錯
舊舊魚肉都係實淨彈口嫁!

5)羊肉咖哩 (4.5星)

- 好淋既羊肉呀!而且都重羊味,伴埋個辣辣地既咖哩,真係好好送飯/Naan

6)咖哩牛腩 (4星)

- 其實都唔錯既,尚係中上之作,但比起出面既,香辣味差少少

7)咖哩雞 (4星)

- 雞肉大大舊夠滑啦!但味道係偏甜既,唔好辣既朋友最岩食呢個

8)咖哩魚 (4星)

- 偏辣既咖哩,用既係烤魚果隻魚,用咖哩煮魚肉依舊實淨彈口! 但個人覺得烤既魚味出D

9)什菜咖哩 (4.5星)

- 估唔到什菜咖哩都係偏辣嫁喎!但好多種菜,口感勁豐富,有豆,西蘭花,椰菜,薯仔,紅蘿蔔,好正嫁!而且菜甜甜地可以中和番個辣味

10)牛油Naan (4星)

- 熱辣辣劇大塊,質感柔軟,富牛油香又甜甜地,淨食/點咖哩都一流!

11)蒜香Naan (3.5星)

- 質感同牛油味一樣,有蒜香,不過食落蒜味就不足,建議點咖哩食

12)薯仔Naan (4星)

- 呢個特別D,中間有夾住薯仔蓉,唔錯唔錯,都係建議點咖哩食,咖哩+薯仔⋯你懂的⋯

13)芝士Naan (4.5星)

- 呢個就正啦!見到中間既芝士夾心同食到芝士味,滿足晒視覺同味蕾
 同埋幾香嫁,一上枱就忍唔住要出手,熱食最好味!

14)芒果酸奶 (4.5星)

- 又幾重芒果味喎!酸奶同芒果真係幾夾,質感傑身,一飲就知多芒果!足料

今年既咖哩特別好食呀!因為屈小姐都比賴生感染左食辣,愛上左咖哩
 約定妳,以後都要一齊去食

#同心愛既人食份外好食

香蒜Naan
芝士Naan
2017-01-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$185 (Dinner)
Celebration
芝士Naan
  • 芝士薄餅
  • 什菜咖哩
2017-01-17 1182 views
第一次過重慶大廈,對於呢個地方,總係有好多幻想,覺得呢個地方肯定充滿懷舊色彩,亦都會有好多南亞裔人士,而樓上有好多佢地開既店舖,尤其印度餐廳。今次聽個朋友介紹,去7E咖哩王。一入重慶大廈,發現好多印度人係門口拉客,感覺幾似旺角。上到7E咖哩王,門外寫住只招呼會員,望住手上岩岩被一位印度人派既VIP卡,幾特別。餐廳擺設偏向懷舊色彩,有唔少外國同埋OL。Free snack=]先黎咗份牛肉咖哩角$35@4,咬左咬,啖啖肉,食得出係免治牛肉,配有一粒粒既青豆,咖哩角既份量足同偏大,唔會似平時食開既咁細細舊。點咗份蒜香烤餅$24,一上到枱,即時聞到陣陣蒜香味,食落口感有啲似pizza厚批,但又偏向軟腍腍,幾唔錯。如果用手撕,個味道會好食好多,但記得印度人係右手食野,因為左手係用黎_ _。芝士薄餅嘅都唔錯,裏面有一啲黃豆粒同埋芝士粒,熱食非常美味,超級香濃的芝士味又不膩,算係食過咁多間之中嘅最好味傑作。另外,亦都有咖哩蝦$98,食落啖啖香料味,仲有啲辣,但辣度尚可,同薄餅都幾夾。蝦仁大大隻,仲有其他配料,例如蕃茄、青椒同埋其他雜菜。串燒雞柳$98就有好香嘅燒烤味,啲雞肉唔算嫩滑但係至少係真實嘅雞
Free snack=]
點咗份蒜香烤餅$24,一上到枱,即時聞到陣陣蒜香味,
食落口感有啲似pizza厚批,但又偏向軟腍腍,幾唔錯。如

果用手撕,個味道會好食好多,但記得印度

人係右手食野,因為左手係用黎_ _。
芝士薄餅嘅都唔錯,裏面有一啲黃豆粒同埋芝士粒,

熱食非常美味,超級香濃的芝士味又不膩,

算係食過咁多間之中嘅最好味傑作。
另外,亦都有咖哩蝦$98,食落啖啖香料味,仲有啲辣,
但辣度尚可,同薄餅都幾夾。

蝦仁大大隻,仲有其他配料,例如蕃茄、青椒同埋其他雜菜。
串燒雞柳$98就有好香嘅燒烤味,
啲雞肉唔算嫩滑但係至少係真實嘅雞肉,唔係「蛋白質雞」!

旁邊有啲椰菜吸油,整體香氣十足,

不過如果單食就有少少悶,最好加啲汁。
咖哩牛腩$75
應該係全餐最滿意嘅肉類,裏面竟然有椰果同埋菠蘿粒,

完全估唔到可以配搭咖喱牛腩!!

仲要係好好味!呢隻咖喱偏甜,好適合我哋嘅口味,

如果點上蒜蓉包餅或者芝士薄餅都簡直一流,牛腩夠新鮮,

一絲絲的牛肉口感真好,估唔到成餐咁滿意,

重慶大廈裏面真係好大,找到美味的印度餐廳真是驚喜。
2017-01-04
$170 (Lunch)
2016-12-06 495 views
我一直都好想去重慶大廈食一次正宗的印度咖哩 今次成功約咗一個朋友陪我上去牛肉咖哩角 牛肉咖哩角其實係將咖哩角入面嘅配料加入埋牛肉 咖哩角味道會相對重咗,因為多咗牛肉嘅肉味 咖哩角脆卜卜,最正嘅係入面調味恰到好處,唔會太濃芝士薄餅 芝士薄餅係上網見到好多人推介,一試果然不得了 薄餅本身 煙煙靭靭 ,而芝士好香一放上枱面就已經打動到我原味薄餅 原味薄餅本身都唔差,都係煙煙韌韌加埋咖哩就可以兩者都食到原汁原味香燒雞塊 呢一個真係不得不讚燒到雞塊裏裏外外都唔會老外面焦香,但肉質唔會因為燒而變乾 咖哩羊肉 咖哩比較稀,而羊肉SO味唔算好重 食到咖哩嘅香辛味菠菜芝士 菠菜芝士係朋友想食 ,估唔到又幾特別 芝士有少少似硬豆腐嘅質感,但味道並唔會太騷應該人人都接受到 波菜汁則比較傑身,同薄餅真係好夾特色酸乳 芒果乳酪 我哋仲叫咗兩杯印度特色飲品 味道酸酸甜甜 食完比較濃味嘅咖哩,用黎開解味蕾就最適合不過
我一直都好想去重慶大廈食一次正宗的印度咖哩
今次成功約咗一個朋友陪我上去
牛肉咖哩角
牛肉咖哩角其實係將咖哩角入面嘅配料加入埋牛肉
咖哩角味道會相對重咗,因為多咗牛肉嘅肉味
咖哩角脆卜卜,最正嘅係入面調味恰到好處,唔會太濃
芝士薄餅
芝士薄餅係上網見到好多人推介,

一試果然不得了
薄餅本身 煙煙靭靭 ,而芝士好香

一放上枱面就已經打動到我
原味薄餅
原味薄餅本身都唔差,都係煙煙韌韌

加埋咖哩就可以兩者都食到原汁原味
香燒雞塊
呢一個真係不得不讚

燒到雞塊裏裏外外都唔會老

外面焦香,但肉質唔會因為燒而變乾
咖哩羊肉
咖哩比較稀,而羊肉SO味唔算好重
食到咖哩嘅香辛味
菠菜芝士
菠菜芝士係朋友想食 ,估唔到又幾特別
芝士有少少似硬豆腐嘅質感,但味道並唔會太騷

應該人人都接受到
波菜汁則比較傑身,同薄餅真係好夾

特色酸乳 芒果乳酪
我哋仲叫咗兩杯印度特色飲品
味道酸酸甜甜
食完比較濃味嘅咖哩,用黎開解味蕾就最適合不過
2016-11-28
2016-11-20 337 views
My favourite curry resto in Chung Hong Mansion. An Indian friend brought us there and we never looked back. The food is satisfying and the price is pretty good. I always order the butter chicken, sweet nan and the spinach.