2021-10-24 356 views
行過見裝修幾日式又未食過,而且仲可以用埋新城市廣場嘅優惠券就試試我哋兩個人叫左兩個麵&一個小食千層豬扒擔擔麵$88豬扒一啲都唔好食, 連埋個麵擺埋一齊,冇分開上,個皮都浸到軟哂湯底幾濃味,食落有小小辣~擔擔烏冬麵$68同上面嘅湯底好似一樣~都係平時擔擔麵個味,不過轉咗烏冬麵, 更加掛汁~烏冬幾彈牙!紅油抄手$58皮有點厚,幸好醬料夠多面頭有啲花生碎,幾香口 成間鋪頭都行日式風格,估唔到係食上海菜, 仲係美心旗下嘅添

我哋兩個人叫左兩個麵&一個小食

千層豬扒擔擔麵$88

湯底幾濃味,食落有小小辣~

擔擔烏冬麵$68

紅油抄手$58
皮有點厚,幸好醬料夠多
面頭有啲花生碎,幾香口

成間鋪頭都行日式風格,估唔到係食上海菜, 仲係美心旗下嘅添
2021-10-21 378 views
第一次寫review. 喺kikusan食過幾次都唔差, 啲fusion 菜幾創新同好食。 但經過今次不愉快經驗之後,就同自己講唔會再有下次。 點咗幾樣食物, 其中一個主菜係薄燒豚肉飯, 薄我明, 薄燒我都明。 但唔好燒到乾到柴皮咁。 最叻係要比廚房佬,真係要讚吓佢, 成碗飯都可以無一滴汁。 白飯一大碗,上面就擺幾塊柴皮薄燒豚肉, 再加大量蔥喺上面。 唔係諗住要個客去豉油撈飯呀 .. 好為難咁乾啃晒啲柴皮, 加幾啖飯就堅持唔到 ... 碗無汁白飯留返比廚房做宵夜又好,咩都好 .. 我無即場投訴, 個junior waiter仲好快手收咗我換白飯, 亦都無覺得有咩問題。 anyway, 發誓以後唔會再返轉頭食。
2021-10-21 263 views
去完慈山寺,同兩長老返落沙田食飯,見到kikusan,長老又想食中菜,就帶佢地黎試下d fusion菜啦。食過銅鑼灣同中環嗰間,未試過沙田呢間,就再次比機會kikusan!午市套餐點心小籠(豚肉小籠包一件+菠菜皮蝦餃一件)素菜雲吞蔥油豆腐乾拌麵HKD88黑松露野菌蒸雞飯HKD128麻醬抄手(4件) HKD58綠茶流沙包(2件) HKD45.味道 ★ ★ ★ ☆ ☆豬肉小籠包多汁皮薄嘅,菠菜皮蝦餃都ok素菜雲吞蔥油豆腐乾拌麵唔算話好好食,有三粒雲吞,入面都係菜餡,還好既,不過豆腐乾得少少。黑松露野菌蒸雞飯味道ok,雞好多而且好食嫩滑,黑松露滲哂入啲飯到有d油,但好香。麻醬抄手都ok,成日食紅油抄手,今次就試吓特別啲,又唔辣。綠茶流沙包麻麻哋,唔係好流心,又唔係好熱。.服務 ★ ★ ★ ☆ ☆.環境 ★ ★ ★ ☆ ☆地方大,但係餐廳係open area 裝修,所以係有啲嘈既。.價錢 ★ ★ ☆ ☆ ☆性價比一般,我覺得係貴左d。

午市套餐
點心小籠(豚肉小籠包一件+菠菜皮蝦餃一件)
素菜雲吞蔥油豆腐乾拌麵HKD88
黑松露野菌蒸雞飯HKD128
麻醬抄手(4件) HKD58
綠茶流沙包(2件) HKD45
味道 ★ ★ ★ ☆ ☆
豬肉小籠包多汁皮薄嘅,菠菜皮蝦餃都ok

麻醬抄手都ok,成日食紅油抄手,今次就試吓特別啲,又唔辣。
綠茶流沙包麻麻哋,唔係好流心,又唔係好熱。
服務 ★ ★ ★ ☆ ☆
環境 ★ ★ ★ ☆ ☆
價錢 ★ ★ ☆ ☆ ☆
性價比一般,我覺得係貴左d。
2021-10-11 264 views
Kikusan 🍗沙田新城市廣場有好多偏高價位的餐廳,這次就選擇了Kikusan,一間上海和日本菜的fusion餐廳.擔擔拉麵:吃上海菜的時候,我通常會點擔擔麵.但是沒想到Kikusan的擔擔麵非常的辣.第一口吃下去已經開始流汗和覺得非常的麻(可能是因為本身不是吃得很辣).我覺得整體是可以接受的,份量剛剛好,湯也非常濃郁西班牙極黑豚肉叉燒:這是這餐比較有驚喜的一道菜.雖然說是比較有驚喜,但是個人覺得也不是說非常得好吃.可能是因為食材本身比較高級所以就比較貴,但是吃下去其實是比不同的叉燒更好吃一點.個人覺得整體中規中矩,但是服務員態度我覺得是蠻好的,但是不會是一間覺得想一直回頭再品嚐的餐廳。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。擔擔拉麵:$58西班牙極黑豚肉叉燒:$138餐廳:KikusanOverall (Out of 5): 🔆🔆🔅地址:沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓127號舖
Kikusan 🍗

擔擔拉麵:

西班牙極黑豚肉叉燒:

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
擔擔拉麵:$58
西班牙極黑豚肉叉燒:$138
餐廳:Kikusan
Overall (Out of 5): 🔆🔆🔅
地址:沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓127號舖
2021-09-24 180 views
💥有得簡唔會再去🌝📍KIKUSAN|沙田📍埋單 $ 3 X X|人均消費 $ 1 X X#CL沙田 #CL四圍食 #CL中菜⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️暫時呢間KIKUSAN 有三間分店今次就去咗沙田食~午餐佢通常都係做定食嘅咁就可以選擇一個main再加點心或者餃子🥟另外仲有跟杯熱飲添其中烏龍茶係可以refill嘅🧏🏻‍♀️💟 千層豬扒擔擔烏冬 $ 9 8佢嘅千層豬扒其實都見到係真係一層層豬肉夾埋跟住再拎去炸,上到枱已經唔係好脆~至於湯底呢係有少少辣嘅就有啲似譚仔嘅五小辣🤣💟 豚肉生薑燒拉麵 $ 9 2平時豚肉生薑燒就食得多啦今次由飯轉咗做麵🥲湯底都可以嘅不過啲豚肉就真係一大舊無調味豬肉咁俾🙉💟黑松露野菌蒸薑飯$ 1 0 8幾得意嘅佢用成個蒸籠咁樣上枱💫成碟撈起之後啲飯就會見到佢成條野係非常之油💥唔係好食到黑松露味,三樣最差係佢…⚡️🤟🏻不負責任點評✌🏻好味道🌕🌕🌑🌑🌑性價比🌕🌕🌗🌑🌑回頭率🌕🌑🌑🌑🌑(五粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥有得簡唔會再去🌝

回頭率🌕🌑🌑🌑🌑
(五粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2021-09-12 889 views
-𝙆𝙞𝙠𝙪𝙨𝙖𝙣 🇯🇵🇨🇳一間以日式酒館+上海麵館既fusion 菜做主打既一個餐館上星期日同屋企人行開沙田搵夜晚食之前都食過一次銅鑼灣既Kikusan 覺得都唔錯所以今次就帶屋企人去食!沙田既kikusan 環境同樣幾紅色做主調 裝修比較簡約 同decent 感覺高級啲✨一坐低店員都好有禮貌 上菜速度快 等一陣就已經上好晒所有食物 🥩薄燒豬肉飯 ($76)放低果陣係好香 葱係超級極之多 但係個薄燒豬肉就真係好薄燒而家燒得過晒龍 好似豬肉乾咁勁硬調味係非常鹹 就算配埋飯都搞唔掂🍜擔擔拉麵 ($ 58)湯底比較重麻醬味 好濃郁 仲會有花生粒不過唔太辣 食晒成碗會有啲膩 😞麵就偏冧身 索晒湯汁 🐟松子魚 ($ 138)份量細到嚇親成家人😂正常咕嚕肉既甜酸汁 魚好少 冇乜特別的 好唔抵😞🐖西班牙極黑豚肉叉燒 ($ 138)份量極細 肉質好結實.. 硬到咬唔開 仲有啲燒燶左呢個出面既酒樓/燒味鋪仲好食 好失望 😞🥬野菜湯咖哩配飯 ($ 78)湯咖啡係唔錯既 入面既蔬菜都係每樣一舊係烤得幾香 同埋惹味的 最滿意係呢個☺️🍸檸檬接骨木花梳打 (含有酒精)($42) (呢個唔太記得叫咩名)頭幾啖飲唔太
𝙆𝙞𝙠𝙪𝙨𝙖𝙣 🇯🇵🇨🇳

一間以日式酒館+上海麵館既fusion 菜做主打既一個餐館
上星期日同屋企人行開沙田搵夜晚食
之前都食過一次銅鑼灣既Kikusan 覺得都唔錯
所以今次就帶屋企人去食!

沙田既kikusan 環境同樣幾紅色做主調
裝修比較簡約 同decent 感覺高級啲✨
一坐低店員都好有禮貌 上菜速度快
等一陣就已經上好晒所有食物

🥩薄燒豬肉飯 ($76)
放低果陣係好香 葱係超級極之多
但係個薄燒豬肉就真係好薄燒
而家燒得過晒龍 好似豬肉乾咁勁硬
調味係非常鹹 就算配埋飯都搞唔掂

🍜擔擔拉麵 ($ 58)
湯底比較重麻醬味 好濃郁 仲會有花生粒
不過唔太辣 食晒成碗會有啲膩 😞
麵就偏冧身 索晒湯汁

🐟松子魚 ($ 138)
份量細到嚇親成家人😂
正常咕嚕肉既甜酸汁 魚好少 冇乜特別的 好唔抵😞

🐖西班牙極黑豚肉叉燒 ($ 138)
份量極細 肉質好結實.. 硬到咬唔開 仲有啲燒燶左
呢個出面既酒樓/燒味鋪仲好食 好失望 😞

🥬野菜湯咖哩配飯 ($ 78)
湯咖啡係唔錯既 入面既蔬菜都係每樣一舊
係烤得幾香 同埋惹味的
最滿意係呢個☺️

🍸檸檬接骨木花梳打 (含有酒精)($42)
(呢個唔太記得叫咩名)
頭幾啖飲唔太覺有酒精 但其實佢係有vodka
所以佢都算幾易入口
加埋有檸檬同接骨木花 都好清爽 幾好飲☺️

整體黎講 份量都偏細 水準比以前差左
唔知係因為唔同分店定係點 但都真係相差得好遠😞
事後番到屋企仲口渴左成晚........
2021-08-29
10 Minutes (Dine In)
$145 (Dinner)
  • 野菜湯咖哩
女侍應們全程反應冷漠,不是問一句答一句,而是問一句不耐煩地答兩個字,冰點黑臉零笑容。坐下下單,發現用木餐具,還有些磨損缺角,便問侍應改要刀叉,女侍應指著桌面木餐具說:咁你地唔要啦?逐個收走,再回來不發一言就掉一堆刀叉(也沒食面湯匙)在桌面離去。黎食物時,女侍應放下兩個蒸雞飯,但我們只叫了一個蒸雞飯,其他都是豬扒飯/面,問她,女侍應回:同你地覆過單喎。後來check單發現的確只下了單一個蒸雞飯。今時今日,咁既服務態度,真係唔憂做?
2021-08-24 242 views
上星期同老公去食下午茶難得係平日出去見到餐廳得幾台客幾寧靜環境都靚 就入去試下喺點餐處個男職員真係幾冇禮貌問佢野,佢回應時候係完全冇望過你🔸🔸🔸🔸首先喺櫃檯度俾錢買嘢食佢會比一個送餐儀你入到去自己搵位坐低職員就會根據個送餐儀送餐🔸🔸🔸🔸食物方面我哋叫咗醉雞擔擔麵$72擔擔麵麵質偏淋,湯底都好淡 冇咩味醉雞就幾好食,雖然份量唔多但係幾件雞都肉質嫩滑 酒味比較淡另外叫左個點心二併我地揀咗三隻蝦餃同埋兩條春卷$66蝦餃飽滿大隻 都係好食嘅春卷都幾大條 入邊有蘿蔔絲同埋蝦🦐如果單食就冇咩味道點埋醋食就好食好多🔸🔸🔸🔸每個餐配一杯嘢飲老公飲咗杯熱咖啡 好難飲我叫咗杯熱柚子蜜 算正常 同平時屋企自己沖既味道冇分別🔸🔸🔸🔸起初喺門口見到裝修格局都比較高檔價錢中上,所以對服務都會有少少期盼但入到去完全冇服務可言拎水,牙籤全部都係自助形式眼見樓面有三個職員喺度無所事事覺得都幾失望食物方面都算係正常但係如果冇服務,價錢又比較貴就覺得唔太值了
上星期同老公去食下午茶
難得係平日出去
見到餐廳得幾台客幾寧靜
環境都靚 就入去試下
喺點餐處個男職員
真係幾冇禮貌
問佢野,佢回應時候係完全冇望過你
首先喺櫃檯度俾錢買嘢食
佢會比一個送餐儀你
入到去自己搵位坐低
職員就會根據個送餐儀送餐
食物方面
我哋叫咗醉雞擔擔麵$72
擔擔麵麵質偏淋,湯底都好淡 冇咩味
醉雞就幾好食,雖然份量唔多
但係幾件雞都肉質嫩滑 酒味比較淡
老公飲咗杯熱咖啡 好難飲
我叫咗杯熱柚子蜜 算正常
同平時屋企自己沖既味道冇分別
起初喺門口見到裝修格局都比較高檔
價錢中上,所以對服務都會有少少期盼
但入到去完全冇服務可言
拎水,牙籤全部都係自助形式
眼見樓面有三個職員喺度無所事事
覺得都幾失望
食物方面都算係正常
但係如果冇服務,價錢又比較貴
就覺得唔太值了
2021-08-16 250 views
weekday dinner 味道尚可,但味料好像重了些,吃後很口乾。梅子蒸排骨 ~ 梅子很香,不過挺鹹。擔擔麵 ~ 正常水準,麵不糊,湯也夠濃沖繩苦瓜炒豚肉 ~ 豚肉少,苦瓜更少,豆腐最多。提議改名 “豆腐炒豚肉伴沖繩苦瓜”味道很好,值得試。蔥油燒餅 ~ 炸得很香脆,油品質不錯,沒有奇怪的“油味”
weekday dinner
味道尚可,但味料好像重了些,吃後很口乾。

梅子蒸排骨 ~ 梅子很香,不過挺鹹。

擔擔麵 ~ 正常水準,麵不糊,湯也夠濃

沖繩苦瓜炒豚肉 ~ 豚肉少,苦瓜更少,豆腐最多。
提議改名 “豆腐炒豚肉伴沖繩苦瓜”

味道很好,值得試。

蔥油燒餅 ~ 炸得很香脆,油品質不錯,沒有奇怪的“油味”

$150 (Dinner)
2021-08-13 224 views
話說今日一家大小去完玩,諗住去沙田圍搭走,點知的士司機聽錯咗去沙田站😅差唔多食中午時間,所以食完先返屋企。睇到餐廳環境簡約,入左去試下。因為有小朋友所以問下職員有無餐椅,原來餐廳無得提供,丫仔惟係坐得辛苦啲😅職員好nice,因為丫仔有食物敏感,職員都好好會去問廚師確認一下。我地點左2個午餐set+額外點多2個小食,上菜速度好快,陣一陣就上齊。😋吉列千層豬扒飯~麻麻地,只係將n塊薄肉疊埋一齊拎去炸,一咬就會散哂😅,無肉汁可言,偏乾身。😋薄燒豬肉飯~麻麻地,口感有啲似豬肉乾,但係是薄身豬肉乾😋綠茶流沙包~流沙包食到好香嘅綠茶味,入面嘅奶黃流沙唔太甜,幾好食。本身我以為啲餡都係錄茶,點知係奶黃😋麻醬抄手~即係麻醬餃子🥟,因為未食過,係幾特別嘅😂✔️朋友下午茶可試吓
差唔多食中午時間,所以食完先返屋企。
睇到餐廳環境簡約,入左去試下。

😋薄燒豬肉飯~麻麻地,口感有啲似豬肉乾,但係是薄身豬肉乾
😋麻醬抄手~即係麻醬餃子🥟,因為未食過,係幾特別嘅😂

✔️朋友下午茶可試吓
午餐set嘅點心(小籠包、菠菜蝦餃)
吉列千層豬扒飯
薄燒豚肉飯
薄燒豚肉飯
吉列千層豬扒飯
綠茶流沙包
麻醬抄手
2021-08-13
$100 (Lunch)
午餐set嘅點心(小籠包、菠菜蝦餃)
綠茶流沙包
  • 菠菜皮蝦餃
2021-08-11 171 views
大約8時40分入席,想要Menu最出名的吉列千層擔擔麵和黑松露蒸雞飯,然後侍應淡淡然說沒有豬和雞,但Menu主菜主要是吉列豬,我們想了很久都沒有頭緒,而服務員只是不耐煩地站在旁,沒有比意見也沒有不好意思,唯有叫炸雞飯和豚肉飯,還要了小籠包和小食,想不到兩碗飯的份量真的不夠一個人,我們三個人不禁以為米飯是很矜貴,少得薄薄一層、相信茶餐廳的下午茶的飯都比這個多,服務員態度冷淡得可怕,全部沒有笑容,不會有下次!
2021-08-10 97 views
食過Kikusan幾次,發覺店員態度散漫,圍埋吹水多過乜,入到店舖無人遞水要問,今日去問佢要兩杯水,員工回答我自己斟啦,好無禮貌。食物質素上次去食到小籠飽好似叔咗啲肉汁酸的,因為鍾意食它的豬扒擔擔麵而去的,黑松露雞肉蒸飯也不錯,今日食的是素菜雲吞蔥油撈麵都好食。希望改善一下服務態度。
素菜雲吞䓤油撈麵
$62 (Other)
素菜雲吞䓤油撈麵
  • 豬扒擔擔麵
2021-07-30 229 views
首先,選了這間餐廳原因是因為在飯枱之間的距離比較闊落,有空間感,坐得較舒服。食物方面也頗具水準的,菠菜皮蝦餃翠綠色,外表很吸引,入面的鮮蝦感覺很鮮味很新鮮,很飽滿,這個不錯。豚肉小籠包水準也OK。沖繩苦瓜炒豚肉,沖繩苦瓜吃起來爽爽的,沒有苦味,帶清甜,整體味道很不錯,最後的黑松露蒸雞飯,其實黑松露的味道不太突出,就當他是一個普通的蒸雞飯吧,其實也不算太差。

菠菜皮蝦餃
豚肉小籠包
沖繩苦瓜炒豚肉
黑松露野菌蒸雞飯
2021-07-19
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
菠菜皮蝦餃
沖繩苦瓜炒豚肉
  • 沖繩苦瓜炒蛋
2021-07-20 236 views
沙田翻工食飯,好多餐廳都要排隊,個日咁岩呢位有位就入左去食,以為食中菜,入到黎發現都幾多唔同選擇,揀左炸雞親子飯,有得配前菜/點心,揀左涼拌木耳,意外地好食,好爽脆,調味適中唔會太濃味,有啲涼伴既落既醋好刺激,好似直接落左白醋咁。炸雞既炸粉有啲厚,份量好多,蛋唔算滑,不過個飯拌左一種調味汁好好食。揀左凍烏龍茶,雖然好多冰,但係烏龍茶味都好夠濃,唔會得顏色無味道。飲哂既時嘅,個員工問我要唔要refill,好surprise,覺得抵左。之後有機會都想食多次。

2021-07-03
10 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
  • 炸雞親子飯
2021-06-27 297 views
間唔中黎行沙田都會搵下野食,今次就黎左呢間食夜晚,畢竟又新新地,又無咩人等位就食呢間啦,第一次食,環境都算可以寬敞,畢竟所有係呢層既食店,部分都係開放式。食物方面點了素鵝及野菌黑松露蒸雞飯。素鵝,都算足料口感唔錯,而且唔太油,唔會食到成口油不過要夠熱先好味,快快食。蒸雞飯,黑松露算落係籠飯上,算有黑松露味。蒸雞都算滑而佢個籠深度係得一半,所以夠唔夠食就見仁見智啦,只係食呢個飯食到口渴要飲水。。。總結 地方算舒服,蒸雞飯就一般,沒太大特別。素鵝記得熱食唔好等到凍左。 上菜速度算快,10至15分鐘就上齊。

食物方面點了素鵝及野菌黑松露蒸雞飯。

總結

地方算舒服,蒸雞飯就一般,沒太大特別。
素鵝記得熱食唔好等到凍左。

上菜速度算快,10至15分鐘就上齊。
2021-06-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner