2021-11-12 145 views
🔻 Kim's Deli尖沙咀廣東道82-84號流尚坊10樓/天氣突然間轉涼,決定同同事食lunch去食一啲熱辣辣嘅嘢,韓式湯飯係我哋嘅首選,今日就試咗呢一間。/🧃大醬湯lunch set $68真心熱辣辣上枱,上枱嘅時候滾泡泡重湧緊出嚟,要等一陣先見到大醬湯嘅原貌!大醬湯嘅味道調教得啱啱好,唔會太鹹,入邊嘅配料亦都好多元化,最緊要係個飯,軟硬黏度適中。/🧃海鮮滑豆腐海鮮湯lunch set $68其實即係海鮮或豆腐泡菜湯,一樣泡菜湯嘅味道調校得啱啱好,滑豆腐大大嚿,亦都有唔少蜆,令到個湯更加鮮甜。lunch set亦都包括前菜,有泡菜、蘿蔔同埋蓮藕,其中蓮藕醃得得粉粉地、甜甜地,非常開胃。///

🔻 Kim's Deli
尖沙咀廣東道82-84號流尚坊10樓
🧃大醬湯lunch set $68

🧃海鮮滑豆腐海鮮湯lunch set $68

///
來到尖沙咀海港城附近 肚餓了朋友帶我去食韓國菜找到這間正宗韓國風味的家庭式小店食物選擇多 價錢合理Lunch都係$6x  晚市平均$1xx位置方便 係海港城附近的樓上舖佈置用心 仲有唔少打卡位KAKAO FRIENDS的粉絲 就特別喜歡餐牌由手繪 有韓文和中文 好有心機 =原味無骨雞件(20件) $158=賣相平平無奇 食落就不得了!廚師自家製的滑嫩雞件 加上超薄的炸粉驚喜地超級脆口 而且雞肉嫩身出面好少機會食到 係小店的用心味道唔會好似雪藏雞肉有雪味或太鞋每一件都炸得平均 無骨淡淡肉配埋特製燒烤和芥末醬汁 食唔停口=辣豬肉石鍋拌飯 $118=味道正宗! 石鍋飯最重要個鍋夠熱廚師係韓國人 當然做好基本功 抵讚配料充足 豬肉蘿蔔冬菇紫菜菠菜芽菜翠玉瓜...而且每樣已預先炒好和調味 加埋生雞蛋唔會好似連鎖店咁HEA 或者得兩三款然後自行加韓式辣醬混和 口感豐富美味餐牌參考
來到尖沙咀海港城附近 肚餓了

佈置用心 仲有唔少打卡位
KAKAO FRIENDS的粉絲 就特別喜歡
餐牌由手繪 有韓文和中文 好有心機

=原味無骨雞件(20件) $158=
賣相平平無奇 食落就不得了!
廚師自家製的滑嫩雞件 加上超薄的炸粉
配埋特製燒烤和芥末醬汁 食唔停口

=辣豬肉石鍋拌飯 $118=
味道正宗! 石鍋飯最重要個鍋夠熱
廚師係韓國人 當然做好基本功 抵讚
配料充足 豬肉蘿蔔冬菇紫菜菠菜芽菜翠玉瓜...
而且每樣已預先炒好和調味 加埋生雞蛋
唔會好似連鎖店咁HEA 或者得兩三款
然後自行加韓式辣醬混和 口感豐富美味

餐牌參考

今日放工就約咗朋友食韓國嘢 去咗呢間係尖沙咀嘅新餐廳😍 門口已經有Ryan歡迎你 餐廳裝修有簡約嘅韓國餐廳感覺 更有啲住家feel😚 我哋叫咗兩份餸食 不過可能我個日淨係得老闆娘 佢比較忙 不過佢態度都好親切👏🏻原味無骨炸雞 (20件) $158大力推介 好好食🥰 炸雞無骨已經好正 啖啖肉😋 而且炸雞新鮮即叫即整 熱辣辣又脆身😗 餐廳炸雞炸衣並唔係平時炸雞店個款 係炸魚薯條個隻 炸衣薄薄一層 啱啱好包住雞肉👍🏻 雞肉內裏仲好juicy嫩滑 加埋蜜糖芥末醬好正🤤泡菜豬肉湯 $158呢個泡菜豬肉湯另配一碗白飯 泡菜豬肉湯熱滾滾咁上菜 啱晒宜家天氣轉涼食 warm😚 泡菜豬肉湯唔會太辣 啱我呢啲唔食得辣嘅人🤪 泡菜豬肉湯除咗有泡菜同豬肉 仲有唔少菇菌 加埋白飯食 都幾飽肚咖😝

原味無骨炸雞 (20件) $158
原味無骨炸雞

泡菜豬肉湯 $158

原味無骨炸雞
2021-11-09 102 views
行街行行吓,見到有幢商業大廈佈滿食店,最後選擇左「Kim's Deli」食下韓國野,一出𨋢就有個打卡位,店內環境整潔,坐位濶落,應該似剛開業沒多久,還有,店內播韓文歌,好像去了韓國的感覺啊!餃子年糕湯 $88湯底勁好飲,細問下原來是牛骨湯底,味道濃郁而清甜,沒有味精,最後係飲哂啲湯😋。餃子是泡菜餃子,有啲辣,不過好好食,年糕好軟熟,但要用湯浸住,以免乾咗質感變硬。傳統紫菜飯卷 $58有蛋、酸蘿蔔、紅蘿蔔、火腿、菜及蟹柳,材料相當豐富,包得結實,忍不住大大口食,好好食啊!😋
餃子年糕湯

Type of Meal
Dinner
餃子年糕湯
傳統紫菜飯卷
自從周庄執左之後都無去呢幢大廈搵食,今次見到新開間韓國餐廳就去試下,星期日午市竟然得我一枱包場?!場內電視播韓國音樂,但唔係普遍的K-Pop,而是韓腔英文歌及兒歌!場內亦見有些玩具,可能是餐廳老闆的小孩關係吧。而桌上的餐具是紙套包住的鐵匙及鐵筷子,非常韓式!整個感覺好家庭式經營的小餐館。前菜除了泡菜,還有炸茄子及蛋餅,雖然炸物有點腍,但覺得誠意可加。辣豬肉石頭鍋拌飯 $78 石鍋唔係好熱,無飯焦,不過好多配料,菇片,蘿蔔絲,脆玉瓜絲,芽菜,青菜,紫菜,煎蛋,加埋辣豬肉以及韓式醬,正呀!如果係太陽蛋會加分!本身午市套餐跟湯,清清地有蔬菜,如果經Openrice訂座加送飲品,係韓式罐裝飲料,試左個西瓜汽水…嗯,好甜既有汽西瓜汁。

辣豬肉石頭鍋拌飯

$78 (Lunch)
辣豬肉石頭鍋拌飯
2021-11-07 63 views
近排同朋友傾計,佢話尖沙咀開咗一間新嘅韓國餐廳,唔係開係平時韓國街附近,而係開喺海港城對面,見佢咁有吉士,所以同朋友去左試吓🧐上到去一出lift門已經見到有好多打卡位,睇得出店家好用心佈置🥰——————🐽 芝士泡菜煎餅呢個泡菜煎餅同平時食開嘅完全係兩樣野,一切開拎起嘅時候芝士竟然係會拉絲😍而食落口除咗芝士亦都有啖啖既泡菜,而食到煎餅既邊邊亦好鬼香脆!極度推介一定要試!🐽 雜菜石頭鍋拌飯大大碗嘅石頭鍋拌飯鋪滿好多不同嘅雜菜,中間打咗一隻蛋,出手諗住拌嘅時候發覺個底竟然有飯焦🤩令食客可以根據唔同人嘅口味自己加辣醬,好貼心

——————

🐽 芝士泡菜煎餅

🐽 雜菜石頭鍋拌飯
2021-11-05 79 views
萬聖節決定去食韓國菜,味道非常地道,同我喺韓國食到嘅差唔多,特別推薦 紋牛肋骨,肉質軟腍,肥瘦適中,湯汁超級好食,用嚟撈飯真係一絕!👍👍👍💕另外還有餃子煮年糕,連湯飲超級暖身,仲有韓式泡菜煎餅,配埋店家自製川菜,滿滿韓國的味道😋 價錢亦都唔貴,尖沙咀區來講算非常抵食。店員非常親切,環境乾淨衛生,播放着K-Pop音樂,中午時間人應該比較多,晚餐這次不用等位,門外還有一個很可愛的打卡位置,放滿了公仔,還有萬聖節的裝飾。
萬聖節決定去食

2021-11-03
$150 (Dinner)
2021-11-05 69 views
係海港城番工番左好多年, 其實都習慣左冇乜新意之餘又舊又細份不過近呢2年係多左餐廳轉手, 汰弱留強, 所以都多左出去試新野!!流尚坊多小店, 係呢頭番工應該都冇人唔知, 今日就試試韓國野, MENU唔太多野, 覺得幾專精幾好點完SET就上前菜, 呢個卷蛋太得我心啦!!, 好多韓餐D泡菜都唔再用心, 呢到居然呁精緻!我點左炆牛肋肉, 好入味, 甜甜地, 配飯好開胃!!朋友就點左辣豬肉湯, 石鍋上 , 一樣都好吸引!!到走既時候都開始多人嚕, 果然食好野要早D出發!!

我點左炆牛肋肉, 好入味, 甜甜地, 配飯好開胃!!
朋友就點左辣豬肉湯, 石鍋上 , 一樣都好吸引!!

到走既時候都開始多人嚕, 果然食好野要早D出發!!
2021-11-04 49 views
餐廳門口, 放咗一個韆鞦, 再加上大量KAKAO的公仔, 十分得意, 同佢地一齊影相打卡, 真係賞心樂事最欣賞的是餐廳提供的食物, 全部都冇味精, 食完都唔會覺得口渴, 讚賞泡菜豬肉湯, 送飯一流, 熱辣辣嘅湯底, 份量都好多, 豬肉讓泡菜湯的口感溫和,開胃的泡菜和有彈性的豬肉, 一起吃的感覺很滿足, 天氣凍, 食呢個湯真係不錯不錯, 夠暖胃另外再食咗個牛肉炒粉絲, 晶瑩通透嘅粉絲, 韓國粉絲口感就更煙韌, 炒粉絲彈牙又飽肚, , 另外, 牛肉份量都唔少, 入口軟滑

2021-11-04 40 views
呢間韓國餐廳位於海港城對面,外面放左Kakao Friends既公仔比大家打卡,裏面大約有十零張枱,提供韓式燒肉同一啲韓國主食~一去到就會提供四款韓式配菜,除左常見既泡菜同醃茄子外,仲有韓式炒小魚乾等比較少見餐廳提供既配菜🌟 泡菜炒飯 $128份量都幾多,加份左泡菜同香腸炒,上面就加左煎蛋,味道偏淡少少,好飽肚🌟 飯卷 飯卷擺盤幾靚,裏面包左煎蛋皮、醃黃瓜、蟹柳、香腸、牛蒡,幾豐富

🌟 泡菜炒飯 $128

🌟 飯卷
2021-11-02 43 views
萬聖節決定去食韓國菜, 味道非常地道,同我喺韓國食到嘅差唔多,特別推薦 La牛肋骨蓋飯,肉質軟腍,肥瘦適中,湯汁超級好食,用嚟撈飯真係一絕!👍👍👍💕另外還有餃子煮年糕,連湯飲超級暖身,仲有韓式泡菜煎餅,配埋店家自製川菜,滿滿韓國的味道😋 價錢亦都唔貴,尖沙咀區來講算非常抵食。店員非常親切,環境乾淨,播放着韓國kpop,中午時間人應該比較多,晚餐這次不用等位,悶我仲有個打卡位,好多公仔可以影相。
萬聖節決定去食

2021-11-02
$100 (Dinner)
2021-11-01 58 views
👣 Kim's Deli 👣🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷餐廳環境簡潔舒適一到門口已經見到一個小型鞦韆打卡位📸擺滿可愛既kakao friend公仔😍呢間性價比極高嘅韓國菜有好多地道菜式選擇 老闆娘熱愛韓國文化除咗佢去過韓國學習韓國料理外😎菜式仲要係韓國廚師主理架!⭐️⭐️吉列豬扒飯  HKD$68⭐️⭐️吉列豬扒飯入面有三塊吉列豬扒有點像可樂餅 外層頗脆 點埋照燒汁一齊食無咁乾 幾好食😋而因為呢個係下午茶份量所以飯量比較少味道:🌕🌕🌕🌖🌑價錢:💰💰💰⭐️⭐️豬肉石鍋伴飯  HKD$78⭐️⭐️豬肉石鍋伴飯份量都幾多入面有豬肉 紫菜 紅蘿蔔絲 豆芽 香菇絲等等仲有大片流心荷包蛋🍳連同韓式醬油一齊撈飯一流最正係有脆卜卜嘅飯焦 😆味道:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:💰💰⭐️⭐️芝士泡菜煎餅 HKD$58⭐️⭐️個個黎到都必點嘅😜因為真係好正又係即煎泡菜煎餅身煎得香脆餡料又足料 每啖都有泡菜 火腿粒同菜一咬芝士仲要拉埋絲 🧀甜辣咸三種味道層次都有味道:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:💰💰⭐️⭐️年糕餃子湯 HKD$58⭐️⭐️年糕餃子湯味道清甜😙係韓國料理之中算無咁重口味年糕片厚度適中 唔會太厚咬唔開🤓

👣 Kim's Deli 👣

餐廳環境簡潔舒適
一到門口已經見到一個小型鞦韆打卡位📸
擺滿可愛既kakao friend公仔😍
呢間性價比極高嘅韓國菜有好多地道菜式選擇
老闆娘熱愛韓國文化
除咗佢去過韓國學習韓國料理外😎
菜式仲要係韓國廚師主理架!

⭐️⭐️吉列豬扒飯  HKD$68⭐️⭐️

⭐️⭐️年糕餃子湯 HKD$58⭐️⭐️

年糕餃子湯味道清甜😙
係韓國料理之中算無咁重口味
年糕片厚度適中 唔會太厚咬唔開🤓
餃子皮薄肉多汁 整得好好!

味道:🌕🌕🌕🌗🌑

⭐️⭐️自家製酵母水果花茶 ⭐️⭐️

甜甜的水果熱茶🍑
雖然入面有桃粒 但唔會太過死甜
而且係老闆娘自己用酵母製作架
所以比一般嘅更健康😉

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
2021-10-29 66 views
雖然店鋪不是十分大, 但裝潢算是很不錯。 食物方面: order 左一個牛肋骨蓋飯和牛肉拌飯。 午市套餐已包埋3款配菜: 有泡菜、青瓜和茄子。 先講下牛肋骨的味道鹹甜適中, 骨肉分明,旁邊配有小份蔬菜。 雖然賣相看似簡單, 但味道不錯。 另外一個是牛肉拌飯, 完全是營養豐富的一個午餐, 蔬菜種類多有菠菜、香菇、豆芽、 翠玉瓜和紅蘿蔔。 呢個撈埋曬一齊好好食飲品方面: 加8蚊就可以加配韓國果汁, 我地就揀左個梨汁同埋青提汁! 整體上呢間韓國餐廳cp 值都唔錯! 大家午餐唔知食咩好, 可以去試下。
雖然店鋪不是十分大, 但裝潢算是很不錯。

呢個撈埋曬一齊好好食

Type of Meal
Lunch
  • 牛肉拌飯
2021-10-27 57 views
尖沙咀廣東道新開嘅一間韓國餐廳,一入到去就有種韓國家庭式小店嘅感覺,住位唔算好闊落但都舒適。【芝士泡菜煎餅】我又食泡菜煎餅喇,哈哈!同平時食開唔同,呢款有大量芝士喺面,勁拉絲超級芝味,同泡菜煎餅本身嘅味道都好夾,正!【餃子年糕湯】餃子係泡菜餡嘅,都幾辣吓,有五大粒幾好食!年糕嘅分量都幾多,原來諗住今晚係輕食嘅,點知都勁飽,好抵食。【水冷麵】麵嘅質地好煙韌,配上青瓜絲同雪梨片,仲有冰冷嘅湯汁,感覺好清新!不知不覺就食晒。除咗佈置,食物都好有韓國家庭式小店嘅感覺,令我諗返起一間喺韓國好鍾意嘅小店。店員同顧客都有講有笑,好親切!

【芝士泡菜煎餅】

【餃子年糕湯】

【水冷麵】

2021-10-24 80 views
Kim's Deli 🌟整體: 韓式私房料理 傳統味道 性價比ok 🏠環境: 新裝修 乾淨企理 仲有kakao fds 打卡位 可以坐上去打個靚卡🧑🏻‍🍳服務: ✔️☆║.............║☆‼️泡菜炒飯 $128好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 一望就知相當唔錯 炒出嚟 粒粒分明 夠乾身 唔會成pat 咁 又唔會過油✅ 泡菜量十足 係有少少辣 不過唔會辣到食唔到 辣得幾過癮‼️ 原味無骨雞件 $158好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 好多件 食極都仲有 仲要無骨 啖啖肉 幾屈✅ 外層夠脆 裏面鎖住D肉汁 ‼️ 泡菜煎餅好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 又係泡菜 ~ 食泡菜食上癮 ✅ 煎餅外微脆 內煙煙銀銀 幾得意📍 尖沙咀廣東道82-84號流尚坊10樓10/F, Canton Plaza, 82-84 Canton Road, Tsim Sha Tsui⏰ 星期一至六12:00 - 22:00☎️ 電話號碼 36203889📩喜歡我的文章,可以關注我及

Kim's Deli

📍 尖沙咀廣東道82-84號流尚坊10樓

⏰ 星期一至六
12:00 - 22:00

☎️ 電話號碼 36203889

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵