2024-04-15 753 views
旺中美食多籮籮,每次嚟旺中都會發現新店開張,今次同男朋友一齊行街~👦🏻:肚仔餓👩🏻:不如去旺中睇吓有咩食丫🤭照返平時既路線經T.O.P過霓虹天橋到旺中2樓,人流始終咁旺😲,行去右邊都仲屹立不倒的手搖店、雞蛋仔店,行前少少發現間新店🤤係一間專食泰個菜的小店《堅泰》。《堅泰》門面雖小,但依然有兩張小枱方便立食,算係唔錯啦👏🏻👏🏻見小店推薦香蕉煎餅,而且有多款口味選擇,男朋友都揀左幾分鐘先有結論🤣餐牌款式都幾多,小食、甜品、粉麵飯都有,套餐仲包飲品添🤤🤤樣樣都想試但食唔到咁多😂😂唯有叫小小share食🤭🔸花生榛子香蕉煎餅香蕉煎餅香脆可口,連平時唔食香蕉既男朋友,居然都食幾件,花生榛子令小妹諗起金莎朱古力,兩者配搭甜而不膩❣️🔸堅泰即炒Pad Thai餐配泰奶金邊粉炒得又香又入味,花生碎、蝦仁🍤、芽菜,唔好睇少個份量丫,兩個人食都好飽肚架!🔸生菜包(微辣)一收到生菜包,就比上面兩條乾辣椒嚇親,心諗唔通好辣😳好彩味道有少少酸辣啫😆越食越惹味,真心推薦❤️🔸椰汁糕(2件)呢度啲椰汁糕同小妹所想既不同,不過味道一樣咁好食,香濃椰汁味,多多西米粒🤤
👦🏻:肚仔餓
👩🏻:不如去旺中睇吓有咩食丫

🔸花生榛子香蕉煎餅

🔸堅泰即炒Pad Thai餐配泰奶

🔸生菜包(微辣)

🔸椰汁糕(2件)
堅泰即炒Pad Thai餐
泰奶
椰汁糕
2024-04-13
$76 (Tea)
堅泰即炒Pad Thai餐
泰奶
椰汁糕
  • 堅泰炒金邊粉
泰國人開嘅小店,起碼夠正宗,唔洗專登去泰菜館都可以快食泰菜呢間店有多款套餐,小食,甜品泰式套餐泰式酸辣肉碎湯麵 $50 包細泰式飲品(奶茶/龍眼茶)未食已經聞到好香,唔會過辣,湯入面滿滿肉碎,食到底都仲有,麵質幾好,又唔會浸到過腍,有2粒爽口彈牙嘅豬肉丸食辣嘢就最好配凍飲,呢杯奶茶茶味較重,又唔會話超級甜呢度嘅小食係良心價不能錯過泰式雞棗(雞肉丸) $16/4粒外面炸得脆脆的,裡面嘅肉就好似食緊麥樂雞咁,肉質嫩口泰式魚餅 $16/4塊大塊❗️魚肉味濃,唔會有腥味以上小食附有泰式酸辣醬😬食飽飽,甜品係後續自家椰汁西米糕 $15/2件; $28/4件好香椰汁味,層次分明,淺綠色西米層口感軟糯,中間夾着椰絲
泰國人開嘅小店,起碼夠正宗,唔洗專登去泰菜館都可以快食泰菜
呢間店有多款套餐,小食,甜品

泰式套餐
泰式酸辣肉碎湯麵 $50 包細泰式飲品(奶茶/龍眼茶)
食辣嘢就最好配凍飲,呢杯奶茶茶味較重,又唔會話超級甜

呢度嘅小食係良心價
不能錯過泰式雞棗(雞肉丸) $16/4粒
外面炸得脆脆的,裡面嘅肉就好似食緊麥樂雞咁,肉質嫩口
泰式魚餅 $16/4塊
大塊❗️魚肉味濃,唔會有腥味
以上小食附有泰式酸辣醬😬

食飽飽,甜品係後續
自家椰汁西米糕 $15/2件; $28/4件
好香椰汁味,層次分明,淺綠色西米層口感軟糯,中間夾着椰絲

2024-03-27
$80 (Tea)
  • 泰式酸辣肉碎湯麵
  • 自家椰汁西米糕
2024-04-10 28 views
堅泰位於旺角中心3樓係旺角站B出口the one 商場有天橋連接餐廳專做外賣不過大家想食到熱辣辣既美食係舖頭有兩張小檯或係走廊位置有用餐區不過食完記得清垃圾堅泰豬頸肉撈麵$38大大碟夠飽肚好受歡迎堅泰榛子香蕉薄餅$34上次食過一次今日黎再enore水準依然咁好味香脆薄餅上有軟淋淋既香蕉散發著香蕉香味再係面頭加榛子醬是個口感豐富的甜點堅泰炒金邊粉 $50造型相當清涼因為用仿蕉葉的器皿都戴住熱辣辣既炒金邊粉蝦仁,芽菜帶出清爽口感醬汁微甜金邊粉唔會過淋仲有杯特飲龍眼冰清甜龍眼大粒消暑透心涼醫飽肚繼續去行街
堅泰位於旺角中心3樓

是個口感豐富的甜點

堅泰炒金邊粉 $50
造型相當清涼
因為用仿蕉葉的器皿都戴住熱辣辣既炒金邊粉
蝦仁,芽菜帶出清爽口感
醬汁微甜

消暑
透心涼

醫飽肚繼續去行街
2024-04-09
$38 (Dinner)
  • 堅泰炒金邊粉
2024-04-10 18 views
今日就同朋友去左旺中掃街, 經過堅泰, 見到牆上有好多泰式佈置餐廳以外賣為主,有2個立食嘅位置, 除咗主打香蕉煎餅,仲有唔少泰式美食, 就同朋友嗌咗少少嘢食堅泰炒金邊粉金邊粉係即叫即炒, 炒得好乾身,鑊氣十足, 金邊粉好有彈性, 係面頭灑上蒜蓉同花生碎, 超級香口, 除咗原味之外,仲有唔少新口味選擇榴槤朱古力香蕉煎餅, 外層煎得香脆, 榴槤味香濃, 仲有好多朱古力醬芋泥煎餅入邊爆多芋泥, 面頭淋咗好多煉奶, 超級邪惡香茅辣肉腸腸仔超級肥美, 配撘香茅等香料, 超惹味, 而且好夠辣
今日就同朋友去左旺中掃街,
經過堅泰, 見到牆上有好多泰式佈置

堅泰炒金邊粉
金邊粉係即叫即炒, 炒得好乾身,鑊氣十足,
金邊粉好有彈性, 係面頭灑上蒜蓉同花生碎, 超級香口,

除咗原味之外,仲有唔少新口味選擇

芋泥煎餅
入邊爆多芋泥, 面頭淋咗好多煉奶, 超級邪惡

香茅辣肉腸
腸仔超級肥美, 配撘香茅等香料, 超惹味, 而且好夠辣

太耐無嚟旺中,二樓而家變咗食街,除咗台式茶飲、港式掃街小食,仲有一間泰國人開嘅泰國嘢餐牌有粉麵飯、咖喱、小食等等,最吸引我嘅係香蕉煎餅😍✨堅泰即炒Pad Thai $50 睇個名就知係招牌菜,即點即炒上抬時熱到出煙食落帶點微甜好有鑊氣但唔會太油膩配料有蝦仁、豬肉、豆干、芽菜,好足料呢個價錢仲包埋一杯細嘅飲品,好抵食✨豬頸肉沙律 $52豬頸肉爽口份量都唔少,撈埋青瓜條同紫洋蔥好清新泰式沙律汁酸酸地帶點微辣夠晒開胃✨朱古力香蕉煎餅 $34煎餅有好多口味選擇,一共有成11款煎餅夠薄身表面煎得非常酥脆👍🏻內裡香蕉香甜,夾埋表面朱古力醬,鍾意食甜嘢一定好滿足下次一定會再嚟食榴槤煎餅😆✨泰式奶茶 (套餐連細杯飲品)嗌Pad Thai跟餐送嘅泰奶係細杯裝竟然係走冰少甜!好啱飲🥹
餐牌有粉麵飯、咖喱、小食等等,最吸引我嘅係香蕉煎餅😍

堅泰即炒Pad Thai
✨堅泰即炒Pad Thai $50
睇個名就知係招牌菜,即點即炒上抬時熱到出煙
食落帶點微甜好有鑊氣但唔會太油膩
配料有蝦仁、豬肉、豆干、芽菜,好足料
呢個價錢仲包埋一杯細嘅飲品,好抵食

豬頸肉沙律
✨豬頸肉沙律 $52
豬頸肉爽口份量都唔少,撈埋青瓜條同紫洋蔥好清新
泰式沙律汁酸酸地帶點微辣夠晒開胃

朱古力香蕉煎餅
✨朱古力香蕉煎餅 $34
煎餅有好多口味選擇,一共有成11款
煎餅夠薄身表面煎得非常酥脆👍🏻
內裡香蕉香甜,夾埋表面朱古力醬,鍾意食甜嘢一定好滿足
下次一定會再嚟食榴槤煎餅😆

泰式奶茶
✨泰式奶茶 (套餐連細杯飲品)
嗌Pad Thai跟餐送嘅泰奶係細杯裝
朱古力香蕉煎餅
泰式奶茶
  • 堅泰即炒Pad  Thai
2024-04-04 25 views
去到旺中,除咗行街,就梗係掃下街啦~ 見到咧間泰式嘢好似幾正就同個frd叫咗幾款試試佢,又真係幾“堅”woo“堅泰”榛子香蕉煎餅 原本諗緊榛子加香蕉會唔會唔夾,估唔到又甜又香,加上嗰種香脆嘅口感,真係難怪佢會係招牌啊😆泰式烤豬頸肉咧個豬頸肉食落口感脆脆哋,份量又多,加上酸酸甜甜嘅醬汁同蒜香簡直一流生菜包就咁睇相都見到佢有幾多肉碎啦~啲啲生菜好新鮮同爽脆,夾住啲鹹鹹哋嘅肥肉,咬落去嗰時超級滿足芒果糯米飯芒果大舊之餘好香甜,而且淋喺糯米飯面嘅椰汁撈埋啲飯真係食唔厭,而且佢仲有啲脆米喺面,令到食落口感更加豐富

“堅泰”榛子香蕉煎餅

泰式烤豬頸肉

芒果糯米飯
旺角 📌 彌敦道688號旺角中心第一座2樓旺中係我學生時期嘅 Shopping 天堂 👗👜👠 而家就係我搵食好地方 😋 基本上,我係會一支箭走去食我最愛嘅章魚 • 小丸子 🧆 上星期去到旺中,小丸子冇開 🥲 豬隊友話不如試下泰國小店 🇹🇭 估唔到有意外驚喜 😍🥙 生菜包 $52個生菜包生菜大塊又新鮮,最緊要啲豬肉碎係有用粒粒豬油爆香調味料去炒洋蔥&辣椒粒,所以肉碎炒得好香,好惹味 🔥▪️泰式雞棗 (雞肉丸) • 4粒 $16 雞肉丸🐔 爽口又有咬口,熱辣辣,點埋泰式醬,好好味。▪️ 烤豬頸肉沙律 $52 豬頸肉邊烤得的脆脆的,有焦燒香味,肉質厚實,青瓜新鮮爽脆 ▪️堅泰 • 榛子香蕉煎餅 $38呢個真心好有驚喜 🧡 從來都好抗拒加熱咗嘅香蕉食品,但係呢個真心好好味 😍 個煎餅係即叫即煎,熱辣辣,個餅一層層好薄脆,滿滿榛子醬 🌰 同香蕉 🍌 完全係 Perfect Match ,入口一啲都唔油膩,難怪係 Top One 之選 🥳🔅 總括而言,呢間小店,所有食物都係即叫即整,快 • 靚 • 正 最 impressed 我係【 榛子香蕉煎餅 】真係估唔到掃街都食到地道泰式風味。 煎餅仲有好多口味
旺角 📌 彌敦道688號旺角中心第一座2樓

🥙 生菜包 $52

▪️泰式雞棗 (雞肉丸) • 4粒 $16
雞肉丸🐔 爽口又有咬口,熱辣辣,點埋泰式醬,好好味。

▪️堅泰 • 榛子香蕉煎餅 $38

煎餅仲有好多口味
必 • 食 • 系 • 列

📍旺中
堅泰 KIN-DEE

2024-03-19
$75 (Dinner)
2024-03-30 26 views
與朋友來到旺中時,肚子餓了便想找些東西吃,走到二樓看到一家泰國餐廳,位置不算大,但有一個座位可以坐,點了幾樣菜來試試鮮芒果朱古力醬煎餅 $42煎餅的香氣撲鼻而來,餅皮香脆又有點韌,香蕉蓉的香甜濃厚,再搭配上芒果粒和朱古力醬,讓人想一直吃下去豬頸肉沙律 $52沙拉微辣又很開胃,搭配豬頸肉很好吃,適合夾著吃青咖哩雞飯 $50青咖哩的味道很足,醬汁濃郁,搭配雞肉很配飯,這個套餐還附送一杯細龍眼汁,口感清爽、甜美開胃

鮮芒果朱古力醬煎餅 $42

豬頸肉沙律 $52
沙拉微辣又很開胃,搭配豬頸肉很好吃,適合夾著吃

青咖哩雞飯 $50
2024-03-26 19 views
今日經過旺中,好耐冇去,發覺地舖已經轉晒差唔多美甲店😲行左一陣看衫,開始有啲肚餓,喺2樓嗰層掃街先😜經過一間泰式嘅小店,見到黑板寫住熱賣產品有香蕉煎餅,我就忍唔住買了!呢個極之推介,當我咬落去嘅時候,聽到脆的聲音,𥚃面包住我至愛的香蕉,簡直好食到難以形容~上面再加上朱古力醬,甜上加甜😂仲有肉鬆或其他口味選擇見到仲有另外一樣推介嘅係即炒金邊粉,材料都算多:有豆干,芽菜,椰菜絲,蝦,洋蔥….等酸酸甜甜幾開胃店內有一張櫈同少位置的枱可以店內食,店外都有企位share其他店舖,下次會試埋芒果糯米飯😋

2024-03-23 33 views
好耐無去旺中行街,原來依家多左好多小食店,亦都有立食區可以擺低慢慢食。我行到一半已經肚餓,所以直接係旺中食埋晚餐,今次依然食我的最愛泰國菜😆 泰式香葉肉碎(煎蛋)飯肉碎飯係即叫即煮,夠哂熱辣辣,望落好似好細份,但我一個人食完之後覺得好夠飽,因為肉碎好重手,夠撈飯有突。肉碎用左半肥瘦豬肉,食落有油香,加埋九層塔同辣椒的香味,非常惹味,再配埋半熟煎蛋,送飯一流。套餐會包一杯飲品 (細杯龍眼茶/泰式奶茶),煎蛋就要加錢。 泰式鳳爪我另外再叫咗個小食,鳳爪已經去骨,唔洗lur骨夠哂方便,食落爽口,醬汁酸甜辣味都有,夠哂開胃。除左鳳爪外,其他配菜例如紅蘿蔔絲/芫茜/洋葱都索哂汁,正。

泰式香葉肉碎(煎蛋)飯
套餐會包一杯飲品 (細杯龍眼茶/泰式奶茶),煎蛋就要加錢。

泰式鳳爪
我諗大家一定試過去旺中掃街,今次行旺中嘅時候發掘到一間好多人排隊嘅泰國菜,仲要係由泰國人主理嘅,我地見到有香蕉煎餅就即刻決定試吓榛子香蕉煎餅 $32相信香蕉煎餅喺餐廳嘅主打,見到好多人揸住嚟食,呢度嘅香蕉煎餅有好多唔同口味,我哋就揀咗最經典嘅榛子味,價錢都唔算貴,因為我哋前面啱啱有幾個客落咗單,所以我哋落單之後都要等20分鐘,咁大家可以落完單之後喺旺中行吓再返嚟拎。呢個香蕉煎餅好高質,即叫即整所以熱辣辣,入面嘅香蕉軟糯,外層嘅煎餅薄薄地,煎到金黃酥脆,外脆內軟😍😍面頭鋪上滿滿嘅榛子醬😍係一個好邪惡,但又好好食嘅小食,超級推薦泰式酸辣肉碎飯+煎蛋 $45+$5一開頭見到肉碎嘅顏色比較淺色,同想像中有啲唔同,仲擔心會冇乜味道,但食落其實好好食,肉碎好香口,食到豬油嘅香味,而微微嘅泰式酸辣味再令成個味道更上一層樓,連底下嘅飯都煮得好好,硬度適中,帶有肉碎嘅豬油香👍🏻👍🏻泰式鳳爪 $42泰式鳳爪都係經典食泰菜嘅時候會叫嘅一道前菜,呢度嘅鳳爪份量都唔少,又入味,食落酸酸甜甜辣辣,好開胃自家椰汁西米糕 $15/2件椰汁西米糕同平時見到有塊葉圍係出面嘅唔同,呢度係用一個小膠杯裝住嘅,可以見到佢分咗

榛子香蕉煎餅 $32

泰式酸辣肉碎飯+煎蛋 $45+$5

泰式鳳爪 $42

自家椰汁西米糕 $15/2件
椰汁西米糕同平時見到有塊葉圍係出面嘅唔同,呢度係用一個小膠杯裝住嘅,可以見到佢分咗兩層,上層係椰汁味,下層就有好多西米,比較特別嘅係入面有啲細嘅芋頭粒,豐富左口感,而且價錢都好抵,值得一試

龍眼茶(跟餐附送)
呢度嗌主食嘅話就會送一杯細嘅龍眼茶,以送嘅質素來講都唔錯,飲落幾清新
  • 香蕉煎餅
  • 泰式酸辣肉碎飯
2024-03-20 8 views
🥙豬頸肉沙律豬頸肉嘅份量超級多,一啲都唔吝嗇🙏🏼下低有一啲青瓜絲配搭,醬汁係比較酸,魚露味都幾出,食完好開胃🫡🥭芒果糯米飯芒果份量都多,甜度適中😋糯米飯係比較黏嗰一種,椰汁份量足夠,新鮮出嚟嘅糯米飯係OK嘅😎🥧咖啡朱古力香蕉煎餅咖啡朱古力醬唔係平時食開嗰啲nutella,或者hershey嗰一隻,我估係泰國嘅朱古力醬,係我從來未試過嘅味道🤩打開咗我嘅新領域😳配埋香蕉煎餅真係一個好正嘅甜品🍌🧇🧋泰式奶茶平時我飲泰式奶茶都一定會嗌少甜,因為多數都比較重手。喺呢度係冇得揀甜度,開頭都有啲擔心,不過好彩佢唔會太甜,而且好正宗🤪🍹龍眼茶龍眼茶夠濃,而且唔會太甜,解渴一流🤣溫馨提示🔔記得留返收據下次再去食又九五折㗎😍
🥙豬頸肉沙律

🥭芒果糯米飯

🥧咖啡朱古力香蕉煎餅

🧋泰式奶茶

🍹龍眼茶
龍眼茶夠濃,而且唔會太甜,解渴一流🤣

溫馨提示🔔記得留返收據下次再去食又九五折㗎😍
2024-03-18 20 views
今次同fd去咗旺中整嘢順便掃下街,因為太耐冇嚟,揾到間我未見過嘅泰國菜🤪仲要係泰國廚師坐陣,就決定入咗去食🫶🏿🫔“堅泰”嘅榛子香蕉煎餅 5/5煎餅外層金黃酥脆,榛子醬舖面,入面軟糯嘅香蕉~鬆軟嘅口感加上榛子香氣,完美組合✨✨🍝堅泰炒金邊粉 4/5新鮮嘅蝦、豆芽菜、蔬菜同埋肉🦐金邊粉煮得啱啱好,有咬口,啖啖豐富嘅口感同口味,勁開胃👅🐖烤豬頸肉撈麵 5/5豬頸肉經過燒烤處理,肉質鮮嫩多汁~食落勁惹味💕撈麵煮得彈牙,吸收咗香氣同醬汁,好好食😋🍨芒果糯米飯 5/5鋪滿成個完整嘅新鮮嘅芒果🥰糯米飯軟糯而且甜度適中!滿滿嘅椰香芒果滋味💕💕🧋泰式奶茶 5/5一般泰式奶茶都係勁甜,但呢杯係勁啱香港人口味,唔太甜,又有泰茶隻味~濃郁香滑,茶香同奶味完美融合🥰✨💕餐廳食物都令我驚喜。食物新鮮好味😆佈置有cafe嘅感覺,旺中食嘢嚟講仲可以有啲枱櫈仔俾食客入去食都係加分位💪🏿令人好似置身泰國嘅街頭小巷🥰

🫔“堅泰”嘅榛子香蕉煎餅 5/5

🍝堅泰炒金邊粉 4/5

🐖烤豬頸肉撈麵 5/5

🍨芒果糯米飯 5/5

🧋泰式奶茶 5/5

2024-03-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
✨烤豬頸肉撈麵 ($38)呢個撈麵係黏稠狀,用嘅醬料都偏重口味,食落幾香口👅豬頸肉嘅脂肪分布多,烤得幾好食~.✨招牌泰式喇沙蝦肉魚蛋米線+細龍眼茶 ($50)喇沙嘅辣度偏低🌶️湯底係香料味十足,米線好掛湯汁~魚蛋質地扎實而彈牙🍜.✨堅泰榛子香蕉煎餅 ($32)香蕉同榛子醬+煉奶之間互相中和到🍌,外層微微脆,食落好有層次感,味道特別🤎·✨+$10 泰式奶茶好鍾意呢個泰茶‼️我飲開其他泰茶都係好死甜,但呢個偏重茶味,甜度剛剛好👌🏻🧡·✨椰汁糕x2 ($15)分層就係上面係椰汁 下面係綠色嘅西米👈🏻椰汁味好突出,西米密密麻麻~🥥🤍
✨烤豬頸肉撈麵 ($38)
✨招牌泰式喇沙蝦肉魚蛋米線+細龍眼茶 ($50)
✨堅泰榛子香蕉煎餅 ($32)
✨+$10 泰式奶茶
✨椰汁糕x2 ($15)
2024-03-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2024-03-15 12 views
好耐冇去過旺角中心,去到都發現好多地方唔同晒,特別係原來多咗好多小食店,2樓嗰邊都有成超過10間,今次就試吓呢間泰國小食店,雖然話係小食店,但係都有炒粉麵、湯麵食,同埋都發現有唔少學生食🤣🥞 阿華田脆脆香蕉煎餅 💰$34香蕉煎餅金黃香脆,而且好夠熱出晒煙,入邊嘅香蕉溶溶哋,軟淋淋,外面就有阿華田醬搽咗喺面,加埋啲玄米粒,唔錯👍🏻🍝 堅泰即炒PadThai 💰$50呢個係個套餐,會包埋一杯細嘅龍眼茶,金邊粉嘅份量夠晒一個人食,入邊都有唔少蝦仁,旁邊會落咗啲辣粉同埋花生粒,可以按自己需要撈埋嚟食🐽 泰式烤豬頸肉 💰$68因為即叫即整,所以時間都會等耐啲,豬頸肉份量都唔少,外皮都烤得脆,夠爽口,有配埋個泰式辣汁,辣汁唔算辣,唔食辣嘅朋友都應該食到

🥞 阿華田脆脆香蕉煎餅 💰$34

🍝 堅泰即炒PadThai 💰$50