2017-12-28 1519 views
Book左枱,一行10人, 餐廳裝修好有氣氛, 又有live band, 叫左豬首呀, 德國腸, 薯條,沙律, 肉丸等等,全部都不錯, 跟在德國食概味道有出入, 口味是就番香港人
2017-12-26 1197 views
同朋友慶祝生日,選擇了德國菜試一試,餐廳的氣氛十分好,有身在外國的感覺,有樂隊唱歌,食物的味道都唔錯。食左豬手好好味,外皮酥脆可口,的肉唔好太硬,好有口感!其他菜式都可以,飲品款式好多,試左芒果味的飲品,幾好飲係芒果味的沙冰,飲完有冰涼的感覺。
2017-12-26 1156 views
平安夜打算同女友食餐聖誕大餐,於是早兩星期訂了景樂集團其中一間餐廳—尖沙咀King Ludwig,但真係經歷了一個驚訝的晚上,最初入到餐廳,感覺氣氛不錯,檯上已為顧客準備聖誕頭飾,中途更有人唱聖誕歌,這點絕對一讚,但食物同服務態度真係偏差。首先,頭盤四款:聖誕餐包配黑水欖醬,味道不錯,麵包鬆軟,可以接受。牛油果伴麥米沙律,味道一般,食不到有蟹肉。鵪鶉腿伴柚子沙律,味道一般,鵪鶉腿肉質口感算不錯。這個豬、鴨肉青胡椒粒啫喱卷,頭盤中最難食,啲肉又乾又冇味.....到主菜:這個澳洲牛柳排配南瓜鵝肝脆面真係好韌...差啲用刀都切不開,中途我更要問侍應換過一把刀,味道也缺乏牛的鮮味,整體絕對不合格。到最後甜品:綠茶蘋果金寶餅配朱古力芭菲,蘋果金寶味道算不錯,但朱古力芭菲太多cream,食落去完全冇朱古力味。另外又有一碟聲稱德國甜品,只是兩塊星星月亮曲奇不值一提,食了一塊已經沒有食。本來食物方面偏差也算了,見整間餐廳氣氛也不錯,當食氣氛...但最後重點來了,在結帳時,因為本身聖誕套餐有寫明有聖誕禮物,所以我結帳時問了個問題:「(指住頭飾)想問呢啲係咪就係聖誕禮物?」諗住係的話,我同女友每人拿走一個
首先,頭盤四款:
聖誕餐包配黑水欖醬,味道不錯,麵包鬆軟,可以接受。
牛油果伴麥米沙律,味道一般,食不到有蟹肉。
鵪鶉腿伴柚子沙律,味道一般,鵪鶉腿肉質口感算不錯。
到主菜:

到最後甜品
本來食物方面偏差也算了,見整間餐廳氣氛也不錯,當食氣氛...但最後重點來了,在結帳時,因為本身聖誕套餐有寫明有聖誕禮物,所以我結帳時問了個問題:「(指住頭飾)想問呢啲係咪就係聖誕禮物?」諗住係的話,我同女友每人拿走一個留念,但有個女侍應極之無禮貌及極「串」既態度回應左一句:「你想要咩?我比頂大綠帽你好唔好?」(註:聖誕頭飾真係有綠色、藍色或其他顏色既帽,可想而之佢有咩含義),在這種節日竟然可說這種話,可見這餐廳既員工質素。說真的,現在很多餐廳就算食物水平一般,服務態度都不會這麼差,用千元可以有很多更高質素既餐廳選擇,這間...吃一次也嫌多。
2017-12-24
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
Christmas
2017-12-11 2058 views
朋友話想食德國豬手,唉~都不知邊間好食,同事就介紹左這間店,放工即刻去環境都坐得舒服,好有聖誕節🎄氣氛農夫包好硬,沾上牛肝醬或芝士醬就變成好香,食落好有咬勁豬肘的皮食落好脆好香,咬落有嚮聲,豬肉質嫩滑爽口,配上酸椰菜,好開胃,薯仔好新鮮又好吃每日烤焗精選:薯仔一块一块蓋滿碟,加上忌廉焗得好香雞清湯濃郁清香(2杯)鵝肝煎得好香,好嫩口;德國雞用紅酒燴得好香,雞肉爽口美味;豬腳仔四大块,多肉不肥一個餐包好多野甜品:叫左個焗蘋果卷,裹有提子干及果仁粒,這個蘋果有些偏酸,加上吉士汁,酸味更強飲品

環境都坐得舒服,好有聖誕節🎄氣氛
環境一流

農夫包好硬,沾上牛肝醬或芝士醬就變成好香,食落好有咬勁

新鮮農夫包配牛仔肝醬及香草芝士醬

脆皮燒豬肘配酸椰菜及薯仔(2人份量)

每日烤焗精選:
薯仔一块一块蓋滿碟,加上忌廉焗得好香

焗忌廉薯仔

雞清湯濃郁清香(2杯)
雞清湯

香煎鵝肝配紅酒燴德國雞及豬腳仔

一個餐包好多野

焗德國式蘋果卷伴吉士汁

飲品
凍朱古力
凍奶茶
2017-12-11
$375 (Dinner)
Birthday
脆皮燒豬肘配酸椰菜及薯仔(2人份量)
焗忌廉薯仔
雞清湯
香煎鵝肝配紅酒燴德國雞及豬腳仔
凍奶茶
2017-12-11 1377 views
柴娃娃團員出發覓食,其中有位提議食德國豬手,係香港較出名既就係呢間。原本想去美頭麗華果間,但full了,不過成員話呢間算係姐妹店,都係差吾多,甘就訂左6點半6人枱🙃豬手,我好期待🍴🤤🍴等齊人吾洗多講,order豬手!基本上每一枱都是必點的!另外都order了幾杯啤酒🍺之前做緊優惠,個同事用買左用吾哂,500蚊10杯,今日到期啦,要用埋佢。啤酒加豬手最常識吧!店內燈光較暗,好有feel,仲有好多外國人,好令仔🤩🤩餐牌有好多選擇,我地揀左以下幾款👇🏻👇🏻必點豬手:我地前後order了兩隻!真係好好食,職員拎出泥俾你睇之後係後面枱幫手切開。因為第一隻有點細,可能係瘦🐷🐷🤣,之後我地再叫多一隻,好大隻😍😍一啖咬落去,塊皮脆卜卜,啲肉算滑。再加上酸菜,真係一件又一件,我可能自己食左半隻(笑)停吾到口🤤🤤雜腸拼盤:有6款不同腸仔,係咩腸不要問我,我真係分吾出,覺得好味但有點咸,每條腸仔試少少就可以啦。凱薩沙律:一拎出泥,好大—個碗🤣其實分量就不算太多,勝在菜類好新鮮,無生銹。牛扒:覺得吾算好特別,反正就是牛扒,煎到岩岩好,不會太老!羊扒:呢個更加普通,份量算細件。🤷‍♀️有兩件炸薯餅,好食的。因為2

牛扒:覺得吾算好特別,反正就是牛扒,煎到岩岩好,不會太老!

因為2隻豬手既關係,真係食到好飽😎😎勁滿足,嘻嘻哈哈過左一個開心晚上🤪
2017-11-30
$450 (Dinner)
  • 啤酒
2017-12-07 1091 views
今次只叫了3種食物,德國豬手,意粉,及芝士面團。德國豬手外皮以脆為主,可惜肉質對我來說還是比較硬了一點,配送的酸椰菜真的很開胃。意粉是 燒蒜香草欖油伴乾菌,意粉比較干身入味,好食。芝士面團配豬肉丸,3碟中最普通的一碟,以且有小小焦了的味道,食完的感覺亦十分油膩。德國啤酒室內環境,有種置身在外國的氣氛一樣。抵玩指數 1/3 今次的緣份是由於本人的雙親希望品嚐一些不一樣的菜式,所以就帶他們一試 這間德國餐廳。他們豬手的出品跟洪水橋的分店,十分一致,全都是外脆內硬。今次亦試了一些跟上一次不同的菜式,但我真的認為,德國餐廳最好吃的還是他們的豬手和德國腸。 如果,有興趣的朋友可以上網查一下德國豬手的做法,雖然每一間的餐廳都有他們自己的特色和製造方式,但要做到好食都會有一個共同點就是要加入德國黑啤才能做到外皮有一種獨特的美味,跟中式的黑椒豬手有很大的差異,不過做法是一樣的複習。這裡跟洪水橋最大的不同是他們餐廳內的環境,可能尖沙咀的分店比較多外國人,加上待應也是以外國人為主,所以氣氛也較有外國的風味。 這裡最抵玩的是,一份豬手跟一杯德國啤酒,再細細享受這裡外國的氣氛,幻想自己去了德國一樣,一樂也。

德國啤酒

室內環境,有種置身在外國的氣氛一樣。

抵玩指數 1/3

2017-11-12
$200 (Dinner)
  • 德國豬手
2017-11-17 2092 views
午餐去食,都幾抵原來,叫左個扒,加錢可以係沙律吧任食,都係二百蚊到。個牛佢整得幾好食,5成熟岩岩好,簡單既調味都為塊扒加分。沙律吧有好多野食,有唔同款式既腸,都幾好食,仲有幾款沙律,亦都有pizza,係薄底既,整得都幾脆,味道亦都唔錯。之前係赤柱個間食過德國麵包,好鐘意食,亦都有麵包盤,有幾款麵包,不過價錢就唔平,印象中都要差不多二百蚊,咁好味,都值得比既。環境就唔洗講啦,赤柱個環境對海夠靚,裝修又好,相比起呢間既環境就失色左少少。

個牛佢整得幾好食,5成熟岩岩好,簡單既調味都為塊扒加分。

2017-11-03 2033 views
today my friend 's sister comes home from USAThey want my VIP card for a 15%Discount long time have not been here I love ❤️ to join luncheon together salad bar and varieties famous Germany 🇩🇪 wine And beer 🍻 my favourite Thailand red sweet lime Cost around 50$ at fruits shop today at lunch time My coffee Colour is great I am happy 😊 Average 105$ per head
2017-11-03
$105 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
  • 德國雜腸
  • Cold  beef  cuts
  • Thailand  red  lime
  • Coffee
2017-10-17 3485 views
十月份正直德國慕尼黑啤酒節,我的生日飯局第二回就決定黎到交通非常方便位置尖沙咀港鐵站上蓋的 King Ludwig 德國餐廳。農夫飽配啤酒是德國人飲酒餐前菜,德國啤酒不用介紹,麥味香醇濃郁當然好野喇!脆皮德國咸豬手單看外表已教人垂涎欲滴,切開陣陣肉香,皮脆肉嫩,肥膏回甘補充骨膠原,此刻請勿打擾,我要開動喇德國雜腸德國人最喜愛食香腸,故香腸是非常出名兼有質素一種美食,賣相已令我食指大動啤酒小食拼盤炸魚是選用新鮮魚炸故特別鮮甜,其他釀蝦膠也不錯陣牙有口感蘋果批這個是我最愛,每次到來都必食,外皮酥脆甜中帶酸加上玉桂粉更提升了層次,是這餐的完美終結專程由德國飛來香港 Band ,這夜非常盡興!歡樂氣氛司儀在教玩傳統德國舞,氣氛相當歡樂。古典德國裝飾十分優雅有氣派。

農夫飽

脆皮德國咸豬手
單看外表已教人垂涎欲滴

德國咸豬手

德國雜腸

德國香腸

啤酒小食拼盤
炸魚是選用新鮮魚炸故特別鮮甜,其他釀蝦膠也不錯陣牙有口感

啤酒拼盤

蘋果批

專程由德國飛來香港 Band ,這夜非常盡興!

歡樂氣氛
司儀在教玩傳統德國舞,氣氛相當歡樂。

古典德國裝飾十分優雅有氣派。
2017-10-10
$200 (Dinner)
Birthday
  • 農夫包
  • 麥啤
  • 脆皮燒豬肘配酸椰菜及薯仔
2017-10-09 2143 views
朋友話好想食德國豬手,但之前食開果間closed。唯有穩新噶試食下。上網穩到呢間食評唔錯,於是去試下。我地本身book左檯7點,但早到左15分鐘,好快有位坐。但10分鐘後發現已經全場爆滿,好犀利。因為我地得兩個女仔,所以叫左一份豬手,加個瑞士芝士麵糰配牛、豬肉丸伴鮮茄汁,再加個雞肉薯蓉湯。呢個豬手份量十足,waiter仲會幫你切好一舊舊,女仔食唔洗落手切,好好。豬手個皮好脆好好食,d肉都幾嫩滑,味道都幾夠,我地兩個女仔清曬成份豬手。瑞士芝士麵糰配牛、豬肉丸伴鮮茄汁。好好味,第一次食麵糰,原來幾有咬口,芝士份量同鹹道剛剛好,唔好太濟。牛、豬肉丸無麼特別,不過有預先煎香過,味道都幾好。個鮮茄汁酸酸地,好開胃。呢個雞肉湯,嚴格黎講唔係湯,直頭係薯蓉。有小小偏鹹,食完係要飲水噶。不過貼心噶係,order噶時候waiter會問你係咪share食,會幫你分開兩份上。

Type of Meal
Dinner
2017-10-03 2053 views
同差唔多時間生日既朋友仔一齊自己慶祝,一行5人黎左食德國菜😉黎德國點少得德國啤🍺本身鐘意Eldinger,Drink list 上面無寫,但問之下都有,不過比出面飲既顏色會啡好多,麥味亦比較重。$66/half pint 主菜當然唔少得鹹豬手,依道好細心地俾你睇完完整整版再拎入去切,佢做得好既地方係外皮做到好脆好脆,但肉重係軟而且唔乾身。好味👍🏻但千祈唔好好似我朋友仔咁拎燒肉黎比,咁BB豬背當然皮薄啦,但無得咁比架麻😎。$225配既薯仔微酸,淋得黎又唔會無口感☺️跟住就試下另一個德國名物-德國腸拼盤那,皮整到少少脆,一人share少少剛剛好,加埋mustard/茄汁重好食d ,不過如果少人食係咁腸腸腸就唔洗客氣那。$280另一個main就叫左耳朵粉配海鮮香草忌廉汁,依個唔算好德個style,但出奇地吸引到我,粉唔會整得太淋,有口感。汁又夠味,海鮮亦好夠份量,有青口、三文魚扒、帶子咁,好味呀👍🏻。$180另外叫左個薯餅加西蘭花/秋葵/茄子,薯餅外脆內軟,而個小蔬菜配辣汁就好醒胃。$120可能依道有live music加同你唱生日歌服務,一晚唱左10首生日歌,聽到都開心🎶🎵🎶
同差唔多時間生日既朋友仔一齊自己慶祝,
一行5人黎左食德國菜😉

黎德國點少得德國啤🍺
本身鐘意Eldinger,
Drink list 上面無寫,
但問之下都有,
不過比出面飲既顏色會啡好多,
麥味亦比較重。$66/half pint

主菜當然唔少得鹹豬手,
依道好細心地俾你睇完完整整版再拎入去切,
佢做得好既地方係外皮做到好脆好脆,
但肉重係軟而且唔乾身。
好味👍🏻
但千祈唔好好似我朋友仔咁拎燒肉黎比,
咁BB豬背當然皮薄啦,
但無得咁比架麻😎。$225

配既薯仔微酸,
淋得黎又唔會無口感☺️

跟住就試下另一個德國名物-德國腸拼盤那,
皮整到少少脆,
一人share少少剛剛好,
加埋mustard/茄汁重好食d ,
不過如果少人食係咁腸腸腸就唔洗客氣那。

另一個main就叫左耳朵粉配海鮮香草忌廉汁,
依個唔算好德個style,
但出奇地吸引到我,
粉唔會整得太淋,有口感。
汁又夠味,
海鮮亦好夠份量,
有青口、三文魚扒、帶子咁,
好味呀👍🏻。$180

另外叫左個薯餅加西蘭花/秋葵/茄子,
薯餅外脆內軟,
而個小蔬菜配辣汁就好醒胃。

可能依道有live music加同你唱生日歌服務,
一晚唱左10首生日歌,
聽到都開心🎶🎵🎶
2017-09-30
$270 (Dinner)
2017-09-17 2474 views
十幾年無見的朋友,就緊係找間穩陣啲嘅地方,有酒有肉。這𥚃環境、食物、啤酒及侍應的服務都有4/5 星星,扣一星只是地方較不就腳,總而言之這𥚃供大伙兒朋友一起相聚的好地方。
2017-09-11 2345 views
我並不是特別喜歡德國菜,因其味道比較重,不過友人喜歡就一起來吃吧!這家店也來過數次,挺喜歡這裡的氣氛,跟德國的啤酒餐廳有點相似,而且裝潢也頗地道。之前在這裡慶祝過生日,live band會唱生日歌,氣氛很好呢!platter: 有數款香腸,但味道較重,略鹹,幸有芝士、酸瓜、麵包等中和。個人偏愛麵包和麵包條。Pork Knuckle: 外皮香脆,肉質較粗糙,但肉味香濃,很入味,必配德國啤酒。

• GERMAN BEER
2017-09-06 8182 views
曾到德國食過正宗的德國菜後,一直返香港都念念不忘!係香港真係唔易揾到真•德國味。今次黎到一位德國朋友介紹,位置位於尖東站附近的德國餐廳!餐廳大部分用了德國式的長枱長櫈,再配埋天花板的彩帶,就已經想貨到一大班德國人歡天喜地飲啤酒。坐低先叫杯飲品,邊飲邊等朋友。叫左一杯凍咖啡及一杯Mojito。咖啡好有咖啡香,Mojito非常清新,係夏日必選酒精飲品!等齊人先黎個沙律先!蔬菜好Fresh好脆口,加上脆卜卜的麵包粒及自己後落的沙律醬或醋汁,好開胃!食德國菜,一定要食腸仔拼盤!呢個係「迷你德國腸拼盤伴酸菜及燒薯」,呢個拼盤話細唔細,話大唔大,有三款香腸、每款兩條,再加d開胃酸菜同脆面的薯仔,好滿足!戲肉到了!係脆皮燒豬手!職員拎黎到温馨一問要幫我地切開,二問不説就YES了 (自己切真係好麻煩)。豬手的皮非常脆,完全無un的感覺!肉質非常嫩口,再配上酸菜同芥辣,真係非常好味!切開後食完咸點就當然要食甜啦!德國菜必食的一定係黑森林蛋糕!蛋糕非常大件,記住要share黎食。蛋糕每一層都有不同的味道同口感,有超濃朱古力Moose,有Cream,有超軟熟朱古力蛋糕...... 打緊Blog的我都流緊口水

切開後

食完咸點就當然要食甜啦!德國菜必食的一定係黑森林蛋糕!蛋糕非常大件,記住要share黎食。蛋糕每一層都有不同的味道同口感,有超濃朱古力Moose,有Cream,有超軟熟朱古力蛋糕...... 打緊Blog的我都流緊口水(抹返先)

一個甜品唔會夠頂我的內心對甜品的激情,所以叫多左個德國蘋果卷!呢個蘋果卷比我係德國食的,仲有一段距離...... 酥皮好易散,仲冧左少少。想初嘗蘋果卷可以一試,不過追求高質的甜品,你可以食返黑森林蛋糕。

• 德國豬手
2017-08-26 3324 views
本身滿心歡喜諗住去尖咀美麗華個間,點知被包了 幸好尖咀仲有尼間,同埋我地時間太晏, 美麗華只去到三半,尼邊4點 最初初唔知有自助餐,諗住叫成隻豬手食,但佢既然有自助餐,當然就梗係有埋其他野食開心D豬手, 脆脆的 感覺上同另一間相比好DD西冷, 好好軟身,唔韌 , 唔會過熟 個闊條面有少少辣, 開胃薯條普通,微暖甜品相對地差左少少, 可能始終係自助餐尾聲,甜品剩既數量不多, 亦比較乾身少少。最欣賞係個杯仔既朱古力慕絲 我個人食左4個 食物尼間數量選擇少左DD , 酒吧為主 , 另一間就以德式食物為主, 各有各好 相信好快會返黎幫襯
本身滿心歡喜諗住去尖咀美麗華個間,點知被包了

豬手 , 西冷牛

豬手, 脆脆的
感覺上同另一間相比好DD

西冷, 好
好軟身,唔韌 , 唔會過熟

個闊條面有少少辣, 開胃

薯條普通,微暖

甜品