3 day(s) ago
行街行到有點餓, 原本想去食碗零呑麵,但行到呢間店門口,俾佢哋貼在店外嘅餐牌吸引住停下。見介紹有個二百層鬆化酥皮自家手功餡餅, 想試吓 。呢間店叫“自家麵” , 當然要叫個麵食嚟試吓 。落單叫咗碟 《原味手撕雞涼麵》,麵條可選幼/中/粗/寬麵,我喜歡粗麵就選了粗麵做底,另外要多份《純豬肉手功饀餅》。碟麵嘅手撕雞撈得好香幾好食,至於麵條方面我想講下, 我真係未食過咁實咁有韌度嘅麵條.。 食時真是比較難咬,相信唔會太多人可以接受到。 對我來講,我勉強 ok。 不過,我不建議長者嘗試食粗麵。 我之後問過店員其他款式麵條是會比較淋滑的。 至於我期待嘅 《純豬肉手功饀餅》,拎上手餅身都熱,唔太油膩。 食入口酥皮有層次鬆化兼薄身,餡餅內填滿豬肉粒等餡料,肉粒切得較大,配以洋蔥,乾蔥等炒香,食起來有咬口,而且味道較濃。呢個餡餅幾有特色, 味道亦好。