2012-03-24 12 views
我第一次食飯要食到鬧完侍應鬧經理!夜晚睇完戲,十點左右係門口問佢幾點收,佢就同我講:「仲有!仲有!」入到去,擺位既時候態度勁差咁叫我「縮開隻手」。落完單,就同我講話last order!上完第一碟菜就叫我埋單!我同佢講話我唔埋住,佢就係30分鐘裡面問我三次!d 野又貴又少又唔好食,今世都唔會再幫襯!
2012-03-24
$100 (Dinner)
2012-03-18 31 views
茶錢7蚊位蒜泥白肉,冇蒜泥得白肉,失敗!台式酸辣湯,唔酸又唔辣,似碗仔翅,失敗!台式麻醬撈麵,麻醬稀哼哼,失敗!炸醬麵,似肉醬意粉,失敗中既失敗!仲話係咩2011年度飲食天王頒獎典禮獲獎食店喎!
2012-03-18
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2012-03-04 12 views
今日响金牌小龍食晏, 整體好滿意, 一年 之前曾在此網投訴過這餐廳的服務, 但今次的午餐見到有很大的進步, 服務很好! 男經理很有禮貌, 用心注意食客的需要, 侍應亦勤力加茶和收拾枱面.今次食咗蟹黃小籠飽, 紅油抄手, 筒仔米糕, 雞湯面, 粉蒸排骨.蟹黃小籠飽 : 一如以往, 有蟹黃鮮味, 皮薄, 多湯汁. 紅油抄手 :個醬油唔夠辣, 同埋可以加多D 蔥, 菜肉雲吞不過不失, 因此小吃重點在醬油筒仔米糕 : 幾好味,又飽肚, 兩個人食啱啱好, 有點似生炒糯米飯, 不過更濃味, 同埋無咁膩. 雞湯面: 我無食到, 所以比唔到 COMMENT粉蒸排骨 : 值得一試, 少少辣, 很惹味, 有肉吃, 籠仔底部有蕃薯, 吃到很飽., 好有台味的一個小吃.總結: 食物不錯, 應該沒有下味精, 本人吃完飯後, 成個下午沒有口渴, 埋單二百五元, 抵食過X 泰豐, 同埋坐得舒服D (如果比到卡位的話), 所以會再來的.

蟹黃小籠飽 : 一如以往, 有蟹黃鮮味, 皮薄, 多湯汁.

雞湯面: 我無食到, 所以比唔到 COMMENT

2012-03-03
$120 (Lunch)
  • 粉蒸排骨
  • 蟹粉小籠飽
  • 筒仔米糕
2012-01-10 2 views
無心插柳下, 經過此間食店, 朋友話食~ 我就去拎位~當時朋友都只係剛收工, 我巳經在店外. 經理剛好俾飛我.其實入面有位. 經理表明入座起計個半小時..我只好話再行下先..等陣先入去. 其實經理都俾埋飛我~ 但點知佢又話當晚唔太多人, 可以俾我入去坐左先, 落單先開始計時. 十個讚~!!!一去到就有茶~原來係每位收茶錢....兩個人, 散叫幾樣野食~ 小籠包一定有叫~仲叫多左個素菜餃. 每樣都係有6隻. 小籠包好大粒, 入口好香, 又有熱熱既湯, 不錯~!素菜餃比較乾身. 如果可以濕番少少會好味D~!再叫左個燻蛋, 好入味. 蛋黃強白去到半熟之間咁~ 有少少溫泉蛋既感覺~青瓜海蜇皮梗係唔少得~ 味道一般~ 冇驚喜.最後叫多個牛肉面, 同台灣本地既當然係冇得比. 但身在香港, 算係咁~ 湯都算濃~ 不過帶味精. 牛肉好大件. 仲多左件牛根~!第一次黎食, 尚算滿意. 可以再黎~!
無心插柳下, 經過此間食店, 朋友話食~ 我就去拎位~

一去到就有茶~原來係每位收茶錢....
小籠包好大粒, 入口好香, 又有熱熱既湯, 不錯~!

素菜餃比較乾身. 如果可以濕番少少會好味D~!

青瓜海蜇皮梗係唔少得~ 味道一般~ 冇驚喜.
第一次黎食, 尚算滿意. 可以再黎~!

2012-01-04
$120 (Dinner)
2011-10-22 17 views
十一睇完煙花, 係尖沙咀搵野食~~行左上THE ONE度睇下有咩食啦! 見到呢間金牌小龍唔駛等位喎, 咪入去試下!叫左醉雞,小籠包和炸醬麵。個醉雞真係一般, 幾重酒味, 酒到入口有d 怪, 完全無雞味 =.=不過個金牌小籠包就好好味, 價錢又唔貴 , 仲有其它幾款小籠包可供選擇, 正!同埋個炸醬麵都ok , 唔辣, 但個醬汁d 味好濃, 幾好味!
十一睇完煙花, 係尖沙咀搵野食~~

行左上THE ONE度睇下有咩食啦!

見到呢間金牌小龍唔駛等位喎, 咪入去試下!

叫左醉雞,小籠包和炸醬麵。

2011-10-01
  • 金牌小籠包
團購價 $35 有小籠包, 有麵, 有野飲, 仲要包晒茶芥加一, 係邊度搵?本來呢個價, 有得食就算, 都唔會有咩期望.點知入到去, 坐低, 見到 D 碗碟乾淨雪白, 感覺管理上都唔錯. 加上雖然係食團購餐, 但係侍應冇因此變臉, 一樣唔該前多謝後, 勁有禮貌, 令人賓至如歸, 呢樣已經教我另眼相看.小籠包新鮮上檯, 皮薄但唔穿, 水準一流.燻蛋入味, 剛剛熟至蛋黃/蛋白交界, 好食.擔擔麵, 如果有 D 肉碎就更好麻醬拌麵, 雖然都係冇肉爭咁 D, 但都好好食.見個 menu D 食物似曾相識, 突然醒起很有鼎泰豐的影子.上網查一查, 果然跟鼎泰豐有淵源. 雖然現在割了蓆, 但是鼎泰豐級的質素跟服務態度等都能夠保存下來. 可以說是 The One 4 樓 & 5 樓之中最值得吃的一間.

本來呢個價, 有得食就算, 都唔會有咩期望.

皮薄但唔穿, ichiban
小籠包新鮮上檯, 皮薄但唔穿, 水準一流.
燻蛋
燻蛋入味, 剛剛熟至蛋黃/蛋白交界, 好食.
擔擔麵, 如果有 D 肉碎就更好
麻醬拌麵, 雖然都係冇肉爭咁 D, 但都好好食.

2011-07-21
皮薄但唔穿, ichiban
燻蛋
2011-08-13 97 views
Just wanna have a casual dinner before movie time. Time a bit rush and no need to wait so we just go in and give it a try.The signature dish Pork dumpling was disappointing, only got some tasteless juice inside, and dumpling size was small also.Fried dumpling wasn't hot, only mildly warm. This killed the dish at once. Moreover, the taste was only mediocre.The "crystal egg", again only very mild sweet taste on the preserved surface layer of the egg white, tasteless egg yolk....terrible."粉蒸排骨"...a
"粉蒸排骨"...a complete different version from what I had in Taiwan. Dried meat and some strange taste.. we didn't finish this dish.
肴肉is tasteless, again!
The most normal dish is 津白, remember is only normal.

Totally ruined our mood before the movie!
2011-08-12
$125 (Dinner)
  • None
用團購couple食麵同小籠包另外叫左d 小食先講好好味既小籠包先...真係皮薄餡靚黎形容,原本諗住.團購咁多人.無預期會好好食.諗住平試下咋點知.一食就上隱.麵28蚊既麵有四款.全部試過(今次已經係第三次去食)最好食台式擔擔麵,夠辣,台式麻醬撈麵,麻醬夠香,蕃茄,好啖,油蔥無特別 三次都係金牌小籠.因為couple 係呢個.好味..小食試過豬腸:但好太陣味..麻麻地上海肴肉.d肉太大舊,細小小.會正d.但味道都好好蝦肉紅油抄手:蝦肉好.紅油唔辣(有六粒)酸妹湯:豆漿,無特別三樣小食埋單要170多dd..少少貴la因為碟碟都好細
用團購couple食麵同小籠包另外叫左d 小食
點知.一食就上隱.
麵28蚊既麵有四款.全部試過(今次已經係第三次去食)
三次都係金牌小籠.因為couple 係呢個.好味..
小食試過豬腸:但好太陣味..麻麻地
上海肴肉.d肉太大舊,細小小.會正d.但味道都好好
蝦肉紅油抄手:蝦肉好.紅油唔辣(有六粒)
酸妹湯:豆漿,無特別
三樣小食埋單要170多dd..少少貴la
因為碟碟都好細
2011-08-05
  • 台式擔擔麵
2011-08-09
團購$35套餐小籠包肉汁多,皮幾薄。台式擔擔面 香麻醬味,小小辣,麵質好!蕃茄炒蛋面 ,酸中帶甜,有蛋味,麵質一樣ok (小朋友like!)改善之處,面可剪短小小(太長了)
團購$35套餐

小籠包肉汁多,皮幾薄。

台式擔擔面 香麻醬味,小小辣,麵質好!

改善之處,面可剪短小小(太長了)
2011-08-08
$35 (Dinner)
2011-08-01 20 views
原本諗住食一風堂, 結果得個吉, 去到竟然要等3百張枱, 真係前所未聞但我竟然見到有一部份人堅持照等, 我當然無呢個心情啦, 大不了一年後再黎....睇下d人仲係唔係咁瘋狂....無得食當然要去等2度啦, 結果我地兜左幾層the one, 最後揀左金牌小龍....坐低後見到佢原來國內勁多分店, 個心已經定左一半....我地叫左紅燒豬手 -- 一向鍾意食豬手, 對食豬手唔多唔少有d要求, 呢個真係做得好好, 又入味又炆得淋, 而且豬手乾淨, 一d豬毛都無.....絕對係必叫之選 原盅雞湯麵 -- 雞湯有濃濃既雞味, 而且熱到辣咀....加入凍既麵度都依然夠熱...加上麵質煙煙韌韌, 好有水準...蒜蓉炒油麥菜-- 一向對油麥菜有少少偏見, 硬係覺得打邊爐先好味.....但呢個炒菜好掂wor, 一黎有獲氣, 二黎本身個菜好鮮甜....雖然個餸好似好普通, 但又真係好味wor, 而且令我對油麥菜改觀唔少...台式麻醬撈麵 -- 其實都唔錯, 不過自己一向唔太好麻醬, 因為有d花生醬味....菜肉餛飩湯 -- 皮薄餡靚, d皮好滑, 餡料係菜多個肉, 反而無咁膩....感覺更加清新

睇下d人仲係唔係咁瘋狂....

坐低後見到佢原來國內勁多分店, 個心已經定左一半....

我地叫左
而且豬手乾淨, 一d豬毛都無.....絕對係必叫之選

加上麵質煙煙韌韌, 好有水準...
碗碟
紅燒豬手
原盅雞湯麵
蒜蓉炒油麥菜--
台式麻醬撈麵
菜肉餛飩湯
2011-07-31
$150 (Dinner)
碗碟
紅燒豬手
原盅雞湯麵
蒜蓉炒油麥菜--
菜肉餛飩湯
  • 蒜蓉炒油麥菜
2011-07-29 9 views
與朋友睇完戲, 便看看附近有那些食店, THE ONE真係有好多食肆。我們都未去過"金牌小籠飽", 所以便決定去試一試!!lunch不是很多人, 所以很容易找到坐位!! 而且是窗口位....可以看到加連威路道的景色, 望著美景配美食....一流的享受!!我們order了1) 台式麻醬撈麵(2) 金牌小籠包(3) 冰凍豆漿(1) 台式麻醬撈麵 - 如果撈埋麻醬一齊吃, 比較膩, 如果沒有醬吃...又覺得無味....唔係唔好食....不過好似唔太吸引我!!(2) 金牌小籠包 - 非常非常之好吃.....一個字"正"!! 皮薄不在話下....(3) 冰凍豆漿 - 一點都唔甜, 非常之好飲....總括來說: 下次一定會再光顧, 不過唔會再order (1)....哈哈!!

我們order了:

(1) 台式麻醬撈麵
(2) 金牌小籠包
(3) 冰凍豆漿

(3) 冰凍豆漿 - 一點都唔甜, 非常之好飲....

台式麻醬撈麵
冰凍豆漿
2011-07-27
$75 (Lunch)
冰凍豆漿
本來說去吃平野,,, 但1時興起又拉了少爺去吃連鎖店,,,,,, 其實都是坐低了看到墊檯紙才得悉是大型連鎖店呢。雖然是假期晚, 但可能其他人見要等位拿了飛就走左去, 雖然我們要等5個號碼倒是不消10分鐘已經有檯。 其實等位時已拿著本menu翻了又翻, 坐低就已經可以點菜~~~ 當然要小妹最愛的小籠包啦~~ 還有就是烤麩~ 見到前菜有個海帶幾有趣也叫了來試~~~~ 菜菜方面就要炒津白因為少爺說菜心吃太多 =0= 主食呢~再多加個麻醬伴麵~~ 我們下單快, 他們上菜也很快!!!烤麩先來, 就不是4喜嗎, 用上花生而非毛豆, 又沒有雲耳, 烤麩是用切的而不是撕成小塊的, 而且也切得過份細粒了, 至少味道像樣。小籠包出場~~~ 聰明得用布墊底, 大大減底黏底的機會~!! 夾起而不穿底的出現率是100%呢~ 湯汁肉味甜而清, 即使小妹吃了3隻都不會膩~清炒津白沒甚麼特別, 只是落油太多都反光了.. 而且打芡也重手得碟底水汪汪。 麻醬伴麵, 又1次失策的是待慢了它,,, 稍稍攤涼已經開始出現很稠的感覺連伴起來都有阻力-0- 這兒的麻醬油香沒哪麼重, 相對也未至於太滯。怎麼總是有個遲寸的前菜呢.

怎麼總是有個遲寸的前菜呢... 那個(小妹忘了全名是甚麼的)海帶, 沒想到原來是暖的@~@ 還以為是冷盤的前菜呢, 是平時吃到漬海帶的味道只是暖吃感覺有點兒怪怪的。

的確是小籠包最出色呢~! 我們今回點的其他菜式都中規中矩吧~~~ 不過全是大眾化價位又多選擇, 可以再來哇~~~~~~~
幾穩妥!
麻醬伴麵的確要趁熱吃喔
2011-07-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
幾穩妥!
2011-07-23 23 views
平日里的兩餐dinner都去吃了金牌小籠,貪他的就腳+健康。大概是地點優勝,食物質素表現並不突出的金牌小龍倒也生意興隆門庭若市。涼拌海帶絲:海帶絲剛煮熟就拿過來拌了,所以是熱乎乎的…幸而加醋拌著吃味道還不差,海帶真的是一種非常有營養又減肥的食物,女孩子多吃無妨呀台版擔擔面:其實與上海那些沒什麼區別,都是花生醬+辣油湯底,不同之處是麵條粗一些、筋斗一些,整體味道還不錯,但不如譚魚頭的好吃排骨炒飯:炒飯落了不少蛋花與蔥花,但可惜是不夠幹身,油也落得過多;之前食友有控訴過這裡的排骨幹得像紙殼,這次倒還好,豬扒煎得還蠻嫩清炒菠菜:沒什麼特別,純為健康去吃的,菠菜和海帶是我胃口麻麻的時候就會想去吃的東西紅燒牛肉麵:一看牛肉的樣子就覺得不妙,乾巴巴的有點像牛肉乾,實際上亦然,嚼起來蠻吃力呢…好在湯頭算濃郁,麵條也筋斗,不過這裡的牛肉麵還是不吃為妙招牌小籠包:這裡的小籠包個頭較小,皮也算薄,肉汁香濃油潤,但肉餡就少得可憐,吃起來不給力!要讓我說,這裡還是比鼎泰豐差兩個level吧不能說不好吃,但也談不上美味,吃罷金牌小龍,真的令我更想念鼎泰豐,幾時再去重溫呢?

熱乎乎的涼拌海帶絲…
台版擔擔面
排骨炒飯
清炒菠菜
紅燒牛肉麵
乾巴巴的有點像牛肉乾
招牌小籠包
台版擔擔面
2011-07-16 5 views
下午前來,環境舒適,食物都可以。但服務態度真不行,感覺像急著趕客,waiter未食完已想收掉你的碗筷,一食完就簡直墊桌紙馬上抽起,只剩下你的一杯茶係度坐,不再加水。價錢雖然合理,但真的不願意再給你加一服務費呀,因為你都不會尊重顧客呢﹗小籠包:sizes不算大,皮搓得算薄, 只是頂部過厚。咬感ok, 有鮮肉湯汁但不多,熱哄哄,ok好味。豆漿:不太甜,幾好,有豆味。長身杯設計,感覺份量不少。麻醬麵:幾好味,花生醬很多很濃,麵身也彈牙,份量多。醬汁多足夠伴上成個麵。撈得幾好食呀。蕃茄蛋伴麵:蕃茄蛋感覺很家常,沒有什麼味道,也沒有獲氣。而茄汁也不酸,味道淡口。油蔥伴麵:幾香口,最好吃。味道夠濃,也不油膩,我喜歡。只是油蔥醬太少。
下午前來,環境舒適,食物都可以。

豆漿:不太甜,幾好,有豆味。長身杯設計,感覺份量不少。

環境舒適,ok
sizes不算大,皮搓得算薄, 只是頂部過厚
咬感ok, 有鮮肉湯汁但不多,熱哄哄,ok好味。
2010-04-19
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Celebration
Anniversary
環境舒適,ok
sizes不算大,皮搓得算薄, 只是頂部過厚
咬感ok, 有鮮肉湯汁但不多,熱哄哄,ok好味。
  • 麻醬麵
  • 小籠包
2011-07-15 8 views
好抵呀$28元一碗大大碗的擔擔麵有原味有麻醬味有蕃茄炒蛋味原味真是辣的奉勸不是這杯茶的朋友切勿嘗試無什驚喜我個人較偏愛麻醬味因為夠香濃即使有點油膩蕃茄炒蛋雖然有創意但太普通愛甜的朋友可以一嘗金牌小籠包推介這個價錢可以吃到這個質素不錯喜歡它小小的可以一口氣吃完又不算太膩當然要襯熱大大杯凍豆漿抵總結尖沙咀平價之算又不用等位地點又就腳
好抵呀

麻醬味
大大杯豆漿
蕃茄炒蛋味
2011-07-13
$50 (Dinner)
麻醬味
大大杯豆漿