2018-10-04 337 views
呢晚突然之間想食下燒味飯,反正行完維園咪去天后揾下有無啱心水。 呢間野未黎之前都聽過下大名,入到去舖面唔算大但都坐左唔少人。間野出名食燒鵝,入到黎無理由唔試,所以叫個燒鵝拼油雞飯。白飯唔算多,鵝同油雞都各切四件,先講隻鵝,望落塊皮燒得均匀,食落有陣炭香味,食落唔會太硬,肉味幾重。 油雞件就不過不失,師傅切左雞胸位俾我,食落唔算太油膩,都食得出有雞味。整體都合水準,咁樣兩個餸收六十幾都算合理,唔怪得知keep住都有客入黎食。
2018-09-23
2018-09-29 284 views
夜晚係銅鑼灣做完野已經好攰,緊係要食返餐好架啦,男朋友話不如去天后,貪佢多選擇。最後揀左棋哥,我記得剛剛開既時候都幾多人排隊,終於可以一試啦。格局係一般燒味既荼餐廳咁,唔算太闊落,不過都OK。餐牌有中有英,方便遊客。的確,食既途中都有不少外國人。棋哥出名食燒鵝,當然要叫啦,不過心大心細既我,就叫左個燒鵝五寶飯(我轉左賴粉,有D後悔,原來燒味都係配飯好味D),有雞有叉燒紅腸仲有咸蛋。個燒鵝真係幾好食,燒得好靚,個皮又唔厚,仲有一陣陣既木薰既味。叉燒帶點少肥,蜜味唔會太甜啱啱好。雞唔鞋都幾JUICY。男朋友叫多個飯之餘加左個湯,花生眉豆雞腳湯,係住家湯既味道,飲落先發現原來有好多湯渣,好抵。臨走既時候見到格黎叫左兩個例牌,分量都唔少,燒鵝例牌好似仲叫下裝勁吸引,如果鐘意食既都係唔錯既選擇。
2018-09-21 353 views
來到最近名聲四起的燒鵝店來吃飯,果然沒有令我失望。一個好的燒鵝最重要是皮脆鵝香,聽說餐廳燒燒鵝時是用柴木燒的,吃下去時真的有陣香木味,而且燒鵝亦有很香的鵝味,兩者混合出來便造成了很香很美味的燒鵝。叫燒味飯可以加8蚊飲到無味精花生眉豆雞腳湯,試後果真無味精,真正。老火湯。湯中有雞腳一隻,排骨兩舊,眉豆跟花生,用料十足。另外仲包埋飲品,真係無得輸。健康既我加15蚊要埋碟油菜,唔記得走蠔油,飽到嘔的一餐。
來到最近名聲四起的燒鵝店來吃飯,果然沒有令我失望。

健康既我加15蚊要埋碟油菜,唔記得走蠔油,飽到嘔的一餐。

2018-09-04 329 views
今個星期超級忙,要趕兩份Proposal。好似今日咁,就做到不知時間過,霋一抬頭就是午飯時間了😲。朋友話灣仔實在人太多,反正我地自由身冇限制,倒不如坐叮叮到天后搵食😅。咁都得?原來真係得架🤭,嚟到電器道第一時間係同陳豪撞個正著,佢真人又幾高大靚仔喎😍。一街都係美食都唔知揀咩好,忽然見到呢間燒臘茶餐廳有人係門口排隊,羊群心理作祟即刻行埋去,又唔使等好耐咋喎。門口見到啲燒鵝好似好正咁,當然要點啦,仲加拼乳豬添🤭。睇下我碟乳豬拼燒鵝飯個樣幾靚?!😝乳豬皮好鬼脆肉好軟熟,燒鵝就多汁,肉質鮮美又唔肥,而且難得唔會太鹹👍👍👍,果然係燒鵝專店。到底我地係咪要考慮逢星期二都要嚟天后搵食呢?

• 乳豬拼燒鵝飯
  • 燒鵝
2018-09-02 351 views
港式燒味遠近馳名,就算在外地亦見有分店,燒味飯更是每星期都會食到,尤其是外出午餐,唔知食咩好,就一定會揀燒味飯,真係香港人至愛。這間位於天后電氣道的棋哥燒鵝,以燒鵝為聞名,門口一隻隻新鮮出爐的燒鵝,表面油水充足且有光澤,油雞及燒腩等都是全天即做。燒腩仔要了半斤燒腩仔今晚加料,外皮鬆脆,腩肉肥瘦均勻,肉質嫩腍且有肉味,而且不會醃得過鹹。油雞半隻雞皮油脂不厚,外皮有豉油味香味,肉質嫩滑,不會有雪藏雞味。

油雞半隻
雞皮油脂不厚,外皮有豉油味香味,肉質嫩滑,不會有雪藏雞味。
2018-09-02 306 views
同阿媽在天后食完午餐,經過這間棋哥燒臘店,門口掛著很多燒鵝、叉燒及雞等,外貌吸引,所以買了些外賣作今夜的晚餐。燒味價錢同外面差不多,百多元一斤燒腩仔及叉燒。燒腩仔:外皮鬆脆而且不會燒得過火,師傅每舊切到大小差不多,一層肥一層瘦,不會太多肥膏,而且有肉汁,肉質不乾不鞋。叉燒:肥瘦均勻,表面的蜜汁不會太甜,肉質鬆化,越咬越有味,而且沒有雪豬味道。其實這裏的燒鵝應該是剛燒起,我見很多人都叫下午茶的燒鵝粉,下次可以一試。

燒味價錢同外面差不多,百多元一斤燒腩仔及叉燒。

2018-08-31 189 views
天后一直以來都有唔錯嘅燒味店,當中一間棋哥燒鵝餐室亦相當有名氣,所以我都試吓佢嘅燒味啦。燒味店門外掛了燒味嘅價錢表,可以方便知道外買嘅價錢,燒味種類包括有燒鵝、叉燒、燒肉、油雞等等,今次我就試吓佢嘅燒味叉燒配燒肉。燒味師傅刀工乾淨俐落,話咁快已經將成盒燒味切好,而且擺盆亦相當乾淨美觀,睇見都想食。味道方面,相當有水準燒肉皮脆肉嫩,肉質唔會乾身,叉燒亦相當好食,蜜汁將叉燒融合,咬落非常軟淋送飯一流。

2018-08-28 173 views
今日好口福😁門口櫥窗, 掛了賣相吸引的燒鵝,一隻隻排列整齊 賣相吸引即刻,行入去坐低,我們早餐還沒吃,實在餓了今日去天后開工, 順路經過去到棋哥食燒味,天后地鐵站一出, 行三分鐘就到,行過對面馬路就到,轉角位就到 店內燈光通明, 舒適雅座燒鵝併燒腩仔飯,上臺跟甜酸醬芥辣醬, 燒腩仔皮脆嫩,肉嫩滑,半肥瘦, 有種入口即溶嘅感覺, 乳豬皮香脆,真系卜卜脆, 好耐未食過咁好食嘅脆皮 燒肉皮。好味呀~燒鵝髀啖啖肉,沾少少甜酸醬,入口肉質嫩滑,食落口, 真係幾享受㗎燒味拼盤叫咗油雞髀及叉燒, 凍奶茶, 半肥瘦叉燒真係入口香又林,大大條青菜,上枱都幾吸睛,色澤 鮮明,入口唔會又老又硬 食完棋哥出門口,仲有好多人嗌外賣, 女士們自己企在門口,打牙骹,證明好多街坊都會去幫襯, 下午茶咁抵,真是性價比高之選座位寬敞,裝修新淨,環境幾舒適,好多射燈,所以光線充足下午茶咁抵食,真係三心兩意,揸唔定主意,好想試聞名已久嘅棋哥燒鵝髀飯 ,先試試😚 下午茶還是留返下次啦。
今日好口福😁

店內燈光通明, 舒適雅座

油雞脾叉燒 燒味雙拼

座位寬敞,裝修新淨,環境幾舒適,好多射燈,所以光線充足

下午茶咁抵食,真係三心兩意,揸唔定主意,好想試

聞名已久嘅棋哥燒鵝髀飯 ,先試試😚 下午茶還是留返下次啦。
2018-08-27
$70 (Tea)
油雞脾叉燒 燒味雙拼
  • 油雞脾叉燒燒味雙拼
2018-08-28 99 views
天后我基本我次次黎都整係食甜品,住係天后既朋友就同我講其實好多正野食,佢就話佢成日幫襯呢間,話呢間既燒鵝好得,今次我經開呢頭,就黎食下係咪真係好似我朋友咁講到咁好食!我就叫左叉燒燒鵝飯加個咸蛋,黎到賣相已經好吸引,叉燒肥瘦度剛好,蜜汁滿滿,咬落嫩滑,而燒鵝的確好唔錯,燒到好均勻,鵝肉juicy 又嫩滑,皮又唔會厚,果然我朋友無fake我!下次黎天后又多一個好食堂啦!中意食燒鵝既朋友呢度一定唔會令你失望

2018-08-25 130 views
其實屋企附近賣燒味的飯店都有兩三間,但近來開咗一間棋哥燒鵝餐室,聽聞話啲燒味好出名,尤其打出名堂的就係燒鵝,所以今日決定要試一試,不過由於是大出名的關係吧⋯⋯人太多了,沒有枱了,所以今次我只好買外賣返屋企食了。燒鵝、叉燒、油鷄⋯⋯一整排掛在店面玻璃後,色澤鮮美,有的還滴著油水肉汁,實在令人垂涎三尺!先望下餐牌有咩選擇,order馳名燒鵝飯一定冇走雞啦,另外一盒就order淨叉燒拼油雞。叉燒肥、瘦肉圴衡,香軟可口,加上陣陣炭火香氣,在嘴裡多嚼幾下就能感受肉香和蜜汁的結合燒鵝,皮脆而且帶有光凙,肉質細嫩、油分適中,入口甘香而不膩,肉汁豐富,調味不會太鹹,鵝汁一咬就流入嘴𥚃,鵝肉相當入味,果然名不虛傳油雞,滑嫰肉質,有鷄味!

油雞,滑嫰肉質,有鷄味!

2018-08-20
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2018-08-21 149 views
去完中央圖書館,喺天后搵嘢食,港鐵A2出口的電氣道兩邊林立不同食店,每間都是小型餐館,有些更是只做外賣。見棋哥門外有些顧客等外賣,相信食物質素應該不錯。店內環境就如其他茶記擺設差不多,餐牌上全都是燒味,就算常餐都包括叉燒粉面,加十蚊可以轉燒鵝粉麵。同老公兩個人點了燒鵝瀨粉及乳豬五寶飯。燒鵝份量好足夠,味道香濃但不會太鹹,皮脆肉香。乳豬五寶飯包括乳豬、叉燒、油雞、鹹蛋及紅腸,還有榨菜及幾條油菜。乳豬皮香脆可口,可惜有兩件較為肥,叉燒半肥瘦好入味,油雞表現ok呀,鹹蛋要趁仲有飯嘅時候快啲食。另外叫咗碟油菜,唔要飲品加錢要咗碗花生眉豆雞腳湯,只見花生未見雞腳,好彩唔覺有落味精,尚算好飲。
見棋哥門外有些顧客等外賣,相信食物質素應該不錯。

燒鵝瀨粉

乳豬五寶飯

2018-08-17
燒鵝瀨粉
乳豬五寶飯
2018-08-11 180 views
最近同朋友傾開計,話「棋哥」除咗有木炭味嘅燒鵝一流之外,其他燒味都好有水準。今晚約咗一大班親戚喺天后附近聚聚,於是走去「棋哥」買個燒味雙拼斬料試試。燒味雙拼我哋今次選擇了半斤「棋哥叉燒」半斤 及 半隻「桂香切雞」。「棋哥叉燒」半斤 $59冇諗過咁好食,完全冇喳,肉質鬆軟而且燒得剛剛好。叉燒半肥瘦,分佈均勻。秘制叉燒蜜汁份量適中好味,唔會勁甜或者燒到勁燶。十分滿意!雖然今次只係外賣,不過眼見餐廳內環境都舒適、光線充足。服務員服務態度十分殷勤、有禮。
「棋哥叉燒」半斤 $59

2018-08-11
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$129 (Dinner)
  • 叉燒
2018-08-05 168 views
這天晚上放工後還在考慮晚上吃什麼好呢!? 正好路過棋哥燒鵝餐室,被那陣傳來的氣味所吸引,馬上就決定買外賣回家開餐。 棋哥叉燒 (半斤) $59叉燒肉質嫰滑,味道鮮甜,配上獨特的棋哥叉燒醬汁,將叉燒昇華至另一境界,令人一試難忘,的確很久沒有吃過這麼美味的叉燒了! 脆皮燒腩仔 (一斤) $118燒腩仔肉質鮮明,咬起來外皮香脆可口,油脂分佈均勻,吃來很不錯。
這天晚上放工後還在考慮晚上吃什麼好呢!?

棋哥叉燒 (半斤) $59

脆皮燒腩仔 (一斤) $118
TakeAway
$90 (Dinner)
2018-07-29 116 views
朋友見我喜歡吃燒鵝瀨粉便介紹我去試試這店,週末午飯時間,座無虛席,門外還有大概十人在等候,心想這店必是高水準之作。由於我一人用膳,等了大概五分鐘便有一個搭枱的座位,坐下來後,想也不想便叫了招牌的燒鵝瀨粉,再加一碟油菜和一杯凍檸檬茶。十分鐘後,食物到,看上去燒鵝燒得不錯,鵝皮脹卜卜的,而且有光澤,咬一口,皮仍脆,但肉質卻有點韌,而且皮下脂肪略嫌多,湯底亦淡而無味。對今次的燒鵝瀨粉有少許失望,下次有機會再來時,要試試它的燒鵝脾和燒鵝胸,看看是燒的問題還是鵝不同部位的問題?

燒鵝瀬粉

2018-07-21 122 views
好多人話棋哥燒鵝好食,食過之後,我覺得都幾好食,外皮燒得香脆,有光澤,鵝肉飽滿,啖啖肉,唔靭,食落都有鵝味,不過價錢偏貴,餐廳空間唔夠,座位偏窄,坐得唔係咁舒服,而且服務好麻麻,試過就算。
2018-06-22