2020-06-07 89 views
電器道分店的棋哥燒鵝,座位不多,如廁也要取門匙到後街專廁解決。叫一碗燒鵝瀨粉,鵝件躺在瀨粉上,並沒有分開上。瀨粉很爽口,但鵝肉才是主角。今回主角未能發揮角色,雖然色澤很光令,賣相可上枱,但食落只覺得皮不太脆口、肉不太軟滑、味不太入味,就只是一碗很普通的燒鵝瀨。若以一碗的份量加碟二十元的油菜,也算是一個接受的晚餐。

若以一碗的份量加碟二十元的油菜,也算是一個接受的晚餐。
2020-06-04
$70 (Dinner)
2020-05-25 132 views
棋哥燒鵝餐室 - 港式燒臘港式燒臘可以算是可以代表香港人的一種食物,由小時候家人買叉燒斬料、到外出食飯的例牌、還有長大後工作的飯盒,每個階段也有港式燒臘陪伴著。棋哥燒鵝飯棋哥燒鵝怎可以不試試招牌的燒鵝飯,份量相當有誠意,佈滿整個飯盒,燒鵝鵝皮脆卜卜,一咬開時鵝油不斷溢出,鵝肉多汁細嫩,厚身得黎又一點也不乾身。棋哥叉燒飯厚切的叉燒片,叉燒肉質軟腍,半肥瘦肉五五比例,表面燒得微微燶邊脆口,蜜汁滲到叉燒當中,當中滿滿的玫瑰露香,棋哥叉燒絕對值得一試。
棋哥燒鵝餐室 - 港式燒臘

棋哥燒鵝飯

棋哥叉燒飯
TakeAway
3K
2020-05-19 108 views
“斬料,斬大嚿义燒” 兒童時經常聽到大人說的,感覺為什麼一定是义燒呢?現在明白了,大大嚿,啖啖肉,當沒有太多餸菜招待客人時,有一碟义燒就非常得體!今晚請客回家晚飯小聚,外賣了义燒和油雞才覺安心。外賣有推介,著數燒味組合相比雙拼價錢平少少。油雞半隻份量不少。雞肉嫩滑,皮薄脆口。皮下脂肪只薄薄的一層,增添香口感。醃製調味恰到好處,不會太鹹。义燒半斤,肥瘦適中,肉質軟腍,肉味香濃,散發出蜜糖香,配飯一流。

今晚請客回家晚飯小聚,外賣了义燒和油雞才覺安心。
外賣有推介,著數燒味組合相比雙拼價錢平少少。

2020-05-19
Type of Meal
Other
2020-05-05 130 views
佢啲燒鵝係好食嘅,有一浸煙熏味算特別,食過幾次,不過有時都係要撞手神睇師傅斬俾你好唔好:試過有一次偏瘦冇乜肉感覺就爭左少少,雖然佢出名燒鵝但佢啲叉燒都係好食既,另外有個全日餐常餐,我通常諗唔到食乜就揀佢,不過嗰度啲侍應阿姐就成日自己吹水,有時都幾嘈下。圖片係疫症期間叫外賣。

圖片係疫症期間叫外賣。
2020-02-29 428 views
今晚賣左個外賣套餐$275,燒鵝半隻及鳳雞(切雞)半隻。燒鵝皮好脆,d肉肉汁豐富,但好重煙燻味,好吾好食,就好睇你鍾唔鍾意嗰種煙燻味,所以就真係見人見智。切雞就普普通通,一般咁啦!個人覺得,不致於非食不可,但久唔久食一次都ok嘅!
今晚賣左個外賣套餐$275,燒鵝半隻及鳳雞(切雞)半隻。
切雞就普普通通,一般咁啦!
個人覺得,不致於非食不可,但久唔久食一次都ok嘅!
2020-02-29
$50 (Dinner)
星期日行完工展會..三點三見又行到攰又肚餓..就去左天后棋哥食下午茶啦..見禁耐冇食..本身想叫個下午茶既飯點知一坐低..個姐仔已經好串禁話冇下午茶要正價..禁唔緊要啦..我改左要常餐..期間佢餐包賣晒..我係食野既途中不斷都聽到啲姐仔用不友善既語氣同啲客講今日要食正價同冇包。食物比起之前咸左小小 不過如果佢地吾再改下啲態度 就真係貼錢買難受😣
見禁耐冇食..本身想叫個下午茶既飯
點知一坐低..
個姐仔已經好串禁話冇下午茶要正價..
禁唔緊要啦..我改左要常餐..
期間佢餐包賣晒..

食物比起之前咸左小小
不過如果佢地吾再改下啲態度 就真係貼錢買難受😣
2019-11-04 507 views
相信好多香港人,無論男女老少都對燒味情有獨鍾。因為燒味真係香港既地道特色食物之一。話説去完旅行後,番來香港真係會特別掛住香港食物,例如凍檸茶等(唔知有無人同我一樣旅行後會有呢個後遺症?),今日就特別想食燒味。🔸燒鵝五寶飯燒鵝的確係佢地主打,真係做到皮脆肉嫩,而且好多汁,夾起仲有少少鵝油,非常香。 第二樣令人覺得有驚喜既係叉燒,以為只有燒鵝做得出色,原來叉燒都好食。 其他白切雞,紅腸等都不錯。 整體價錢雖然貴左d,但真係有咁上下水準。 不過坐位有點迫,特別食飯時間搭枱在所難免,所以大家都快手食完就走。

🔸燒鵝五寶飯

2019-09-01 932 views
同友人吃晚飯,經過呢間燒味店見有位就試下。呢間出名食燒鵝,所以就叫咗個叉燒燒鵝飯。燒鵝飯來喇,好大碟,係脾嚟架,好驚喜,睇落燒鵝同叉燒都好吸引♥️果然,多肉又好好味呀,叉燒肥瘦剛剛好,燒鵝肉鮮美,好正呀!😋呢個係乳豬燒鵝,賣相一樣吸引。乳豬皮燒得香脆,比酒樓嗰啲更好食。好大碟啊!😋😋😋友人話食燒鵝一定要食酸梅醬,係酸酸甜甜架,配燒鵝食得,撈飯食亦得。呢個醬冇得輸😋😋😋叫咗個花生眉豆雞腳湯,好足料架,真係有雞腳同好多花生眉豆,飲落好清甜,唔想成日飲檸茶檸水,呢個湯係唔錯嘅選擇。😋😋😋
同友人吃晚飯,經過呢間燒味店見有位就試下。
呢間出名食燒鵝,所以就叫咗個叉燒燒鵝飯。

2019-07-18 710 views
之前聽當地的朋友說燒臘飯在炮台山這一帶的話,這家是很值得來吃的,特別是他的燒鵝。今天我的晚餐就不想再考慮所以就直接來了這一家。進來之後因為人很多要拼桌,所以環境來說就屬於一般般,但可能是名店吧,態度就也一般般吧。點了個雙拼燒鵝跟油雞飯配湯。湯先上來喝了一口覺得還好沒有特別讓人驚艷。雙拼的話燒鵝肉跟其他燒鵝比起來就是蠻嫩的,不會像一般的燒鵝會比較老難咬,所以還不錯,但是油雞我覺得肉的量就不是很多,肉質就還算可以,如果要點下次可能會全部點燒鵝就好。整體來說有空可能會再來吃,但也不是首要之選就是了。
湯先上來喝了一口覺得還好沒有特別讓人驚艷。

整體來說有空可能會再來吃,但也不是首要之選就是了。
2019-07-18
$71 (Dinner)
第一次來吃下午茶 一碗燒鵝瀬粉加熱飲為40元。份量細到一個點燒鵝係唔錯皮也是香的但得3舊有厚肉其餘都係冇乜肉個湯底就好唔掂睇落冇乜顏色 顏色混濁 乜渣都冇相信由類似普通即食麵的湯包開出來
第一次來吃下午茶
一碗燒鵝瀬粉加熱飲為40元。
份量細到一個點
個湯底就好唔掂
睇落冇乜顏色 顏色混濁 乜渣都冇
相信由類似普通即食麵的湯包開出來
2019-06-22 565 views
** 叉燒燒鵝飯 **$68 價錢略貴**因為其他地方無位****所以貴少少都入去食****叉燒肥肥地**不過幾好食 ....好 lam. 又唔會乾 ....燒鵝可能太大期望🥺🥺🥺肉又不算太多皮又不是太香....但值得一讚係個燒鵝汁甜甜酸酸非常開胃....呢 d 係咪叫做妹仔大個主人婆 🤣🤣🤣好好彩有小小燒鵝脾......所以賣相唔錯另外配搭菜甫又幾新穎.....所以總括黎講CP 值唔高 😒😒😒😒😒

** 叉燒燒鵝飯 **
$68 價錢略貴
**因為其他地方無位**
**所以貴少少都入去食**
**叉燒肥肥地**
不過幾好食 ....
好 lam. 又唔會乾 ....
燒鵝可能太大期望🥺🥺🥺
肉又不算太多
皮又不是太香....
但值得一讚係個燒鵝汁甜甜酸酸
非常開胃....
呢 d 係咪叫做妹仔大個主人婆 🤣🤣🤣

好好彩有小小燒鵝脾......
所以賣相唔錯
另外配搭菜甫又幾新穎.....
所以總括黎講
CP 值唔高 😒😒😒😒😒
2019-06-09 401 views
食物 : 燒鵝飯賣相 : 一般,同其他燒味飯沒有太大的分別味道 : 燒鵝味道好好食,唔太肥膩,而且口感一流,可以再試環境 : 7/10 ,始終都係茶餐廳,不能要求更多價錢 : hkd 50/ 人性價比 : 7/10
食物 : 燒鵝飯
賣相 : 一般,同其他燒味飯沒有太大的分別
味道 : 燒鵝味道好好食,唔太肥膩,而且口感一流,可以再試
環境 : 7/10 ,始終都係茶餐廳,不能要求更多
價錢 : hkd 50/ 人
性價比 : 7/10

2019-05-06 750 views
去年來港無意間發現這家「棋哥燒鵝餐室」,當時是一群人分別叫了不同的餐點,我記得點的是「燒鵝瀨粉」,口味很好,因此牢牢記下這間店。今天在附近找晚飯,又看到「棋哥」就直接進去了,這次當然要吃鵝腿啦!廣東話寫成「鵝脾」,是鵝肉最好吃最貴的部分;燒臘嘛,剁兩下就上桌了,油亮香脆的外皮是美好的第一印象,青菜只有二根,少了點,還好旁邊附的酸菜入味,酸甜很下飯又可以解油膩,梅醬也很好,以鵝肉沾食非常美味速配啦!談到主角「鵝脾」,不算大塊,油亮香脆富含油脂,不會太乾柴,只是若不加梅醬或酸菜同食會顯得清淡些。鵝皮酥脆與內皮的鵝油同食剛剛好,有些甚至可達到入口即化的境界,算是不錯的!服務人員都是些穿制服的中年男女,態度還可以,有問必答,算是很友善的。此地有一人套餐,及多人套餐,下次來可以試試。
此地有一人套餐,及多人套餐,下次來可以試試。
2019-05-05
  • 鵝脾
2019-04-19 436 views
初寫食評!食物質素每況愈下,服務極差衛生欠佳,不建議光顧的食店!燒鵝好出名,不過係出名燒鵝皮又淋又un冇味兼冰冷,乳豬皮脆但味道苦澀兼夾薄片,切雞冇味道唔滑兼唔夠熟見血,例湯微暖兼味道一般,服務態度惡劣衛生欠佳,用$468蚊4人套餐完全唔值,不建議各位光顧,呼籲大家不要中伏呀!
2019-04-19
  • 叉燒
2019-03-13 675 views
最鍾意食棋哥燒鵝,除咗鍾意佢嘅煙燻香味,就佢嘅梅子醬,真係好調味剛剛好。 食就揀最好嘅位置食啦,一碗美味嘅燒鵝髀瀬粉,瀬粉用的上湯的確好味道,還將燒鵝髀另外碟上。咁樣呢就唔會浸住嗰個燒鵝皮,皮脆肉嫩,好好食呀!另外再叫咗一碟叉燒切雞飯,叉燒係有少少肥,好淋唔會硬,仲有啲鹹菜伴碟邊,好一碟美味嘅碟頭飯,仲包埋咖啡茶,好過其他燒鵝專門店,冇得輸㗎呢間。食完都唔夠皮,實在太好食喇,所以外賣半隻返去今晚做餸,畀屋企人都可以食到,咁美味嘅靚燒鵝~~