2021-03-01 645 views
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於荃灣!📜”轉角‧見 (荃灣)📌 地址: 荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧大廈地下66號舖🕐營業時間:11:30-22:15🍽分店地區: 荃灣📝評價💬📢 漢堡好食!🍔🍔名都特別過人🤣🤣型男漢堡 我自己覺得吾係好型🤭外觀可以再吸引d😆😆味道上 兩個漢堡都好juicy😋😋店鋪面積吾算大 不過都坐得好舒服👍🏻👍🏻 薯條份量又岩岩好 🥰 反而兩杯奶昔比我想像中好 有好多人推介 我麻麻地花生 都連我都吸引埋 係咁飲 花生味好濃 好香🤩🤩 一大杯 滿滿配burger真係一流🥳🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於荃灣!
📜”轉角‧見 (荃灣)

🕐營業時間:11:30-22:15
🍽分店地區: 荃灣

📝評價💬📢

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
2021-02-24 597 views
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗荃灣調查呢間漢堡包店🍔型男漢堡 $64📸表示睇見menu寫住個包叫型男漢堡,應該都好signature,所以好期待呢個型男嘅出現,果然佢個外表吸引,而且仲好有內涵,最驚喜係佢有好高營養價值嘅紅菜頭,連健康都照顧埋,佢唔單止係型男,仲係暖男🙋🏻‍♂️表示個漢堡有流心蛋,紅菜頭,煙肉,漢堡牛扒,芝士,蕃茄同沙律菜,好豐富好足料,漢堡牛扒夠厚身,肉汁香濃又juicy,煙肉充滿鹹香,蕃茄同沙律菜都好新鮮,配埋清甜嘅紅菜頭,提升咗成個burger嘅層次,至於個薯條都有驚喜,佢係連皮炸,口感非常香脆,食到停唔到口☕️焦糖咖啡 $28📸表示呢杯焦糖咖啡係cappuccino,喺奶泡面頭有層burnt caramel,個賣相好似crème brûlée咁,有別於一般嘅caramel latte,做法夠特別🙋🏻‍♂️表示呢杯咖啡賣點除咗係面頭有層brunt caramel,奶泡都有驚喜位,奶泡綿密度好高而且好厚實,飲到底層都仲未溶化晒,忍唔住要啜埋佢📈吃貨指數😋好味度 8.5/10🔙返啅度 8.5/10
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗荃灣調查呢間漢堡包店

🍔型男漢堡 $64
☕️焦糖咖啡 $28

📈吃貨指數
😋好味度 8.5/10
🔙返啅度 8.5/10
舊同事提過鍾意嚟呢間小店, 今日終於有機會嚟見識一吓。試吓傳統啲嘅芝士漢堡先,因為即叫即造,等咗一陣, 🤤🤤先飲啖玫瑰桂花烏龍, 味道清新, 淡淡嘅甜味帶點香氣,心情即刻從忙碌中放鬆晒。漢堡終於嚟了!!試啖漢堡肉先, 質地軟硬適中,生熟程度啱啱好, 唔太油膩。曾經食過某間小店漢堡外賣, 好肚餓一啖咬落去, 結果啲肉生到, 我要拎去煎返熟佢😑。我又食過某間開張時好多人, 花生係任食.....但個漢堡食落完全冇厘味道.....而一齊食嘅同事話佢食開嘅本地漢堡,都好過嗰間貴價花生任食...都係講返呢間先...漢堡肉有落調味,有啖啖香而不過濃嘅黑椒味帶出肉味,芝士味唔太重,反而,蘑菇本身嘅味道比我像中要濃郁。夾在漢堡中間嘅蕃茄及洋蔥夠淋身中又唔會太淋,為漢堡加點質感。美中不足嘅係, 漢堡下層嘅麵飽,沒有足夠嘅生菜保護, 索咗啲肉汁變得比較淋及濕。一向愛粗薯條嘅我, 對呢度嘅薯條粗度非常喜愛咬落去外脆內軟,啖啖鬆軟嘅薯肉,以及感受到佢嘅微暖溫度。薯條表面冇明顯嘅鹽粒,較其他傳統薯條淡口,但我又覺得唔錯喎。可以講一句,絕對係一堆靚薯條。🥔但好不幸, 人一貪心就會出事...🥲覺得好似未夠喉,就叫多個
舊同事提過鍾意嚟呢間小店, 今日終於有機會嚟見識一吓。

漢堡終於嚟了!!

試啖漢堡肉先, 質地軟硬適中,生熟程度啱啱好, 唔太油膩。

都係講返呢間先...

一向愛粗薯條嘅我, 對呢度嘅薯條粗度非常喜愛

可以講一句,絕對係一堆靚薯條。🥔

但好不幸, 人一貪心就會出事...🥲

覺得好似未夠喉,就叫多個炸魚🐟薯條獨食...
結果....
炸魚嘅感覺好油, 用咗1.5 張紙巾去吸油...😅

個脆漿係有味道嘅,但好似太厚,咁啱食細件嗰一件先,覺得係有質感真材實料嘅魚塊, 新鮮唔腥但係覺得,應該可以滑小小咁多。

第二件size 大返啲, 就有返小小嫩滑嘅感覺。但係,始終離唔開比較多油同粉厚嘅感覺。食咗塊魚肉後,竟然出現咗圓形嘅炸粉殻,攪到好似帶咗個頭盔咁.....🪖

魚柳用Tartar 醬加咗小小洋蔥去調味,但本身個醬比較淡味,並唔係外國嘅點鹽點醋,或者酸味重嘅醬,所以唔係太幫到個魚柳減低佢嘅heavy 感。😅

隨住買正價飲品, 會送薯條或沙律, 如果可以嘅話,我會選擇返沙律,會減小咗兩堆薯條帶俾我嘅飽滯感。
都係我貪心,不理後果...

漢堡嘅地方,都係食漢堡🍔開心
玫瑰桂花烏龍
芝士磨菇漢堡
炸魚薯條
2021-02-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$162 (Dinner)
玫瑰桂花烏龍
芝士磨菇漢堡
  • 芝士蘑菇漢堡
2021-02-21 379 views
轉角‧見 (荃灣)💛••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•型男漢堡$64(加酸青瓜+$6)•芝士蘑菇漢堡$58•抹茶奶昔$38•凍薄荷朱古力咖啡$34(漢堡加正價飲品送細薯條或細沙律)••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:型男漢堡入面有漢堡牛扒、紅菜頭、蕃茄、芝士、流心蛋同沙律菜!非常足料!今次係我第一次食有紅菜頭嘅漢堡,無諗過都幾夾,多咗種清新嘅感覺。而且有流心蛋真係加晒分,令成個漢堡無咁乾之餘都令味道更有層次。相比起型男漢堡,芝士蘑菇漢堡就層次無咁豐富。芝士蘑菇漢堡入面有芝士、蘑菇、漢堡牛扒、蕃茄、炒洋蔥、沙律菜。味道都唔錯,蘑菇無啖都食到,不過洋蔥味唔算出,所以自己就覺得型男漢堡更啱心水~抹茶奶昔一般,比較水同埋抹茶味唔係太出。而薄荷朱古力咖啡就唔錯,唔會太甜飲到有朱古力味。••••••••••••••••••••••••••••••♥️特色:餐廳設有期間限定味道嘅漢堡,當日去就有催淚蝦堡同埋一個新
轉角‧見 (荃灣)💛
♥️餐點:
•型男漢堡$64(加酸青瓜+$6)
•芝士蘑菇漢堡$58
•抹茶奶昔$38
•凍薄荷朱古力咖啡$34
(漢堡加正價飲品送細薯條或細沙律)
♥️食評:
♥️特色:餐廳設有期間限定味道嘅漢堡,當日去就有催淚蝦堡同埋一個新年漢堡,催淚係指wasabi~都幾得意呢。呢度除咗漢堡之外,仲有其他食物,有fish and chips同幾種all day breakfast。
♥️小提示:店舖位置唔多,亦有兩張bar枱,bar枱影相ok,但朋友就覺得坐得唔太舒服,如果唔鍾意bar枱,請係店員安排入座之前講聲啦~

♥️兔兔的話:六十幾蚊一個咁多料又好味嘅漢堡真係唔易搵!不過長期好多人等位,要食真係要比少少耐性排隊啦!
2021-02-20 367 views
小店非常隱蔽,差不多走遍成個商場,才在轉角尾尾的一格找到它 。客人非常之多,坐下時人龍一個接一個,食物 點了型男漢堡和芝士蘑菇漢堡,鮮味多汁既牛扒 配上 熱辣辣 趣卜卜 既薯條簡直一絕 !飲品方面 ,點了凍朱古力 和flat white ,咖啡一般 ,可以慳返不用加錢轉! 店員有禮 ,環境不錯 每張枱都有消毒用品 ,如果坐近窗位置 ,視野更加廣闊👍🏻總體 值得 一試💛個人感覺評分:食物味道 - 食物賣相 - 餐廳環境 - 店員服務 - 性價比 -

個人感覺評分:
食物味道 -

食物賣相 -

餐廳環境 -

店員服務 -

性價比 -
2020-11-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2021-02-08 622 views
荃灣人氣黃色小店每次去到都見到大排長龍原本以為入面無咩位坐 但原來入面幾大 環境比外面好今次叫左型男漢堡同蘑菇未來肉漢堡😍好開心有得食未來肉漢堡 因為平時唔食肉既我 終於可以食漢堡😍呢間小店食品高質 個薯條又勁好食下次會再黎😍
荃灣人氣黃色小店
每次去到都見到大排長龍
原本以為入面無咩位坐 但原來入面幾大 環境比外面好
今次叫左型男漢堡同蘑菇未來肉漢堡😍
呢間小店食品高質 個薯條又勁好食
下次會再黎😍
2021-01-31 693 views
呢間cafe 都算隱世但唔太難搵💛 同朋友搵左陣真係轉個角就見到佢😂 叫左個kitchen corner's deluxe ($79) 其實即係all day breakfast 然後as a set 可以加少少錢有杯野飲就叫左ice-cream latte (+$26) 😙 份早餐來講正正常常 德國豬肉腸同火雞腸食完都好飽😂 個蒜蓉法包好食🤤 唯一略嫌煙肉有d 乾🙈 杯有雪糕嘅咖啡都好飲 可惜太早來到 食完野再飲個雪糕都開始溶☹️ 另外朋友叫左個alpine burger ($58) 個漢堡食落都夠飽 薯條真係好好食😍 不過佢就冇set 散叫左杯oreo milkshake 正常發揮都好飲😋 呢間野食唔錯且打到卡幾好✨
2020-12-16
2021-01-08 1597 views
荃灣隱蔽嘅💛小店,好受歡迎,假日長期都要排隊,已經黎過好幾次都放棄咗🙈🙈今次下定決心要等吓,其實門口有櫈坐住等都好快啫😆食物即叫即整,所以都要預少少時間等🤤🍔 型男漢堡 ($68)應該係小店嘅招牌菜,即叫即整,用咗100%新鮮牛肉,有漢堡牛扒、美國煙肉、流心蛋、沙律菜、紅菜頭、蕃茄同芝士,非常足料🤤🤤 我其實平時唔食紅菜頭,但係唔知點解夾喺burger入面,有一種好新鮮refresh嘅感覺,又幾出色😍👍🏻👍🏻🍤 催淚蝦堡-期間限定 ($72)即係Wasabi蝦堡,蝦好新鮮🥰食落都幾攻鼻,但就純粹催淚,冇乜芥末味,如果好鍾意芥末嘅話應該會失望🙈🍺黑牛 ($28)係久違了嘅茶餐廳風味,喺雲呢拿雪糕上面加咗少少可可粉,賣相即刻加分🤤🤤🍵鮮奶抹茶 ($28)賣相同拉花都好靚,但係可能擺耐左先飲,飲到中間超級多粉🤢 唔夠幼滑,飲飲下已經冇飲🥺

食物即叫即整,所以都要預少少時間等🤤
型男漢堡

🍔 型男漢堡 ($68)

催淚蝦堡

🍤 催淚蝦堡-期間限定 ($72)

黑牛
🍺黑牛 ($28)

鮮奶抹茶
🍵鮮奶抹茶 ($28)
20 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2021-01-03 1035 views
知道呢間人氣良心小店都幾多人,預左要等,如果坐室內會快d有位,但我地要坐室外,所以等左半個鐘。 其實呢度隔離左右都係良心小店💛,下次試埋先。chef's special係fish n chips, 好想試,但佢主打burger, 都係試左burger先Aussie Burger - 好多料,好厚,牛肉好juicy, 仲有生菜,蕃茄,煙肉,流心蛋,紅菜頭(呢個好特別,少見), 味道同口感都好豐富,而且係新鮮整出黎,熱辣辣。 配既薯條係我鍾意既肥薯條,都係新鮮炸起,夠晒脆😋All day breakfast - 都好多款式,蕃茄有燒過,有誠意。略嫌炒蛋淺色左d, 蛋味都唔夠濃,但係滑既。 仲有脆脆蒜蓉包,煙三文魚,2款腸,煙肉,磨菇,真係好豐富,性價比好高Mint mocha - 有薄荷味,咖啡味都好香濃,又夠熱,好飲!Cola coffee - 個人不太喜,太苦太刺激黎呢度一定唔可以趕時間,等下位,等下野食,享受下慢活,唔錯服務:店員幾nice, 見隔離枱有個大背囊,主動拎多張椅俾佢放野,亦對毛孩友善衞生:客人走左有用噴霧清潔枱面,入座會睇住客人量體温👍🏻👍🏻👍🏻泊車:見到好多車泊對面街

Cola coffee - 個人不太喜,太苦太刺激

黎呢度一定唔可以趕時間,等下位,等下野食,享受下慢活,唔錯

泊車:見到好多車泊對面街邊,我地泊左荃昌中心恆寶停車場,$20/hr, 但d位好cam下,要泊通道邊,仲要係斜路

薄荷朱古力咖啡

All day breakfast

2021-01-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
薄荷朱古力咖啡
All day breakfast
  • Alldaybreakfast
2020-12-29 584 views
招牌花生奶昔值得一試!但其他嘢食就普通喇!食材都叫新鮮,價錢正常~大大份都食得夠晒飽!不過地點就難搵少少,真係一個轉角位。而且坐位好逼,同隔離位好近,環境仲好嘈!Lunch time時間比隔離檯啲女仔嘈到耳都聾!
招牌花生奶昔值得一試!
Lunch time時間比隔離檯啲女仔嘈到耳都聾!
2020-12-28 409 views
慶祝聖誕節,和朋友相約午餐聚會。對方住荃灣區,介紹這家cafe小店。它位於荃灣地鐵站附近一個舊式商場地下,位置有點隱蔽,加上在轉角位,可能因此cafe改了「轉角·見」這個名字。今天是假期,食客很多,需要在門外排隊輪候。餐廳主要提供all day breakfast、炸魚薯條和漢堡。我選了Kitchen Corner’s Deluxe 「轉角特選早餐」($79)。食物種類豐富,包括炒蛋、烤豬肉腸、火雞腸、煙肉、煙三文魚(可選parma ham)、焗蕃茄、炒磨菇及蒜蓉包。各種食物拼起來,顏色豐富,形成一幅美麗的圖畫。豬肉腸和火雞腸有鹹香亦多汁,炒蛋濕潤滑溜,煙三文魚嫰滑而新鮮,煙肉很有香氣,味道迷人。蒜蓉包蒜香味吸引,沾滿整片麵包。最後配了杯清新的柚子熱飲,為這個冬日假期加添暖意。

今天是假期,食客很多,需要在門外排隊輪候。

最後配了杯清新的柚子熱飲,為這個冬日假期加添暖意。
2020-12-25
20 Minutes (Dine In)
$79 (Lunch)
2020-12-26 501 views
==============================🍔轉角•見 @kitchen_corner_tsuenwan📍荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧大廈地下66號舖⏰星期一至日 11:30 - 22:15==============================1️⃣【型男漢堡】 $64 + $10轉素肉(🔥怒食指數:8/10)型男漢堡都算係呢間舖頭嘅招牌菜😈 因為小編🤓唔食得🐮同🍤,開頭未睇清個餐牌,以為自己得番雞堡揀🐔,但原來佢啲牛堡可以轉做近期大熱嘅impossible food素肉,令一啲唔食得🐮同🍤嘅人都多左選擇!😭佢個肉都算juicy,一切落去啲汁都爆左出黎,食落口唔算太乾唔記得左入面有流心蛋,切落去啲蛋漿流左出黎🍳,但個人鍾意再生少少嘅蛋🤫紅菜頭份量唔算好多,好少漢堡會有呢個配料🧐 。佢嘅味唔算好出,不過知道有紅菜頭好似感覺健康少少咁😂🤏🏼除咗紅菜頭 仲有漢堡必備嘅菜🥬同番茄🍅3樣菜加埋令到個包唔會好濟 好均衡🥳整體黎講個包係唔錯👅.2️⃣【芝士蘑菇漢堡】 $58(🔥怒食指數:7/10)而小編😎食得🐮,所以嗌左個牛堡。🤫餡料有漢堡牛扒、蕃茄、芝士、蘑菇、炒洋蔥同沙
📍荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧大廈地下66號舖
⏰星期一至日 11:30 - 22:15

1️⃣【型男漢堡】 $64 + $10轉素肉
(🔥怒食指數:8/10)
型男漢堡都算係呢間舖頭嘅招牌菜😈
除咗紅菜頭 仲有漢堡必備嘅菜🥬同番茄🍅
3樣菜加埋令到個包唔會好濟 好均衡🥳
整體黎講個包係唔錯👅
2️⃣【芝士蘑菇漢堡】 $58
(🔥怒食指數:7/10)
而小編😎食得🐮,所以嗌左個牛堡。🤫
餡料有漢堡牛扒、蕃茄、芝士、蘑菇、炒洋蔥同沙律菜
漢堡最重要係塊扒,最怕食到啲乾爭爭嘅扒😖,而佢做得唔錯,同素肉一樣塊扒唔乾之餘仲有肉汁👍🏻
其他食材都好新鮮唔會霉
唯一敗筆係塊麵包皮烘燶咗,有啲苦味😣
整體味道幾好,會再encore🤤
3️⃣【特濃花生奶昔】【薯條】+$38
(🔥怒食指數:8/10)
杯奶昔果然名不虛傳,開頭以為花生味嘅野飲會好奇怪,但點知有意外收穫😳奶昔好濃郁,唔算好甜,入邊仲有粒粒花生,好有口感!如果一個人飲一杯會好飽,建議兩個人share飲。
薯條有啲失望,雖然呢到薯條唔係出名,但出到嚟完全唔熱,似係放咗好耐,不過份量都可接受👍🏻
🔥評分:
環境:7/10
味道:8/10
性價比:7.5/10
總分:7.5/10

2020-12-20
$85 (Lunch)
2020-12-24 338 views
住係荃灣嘅友人今晚帶我哋嚟食好嘢,💛burgers 店近年開咗好多,五花八門各有特色,呢間選擇唔算多,我哋叫咗兩個漢堡餐、炸魚薯條🍟同混醬雞翼。漢堡係即叫即整所以等咗差唔多20分鐘先有,塊肉好多肉汁唔會太乾,不過肉🥩有啲細塊,沙律🥗份量好足。炸魚冇雪味但亦冇魚🐟味,薯條反而好有薯味,而且放耐咗都仲係好脆。最為驚喜係混醬雞翼,唔止炸得唔油又香脆,加埋個醬真係絕配。飲品略為甜,蒜蓉包就不過不失啦!

Type of Meal
Dinner
2020-12-20 330 views
慕名而來,2點嚟到啱啱好有位,過多陣就見其他人要等位。主打burger同all day breakfast,見隔離枱食緊嘅all day breakfast好似幾正,但一心嚟食burger,所以無試到。芝士磨菇牛堡,等得有啲耐,不過店內都寫明所有食物要等比較耐,所以都ok。最出色係磨菇,炒得好香,味道好出。漢堡扒算厚身,但略為細塊,咬到好入先食到 。反而最大問題係完全食唔到芝士味咁滯,似磨菇牛堡多啲。催淚蝦堡另加薯條,蝦餅咬得出啲細蝦,但無蝦嘅位蝦膠唔夠多,食落都幾"冧油"。芥末比較集中喺中間,但側邊無咩味。咬到中間爆辣果下係幾爽。薯條炸得有啲over。總括而言burger一般,All Day Breakfast 似乎正啲。
慕名而來,2點嚟到啱啱好有位,過多陣就見其他人要等位。

芝士磨菇牛堡,
等得有啲耐,不過店內都寫明所有食物要等比較耐,所以都ok。

催淚蝦堡另加薯條,
蝦餅咬得出啲細蝦,
但無蝦嘅位蝦膠唔夠多,
食落都幾"冧油"。

芥末比較集中喺中間,
但側邊無咩味。
咬到中間爆辣果下係幾爽。

薯條炸得有啲over。

總括而言burger一般,
All Day Breakfast 似乎正啲。

2020-12-15 396 views
分了兩次到這間店舖嘗試他們的漢堡。 第一次是在夜晚,嘗試了他們的「催淚蝦漢堡」及「花生醬奶昔」。他們的催淚蝦漢堡真是一絕,可嘗得到他們的用心,那蝦餅是自家打的,吃到一粒一粒的蝦肉,再加上麵包糠炸後表面更香脆,內裏彈牙! 花生醬奶昔真的是必試之作!喜歡花生的,一定要去試,但要有心理準備你會吃得很飽的! 因為太回味,過了數天再到這店吃午餐! 今次點了「型男漢堡」及「沙嗲雞漢堡」。這一間店舖做一些關於花生味的東西都很出色。沙嗲醬加在漢堡中,真的令味道提升了不少!
分了兩次到這間店舖嘗試他們的漢堡。

因為太回味,過了數天再到這店吃午餐!

催淚蝦漢堡  +  花生醬奶昔
沙爹雞肉漢堡
2020-12-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
催淚蝦漢堡  +  花生醬奶昔
沙爹雞肉漢堡