2008-05-22 29 views
久聞高流灣火鍋海鮮知名,終於在這星期二晚與友人嚐試到。當晚點了以下火鍋配料:1. 高流灣海鮮鍋(內有蟹﹑蠔﹑魚﹑蝦及蚌)2. 三文魚刺身3. 牛脊肉4. 四色丸(鎮店九嬸墨丸﹑牛丸﹑海蝦丸及鯪魚丸)5. 水上飄飄(即魚肚釀海蝦滑)6. 鮮瑤柱7. 雜菰拼盤8. 黃帝菜9. 娃娃菜10. 青荀三文魚刺身厚身味鮮,價錢亦算合理(HK$38 六塊);牛脊肉牛味濃,滑;四色丸及水上飄飄彈牙,味道亦很好;菰及蔬菜,一般正常新鮮蔬菜那樣。要一提那個鮮瑤柱(HK$88 八隻),不算貴。店員極力推介說很好吃,又難得(因為不是每晚都會有)所以便試試。吃過後覺得沒有甚麼特別,本人認為不試也沒有損失。整體來說,食物新鮮,小女子認為吃火鍋,配料新鮮已經成功了一大半,所以不會覺得不好吃。但當晚火鍋內的蝦卻是霉的,有點失望。配料新意度一般,勝在新鮮,但以那裡的價錢來說,配料新鮮是應該的。小女子認為偶爾光顧還可以,還有其他火鍋店更值得我成為常客。
久聞高流灣火鍋海鮮知名,終於在這星期二晚與友人嚐試到。
當晚點了以下火鍋配料:
1. 高流灣海鮮鍋(內有蟹﹑蠔﹑魚﹑蝦及蚌)
2. 三文魚刺身
3. 牛脊肉
4. 四色丸(鎮店九嬸墨丸﹑牛丸﹑海蝦丸及鯪魚丸)
5. 水上飄飄(即魚肚釀海蝦滑)
6. 鮮瑤柱

三文魚刺身及鮮瑤柱
魚肚釀海蝦滑
牛脊肉
四色丸
$350 (Dinner)
  • 刺身,四色丸,青荀
2008-05-15 16 views
食物新鮮定期推出創意時令新菜式招乎不錯但價錢略貴樓底矮 人客太多時很糟
$250-300
口感鮮脆的深海泥猛剌身
正! 冰陣瀨尿蝦
2008-05-12 15 views
今日同埋個表弟兩個去食下, 食物係ok架(起碼同價錢成正比啦). 所以我肯比4分, 埋單都$601, 點知... 點知果几個西裝經理d態度就真係"招呼唔到"果隻喇, 見我0地兩個人去食, 但我0地已經6點去到, 三台客都冇. 仲要比張門口位比我0地. 連開壺水最基本都冇問又唔q比, 食到咁上下飲晒d茅根水, 再叫個戴眼鏡的西裝經理比壺水我0地, 佢又叫個冇交帶0既去跟, 我都係做酒樓廚房出生, 係一路睇住佢冇跟進. 最後等我又叫亞姐去比我. 最弊係成個場30張台都冇... 呢d經理真係"經過唔理".食到尾, 7點45分就好似趕收工滾水淥腳收晒台面d0野, 我睇下將單d0野齊未唔夠, 佢條友兩秒唔夠即刻申手埋黎問係唔係埋單 (又係果個四眼), 呢d就咁快, 講態度小菜王大排檔真係好過呢間0野多多聲.初時以為下面好人多等? 事實係到8點仲有張6人空台, 走到落樓下都冇人等.

$300 (Dinner)
  • 聖子算鮮甜
  • 青口賣相好
  • 淥蝦膠壤油炸鬼要做到外脆內軟先好食
2008-04-28 17 views
今次同2個女仔fd去食食d較平淡既野~~四寶丸-- 蝦丸再多d原隻蝦就好啦四色餃-- 蝦餃幾好, 魚餃水餃都可以牛粒-- 冇邊間d牛粒唔好食啦脆肉鯇- 真係好鮮好脆其他唔記得依間野d海鮮真係幾得怕熱氣, 叫咗海底棷湯底ok啦, 唔覺特別好飲
今次同2個女仔fd去食
食d較平淡既野~~

四寶丸-- 蝦丸再多d原隻蝦就好啦
四色餃-- 蝦餃幾好, 魚餃水餃都可以
牛粒-- 冇邊間d牛粒唔好食啦
脆肉鯇- 真係好鮮好脆
其他唔記得

依間野d海鮮真係幾得

怕熱氣, 叫咗海底棷湯底
ok啦, 唔覺特別好飲
2007-12-13 23 views
前幾日同老公去高流灣打邊爐,10點後入座有7折添!!叫左好多野食:墨魚鬚:新鮮口感好,夠大條魚:兩吃,魚生很鮮甜雪花肥牛:軟熟好味魚三角:好滑好肉好好味大蜆:真係好大隻,味道鮮甜海鮮湯底:好多料,料新鮮,有好大隻既蝦,蝦肉爽脆;一隻蟹;青口;九肚魚;超甜粟米.....多到唔係好記得。不過湯底超鹹,飲左一啖已發覺味精極重,夜晚訓覺時超口乾,足足起左2次身飲水先攪得掂,所以呢度要扣分!!之前睇過網友評分服務唔好,今次我去我覺得服務有改善但也不十分熱情,不知是否當晚客人不太多關係;另外值得一讚是那個男店長,他的招待很殷勤,態度很好^^
前幾日同老公去高流灣打邊爐,10點後入座有7折添!!
叫左好多野食:

墨魚鬚:新鮮口感好,夠大條
魚:兩吃,魚生很鮮甜
雪花肥牛:軟熟好味
魚三角:好滑好肉好好味
大蜆:真係好大隻,味道鮮甜

2007-11-26 269 views
i just dinner here last nite..food is quiet fresh...but the service is not so good...especially a little bit fat girl server...and the price is oksix ppl...below 1000...will be there next time for sure
food is quiet fresh...
and the price is ok
six ppl...below 1000...
2007-11-24 24 views
本身我都係高流灣常客經過星期五晚之後我永遠都不會再去
本身我都係高流灣常客經過星期五晚之後我永遠都不會再去
2007-10-19 49 views
海鮮呃秤, 1斤當斤半, 令人嘆為觀止, 如此做生意, 簡直當人係水魚, 一句講晒, 以後唔會再幫襯!
2007-10-10 14 views
我地叫左聖子, 青口, 墨魚丸, 墨魚so, 仲有其它唔係好記得係冇嘞...聖子好味鮮甜青口個樣就衰d, 但食落口都新鮮墨魚so 出色墨魚丸反而麻麻齊體食物ok, 但係偏貴. 但服務唔得, 冇人等位但食飽就好似想趕我地走咁, 未叫埋單就自己拎張單比我地. 糖水都要問先有. 仲有d 侍應唔係好識禮貌.去一次就夠嘞. 同埋真係好凍好凍,

聖子好味鮮甜
青口個樣就衰d, 但食落口都新鮮
墨魚so 出色
墨魚丸反而麻麻

齊體食物ok, 但係偏貴.

去一次就夠嘞.

同埋真係好凍好凍,
2007-09-11 52 views
同事問我因咩事唔食午餐,我回答說因為要去高流灣打邊爐。一行6人,大家熱熱鬧鬧的。雪花肥牛:滑本地牛展:嘩,五豐行新鮮牛展油炸鬼釀魚肉:超越想象的美味,應是用隔夜的油炸鬼做的,放進熱水後數分鐘,待魚肉熟了放進咀裡,嘩油炸鬼都有質感,加上小小的蟹籽,看出了食店花了不少心思選擇菜式墨魚丸:新鮮彈牙聖子:第一次試火聖子,唔調味都下得太多,為免影響聖子鮮味,好大抽的聖子火真的比黑椒炒更勝一籌,最要緊的是吃鮮味麻,鮮甜象拔螃刺身:到魚缸選料時摸到象拔螃被雪凍了,這樣真的會新鮮美味嗎,心中有個問號。事實原來是。。。真係好味的不得了,先吃了一塊沒有點醬油,那種甜由薄薄、爽脆的刺身片中溢出,不吃生的人原來少了這麼點點的幸福已列為打邊爐的最佳選擇。彼貴,因為新鮮。冷氣過大,吃得七七八八之時個身凍到震,震到去洗手間,再由洗手間震出店門口,環境因而扣分。
同事問我因咩事唔食午餐,我回答說因為要去高流灣打邊爐。

一行6人,大家熱熱鬧鬧的。

雪花肥牛:滑
本地牛展:嘩,五豐行新鮮牛展
墨魚丸:新鮮彈牙

已列為打邊爐的最佳選擇。

彼貴,因為新鮮。

2007-09-04 15 views
忘記了為這店留下一點文字。某個下雨的晚上,一起不會浪漫的六個人叫了:海鮮鍋-材料多,雖然不是什麼貴貨,但有鮮味勝過一切。牛脊-不馬虎的牛肉,七八十分,切得太薄,但不是最好的牛頸脊。雪花肥牛-脂肪均勻,賣相討好,與一般雪花肥牛一樣,軟滑。但太肥,肉味不夠重。墨魚鬚-鮮甜,不特出。青口-可能不當造,味道不怎樣。蝦丸-一般墨魚丸-很好味,質地彈牙。覺得是用大尾魷做,烈推介。但之後又去過一次,只是用墨魚來做,味道略差一點,但依然值得推介。魚旦狗-其實是炸魚角,彈牙有魚味,六人都覺得好吃。但不是必食的選擇。魚三角-極滑魚三角,不可不吃,又一烈推介。魚肚-雖然不是什麼特別食物,但喜歡此食物者,不要錯過。水上飄飄-無得食,賣光了。酸梅湯-我無飲,友人話酸。蔗水-我都無飲,友人話可以。醬料有幾種可自行調配,不是普普通通。但不用任何醬料都已經很好吃。各有優點。不知有否遺漏,但當晚非常滿足,簡直樂極了。可惜的是有些朋友,各有不同不可預測的原因缺席。
忘記了為這店留下一點文字。
某個下雨的晚上,一起不會浪漫的六個人叫了:
海鮮鍋-材料多,雖然不是什麼貴貨,但有鮮味勝過一切。
墨魚鬚-鮮甜,不特出。
青口-可能不當造,味道不怎樣。
蝦丸-一般
魚三角-極滑魚三角,不可不吃,又一烈推介。
魚肚-雖然不是什麼特別食物,但喜歡此食物者,不要錯過。
水上飄飄-無得食,賣光了。
酸梅湯-我無飲,友人話酸。
蔗水-我都無飲,友人話可以。
2007-09-03 18 views
我奶奶話, 佢聽人講E間嘢打邊爐好食, 咁星期日我哋一行6大1小去試吓, 我奶奶訂咗6點半, 當時得一兩枱客, 後來就坐滿.我哋叫咗牛脊(好味),黑牛栢業(好爽),帶子(OK),蝦膠壤油炸鬼,面頭有蟹子(要滾透D, 但都好味),魷魚鬚(好爽),四寶丸(牛丸好彈牙),雪花肥牛(真係好肥, 一般),四寶水餃(皮好厚, 麻麻地),章紅魚刺身半條(夠新鮮, 好味),免費甜品(凍芋頭西米露,都好味),結賬共$1430, 東亞信用卡重有95折呀.
我哋叫咗牛脊(好味),
黑牛栢業(好爽),
帶子(OK),
蝦膠壤油炸鬼,
面頭有蟹子(要滾透D, 但都好味),
魷魚鬚(好爽),
四寶丸(牛丸好彈牙),
雪花肥牛(真係好肥, 一般),
四寶水餃(皮好厚, 麻麻地),
章紅魚刺身半條(夠新鮮, 好味),
免費甜品(凍芋頭西米露,都好味),
結賬共$1430, 東亞信用卡重有95折呀.
2007-06-28 19 views
食品質素頗高, 海鮮非常新鮮. 十點左右去到, 不過全場都係得坐了三台客, 好冷清咁. 冷氣頗凍, 不過侍應幾細心, 主動問我們是否需要調高溫度.立魚刺身: 刀功唔錯, 切得好薄. 魚骨放埋湯, 一o的都唔浪費.元茜皮蛋湯底: 好多皮蛋魚三角: 肉質好嫩滑, 必食!鵝腸: 多肥膏唔韌, 正宗貨式.帶子片: 食到鮮甜味, 讚!墨魚麵: 普通左o的o的腐竹鵪鶉蛋糖水: 送既都好好味. 好滑好多腐竹, 好夠凍.十點後才入座有7折, 折後既價錢都要$200 一位.

元茜皮蛋湯底: 好多皮蛋
魚三角: 肉質好嫩滑, 必食!
鵝腸: 多肥膏唔韌, 正宗貨式.
帶子片: 食到鮮甜味, 讚!
墨魚麵: 普通左o的o的
腐竹鵪鶉蛋糖水: 送既都好好味. 好滑好多腐竹, 好夠凍.

十點後才入座有7折, 折後既價錢都要$200 一位.
2007-05-27 12 views
今日有個朋友話有個朋友話呢度好正,仲特別介紹個墨魚丸同魚下巴,話一定要食咁話,所以就慕名來一試,點知一食真係不得了先係點個海底椰湯底,再點個雪花肥牛,肥瘦剛剛好,咬落好嫩,好有牛既鮮味,一食難忘.然後來個魚下巴,食落真係新鮮好味,而且好滑.再來一個四寶丸,四寶丸乃墨魚丸,蝦丸,鯪魚球同豬肉丸既混合.先講墨魚丸,我係一個打邊爐永遠唔會掂丸類食物既人,但係神推鬼擁之下食左個墨魚丸,發覺此丸確實不同凡响,一食之下幾乎入定,因為佢1) 無肥膏無馬蹄; 2)有墨魚粒; 3) 彈牙; 4) 有鮮味之後再食蝦丸,發現此丸居然更上一層樓,丸內居然有鮮蝦,而且非常彈牙及有鮮味但係其他丸就略為遜色,鯪魚球有魚骨同唔彈牙,而豬肉丸就比較平庸其他食物包括有珊瑚蚌,冬瓜,白菜仔同菠菜麵,在湯底襯托下亦不俗最後想一提係醬料,共七種之多,居然連XO醬亦有,不過食物已有鮮味,蘸醬料只會壤事,浪費此優質食物,所以我並未有使用總括來說食物質素真的不錯,可惜比較昂貴,若果可以經濟一點,想必是我出街吃必然之選
2007-05-01 11 views
27-4-2007(五) 3人10:45pm開頭比左張好嘈ge位置我地,晌洗手間果邊,可能樓底踒,隔離大枱講野好嘈,頂唔順,叫侍應轉枱,10點後7折。海鮮湯底$128.. 兩隻花竹蝦(比上次黎食細隻左d),3隻蠔,兩隻小蟹,9肚魚,蜆,花蛤,不過勁多味精,不停想飲野,口喝得好緊要(做生意技倆)。雪花肥牛(大)$138 有牛味,夠滑,算唔錯 蝦滑$58 ..比上次黎食較好,都幾爽,有蝦肉。椒鹽鮮尤$32 一般三文魚刺身(5片) $38 唔夠新鮮東星斑一份$188 一般什菇$58 竹蔗水@ $28 x 2 = $56 醬料(每位$15) x 3 = $45 都係覺得7折就食得過
27-4-2007(五) 3人10:45pm

雪花肥牛(大)$138 有牛味,夠滑,算唔錯

蝦滑$58 ..比上次黎食較好,都幾爽,有蝦肉。

椒鹽鮮尤$32 一般

三文魚刺身(5片) $38 唔夠新鮮