小资路线的食肆在大角咀有不少,这家主打日式丼饭和甜点,是适合一人食的好地方。食物高质,份量也足,要是品种再丰富点,大概率会成为我的食堂。·环境温馨干净的家庭式小店,座位不多加上人气很高,营业时间前已经有食客等在门口了。·这儿的招牌牛丼跟食其家吉野家的牛肉饭完全不同,用的是大片的美国安格斯牛。分了肉眼、牛小排、牛板腱、西冷几个部位,大中小盛饭量一样,只有肉多肉少的区别,我点了小盛都足够吃。·也并非烧肉店用煎和烤来快速逼出油脂的做法,而是慢煮到粉嫩多汁,调味清淡的同时不失浓郁的肉味,主打一个原汁原味。·【慢煮西冷牛丼】最想吃的牛板腱当天售罄,西冷也ok,嚼劲蛮好,柔嫩中带着韧性。米饭本身就还行,不过拌上自家制乳酪酱和生蛋黄顿时好吃了许多。牛肉下面铺着一层生菜丝,还淋了一些肉汁,是我吃过的最清新的牛肉丼了。·每份丼饭包含了清脆爽口的小菜和汤,我把汤升级成了【自家制薏米水】,喝起来清凉滋润微甜,薏米完全融合其中,给口感增加了几分稠度。
【慢煮西冷牛丼】
2023-11-17
Type of Meal
Dinner
  • 前菜
  • 慢煮牛丼
2023-11-21 725 views
慢慢煮牛肉丼很好吃,夠入味,每片大少適中,每碗份量恰當,每碗百多元視乎大小。咖喱雞飯也值得推介,性價比高, 50多元一碗。假期晚上客人較多,在門外排隊等候了半小時。
  • 奶油咖哩雞飯
  • 前菜
  • 慢煮西冷牛丼
今天因工作關係要到奧海城晚上約了朋友吃飯選擇了這間日式小店其實本來是我另一位吃貨朋友wish list的餐廳😂餐廳有下場時間,晚上6點才開門本來我早到了但因為要人齊才入得所以等埋朋友6點半左右才進餐廳餐廳裡面不是很大就小店的感覺Menu畫功很可愛🥰當天牛小排和肉眼都沒有供應所以點了一份慢煮牛板腱丼和一份沖繩豬肉塔可飯丼飯有3個不同的份量可選我們選了中間的並盛兩份餐都跟前菜和紫菜湯前菜的菇挺開胃,酸酸甜甜的可能對餐廳期望有點過大兩份主菜我們都覺得很一般🤔牛板腱肉質不算很嫩滑,飯也不是特別香,不過勝在肉和飯的比例不錯,但整體完全是可預期的味道至於沖繩豬肉塔可飯,我們點的時候不知道塔可是taco的意思,朋友還誤以為是豬肉塔,所以有點少失望🤣配料的味道的確和taco餡料非常相似,但我還是覺得配taco餅皮更搭一點,和飯搭配起來好像有點九唔搭八🤔
今天因工作關係要到奧海城

所以點了一份慢煮牛板腱丼和一份沖繩豬肉塔可飯
丼飯有3個不同的份量可選
我們選了中間的並盛

兩份餐都跟前菜和紫菜湯
前菜的菇挺開胃,酸酸甜甜的

可能對餐廳期望有點過大
兩份主菜我們都覺得很一般🤔

大角咀一間小店,充滿人情味🥰(話說有次排外賣排咗好耐等唔切,唯有叫外賣,order外賣時店員見我企得耐,極速幫我pack好外賣~) 店內裝修簡單日式feel🇯🇵🥩慢煮西冷牛丼(小盛) $𝟲𝟯西冷牛肉味濃郁,慢煮令佢又嫩又多汁,丼飯配上日本生蛋黃同乳酪醬,仲有生菜絲、粟米芯仔同翠肉瓜,撈勻碗飯一齊食,又蛋黃又有生菜絲,層次好豐富😋所有丼飯仲會另外配埋細細碗熱湯同前菜,昆布湯同清新嘅牛蒡絲(未必次次一樣) CP值極高😆❕留意返小店關係,平日𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵𝘁𝗶𝗺𝗲都要等位,想食好嘢嘅話,要有心理準備喇!😬💬獨愛門口bar枱,有時我會自私食坐bar枱,邊食邊望窗外景物,放空下腦袋。

🥩慢煮西冷牛丼(小盛) $𝟲𝟯

🥩慢煮西冷牛丼(小盛) $𝟲𝟯
第二次光顧小店,可能因為開左關,加上重陽連假,d人去晒旅行,無之前咁多人排隊,12:45去到,大概13:00就可入座。原本想食牛板腱/牛小排,但是日都沒有,上次點了西冷,那這次就試肉眼吧!丼飯同牛肉依然保持水準!超鍾意食牛嘅我,俾兩個字 - 好食!講真,小店呢個價錢,同食嘅質素,真係CP值極高!呢幾年開到成巷成市嘅cafe,一個bagel / panini / all day都要80-130蚊,宜家咁樣一個丼飯先100左右。當然可能有人會話係兩樣唔同類型嘅食物,唔可以比較,但真心覺得小店可以定價高10蚊,或者加個加一服務費 (佢仲要長期有9折餐飲券。。)Anyway,有機會會繼續幫襯!希望小店長做長有!

丼飯同牛肉依然保持水準!
超鍾意食牛嘅我,俾兩個字 - 好食!

講真,小店呢個價錢,同食嘅質素,真係CP值極高!

Anyway,有機會會繼續幫襯!
希望小店長做長有!
2023-10-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2023-10-10 531 views
Bookmark 咗呢間小店好耐,終於試到了!果然不負我嘅期望😋星期六我地5:45左右去到,門口已經有兩組客人排緊隊了,之後陸陸續續都好多人排我哋後面,如果唔想等咁耐可能都要預返時間。🤔小店一啲都唔hea,食主食之前都有小食同麵豉湯,好開胃。🍱慢煮肉眼牛丼(並盛,$110)超!出!色!牛肉食落一啲都唔韌,反而好嫩滑,牛味都好重,肉量都好比得好足,撈埋蛋同醬汁連埋啲飯一齊食,十分滿足😋😋😋🍱慢煮西冷牛丼(並盛,$78)西冷比起肉眼就冇咁軟腍,牛味依然好重,但如果要二選一,我都係會揀肉眼😝😝😝總括嚟講我對呢間嘅牛丼十分滿意!亦覺得性價比很高,一定會再回訪!下次可以試下牛小排🥰

小店一啲都唔hea,食主食之前都有小食同麵豉湯,好開胃。

🍱慢煮肉眼牛丼(並盛,$110)

🍱慢煮西冷牛丼(並盛,$78)

2023-08-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$95 (Dinner)
  • 慢煮西冷牛丼
🐮慢煮西冷牛丼小盛💲63有大啲嘅size 同其他部位揀外賣等候時間超過佢預計⏱️肉質軟腍 有生蛋雜菜乳酪 整體普通🆓海帶湯 最好食係前菜:涼拌海帶😂打卡方面:擺得靚靚 🥚外賣返到去都無穿環境方面:小店 早去先入到 但係想試埋其他嘢揀外賣雖然有啲混亂但個staff都nice小島料理 📍大角咀櫸樹街58號地舖
🐮慢煮西冷牛丼小盛💲63

小島料理
📍大角咀櫸樹街58號地舖
TakeAway
2023-10-04 734 views
店面好細,約容納4張2-4人枱以及一張門口隔離,可望街外的兩個吧枱位。我哋7點到,已經要排籌等3張台。雖然多人,但用餐時間並無限時,可能因為製作牛丼都需時。主打5個丼飯套餐,裡面包咗前菜、日本茶或湯,CP值超高👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻先上前菜嘅日式沙律亦一D都唔馬虎,爽脆開胃,吾係一般嘅中華沙律,後上嘅昆布鰹魚湯亦大碗熱上。我哋點左兩個飯,慢煮西冷牛丼,佢有3個size揀,分為小盛、並盛、大盛,分別係每個加約3成肉量(大約係多3片肉嘅份量),而飯量係不變嘅。我哋梗係揀咗大盛啦,方便share同食肉。一碗牛丼飯量其實都幾多,裡面有生菜絲、翠肉瓜、日本生蛋同乳酪醬,撈勻食令成個牛丼可增加口感,牛肉本身亦好軟淋,沾滿新鮮蛋汁令牛肉帶微黏質,食落順滑不膩,乳酪醬都好點睛。另一碗係沖繩豬肉塔可飯,裡面有蕃茄粒、生洋蔥粒、生菜絲及乳酪醬,撈起嚟係充滿墨西哥風味,微酸微辣減低咗食飯嘅膩感,食落好清爽開胃

慢煮牛丼
慢煮牛丼
  • 慢煮西冷牛丼,
2023-10-03 297 views
大角咀人氣小店💖 平日夜晚都大排長龍就知佢地嘅食物有幾高質啦😍牛小排丼 牛肉呈粉紅色,煮得啱啱好😝 食落牛味濃郁,加埋蛋黃撈飯就係世一美食🤤 不過美中不足係啲汁比較少,食到最後如果冇哂啲肉個飯就冇味🥹沖繩豬肉塔可飯 健康又清新美味嘅選擇✌🏻香辣肉醬好惹味,再撈埋啲菜同乳酪醬真係好似食緊taco !

牛小排丼

沖繩豬肉塔可飯

2023-09-28 1023 views
💛小島料理 (大角咀)大角咀櫸樹街58號地舖呢間想試好耐日式餐廳,,平日去大約五分鐘有位,店舖慢煮西冷得番最後一份,成功叫到好感動😆☁️慢煮西冷牛丼(大盛)$102粉嫩牛肉,牛肉軟腍,厚薄適中,賣相好吸引 ,加上日本生蛋和乳酪,攪拌後好味🤤旁邊翠玉瓜和粟米條超香牛油味☁️沖繩豬肉撘可飯$58內有洋蔥,生菜絲,蕃茄,豬肉碎等配料,再加少少乳酪撈飯,有啲墨西哥感覺,口感特別,特別開胃☁️北海道牛乳鬆餅$16北海道牛乳比我想像中甜,味道正常🥤薏米水/黑豆水+$13 薏米水和黑豆水都會有少少渣,冰涼透心,非常解渴。#大角咀#大角咀美食#奧運#奧運美食#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#情侶好去處#閨蜜好去處##dessert #甜品#打卡#drinks#日式#慢煮牛#西冷#牛丼#北海道牛乳#鬆餅#卷蛋#eating_and_working_in_h_大角咀#eating_and_working_in_h_奧運
💛小島料理 (大角咀)
大角咀櫸樹街58號地舖

☁️慢煮西冷牛丼(大盛)$102

☁️沖繩豬肉撘可飯$58
北海道牛乳鬆餅

☁️北海道牛乳鬆餅$16
北海道牛乳比我想像中甜,味道正常
薏米水/黑豆水

🥤薏米水/黑豆水+$13
薏米水和黑豆水都會有少少渣,冰涼透心,非常解渴。
慢煮西冷牛丼

#北海道牛乳#鬆餅#卷蛋
#eating_and_working_in_h_大角咀
#eating_and_working_in_h_奧運
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
北海道牛乳鬆餅
薏米水/黑豆水
慢煮西冷牛丼
前菜
  • 沖繩豬肉塔可飯
2023-09-23 477 views
-{大角咀日式小店🍛}🤤 慢煮牛板腱牛丼並盛 🤤 ($75)牛嘅質感韌啲 比較瘦嘅一款 牛味有但唔出😳但個飯有自家乳酪醬配搭 撈埋生蛋好似食緊牛肉漢堡嘅變奏版😂👖褲評: 7.8/10🤤 慢煮牛小排牛丼並盛 🤤 ($110)牛味同油脂香比上一款濃😍但就貴35蚊 其他就大同小異🤓👖褲評: 8/10整體味道係唔錯的 試多左款北海道卷蛋但味道麻麻🥹等左30分鐘先有枱但係前面只有兩張枱嘅人 返枱較耐~味道就唔錯嘅!性價比: 8/10服務: 8/10環境: 8/10🚩 小島料理 🚩地址: 大角咀櫸樹街58號地舖 #fuudjai #fuudjai日本菜 #fuudjai大角咀
{大角咀日式小店🍛}
🤤 慢煮牛板腱牛丼並盛 🤤 ($75)

👖褲評: 7.8/10

🤤 慢煮牛小排牛丼並盛 🤤 ($110)
牛味同油脂香比上一款濃😍但就貴35蚊 其他就大同小異🤓

慢煮牛板腱牛丼並盛
慢煮牛小排牛丼並盛
  • 慢煮牛板腱牛丼
2023-09-14 404 views
價錢唔算貴,但牛肉嘅質素都幾高,食落好軟滑🥹加埋蛋汁同特製乳酪醬口感就更加creamy😍咖哩雞肉飯都好出色!甜品最有驚喜😍鬆餅非常鬆軟,裡面啲cream好香牛奶味🥹😍食埋甜品就大滿足🈵️❤️
2023-09-09
$90 (Lunch)
  • 奶油咖哩雞飯
2023-08-29 421 views
大角咀有不少隱世小店,這家日式小店從兩三枱到現在長期滿座,大排長龍,可見質素絕不普通!-✦肉眼丼 (並盛)|$110-店內共有4款慢煮牛丼可選,可按肉質喜好揀選。配搭海帶湯、茶和小食。滿滿的牛肉鋪滿整過丼飯,牛肉以慢煮的烹調方法,令牛肉特別細嫩多汁,牛味濃。中間的蛋黃拌飯一流!特別一提是,巧妙地添加乳酪和生菜絲,令整個丼飯清新不少,消除牛肉的油膩感,也令口感更有層次,令人一口接一口。-✦沖繩豬肉塔可飯|$58-之前試過塔可飯也是令人驚喜的,味道非常清爽開胃特別適合夏天-( ´ ▽ ` )ノ。 店舖小小,只有大約15個座位,等待時間(30-60分鐘)較長,而且座位比較迫夾,可選外賣。牛丼數量有限,買完即止。
✦肉眼丼 (並盛)|$110
✦沖繩豬肉塔可飯|$58
之前試過塔可飯也是令人驚喜的,味道非常清爽開胃特別適合夏天
  • 慢煮肉眼牛丼
小島料理 @kojima_kitchen 慢煮西冷牛丼並盛 $78配前菜及昆布湯————————————————————————牛肉丼嘅牛肉份量分咗「小盛」、「並盛」同「大盛」三個size⚖️ 今次嗌咗「並盛」,大約有10-12塊牛肉🥩西冷牛肉肉味濃郁,有嚼勁但唔會韌到咬唔開,越咬仲越濃味 幾正🤤-飯面有啲撈咗沙律醋嘅生菜絲可以解吓膩,配菜仲有翠玉瓜同粟米筍🌽撈埋滑捋捋嘅乳酪醬同生蛋黃嚟食 成件事好圓滿!好食!💆🏻‍♀️🉑

小島料理 @kojima_kitchen
慢煮西冷牛丼並盛 $78
配前菜及昆布湯
————————————————————————
2023-05-05
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
  • 慢煮牛板腱牛丼
2023-08-26 198 views
大角咀一向好野食多小店又林立最近瘋狂見到朋友既ig story都係食慢煮牛丼所以我又跟機去試下係咪咁好食!星期五大約七點左右去到門口已經有大約15位客人等緊~好好彩大約排左30-40分鐘就入到去🤭(後尾聽翻朋友講 原來中午餐廳會開太陽傘係岀面比啲等位既客人遮下,細心!)total叫左兩個牛丼同一份甜品🤍每份牛丼都有一份前菜🤭前面係慢煮西冷牛丼(大盛) $98後面係慢煮肉眼牛丼(大盛) $118✨✨聽店員講牛丼既size (小/並/大)係肉既數量唔同,飯量係一樣既~所以同男友就唔執輸貪心地叫左兩個大盛大盛每碗大約有成15-16片牛真係超慷慨!! 勁滿足!!但兩款相比下鍾意肉眼多d~ 肉味濃啲已經比較有咬口✨而甜品就叫左朱古力鬆餅 $15唔錯,對得住價錢🤍然後埋單用左openrice買既coupon滿$100減$10,等同9折~~抵食✨✨會再來~~
大角咀一向好野食多
小店又林立
最近瘋狂見到朋友既ig story都係食慢煮牛丼
所以我又跟機去試下係咪咁好食!

星期五大約七點左右去到
門口已經有大約15位客人等緊~
好好彩大約排左30-40分鐘就入到去🤭

total叫左兩個牛丼同一份甜品🤍
每份牛丼都有一份前菜🤭

前面係慢煮西冷牛丼(大盛) $98
後面係慢煮肉眼牛丼(大盛) $118✨✨
所以同男友就唔執輸貪心地叫左兩個大盛

大盛每碗大約有成15-16片牛
真係超慷慨!! 勁滿足!!
但兩款相比下鍾意肉眼多d~ 肉味濃啲已經比較有咬口✨

甜品就叫左朱古力鬆餅 $15
唔錯,對得住價錢🤍

然後埋單用左openrice買既coupon
滿$100減$10,等同9折~~
抵食✨✨會再來~~
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)