2021-08-16
呢幾個週末赤柱都有音樂活動,所以就算無論落住大雨細雨,都一樣有好多人會為咗近距離聽到偶像唱歌嚟赤柱,感覺上都有帶旺咗呢邊嘅食肆(?) 至少我自己呢一日都係專程入嚟的赤柱都有唔少特色餐廳,呢間喺赤柱廣場嘅Kome Kushi開張冇耐,鋪面幾大闊落,高樓底營造咗空間感,選用木製桌椅,據講餐廳晚上會變成酒吧,所以比傳統日式居酒屋多一份型格。廚房採用透明玻璃設計,客人可以大約見到裡面燒串燒嘅情況。餐牌方面,主打一系列日式料理,前菜、串燒、壽司卷物、天婦羅、主食等,另有甜品例如芝士蛋糕、抹茶撻及三款刨冰。煙燻三文魚 $98三文魚肥美,比較特別嘅反而係伴碟嘅醬汁,炸蒜口感同味道配三文魚,係意料之外咁夾。意大利軟芝士牛油果配煙肉碎香滑牛油果配軟滑芝士同帶鹹香嘅煙肉碎,食一份實在唔夠呢串燒串燒款式多,花多眼亂,由於是即叫即燒,需時等候。白鱔串燒 $78/串鐘意燒鱔嘅朋友唔好錯過,外皮燒到薄脆,肉質有彈性,冇油膩感,調味恰到好處而不失鮮味,點咗一串都忍唔住要加單呢士多啤梨豚肉卷串燒 $48/串曾經喺其他居酒屋食過士多啤梨豚肉卷,味道好唔錯,所以今次都有試下。豚肉油脂感重,包裹多汁嘅士多啤梨,配埋煉奶,外
廚房採用透明玻璃設計,客人可以大約見到裡面燒串燒嘅情況。
煙燻三文魚 $98
意大利軟芝士牛油果配煙肉碎
香滑牛油果配軟滑芝士同帶鹹香嘅煙肉碎,食一份實在唔夠呢
串燒
串燒款式多,花多眼亂,由於是即叫即燒,需時等候。
白鱔串燒 $78/串
士多啤梨豚肉卷串燒 $48/串
曾經喺其他居酒屋食過士多啤梨豚肉卷,味道好唔錯,所以今次都有試下。豚肉油脂感重,包裹多汁嘅士多啤梨,配埋煉奶,外脆內多汁又香甜嘅組合,好有特色除咗士多啤梨,都有荔枝、車厘茄等選擇。
自家製免治雞肉丸串燒 $68/串
免治雞肉串中嘅雞軟骨口感唔會太強,肉質滑溜有彈性,配蛋黃同燒汁,又係好好食呢
牛柳粒串燒 $68/串
牛柳粒燒到香口,完全唔韌,當然要比起其他幾款,係略為遜色嘅。
士多啤梨刨冰 $58
刨冰有三款:士多啤梨、日本黑糖、抹茶,賣相唔錯啦,伴上煉奶、白玉。刨冰中嘅士多啤梨醬香甜,加入少量士多啤梨肉,冰底稍為粗身。如果甜味唔夠,仲可以自行再添加煉奶,值得一讚嘅係白玉好軟糯呀!夏日炎炎,以刨冰作結,十分滿足。
Kome Kushi賓治
芒果蜜瓜沙冰