2023-10-21 61 views
大圍必食燒肉任食日式燒肉店———米子燒肉家,絕對係必食之選。住大圍的朋友,如果想食正宗燒肉,一定要來呢間新燒肉專門店,任飲任食真的吸引。第一次試試這家米子燒肉家,熟食冬菇亭估唔到裝修設計由外到內真係好靚,粉紅貓貓塗鴉最經典真係好適合打卡啊。打完卡就拿拿臨入啦,燒肉的香味真係忍唔住啊。燒肉價錢由$338 一位起,真係好多肉類選擇,而且肉質都係靚靚,牛肉,海鮮,豚雞,熟食樣樣齊。竹之燒肉就有70款燒物可以燒,而松之燒肉更豐富$568/位,有80款,有埋我最喜歡的甲羅燒同鮑魚,羊架等等。呢度飲品有酒水汽水唔少得,亦有解膩的冷泡茶,吃飽飽再解解膩,舒服。
打完卡就拿拿臨入啦,燒肉的香味真係忍唔住啊。
2023-10-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-10-19 64 views
松 燒肉呢個套餐有幾款和牛,仲叫左其他款同牛舌。🔸宮崎A4和牛赤身🔸日本A4和牛肉眼🔸美國黑毛和牛三角和牛紋路幾靚,口感嫩滑,好香。🔸銀鱈魚扒🔸燒牡蠣新鮮蠔,唔需要加調味,已經好正🔸味噌鮑魚鮑魚入味,口感爽彈。🔸牛油帶子好香牛油味,夠嫩同爽。海鮮有好多選擇,仲有鮮蝦,牛油三文魚扒,質素唔錯,新鮮。🔸甲羅燒😍😍推薦,滿滿既蟹膏,就咁食或拎黎拌飯食都一流五色胡椒法式羊架羊架好大個,肉汁豐富。炸物🔸多春魚🔸大蝦🔸牡蠣蠔好大隻,炸物脆口,炸粉唔會太多👍沙律、冷麵同紫菜飯,仲有好多款,想食哂既話,黎一次係唔足夠😂飲品櫃有自家製飲品、汽水同茶,加$20仲可以任飲啤酒。甜品有自家製布丁、啫喱同紫米露。店鋪環境唔錯,粉色Style,座位都寬敞。
松 燒肉

呢個套餐有幾款和牛,仲叫左其他款同牛舌。
🔸宮崎A4和牛赤身
🔸日本A4和牛肉眼
🔸美國黑毛和牛三角
和牛紋路幾靚,口感嫩滑,好香。

🔸銀鱈魚扒
🔸燒牡蠣
新鮮蠔,唔需要加調味,已經好正
🔸味噌鮑魚
鮑魚入味,口感爽彈。
🔸牛油帶子
好香牛油味,夠嫩同爽。

海鮮有好多選擇,仲有鮮蝦,牛油三文魚扒,質素唔錯,新鮮。

甲羅燒

🔸甲羅燒
😍😍推薦,滿滿既蟹膏,就咁食或拎黎拌飯食都一流

五色胡椒法式羊架
羊架好大個,肉汁豐富。

🔸多春魚
🔸大蝦
🔸牡蠣
蠔好大隻,炸物脆口,炸粉唔會太多👍

飲品櫃有自家製飲品、汽水同茶,加$20仲可以任飲啤酒。

甜品有自家製布丁、啫喱同紫米露。

店鋪環境唔錯,粉色Style,座位都寬敞。

Dinner
甲羅燒
炸物
📍米子燒肉家 (大圍)@komeya_22🔍 大圍美田路30號美林邨熟食亭1-4號舖位於大圍美林同美田邨嘅燒肉鋪~呢間新開張燒肉店座位寬闊都係卡位黎坐得舒服。除佐食放題呢度啲定食都係唔收取服務費!係性價比高嘅街坊放題燒肉餐廳~🔸澳洲盛合定食💰128呢個定食有澳洲特選牛肉三款🇦🇺150g係💰128,套餐包括和風湯、沙律🥗同珍珠飯,➕💰6可升級紫菜飯😍另外甜品仲係自助可以無限添加!!牛肉質素都唔錯👍🏻性價比高,厚度適中肉質鮮美~配埋燒汁食正🤤🔸澳洲和牛定食💰118澳洲和牛赤身100g係💰118,呢個餐就揀佐和風湯、泡菜同日式冷麵🍜,麵質感煙靭,呢款和牛就油脂會比較豐富~雪花紋靚,食落口會較香口🤤🔸水蜜桃🍑乳酸特飲有果肉🍑係入面,酸酸甜甜幾解渴🔸百香果乳酸特飲味道清新好fresh,有百香果粒粒~

📍米子燒肉家 (大圍)
@komeya_22
🔍 大圍美田路30號美林邨熟食亭1-4號舖

🔸澳洲盛合定食💰128

🔸澳洲和牛定食💰118

🔸水蜜桃🍑乳酸特飲
有果肉🍑係入面,酸酸甜甜幾解渴

🔸百香果乳酸特飲
味道清新好fresh,有百香果粒粒~
  • 澳洲盛合定食
  • 澳洲和牛定食
2023-10-15 102 views
今日經過大圍, 見到米子燒肉家開咗新分店, 餐廳係粉紅色裝修, 都幾有少女心, 就同朋友入咗去食飯🤣餐廳除咗燒肉,仲有唔少日式丼飯我哋就叫咗鰻魚豚肉丼定食面頭既鰻魚都幾肥美, 配埋豚肉, 超級大碗🤣定食仲包括和風湯, 泡菜, 仲有冷泡茶我就升級咗做白桃梳打, 下面仲有啲白桃肉, 飲落清新開胃😋另外我都叫咗咖喱牛肉丼, 日式咖喱甜甜地, 都幾足料, 牛肉肥瘦適中我都升級左做巨峰提子梳打特飲, 味道偏甜, 梳打好夠氣👍另外, 甜品仲可以任食, 有唔同口味嘅布甸同啫喱, 仲有紫米露, 我就揀左牛奶同芒果口味, 布甸口感幼滑, 味道幾出

餐廳除咗燒肉,仲有唔少日式丼飯
我哋就叫咗鰻魚豚肉丼定食

面頭既鰻魚都幾肥美, 配埋豚肉, 超級大碗🤣

定食仲包括和風湯, 泡菜, 仲有冷泡茶
我就升級咗做白桃梳打, 下面仲有啲白桃肉, 飲落清新開胃😋

我都升級左做巨峰提子梳打特飲, 味道偏甜, 梳打好夠氣👍

2023-10-13 82 views
以前好似係冬菇亭, 依家重新裝修過, 粉紅色小屋好靚又可以打卡, 有燒肉食同丼飯, 我地就揀左燒肉餐食, 叫左澳洲和牛定食200g , 包一個湯同飯, 和牛都有十幾件, 開始燒了, 油花幾靚, 油脂分布平均, 燒完食落去好juicy , 入口即化, 餸飯一流! 另一個餐係米國黑毛和牛定食, 其實係美國和牛三角, 件數都係有十幾件, 肉比澳洲和牛厚實少少, 燒完都係好軟, 好易咬開, 肉質一樣juicy , 這款配埋鹽食更好食更夾。 除外, 哩個餐包外面一些小甜品, 有芒果布甸等等。 飲品方面就叫左白桃梳打、 百香果梳打。下次再嚟食過!
2023-10-12 71 views
前排放學之後同朋友去大圍覓食,我地去咗一間燒肉店。雖然我地最後冇食燒肉,但佢啲丼飯都幾好味!我地一人叫咗個套餐,套餐包括丼飯、味增湯、泡菜以及甜品任食。芝士牛肉丼 $70丼飯面頭有滿滿嘅牛肉、紫菜同芝士醬,無論係飯定係牛肉份量都唔少,我食咗一半已經飽到食唔落!丼飯嘅醬汁甜甜地,食落有啲似燒汁,再加上牛肉汁,好適合送飯!鰻魚雞肉丼 $92丼飯面頭有大大塊鰻魚同埋雞肉,食完一樣超飽!雞肉滑嫩,而且甜甜地,我同朋友都食唔停口!鰻魚上嘅鰻魚汁都好惹味~

芝士牛肉丼 $70

鰻魚雞肉丼 $92
燒肉控又出動! 估唔到喺大圍美林邨挖到寶,係勁抵食又水準以上嘅燒肉定食!! 牛舌定食 $98/200g + 米國黑毛和牛定食 $218/200g 係我地呢晚嘅選擇牛舌係我同老公最愛嘅厚切type,食落好爽口,好驚喜好高質!!米國(=美國)黑毛和牛都好好食呢,油花夠牛香又夠! 各200g真係份量超多,食得好滿足好開心呀~~~燒肉定食套餐仲包括:和風湯 (麵豉湯裡面有我好喜歡嘅白蘿蔔! 仲有豆腐做湯料~~唔係D hea麵豉湯)沙律or泡菜日式冷麵or珍珠飯 (+$6升級紫菜飯) 加D燒肉汁喺紫菜飯,配肉食好好食,my fav combination!甜品 (任食~~~!)我哋仲加埋梳打特飲,食燒肉一定要有嘢飲!老公表示,如果屋企樓下都有間就好啦~~ 一定會瘋狂encore牛舌定食! 如果揸車去食都好方便,可以泊喺美林邨時租停車場,行5分鐘就到餐廳。

米國(=美國)黑毛和牛都好好食呢,油花夠牛香又夠!
各200g真係份量超多,食得好滿足好開心呀~~~

燒肉定食套餐仲包括:
沙律or泡菜
甜品 (任食~~~!)

我哋仲加埋梳打特飲,食燒肉一定要有嘢飲!

• 牛舌燒肉定食
  • 米國黑毛和牛燒肉定食
2023-10-10 82 views
咁多間燒肉餐廳,我今日要同大家講下米子燒肉家!真係一間好正嘅地方!我特登嚟試咗佢哋嘅澳洲盛合燒肉定食同米國黑毛和牛定食,絕對係值得推薦嘅食物!首先,澳洲盛合燒肉定食,真係叫人驚喜!佢哋嘅牛肉極新鮮,仲三款部位提供。肉無醃,直接上燒烤架,燒到香噴噴,肉質鮮嫩多汁。配埋啲醬汁同埋泡菜,真係開胃又滿足!如果你鍾意食高級啲嘅牛肉,米國黑毛和牛定食絕對係一個更佳選擇!牛肉嘅質感真係細緻得,。一咬入口,肉汁四溢,嘅味道真係好濃郁。配上米飯同啲小菜,真係超食!米子燒肉家嘅食物價錢都好合理,真係性價比高!絕對好過去食劣質韓燒。

2023-10-06
大圍的隱世美食店💖近年都喜歡懷舊,原來大圍還有冬菇亭。這天踏單車吹吹風,從大埔一踩便到了大圍美林邨,巴士站外是懷舊冬菇亭,但見內在裝修新穎,於是進店一試。晚餐🥣有丼飯選擇,價錢不貴,約$70-$90,還包特色飲料,泡菜,甜品任添~這次我和朋友選了鰻魚牛肉飯($92)及芝士雞肉飯($72)👍🏻飯量不少(我一個女生吃不完),味道中上,鰻魚不錯,有豐富,芝士量也略多,吃幾口太漏了的時候,再吃一口泡菜中和一下💖特色飲料我選的是白桃乳酸,甜甜的,也有粒粒果肉在底👍🏻任食甜品每一樣都細細份,這樣剛好,可以試很多款😝😝特別推薦mango pudding (幾款中我認為是最好味架)
大圍的隱世美食店💖

• 鰻魚牛肉飯
2023-09-26 157 views
員工態度不好,倒瀉咗碗湯度唔俾返新嘅我個窗簾有條繩阻住我哋食飯,嗰條繩本來係用嚟拉窗簾用,但係條繩太長,阻住我哋吃飯,很容易掂到,會覺得好煩 本來店裏還有好多位,但係佢叫一個客人和我們一起搭枱還有再飲品吧,付費和水放在一起,很容易令人拿錯飲料員工服務不好,對我們很差在門口看見一把剪刀在地上,如果看不見很容易踩到還有火爐的開關掣就在客人的旁邊,服務員要開火一定要叫客人起身,然後先開到火爐開關掣冷氣機出風口沒有任何東西遮住,好容易吹到啲客人,令到客人感到不適空氣有一種肉味,通風系統做得好差,令到油煙很容易做散播在空氣中
員工態度不好,倒瀉咗碗湯度唔俾返新嘅我

本來店裏還有好多位,但係佢叫一個客人和我們一起搭枱

還有再飲品吧,付費和水放在一起,很容易令人拿錯飲料

員工服務不好,對我們很差

在門口看見一把剪刀在地上,如果看不見很容易踩到

2023-09-25
Dinner
Celebration
Birthday
2023-09-16 103 views
Only took a beef rice set Not bad The misu is very good in taste No oil smell I will try bbq next time The restaurant is not full probably due to the new mall But that’s what I prefer
Only took a beef rice set
Not bad
But that’s what I prefer
2023-08-14 550 views
大圍的日式燒肉店又多一間,店內裝修是滿滿的少女粉紅色。餐牌都幾flexible,除咗燒肉套餐,仲有丼飯。豚三國王樣套餐 150g ($78)追加安格斯牛板腱 100g ($48)燒肉套餐包味噌湯、泡菜或沙律及飯或冷麵。雖然揀咗飯,但印象中坊間都較少有配麵既選擇。肉類望落都靚仔,解凍足夠,肉質正常。但要注意出餐時似乎都沒有醃過,連鹽都無,如果要入味啲或重口味啲,可能燒之前要用枱上的鹽、七味粉、燒肉汁、蒜蓉汁、辣醬自行醃一醃先燒。個人較喜歡原味,所以只在燒時下鹽花,入口前著量沾少少醬食。追加部分有牛、羊、海鮮或野菜類,未見可加豬肉,所以想食豬的話套餐一定要揀豬,這個我是覺得有點小奇怪啦…溫泉蛋雞肉丼 (S) ($40)最初見$40估佢會好細碗,點知黎到,嘩! 係正常女仔食得飽或食唔哂既分量! 洗唔洗咁抵呀! 賣相味道亦唔差,仲要包杯冷泡茶,估計平日將會成學生食堂
大圍的日式燒肉店又多一間,店內裝修是滿滿的少女粉紅色。

餐牌都幾flexible,除咗燒肉套餐,仲有丼飯。

豚三國王樣套餐 150g ($78)
追加安格斯牛板腱 100g ($48)
個人較喜歡原味,所以只在燒時下鹽花,入口前著量沾少少醬食。

溫泉蛋雞肉丼 (S) ($40)
2023-08-13
Lunch