2019-07-06 121 views
呢間唔係第一次食,喺唔同區都有分店,啲雞食落都有少少唔同,今次就係深水埗分店。海南雞飯套餐,有雞、飯、湯同飲品。首先飲個湯,同之前有啲唔同,有冬瓜嘅清甜味之外,仲有陣雞湯味,幾特別。睇返餐牌,佢寫明係「冬瓜雞湯」,不過係用雞熬定係盒裝雞湯就冇考究喇。首先試下個雞先,拎開面嗰舊一睇都幾多,有啲好滑有啲鞋鞋地,不過都唔係韌。我最鍾意就係個汁,酸酸地之餘有少少辣,配雞食開胃又好味。碗飯個色唔係好黃,但都有味,又唔油。整體嚟講都好好。跟餐有埋嘢飲~

海南雞飯套餐,有雞、飯、湯同飲品。

跟餐有埋嘢飲~
2019-06-07 127 views
又係lunch四出搵食嘅時間,今日去咗深水埗“黃金商場”嗰邊, 見到呢間"泰國人海南雞”, 呢間舖頭屹立於深水埗多年, 多年前也嘗試過,今日再試試先~我地叫咗個青咖哩鴨胸飯、 泰式豬手飯一齊分享食。 青咖哩有少少辣, 對於我唔係食得太辣嚟講,都可以接受, 鴨胸入味肉質嫩口, 配埋飯夠晒醒胃,不錯。豬手飯有半隻鹵水蛋 ,再送埋個蘿蔔清湯,個湯就淡而無味, 我飲咗一啖已經冇飲啦。 豬手都幾肥,同埋啲肉都有啲"鞋", 不過個醬汁的味道也都不錯,鹹淡適宜。餐飲我叫咗杯百香果蜜,朋友叫凍木橘蜜,2杯都好甜,大家飲兩啖已經放棄了。整體嚟講都係一般,喺深水埗咁多嘢食,下次都係試其他嘢。

青咖哩鴨胸配白飯

泰式豬手配白飯

熱百香果蜜 & 凍木橘蜜

整體嚟講都係一般,喺深水埗咁多嘢食,下次都係試其他嘢。
$53 (Lunch)
2019-05-07 94 views
由於其他餐廳都要等位,所以入左去試。一直都有見到佢有好多分店,但係講到食就第一次食。叫左個招牌海南雞飯,57蚊包湯同野飲。野飲叫左凍奶茶,好唔掂,好似冇落糖漿咁,叫左佢比啲糖漿我落,落完分別唔大。一開始仲以為係泰式奶茶,感到比fake了。然後雞飯係已經去左骨上,幾好唔錯,雞都滑既唔會好乾,不過就印象唔算令人好深刻。油飯嚟到個陣我以為佢比白飯我,食落係有油味同埋都比較黏口,我自己就比較中意黏黏地既油飯,不過就冇乜味。整體不過不失既連鎖店。
2019-05-07 54 views
經過深水埗,見到有間泰國人海南雞飯,就入去試一試佢哋嘅口號係創出新界限非一般的海南雞餐廳。既然黎到海南雞專門店,當然試吓佢哋嘅鎭店之寶點左個L101 泰式海南雞配雞油香飯及冬瓜雞湯冬瓜雞湯清甜,雞肉嫩滑,再配上特製嘅醬汁,加埋雞油飯,絕配
經過深水埗,見到有間泰國人海南雞飯,就入去試一試
佢哋嘅口號係創出新界限非一般的海南雞餐廳。
既然黎到海南雞專門店,當然試吓佢哋嘅鎭店之寶
點左個L101 泰式海南雞配雞油香飯及冬瓜雞湯

冬瓜雞湯清甜,雞肉嫩滑,再配上特製嘅醬汁,加埋雞油飯,絕配
2019-04-10 67 views
今日黎深水步買野, 買完諗住食個晏, 時間係2點幾, 點知周圍都仲係好多人,  見到衣家唔洗點等, 自己又鐘意食海車雞就入左去.叫左個好海雞飯, $58. 有去2海南雞, 油飯, 湯, 同一杯飲品.隻雞好好食, 夠嫩滑, 皮同肉中間仲有層啫喱, 之前睇電視講, 呢D唔係油黎, 係骨膠原黎.個汁有水準, 酸酸岩岩好, 好開胃

個汁有水準, 酸酸岩岩好, 好開胃
2019-01-31 120 views
我和朋友趕時間吃午餐,本來打算去文記車仔麵食,但太多人排隊,於是膽粗粗去了”泰國人海南雞”一入去有很多位置,心知不妙。但既然都攞左位,就乾脆一試。仲諗住叫佢個招牌菜海南雞飯應該最穩陣,點知難食到我食左唔夠一半就食唔落。雞冇雞味,應該係用最cheap cheap既雪藏雞整,調味醬汁得一款(正宗應該有3款)。餐牌上有一個飲品寫住木橘茶,問個侍應係咩黎,佢答唔知,仲要話係用”粉”溝出黎🤮🤢聽到都唔想飲。個餐跟一碗例湯,碗湯一飲勁重味精,好似公仔麵d味粉加水溝出黎,之後加多舊東瓜比你,叫做好睇d。呢間餐廳真係我食過咁多間最難食既一間,以後都唔會再幫襯🥴
2019-01-24
$60 (Lunch)
2019-01-23 71 views
海南雞做招牌菜,可惜雞是冷的,例湯 咸到一個極限, 差~冬蔭公湯,飲左一啖就不可能飲落去,好似用粉沖出黎咁, 如果我飲曬啲碗湯真係冇陰公 ~唯一可取係個豬手飯,起碼唔難食先,無下次
海南雞做招牌菜,可惜雞是冷的,例湯 咸到一個極限, 差~
深水埗福榮街一帶,食肆林立,地鐵站黃金商場出口左右各一百米的範圍,論名氣街頭食店的密集度,在香港可算數一數二。這裡單是賣海南雞的泰越餐廳就有兩家,分別是 "泰潮" 和 "泰國人海南鷄",而且就是在福榮街對面鋪,打正對台。記得十多年前,"泰國人海南雞" 初開業時,質素還可以,但一做連鎖,就勢如破竹地開分店,質量就江河日下,各分店也劣評如潮,這幾年各區分店也陸續倒閉。其實這家分店在深水埗開業十多年來,在本地香港人的論壇和網站上,可說聲名狼藉劣評如潮,人們罵聲的最多的,除了服務態度,就是它的招牌的海南雞飯。然而在名氣食肆競相林立的福榮街,竟然地崛立十多年至今,可說堅靭不拔的奇葩。平心而論,"泰潮" 的海南鷄 / 牛肉 / 冬蔭功,都更好味,也無愧連續七年位列米芝蓮車胎人(米其林必比登)榜單,但它的粉麵份量太少,吃兩碗也不夠,地方桌椅空間也更窄。反而,自己每逢節假日下午路過,如趕時間 + 吃泰式粉麵 + 坐得舒服 + 高性價比,反而多來這間 "泰國人海南雞" ,當然每次也沒吃海南雞飯只叫粉麵,如不抱期望,勉勉強強,食物和服務凑合也沒大問題(畢竟不到 HKD 40,就有一碗粉麵 + 小吃 + 飲

平心而論,"泰潮" 的海南鷄 / 牛肉 / 冬蔭功,都更好味,也無愧連續七年位列米芝蓮車胎人(米其林必比登)榜單,但它的粉麵份量太少,吃兩碗也不夠,地方桌椅空間也更窄。反而,自己每逢節假日下午路過,如趕時間 + 吃泰式粉麵 + 坐得舒服 + 高性價比,反而多來這間 "泰國人海南雞" ,當然每次也沒吃海南雞飯只叫粉麵,如不抱期望,勉勉強強,食物和服務凑合也沒大問題(畢竟不到 HKD 40,就有一碗粉麵 + 小吃 + 飲料,環境也坐得舒服,也很難要求更多)。

今年,不知是租約期滿還是想以新址重建網評聲譽,它竟然搬到旁邊的兩個鋪位去(畢竟舊址就在旁邊,不細心看門牌號還以為沒搬過),新店也重新裝修。這次是朋友說要 "慕名而來" 吃它的海南雞飯,這也是它裝修後我自己首次重臨。裝修後的新店,確實比舊店更明亮光鮮乾淨整潔,先不論食物水平,至少裝修是下了本錢,只是人流還是偏少。

|喇沙魚蛋雞絲湯金邊粉^ 我們坐下後,我先叫,叫了喇沙魚旦雞絲湯金邊粉,湯熱算熱,但喇沙湯底明顯太辣,蓋過喇沙香味,雞絲也有點雪味,配送的香茅魚餅不夠熱,魚肉味不濃,由於自己吃過多次,早有心理準備,也勉強接受。

|海南雞撈金邊粉^ 朋友則轉叫了海南鷄撈金邊粉,雞的份量不多,但去了骨,雞肉算嫰滑,沒太重雪味,但偏生偏淡,海南雞竟然比意外中好,另外醬料也挺惹味。但金邊粉乾澀地粘在一起,想倒點湯進去撈粉,但看著冬瓜湯上面的肥油,晶晶發光,厚度應有一吋多,讓人心寒,直接把湯勺走了三份一,然後撈上點湯的金邊粉,才吃得下。

總括,裝修後的環境也算可以,服務沒問題,海南雞比以前好,但粉麵一般,凑合也就問題不大。
2018-06-21
Type of Meal
Tea
2018-09-26 80 views
泰式豬頸肉飯$55本身唔係特別好泰國嘢,所以叫咗個普通啲嘅泰式飯。大概有六至七片豬頸肉送飯其實都幾正,本身有自製醬汁,再加甜酸醬就好鬼正。唔好以為佢得一碗份量咁少嘅飯,加埋碗湯其實都算飽,不過嫌佢有少少貴,呢個就見仁見智啦。

泰式豬頸肉飯$55
2018-08-13 89 views
個冬蔭公完全唔係冬蔭公味叫左個二人餐得隻海南雞係叫做ok.咖哩 小食都唔掂個油飯一patpat咁sorry 真係唔會再有下次早知過對面食文記好後悔。。。。。。。。。。
個冬蔭公完全唔係冬蔭公味
叫左個二人餐
得隻海南雞係叫做ok.
咖哩 小食都唔掂
個油飯一patpat咁
sorry 真係唔會再有下次
早知過對面食文記
好後悔。。。。。。。。。。
冬蔭公
2018-08-13
2018-07-17 70 views
去到泰國人海南雞餐廳當然叫個招牌菜,但是來的居然是一碗未煮熟的油飯!很失望⋯於是通知了店員及換了一碗白飯。👀其他客人在我之後也點了海南雞飯,同樣地,他們也中招了。問題是:為何店員明知油飯是生的,也不斷地繼續接單,而不是通知客人有關問題呢?這樣做生意真的沒有基本原則呵!

👀其他客人在我之後也點了海南雞飯,同樣地,他們也中招了。

這樣做生意真的沒有基本原則呵!
2018-06-30 88 views
星期六放假,一個人大約中午時間去深水埗黃金商場買電腦產品,買完時間十二點幾,一於食埋個午餐先返屋企,離開商場就去隔離福榮街,估唔到好多間餐廳門口已經有人排隊,搵到間泰國餐廳仍然有位,唔駛諗立即入去坐。午餐選擇都幾多,好多款我都想食,不過最後都係揀左招牌菜”海南雞飯”,成個餐包括一碗雞油飯,一碟已經去骨的雞,同埋有個湯,雞油飯食到少少油香,但覺得唔足夠,而雞肉就整得好嫩滑,去左骨食嘅時間啖啖肉,同埋有個泰式酸辣醬,雞肉點埋個醬食落特別開胃醒晨,而個湯係冬瓜湯,飲埋個湯就啱啱飽晒,成個餐$57,仲有埋杯飲品,都算抵食,下次可以再試下其他泰式粉麵

2018-06-27 47 views
我每次都只點豬脾飯或海南雞飯,豬脾飯肉好入味,而且夠腍,另一個海南雞飯都好值得推介,飯係雞油飯,食落去好香,雞都好滑,兩者價錢都係各5x蚊,價錢中等,間唔中會幫襯下