2019-05-16 197 views
最近火鍋之中要數最大熱的,都會想到養生鍋,而我們卻在這裡吃到非常特別的養生鍋養生鍋是季節性的,按季節的轉變,火鍋用的材料也會不同。這次我們嚐到這個用整個冬瓜盅,多款中藥材料,再加上豐富海鮮如鮑魚,海蝦,響螺的豪華養生鍋。火鍋配料全自助,我們看到的牛肉羊肉豬肉都是廚師現場即切的,保證新鮮嫩口。而且一般火鍋配料都應有盡有加二十元更有仼食剌身壽司,種類不少,在火鍋滾起來之前醫肚一流。最令人驚喜的是,餐廳擺放了自製八爪魚丸,炒腸粉和炒雪糕的機器,我們差點樂極忘返,忘記了我們的養生鍋。最後還有dreyer’s任吃,動點臂力就能吃無窮無盡的,非常滿足。
而且一般火鍋配料都應有盡有
2019-05-09
$250 (Dinner)
  • 養生鍋
  • 刺身
2019-05-15 217 views
約朋友飯局當然食最喜愛的打邊爐啦!滋補一下身體,我們點了養生湯底。另外加$20就有得任食刺身,我們當然立刻加了。邊爐還未到,我們先點刺身食,魚生都十分新鮮和多選擇,不錯!店員端上湯煲十分驚喜!鍋裏有一個冬瓜盅,上面還有大蝦,大飽魚,花膠,響螺肉等等的材料,湯底十分鮮甜! 食物的選擇十分多,平時一般火鍋的食材都有,驚喜的是一般任食較難有的海鮮都有!大蝦,扇貝,蜆等等都有!而且食物係自取的,喜歡食什麼食多少就拿什麼,十分好,而且擺放得十分整潔。飲品都有很多種類提供。食飽了還有甜品可以食,有雪糕和小蛋糕選擇。過了個超級飽又滿足的晚上!
2019-05-14 162 views
有晚放工好想食火鍋,就去左旺角創興依間食嗱叫左海鮮+豬骨湯鍋d海鮮勁新鮮,隻龍蝦重生會動來動去架個豬骨湯鍋,好正,飲左碗刺身又新鮮牛豬都好正,新鮮好食(無食到羊肉)其他食物都唔差,重有甜品部同熱櫃飲品添#最正炸魚皮,原裝出前一丁辛辣面任吃#食物要自己出去自取架#食幾多自己拿幾多
有晚放工好想食火鍋,就去左旺角創興依間食嗱
叫左海鮮+豬骨湯鍋

d海鮮勁新鮮,隻龍蝦重生會動來動去架
個豬骨湯鍋,好正,飲左碗
刺身又新鮮
牛豬都好正,新鮮好食(無食到羊肉)
其他食物都唔差,重有甜品部同熱櫃飲品添

#最正炸魚皮,原裝出前一丁辛辣面任吃
#食物要自己出去自取架
#食幾多自己拿幾多
2019-05-13 233 views
騙人的,睇完介紹,諗住朋友生日,特登去旺角食,都唔係跟介紹片成盤放低煮嚟食,只係成盤放低俾你睇一睇,跟著轉個細煲食,將啲食物好似平時打邊爐型式,冇意思,要慢慢每樣煮。
2019-05-09 293 views
晚上約了幾位朋友到韓舍吃飯,這座位舒適寬敞,坐得舒服,是旺角餐廳中少見的。食物是自助餐形式,有不的餐前小食和主食,包括炸三文魚腩骨、意大利雲呑、炒飯等,我第一時間就拿了一碗豬腳薑試試,豬腳表皮彈牙,肉質嫩滑,而且非常入味,味道剛剛好。這時侍應就送上了養生鍋,湯底藥材和原隻雞餚製而成,呈奶白色,味道清甜鮮美,雞肉嫩滑。吃完雞湯後,侍應就為我們加湯吃火鍋。火鍋材料非常豐富,選擇多元,同樣也是自助餐形式,一般常見的火鍋料都有,丨如有牛肉、豬肉、羊肉、丸類、枝竹、蔬菜、炸魚皮。而且也有一個海鮮區,推薦海蝦,非常新鮮。火鍋放題另加20元就可有刺身壽司放題,我們點了三文魚、中拖羅,劍魚腩、帶子。想不到來火鍋店也可以吃到刺身,非常驚喜。壽司方面也點了火炙三文魚、火炙鰻魚芝士卷、火炙玻璃蝦、火炙帆立貝、香芒三文魚卷等,作為一間主打火鍋的餐廳來説,品質算是很不錯,選擇也很多。啤酒汽水種類繁多,雪糕甜品也不少。

吃完雞湯後,侍應就為我們加湯吃火鍋火鍋材料非常豐富,選擇多元,同樣也是自助餐形式,一般常見的火鍋料都有,丨如有牛肉、豬肉、羊肉、丸類、枝竹、蔬菜、炸魚皮。而且也有一個海鮮區,推薦海蝦,非常新鮮。

啤酒汽水種類繁多,雪糕甜品也不少。

2019-05-02
Type of Meal
Dinner
2019-05-09 216 views
數年前,當時曾經去過位於旺角創興的韓舍食過,當時的韓舍主要食韓式燒肉和酒店式自助餐,食物質素之高亦獲得大家一致好評。而近年,韓舍已經由食韓式燒肉,轉形成食養生鍋,緊貼潮流,當然要去試試看。主打的養生鍋,是用一整隻雞烹煮而成,十分足料,而按照慣例,養生鍋當然是要先飲湯食湯料,再當火鍋二食,我們亦遵照食法,先品嚐養生鍋。一看湯的顏色便可知道此湯有多足料,濃濃既湯,喝下去完全感受到整隻雞的精華。喝完湯便可開始吃火鍋,火鍋料是完全自助的形式,而食物的款式頗多,機本的火鍋材料都有提供,雖然是自助式,食物的存放亦十分乾淨衛生,讓人安心食用。最後我亦有特別留肚,品嚐韓舍的甜品,甜品款式之多,亦有十來種,而此店亦有品牌雪糕供應,令人十分滿意。

喝完湯便可開始吃火鍋火鍋料是完全自助的形式,而食物的款式頗多,機本的火鍋材料都有提供,雖然是自助式,食物的存放亦十分乾淨衛生,讓人安心食用。

最後我亦有特別留肚,品嚐韓舍的甜品甜品款式之多,亦有十來種,而此店亦有品牌雪糕供應,令人十分滿意。
2019-05-02 280 views
以前韓舍燒肉好地地而家所有打邊爐食材都唔新鮮唔好食刺身又唔新鮮最好食嘅竟然係炸魚皮以前看這日日都要排隊唔怪得而家完全唔使排隊仲要咁多空位唯一好處啤酒任飲飲品款式尚算多
以前韓舍燒肉好地地
唔怪得而家完全唔使排隊仲要咁多空位
唯一好處啤酒任飲
飲品款式尚算多
2019-04-26 294 views
我地一行5人訂位,結果比張4人枱加1張椅子,但其他6人位只坐著4人,還有一張坐3人,咁我地訂位做咩?什麼食物都冇位擺,不知所謂的餐廳。未食已經完全沒有興趣再食落去囉,冇下次
未食已經完全沒有興趣再食落去囉,冇下次
2019-04-25 318 views
今次介紹嘅係一間養生鍋🤓 啲刺身有啲錯重點😆 但真心唔錯☺️ 睇養生鍋就睇下一張圖啦😂😂 近排養生鍋開到周圍都係😀 咁我本身都唔特別中意打邊爐 所以都唔太講究🙈 講返韓舍呢,佢早幾年係做韓燒嘅,近來轉型做養生鍋同海鮮火鍋🍲  而家$228就可以任食火鍋、刺身,仲有各種熟食同甜品🤓 刺身有驚喜,有三文魚腩、劍魚腩、象拔蚌,放題質素咁😀  養生就得一款,係杞子准山花膠雞湯🤤 我地3個人,有成隻雞🐔 煲到咁上下會有staff嚟幫我地剪好隻雞,方便我地食😍 其他野食就自己拎,平時打邊爐有嘅都基本上有,另外仲有羊肉同內臟好似豬潤、大腸咁,仲要幾新鮮😀😀 呢啲真係唔係度度有,如果中意食嘅一定好開心😍
近排養生鍋開到周圍都係😀 咁我本身都唔特別中意打邊爐 所以都唔太講究🙈 講返韓舍呢,佢早幾年係做韓燒嘅,近來轉型做養生鍋同海鮮火鍋🍲  而家$228就可以任食火鍋刺身,仲有各種熟食同甜品🤓 刺身有驚喜,有三文魚腩、劍魚腩、象拔蚌,放題質素咁😀

2019-03-20
$228 (Dinner)
  • 養生鍋
2019-04-25 8545 views
四月第四個星期二晚上,天氣炎熱。 上次試過日式放題以後,今晚上友人想要吃其他的,於是訂了這家位於創興廣場的樓上餐廳。 到達店門,有些創意牌子讓年青人拍照打卡用,裡面裝潢也是走年青風格。門口的服務生為我們安排了兩人座位,旁邊有一輛小木餐車讓我們放置食物。詢問之下知道原來這裡不是吃韓國烤肉,是吃火鍋的,差點給它的名字擺了一道。等火鍋湯底的時候,我們到了外面的自助餐區拿食物。自助餐區有精美甜點,手打烏冬麵,烤物炸物,也有讓客人自製章魚小丸子的專區,一嘗當小販的滋味。火鍋配料有豬牛羊肉片,各種丸類,餃類,香腸,想吃多少有多少。鍋底我們選了養生時令湯底,為整隻雞煮成,有花膠,響螺肉,娃娃菜,原隻雞煮完還會另外上桌,先喝完湯再吃火鍋。另外還有海鮮牛肉拼盤,有蝦,鯇魚片,蜆,貝類跟新鮮牛肉片。刺身跟壽司要另外點,三文魚,中拖羅,劍魚腩,帶子,還有數款火灸壽司,不夠吃可以不斷加點。吃飽肚子,又要想一想下次在哪裡吃了。
四月第四個星期二晚上,天氣炎熱。

火鍋湯底的時候,我們到了外面的自助餐區拿食物。
自助餐區有精美甜點,
手打烏冬麵,烤物炸物,

也有讓客人自製章魚小丸子的專區,一嘗當小販的滋味。
火鍋配料有豬牛羊肉片,

各種丸類,餃類,香腸,想吃多少有多少。
養生時令湯底
原隻雞煮完還會另外上桌,先喝完湯再吃火鍋
海鮮牛肉拼盤
另外還有海鮮牛肉拼盤,有蝦,鯇魚片,蜆,貝類
跟新鮮牛肉片。
sashimi
Sushi
刺身壽司要另外點,三文魚,中拖羅,劍魚腩,帶子,還有數款火灸壽司,不夠吃可以不斷加點。

吃飽肚子,又要想一想下次在哪裡吃了。
2019-04-23
$251 (Dinner)
海鮮牛肉拼盤
Sushi
創興廣場一向多火鍋放題,復活節第三日,一於食好d,上9樓韓舍任食邊爐。復活節晚上7點左右竟然唔太多人,原來平日有多種優惠吸客,如生日六位送一位,兩人去食第二個半價等。可能因為復活節這幾天停了這些優惠,令客流少咗。我同朋友是walk-in的,沒有訂位,也只是等了大約15分鐘左右就可以進去,普通的火鍋(7:00 - 9:00入座,每人$188)再加任點壽司刺身和日式小食($20),限時兩個鐘。如果唔想咁普通,可以揀雞煲、烤魚鍋或養生湯(人蔘雞)。也有一個豪華的宮廷海鮮鍋,可食3小食,呢個連龍蝦都有,不過當然價錢就貴d啦。我地揀咗三鮮湯和豬⻣湯,個鍋又幾特別喎唔係平時劏開兩邊個種,而係一個細既圓盤在內,設計得幾中式幾靚而我地就係三鮮湯在細盤,大盤是豬⻣湯。 三鮮湯裏面有好多菇,而豬⻣湯內已有不少豆腐做底。跟著湯底送上的還有一盤牛肉和海鮮盤,一般般,貝類還不錯,魚切片比較多⻣。。。要小心食。先睇睇壽司刺身張紙,款式唔算非常多,刺身有8款,壽司連火炙類14款,小食就有4款。 因最近太多對於刺身(主要三文魚)的負面新聞,所以我們主要點了火炙類,有三文魚、長蟹棒、玻璃蝦、帆立貝和鰻魚的火炙壽司。另外

我地揀咗三鮮湯和豬⻣湯,個鍋又幾特別喎

先睇睇壽司刺身張紙,款式唔算非常多,刺身有8款,壽司連火炙類14款,小食就有4款。 因最近太多對於刺身(主要三文魚)的負面新聞,所以我們主要點了火炙類,有三文魚、長蟹棒、玻璃蝦、帆立貝和鰻魚的火炙壽司。另外因我朋友喜歡食,也要了一點帶子刺身。 全部細細舊,火炙類精緻得來算味道亦出色。不過刺身我就覺得一般般。 也點了辣味螺肉和味付海蜇,正正常常啦。

火鍋料、熟食、飲品和甜品都是自助形式。熟食以火鍋店來說算不少,大概有十款左右(?)。不過相對來說,火鍋料就無咁多,也是基本款,菜有三款,肉有三款(豬、肥牛和羊),其他就是一般自助火鍋店有的都有(乜丸都有咁濟)。反而比較特別的是醬料附近除了雞蛋,仲有鵪鶉蛋

甜品的種類都好多,每樣小小一塊/舊,味道都唔錯,雪糕就係Dy
res (自己畢)。唔想煩也有牛嘟公司的雪糕杯和雪條。旁邊有一個小小角落可以自製章魚燒小丸子、窩夫機和炒雪糕機,又有得食又有得玩!也不少得飯後果,切好一件件,都好清甜添!

總結係。。。咁多野食,每樣試一件都食唔哂!!!而且味道都唔錯,完全無一樣野係伏!因為限時關係,想試哂所有野個口真係堅忙!連相都無時間影!!只有一張咁多~

2019-04-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$228 (Dinner)
2019-04-23 444 views
🥢旺角放題自助養生邊爐🥢又想食打邊爐又想食自助餐的就想到呢間,價錢名曬平,都係一個二百零蚊,可以揀火鍋,雞煲,烤魚,海鮮盤,場內還有熟食甜品仲有dreyer 雪糕🥢2人 火鍋 $414 (星期五加一後)今次揀了鴛鴦鍋,一邊是三鮮,一邊是麻辣,鍋是用銅盤,中間是麻辣湯,外面是三鮮湯,鍾意辣的我地覺得好少位烚野食,下次要注意點單時講埋邊個湯要放外面。🥢三鮮湯算係幾香,很有菇味,但煮耐左湯變好咸,沒有像真正的養生湯底咁越煮越甜,因為覺得真材實料的養生湯係淥條菜都會鮮係甜嘅,呢到就做唔到啦🥢麻辣湯是香味為主,辣味不足,煮耐左一樣係好咸🥢出到去熟食區,好彩店員剛剛拿了咖哩麵包蟹出來,被我搵到個蟹蓋,麵包蟹主要是食膏,咖哩汁配上蟹膏超正,蟹身因為店內沒提供無提供夾仔,又無預先扑開,所以食唔到🥢火鍋會配上一海鮮盤,海鮮尚算ok ,蠔是雪藏的廣島蠔較腥🥢牛肉豚肉羊肉是自取的,質地都算ok 軟滑,未算最鞋的一種🥢其他熟食生料都係普通嘢,唔算好食又唔算難食🥢dreyer 雪糕雪得太硬,完全𢳂唔到🥢總括來講呢到尚算抵食,但一分錢一分貨,未算好好食,普普通通一餐,
🥢旺角放題自助養生邊爐

🥢又想食打邊爐又想食自助餐的就想到呢間,價錢名曬平,都係一個二百零蚊,可以揀火鍋雞煲,烤魚,海鮮盤,場內還有熟食甜品仲有dreyer 雪糕

🥢2人 火鍋 $414 (星期五加一後)

🥢麻辣湯是香味為主,辣味不足,煮耐左一樣係好咸

🥢火鍋會配上一海鮮盤,海鮮尚算ok ,蠔是雪藏的廣島蠔較腥

🥢牛肉豚肉羊肉是自取的,質地都算ok 軟滑,未算最鞋的一種

🥢其他熟食生料都係普通嘢,唔算好食又唔算難食

🥢dreyer 雪糕雪得太硬,完全𢳂唔到

🥢總括來講呢到尚算抵食,但一分錢一分貨,未算好好食,普普通通一餐,食物多源化,而且有炒雪糕,八爪魚丸機玩下,幾有趣

韓舍
地址: 旺角彌敦道593-601號創興廣場9樓

港人愛吃烤魚雞煲,有些餐廳會不時推出各適其適式的火鍋款式來迎合。【韓舍】就有全場任食及「烤魚或雞煲」既自助晚餐。聽聞之前好似係元朗口碑都唔錯,所以係旺角創興廣場再開多一間。做左陣research睇到有很多網上媒體都說【韓舍】媲美酒店高級質素。事實與否一試便知啊。今日跟朋友心血來潮去吃個小型烤魚自助餐,沒有預約嘅情況下去到嘅時候剛好可以入座。裏面已經有唔少嘅客人食緊晚餐因為畢竟已經係八點到。坐低之後見到身邊好多人都食緊烤魚煲,為咗爭取時間餐牌都未睇就已經點左個烤魚煲先。全場嘅氣氛好熱鬧,個個都圍爐滾下滾下⋯有情侶有三五知己更有一啲人好似放工黎盡興一餐⋯每張枱與枱之間都非常廣闊有足夠嘅空間經過。而且枱嘅大細都屬於係大張,看到唔少食物,拎多咗嘢食都唔怕冇位放。出去行個圈先,韓舍全場任食 ,出面有熱食、炸物、飲品、清酒、啤酒、甜品、仲有DIY咸食或甜食總之就任飲任食。多國美食,中、日、韓、歐、美等。熱食同火鍋配料放埋一齊。熱食會有湯、咖喱、炸物、炒飯、中式菜等等、約有十多款食物供應。飲品方面,啤酒、汽水同清酒在同一個雪櫃中一於來個不醉無歸。想飲普通飲品就要在隔壁的飲品櫃了。最基本的汽水,紙包飲
港人愛吃烤魚雞煲,有些餐廳會不時推出各適其適式的火鍋款式來迎合。【韓舍】就有全場任食及「烤魚或雞煲既自助晚餐。聽聞之前好似係元朗口碑都唔錯,所以係旺角創興廣場再開多一間。做左陣research睇到有很多網上媒體都說【韓舍】媲美酒店高級質素。事實與否一試便知啊。

飲品方面,啤酒、汽水同清酒在同一個雪櫃中一於來個不醉無歸。

想飲普通飲品就要在隔壁的飲品櫃了。最基本的汽水,紙包飲品和果汁。想飲品唔係凍飲,餐廳提供熱茶,熱水可以自製花茶,我就沖了一杯玫瑰花茶,可以一邊食火鍋一邊飲花茶,感覺上冇咁熱氣呢。

場既中間會有壽司師傅即場手握壽司。即點即出,十分新鮮。係隔黎小小有個位係自助涼拌,自己揀料, 自己調味, 自己撈完全係你想食咩就揀咩,自由度好高。

亦可揀選多款甜品有慕絲、芝士蛋糕、木糠布甸、啫喱、生果、自製爆谷機等等...

仲有個好特別既位係玩,DIY落手落腳...窩夫機和雪糕機,滿足貪玩貪吃的大小食客。

行到咁上下番埋位等個烤魚再滾起,食住刺身打打底,有三文魚、希靈魚、鯛魚、象拔蚌片 、吞拿魚同北寄貝,論鮮甜就係象拔蚌片同希靈魚,論肥美就三文魚同吞拿魚莫屬。北寄貝、鯛魚就普普通通。不過每件都色澤好靚,新鮮切起再出比客人,當然食落都會覺得相對新鮮吧。

吞拿魚,魚肉味道濃厚,感軟滑,筋少而脂肪多,真不錯。

再點了一點壽司我最推介是鰻魚芝士卷。鰻魚肉質細膩及皮薄骨鋪在面層,下層的芝士卷夠濃香,一口吃下真係發覺卷物真係好好食!

可以開始食烤魚啦...相比清淡的牛鍋、椰子雞鍋,較重口味的麻辣鍋、烤魚總是感覺更受大家歡迎。呢種食法將麻辣香氣同刺激帶出,同時保留到魚既鮮味。
烤魚

【韓舍】既烤魚好大條,魚的刺也比較少,肉量多,食落口感唔係嫩滑既肉質而係彈牙又有口感。加上呢個中辣既辣度食落又麻又香。

烤魚

再點了海鮮拼盤,食完魚再食海鮮感覺好豐富好多野食,呢度海鮮每皮都幾大隻,滾完又幾爽口。

呢度既火鍋,好味既湯底配靚肥牛就絕對是絕配,【韓舍】深明此道,亦會用上新鮮牛肉作招徠,不賣花巧。想食多D肉可以出去拎,豬牛羊都有...非常整齊咁一碟碟切好晒放喺度,任君選擇!

火鍋配料非常多,丸類、餃類、蔬菜、平時食既炸魚皮、響鈴、貝殼類、菇菌等等大部份都有齊,花多眼亂!!

夾完番埋位慢慢享受,因為時間非常足夠呢。

最後唔夠食既話可以食埋個辛拉麵或或者出去拎番杯雪糕呢,雪糕也是任取喔,感覺很幸福。

好少可係旺角食放題,因為感覺上冇其他地區咁好,但原來都唔差,可能創興廣場做開放題既形象,所以【韓舍】有足夠既空間去擺放食物、座位、連通道都好闊落,令你坐得都幾舒服。服務方面,店員態度良好,經常主動收取吉盤同幫我地換上骨碟。食物就款式多多,想食多D唔同種類既就一定滿足到你所需。如果想平D試一試可以選普通火鍋同係九時前入座因為都係$178再加一服務費,二百內十分實惠,值得一試呢。
Type of Meal
Dinner
2019-04-20 277 views
韓舍有兩間分店,之前試過元朗果間覺得物有所值。今次再黎試旺角呢間。門口有好大個lego公仔,老闆應該好鐘意lego當晚我地係七點幾入座,裡面都未算多人,但佢裡面由於唔算放好多枱,一入去覺得坐得好舒服,又唔會好嘈,放題餐廳黎講,環境相當唔錯放題要點既食物大致係壽司同魚生,壽司我覺得都足料同味道唔錯,而魚生,我只食左帶子,都新鮮唔錯每晚都會送呢set牛同海鮮比頭唔知幾多張枱, 牛肉都幾肥美,而d蜆都好甜蠔都夠哂大隻我地點左個雞煲,有埋花膠,初初食雞唔算辣,但最後加湯煮菜,食菜果時就感覺到辣,本身對d雞唔太大期望,但竟然出奇地好食,好入味同滑野飲方面啤酒汽水唔少得,我食火鍋一定要飲啤酒,而呢度有四個牌子既啤酒任飲火鍋配料都好齊全,基本上你諗到既都有,豬牛羊肉亦任拎,除左生野,重有d熟食。甜品雪糕都唔少選擇,實有d係岩食,食完真係好飽好滿足整體黎講,呢間韓舍同元朗果間因爲元朗係食bbq, 呢間係食火鍋,各有各好,都係性價比高之選

門口有好大個lego公仔,老闆應該好鐘意lego

蠔都夠哂大隻

甜品雪糕都唔少選擇,實有d係岩食,食完真係好飽好滿足

2019-04-09
$229 (Dinner)
2019-04-18 264 views
今日收工出左旺角, 旺角周圍都係餐廳, 放題打bino周圍都有, 眾多餐廳入面簡左依一個韓舍, 以前住元朗既時候都已經食過佢既韓燒, 反而打邊爐就未試過, 餐廳好多得意佈置打卡一流, 坐位闊落行出行入都唔會撞到人, 食物方面選擇非常多, 熟食選擇都唔少, 壽司非常新鮮而且放出唻份量好多, 完全唔使排隊/ 要等, 當然唔少得女仔最鐘意既甜品, 今日試左佢個提拿米蘇, 唔好太死甜, 食哂一舊都唔會好”流” , 落左成日雨打邊爐真係最好既選擇, 食d熱野非常暖胃, 意外地我最鐘意係薑醋, 非常夠辣!