日本拉麵【必食】深水埗 | CP值極高 | 超豪華蟹粉王每日限10碗 | 這個每天吃一碗也可以呢拉麵黎講香港唔係話有好多好好食但呢間我都真係成日去食, 一來近我, 二來拉麵黎講算平68 就有三來係佢真心幾好食似去咗日本食咁架啦!如果鐘意拉麵朋友真係可以一戰雖然唔係話好識點評有幾好食, 我地只係用返平常口味黎講解詳細食評請到YOUTUBE 到睇啦^^如果您鐘意記得訂閱同俾個LIKE 我地

日本拉麵【必食】深水埗 | CP值極高 | 超豪華蟹粉王
每日限10碗 | 這個每天吃一碗也可以呢

拉麵黎講香港唔係話有好多好好食
但呢間我都真係成日去食, 一來近我
, 二來拉麵黎講算平68 就有
三來係佢真心幾好食似去咗日本食咁架啦!
如果鐘意拉麵朋友真係可以一戰

雖然唔係話好識點評有幾好食,
我地只係用返平常口味黎講解
詳細食評請到YOUTUBE 到睇啦^^
如果您鐘意記得訂閱同俾個LIKE 我地
2019-04-27
2019-08-19 237 views
晚上在深水埗的街頭遊蕩之際,忽然間遇到一間拉麵店,店外一個紅色燈籠寫明了是博多池道拉麵,回想起日本的滋味,亦提醒我很久沒回鄉下了,現在在香港的街道走來,可以一嚐亦是一件樂事。海老拉麵鮮甜蝦湯底完全俘虜了我,拉麵完全吸收了湯底的味道,每一口充滿着海鮮的幸福滋味,櫻花蝦鹹香脆卜卜,火炙叉燒厚切很少地方可以吃到,入口即溶軟綿綿,醬汁帶來另一種甘香特別好吃日式炸蝦餅沒有粉團的感覺,炸皮厚薄適中,蝦肉依然是粒粒分明,味道鮮甜調味做得很好可以找到這一間拉麵店很難得,平常一個月最少有兩次到深水埗做指甲,以後會可以有多一個吃飯的選擇,日本風味正合我心意。

日式炸蝦餅

2019-08-18
Type of Meal
Dinner
  • 海老拉麵
  • 火炙叉燒
2019-08-03 307 views
今日專誠嚟到深水埗,係因為要同朋友去嘉頓山睇夜景(因小山丘靠近嘉頓麵包廠房,因而俗稱嘉頓山)。上山前當然要醫醫肚先啦,但亦都唔想食得太heavy,所以就揀咗嚟食拉麵。見到師父好用心咁燒緊啲叉燒,我就點咗個黑蒜拉麵配火炙叉燒,個湯底係幾濃味嘅,有油香得嚟唔會太肥膩。我將入面大大嚿黑蒜撈勻咗喺啲拉麵度,食落蒜嘅味道幾突出,啲叉燒都算係肥瘦均勻。另外我哋都點咗薯片雞翼,不過唔記得影相,我覺得食落都幾得意,不過我個friend就唔多鍾意。整體而言,呢間喺深水埗嘅拉麵店食物味道唔錯,值得一試。
黑蒜拉麵

整體而言,呢間喺深水埗嘅拉麵店食物味道唔錯,值得一試。
2019-06-30
2019-08-02 180 views
這天和朋友來了深水埗吃拉麵這家是朋友吃過覺得好吃所以帶我來試的雖然這天是平日,但還是很多客人呢我和朋友分別點了黑蒜拉麵和辛辣拉麵加配溏心蛋、另外還叫了一個豚肉炸薯餅黑蒜拉麵一上枱就嗅到香濃的黑蒜味了湯頭十分濃郁的蒜香味和肉香味但是並不會很油膩的那種感覺配料的溏心蛋煮得入味蛋黃部分香濃好吃叉燒非常大塊厚身、油脂比例剛好而且醃料相當入味另外就算是偏瘦的部分口感也相當柔軟油脂部分則入口即化、味道非常棒呢不粗不幼的拉麵條側相當有咬口而且很掛湯辛辣拉麵的湯頭味道更加濃郁香香辣辣的湯頭刺激著味蕾令人食欲大增呢相當滋味過癮炸豚肉薯餅薄薄的外層炸得金黃香脆咬了一口裡面霧著煙的薯仔、口感相當棉密滋味、豬肉和薯仔的份量也不少非常好吃 拉麵和小吃也相當有水準的一家朋友果然沒有推薦錯呢!
這天和朋友來了深水埗吃拉麵
這家是朋友吃過覺得好吃所以帶我來試的
雖然這天是平日,但還是很多客人呢

我和朋友分別點了黑蒜拉麵和辛辣拉麵
加配溏心蛋、另外還叫了一個豚肉炸薯餅

黑蒜拉麵一上枱就嗅到香濃的黑蒜味了
湯頭十分濃郁的蒜香味和肉香味

但是並不會很油膩的那種感覺
配料的溏心蛋煮得入味蛋黃部分香濃好吃
叉燒非常大塊厚身、油脂比例剛好
而且醃料相當入味

另外就算是偏瘦的部分口感也相當柔軟
油脂部分則入口即化、味道非常棒呢

不粗不幼的拉麵條側相當有咬口而且很掛湯

辛辣拉麵的湯頭味道更加濃郁

香香辣辣的湯頭刺激著味蕾令人食欲大增呢
相當滋味過癮

炸豚肉薯餅
薄薄的外層炸得金黃香脆

非常好吃

拉麵和小吃也相當有水準的一家
朋友果然沒有推薦錯呢!

• 溏心蛋
  • 黑蒜拉麵
  • 豚肉炸薯餅
2019-07-30 92 views
咁岩出開深水埗買野見到有間新野 黑岩拉麵即管去試下舖面都幾靚 好有日本麵屋feel咁岩 唔駛等位好想試蟹粉呀 但已經賣清光下次再試有6款湯底配料 價錢唔貴每款都有配叉燒 有火灸 同厚切選擇小食都唔貴 都幾吸引揀左唐揚魷魚試試佢!鍾意仲可以加料唐揚魷魚 岩岩炸起 好香口 份量合適呢個係我既海老 櫻花蝦舊叉燒揀左特厚 好大件飲煲湯出黎既肉 麵質ok 感覺油左dd朋友點鰹魚 湯濃麵點左硬 有硬口 都幾香咁既價錢都好大碗2個人都係200蚊!
咁岩出開深水埗買野

下次再試

有6款湯底配料 價錢唔貴
每款都有配叉燒 有火灸 同厚切選擇

小食都唔貴 都幾吸引
揀左唐揚魷魚試試佢!

鍾意仲可以加料

感覺油左dd

朋友點鰹魚 湯濃
麵點左硬 有硬口 都幾香
咁既價錢都好大碗

2個人都係200蚊!
2019-07-29 91 views
爸爸媽媽特別喜歡在小區找好吃的,這晚陪兩老去深水埗逛完街後又出動! 三人行點了兩份拉麵,分別是醬油拉麵和鰹魚拉麵。爸爸吃鰹魚拉麵說湯很夠濃,濃得肉和麵也很入味! 我吃的醬油拉麵就比較清一點,但也好吃😋糖心蛋吃拉麵必定要配的半熟流心蛋,跟濃湯和麵一起入口口感一流!!!日式炸蝦餅炸粉不多之餘,蝦肉也夠彈牙,是全晚媽媽最讚好的小吃!吉烈三文魚我點的另一碟炸物是比較少見的款式,三文魚肉跟一些特制醬汁炸成球狀,同樣地薄薄的一層炸粉很香脆!

三人行點了兩份拉麵,分別是醬油拉麵和鰹魚拉麵。

糖心蛋

日式炸蝦餅
炸粉不多之餘,蝦肉也夠彈牙,是全晚媽媽最讚好的小吃!

吉烈三文魚
2019-07-18
Type of Meal
Dinner
Queued for 5 minutes. Ordered 2 ramen with my friend. I ordered the fish soup based which tastes better than my friend's soya sauce based one. His soup is quite diluted and lack both texture and taste. Mine is a bit better, at least some fish tastes. No egg comes with the ramen unless you pay extra $20. The pork is so-so, although I ordered the flame torch burnt version, it lacks that burnt smell. The ramen leads to a heavy deduction of marks. I think there are people who love thin noodles, sadly, I do not belong to the group. The noodles are too thin which makes it not chewy at all, I feel like eating won ton noodles...the portion is really small that I have to go eat in another shop right afterwards
2019-07-25 95 views
今日見放假就同男朋友去左深水埗行下玩具街,重拾童真,順便食下好野,深水埗出名多又平又好味既野😋左揀右揀先終於決定倒食拉麵!除左拉麵,餐廳仲有多款日式小食。鰹魚湯火炙叉燒拉麵,面層鋪滿木魚,湯底好濃魚味!叉燒燒過後肥膏半溶,入口溶成油,好邪惡但好滿足🥰伴菜仲有炸蓮藕,咬落爽脆!海老厚切叉燒拉麵,湯底加入成炸蝦米,所以係超香蝦味👍🏻湯既濃稠度調得岩岩好!餐廳用上幼身既拉麵,食落彈牙!厚切叉燒真係好厚!外層係肥肉中間包住瘦肉,相都見倒勁有光澤,食落都好有肉汁完全唔乾!拉麵必食既溏心蛋,切開見倒流心蛋黃,調味到位。仲叫左個日式蝦餅,內裡用蝦膠打成,夠哂彈牙,外層亦炸得香脆。平時食兩碗拉麵已經二百幾蚊,呢度食左咁多野都唔洗二百蚊😍

拉麵必食既溏心蛋,切開見倒流心蛋黃,調味到位。

平時食兩碗拉麵已經二百幾蚊,呢度食左咁多野都唔洗二百蚊😍

$95 (Dinner)
  • 溏心蛋
  • 海老拉麵
要在香港找到有黑蒜油的拉麵應該不難但如果要找一碗是以黑蒜為主題的拉麵,而且要美味。我相信麵屋黑岩不會令大家失望!當拉麵一端上枱面,你就知道是真材實料的黑蒜拉麵因為你會先聞到一陣濃香的黑蒜味。最令人歡喜的地方是你不會覺得味道過重而覺得膩。到最後,我是把整碗湯都喝掉,但又不會覺得口渴。如果你會覺得一碗麵未必能夠飽肚或者太單調我相信這裡的小食應該可以滿足你<唐揚魷魚>,<章魚小丸子>等等小食即叫即做絕對值得推薦。
要在香港找到有黑蒜油的拉麵應該不難
但如果要找一碗是以黑蒜為主題的拉麵,而且要美味。
我相信麵屋黑岩不會令大家失望!
當拉麵一端上枱面,你就知道是真材實料的黑蒜拉麵
因為你會先聞到一陣濃香的黑蒜味。
最令人歡喜的地方是你不會覺得味道過重而覺得膩。
到最後,我是把整碗湯都喝掉,但又不會覺得口渴。
如果你會覺得一碗麵未必能夠飽肚或者太單調
我相信這裡的小食應該可以滿足你
<唐揚魷魚>,<章魚小丸子>等等小食即叫即做
絕對值得推薦。
唐揚魷魚
2019-07-03
$100 (Dinner)
唐揚魷魚
2019-07-16 121 views
今日特登黎呢到試拉面,大概下午6點45分到達,唔算太多人,一到就即刻有位。店員服務態度感覺一般。我地叫左兩碗拉面同一份小食,好快就有。1 辛辣拉面配炙燒叉燒 ($78) - 叉燒不錯,肥瘦適中,但湯底略為普通。我選了軟面,但面仍然很硬,整體來說中上。2 期間限定蟹粉拉面 ($88) - 同樣配2塊炙燒叉燒,亦有很多蟹子、蟹粉,比起辛辣拉面,更為抵食,而且味道特別,吃到最後仍然有蟹粉,材料十足,推薦!3 唐揚魷魚 ($22) - 唐揚脆口,魷魚彈牙,數量亦足夠,抵食又好食。
店員服務態度感覺一般。
我地叫左兩碗拉面同一份小食,好快就有。
2019-07-16
  • 蟹粉拉面
2019-07-14 5327 views
深水埗好多小食吃,但今晚想跟朋友好好坐一番,邊吃邊聊天,唔想一食完就比人趕走。所以就黎左呢間麵屋食個拉麵做晚餐。朋友跟我都是第一次光顧。平日晚上六點半左右,食客都已不少,幸好我們不用等位。坐下後,看看餐牌。這裡有幾款拉麵可供選擇、仲有配菜、小食等等。點過餐後,很快食物都送上了。先說說朋友的黑蒜拉麵。湯底十分濃郁,豬骨湯底,仲加了一整個球份量的黑蒜,所以味道超濃及惹味。份量好充足,勁濃味。拉麵麵質在下單時可因應自己口味點選出軟、中、硬度的麵條。最特別的是叉燒都有兩款可點,一款是厚燒叉燒,另一款是炙燒叉燒。朋友所點的是中度硬度的拉麵。仲配上了厚切叉燒。這兒的拉麵份量好充足,拉麵份量多,而且叉燒好厚,肉類很多。啖啖肉好正。食肉獸一定會喜歡。另外我點的海老拉麵。湯底好香蝦味,因為有超多蝦仔,湯底鮮甜,令人忍唔住飲番幾啖。我點了軟身麵條,麵質會較軟,但都是好好味,仍有彈牙的口感。另外我最欣賞是那款炙燒叉燒。經過輕輕燒一燒,令叉燒的肉味更為香及惹味,真是好滋味。而且呢款口味較為特別,一般拉麵店都較少有炙燒叉燒,十分特別。經過炙燒後,口感入口即融,十分惹味。由於拉麵沒有配上溏心蛋,所以我們點了一隻溏

點過餐後,很快食物都送上了。
黑蒜拉麵

拉麵麵質在下單時可因應自己口味點選出軟、中、硬度的麵條。

朋友所點的是中度硬度的拉麵。仲配上了厚切叉燒。

海老拉麵

我點了軟身麵條,麵質會較軟,但都是好好味,仍有彈牙的口感。

溏心蛋

由於拉麵沒有配上溏心蛋,所以我們點了一隻溏心蛋share來吃。溏心蛋質感好好,中間蛋黃半生熟,流心又香濃,好正。
薯片雞翼

小食點了一客薯片雞翼,以薯片配雞翼呢款新穎食法真是第一次食。外表食到薯片的脆卜卜,中間雞肉嫩滑多汁。熱食是口感是不錯。都係款比較有新意的創新料理。
2019-07-08
$100 (Dinner)
薯片雞翼
2019-07-12 85 views
以前食過一間連鎖式 快餐 拉麵店, 因為太難食所以誤以為所有拉麵都係咁。 不過呢間店舖令我對拉麵改觀, 而家更成為 飯堂之一。同 地道嘅拉麵店一樣 可以畀人客選擇拉麵嘅麵質 材料嘅多少 同湯底嘅濃度。我哋叫咗一個豬骨叉燒拉麵 仲有一個超抵嘅88蚊蟹粉 叉燒 拉麵首先個湯底唔覺得好味精真係可以飲曬成碗湯 都唔係好口渴 。適中嘅面質啲麵條仲係可以keep到爽口彈牙。最後叉燒真係絕配 我喺香港食過嘅日式叉燒入面嚟講呢到算數一數二。 脂肪分佈平均 而且非常之林同埋入味。 再配埋蔥花同蒜 嗰種香氣喺口度真係纏繞不散非常之正 最後 佢哋仲有自家製嘅蘋果醋可以 配麵食鍾意食帶少少酸嘅人一定會愛上呢一個蘋果醋。

首先個湯底唔覺得好味精真係可以飲曬成碗湯 都唔係好口渴 。
適中嘅面質啲麵條仲係可以keep到爽口彈牙。

• 厚切叉燒
2019-07-02 129 views
同老公係深水埗買完野就順便搵食醫肚,經過一間富有日式裝潢既拉麵店就決定入去試試,餐牌內有六款味道再加期間限定口味既拉麵,而拉麵可以選擇軟硬度,叉燒可選厚或燒炙,而配菜則可揀耶菜或蔥。海老拉麵賣相已經相當豐富吸引、面層佈滿櫻花蝦同火炙叉燒差不多半寸厚,厚厚既叉燒口感軟滑帶點火灸焦香味配合埋濃濃蝦味絕對係美味配搭,而另加既糖心蛋,軟淋淋既蛋心配合上濃味既湯底恰到好處。而黑蒜拉麵來既時候已聞到好香蒜味,除左好厚身既叉燒再加上粒粒肉碎配合埋豬骨湯底更顯出濃厚香味,特別一提店舖用上較幼身麵底,絕對係吸收到湯底味道而份外好食。

深水埗藏著很多美食,今晚又給我遇上一間😋一向喜歡吃拉麵,看到這間很多人like就試試。先點了一個黑蒜拉麵,本身沒什麼奇待,怎知一飲湯底,嘩!真的很香很重蒜味!拉麵的中間有這黑色的醬,這是重點!超香濃的黑蒜味從這裏出來!拉麵加上這醬,或是湯底加這醬再飲,真的是超好味喔😋另外又點了海老拉麵,右下角橙色的全都是櫻花蝦十分足料肉也十分厚,肉質淋,味濃郁。加上很濃的豬骨湯,這次點了小辛,整體味道配合得很好。小食點了炸蝦餅,很脆,蝦味也濃,口質彈牙。總結,吃過很多拉麵,這間的拉麵湯底是一流!超濃超香,非常好吃😋一定會再來(😆臨走時有衝動想入去讚廚師👨‍🍳煮得很好,但是害羞最後都沒有去🙈)
深水埗藏著很多美食,今晚又給我遇上一間😋

一向喜歡吃拉麵,看到這間很多人like就試試。

另外又點了海老拉麵,右下角橙色的全都是櫻花蝦十分足料

肉也十分厚,肉質淋,味濃郁。
加上很濃的豬骨湯,這次點了小辛,整體味道配合得很好。

小食點了炸蝦餅,很脆,蝦味也濃,口質彈牙。

• 黑蒜拉麵
2019-06-20 194 views
收工一支公唔知食咩好,打開OpenRice睇吓附近有咩適合一個人食,見到呢間拉麵店口碑唔錯所以就過去試吓拉麵店來講我覺得佢款式選擇都幾多有唔同嘅口味另外佢嘅小食選擇都唔錯我叫咗其他拉麵店比較少見到嘅鰹魚湯底,一飲啖湯真係不得了好重鰹魚味,而且配上豬骨湯底,味道真係非常非常豐富,另外佢嘅拉麵我叫咗硬身,食落都非常彈牙,最重要最重要真係講下佢塊叉燒,非常厚身而且味道非常好,口感一流另外仲叫咗佢哋嘅章魚燒,口感同出邊普通章魚燒唔同,佢應該炸過,所以口感脆卜卜非常特別冇嗌錯其次個人習慣拉麵鍾意叫多少少木耳,鍾意配上拉麵嘅時候有脆口嘅口感估唔到深水埗都有一間咁高質嘅拉麵店,下次一支公唔知食咩嘅時候唔使再周圍搵喇

拉麵店來講我覺得佢款式選擇都幾多有唔同嘅口味

另外佢嘅小食選擇都唔錯

我叫咗其他拉麵店比較少見到嘅鰹魚湯底,一飲啖湯真係不得了
而且味道非常好,口感一流

冇嗌錯