2021-09-19 1479 views
受疫情所累,一向視日本如家鄕的香港人,差唔多兩年冇返過鄉下,我哋果輔思鄕病一發作,真係一發不可收拾,典牀典蓆,痛苦非常。喺呢個時候,去一趟元朗嘅黑澤廚房實在可以頂一頂癮。首先,黑澤廚房位於鄉郊村落之間,隱蔽非常,像極了在北海道山旮旯鄉下地方拖住旅行喼去搵那些隱世小溫泉旅館一樣,極具味道!入得屋內,黑澤夫人熱情地招待我們換過拖鞋,十足去了朋友家中作客一樣,只是呢個係日本朋友!識得兩位日本人朋友呢件事讓我們不由得自豪起來!勁!此時見到居中餐枱上已放好我們的食物,多菜少肉,份量少少,健康得很!我諗日本人平時在家就係食呢啲所以佢哋最長壽!之後仲有炸野,每人幾件細細件,然後是牛扒都是細細舊,再之後是流水麵都是每人少少。不飽但覺得很幸福,因為放眼盡是日本嘢,又識得日本人朋友,好有型!臨走前日本人朋友問我地好唔好食,其實好唔好食已經唔重要了因為今天很高興好似去左日本一樣😍😍😍!

2019-07-24 3493 views
精緻私房料理終於到😅😅😅因為我5月訂要到7月😆😆😆之前訂左幾次都失敗🙈咁啱我兩位朋友仔7月生日🎂咁就碰碰運氣😂😂😂黑澤先生私房菜訂枱過程唔多講😊地點可能入小小🙇🏻‍♀️如果揸車都有地方泊車🚘到達左黑澤太太會出黎接待🤗入到去會見到安排好曬料理擺位🥰🥰🥰好精緻😆😆😆唔知以為自己真係去左日本食🌟🌟🌟每樣食品整得好好心機👍🏻❤️前菜小鉢一)鰹魚風味涼伴蕃茄 😋😋😋感覺清新二)和風高湯凍😋😋😋😋😋特別口味三)白身魚腩蛮漬😋😋😋唔腥美味四)關東煮鮑魚😋😋😋😋入味可口五)楊出茄子😋😋😋😋好食配餐前酒(梅酒)🥰🥰🥰🥰甘甜易入口❤️向付:刺身二点盛 (牡丹蝦加厚身帶子)份量足鮮甜😋😋😋😋煮物:冬瓜海老清涼煮 夠味清甜😋😋😋😋楊物:關西風雜錦炸 香口唔油😋😋😋😋燒物:燒牛肉配和風汁 好好味入口溶化😋😋😋😋😋御食:雞絲冷麵冷麵爽口 醬汁好味唔喊😋😋😋😋甘味季節果物超甜超正😋😋😋😋😋呢餐除左食之外重有視覺享受👍🏻👍🏻👍🏻食完之後我再同黑澤先生講謝謝😊😊😊日本人真係好好禮貌,佢不停鞠躬😆😆😆黑澤太太話佢識聽小小簡單廣東話🥰🥰🥰我重問佢哋菜單會幾內轉一次大約每季轉一次即係3個月到,如果你哋要訂位最好提前一個月以上訂因為
精緻私房料理
四)關東煮鮑魚😋😋😋😋入味可口
五)楊出茄子😋😋😋😋好食
配餐前酒(梅酒)🥰🥰🥰🥰甘甜易入口
❤️
向付:刺身二点盛 (牡丹蝦加厚身帶子)
份量足鮮甜
甘味季節果物
超甜超正
😋😋😋😋😋
呢餐除左食之外重有視覺享受👍🏻👍🏻👍🏻
因為每晚只做一枱客 最小兩位 最多六位 😊😊😊 小小提示如果大食人士應該唔夠飽

2019-02-19 2263 views
伴侶喜歡日式料理,從網上找到黑澤先生的懷石料理,一於訂座慶祝今年的元宵佳節。 一開始與 Fiona (黑澤太太)以 what’s app 形式訂座,從菜單確認到訂金轉賬等溝通也非常順暢。晚飯前夕 Fiona 會溫馨提示,又會確認開席時間,和詳細指示如何前往餐廳(細心附上 google map link), 到埗後我們還需麻煩她到門前空地為我們引路,真抱歉。甫進屋內換上拖鞋,感覺非常溫暖和輕鬆,就似走進朋友家作客一樣,不太拘束。桌上早已放好了第一輪美食,稍待先生泊車後進來,Fiona 便開始介紹每一道美食。 今晚菜單包括:【 新春御節御膳】※御節前菜五小鉢 配餐前酒  -煮黒豆 (夠林甜)  -紅白酢物 (酸中帶甜)  -栗金団  -冷製煮鮑魚仔 (好爽口)  -牛肉牛蒡巻 ※向付 刺身二点盛 (美味)※煮物 筑前煮 (這個好好味)※揚物 雜錦野菜天麩羅 (清爽不太油)※鍋物 黒豚肉海鮮鍋 (豚肉香滑)※椀物 高湯雑炊 (配上脆米粒,有飯焦般的香濃味)※甘味 季節果物食物份量是足夠的,而且黑澤家也非常殷勤好客,太太Fiona比較健談(始終是用廣東話溝通),但來自大阪的黑澤先生其實也是

【 新春御節御膳】
※御節前菜五小鉢 配餐前酒
  -煮黒豆 (夠林甜)
  -紅白酢物 (酸中帶甜)
  -栗金団
  -冷製煮鮑魚仔 (好爽口)

-牛肉牛蒡巻
※向付 刺身二点盛 (美味)

※煮物 筑前煮 (這個好好味)

※揚物 雜錦野菜天麩羅 (清爽不太油)

※鍋物 黒豚肉海鮮鍋 (豚肉香滑)

※椀物 高湯雑炊 (配上脆米粒,有飯焦般的香濃味)

※甘味 季節果物

食物份量是足夠的,而且黑澤家也非常殷勤好客,太太Fiona比較健談(始終是用廣東話溝通),但來自大阪的黑澤先生其實也是好客的,臨別前我們多謝招待,他會從廚房跑出來,奉上全盒,叫我們取糖果吃。(中日友好哩)

整體上氣氛溫馨,而且用餐非常愉快,最難得是他們一晚只招待一枱客人,而這個元宵佳節就只有我們二人包場享受這一頓美味懷石料理,性價比高,在紀念日值得在此慶祝。

* 留意他們臉書上的最新消息,最好一星期前訂座。

2019-02-19
Type of Meal
Dinner
Valentine's Day
2018-08-01 2346 views
黑澤先生主理的懷石料理🍣,要慰藉一下短期內無得去旅行既心情😭 。想試幾年,但每次都係比生蠔吸左去第二度食,今次終於試左,係黑澤先生充滿和風家裡的私房菜,懷石料理就係細細份但多多款,由餐前酒-梅酒,前菜-有鰹魚湯蟹造既啫喱,金菇菠菜,廣島蠔,豆,刺生-蝦、帶子,黑澤先生在我地面前燒的和牛,炸物-菇、南瓜、蓮藕,翠肉瓜,蟹肉魚生飯,水果-北海道哈密瓜,整得精緻同好食,$500 位絕對唔貴。而家每次只招待一枱客,好relax, 值得再去
黑澤先生主理的懷石料理🍣,
要慰藉一下短期內無得去旅行既心情😭 。

想試幾年,但每次都係比生蠔吸左去第二度食,
今次終於試左,
係黑澤先生充滿和風家裡的私房菜,
懷石料理就係細細份但多多款,
由餐前酒-梅酒,
前菜-有鰹魚湯蟹造既啫喱,金菇菠菜,廣島蠔,豆,
刺生-蝦、帶子,
黑澤先生在我地面前燒的和牛,
炸物-菇、南瓜、蓮藕,翠肉瓜,
蟹肉魚生飯,
水果-北海道哈密瓜,
整得精緻同好食,$500 位絕對唔貴。
而家每次只招待一枱客,
好relax, 值得再去
2018-06-11 2132 views
不小心找到一個日本私房菜, 就跟朋友滿心期待去試所有菜單為廚師發版建議亦不要有要求這樣不吃, 那樣不吃, 因廚房發版總會帶給人驚喜當你走進一間房私菜, 希望你會去相信廚房會為你帶來最好的食物食物最好的做法, 所以就算我不吃生野, 當天, 我也感到有驚喜每一次, 只招呼一圍, 當天我們一行四人當中因朋友突然有事要遲來, 本想三位朋友先進去邊吃邊等但黑澤太太亦很体諒, 叫我們等齊才一起吃會開心點結果大約八點半才開始用餐當我們一進去小屋, 感覺很溫暖 , 因前菜已放得很美在枱上由於當時遲到的朋友還未到, 我們就跟FIONA聊天小屋佈置簡單, 卻看出很用心令人感覺不會像外人一樣, 感覺卻像在他們家作客一樣的感覺我不打算每一樣食物作詳細的說明及講解因為我會總括一句, 你在香港沒有可能自己買到的食材就算你有本事買到了食材, 你也沒有本事做出黑澤先生的味道所以我只可以說, 你必須親身來吃親身來感受對於雖說是私房菜, 你卻會感受到一場像去了高級日本餐廳用餐的感覺因為連食具, 他們都會很認真去對待我們特別留意到放牙籤的紙品, 原來是黑澤先生親手摺成而給我們放牙籤之用我們忍不住問可否帶走留念因那份心思,

每一次, 只招呼一圍, 當天我們一行四人
當中因朋友突然有事要遲來, 本想三位朋友先進去邊吃邊等
但黑澤太太亦很体諒, 叫我們等齊才一起吃會開心點
結果大約八點半才開始用餐
當我們一進去小屋, 感覺很溫暖 , 因前菜已放得很美在枱上
由於當時遲到的朋友還未到, 我們就跟FIONA聊天
小屋佈置簡單, 卻看出很用心
令人感覺不會像外人一樣, 感覺卻像在他們家作客一樣的感覺

我不打算每一樣食物作詳細的說明及講解
因為我會總括一句, 你在香港沒有可能自己買到的食材
就算你有本事買到了食材, 你也沒有本事做出黑澤先生的味道
所以我只可以說, 你必須親身來吃親身來感受

因為連食具, 他們都會很認真去對待
我們忍不住問可否帶走留念
因那份心思, 那份心意, 對用餐者有著一份尊重的執著
這是一個優秀廚房的態度

在用餐過程十分愉快, 也每一道菜帶給我們每一個無限驚喜
而由於我不吃生野, FIONA很細心問我魚生飯有需要不放魚生嗎
我不想更改原有味道, 所以也說照放了也可以
結果我勇敢地嘗了小小魚生, 一點腥也沒有
只是, 我不吃魚, 也不愛生的魚, 我就把我的魚生分了給朋友吃
因為我希望他們愛吃可以吃多一點, 我就嘗試一下好了
因FIONA之前也說過怕魚生放在飯上, 怕我會連飯也不想吃
我感到他真的十分細心, 但我卻把整配飯都吃完了
因為飯很好吃, 我雖說自己也是買日本米
但做不來這種正宗的味道
而我也曾在外間其他地方試一小口魚生
黑澤先生的跟我在外間試的魚生, 有著完全不一樣的感覺

另外在我在黑澤先生家吃過飯後, 我試著找一些報導
給我發現了有相關黑澤先生的訪問, 那訪問是2012年的
當年的私房菜價格跟2018年同樣是500 一位
我忍不住說一句, 黑澤先生, 是一個真正愛美食的人
因為他不是只為了賺錢而擁有一間自己的私房菜
他是真心想把自己的手藝和對美食的執著, 帶給更多的人認識所以才有這私房菜
而且, 其實五百元一位的懷石料理, 有著優質食材, 超好服務質素
連計欣賞每個餐具, 看著廚師為你用心煮, 只可以說這餐來得太便宜了
2018-06-09
2017-04-06 3163 views
過往都係系觀塘食私房菜多,其實元朗都有。Hubby 生日不是weekends 或假期,又不想出城,近近地吃飽後還可以行回家。這晚不是食中菜,選擇了黑澤先生私房菜 Kurosawa Kitchen,創作懐石晩餐,毎位$500!地點都近近地西鐵站,進入黒澤家內,佈置簡潔,令人舒服!像去了朋友家作客。枱上已擺放好熱茶,碗筷及前菜。小巧精緻,未嘗味道已印象難忘!黑澤太太會簡單介紹食物。柚子酒是餐前喝的,可以開胃!※季節前菜三種類 京䓤牛肉,京䓤經過烹煮,已沒有辛辣味,很好吃。味噌茄子豬肉,濃味的味噌配上茄子很夾啊!汁煑蓮藕片,十分爽口!※刺身2種類帶子,呑那魚刺身帶子爽甜,吞那魚是沒有根的。※関西風炸串雞肉,翠肉瓜,茄子三款也好吃,我特別愛翠肉瓜,很多汁。雞肉也很嫩,火喉掌握很好!※和風汁銀雪魚肥美嫩滑※天然鰹魚高湯鍋物-配日本国産黒豚肉䐁肉廣島蠔煱,內有大蔥同菜。剩下的高湯會留待下一道煑物!※野菜玉子雑炊用高湯煑成稀飯,好吃到不能形容!份量多,但我倆差不多可以完成!※季節果物爽甜蘋果因用積分換領的Mon Cher 蛋糕,還比阿妹話用roll cake 作生日蛋糕很特別!當然,roll cak
過往都係系觀塘食私房菜多,其實元朗都有。

黑澤太太會簡單介紹食物。

柚子酒是餐前喝的,可以開胃!

※季節前菜三種類

京䓤牛肉,京䓤經過烹煮,已沒有辛辣味,很好吃。

味噌茄子豬肉,濃味的味噌配上茄子很夾啊!

汁煑蓮藕片,十分爽口!
刺身2種類

帶子,呑那魚刺身

帶子爽甜,吞那魚是沒有根的。
※関西風炸串

雞肉,翠肉瓜,茄子

三款也好吃,我特別愛翠肉瓜,很多汁。

雞肉也很嫩,火喉掌握很好!
※和風汁銀雪魚

肥美嫩滑
※天然鰹魚高湯鍋物-配日本国産黒豚肉
䐁肉廣島蠔煱,內有大蔥同菜。剩下的高湯會留待下一道煑物!
※野菜玉子雑炊

用高湯煑成稀飯,好吃到不能形容!

份量多,但我倆差不多可以完成!
※季節果物

爽甜蘋果

當然,roll cake 也要和黑澤家一同分享!
黑澤家每晩只做一個order,由2至6人,服務同質素都有保證!
2017-03-24
Birthday
2015-10-28 4546 views
為左慶祝媽媽生日,妹妹同我都不敢怠慢,所以我地早喺媽媽生日之個多月已搵緊餐廳。可惜因為土地供應問題,而家香港大部份餐廳都只有1.5小時用餐時間,而且座位也比較擠逼,想一家人舒舒服服慢慢食餐一d都唔易。好彩,俾我搵到呢間日本私房菜,佢每日只招待一組客人,而且價錢合理,啱曬我地要求。由於不容有失,又驚book唔到,所以我一個月前已透fb message book枱。終於到食飯果日,講真都幾遠,喺西鐵站仲要轉的士去,上左車,黑凙太太就會預時間出黎接你去佢地屋企。一去到,枱已經set好,同黑澤太太同大廚黑澤先生傾左幾句,已經忍唔住要開動!一去到已set好喺枱面既有漬物同溫泉蛋烏冬。日本既漬物係好正,平時我唔多食呢類野都食曬,至於溫泉蛋烏冬,溫泉蛋生熟適中,又夠蛋香,烏冬亦彈牙。而冚住果碗係野菜煮鮑魚(唔記得打開影),鮑魚𠝹左花,唔"un",但野菜先係重點,鮮甜無比,不能錯過!之後到刺身,超新鮮!帶子超大粒又鮮甜!隻蝦彈牙多羔!而卜口亦滿油香!大滿足!再黎有什錦天婦羅(無相)、野菜天婦羅飯同三文魚麵豉湯。呢幾樣比較失色,天婦羅比較油,而麵豉湯可能太足料,又d過咸。主菜係澳洲和牛,因為我一早同黑澤

主菜係澳洲和牛,因為我一早同黑澤太太講左我唔食青椒果類野,所以黑澤先生特登將上面伴菜改為大蔥!讚!和牛3成熟,無得頂!
最後生果時間,有溫室蘋果同富有柿,清甜健康!
懷石料理既特點就係全部都細細碟,不過其實食完堅飽,如果有埋餐飲就更加滿足!
2015-10-24
Birthday
2015-09-23 3047 views
其實自己不算是日本fans,但由於小比鐘意日本文化,所以點難,都要找間家庭式私房菜帶佢去試下,午餐只有假日和星期六,以懷石料理為主,入到去,果然有家的感覺,黑澤太大係負責招呼客人,由於黑澤先生不會講中文,多數由太大翻譯,先來前菜,有牛肉粉絲,日本小食等,好好味,圖中蛋加烏冬要連豉油食,好滑同好味而煮物有菜,鮑魚,鮑魚黑澤先生好用心切花也好鮮甜什菜飯,香脆又健康麵豉湯也很好刺身好靚同新鮮,帶子大大大粒,又肥美天婦羅,以菜為主,都係健康又好食總結食物很用心,黑澤先生同太大也很友善,地方舒服,價錢合理
,圖中蛋加烏冬要連豉油食,好滑同好味
而煮物有菜,鮑魚,鮑魚黑澤先生好用心切花也好鮮甜
什菜飯,香脆又健康
麵豉湯也很好
刺身好靚同新鮮,帶子大大大粒,又肥美
天婦羅,以菜為主,都係健康又好食
總結食物很用心,黑澤先生同太大也很友善,地方舒服,價錢合理
$300 (Lunch)
朋友閒時網上搜索…好難得搵到呢間位處於新界區既私房菜…更難得既係廚師係正宗既日本人…唔駛多講…要火速book位啦…所謂既私房菜…真係要拜訪人地屋企架…由於黑澤先生唔識講中文…要靠係香港土生土長既賢內助>黑澤夫人翻譯…所以book位時間多數係夜晚或假日…至於食物方面…已有固定menu...係懷石料理黎…海鮮會不定款式…睇當時盛產…由於約定好時間…一入屋已經有得食啦…首先係一個好精緻既籃仔…有幾款餸菜…前菜係粉絲牛肉…好入味…同埋爽脆青瓜粒…好開胃…sashimi有帶子,魚…帶子極之肥美…魚亦非常鮮甜…真係少食多滋味…而煮物居然有鮑魚…黑澤先生仲好有心思咁左花…唔韌又好咬口…原來鮑魚底下…仲有野食…係野菜類…冬菇、冬瓜…個汁非常清甜…唔怪之得鮑魚咁甜味啦…另外有旦烏冬…要加豉油撈勻食…有d似媽媽既私房菜>豉油撈旦飯…日式烏冬除左夠哂煙韌彈牙之外…雞旦亦比較生同滑…完全係另一種感覺…至於和風清湯…有不少金菇、洋蔥…清清地幾好味…天婦羅係新鮮炸出黎…係野菜類…南瓜、露荀…粉漿鬆薄而唔油膩…最後仲有個天婦羅野菜飯…係甘荀,蘿蔔…一d都唔heavy...懷石料理就係樣樣款式有d…
前菜係粉絲牛肉…好入味…同埋爽脆青瓜粒…好開胃…
至於和風清湯…有不少金菇、洋蔥…清清地幾好味…
懷石料理就係樣樣款式有d…樣樣少少…但其實都好夠飽…只是肉食者可能感覺比較齋一d啦…
Type of Meal
Lunch