2024-07-23
香港難得發掘到主打牡蠣蠔湯同鯛魚白湯既高質拉麵小店 作為拉麵控一定唔可以錯過❤️小店門面低調 牆身佈滿日本動漫figure 感覺親民貼地btw我欣賞呢間小店好肯鑽研特色新口味同檢討改善 老闆講到對出品好有要求 湯底煮出黎唔滿意會索性全日唔開舖 開業半年黎不斷吸收意見改良🫡🦪終極之廣島牡蠣濃湯拉麵 $138每日限量發售 配料有三隻廣島蠔 醬漬牡蠣 三片慢煮叉燒 溏心蛋 加配醬漬鮑魚+$22熬製超過9小時既牡蠣濃湯 一飲落去果然充滿蠔肉濃郁既鮮味精華 再滲透出醬油鹹香 兩者層次豐富好夾 第一次試蠔湯原來可以咁特別🥰廣島蠔大隻熟度剛好 鮮甜唔腥 醬漬鮑魚彈滑入味 係蠔湯襯托下更顯鮮味 慢煮叉燒薄切 口感軟彈平均 肉味可以更突出🐟極之真鯛魚白湯拉麵 $98本身好中意飲魚湯 所以呢個鯛魚湯都必試埋~ 魚湯奶白色 鮮甜濃郁唔腥 有微微薑既辛香 喉嚨好c服 飲到落底仲飲到魚蓉質感 非常真材實料😇炸魚皮香脆 浸一浸魚湯食一流 鯛魚肉嫩滑彈牙 絕對唔會又霉又爛 配有叉燒同溏心蛋 同樣滿足老闆推薦下次可以試埋終極多重貝汁湯拉麵 見到賣相舖滿連殼蜆肉非常吸引🤤小食就叫左北海道芝士年糕同明太子雞翼 外脆裏面軟糯
小店門面低調 牆身佈滿日本動漫figure 感覺親民貼地
🦪終極之廣島牡蠣濃湯拉麵 $138
🐟極之真鯛魚白湯拉麵 $98
小食就叫左北海道芝士年糕同明太子雞翼 外脆裏面軟糯 有陣陣芝士香 雞翼啖啖肉好香口