夜晚行經荃灣,突然超想食抹茶味軟雪糕,竟然俾我搵到佢!!!🥲🥲🥲真係差啲感動到喊。講返間鋪先,首先店員超好人,雪糕筒入面吱到滿滿都係雪糕!兩個人share食都食左好耐🥰🍦抹茶味恰到好處 甜度適中食雪糕最驚就係甜得濟。喱間完全唔會,仲食到停唔到口,喱個價錢($32)食到咁既質素真係好驚喜😋😋抹茶味好正,佢唔係偏苦個種抹茶,我覺得小朋友都會好鍾意食!我宜家都好想去食呀!!!🫣
到喊。

🍦抹茶味恰到好處 甜度適中

我宜家都好想去食呀!!!🫣
抹茶軟雪糕
抹茶軟雪糕
📍 京都勝牛x TOKYO DOLCI𝑲𝒚𝒐𝒕𝒐 𝑲𝒂𝒕𝒔𝒖𝒈𝒚𝒖 𝑿 𝒀𝒐𝒌𝒚𝒐 𝑫𝒐𝒍𝒄𝒊🧭 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L2樓217-220號舖💰人均消費: HKD200話說一直都好想試#京都勝牛 @kyotokatsugyu.hk 但真係唔平🤦🏻‍♀️ 午餐其實真係唔貴,但全部都唔係食牛,牛嘅午餐平均都$150以上👎🏻元祖炸牛扒套餐 𝑪𝒍𝒂𝒔𝒔𝒊𝒄 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑪𝒉𝒖𝒄𝒌 𝑭𝒍𝒂𝒈 𝑺𝒆𝒕 $168 可以選擇就咁食/自己煎返熱,本來就咁食,但真係一啲味都無,係連牛味都無(本來都唔熱)後來自己煎下,好食少少,但都唔叫好食!如果蘸鹽叫個好啲!成個餐最好食係個椰菜😅👎🏻熱情果鮮桃味有氣特飲 𝑷𝒂𝒔𝒔𝒊𝒐𝒏 𝑭𝒓𝒖𝒊𝒕 𝑷𝒖𝒓𝒆𝒆, 𝑷𝒆𝒂𝒄𝒉 𝑺𝒚𝒓𝒖𝒑, 𝑪𝒂𝒓𝒃𝒐𝒏𝒂𝒕𝒆 𝑾𝒂𝒕𝒆𝒓 $36無乜熱情果/桃味,成杯野太多氣又無味無牛味無香味,好彩今餐唔洗俾錢😅 同區初見好食好多,仲要半好多!#MFJ荃灣 #MFJ日本菜#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #japanesefood #japanesecuisine

📍 京都勝牛x TOKYO DOLCI
𝑲𝒚𝒐𝒕𝒐 𝑲𝒂𝒕𝒔𝒖𝒈𝒚𝒖 𝑿 𝒀𝒐𝒌𝒚𝒐 𝑫𝒐𝒍𝒄𝒊
🧭 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L2樓217-220號舖

💰人均消費: HKD200

元祖炸牛扒套餐

元祖炸牛扒套餐

無乜熱情果/桃味,成杯野太多氣又無味
熱情果鮮桃味有氣特飲

#MFJ荃灣 #MFJ日本菜

#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #japanesefood #japanesecuisine #japanesedon #tsuenwanfood
#相機食先 #荃灣美食 #日本菜
2023-06-21
$200 (Lunch)
2023-07-09 106 views
外來都會去呢度幫襯吓因為覺得個牛好食我哋每次都會叫菲力牛因為呢個係最林最好食嘅以前嚟嘅時候會跟六種唔同嘅鹽再加幾隻醬汁同咖喱汁我今次去連埋汁得返四款個牛冇乜改變仍然都係好食我始終都建議用個煎pan 加熱如果唔係會凍凍地冇咁好食加熱左香口啲當然淨係加熱一邊已經足夠如果唔係就會太熟如果可以考慮加返幾款鹽會更加開心另外黑松露薯條都係推介之一每一次佢都會叫因為佢嘅薯條真係炸得比較出色就算凍咗都係脆嘅所以係必叫之選
外來都會去呢度幫襯吓

因為佢嘅薯條真係炸得比較出色
就算凍咗都係脆嘅
所以係必叫之選
2023-07-06
$223 (Tea)
厚切菲力牛
黑松露薯條
2023-07-08 134 views
媽咪啱啱配完假牙,終於有牙可以開懷咁食飯,當然要帶媽咪去食好西喇!荃灣廣場既京都勝牛係日本黎既過江龍,之前都有向日本食過。但媽咪就從未食過,咁就決定帶媽咪去試一試喇!中午時段,店裡唔算有太多食客。我地一行4人,點左午市套餐 ~ 流心忌廉牛肉餅+翼板牛;豚牛二味套餐以及元祖炸牛排套餐。所有套餐均配有麥飯,椰菜沙律以及味噌湯,而且呢3樣野都係可免費添加既👍🏻。椰菜配上芝麻醬真係太好食,每次都要添加3轉以上🤣。餐廳選用原塊美國及紐澳牛肉,所以油花均匀,食落口感充滿彈性。如果嫌牛排太生既,仲可以叫店員點著枱面既小火爐稍微再煎一煎。

流心忌廉牛肉餅+牛翼板
豚牛二味套餐
2023-06-30
$180 (Lunch)
流心忌廉牛肉餅+牛翼板
豚牛二味套餐
2023-07-08 59 views
早兩日去咗呢間日本過江龍吉烈牛專門店。除咗荃灣分店之外,銅鑼灣Tower35亦有分店。任何套餐嘅白飯、沙律、麵豉湯都可以無限追加,完全唔洗擔心食唔飽!☄️「京都勝牛三味套餐」($228)三味套餐包括菲力牛、翼板牛、醬味薄牛三款吉烈牛。菲力牛油脂分佈平均,肉質嫩得嚟又有咬口。翼板牛就相對比較腍身,油脂味會比菲力牛更出。兩款牛經過油炸上碟都係3成熟,亦可以用店員提供嘅煎pan加熱。醬味薄牛上枱嗰陣已經接近全熟,淋上炸皮表面嘅醬汁嘅味道好重,蓋過咗牛嘅味道得嚟,又失去咗吉烈牛脆口嘅口感。☄️「名物翼板伴大海老套餐」($198)大過手掌嘅吉烈海老配翼板牛嘅組合。大海老咬落鬆脆啖啖肉,翼板牛份量足夠,滿足感十足!個人嚟講性價比比三味套餐高。舖頭環境闊落,位置方便。作為日本過江龍嘅連瑣店表現中規中矩。去旅行前止止癮都可以嘅!

☄️「京都勝牛三味套餐」($228)
三味套餐包括菲力牛、翼板牛、醬味薄牛三款吉烈牛。

☄️「名物翼板伴大海老套餐」($198)

2023-07-02
-京都勝牛 🐮去完歐洲 番到黎第一時間就係想食亞洲菜同埋肉肉肉其實一早都知道京都勝牛既存在但係一直未有機會去食 唔去荃灣都唔知道有開左分店一見到就即刻入去 可以一次過滿足晒我2個願望!!重點係吉列系列套餐 會有白飯 / 麵豉湯 / 沙律任添~🥩京都勝牛雙味套餐 ($198)雙味套餐可以試晒2款牛 - 翼板牛 + 菲力牛岩晒有選擇困難症/ 第一次黎食既人~吉列牛肉本身預設左係3成牛 客人可以按自己喜好再拎個鐵板去加熱翼板牛有多D筋絡同油花 食落軟嫩適中;菲力牛就係最軟嫩 少油脂 / 結締組織 牛香味相對地重D跟餐有7款調味醬料可以蘸 有牛排醬 / 鰹魚汁 / 松露鹽 / 芥末 / 咖喱醬等等人中意點少少松露鹽 + 芥末~🥩和牛壽喜燒套餐 ($188)係呢度除左可以食鐵板燒和牛之外仲可以食和牛壽喜燒 配料豐富醬油湯底甜味剛好 蘸埋日本生雞蛋都好唔錯~🍤炸特選大海老 ($52/隻)驚喜既係個大海老 仲大過我隻手掌炸粉唔會好厚 而且炸得非常香脆~🍨棉花糖雪糕 ($58)除左係個好岩打卡既甜品之外 味道都好得意用輕輕燒過既棉花糖包著雪糕再搭配黃豆粉同乾果碎碎一齊食~🍨日本清酒豆腐雪糕 ($58)
京都勝牛 🐮

去完歐洲 番到黎第一時間
就係想食亞洲菜同埋肉肉肉
其實一早都知道京都勝牛既存在
但係一直未有機會去食 唔去荃灣都唔知道有開左分店
一見到就即刻入去 可以一次過滿足晒我2個願望!!
重點係吉列系列套餐 會有白飯 / 麵豉湯 / 沙律任添~

🥩京都勝牛雙味套餐 ($198)
雙味套餐可以試晒2款牛 - 翼板牛 + 菲力牛
岩晒有選擇困難症/ 第一次黎食既人~
吉列牛肉本身預設左係3成牛
客人可以按自己喜好再拎個鐵板去加熱
翼板牛有多D筋絡同油花 食落軟嫩適中;
菲力牛就係最軟嫩 少油脂 / 結締組織 牛香味相對地重D
人中意點少少松露鹽 + 芥末~

🥩和牛壽喜燒套餐 ($188)
係呢度除左可以食鐵板燒和牛之外
仲可以食和牛壽喜燒 配料豐富
醬油湯底甜味剛好 蘸埋日本生雞蛋都好唔錯~

🍤炸特選大海老 ($52/隻)
驚喜既係個大海老 仲大過我隻手掌
炸粉唔會好厚 而且炸得非常香脆~

🍨棉花糖雪糕 ($58)
除左係個好岩打卡既甜品之外 味道都好得意
用輕輕燒過既棉花糖包著雪糕
再搭配黃豆粉同乾果碎碎一齊食~

🍨日本清酒豆腐雪糕 ($58)
豆腐+清酒+雪糕 呢個組合真係好少見
食落會有淡淡清酒米香 丙有豆香滲出來
估唔到食落都幾夾 幾好味 甜度剛好~

🍹草莓氣息 ($36)
🍹日本柚子茶 ($28)
2023-06-03
Type of Meal
Dinner
2023-06-07 264 views
📍#荃灣 #京都勝牛一直都知呢間吉列牛出名,但係之前食過初X,體驗唔好唔想再食吉列牛😒不過有次唔知食咩好,就揀咗呢間,反正有其他嘢食😗點知8點半仲咁多人排,唔通真係好好食🤔吉列系列嘅餐點通想都會係套餐,白飯、麵豉湯、沙律可以任添,唔駛怕餓了🤗👑🐄京都勝牛雙味套餐 $198有驚喜,建議第一次嚟食就叫呢個😄一次過可以試哂兩款牛,包括翼板同菲力✌🏻兩者油脂都較少,不過翼板就嫩啲、菲力油香味重啲🐮蘸埋跟餐7款醬汁仲正,個人喜歡椒鹽🫶🏻本身預設送上枱係三成熟,想加熱可以同店員講想加熱牛肉,就會送個爐同煎pan,自己加熱想要嘅熟度,幾好玩😆🐖香脆炸里脊豬排套餐 $148相對要等耐少少,可能厚啲嘅關係😯豬扒送上嚟仲熱辣辣,外層仲脆卜卜,凍咗都仲好脆🔥可惜肉味唔算濃,又冇咩汁,最重要係牛肉比呢個驚艷,比下去了🤪另外唔建議煎嚟加熱,因為會柴咗,試過了☺️人均價錢 - $200內評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)食物:🍀🍀🍀🍀🍀環境:🍀🍀🍀🍀🍀服務:🍀🍀🍀🍀

📍#荃灣 #京都勝牛

1911 views

👑🐄京都勝牛雙味套餐 $198

🐖香脆炸里脊豬排套餐 $148

另外唔建議煎嚟加熱,因為會柴咗,試過了☺️

人均價錢 - $200內

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀
2023-06-04 214 views
呢日臨時俾同事約收工一齊去荃灣食飯,佢就揀左呢間。一入座,店員俾左近門口嘅位我地,但好快過左兩三分鐘,佢就話可以俾窗口卡位俾我地,所以我地就坐左過去。我就點左元祖炸牛排套餐,同事就點左泡菜辣雞鍋物。一上菜嘅時候,店員有同我講返裡面唔同汁係咩黎亦都有同我講返沙律菜係有無限添加~~我個元祖炸牛排其實D牛都算好熟下,唔駛再燒,但佢咬落都好juicy,又唔韌,牛味都有少少嘅,但可惜係佢出面個炸個粉漿唔夠脆,林左,感覺上唔係即炸咁。Overall連埋其他野食黎講都算幾飽,野食就不過不失啦,野食就有D偏貴,加埋一都要至少 $180 一個人。

亦都有同我講返沙律菜係有無限添加~~
泡菜辣雞鍋
2023-05-25
2023-06-03 218 views
嗰壽喜燒火鍋完全唔熱碌極都唔熟啲肉難食到發顛一個餐成$200咁既質素個吉列牛超級難食充滿油益味好難食仲話比牌鐵板你放隻手指上去都唔熱放落口都唔知咩肉好好好好好難食
嗰壽喜燒火鍋完全唔熱

放隻手指上去都唔熱
放落口都唔知咩肉

好好好好好難食

2023-05-11 368 views
同好朋友食生日飯,佢like 日本菜但係我唔係好食生嘢,佢住元朗,我住佐敦,所以揀咗呢間響荃灣廣場嘅炸物專門店。入到去,見到個Menu都幾大,所以不停揀咗啲小食,再揀多一人一個主菜(😉係食唔晒嘅)。我覺得所有嘢都唔錯,雞肉棒棒非常惹味,蟹籽沙律大大瞓同埋好清新,仲有滑蛋炸豬扒(冇相)都非常好食,雪糕就出奇地正,好有心思。我朋友食牛三味,佢話炸得恰到好處,同埋嗰度啲員工可以幫手開個煎pan,自己可去再煎熟D牛扒小小,好貼心。會再去呀!

會再去呀!
2023-04-27
$200 (Tea)
Celebration
Birthday
近來開始都進入夏天啦 🥵 熱辣辣當然要解下暑啦❗️有次無意中見到有間日式餐廳外有雪糕店 😀 仲要好大方咁俾大家試下味先決定要邊款 😋 佢地百份百香港製造外,仲提供多款創新口味既Gelato、軟雪糕、特式雪糕、奶昔 🍨🍦🍧☕️🥛 總會岩你口味❗️⁡🐻の試食‼️✨雙球 Gelato $54 ⁡今次🐻揀左香濃開心果、岩鹽焦糖 ☺️ 兩大球超抵食❗️食第一口已經覺得一定要再來,因為佢Gelato質地軟綿,味道真係對得住香濃兩個字❗️ 最正係佢地仲要無蛋無麩質 😳 店員仲推介我哋灑啲粉紅岩鹽上雪糕,令個味道更加豐富😋 推❗️⁡

🐻の試食‼️
✨雙球 Gelato $54

TakeAway
2023-04-13 305 views
經過見到有咁多特別口味嘅Gelato當然要試吓😍黑朱古力愛好者嘅我當然有試朱古力味😎冇諗到份量都幾多!! .雙球雪糕 $54單球 $3685% 朱古力入面唔算太多朱古力碎粒,但85%嘅苦甜朱古力口味好好,而且厚身🍫香濃開心果有啲遺憾就係冇碎粒,差咁啲咬口咁🥲不過整體都好食😋.總結: 呢個價錢同份量食 Gelato都值得一試😋😋

雙球雪糕 $54
單球 $36

85% 朱古力

香濃開心果
有啲遺憾就係冇碎粒,差咁啲咬口咁🥲不過整體都好食😋
總結: 呢個價錢同份量食 Gelato都值得一試😋😋
2023-04-13 275 views
🍦餐廳名: 京都勝牛 x Tokyo Dolci地區: 荃灣評語:北海道牛乳軟雪糕 HK$36 - 六月優惠期買一送一所以兩個人去食 兩大杯到手都有啲重量 食落好厚好軟滑 成個杯裝滿到底 雪糕筒好脆口 食完好飽結論:食食下先醒起個雪糕軟滑但冇咩牛乳味 下次會試雪糕棉花糖@tokyodolci#荃灣美食 #荃灣#軟雪糕 #牛乳軟雪糕 #香港美食 #香港餐廳 #情侶餐廳 #情侶飲食 #幫你食 #couplehelpyoueat #couplehelpyoue #helpyoueat #hongkong #hkfoodie
🍦

#荃灣美食 #荃灣
#軟雪糕 #牛乳軟雪糕

北海道牛乳軟雪糕
2022-06-13
$18 (Tea)
北海道牛乳軟雪糕
2023-04-13 334 views
收工同朋友揀左間係京都勝牛食叫左一個名物翼板伴鰻魚套餐同一個和牛壽喜燒套餐吉列炸牛不錯 7成熟上 唔夠熟仲可以問佢加個鐵板燒再熟啲 牛肉質感不差 會想再黎試其他炸牛。炸鰻魚就一般 冇太大驚喜不過佢有好多唔同醬料可以配 賣相加分可以每塊牛都食到唔同味 好有滿足感!壽喜燒味道ok 只係聲稱和牛黎講我覺得肉質差咗少少其他配料都好食 湯汁唔太甜 幾岩個人口味套餐連飯 如果套餐可以轉烏冬就更好!想食就要加錢配多個烏冬 咁就太多了又飯又烏冬會食唔晒。
收工同朋友揀左間係京都勝牛食
叫左一個名物翼板伴鰻魚套餐

同一個和牛壽喜燒套餐
名物翼板牛鰻魚套餐

炸鰻魚就一般 冇太大驚喜
不過佢有好多唔同醬料可以配 賣相加分
可以每塊牛都食到唔同味 好有滿足感!
和牛壽喜燒套餐

壽喜燒味道ok 只係聲稱和牛黎講我覺得肉質差咗少少
其他配料都好食 湯汁唔太甜 幾岩個人口味
名物翼板牛鰻魚套餐
和牛壽喜燒套餐
2023-04-07 221 views
今天中午帶小朋友到勝牛食午餐,味道還好, 但感覺有哋貴,12歲的小朋友食左一個「名物味噌牛排套餐」$178 + 1個小食飲品$62,話唔飽🫣。 咁套餐個碗飯確實唔大,如果男士應該真係食唔飽。