呢間係日本都有食過,有時唔係成日去到旅行,想過下口癮就嚟呢度食下都好😋我最常叫經典元祖牛肉set🥩肉質比較軟諗,佢上枱時中間係半生熟,只有外面係炸過既,記得叫店員俾個鐵板你,咁就可以根據自己想要既熟度煎煎👍🏻佢Set既白飯、麵豉湯同沙律菜都係無限添加,一定唔怕會食唔飽😹男人都一定夠食有幾個醬汁襯牛肉,全部我都幾鍾意😊今次仲食埋個甜品: 沖繩黑糖日本蛋布甸🍮真心有驚喜,雖然價錢有少少貴,但食入口超級creamy好滑,好重蛋香味,甜度亦係啱啱好,大家可以一試!
我最常叫經典元祖牛肉set🥩
有幾個醬汁襯牛肉,全部我都幾鍾意😊
今次仲食埋個甜品: 沖繩黑糖日本蛋布甸🍮
2024-08-23
2024-08-20 495 views
早幾年有段時間有興食炸牛扒,因為啱啱嚟香港,有一排開咗幾間唔同嘅炸牛扒。今次第一次食京都勝牛,環境都幾舒服,人多得嚟又唔會覺得好嘈,自己叫咗個元祖炸牛扒,呢間餐廳最好係可以任添椰菜絲、麵豉湯同飯,一定可以食得飽😂牛扒份量比想像中大,切開咗有成十幾塊。牛扒唔韌,好易咬開,但牛味就唔係好出啦。同埋牛扒比較薄身,就會覺得食炸衣多過牛扒。佢另外俾咗個石板可以整熟啲塊牛,我就輕輕煎一煎,怕煎太耐會熟得滯,塊石板都夠熱,食都最後兩三塊至無乜熱力。

2024-07-16
香港人對「食」之敏感度真是非同小可 😬 每當有新店開業,尤其是「過江龍」襲港,都會激起人們的好奇心,一窩蜂的趕著要嘗鮮一次看看 🐝 日本「京都勝牛」初開業時每次經過都看到裡頭坐滿食客、店門外還一大堆人在候位,真是十分勵害 🔥 這間店源於 2014 年的日本京都,初創者著意要從世界各地嚴選優質食材並希望將日本的吉列牛美味傳遞給世界各地的人們 🌷👇🏻 餐廳位於荃灣區其中一個大型購物中心內,整店內部裝潢簡潔明亮,坐位寬敞 ,就算一個人都可以獨佔窗邊「卡位」👍🏻😍👇🏻 餐牌詳盡介紹各種吉列菜式及醬料配搭👇🏻 假日中午時段都照樣提供優惠定食套餐,我揀選了「吉列豬🐽配油揚豆腐烏冬」$98 性價比超高 🌼👇🏻 不槐為吉列名店,炸漿輕薄,每件🐽都是外層酥脆內裡鬆軟,一點也不覺得油膩 👍🏻👇🏻 油揚豆腐湯烏冬也交足功課,滿滿的昆布再加上鮮甜湯底,是意外驚喜之作 👍🏻👇🏻 配餐還有足料日本麵豉湯👇🏻 跟餐的配菜,麻醬菠菜、肉醬炆薯塊👍🏻
👇🏻 餐牌詳盡介紹各種吉列菜式及醬料配搭
👇🏻 配餐還有足料日本麵豉湯
👇🏻 跟餐的配菜,麻醬菠菜、肉醬炆薯塊👍🏻
2024-07-06 702 views
-京都勝牛係一間日本連鎖嘅吉列炸牛扒專門店,喺日本本地同海外開咗超過60間分店🤩 餐廳裝修好有京都feel,環境幾舒服😉 炸衣炸到金黃香脆,而入面維持著3成嘅鮮嫩熟度🫶🏻 可以用熱石喺食之前按自己生熟喜好再輕輕燒香牛肉😍之前晚餐食過會再高質啲😛 有好多款調味料搭配,例如wasabi、玫瑰鹽、牛排醬、鰹魚汁、椒鹽😙 大概$200一個set都幾精緻,可以揀牛/豬😉Lunch 嘅話呢排有promotion lunch set買三送一😍 我哋叫咗和牛忌廉牛肉餅二味牛($128)同埋翼板牛 金平牛蒡烏冬 ($108)配菜幾豐富,而且有切幼絲嘅椰菜解下膩😛 雖然烏冬清清哋味道幾好而且有啲牛肉片,但係都係飯會夾啲😙 不過有啲失望,肉嘅部分冇晚餐咁鮮紅色咁吸引🥲 食落炸衣好薄脆,口感都唔錯,但係第二次食牛味唔夠濃🫢 似乎一啲local 啲嘅吉列牛例如 袐 仲好食啲🙉 荃灣分店隔離就係姐妹鋪Tokyo Dolci,專賣gelato 同sorbet,憑京都勝牛嘅單去買雪糕有$50-10嘅discount😛 口味比較少,但係推介開心果味好香濃,而且有果仁粒味道同口感都好rich 😋📍京都勝牛x TOKYO

📍京都勝牛x TOKYO DOLCI
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L2樓217-220號舖
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE B1樓B129號舖
🍽️ 7.5/10
2024-06-26 576 views
有優惠券第一次去京都勝牛食。 點了元祖牛御成膳套餐 ,除咗牛扒 ,仲有湯 ,椰菜絲, 同埋飯,可以添加。 上枱嘅時候 ,個牛肉係半生熟嘅 ,侍應畀咗 一個火爐 ,放咗啲牛油 可以自己再煎熟。 覺得吉列牛扒嘅口感一般,始終吉列配豬扒嘅會比較好食 ,個白飯覺得好一般,冇日本米嘅軟熟。
2024-06-25
2024-06-02 564 views
之前喺銅鑼灣分店食過,我記得一個餐係要成二百幾蚊不過最近一次去行街見到荃灣分店,好似好耐冇食又好想食椰菜,就入咗去食佢而家有set lunch如果叫set lunch菜啦飯同湯就唔可以添如果叫住餐牌入邊嗰啲就可以我發現佢煮餐牌入邊嘅價錢都調低咗^_^好味,會再幫襯啦
之前喺銅鑼灣分店食過,我記得一個餐係要成二百幾蚊
佢而家有set lunch如果叫set lunch
菜啦飯同湯就唔可以添
如果叫住餐牌入邊嗰啲就可以
我發現佢煮餐牌入邊嘅價錢都調低咗^_^

好味,會再幫襯啦
2024-06-01 397 views
呢間日本過江龍炸牛店, 初初開果陣排隊食過, 最近經過少左好多人, 唔洗迫唔洗等, 所以一於再食.呢度既坐位其實好舒服, 2個人都可以坐到卡位, 望住出面既環境, 感覺無咁焗足.出夠食炸牛, 咁當然要食牛啦, 但我又想食埋其他野, 所以就要左個翼板牛伴鰻魚套餐.套餐有飯, 麵豉湯, 生菜絲, 可以添加既, 同埋好多款調味比你調味.個人唔接受牛肉太生, 所以叫侍應比左個爐, 自己再慢慢煎熟D牛扒.呢個翼板牛牛味好濃, 肉質嫩又多汁, 無筋唔韌, 個皮都算脆脆地既, 起碼唔會好林.跟住到個鰻魚, 鰻魚比較薄, 炸完出黎食好似無左鰻魚既味道, 可能鰻魚都係就咁食好D, 但都OK的.
Type of Meal
Dinner
2024-04-14 529 views
好滿意有驚喜,價錢唔貴都抵賣相和食物品質好,牛肉好食如果想熟少少可跟待應講定先點肉汁都好味有菜𢇁供應坐位都舒服會再幫襯下次會試吓airside個間因為少D人,荃灣好多人難泊車
好滿意有驚喜,價錢唔貴都抵
賣相和食物品質好,牛肉好食
如果想熟少少可跟待應講定先
點肉汁都好味
有菜𢇁供應
坐位都舒服
會再幫襯
下次會試吓airside個間因為少D人,荃灣好多人難泊車
📍來自關西的過江龍吉列料理餐廳 主打以190度高溫快炸60秒 用高溫短時間煮法去製作吉列料理 聽落都想試試🙈🙈🌀 熟成厚切豚勝滑蛋煮午市套餐中 幾款御膳定食都相當吸引😻 我就揀咗滑蛋煮 雞蛋蓬鬆滑溜 口感濕潤蛋味濃郁 感覺有用上高湯去煮 所以會帶點鮮甜味~豚肉厚實 外層炸漿炸得金黃酥脆 喜歡沒有過多的肥肉 但又保持到鬆軟的口感🙆🏻‍♀️ 餐點配有味噌湯 沙律及三款前菜小食~餐廳環境寬敞 空間感十足 木色系裝修用色柔和 感覺舒適!
📍

🌀 熟成厚切豚勝滑蛋煮

餐廳環境寬敞 空間感十足 木色系裝修用色柔和 感覺舒適!
2024-03-13 833 views
今日放假自己出咗荃灣me time,嚟到餐廳食lunch已經差唔多兩點~店員主動安排咗張卡位俾我,可能見我披住外套,仲溫馨提示我後面嗰張枱冇咁凍,好窩心🫶🏻⭐️滑蛋翼板牛勝煮伴菜豐富精緻,賣相令人好有食慾🙌平時食滑蛋通常配豬扒,今次配咗翼板牛,外層香脆,裡面略嫌熟左啲,不過好彩都唔算靭(btw前菜中間嗰碟肉燥同白蘿蔔好入味好好食😋)食物配合呢個環境同服務,整體值得一試👍#日本菜推介 #蒜香牛柳 #烏冬 #牛肉鍋烏冬 #蒲燒鰻魚 #忌廉牛肉餅

⭐️滑蛋翼板牛勝煮

伴菜豐富精緻,賣相令人好有食慾🙌

(btw前菜中間嗰碟肉燥同白蘿蔔好入味好好食😋)

食物配合呢個環境同服務,整體值得一試👍

2024-03-13
$141 (Lunch)
京都勝牛是一間日本頗負盛名的炸牛排名店,自從2014年在京都開店後,就登上美食熱搜榜,目前在日本、韓國等總共有多達60多間分店。炸牛排最大的特色,就是以180度的高溫快炸60秒,將外層的麵衣炸到金黃酥脆,但內裡牛肉卻還是玫紅色的3分熟度,口感嫩滑之餘有滿滿的牛味。由於家人喜歡吃牛,為了與家人慶祝節日小編特定預訂了荃灣的京都勝牛。先說一下,京都勝牛的套餐都包括了無限Refill的生菜沙律、味增湯和麥飯,還有漬物前菜和調味料。京都勝牛雙味套餐 $198這個套餐包括了兩款牛,分別是菲力牛和翼板牛。菲力牛是腰脊部分,這個部分的肉很少運動,所以吃起來較軟嫩,幾乎沒有油脂,是很瘦但吃起來不會乾柴的部分。翼板牛即Flat iron,屬於牛肩部位,是最軟嫩的部分,而且肉味非常濃厚,口感軟嫩,可是牛肉風味與油脂香氣較少。值得一讚的是外面的麵衣很薄但不會和牛排分開,內裡的牛肉仍可以保持玫紅色,是完美的熟度。豚牛二味套餐 $178這個套餐包括了炸豬排和翼板牛,炸豬排的味道正常,可是已經沒什麼肉汁了。放在炸牛排的旁邊有明顯的對比,還是炸牛排比較好吃。名物翼板伴鰻魚套餐 $188鰻魚的份量很足,調味很夠,很有風

京都勝牛雙味套餐 $198

豚牛二味套餐 $178

名物翼板伴鰻魚套餐 $188

鰻魚的份量很足,調味很夠,很有風味。

豚肉餃子

豚肉餃子煎得香脆,底部有好漂亮的冰花紋,可惜餡料比較少,餡料和餃皮之間有濃厚的空氣感。

醬漬茄子

這是一份冷盤前菜,茄子上面有一大堆白蘿蔔茸,甘甜惹味。茄子帶有鹹味,口感軟糯,非常開胃。

總括而言京都勝牛的食物質素非常高,店員會主動詢問要不要添飯添湯,也會主動介紹食物,服務親切,值得一試。
2023-04-03
行過見餐廳開揚闊落,有落地玻璃窗口位又無乜人就諗住慢慢嘆個lunch入到黎等埋朋友先一齊落單,等左十分鐘朋友先到,見面傾傾吓唔夠5分鐘,就已經有職員埋黎話:用餐時間只有90分鐘,現在已過15分鐘 。我望一望間餐廳,計埋自己個枱都係得4枱,佔餐廳1/8都無,有大半間餐廳都無人坐,心諗佢想催我落單就無出聲啦 。Lunch set $98-128 不等,我點了”熟成厚切豚勝滑蛋煮”(滑蛋豬扒飯)、朋友點了”西京比目魚” ,黎到大大份啲餸都幾多,魚有3舊,比出面黎講份量算多 。食物其實唔算太差 。只係食到差唔多食完,我同朋友太耐無見係到傾多幾句,個職員就問係米唔食要收嘢,我同朋友答佢仲食緊佢就行番開 。過多十分鐘個職員就行過黎話用餐時間已完,請出門口埋單 。真心嬲咗,出面無人排隊,成間餐廳得4枱有需要不停趕我哋走嗎? 如果真係要咁講規矩原則,點解我入黎坐低前唔講清楚呢? 一開始知我可以選擇食唔食,坐左成十分鐘先同我講用餐時間真係唔怪得啲人對香港嘅服務態度劣評 。呢間餐廳我會命為 態度很差的餐廳 。

過多十分鐘個職員就行過黎話用餐時間已完,請出門口埋單 。

真係唔怪得啲人對香港嘅服務態度劣評 。
呢間餐廳我會命為 態度很差的餐廳 。
2024-01-29
$108 (Lunch)
2024-01-04 708 views
3/2 晚7:00用餐,用餐時間90分鐘,呢條例真係唔知邊個訂出黎?但餐廳唔爆滿,閒日都要準時90離開趕客,唔好問香港餐飲業會死,夜市死,唔好問點解港人會北上!香港服務業態度已經差!
2024-01-03
Dining Offer
Credit Card Offers
明明間舖唔爆 由入座開始已經有侍應講90分鐘用餐時間 去到叫甜品 叫完之後 再同你講剩返15分鐘 咁你個甜品嚟到 我食完自然會走啦 洗乜仲要提 我又唔係不斷添白飯/沙律菜/味增湯 真係好掃興囉 仲要唔同侍應都要係咁提你人都癲講返食物 叫左和牛壽喜燒、豚牛兩食和牛冇咩和牛味 同埋食落成個味都好甜至於豚牛兩食 個牛生左啲、韌咗啲(好似話得三成熟?!)至於甜品 抹茶lava cake算有驚喜 但初初周邊比較硬 係食入啲 先feel到熱 以致周邊冇咁硬整體來講 荃灣分店應該唔會再去 或者會試下Airside果間嘅~
仲要唔同侍應都要係咁提你
人都癲

講返食物 叫左和牛壽喜燒、豚牛兩食
和牛冇咩和牛味 同埋食落成個味都好甜

至於豚牛兩食 個牛生左啲、韌咗啲(好似話得三成熟?!)

Dining Offer
Voucher
風魔全台灣的橘貓重重來到香港了經過TOKYO DOLCI 看見雪糕🍦造型太可愛了所以買了一杯貓貓肉球牛乳軟雪糕來試試!原來這個是《橘貓重重「大」玩聖誕節》期間限定甜品🍨難怪這麼可愛❣️我覺得雪糕牛奶味都很重,那些裝飾原來是棉花糖,下次會試一試抹茶味🍦圖中:貓貓肉球牛乳軟雪糕
風魔全台灣的橘貓重重來到香港了
經過TOKYO DOLCI 看見雪糕🍦造型太可愛了
所以買了一杯貓貓肉球牛乳軟雪糕來試試!
原來這個是《橘貓重重「大」玩聖誕節》
期間限定甜品🍨難怪這麼可愛❣️