大佬成日放假可以陪我玩🤩所以早排我帶咗大佬去入咗屯門又食好西😊👍順便入去個沙灘fing下😙👐今次帶我大佬去食法國菜,fine dining 👅其實如果天氣好嘅話去到應該可以睇到日落,可惜嗰排成日都落雨,我去個日就睇唔到喇😅不過坐户外就環境都幾好,幾好view ,情侶之間有人拍下拖都唔錯🌟果晚我哋就叫咗個尊貴二人套餐 $988 for 2:🔻法國生蠔(2隻)生蠔大大隻,超級重海水鮮味,好好食🔻輕燒法國龍蝦仔配青檸辣汁(2隻)其實食落口呢唔係話好辣,作為頭盤嚟講其實都幾醒胃嘅,幾惹味🌶️龍蝦好彈牙,同好重椒鹽味,蝦殼內外都有味,做得幾好嘅🤩😙🔻西班牙伊比利亞48個月風乾火腿伴金瓜近來都比較鍾意食Parma Ham,以前比較唔鍾意食係因為佢哋嘅火腿好鹹,但如果做得好嘅餐廳,絕對冇呢個問題啦💓佢哋嘅火腿唔係話好乾嗰隻,入口濕濕地,配埋哈密瓜嚟食,一極棒🔥🔻四款湯可以選擇:匈牙利牛肉湯/意大利白松露忌廉湯/龍蝦濃湯/法國洋蔥湯 我哋揀咗龍蝦濃湯+匈牙利牛肉湯,我自己都有幾鍾意飲佢哋嘅龍蝦濃湯,佢哋呢啲絕對唔係現成叫貨嘅湯嚟嘅,飲得出佢哋呢啲係要自己煮架,望到上碟嘅時候都唔會絕對係出面飲開嘅龍蝦湯紅

果晚我哋就叫咗個尊貴二人套餐 $988 for 2:
🔻法國生蠔(2隻)
生蠔大大隻,超級重海水鮮味,好好食

🔻輕燒法國龍蝦仔配青檸辣汁(2隻)

🔻西班牙伊比利亞48個月風乾火腿伴金瓜

我哋揀咗龍蝦濃湯+匈牙利牛肉湯,我自己都有幾鍾意飲佢哋嘅龍蝦濃湯,佢哋呢啲絕對唔係現成叫貨嘅湯嚟嘅,飲得出佢哋呢啲係要自己煮架,望到上碟嘅時候都唔會絕對係出面飲開嘅龍蝦湯紅卜卜咁樣嘅,反而見到係會有啲蝦膏呀,啲湯係啡啡哋色嘅,味道完全係截然不同。
大佬就飲唔慣佢哋嘅龍蝦湯,佢比較喜歡匈牙利牛肉湯,我就會覺得呢款湯有啲似係羅宋湯咁樣,如果同龍蝦湯相比嘅話,我覺得佢有少少失色,中規中矩啦😊

🔻香煎格陵蘭野生比目魚扒配香草白酒忌廉汁👍
識我嘅人都知道我勁鍾意食魚🐟佢個比目魚扒做得超級好,魚皮煎到香香脆脆,入面嘅魚肉超級滑👍每一啖食起上嚟加埋個魚皮一齊食,啲魚油滲曬個嘴,真係超級好食🐟佢個汁係清清地,唔會話搶咗魚嘅鮮味✨

🔻西班牙伊比利亞黑毛豬架配蘋果紅酒燒汁
大佬最鍾意食啖啖肉,佢就揀咗黑毛豬,黑毛豬都唔鞋口,配上蘋果紅酒燒汁,入口少少甜甜地,好鬼醒胃🔥

🔻歐陸甜品
當晚嘅甜品就有來自英國嘅可麗露同西班牙芝士蛋糕,前者係做到外脆內軟,外層係有朱古力,入面個蛋糕係軟軟地🔥呢個甜品,我超級鍾意食❤️
西班牙芝士蛋糕外層有焦糖脆片,so far so good

🔻香檳黑松露煮南非五頭活鮑魚 $168
(呢個要額外加嘅, 唔跟menu)
聽講呢個都係佢哋主打菜式,所以就叫咗一份試下,一上枱已經索到好濃烈嘅黑松露嘅味道,鮑魚都好大隻,咬落去好彈牙配埋黑松露汁食一流👅💓

今次揀左最豐富既Dinner Set E $1088/ppl ❤️一共9個courses~~ 訂座滿$600 仲送香檳白松露菌煮南非五頭活鮑魚😍😍🌸 薄切北海道帶子Thin Cut Hokkaido Scallop Carpaccio第一道菜採用了新鮮日本🇯🇵帶子,用左黑松露調整醬油,配上中華海草,旁邊用了紅菜頭汁的啫喱,好健康清新❤️🌸 輕燒法國龍蝦仔配青檸辣汁Light Fried French Scampi with Lime Chili Sauce呢款味道似食緊泰式生蝦,廚師將法國🇫🇷龍蝦🦞輕燒形成半生熟狀態,好特別,好開胃~🌸 西班牙伊比利亞 48個月風乾火腿伴金瓜Spanish Iberían Ham 48 months with Cantaloupe伊比利亞火腿配清甜金瓜,一鹹一甜絕配喔😍🌸 燒法國煙鵪鶉肶伴焦糖蘋果Roasted French Smoked Quail Leg with Caramel Apple鵪鶉肶燒到外香內嫩,肉質嫩滑,配上焦糖蘋果,中和油膩感😋😋🌸 清酒黑松露蜜糖煮南非五頭活鮑魚South Africa Whole Live Abalone with

🌸 薄切北海道帶子

🌸 輕燒法國龍蝦仔配青檸辣汁

🌸 西班牙伊比利亞 48個月風乾火腿伴金瓜
伊比利亞火腿配清甜金瓜,一鹹一甜絕配喔😍

🌸 燒法國煙鵪鶉肶伴焦糖蘋果
鵪鶉肶燒到外香內嫩,肉質嫩滑,配上焦糖蘋果,中和油膩感😋😋

🌸 清酒黑松露蜜糖煮南非五頭活鮑魚
South Africa Whole Live Abalone with Sake Black Truffle Honey Sauce
醬汁完全唔會蓋過鮑魚鮮味😍火喉掌握得精準~

🌸 香煎鵝肝伴無花果芒果他他
Pan Fried Foie Gras with Figs Mango Tartar
小編同朋友本身唔食鵝肝,但呢間餐廳烹製到外面焦脆,入口即化,再配上芒果🥭他他和黑醋醬,配搭相得益彰🥰

🌸法式洋蔥湯 +$78
小編好想飲法式洋蔥🧅湯,忍唔住額外加一份🥰 果然好高質,湯係清甜,再配上烤焗香脆既蒜茸包❤️

🌸 鴛鴦湯 L ATLANTIS SOUP
( 意大利白松露忌廉湯 拼 龍蝦濃湯)
(Italian White Truffle Mushroom Cream Soup & Lobster Bisque)
呢款一次過滿足晒飲忌廉湯同埋龍蝦🦞湯既願望☺️ 忌廉湯充滿白松露香味,而龍蝦湯好鮮甜又唔會過鹹~

🌸 南太平洋鮮龍蝦(香蒜牛油焗 ) (450g)
Fresh South Pacific Lobster (Baked Garlic & Butter)
職員推介用香蒜牛油焗既烹調方式處理呢款龍蝦🦞~ 肉質結實啖啖肉😍 蒜茸唔會蓋過龍蝦鮮味,旁邊配了燒茄子🍆和南瓜🎃茸❤️

🌸 石鍋黑松露鰻魚炒飯 +$228
Black Truffle Pate with Eel Fried Rice in Hot Stone
飯粒分明,加上鰻魚汁,充滿日式感覺,而且石鍋夠熱,整到飯焦脆卜卜~

🌸 歐陸甜品 Dessert
好驚喜估唔到友人 @kinkiiic 提前為小編預祝生日🎂 甜品碟上用朱古力🍫寫上「Happy Birthday」,仲有3款甜點:Apple crumble、tiramisu、ice cream😍😍,大滿足喔❤️
2023-03-29 246 views
L’atlantis喺黃金泳灘😍喺餐廳行幾步就係沙灘Outdoor位置仲睇到日落㗎‼️環境優美舒適尊貴二人晚餐有前菜、餐湯、兩款主菜、甜品餐飲✨法國生蠔2隻Elegance No.1 🦪肉質肥美鮮甜,咬落爽口滑溜,海水味適中✨輕燒法國龍蝦仔配青檸辣汁2隻青檸辣汁好出色👍🏻酸而辣好開胃擺盤精緻吸引❤️ 龍蝦仔口感彈牙,鮮味濃郁椒鹽炸過龍蝦仔頭好酥脆🤤內有蝦膏香味突出✨西班牙伊比利亞 48 個月風乾火腿伴金瓜風乾期長達48個月嘅西班牙火腿味濃油潤甘香😋肉質結實配有最佳組合嘅哈密瓜💕鹹甜交集怡人🤭✨匈牙利牛肉湯+龍蝦濃湯匈牙利牛肉湯。濃郁蕃茄味,細滑香甜龍蝦濃湯。味道鮮甜,口感細膩綿滑✨法國特醇紅酒慢煮澳洲牛面頰膠質豐富嘅牛面頰👍🏻經慢煮後入口軟腍配上香濃紅酒肉汁,非常惹味配菜薯仔🥔好出色,外脆爽口✨西班牙伊比利亞黑毛豬架配蘋果紅酒燒汁黑毛豬架煎得好香口,肉嫩多汁黑毛豬架蘸有帶烏甜味嘅蘋果紅酒燒汁❤️令豬肉味更突出‼️✨甜品是日甜品係朱古力Baileys蛋糕同藍芝士蛋糕朱古力Baileys蛋糕。淡淡酒香味👏🏻忌廉細滑,甜而不膩藍芝士蛋糕。香濃芝士味道🤩奶香醇厚👍🏻口感綿滑喺OpenRice訂座滿$6
L’atlantis喺黃金泳灘😍喺餐廳行幾步就係沙灘
Outdoor位置仲睇到日落㗎‼️環境優美舒適

尊貴二人晚餐有前菜、餐湯、兩款主菜、甜品餐飲
✨法國生蠔2隻

✨輕燒法國龍蝦仔配青檸辣汁2隻
青檸辣汁好出色👍🏻酸而辣好開胃
擺盤精緻吸引❤️ 龍蝦仔口感彈牙,鮮味濃郁
椒鹽炸過龍蝦仔頭好酥脆🤤內有蝦膏香味突出

✨西班牙伊比利亞 48 個月風乾火腿伴金瓜
風乾期長達48個月嘅西班牙火腿
味濃油潤甘香😋肉質結實
配有最佳組合嘅哈密瓜💕鹹甜交集怡人🤭

✨匈牙利牛肉湯+龍蝦濃湯
匈牙利牛肉湯。濃郁蕃茄味,細滑香甜
龍蝦濃湯。味道鮮甜,口感細膩綿滑

✨法國特醇紅酒慢煮澳洲牛面頰
膠質豐富嘅牛面頰👍🏻經慢煮後入口軟腍
配上香濃紅酒肉汁,非常惹味
配菜薯仔🥔好出色,外脆爽口

✨西班牙伊比利亞黑毛豬架配蘋果紅酒燒汁
黑毛豬架煎得好香口,肉嫩多汁
黑毛豬架蘸有帶烏甜味嘅蘋果紅酒燒汁❤️
令豬肉味更突出‼️

甜品
是日甜品係朱古力Baileys蛋糕同藍芝士蛋糕
朱古力Baileys蛋糕。淡淡酒香味👏🏻忌廉細滑,甜而不膩
藍芝士蛋糕。香濃芝士味道🤩奶香醇厚👍🏻口感綿滑

喺OpenRice訂座滿$600
會送黑松露忌廉南非鮑魚😚
黑松露味香濃‼️南非鮑魚咬落煙韌彈牙
配上醇滑忌廉汁,食到停唔到口🤭
2023-03-20 162 views
最近去完黃金海岸影簕杜鵑花🌺,就係附近搵野食,發現沙灘旁邊開咗間海景餐廳😍就入去試吓~我哋叫咗個6 courses Set~前菜係薄切頂級生牛肉配柚子醋汁🍊牛肉好新鮮,加埋沙律菜和柚子醋汁🍊酸酸甜甜非常開胃清新🌱面頭仲有少少芝士🧀加添咗鹹香味~阿根廷紅蝦刺身🦐蝦肉非常爽彈,配埋青檸辣汁🌶️有啲似泰式生蝦咁惹味😋芝士蟹肉焗荷蘭大蘑菇🍄蘑菇好厚肉😍配上蟹肉、三色椒、薯蓉,口感好豐富😋面頭嘅芝士用火槍燒一燒,非常香口👍🏻匈牙利牛肉湯配蒜蓉包🥘牛肉湯肉味醇厚,加上雜菜熬煮出清甜味道,幾好味😋蒜蓉包一上菜已經好香😍攞上手仲係熱架❤️麵包外微脆內鬆軟,仲有好香蒜蓉香草味🌿好好食😋香草果仁焗紐西蘭羊鞍架🐑侍應推介我地叫7成熟,呢個熟度的確剛剛好,肉質好粉嫩👍🏻羊架肥瘦適中,羊味重但唔會覺得羶~面頭有啲香料加埋紅酒汁已經好夠味😋加少少薄荷醬比較香甜,如果配芥辣我就覺得太搶🤣配菜都有啲心思❤️清酒煮淮山,淮山爽口唔粉,帶有清甜味道👍🏻而酥皮紫薯,紫薯口感棉滑,唔會過甜~最後當然係食甜品啦~德國芝士蛋糕🧀口感軟滑,芝士味濃,內有少許提子乾,增加清甜味道~歌劇院朱古力蛋糕🍫既有朱古力味,亦有咖啡味☕️海棉蛋糕和mo

就入去試吓~

我哋叫咗個6 courses Set~

前菜係薄切頂級生牛肉配柚子醋汁🍊

阿根廷紅蝦刺身🦐
蝦肉非常爽彈,配埋青檸辣汁🌶️有啲似泰式生蝦咁惹味😋

芝士蟹肉焗荷蘭大蘑菇🍄

匈牙利牛肉湯配蒜蓉包🥘

香草果仁焗紐西蘭羊鞍架🐑

最後當然係食甜品啦~
歌劇院朱古力蛋糕🍫
既有朱古力味,亦有咖啡味☕️海棉蛋糕和mousse相間,加埋面頭朱古力醬,令蛋糕層次感豐富😍

食完真係好飽啊!環境舒適,而且職員服務態度好好,好留意食客嘅需要,值得一讚 👍🏻

*・゜゚・*:.。.☻.。.:*・☆・*:.。. ☻.。.:*・゜゚・*

#屯門美食 #屯門打卡 #屯門餐廳
2023-03-20 132 views
一直喺香港想搵啲高質西餐,今次慶祝日比我哋搵到間正嘢😍野食高質之餘,服務態度極好👍🏽侍應哥哥每一道菜都詳細介紹,對每一款菜式嘅食材都有好深入認識!抵讚!🔹法國Elegance No.1 生蠔喺一款好爽口嘅生蠔,鮮味同海水咸味都好充足!好新鮮👍🏽 🔹Set Dinner D (8 course) ——🔸 紐西蘭生鹿柳配柚子醋 第一次食鹿肉仲怕會有蘇味,點知肉類處理得好好,柚子嘅清新味夾埋鹿肉度好特別👍🏽—— 🔸 油甘魚芒果他他三文魚做他他就見得多,油甘魚做就比較少見!我個人鍾意油甘魚多啲,因為油甘魚肉質較實,咬落爽口彈牙,比三文魚滑嘟嘟更正,而且魚味更出😆—— 🔸 日本牡丹蝦配松露豉油 牡丹蝦新鮮!松露豉油好特別,第一次咁食👍🏽侍應哥哥話廚師有個配方調配哩個汁~—— 🔸 香煎北海道帶子配紅菜頭啫喱最愛嘅一碟頭盤😍帶子輕煎完、半生熟嘅帶子比全生嘅更加鮮甜!煎完都唔韌,入口感覺軟糯!紅菜頭啫喱好濃郁,好特別~—— 🔸 煎馬里蘭蟹肉餅配魚子醬第二愛嘅頭盤😆蟹肉餅嘅蟹肉勁多,啖啖都食到蟹肉!加埋咸鮮嘅魚子醬😍侍應哥哥仲話比我哋聽喺俄羅斯魚子醬!—— 🔸 匈牙利牛肉湯配蒜蓉包蒜蓉包好食!牛肉湯正常

🔹法國Elegance No.1 生蠔
喺一款好爽口嘅生蠔,鮮味同海水咸味都好充足!好新鮮👍🏽

🔹Set Dinner D (8 course)

——🔸 紐西蘭生鹿柳配柚子醋

—— 🔸 油甘魚芒果他他

—— 🔸 日本牡丹蝦配松露豉油

—— 🔸 香煎北海道帶子配紅菜頭啫喱

—— 🔸 煎馬里蘭蟹肉餅配魚子醬

—— 🔸 匈牙利牛肉湯配蒜蓉包
蒜蓉包好食!牛肉湯正常水平!下次想試下忌廉湯😆

—— 🔸 美國肩胛牛扒配紅酒燒汁
肩胛肉味濃郁,唔油膩,比較有咬口~我哋要medium rare,亦都煎得啱啱好👍🏽

—— 🔸 藍莓芝士蛋糕、心太軟配牛乳雪糕
唔鍾意甜品嘅我哋都大讚個朱古力心太軟😍有驚喜!唔太甜,但好濃郁嘅朱古力味👍🏽配咖啡同雪糕真喺一流😍

🔹黑松露忌廉煮南非鮑魚
好新穎嘅配搭,好少見鮑魚咁煮!侍應哥哥話喺南非五頭鮑魚👍🏽鮑魚煮得啱啱好熟,個汁較濃,但慢慢咀嚼依然食到鮑魚本身鮮味!(哩個喺OpenRice book枱送㗎😆大家就得訂座!)

🔹北海道帶子海鮮黑松露天使麵
帶子同樣好食,仲配有蝦同比目魚扒😮天使麵正常發揮👍🏽

五星推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度好,侍應用心有耐性👍🏽
環境寧靜舒適,可以揀室外或室內,室外望海灘有日落景😍
材料高質新鮮,唔喺用雪藏海鮮👍🏽
擺盤超靚超用心,好似藝術品咁😍

如果喺附近staycation又唔想食酒店餐廳,可以嚟呢度試吓!
Anniversary
  • 輕煎帶子
  • Crabmeat  cake
這間餐廳的位置非常容易尋找我到達的時候還趕上了日落時分情不自禁你唱了一句夕陽無限好 只是近黃昏〰︎✍🏻💭真心不騙的食評✎ 香檳黑松露煮南非五頭活鮑魚 $168垂涎的鮮美和豐富的膠質 令口感鮮美豐富醬汁偏向似奶油質地味道非常濃郁推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎晚餐 Set Dinner A $298秘制三文魚凱撒沙律整體感覺 清新又爽口三文魚肉質鮮美 口感柔軟有火腿乾的鹹香和芝士的濃郁味道匈牙利牛肉湯湯汁是以番茄 紅椒為主還加入了香草 辣椒 牛肉粒入口後能感受到豐富的香氣和層次香煎伊比利亞黑豚扒配蘋果燒汁黑豚扒口感豐富 肉質鮮美肉質細嫩 油脂豐富 蘋果燒汁味道獨特抹茶紅豆芝士蛋糕質地柔軟 濕潤 入口即化餐茶選擇了英式茶推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡✎晚餐 Set DinnerB $378法國鵝肝慕絲多士鵝肝和多士完美融合中間加入甜紅菜頭 層次分明香草蒜茸牛油焗法國田螺牛油、香草和蒜茸完美搭配焗烤出的法國田螺肉質彈牙風味獨特 口感細膩意大利白松露忌廉湯湯汁口感柔滑 綿密香氣撲鼻 味道濃郁烤美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁牛扒肉質鮮嫩 多汁香氣四溢、色澤誘人紅酒燒汁味道濃郁 酒香十足適合喜愛牛肉的人士

這間餐廳的位置非常容易尋找

法國鵝肝慕絲多士
鵝肝和多士完美融合
中間加入甜紅菜頭 層次分明

香草蒜茸牛油焗法國田螺
牛油、香草和蒜茸完美搭配
焗烤出的法國田螺肉質彈牙

適合喜愛牛肉的人士品嘗

巴黎圈泡芙
外皮酥脆 內餡柔軟
口感豐富 層次分明
經典的法式甜點,美味可口
奶油 杏仁 巧克力醬簡直是絕配

咖啡
凍咖啡的賣相有漸變效果
推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

2023-03-09
Birthday
入屯門食飯試一試呢間餐廳 因為一早book定左 所以黎到就好快可以坐低 。平日星期3 都差唔多full哂 係outdoor 仲有d位可以walk-inMenu 好多選擇 Staff既service估唔到咁好 見我哋心大心細咁,好有心慢慢問我地今日想食d咩 再提議菜式俾我地  環境都ok,如果唔係我地去果日有D凍,都想坐outdoor望下沙灘好有feel咁。 我地總共叫左1打生蠔(食左6隻之後真係好鐘意,又唔貴,就再order咗多round ) + 2 個主菜(三文魚扒北海道帶子、M7和牛西冷)+ 朱古力心太軟。法國生蠔好新鮮,必叫。因為有幾款,我哋叫咗staff推介,果然好好食; 三文魚熟度啱啱好,估佢唔到咁嫩,調味都正;200幾蚊呢個質素和牛西冷5成,個人鐘意食生啲,加埋側邊啲肥,夾埋一齊食好滿足,不過如果味再重啲,就仲好。其實我地2個人最後仲order左1個心太軟甜品不過掛住傾計無影到相配雲呢拿雪糕,中和咗朱古力(不過本身都唔係好甜,因為係濃嗰隻高級朱古力味)已經諗住下次約多幾個朋友再黎過 可以試多啲野,有驚喜的餐廳

法國生蠔好新鮮,必叫
。因為有幾款,我哋叫咗staff推介,果然好好食;

已經諗住下次約多幾個朋友再黎過 可以試多啲野,有驚喜的餐廳
No.1法國生蠔
澳洲M7和牛西冷
  • 新鮮生蠔
  • 烤澳洲M7和牛西冷配黑松露紅酒燒汁
2023-03-02 169 views
老公揀左你地為我地結婚14周年紀念晚餐地方,一入到去感覺好浪漫🤭叫餐價錢適中優惠👍🏻服務態度一流🤗仲逐樣介紹同會問下你味道如何、生蠔邊款好食⋯⋯我叫個份牛扒要3成熟,一泥到一睇😙絕對係3成冇失望,因為好多西餐廳都會煮到over cook老公叫黑豚肉😯好好食味道同質感係會令你:yumm yumm 🤤講真樣樣都好味🤤👍🏻我仲讃下老公😂😂14年最好最抵讃就係今日🤣食物好好食🤤環境一流😍最後仲送咗個甜品比我地☺️非常感謝你地😊我哋會再泥幫襯😎
講真樣樣都好味🤤👍🏻
我仲讃下老公😂😂14年最好最抵讃就係今日🤣
食物好好食🤤環境一流😍
最後仲送咗個甜品比我地☺️
非常感謝你地😊
我哋會再泥幫襯😎
💖L’atlantis (屯門)✨屯門青山公路18咪半黃金泳灘 〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️我男朋友過幾日就同屋企人去旅行啦,留低我一個人喺香港🇭🇰第一次體驗long D之前食返餐好嘅紀念一下,估唔到佢咁細心識得揀一間咁Chill嘅餐廳🍴我哋6點多就坐低咗差唔多時間職員就會提我地去室外睇日落🌄,好靚好有feel😍-晚餐 Set Dinner A $298秘制三文魚凱撒沙律🥗:呢一個凱撒沙律入邊加入左芝士、火腿乾、麵包粒同埋唔同嘅沙律菜。我自己覺得幾特別嘅原因係因為佢哋嘅三文魚唔係用煙三文魚,係用咗刺身三文魚即刻高級左🥰而且入邊嘅芝士粒增加咗鹹香味,令到個沙律我同我男朋友秒速食完。匈牙利牛肉湯🍲:呢個匈牙利牛肉湯有少少香辣嘅味道,而且有牛肉碎。飲落去辣辣地嘅惹味。香煎伊比利亞黑豚扒配蘋果燒汁🐷:超級超級好味道!我冇諗過豚肉可以咁好食!我真係冇誇張,餐廳嘅職員推介我哋叫七成熟😍識落口真係好腍好腍,好重肉味。我最鍾意就係佢哋嘅蘋果燒汁,甜甜哋好夾個豚扒。抹茶紅豆芝士蛋糕🧀:我自己幾鍾意呢個蛋糕,因為唔會話有好苦澀嘅抹茶味,反而係淡淡的。English Tea🫖:飲品我就叫咗英式茶

💖L’atlantis (屯門)
✨屯門青山公路18咪半黃金泳灘

-晚餐 Set Dinner A $298

English Tea🫖:飲品我就叫咗英式茶解解膩。

-晚餐 Set DinnerB $378
法國鵝肝慕絲多士🥪:第一次見鵝肝切成片狀,中間搭配紅菜頭絲舖係多士上,鵝肝嘅味道好香濃。

香草蒜茸牛油焗法國田螺🐌:田螺超級好味!香草同埋蒜蓉嘅味道調校得,剛剛好唔會太鹹。我自己幾鍾意下面個蒜蓉,好重奶香。

意大利白松露忌廉湯🍲:我平時都幾怕飲黑松露蘑菇忌廉湯,因為覺得佢個蘑菇味好難入口。但係呢度淨係有白松露同忌廉嘅味道,我又覺得OK。

烤美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁🥩:我哋揀咗五成熟,所以扒仲會呈現嫩粉紅色😍,呢個係我見過烤得最好嘅牛扒,因為成日叫5成都會變咗7成,但係呢個真係啱啱好。

巴黎圈杏仁泡芙🍩:外面嘅泡芙皮酥脆,中間有杏仁夾心,甜甜地不會太膩。

Coffee☕️:飲品就叫咗一杯凍咖啡,估唔到仲有少少漸變效果可以睇吓。

-香檳黑松露煮南非五頭活鮑魚🐚 $168
我見到隔籬枱叫呢一個,所以我哋都叫咗一份。好香好香好香黑松露嘅味道!而且鮑魚都幾大隻,咬落去好彈牙,鮮味十足。

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-02-28
$350 (Dinner)
2023-02-24 171 views
其實大西北有好多正野,今次黎到一間超有情調嘅餐廳,位於沙灘旁邊,環境優美,可以一邊聽住海浪聲 🌊一邊嘆美食🥰餐廳有不同嘅Dinner set提供,搭配各有不同,我地叫左Set A和B,有前菜、熱盤、餐湯、主菜、甜品和飲品。🌟Set A $298🔸 秘制三文魚凱撒沙律🥗份量不少,三文魚同蔬菜好新鮮,麵包粒乙好脆口👍🏻🔸 匈牙利牛肉湯🥄類似羅宋湯,不過就無咁酸,而且有不少牛肉粒,旁邊的蒜蓉包都好香脆。🔸 香煎格陵蘭深海比目魚配白酒香草忌廉汁 塊魚皮煎得非常焦脆,而魚肉好香滑,火候控制得啱啱好,配埋個忌廉汁無得頂💯🌟Set B $378🔸 法國鵝肝慕絲多士一大片鵝肝,搭配脆脆多士,底下仲有啲烤吐司麵包,底下有啲紅菜頭絲,酸酸甜甜好開胃😙🔸 香草蒜茸牛油焗法國田螺有3大粒田螺,香草🌿牛油超香,👱🏼‍♀️覺得下面嘅焗薯蓉係最好食🤣🔸 意大利白松露忌廉湯忌廉湯好香濃,帶點淡淡松露味,飲落好滑溜。🔸 香草果仁焗紐西蘭羊鞍架配露絲瑪莉紅酒汁羊架🐏叫左5成熟,一上枱就見粉紅粉嫩嘅顏色,邊邊仲沾有果仁碎,完全無羊羶味,肉質都好冧唔靭,餐廳仲提供薄荷醬、芥末醬,3枝羊架份量都不少,而且味道都一流😋🔸 甜品擺盤

🌟Set A $298
🔸 秘制三文魚凱撒沙律🥗
份量不少,三文魚同蔬菜好新鮮,麵包粒乙好脆口👍🏻

🔸 匈牙利牛肉湯🥄

🔸 香煎格陵蘭深海比目魚配白酒香草忌廉汁

🌟Set B $378
🔸 法國鵝肝慕絲多士

🔸 香草蒜茸牛油焗法國田螺

🔸 意大利白松露忌廉湯
忌廉湯好香濃,帶點淡淡松露味,飲落好滑溜。

🔸 香草果仁焗紐西蘭羊鞍架配露絲瑪莉紅酒汁

🔸 甜品
擺盤好有心思,有馬卡龍同咖啡蛋糕🍰唔會太甜,為呢餐帶來完美嘅句號。

🔸飲品
我地叫左熱檸茶同熱檸水,驚喜係佢檸檬係另上,而且飲完仲可以refill,唔經唔覺就食左3個鐘。

總的來說,非常滿意呢一餐,有海景氣氛好,而且職員好友善又勤快,差唔多每度菜式都有主動換晒碟同餐具,除左地點稍為偏遠,食物、服務同價錢都無得輸,非常推介俾情侶們👩🏻‍❤️‍👨🏻

#foodie_couple_sm_816
探朋友嚟開屯門,想行吓海灘放鬆下,Openrice search 到呢間餐廳,見近就去試試。午市Lunch Set選擇都幾多,最平$88,以呢個望海景嚟講,性價比真係高,估唔到見到有唔少一人嚟食飯,可能地方較大,空間感夠,比起商場餐廳都會較舒服。喺到享受下Me Time都唔錯。叫咗個西班牙豬背骨,Lunch Set 包前菜沙律、是日餐湯+蒜蓉包)、餐飲。沙律好新鮮,薯仔好食,放埋一齊好夾是日餐湯係蕃茄湯,唔會太酸、太甜,都ok配埋蒜蓉包,即刻冇咁餓豬背骨,燒得啱啱好!基本上一切,就成舊肉起咗出嚟肉質好嫩,bbq汁都啱啱好,有入到味 旁邊嘅配菜都算唔錯,可以令我食哂。總括,食物質素好,推介豬背骨👍🏻,平日去食個Lunch Set,望下海,食下嘢都幾舒服員工服務幾好。地方大,有室內、室外。下次可以再嚟,天氣好坐下室外試下晚餐。

沙律好新鮮,薯仔好食,放埋一齊好夾

是日餐湯係蕃茄湯,唔會太酸、太甜,都ok
配埋蒜蓉包,即刻冇咁餓

豬背骨,燒得啱啱好!基本上一切,就成舊肉起咗出嚟
肉質好嫩,bbq汁都啱啱好,有入到味
旁邊嘅配菜都算唔錯,可以令我食哂。
豬背骨

2023-01-27
$188 (Lunch)
豬背骨
同朋友行到沙灘邊咁啱見到呢間餐廳就果斷入去坐低飲杯嘢環境好舒服我哋坐室外都唔算好大風咁岩係下午茶時段選擇都多由於我哋食完午餐太飽所以只叫咗兩杯茶同埋一個甜品甜品同一杯茶係set令一杯茶就單點好適合傾計!
同朋友行到沙灘邊

甜品同一杯茶係set
令一杯茶就單點

好適合傾計!
2023-01-02 492 views
身住大西北,想搵一間小型但寧靜既西餐食下,話晒係新一年既開始。餐廳主打套餐形式由3百幾至尊貴既7百幾都有。我一家三大一細,叫幾隻生豪及3個套餐就已經夠晒。坐低第一樣野就當然叫野飲,野飲價錢合理。平平地叫左一支Prosecco,襯5隻法國Gillardeau. Ok, 正常。平日有生蠔拼盤會抵食D. 套餐包幾款小食,蚧肉磨菇好鮮甜,阿根廷蝦都好食。經理話最貴個餐既牡丹蝦仲好食。下年搵到再食貴D啦。😁一家人都鐘情steak, 三個主菜都是牛排。廚師切成兩塊將肥呀根呀都除去。小朋友可以一份食晒。有重碳燒香味,幾好味。最驚喜係甜品,擺盤靚之餘,味道係超正。首推萍果撻配Vanilla雪糕。員工超友善,當日無限時,慢慢飲下傾下計又食下,好快就食咗3個鐘。飯後到旁邊行下沙灘浪漫下。情侶客,家庭family gathering 都幾fit.鐘意吹下海風又呼吸下可以坐外邊對海灘吹吹風。評分90/100。

西餐
2023-01-01
$500 (Dinner)
西餐
2022-12-16 482 views
8年前二人拍拖時去過一次,今年結婚5周年紀念,帶上小朋友一齊重遊舊地👨‍👩‍👧平日晚上8點到達,只有數枱客人,臨近沙灘,環境安靜,氣氛很好🥂侍應見到我有小朋友,立即將大人餐具換成小朋友餐具,有時會同小朋友傾計,全部侍應都對小朋友好友善☺️Set Dinner由$298-$1088,好多選擇,我們大人點了一份Set A & Set B,另加了兩隻生蠔,然後再點一個卡邦尾意粉比小朋友食。經Open Rice預約,滿$600再送香檳黑松露菌煮南非五頭活鮑魚,今餐總數大約$1000,有鮑魚,鵝肝,生蠔食,CP值都好高👍🏻

香檳黑松露菌煮南非鮑魚
生蠔
香草果仁焗羊鞍
卡邦尼意粉
2022-11-23
$500 (Dinner)
Anniversary
香檳黑松露菌煮南非鮑魚
生蠔
香草果仁焗羊鞍
卡邦尼意粉
  • 黑松露菌煮南非鮑魚
2022-11-21 713 views
今個月是母親生日月,正日當天我們一家人去了這間位於黃金海岸泳灘旁的法國菜餐廳慶生,由於這裡的人流不算多,加上窗邊位接近海邊,讓這頓晚餐吃得很舒適~ 𝙸𝚗𝚜𝚝𝚊𝚐𝚛𝚊𝚖: 𝚔𝚊𝚛𝚔𝚊𝚛.𝚛𝚎𝚌𝚘𝚛𝚍𝚎𝚛^ 香檳黑松露菌煮南非五頭鮑魚^ 法國生蠔 𝐸𝑙𝑒𝑔𝑎𝑛𝑐𝑒 & 𝑂𝑠𝑡𝑟𝑎 𝑅𝑒𝑔𝑎𝑙晚餐屬於𝐹𝑖𝑛𝑒 𝐷𝑖𝑛𝑖𝑛𝑔,共有6款𝑆𝑒𝑡 𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟選擇,我們分別點了3份𝑆𝑒𝑡 𝑑𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 𝐴及3份𝑆𝑒𝑡 𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 𝐶,兩者的頭盤、湯和主菜的款式各有不同:^ 𝑺𝒆𝒕 𝑫𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝑨秘制三文魚凱撒沙律法國洋蔥湯¹杳煎格陵蘭深海比目魚配白油杳草忌廉汁²香煎伊比利亞黑豚扒配蘋果燒汁^ 𝑺𝒆𝒕 𝑫𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝑪 (6 𝐶𝑂𝑈𝑅𝑆𝐸𝑆)薄切美國頂級生牛肉配柚子醋汁阿根廷紅蝦刺身配青檸辣汁芝士蟹肉焗荷蘭大蘑菇意大利白松露菌湯 ,匈牙利牛肉湯/龍蝦濃湯烤澳洲 MB4+和牛肉眼扒配紅酒燒汁個人十分推薦在這裡慶生,首先如訂座時表明有人生日,在上甜品的同時會送上一客心太軟,另外惠顧滿$𝟔𝟎𝟎亦會送一客鮑魚,另外食物和服務質素也不錯,家人表示吃得開心,讓負責找餐廳的我倍感安慰🫂𝙸𝚗𝚜𝚝𝚊𝚐𝚛𝚊𝚖: 𝚔𝚊
𝙸𝚗𝚜𝚝𝚊𝚐𝚛𝚊𝚖: 𝚔𝚊𝚛𝚔𝚊𝚛.𝚛𝚎𝚌𝚘𝚛𝚍𝚎𝚛

^ 𝑺𝒆𝒕 𝑫𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝑨
¹杳煎格陵蘭深海比目魚配白油杳草忌廉汁
²香煎伊比利亞黑豚扒配蘋果燒汁

烤澳洲 MB4+和牛肉眼扒配紅酒燒汁
^ 𝑺𝒆𝒕 𝑫𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝑪 (6 𝐶𝑂𝑈𝑅𝑆𝐸𝑆)
芝士蟹肉焗荷蘭大蘑菇
意大利白松露菌湯 ,匈牙利牛肉湯/龍蝦濃湯

甜品及心太軟

𝙸𝚗𝚜𝚝𝚊𝚐𝚛𝚊𝚖: 𝚔𝚊𝚛𝚔𝚊𝚛.𝚛𝚎𝚌𝚘𝚛𝚍𝚎𝚛
➪ 𝐿’𝑎𝑡𝑙𝑎𝑛𝑡𝑖𝑠, 𝑇𝑢𝑒𝑛 𝑀𝑢𝑛, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔
香檳黑松露菌煮南非五頭鮑魚
法國生蠔