2023-04-06
大佬成日放假可以陪我玩🤩所以早排我帶咗大佬去入咗屯門又食好西😊👍順便入去個沙灘fing下😙👐今次帶我大佬去食法國菜,fine dining 👅其實如果天氣好嘅話去到應該可以睇到日落,可惜嗰排成日都落雨,我去個日就睇唔到喇😅不過坐户外就環境都幾好,幾好view ,情侶之間有人拍下拖都唔錯🌟果晚我哋就叫咗個尊貴二人套餐 $988 for 2:🔻法國生蠔(2隻)生蠔大大隻,超級重海水鮮味,好好食🔻輕燒法國龍蝦仔配青檸辣汁(2隻)其實食落口呢唔係話好辣,作為頭盤嚟講其實都幾醒胃嘅,幾惹味🌶️龍蝦好彈牙,同好重椒鹽味,蝦殼內外都有味,做得幾好嘅🤩😙🔻西班牙伊比利亞48個月風乾火腿伴金瓜近來都比較鍾意食Parma Ham,以前比較唔鍾意食係因為佢哋嘅火腿好鹹,但如果做得好嘅餐廳,絕對冇呢個問題啦💓佢哋嘅火腿唔係話好乾嗰隻,入口濕濕地,配埋哈密瓜嚟食,一極棒🔥🔻四款湯可以選擇:匈牙利牛肉湯/意大利白松露忌廉湯/龍蝦濃湯/法國洋蔥湯 我哋揀咗龍蝦濃湯+匈牙利牛肉湯,我自己都有幾鍾意飲佢哋嘅龍蝦濃湯,佢哋呢啲絕對唔係現成叫貨嘅湯嚟嘅,飲得出佢哋呢啲係要自己煮架,望到上碟嘅時候都唔會絕對係出面飲開嘅龍蝦湯紅
果晚我哋就叫咗個尊貴二人套餐 $988 for 2:
🔻法國生蠔(2隻)
生蠔大大隻,超級重海水鮮味,好好食
🔻輕燒法國龍蝦仔配青檸辣汁(2隻)
🔻西班牙伊比利亞48個月風乾火腿伴金瓜
我哋揀咗龍蝦濃湯+匈牙利牛肉湯,我自己都有幾鍾意飲佢哋嘅龍蝦濃湯,佢哋呢啲絕對唔係現成叫貨嘅湯嚟嘅,飲得出佢哋呢啲係要自己煮架,望到上碟嘅時候都唔會絕對係出面飲開嘅龍蝦湯紅卜卜咁樣嘅,反而見到係會有啲蝦膏呀,啲湯係啡啡哋色嘅,味道完全係截然不同。
大佬就飲唔慣佢哋嘅龍蝦湯,佢比較喜歡匈牙利牛肉湯,我就會覺得呢款湯有啲似係羅宋湯咁樣,如果同龍蝦湯相比嘅話,我覺得佢有少少失色,中規中矩啦😊
🔻香煎格陵蘭野生比目魚扒配香草白酒忌廉汁👍
識我嘅人都知道我勁鍾意食魚🐟佢個比目魚扒做得超級好,魚皮煎到香香脆脆,入面嘅魚肉超級滑👍每一啖食起上嚟加埋個魚皮一齊食,啲魚油滲曬個嘴,真係超級好食🐟佢個汁係清清地,唔會話搶咗魚嘅鮮味✨
🔻西班牙伊比利亞黑毛豬架配蘋果紅酒燒汁
大佬最鍾意食啖啖肉,佢就揀咗黑毛豬,黑毛豬都唔鞋口,配上蘋果紅酒燒汁,入口少少甜甜地,好鬼醒胃🔥
🔻歐陸甜品
當晚嘅甜品就有來自英國嘅可麗露同西班牙芝士蛋糕,前者係做到外脆內軟,外層係有朱古力,入面個蛋糕係軟軟地🔥呢個甜品,我超級鍾意食❤️
西班牙芝士蛋糕外層有焦糖脆片,so far so good
🔻香檳黑松露煮南非五頭活鮑魚 $168
(呢個要額外加嘅, 唔跟menu)
聽講呢個都係佢哋主打菜式,所以就叫咗一份試下,一上枱已經索到好濃烈嘅黑松露嘅味道,鮑魚都好大隻,咬落去好彈牙配埋黑松露汁食一流👅💓