2020-08-25 511 views
the food is actually not bad. However it is definitely not worth waiting half an hour just for a Kong Pao chicken takeaway. the staff would offer zero help but just tell you to keep waiting. To be honest there isn’t that many people under this pandemic situation. Even if they do have way too many orders, they should have informed customers in advance.
TakeAway
2020-08-23 4975 views
平價米之蓮3星~鐘意食粵菜嘅要嚟試~午餐時間,都有唔少客人午餐選擇都幾多,好岩我呢啲鐘意食酸酸辣辣嘢嘅人所有午餐都有配沙律菜同熱茶沙律菜好新鮮而熱茶係羅漢果茶,飲完喉嚨好舒服🌠酸菜魚 $88 轉配薯粉$8有辣度選擇,今次要咗小辣湯底魚湯夠濃,但酸味就唔太夠,酸菜又唔係好多魚夠嫩滑,而且無骨,最岩我呢啲懶人😄食酸菜魚當然係配薯粉,煙煙靭靭靭咁,不過薯粉係另上,如果直接加係酸菜魚到會更好!🌠川式麻辣雞 $62 轉土豆粉 $8我幾鐘意呢隻川式麻辣雞隻辣味~小小麻小小辣啲雞真係好嫩滑無肥膏~而且無骨😏土豆粉個口感幾有驚喜除咗煙煙韌韌仲好彈牙!除麻辣一流😜🌠爽清麻辣魚皮 $40呢碟小食係香港唔係好多地方有得食,一見呢到有必叫!麻麻辣辣嘅感覺再配好爽口嘅魚皮,食得好過癮😜大廚係整嘅時間控制得好好,保存到魚皮嘅爽口,唔會煮太耐而韌!勁推薦😻🌠向爽脆海蜇 $30海蜇夠爽口彈牙,但個汁就比較酸同咸比較普通~
平價米之蓮3星~
鐘意食粵菜嘅要嚟試~

午餐時間,都有唔少客人
午餐選擇都幾多,好岩我呢啲鐘意食酸酸辣辣嘢嘅人

所有午餐都有配沙律菜同熱茶
沙律菜好新鮮
而熱茶係羅漢果茶,飲完喉嚨好舒服

🌠酸菜魚 $88 轉配薯粉$8

有辣度選擇,今次要咗小辣
湯底魚湯夠濃,但酸味就唔太夠,酸菜又唔係好多
魚夠嫩滑,而且無骨,最岩我呢啲懶人😄

🌠川式麻辣雞 $62 轉土豆粉 $8

我幾鐘意呢隻川式麻辣雞隻辣味~小小麻小小辣
啲雞真係好嫩滑無肥膏~而且無骨😏

土豆粉個口感幾有驚喜
除咗煙煙韌韌仲好彈牙!除麻辣一流😜

🌠爽清麻辣魚皮 $40

呢碟小食係香港唔係好多地方有得食,一見呢到有必叫!
麻麻辣辣嘅感覺再配好爽口嘅魚皮,食得好過癮😜

🌠向爽脆海蜇 $30

海蜇夠爽口彈牙,但個汁就比較酸同咸
比較普通~

2020-08-09 932 views
因為我朋友好鍾意食酸菜魚,見到有報道介紹,立即去幫襯下。餐廳環境非常細,枱櫈位置都好逼夾。見到大廚同客人交談下,應該係大廚自立門戶開嘅餐廳。兩個人,其實叫唔到好多嘢,張枱亦都冇位。先叫酸菜魚再追加萵筍 $198+$12熱辣辣酸菜魚,夠酸少少辣,可以連湯都飲埋,香港好多地方都係少少酸味無咩辣,魚嘅份量都唔少,好滑。其實酸菜魚一到張枱已經冇位放其他食物,食完之後個肚仲有少少空位,叫咗個糖醋麵。糖醋麵$68價錢都非常合理,但可惜只係一邊脆,令一面完全冇煎炸過食到最尾,餐廳已經坐滿人,冷氣唔夠好熱由於地方都算偏僻,要經過再去都幾難😅總括嚟講價錢非常合理
因為我朋友好鍾意食酸菜魚,見到有報道介紹,立即去幫襯下。

餐廳環境非常細,枱櫈位置都好逼夾。

見到大廚同客人交談下,應該係大廚自立門戶開嘅餐廳。

兩個人,其實叫唔到好多嘢,張枱亦都冇位。
先叫酸菜魚再追加萵筍 $198+$12

糖醋麵$68
價錢都非常合理,但可惜只係一邊脆,令一面完全冇煎炸過

食到最尾,餐廳已經坐滿人,冷氣唔夠好熱
由於地方都算偏僻,要經過再去都幾難😅
總括嚟講價錢非常合理
阿叔👨🏾一向都唔太好辣,不過唯獨 - 酸菜魚🐟。幾年前喺深圳食過,食邊間已經唔記得😅,不過一定唔係太二,因為太二等極都等唔到!😫 .之前留意到傳媒報導📰呢間中菜館,主理人大有來頭,佢喺一位兩度為一間中菜館拎到米芝蓮三星🌟嘅大廚👨🏼‍🍳,宜家自立門戶開咗呢間川菜館,主打平食酸菜魚🐟。的而且確呢度嘅菜式價錢非常親民,午市套餐都只不過$52起,已經包埋白飯🍚、沙律同健康茶水🍵。.#招牌老壇酸菜魚($88),既然打正旗號做主打,一場嚟到唔係唔叫呀嘛😙!呢度嘅魚尚算嫩滑,唔易散開;魚湯濃郁👍🏽,夠酸但可惜略嫌未夠麻辣香,建議餐廳喺湯中加埋米線或者薯粉,唔好另上,咁樣一齊食就更好味😋!講真,以呢個價錢嚟講,份量都算唔錯,味道雖然中規中矩,不過嚟到都可以一食!😛.#自信口水雞($62) 🐔,辣汁味道幾好,送飯一流,可惜雞肉就好嚡,麻麻地!相比起酸菜魚,呢個就有啲失望喇!😅
2020-07-13 819 views
試業期間某雜誌介紹,大排長龍,外賣了酸菜魚午餐,夠酸夠辣,飲得出新鮮魚湯魚片做,十分抵食。隔了一個月,今次係堂食,魚湯質素下降,功力小了5成,最大問題係冷氣熱到無開咁,不知是否故意,隔離幾枱客戶都叫店員開大冷氣,店員說很抱歉已是最大然後其他客人就叫凍飲品(餐其實包了一杯熱茶)今日三十三度,餸菜多以辣為主,我碗酸菜魚有一大碗熱湯,食咗幾啖已經成身汁,熱到扣曬分等冬天無咁熱先會再黎食環境裝修其實唔錯。
等冬天無咁熱先會再黎食
環境裝修其實唔錯。
2020-07-13
$100 (Lunch)
2020-07-09 666 views
酸菜魚只有酸味又冇花椒油的香味跟深圳太二都冇得比了,魚皮是一包包貨的,不算是新鮮魚皮,而麻辣牛脷有點似豬脷的感覺⋯⋯麻辣醬麻麻地。其他都覺得普通,希望有侍改進吧。檸檬薏米水淡到冇味。就好似檸檬加水。還有這個時間竟然沒有台與台的隔離,有點危險⋯⋯係呢個疫情。希望跟進一下。服務是沒有問題的。
酸菜魚只有酸味又冇花椒油
$300 (Last Night Supper)
2020-07-08 774 views
今日系中環九如坊發現開左間川菜餐館,第一時間系網上search下咩料,原來師傅大有來頭,系米芝蓮食府做過,自家醃製酸菜加上魚骨湯底,生魚系每日新鮮生劏,睇到已經口水直流,於是相約同事去潮聖一下。門面寛濶,有幾張大餐牌放系門口,方便等位嘅時候睇定食咩好入面樓底頗高,有類似燈籠嘅裝飾,西式中帶點中國色彩。坐低後侍應先奉上一杯羅漢果茶,一碟菜絲沙律。招牌酸菜魚,無理由吾食呀!湯底有薄片蘿蔔,酸菜,湯底酸中帶辣,可自由選擇辣度,生魚好滑,好新鮮魚腐海鮮泡飯,超多🦑,鮮味十足口水雞嘅靈魂就系個汁,呢個汁辣度適中土匪豬扒,夠乾身,吾鞋同事見到有糯米酒供應,於是叫左一杯品嚐,佢話都容易入口,帶點甜味。所有餸都有跟一碗白飯,有少量紅米系入面,整體不錯,美中不足系樓底太高,所以冷氣有點不足

門面寛濶,有幾張大餐牌放系門口,方便等位嘅時候睇定食咩好

入面樓底頗高,有類似燈籠嘅裝飾,西式中帶點中國色彩。

坐低後侍應先奉上一杯羅漢果茶,一碟菜絲沙律。

魚腐海鮮泡飯,超多🦑,鮮味十足

口水雞嘅靈魂就系個汁,呢個汁辣度適中

土匪豬扒,夠乾身,吾鞋

2020-07-06
$80 (Lunch)
  • 口水雞
2020-07-06 505 views
今日去九如坊睇完醫生見對面有間新開四川菜主打嘅店,即是call同事過嚟試~不過我喉嚨有啲唔舒服唔敢食辣有啲失望,唯有食魚腐海鮮湯飯~好彩味道都唔錯,1個同事食酸菜魚跟飯,另一個同事就食酸辣魚片泡飯再加一杯糯米酒我試了一件酸菜魚味道真的唔錯魚好滑又入味.,同事未食完已經說明天lunch再過來試其他,午餐每人會跟一客麻醬菜絲沙律羅漢果茶就任飲,選擇種類真的唔少要試齊都要好幾日,不 過我地明天應該會試口水雞……整體味道好食不過冷氣就差少少尤其食辣野希望可以改善一下
整體味道好食不過冷氣就差少少尤其食辣野希望可以改善一下
2020-07-04 393 views
之前食過一次lunch, 味道不錯。所以今次食晚飯,見價錢合理。當晚一行7人,叫了酸菜魚,辣子雞,干鍋豬大腸,宮保蝦球,蒜蓉萵筍絲,蔥油雞,焗魚腸,蔥油撈面,宮保雞丁,味道不錯,尤其是它們主打菜酸菜魚,真的很好味,飲得出是香濃魚湯。可惜自帶酒水要收一百元一瓶,食完才知已太遲了,成張單最貴是開瓶費,仲要係自己開的😑😤,侍應沒有提點,只是好緊張我地用它們的開瓶器,原來是計算我們開瓶費,勁中伏。原本千幾埋單變相二千幾,勁唔抵食,服務一般,座位都有點迫。再好食既食物都不及服務既態度,希望餐廳正視這問題。
之前食過一次lunch, 味道不錯。
所以今次食晚飯,見價錢合理。
其實光顧這間餐廳幾次才決定出食評。分別在不同日子嘗試過同一款菜式。水準偏向穩定有水準,川系菜式有微調酸辣度而迎合香港人口味,如果要嘗試正宗川味最好下單時說明。主打川系菜式《酸菜魚》《辣子雞》兩味菜式都可以還原到川系菜的麻,辣,鹹,鮮。我個人喜歡麻味,所以由其覺得他們做的麻香味做得好到位,炒出麻香味之餘又食不出焦苦味,證明師父炒辛香料功力到家。魚湯味道鹹鮮清香,多喝一點也不會有口渴感覺,我估計沒有添加多餘師父料。試完川菜後,再嘗試其他粵系菜式,一道《焗魚腸》已經俘虜我的味蕾,要知道這味菜雖然材料簡單,但製作費時費功夫,現在還能食到如此足料,賣相飽滿既焗魚腸真係難得,我也返食兩、三次。另外還有幸試了一味避風塘炒軟殼龍蝦,真係驚喜十足,避風塘炒料乾身香口,完全體現師父炒功,龍蝦鮮味可口,整隻連殼食甚為有趣。其他菜式就留白讓大家自己品嚐...

主打川系菜式《酸菜魚》《辣子雞》

其他菜式就留白讓大家自己品嚐...
辣子雞
蔥油雞
焗魚腸
頭抽雞煲
避風塘炒軟殼龍蝦
煮野食既人几叻都好, 沒有好既服務配合, 都無辦法令一間餐廳提升級數。 廚房啲人辛辛苦苦煮野食,前面啲人卻幫你倒米, 客人除左食味道都會食感受, 如果沒法給客人一個愉快的就餐經驗, 几好食都係假。 蓉玥就係甘既情況。
2020-06-24 594 views
月頭睇咗某報紙嘅報導,見到介紹酸菜魚,咁搵日約埋同事就過嚟食。某個平日嘅晏就,唔駛等位直接入坐,但需要搭枱。第一次嚟,目標明確,我要試酸菜魚!88蚊個套餐,加咗枝檸檬薏米水,齊頭$100,冇加一!先嚟個沙律,冇咩特別!檸檬薏米水,唔甜,夠味,隱約食到檸檬,好健康,飲得出係自家制!酸菜魚,嗌咗小辣,夠晒酸,魚冇乜骨,酸菜夠酸,份量充足,似大陸食嘅酸菜魚,夠正宗。d湯好好飲,一d都唔湯,夠酸夠辣,我拎埋嚟撈飯呢間嘅冷氣好似唔多夠,堂食環境好一般!前日又買外賣返公司食,但外賣盒又收3蚊,真係進退兩難
某個平日嘅晏就,唔駛等位直接入坐,但需要搭枱。
第一次嚟,目標明確,我要試酸菜魚!
88蚊個套餐,加咗枝檸檬薏米水,齊頭$100,冇加一!

先嚟個沙律,冇咩特別!

呢間嘅冷氣好似唔多夠,堂食環境好一般!
前日又買外賣返公司食,但外賣盒又收3蚊,真係進退兩難
2020-06-21 571 views
Once in a while we need something to spice up a little. 🥵😋:4.5 💸: HK$80 pp1.The Sichuan spicy fishDon’t freak out 🌶Their ‘spicy’ leans toward the mouth-numbing spicy. Its soup also hits the right sour and spicy note.2. Mouth-eatering chicken in chili sauce ~Perfect slow-cooked chicken with tender texture and excellent Sicchuan style mala flavor. Its Chinese name (Kou Shui Ji) literally means “Saliva Chicken” which certainly conveys the appeal of this classic dish.中國近代文人郭沫若在他的詩詞《賟波曲 》曾寫:「少年時代在故鄉四

😋:4.5 💸: HK$80 pp

1.The Sichuan spicy fish

中國近代文人郭沫若在他的詩詞《賟波曲 》曾寫:「少年時代在故鄉四川吃的白砍雞,白生生的肉塊,紅殷殷的油辣子海椒,現在想來還口水長流……。」所以一句饞涎掛嘴的「口水」,形容得很生動,就叫口水雞。
2020-06-16 787 views
看見有些介紹這間餐廳的報道,打電話想預約位,但不接受,所以便約同事早些去排隊。12:00pm到達,排第一的隊,眼見有熟客不用排隊便自己找位子坐低了,我們等了30分鐘才有四人枱,門外已長長的人龍想試新嘢。坐低便立刻點食物,四個人點了五個午餐來試。我們點了兩客招牌酸菜魚配土豆粉,一客招牌酸菜魚配米線,一客口水雞配白飯及酸菜牛肉配薯粉。飲品今天只得桂圓紅棗茶及山楂羅漢果,我們各自點了一支飲。首先上菜的是一客招牌酸菜魚配土豆粉及口水雞配白飯,而其他的人全部等了45分鐘,還沒有東西吃。我們四個人吃這兩個套餐。訪問曾經說口水雞是用走地雞,有點兒失望。除了肥之外,肉質比較嚡,味道還可以。招牌酸菜魚他們是用生魚片的,略帶多魚骨,還是覺得桂花魚比較夾酸菜魚這個餸。味道都ok! 等了45分鐘,其他的酸菜魚套餐並沒有來,我們已不停追樓面不下數十次,可惜沒有一位可以幫到我們。試業當中,略帶點混亂。我們只可以取消,因實在等得太耐。失望而回!
山楂羅漢果
口水雞配飯
招牌老彈酸菜魚
酸菜牛肉配薯粉
酸菜牛肉配薯粉
2020-06-13 852 views
第一次食完一間餐廳咁想寫食評早兩日喺 fb 見到有米芝蓮大廚開餐廳,重點係我最愛嘅酸菜魚,立即約朋友去試,打電話時已告知 fully book, 但接電話位小姐同我講佢哋好多都 book 6:30 我地可以試下八點幾過去,咁我當然好乖咁去 wak in 啦,去到同佢地講,佢地就話幫我安排一下,等一陣,果然等咗5-10分就可以坐底,環境幾靚,食物價錢都幾抵食,我地1男4女叫咗勁多野食,小碟好好味,酸菜魚我地叫1-2人份量,加多咗酸菜同寛粉,真心好高質素,我食過嘅酸菜魚頭三甲,自家制酸菜啱我胃,寛粉煙韌好味不粉不爛,基本無剩,但我個人比較想要食中,大辣,不過一班朋友食,當然要小辣怡情啦,蓮藕苗酸酸爽脆,開胃,萵筍絲爽辣不油,大腸有驚喜,香,麻,辣都好平均,麻婆豆腐反而唔太驚喜,偏濃味,唔叫白飯就唔太建議叫,炒蜆新鮮野味,椰菜花同手撕包菜比較遲黎同咸,每碟只食1/3就放棄,輕微漏單,最後無食到口水雞同回鍋肉我地叫咗4個甜品之後,每位都送咗一客冰粉,平日我唔食出買嘅桂花冰粉,但呢個我好鍾意食有提子乾同花生,有咬口,正! 不過另外四個甜品真心失望,全部炸嘅都炸唔透,唔夠乾身,紅糖糍粑油淋淋,流心
第一次食完一間餐廳咁想寫食評
我地叫咗4個甜品之後,每位都送咗一客冰粉,平日我唔食出買嘅桂花冰粉,但呢個我好鍾意食有提子乾同花生,有咬口,正! 不過另外四個甜品真心失望,全部炸嘅都炸唔透,唔夠乾身,紅糖糍粑油淋淋,流心丸過甜,炸香蕉感覺唔係香蕉,鮮奶卷無乜紅豆亦無鮮奶香…… 始終炸得唔夠已經係敗北……
另外仲有叫咗兩支蘋果醋同奶茶,都係$1072
確實好抵食,我會為咗酸菜魚再去食,同試下其他食物,但今次有食過嘅其他,我應該不再試

值得一讚,服務好,笑容親切,同客人有互動,有說有笑,非常好
2020-06-13
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)