2014-10-21 4148 views
來過這店幾次, 以西餐廳來說, 質素同價錢兩者皆可以平衡, 這天跟少婦A來到上址, 餐廳內客人不多,訂了生蠔六只, 蠔來自New Zealand , 平時沒有經常吃生蠔, 只有一些很概括嘅認識, 當天嘅New Zealand蠔size算是幾大隻下了, 亦幾爽口不咸!少婦A熱烈推介嘅大蜆忌廉湯, 湯底係一個有甲殼類嘅湯底, 加些淡忌廉入去口感必然滑, 蜆的SIZE同想像中的”大”有距離, 但蜆肉都有鮮味嘅,蘑菇忌廉湯就比較上茶餐廳FEEL, 湯底應該加了生粉水去推, 在成品上求其瀨上忌廉作裝飾之用,前菜有鵝肝多士& 粟米生菜沙律, 多士切得過薄, 鵝肝亦只是一般般啦, 沙律更是沒有什麼可觀性,主菜: 羊扒三件, 煎得香口的, 但由於比較薄,內部有點全熟, 旁邊嘅芝士薯茸只作裝飾之用,厚切黑毛豬扒, 好厚好大件, 肉質比一般的結實之外多一點肉味, 但因為是豬肉的關係煎後顏色不什漂亮! 伴碟嘅烚蔬菜/ 焗芝士薯塊跟羊扒的一樣,法式油封鴨脾, 感覺像一般的鴨脾, 未有食到鴨脾肉的稍稍鬆散且濃濃的鴨騷味, 由於這菜原本是用鴨油陳封一小段時間所以鴨肉帶一點經過長時間發酵出來的味道是必須的, 鴨皮帶
羊扒三件
厚切黑毛豬扒
法式油封鴨脾, 感覺像一般的鴨脾, 未有食到鴨脾肉的稍稍鬆散且濃濃的鴨騷味, 由於這菜原本是用鴨油陳封一小段時間所以鴨肉帶一點經過長時間發酵出來的味道是必須的, 鴨皮帶一點脆口肉質亦見肉汁, 只能說是一般吧!而伴菜的巴馬火腿捲青露荀,倒有點劃蛇添足!
油封鴨脾
甜品的”心太軟加一球雲尼拿雪糕”心太軟是可以的, 巧克力蛋糕的內部夠流心, 雪糕球更加沒有得要求了,
心太軟加一球雲尼拿雪糕
2014-09-09
$330 (Dinner)
羊扒三件
2014-09-30 3393 views
這裏最吸引我的地方,就是主菜的款式跟一般中價西餐廳與別不同,除了較大路的西冷扒外,這裏還有羊鞍及首次嚐到的黑毛豬扒。當侍應問我要幾成熟時,我因為有點訝異而呆了二秒鐘,然後猶猶豫豫地答道:「九成吧﹗」當時內心還在奇怪著:豬肉也能生吃嗎?細想之下,風乾黑毛豬肉火腿不也是生吃的嗎?無論如何,總算學多一點點,看來真要多努力鑽研有關飲食和不同菜式的資料了。細看餐牌,豬柳原來並非用上最頂級的西班牙黑毛豬肉,而是DUROC紅毛豬,也有可能是混種的黑毛豬肉,但是首次吃黑毛豬柳扒,口感是前所未有,因為油花真的比普通豬肉細密,柔軟而多汁,聽說最上等的黑毛豬是自然放養,且以橡果餵飼,故此肉質往往滲出天然的橡果香氣。是次吃的黑毛豬雖不是最高級別的,但也感受到大自然的陣陣果香,相信以小紅莓調製的醬汁是關鍵所在;而且豬柳肉質甘甜柔軟,完全沒有粗糙纖維,每口都細密腍滑,是全新的味覺享受。說完最滿意的主菜,話說回來,前菜和甜品是極需加以改進的地方。首先沙律拿出來時樣子豪不討好,好像胡亂在碟上放上些西生菜和數粒粟米似的,賣相儼如廉價茶餐廳食品;而且是預先做好擺放在冰櫃裏好一段時間,冷冰冰的,味道和口感自然不好了。餐湯還
Grilled Spanish ''Duroc'' Pork Loin Steak with Cranberry Gravy, Potatoes and Vegetables
豬柳肉味濃而軟滑
餐湯還好,內裏有不少西蘭花茸,忌廉湯味道也濃郁香滑,加上嫩滑的蛋白花,是有心思水準之作。
$17 Mini Apple Crumble
可是另加$17的甜品就令人不太滿意。雖是熱騰騰即叫即做的,但是做不到香脆微焦的效果,面上的餅碎口感不佳,中間的蘋果也是硬硬的,感覺是有點馬虎或是未夠水準。
麵包籃內有兩款麵包,蒜蓉包和法包都頗新鮮,伴麵包的白芝士醬也值得欣賞,挽回不少分數。餐飲方面選了熱情果茶,果香既清新提神,也能幫助消化,對我來說比喝咖啡或奶茶更可口健康。
Hot Passion Fruit Tea
友人的主菜幾乎被冷落了。其實水準也不錯,海鮮的味道融入了意大利飯中,醬汁也不會過膩。鮮蝦尤其彈牙肥美,而意大利米也煮得剛好,粒粒煙韌細緻。唯一要挑剔的是蘆筍的纖維略粗糙,稍微破壞了口感。
Rissoto with fresh shrimps, squid, fresh asparagus
2014-09-24
$123 (Lunch)
  • Grilled Spanish ''Duroc'' Pork Loin Steak with Cranberry Gravy Potatoes and Vegetables
2014-09-09 3073 views
經過灣仔,想食麵/意粉就諗住去試間拉麵,差唔多到嘅時候見到呢間餐廳,見到餐牌價錢ok就諗住試吓… 唉叫咗個set lunch,Entree 要沙律,main就叫咗個龍利魚配龍蝦汁意粉。個沙律,hea到原全覺得似前一日預多咗份量,原碟入雪櫃跟住原碟拎出嚟,除咗個dressing。個main,兩件魚"林"到呢,sorry,並唔係讚,只不過未可以用"pat"嚟形容。個汁非常咸,配菜有兩隻無味蝦(其實可能我要跟點汁食),最後我浄係食咗d意粉。餐飲要咗杯咖啡,可以。但係要嚟"不"brown sugar隻"更"就唔知幾耐無洗過食完忍唔住上嚟睇吓,睇完簡介呆咗兩秒... 其實見佢都做咗都一段時間,點解唔好好哋整個menu,而用膠file套住呢?間餐廳咁多布,感覺唔似洗得密。仲有開頭少人嘅時候,嗰兩位waitress... 嘈到令我以為自己置身於X島茶餐廳,唔傾計就沉醉於智能手機嘅世界中... D態度同唔狠做無分別抵唔抵食,並唔係只用價錢嚟行量

抵唔抵食,並唔係只用價錢嚟行量
Type of Meal
Lunch
2014-06-30 3597 views
Steak要求 medium, 燒出來都算合格. 不過肉似乎雪了一段久遠的時間, 肉香盡失.油鴨腿, 油係油的, 但係吾太香.心太軟, 可能係做得最好的一道. 似樣的作品總結:食物尚可,服務ok價格合理但是坐在靠檣位置真係有D痕!可能係地鋪, 又好多布(2層枱布,無窗靠檣位又要有窗簾)老老實實,一係吾整,整就清潔D!冼密D!另外, 如果定位做一間西餐廳, 而不是快餐店或Canteen, 建議用小小錢換過D 膠File 菜牌.
油鴨腿, 油係油的, 但係吾太香.
心太軟, 可能係做得最好的一道. 似樣的作品
2014-06-20
$280 (Dinner)
2014-05-09 3894 views
事先聲明,我是La Bon's Cafe的舊客,意謂由船街,到佢發大左上樓變成富麗堂煌的大La Bon's Cafe,到現在佢回到平淡(之前應該是業主迫遷吧) ,她一直是我深深愛上的La Bon's Cafe愛上她的原因,主要是對食物的誠意和堅持,食物中上,價錢一直維持在"抵食" 水平。打開餐牌,你會驚訝為何西餐、灣仔區仍然有叫主菜架十零廿蚊有一個好味到暈的心太軟!!這麼多年來,我起碼叫過15次或以上的心太軟,沒有一次是失望而回的!什至試過在灣仔正村壽司(現已結業,等佢重開呀) 吃過晚餐,下大雨仍要走過來叫飯後甜品心太軟!好誇張喇!至於心太軟有幾好味,每次都是即叫即焗的,(沒有問過店主,但相信是自家製而不是叫貨的),朱古力的流心配冷冷的云呢拿雪糕,好味!滿足!其他的主菜,9成不會叫你失望而回的,特別是黑毛豬扒,我吃了好幾次,每次都是非常滿意的。還有其他餐前小吃,例如是鵝肝多士,黑松露薯條,都是非常美味的前菜!至於服務方面,人手是長期不足的,現址小店非常擠迫,滿座是的確不太舒服,太吵了!可幸是,我跟老公大人仍在拍拖是La Bon's Cafe是上樓大舖之時,現在少少老夫老妻,兩個為食的人

必食心太軟
前菜︰鵝肝多士
麵包也很好味
可幸是,我跟老公大人仍在拍拖是La Bon's Cafe是上樓大舖之時,現在少少老夫老妻,兩個為食的人,"為食"行先,談情行後,小店仍能滿足所望。

好希望La Bon's Cafe keep 住水準,畢竟她是我最喜愛的飯堂之一喇!

Other Info. : 大廚(老闆?)偶爾會行出來傳菜,即使客滿好多追單,印象之中他很少燥底的,臉上常有淺笑的。用心經營的小店,在連鎖店的追擊下,豈何不支持一下呢?
2014-04-11
$120 (Dinner)
必食心太軟
前菜︰鵝肝多士
麵包也很好味
2014-03-12 3912 views
喱間搬過幾次都有去過…第一間位於船街,係一間用心經營既小店, 特別係佢既蠔湯,每次就算要加錢都飲,午餐晚餐都好好味!第二間搬左去合和對面,大間好多,裝修都講究左,當然價錢都相對貴左啦!食物質素都 OK…第三間搬左去現址,見好耐都幫襯過就去會佢一會…Set Lunch 轉蠔湯加$45都轉,因好懷念佢地既蠔湯…蠔就係蠔,不過個味似蠔豉多啲…我地一行4人,點左3個 lunch sets  + 個 a la carte帶子意大利飯(lunch set) - 好咸帶子意大利粉(lunch set) - 味道唔夠,要自已加鹽同黑胡椒先至好食啲羊扒 (lunch set)- 有3件,中規中矩 (幾個中叫做最好食)Carbonara (a la carte) - 汁還汁, 掛唔到上啲麵度 (船街時係好好食既)
喱間搬過幾次都有去過…

帶子意大利飯(lunch set) - 好咸
2014-03-09
$100 (Lunch)
2013-12-30 3133 views
自從上次吃過這裡的黑毛豬念念不忘後,我經常都想再來這裡吃黑毛豬。奈何嘗試訂過很多次都滿座。那當然對它的期望很大吧!而今天又想吃,隨意地打去看看運氣,竟然有位!到達後,只有兩枱客。心裡都猶豫了一下,真的要吃嗎?看看門外的餐牌沒有加價啊!湯有點糊口,蘑菇味一般。法包不再是熱的,也不太軟。主菜仍是點了黑毛豬。黑毛豬豬肉煎至五成熟(沒有問我要多少成),有很多血水滲出,但感覺有點硬。肉的脂肪太多,佔了約六成。切了肥肉後剩下不多了。飲品,是茶餐廳貨色。另外,隔離枱是一個二十多人的派對。有數位女仕在高談闊論,十分吵耳。店主給人半包場沒有問題,但請你先在訂位時問問我們是否介意。而且枱和枱的通道很窄,隔鄰的女仕撞了我很多次,侍應的碟不斷在我頭上舉過。其中一位女侍應更把她的手放到我的褸上。結賬時女侍應不但完全沒有笑容,更把信用卡的存根跌了到地下,到十多秒後才有反應,最後連一句對不起也沒有。

湯有點糊口,蘑菇味一般。法包不再是熱的,也不太軟。

飲品,是茶餐廳貨色。

2013-12-21
$162.8 (Dinner)
Christmas
2013-10-16 2543 views
第一次食覺得幾好, 不過叫左6隻蠔其中一隻唔新鮮其它野大致ok, 值得再食唔太鍾意佢d野要左加錢右加錢, 例如轉龍蝦湯又幾廿蚊, 轉煎鵝干又幾廿蚊~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~第二次食小心左, 生蠔每隻聞清楚無味先食, ok唔知係咪呢段期間食過其它有比較(2個月左右)食物差左少少但係都可以甜品係心太軟都幾好不過服務態度差左就係真既短期內唔打算再去價錢同質素都算成正比, 如果你唔洗轉野
第一次食覺得幾好, 不過叫左6隻蠔其中一隻唔新鮮

其它野大致ok, 值得再食

第二次食小心左, 生蠔每隻聞清楚無味先食, ok

唔知係咪呢段期間食過其它有比較(2個月左右)

食物差左少少但係都可以

甜品係心太軟都幾好

不過服務態度差左就係真既

短期內唔打算再去

價錢同質素都算成正比, 如果你唔洗轉野

2013-09-17
$500 (Dinner)
2013-09-27 2163 views
趁打完風即刻去食!咁就唔洗等位喇如果唔係 平時應該最少要等15分鐘認真 真係非去不可!!(我個人認為適合年輕情侶去)佢既價錢唔算平 但絕對係抵食物質素超級高100多元就可以食到5星級既食物!每次去食唔同既野 但都冇一次失望過!推介!羊鞍入味!口感亦好!連旁邊既薯菜都唔馬虎!!唔會話一PAT糊仔咁-_-有質感 亦好有著仔味 而非胡椒/味精味超重APPLE CRUMBLE都係必食!!佢上面D CRUMBLE真係脆咖!!!!!!入面仲要粒粒果肉 外脆內軟夾埋食真係冇得彈呀(仲要好似$2X ONLY! XD)
趁打完風即刻去食!咁就唔洗等位喇

如果唔係 平時應該最少要等15分鐘

認真 真係非去不可!!
(我個人認為適合年輕情侶去
佢既價錢唔算平 但絕對係抵
食物質素超級高
100多元就可以食到5星級既食物!
每次去食唔同既野 但都冇一次失望過!

推介!
羊鞍
入味!口感亦好!
連旁邊既薯菜都唔馬虎!!
唔會話一PAT糊仔咁-_-
有質感 亦好有著仔味 而非胡椒/味精味超重
APPLE CRUMBLE都係必食!!
佢上面D CRUMBLE真係脆咖!!!!!!

入面仲要粒粒果肉 外脆內軟夾埋食真係冇得彈呀

(仲要好似$2X ONLY! XD
$100 (Lunch)
  • APPLE CRUMBLE
2013-07-24 1507 views
餐廳附近的環境實在令人有點卻步,餐廳的斜對面就是交加里垃圾收集站。由於位處橫街,門前行人路也十分窄。這裡附近可泊車在星航資訊中心停車場,可是停車場內要入車升降機,車位也很少。晚上這裡附近少了IVE及附近小學的學生,更有一種杳無人煙的感覺。走進餐廳內彷如隔世,輕輕推開玻璃大門之後,白色的桌椅盡在眼前,在白色的窗簾配上明亮的天然光的映襯下,使人心情輕鬆愉悅,彷彿身處高級食府(自我幻想及陶醉中 )。這麼的午餐由$88+10%起,包餐湯或沙律、主菜及餐飲。建議如果午市想吃甜品,要早點下單了。甜品製作時間要二十至三十分鐘。如不要甜品,上菜時間約十分鐘。 蘑菇湯一直以來,我都盡量避免蘑菇湯或是有忌廉的東西,我總是不喜歡那很膩的感覺。這裡只有一款湯可供選擇,沙律份量亦很少,唯有無奈地接受吧!這裡的蘑菇湯面層有一條忌廉,忌廉頗為滑溜,意外地不覺得膩,也沒有糊口的感覺。再者,湯的蘑菇味濃厚,蘑菇也切成小粒增加口感,層次也很豐富。 法包籃這裡的法包有一種新鮮出爐的感覺,姑勿論它是否翻熱,現在很多餐廳連翻熱這基本功也不願意去做。法包表面有些粉狀,不是脆得會成一塊塊脆片的那種,內裡軟軟的。 黑毛豬配菠

蘑菇湯

法包籃

黑毛豬配菠蘿汁
主菜點了黑毛豬。黑毛豬豬肉質找到平衡結實及腍的平衡點。煎至Well done也不覺得硬。肉味也濃而不膩。份量也很厚身,份量充足。菠蘿汁亦能令完整個主菜更開胃。可是,肉的比例偏多,而且缺乏了一些澱粉質,如果能配飯或意粉或薯茸會更佳。
黑毛豬配菠蘿汁

Apple Crumble (午餐+$15)
本來想試這裡著名的心太軟,可是要加$28,實在高於我放在午餐的預算了。
迷你版蘋果烤酥餅碎份量很少,配上肉桂粉的糖煮蘋果味道很香軟,吉士醬亦做得很到家。酥餅碎亦出色。
Apple Crumble
熱檸檬茶
檸檬茶味不太濃,杯子也是偏小的。檸檬茶的檸檬也很新鮮。消滯的熱檸檬茶,不失為此餐畫上圓滿的句號。
2013-05-02
$124.3 (Lunch)
Apple Crumble
在網上發現這店在灣仔區輾轉經營過不同地點, 從外面看鋪面裝飾估計價錢會更高,但其實又是那麼平易近人, 當然以這價位在灣仔區還是會找得到的類似的西餐廳, 在跑完馬拉松的下午到來上址, 時已近兩點, 客人算是9成滿的了, 客人以一家大細又或者單獨一人的居多, 這店地方很四正除咗地處後街之外, 回說食物, 餐牌上選擇也頗多, 雖然都是那些一般的材料, 但起碼她要準備好這麼多嘅材料, 蒜茸麵飽兩片, 都算香脆的, 湯亦只是一般啦, 主菜:Spanish Doroc Pork Chop西班牙豬扒肉質唔太硬口感適中, 都屬於厚切嘅, 有豬肉味沒什麼人工氣味, 個黃梅汁做得偏甜, 可能這區的客人比較嗜甜的汁醬, Ahbel Hair with BB scallop , blk truffle BB帶子黑松露煮天使麵, 炒麵功力OK, 但超細粒的帶子實在唔多, 黑松露更加觸摸唔到, 其實心裡有数, 食100蚊個餐點提供黑松露? 黑松露油都有困難啦! 寫落餐牌度主要作用只係填補一些空位, 話有都係得啖笑啫, 咖啡或茶都OK的, 可以接受就當日睇,廚房內廚師似乎不多, 待應生也只有兩個女生做晒,尤其是午餐
蒜茸麵飽兩片, 都算香脆的, 湯亦只是一般啦
咖啡或茶都OK的, 可以接受
就當日睇,廚房內廚師似乎不多, 待應生也只有兩個女生做晒,尤其是午餐時段都幾踢腳下,服務質素無法太高要求了,
2013-02-24
$108 (Lunch)
2013-03-14 798 views
一直都好掛住以前La Bons Brasserie (舊址於Garden East 2樓) 既心太軟.. 一年多前知道佢地熬唔住貴租要搬, 直到今日先至有機會黎探下我親愛的La Bons心太軟! 首先送黎既麵包, 軟法包好香軟, 塗上軟滑既淡牛油更加好味, 蒜蓉多士就一般了。是日餐湯係西蘭花湯, 賣相一般, 味道都唔算突出。另外點了一客遠近弛名既鮮蠔湯, 男朋友覺得好鮮味, (我怕腥, 試左一啖, 真係好腥 ><)。煙三文魚凱撒沙律, 因為係海鮮餐包埋的, 都係普普通通啦, 點都要食d菜既.. 香煎鵝肝多士, 唔錯唔錯, 鵝肝底下既醬汁清甜得黎帶少少果香味, 唔清楚係咩醬, 總之好味。 主菜就係呢份海鮮配意粉, 有魚子醬帶子、虎蝦、煎魚 & 焗蠔。意粉硬度適中, 伴有幾塊魷魚圈, 唔錯唔錯。最後, 每人一個regular size既心太軟伴雪糕。呢度既心太軟係我食過最好食的! 一界開, 裡面熱騰騰既朱古力漿隨即湧出來, 伴一啖Dryer's vanilla 雪糕, 真係不得了 每一口朱古力蛋糕都又香又濃, 甜而不膩, 100分!最後, 要講講新舖既環境, 佢雖然位於橫

是日餐湯係西蘭花湯, 賣相一般, 味道都唔算突出。
每一口朱古力蛋糕都又香又濃, 甜而不膩, 100分!
最後, 要講講新舖既環境, 佢雖然位於橫街窄巷入面, 但星期一晚飯時段都八成入座, 好明顯都係熟客支持者。而家個舖位細左, 樓面得番一個女仔, 佢做野快手快腳架。始終呢度係行大眾化路線, 都唔會似高級西餐廳咁serious。只係枱與枱之間有點兒太近, 聽到隔離枱既談話, 會嘈左少少既。
2013-03-11
Anniversary
  • 鮮蠔湯
2013-01-28 571 views
由在橫街的時候, 便讓它的食物, 尤其甜品心太軟吸引。當朋友再次帶我到餐廳時, 才知道它搬到另一個地方,直到今天, 再次由友人領著我回到新生la bon's.新店沒有了舊店的高級餐廳淡漠, 有點回歸橫街時的溫馨親切, 味道也回到最初, 讓我念念不忘.每次來到餐廳都必點的, 除了甜品 - 心太軟, 就是這個白汁煮蜆, 選用的蜆, 味鮮且有湯匙般大隻, 每隻都煮剛剛好, 像是半熟一樣,白汁有少少酒香味之外, 更有菇味, 每次都希望伴著意粉或飯吃。牛柳牛味香濃嫩滑, 熟度也和我們的要求一樣, 不會過熟, 伴著入味薯蓉, 一流半熟的帶子和可口的墨汁, 好味最後, 是mini心太軟, 每次的流心都讓人嘆為觀止, 加上雪糕後, 中和了它的甜味, 作為飯後甜品, size實在剛剛好!!!期待下次再去吃時, 水準還是沒變吧!!!
由在橫街的時候, 便讓它的食物, 尤其甜品心太軟吸引。
當朋友再次帶我到餐廳時, 才知道它搬到另一個地方,
直到今天, 再次由友人領著我回到新生la bon's.

新店沒有了舊店的高級餐廳淡漠,
半熟的帶子和可口的墨汁, 好味
最後, 是mini心太軟, 每次的流心都讓人嘆為觀止,
期待下次再去吃時, 水準還是沒變吧!!!
2012-09-02
$150 (Dinner)
  • 白汁煮蜆
2013-01-15 349 views
我算得上是個超級為食的人,即使一個人的午膳,也希望嚐嚐好的,貴一點也不要緊!畢竟受惠的,還是自己的肚皮罷了,計較什麼呢?南瓜湯 --- 南瓜味濃,也算滑溜,假如再多放一些淡忌廉口感更佳!餐包有兩款:法包和蒜茸多士,很奇怪!近期的蒜茸多士竟帶有一點咖喱味! 但尚算美味友人的主菜,也是我必點的主菜之一,牛扒 7 分熟,做得還不錯,伴碟的瓜菜薯茸也很好吃! 日本小帶子 BB 蜆肉黑松露天使麵 --- 餐牌上說約有十多粒小帶子,但上桌時發現帶子可不少!幾乎每一口意粉可配上一兩粒帶子,松露香氣即稍遜,但整體來說,味道還不錯!友人的甜品,偷吃了一口 --- 美味!我心愛的朱古力心太軟伴雪糕,心太軟夠流心,十分滿足!
但尚算美味
友人的甜品,偷吃了一口 --- 美味!
我心愛的朱古力心太軟伴雪糕,心太軟夠流心,十分滿足!
2013-01-14 162 views
此餐廳未搬至現址前試過並覺得不錯, 最近因慶祝紀念日到此店晚餐, 想與另一半重溫當年的味道. 當晚未有訂位, 侍應表示5-10分鐘後有位, 示意我們在門外等候. 約10分鐘後有人結賬離去, 我們入內就座.一坐低第一個感覺係搬後店面細了很多, 給人少許侷促的感覺, 但由於對食物質素有期望, 所以速速看了menu(其實在門外等位時都大約望了一下menu), 向侍應要了一客黑豚扒set(包湯及飲品), 另叫了一碟cabonara再加一個salad.等了約5分鐘麵包先到(有蒜蓉包和白麵包每樣兩塊), 麵包夠熱和新鮮, 不錯.食麵包中途salad和湯都到了, 是日餐湯是蕃茄湯, 湯頗有蕃茄味, salad則是數片生菜加粟米粒及水蜜桃及少許沙律醬, 生菜和粟米夠新鮮, 配上沙律醬不錯, 水蜜桃則似罐頭.湯喝了一半, 突感口裏有硬物, 吐出來發覺是金屬碎屑, 於是告之侍應, 該女侍拿了金屬碎屑說會轉告同事然後走開了. 我們當然停止食用以策安全. 等了一陣, 該女侍並未向我們作出任何交代, 亦未有致歉. 之後她見我們喝剩湯, 問明我們不要後就收走.隨後兩個main course也上了, 這次食物正常,

隨後兩個main course也上了, 這次食物正常, 但cabonara汁較稀, 黑豚扒則造得不錯.

飲品叫了熱朱古力, 也屬正常.

除了金屬碎屑事件外, 我們也留意到樓面人手不足, 大部份時間只有一名女侍(另一名女侍在餐廳最旺時收工離開了), 要一名貌似洗碗的南亞阿姐出樓面幫手傳菜及收拾(也是該阿姐問我們要什麼飲品).

另由於店面較細, 枱與枱之間的距離稍近, 而用餐下半部由於鄰桌幾名女孩談話聲較大, 當店內人客同時交談時比酒樓有過之而無不及, 故另一半也不願多作逗留, 吃完就怱怱結賬走人.
Other Info. : 雖然餐廳想營造高級氣氛, 但由於先天環境所限, 如想追求浪漫情調或和另一半靜靜傾計, 就不建議到此店, 另服務真的有很大進步空間. 如對環境和服務無要求則不妨一試.
2013-01-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
Anniversary