2019-07-02 163 views
生日蛋糕一個款悶悶地,公司多人多意見,決定買個「六六無窮」比壽星仔去到見到放滿唔同嘅蛋糕,mini size好過癮,總共有成十四款咁多tiramisu又吸引,又有新口味檸檬蜂蜜多到我都花多眼亂,同事推介藍梅北海道芝士~比較特別就係竹炭芝麻芝士同SAKE~不過到最後只可以揀6款,要取捨下本來我地想配個朱古力生日牌,點知個牌重大過個蛋糕怕佢承受唔到就轉左個循環用嘅膠插牌~一樣都咁靚~每個蛋糕插一支蠟燭壽星仔表示好高興
生日蛋糕一個款悶悶地,
公司多人多意見,
決定買個「六六無窮」比壽星仔

去到見到放滿唔同嘅蛋糕,
mini size好過癮,
總共有成十四款咁多

tiramisu又吸引,又有新口味檸檬蜂蜜

多到我都花多眼亂,
同事推介藍梅北海道芝士~

比較特別就係竹炭芝麻芝士同SAKE~
不過到最後只可以揀6款,要取捨下

本來我地想配個朱古力生日牌,
點知個牌重大過個蛋糕

怕佢承受唔到就轉左個循環用嘅膠插牌~
一樣都咁靚~每個蛋糕插一支蠟燭

壽星仔表示好高興

今日提早同老豆慶祝父親節,諗緊買咩比佢慶祝時,記得上年買過呢間既蛋糕,都幾好味,同埋款式又多,所以決定即日去睇下有咩揀,洗下錢去到原來即買得既成個蛋糕既款得幾款,大家想試d鐘意既款用黎慶祝,最好早一兩日打去預訂左先而細個d既cup cake款式就多好多,如果細細地都岩就唔洗上網睇定個日除左有我買個個柚子芝士蛋糕外,仲有英國伯爵茶同濃厚雙重朱古力,佢地d蛋糕全部賣相都好吸引,其實都好想試朱古力個個,好繽紛好多層次感覺,不過最後揀左日本柚子芝士蛋糕以蛋糕黎講的確整得好出色,呢款佢係海棉年輪蛋糕,蛋糕鬆軟,唔算多cream, 芝士味又唔會太膩,食落帶每啖帶點檸檬、柚子既清新香味,而佢cream入面仲混入左柚子果肉,而馬卡龍亦好鬆化,加上賣相靚靚,整體來說都幾高質。如果真係想買蛋糕慶祝,講真比多百幾蚊,已經唔洗食聖安娜同美心個d普通野,所以大家有機會都可以試一下

2019-06-02
$350 (Tea)
2019-06-01 155 views
自從屋企人有好多疾病都想買一個蛋糕給健康版的蛋糕,呢間的蛋糕一直以少甜、少糖又少忌廉完全適合我的選擇。適逢侄仔又生日,點都要買個靚靚蛋糕開心下。中環有很多各色各樣的蛋糕店,此店就係最熱賣的蘋果店隔黎相當方便。店鋪細小並不大,只有一個玻璃櫃存放蛋糕。有迷你的戚風、原個蛋糕、細小蛋糕都有,總有一款岩口味。一早預訂了15cm 原個來自日本柚子蛋糕 $360;平時都係比較少見所以決定一試。原個蛋糕外型上簡單又美麗,而且有少許生果及馬卡龍。馬卡龍的味道外脆內軟不算太甜,完全走得上健康又滋味之選。輕輕切開相當鬆軟,而且足夠5-6人食用。戚風蛋糕中間軟綿而不膩,而且甜度不高值得一試。忌廉的細滑而有味,不會太甜完全適合一家大細。La Famille一直以戚風蛋糕最為有名,的確名不虛全。柚子味道相當突出,而且不膩確實值得一試。

2019-05-18
TakeAway
$60 (Other)
2019-05-31 125 views
Light & airy chiffon cake from @lafamillecake // new flavours including Rose x Raspberry // Blueberry Hokkaido Cheese // Charcoal Black Sesame Cheese // Classic Matcha 🍰 Rose & Raspberry : with a touch of rose and refreshing scent of raspberry, the cake topped with fresh strawberries & cream. I would say this was a very light & soft sponge cake that girls would love it.Blueberry Hokkaido Cheese: Indeed looks very nice with the cream cheese frosting, it’s a great summertime dessert. Surely a ber

Blueberry Hokkaido Cheese: Indeed looks very nice with the cream cheese frosting, it’s a great summertime dessert. Surely a berry delight!

Charcoal Black Sesame Cheese : the black sesame colour definitely added some elegance to the cake, but couldn’t taste a black sesame flavour tho

Matcha: my favourite so far! This beautifully textured chiffon cake that tastes and smells like matcha! Pretty good tho, I would strongly recommend this.

1K
上個週末到中環ifc逛街,經過La Famille 時看見一個個色彩繽紛的戚風蛋糕,不期然又再挑起了我的甜品癮。櫥窗裡琳瑯滿目,蛋糕造型精緻,每個戚風小蛋糕都有保濕玻璃罩保護著,以免蛋糕質地因雪久了而變乾。作為香港本地戚風蛋糕專門店,戚風蛋糕款式超多。最近還推出了三款新口味:宇治抹茶椰香、意式芝士和瀨戶內檸檬蜂蜜。每個Petit Cake就如手掌大小,蛋糕工序皆由全人手打造,滿載着烘焙職人的心思。今次就一口氣買了5個Petit Cake回家。長途跋涉返回家中,內裡的蛋糕都沒有走樣變型。這次就選了五款口味,包括宇治抹茶椰香、藍莓北海道芝士、京都竹炭黑芝麻芝士奶蓋、英國伯爵茶及朱古力黑森林。Petit Cake造型精緻小巧,甜美又可愛,單看已教人心花怒放。宇治抹茶椰香 $60一抹翠綠的外型甚有夏日氣息,平時吃抹茶甜品只會聯想到配紅豆,不過今次竟然用椰子來配抹茶,帶來味覺上的新鮮感。蛋糕富有宇治抹茶的回甘幽香,滲出陣陣椰汁飄香,完全沒有違和感,將清甜椰香和深邃茶味混和成完美的平衡。藍莓北海道芝士 $60表面舖滿粒粒飽滿的完熟藍莓和藍莓忌廉,其實就像是Blueberry Cheesecake的

作為香港本地戚風蛋糕專門店,戚風蛋糕款式超多。

Petit Cake

今次就一口氣買了5個Petit Cake回家。
Petit Cake

長途跋涉返回家中,內裡的蛋糕都沒有走樣變型。

宇治抹茶椰香 $60

藍莓北海道芝士 $60
表面舖滿粒粒飽滿的完熟藍莓和藍莓忌廉,其實就像是Blueberry Cheesecake的戚風蛋糕版,相對沒那麼膩口。
藍莓北海道芝士

戚風蛋糕保持濕潤口感,鬆軟又滑溜,酸酸甜甜的藍莓中和了較重口味的芝士,芳香不膩。

京都竹炭黑芝麻芝士奶蓋 $54
近年大熱的芝士奶蓋不再只局限於茶飲,就連戚風蛋糕都趕上這股奶蓋熱!
京都竹炭黑芝麻芝士奶蓋

黑芝麻蛋糕麻香四溢,就連裡面都盛滿鹹香濃滑的芝士奶蓋,甜中帶鹹配搭得天衣無縫。

英國伯爵茶 $54
像我這些愛茶之人,一眼就已鎖定這款香氣迷人的伯爵紅茶戚風蛋糕。
英國伯爵茶

戚風蛋糕如雪朵般口感輕柔綿密,散發含蓄英式伯爵茶香,茶味餘韻會在口中緩緩散開,融合入口即化的北海道鮮忌廉,滿載幼滑細膩的幸福滋味,彷彿注入了令人愉悅的甜蜜魔法。

朱古力黑森林 $54
相對以上輕盈口味的戚風蛋糕,朱古力黑森林就比較邪惡,甜度會較上面幾款為高,但就可滿足我這些朱古力控。
朱古力黑森林

面層和中間以酸香的櫻桃果醬作夾層,可可味夠濃醇之餘亦不會過於甜膩,呈現黑森林蛋糕的正宗經典口味。
朱古力黑森林
2019-05-25
TakeAway
$60 (Tea)
英國伯爵茶
迷你版戚風蛋糕 啱哂下午茶一個人食啊🤩除咗打卡之外 味道一流‼️買咗三個同屋企人同埋男朋友share💑👪.戚風蛋糕既口感入口即溶😳超柔軟啊 口感係濕潤 一啲都唔會乾👍🏻#宇治抹茶椰香戚風蛋糕$60上面係好creamy嘅抹茶忌廉🍵 外表好光滑😌#京都竹炭黑芝麻芝士奶蓋戚風蛋糕 $60超香濃嘅芝麻味🤩入邊有芝士奶蓋嘅Cream唔會太流啱啱好 令到濕潤嘅口感增加🤤#Sake清酒戚風蛋糕 $60最好食係呢款‼️超有驚喜好特別清香嘅清酒味 令到戚風蛋糕更加清新呢種味道係我從未食過嘅🤭 味道調教剛剛好一切開 甜甜地嘅清酒加芝士奶蓋流晒出嚟😳蛋糕🍰沾奶蓋啲黎食就最好味 入口即溶‼️.另外有19世紀嘅歐洲甜點🍮巴伐利亞 口感細膩而且好滑 入口即溶😳#玫瑰接木花果凍x伯爵茶巴伐利亞 $54呢款超好食🥰 伯爵茶喺底 好香茶味 好清新啊👍🏻#青檸檸檬草果凍x原熟芒果巴伐利亞 $54芒果好新鮮好甜🤤比一般果凍更加香滑👉🏻藍蝶花果凍x荔枝紅桑莓巴伐利亞 $54雙層鋪滿左食用花瓣🌸同紅桑莓水果肉粒口感好豐富 咬落仲有爆珠既莓子😳👍🏻.呢間嘅甜品真心好有驚喜賣相超靚😍🌸而且整到細緻 生日蛋糕應該要轉戰嚟呢度試吓😏
迷你版戚風蛋糕 啱哂下午茶一個人食啊🤩

呢間嘅甜品真心好有驚喜
賣相超靚😍🌸而且整到細緻
生日蛋糕應該要轉戰嚟呢度試吓😏
2019-05-24 644 views
向來喜愛食蛋糕🎂既我,為左食呢間既戚風蛋糕,諗左好多借口比自己~明明520過左都要買個蛋糕同男朋友食下~明乎其實既只要有心日日都係節日😂呢間係ifc既分店位置非常易搵,係蘋果旗艦店格離,玻璃櫃放左好多勁吸引既蛋糕🎂我預訂左個15cm既原個戚風大蛋糕〔Whole Chiffon Cake〕,日本柚子味【先來個正面】賣相10000000分😍蛋糕外層既忌廉非常平滑,完全無瑕疵!水果都非常新鮮,擺設得非常漂亮!【再來個橫切面】切落手非常既軟,感覺到個蛋糕非常軟熟,淨係切個時已經忍唔住想食!最有特色既係戚風蛋糕中間空心既位置係滿滿既忌廉~忌廉非常細滑,切既時候完全唔會痴刀,所以就算係我手殘都可以切到咁平整既切面!【最後來一個特寫橫切面】日本柚子戚風大蛋糕🎂-戚風蛋糕非常鬆軟、綿密又細緻,入口有即化既感覺,非常出色!戚風蛋糕最容易會食落口好乾,但La famille呢個戚風蛋糕非常濕潤,而且柚子味極度特出,食完仲會有柚子既清新回甘,不得了,簡直一流!-另外忌廉打得非常細緻,食落口既口感勁幼滑,完全唔會膩,甜度仲剛剛好!-水果非常新鮮,馬卡龍非常脆皮~外脆內軟,甜得黎又唔會膩,夾埋蛋糕一齊食又多種口

日本柚子

【先來個正面】

【再來個橫切面】
Japanese  Yuzu   Chiffon  Cake

【最後來一個特寫橫切面】

日本柚子戚風大蛋糕🎂
水果非常新鮮,馬卡龍非常脆皮~外脆內軟,甜得黎又唔會膩,夾埋蛋糕一齊食又多種口感~
食完成個戚風蛋糕🎂都唔會覺得有負擔,成個蛋糕都非常輕盈而唔膩,非常犀利!食完會想再食!!極度推薦一試,試完會唔想食其他既戚風蛋糕🥰
Celebration
Anniversary
日本柚子
  • 日本柚子戚風蛋糕
2019-05-23 130 views
逛街經過這家餅店,被櫥窗精美的甜品吸引,每件蛋糕都很迷你,有不同的顏色,粉的、綠的、灰的⋯⋯色彩繽紛,口味多元化,有抹茶、朱古力、士多啤梨、芒果等,以玻璃罩籠罩著,添加了神秘的吸引力。⭐️意式芝士$54看著蛋糕上的可可粉,已經令我狂吞口水了!漂亮的擠花,再鋪滿忌廉,灑上可可粉。嚐一口,咖啡淡淡的香氣在口腔散發,中間是酸甜的忌廉,十分開胃,味道很好!⭐️藍莓北海道芝士$60一個迷人紫色的蛋糕,蛋糕上點綴紫色的忌廉的擠花和奶白色的忌廉,還有新鮮藍莓呢!入口忌廉酸香迷人,配上鬆香的海綿蛋糕,不俗。忌廉配上海綿蛋糕,滋味無窮。

⭐️意式芝士$54

⭐️藍莓北海道芝士$60

2019-05-22 110 views
今日經過ifc,發現La Famille在ifc有分店,店舖小小,但什麼都有。有不同味道的蛋糕,例如日本柚子,連英國伯爵茶味都有,而且有不同尺寸,最小$340,最大$870,見到都流口水。我買了2個蛋糕。分別是清酒果香和和茶三色。包裝是白色紙盒,蛋糕用膠紙定位,非常可惜的是清酒果香蛋糕頂層的流質的忌廉流到周圍都係。聞起來有淡淡酒香,中間是清香的忌廉,吃起來沒有酒味。另一個是和茶三色,有海綿蛋糕表面有三種不同的顏色,分別是深啡色、綠色和黃色。入口鬆軟,茶味清香。

我買了2個蛋糕。分別是清酒果香和和茶三色。

清酒果香

聞起來有淡淡酒香,中間是清香的忌廉,吃起來沒有酒味。

茶三色

2019-05-22 117 views
女人最愛食蛋糕,呢間蛋糕店的戚風蛋糕非常吸引,口味很多,總有一款能吸引我。有藍莓、士多啤梨、芒果、抹茶、伯爵茶、朱古力等,哇!多到數不完。除啦蛋糕,還有水果巴戈利亞。曲奇等等,全部都好吸引啊!我買了一個貝殼蛋糕和一個蛋糕。宇治抹茶椰香蛋糕表面有一層青綠色的抹茶色,入口淡淡的抹茶味,最重要是雪芳蛋糕好軟好輕,又會飽肚,尺寸比一般蛋糕再大小小,真心好食啊!另外貝殼蛋糕仔都好得意,細細一個,焦糖味幾甜幾香

除啦蛋糕,還有水果巴戈利亞。

曲奇等等,全部都好吸引啊!

我買了一個貝殼蛋糕和一個蛋糕。

宇治抹茶椰香

另外貝殼蛋糕仔都好得意,細細一個,焦糖味幾甜幾香

2019-05-19 110 views
最近又為生日蛋糕而煩惱,經常都果幾間,今次想買特別少少。於是就選擇了分店開始多的這家。分店的位置都幾方便,選了 IFC 的那一家。裝修簡潔,廚窗擺出各款蛋糕,賣相吸引!蛋糕款式相當豐富,而且有不同大小可供選擇。濃厚雙重朱古力蛋糕面放有不同的朱古力,馬卡龍,KitKat,Oreos 等,非常豐富。豐富的朱古力裝飾,睇得又食得,而且能夠營造不同的口感。而蛋糕邊的朱古力醬有快要流下來的動感。生日牌,蠟燭當然有提供。蛋糕入口鬆軟,中間有軟滑的忌廉,在大量朱古力之下其實吃少少已經好飽肚。如果你喜歡朱古力,一定不能錯過!
最近又為生日蛋糕而煩惱,經常都果幾間,今次想買特別少少。
於是就選擇了分店開始多的這家。

分店的位置都幾方便,選了 IFC 的那一家。
裝修簡潔,廚窗擺出各款蛋糕,賣相吸引!
蛋糕款式相當豐富,而且有不同大小可供選擇。
濃厚雙重朱古力
豐富的朱古力裝飾,睇得又食得,而且能夠營造不同的口感。

而蛋糕邊的朱古力醬有快要流下來的動感。
生日牌,蠟燭當然有提供。

如果你喜歡朱古力,一定不能錯過!
2019-05-12
2019-05-14 117 views
呢日係中環呢頭開工,同幾個靚女同事食完lunch之後,大家都想買定下午茶,準備晏啲可以叉叉電我地既目標都好一致,大家都想買件cake/果達呢類甜品對抗晏d將會出現既睡魔睇左好幾間cake shop,我地最終都係決定黎呢度,貪佢唔算太大件又無咁多cream,罪惡感都無咁大呀嘛本身想試下Bavorois cake 架,可惜個日無mini size,而有兩個同事都想食chiffon cake多d,無理由兩個人買個大Bavorois架嘛.....所以我同另一個同事都係跟大隊買返戚風我地一人簡左一款,準備晏啲可以share食,試勻四款口味店員姐姐話最近出左幾款新口味,我就要左其中一款“藍莓北海道芝士”HKd$60而靚女同事們就分別揀左:“英國伯爵茶”HKd$54,“香濃開心果”HKd$65同都係最近新出既“京都竹炭芝麻芝士奶蓋”HKd$54到左3,4點左右,我地四個就一齊殲滅左佢地,為自己增返啲能量值呢四件戚風口味各有不同,而共同之處就係每款都係入口鬆軟之餘亦保持應有既彈性,食落一啲都唔乾身而自己本身中意食nuts,所以呢款“香濃開心果”就最深得我心如果中意earl grey既話就一定會中意呢款

我地一人簡左一款,準備晏啲可以share食,試勻四款口味

如果中意earl grey既話就一定會中意呢款有濃濃伯爵茶清香既“英國伯爵茶”

而我地所揀新出既個兩款都有芝士,會多一層香滑既口感,但因為店家既戚風唔過甜,所以食完成個都唔會覺得甜膩
Type of Meal
Tea
  • chiffon cake
2019-05-13 99 views
訂咗一個好靚嘅戚風蛋糕幫朋友慶祝生日,食過銅鑼灣個間,今次就幫襯中環呢間,個戚風蛋糕好鬆軟,忌廉好滑,外表漂亮,用來影左好多相。仲要係伯爵茶味。如果覺得呢個太大,仲有一些比較細少少的蛋糕供選擇當下午茶之選。
母親節就到啦,媽咪最愛食甜品,妹妹就提議去買蛋糕比媽媽甜一下,所以我地揀左呢間專賣戚風蛋糕的La Famille。放工時就去左IFC分店選購~ 店舖燈光明亮,裝修簡約舒適,予人感覺好乾淨每個蛋糕都會用玻璃蓋罩着,確保新鮮又衛生!蛋糕七彩繽紛,口味選擇好豐富,而且好有特色,仲有特別的檸檬蜂蜜味、玫瑰味等等迷你蛋糕價錢由50幾蚊起不等,另外亦有原個大戚風蛋糕或馬德蓮蛋糕可供選購我就揀咗以下三款味道的戚風蛋糕:藍莓北海道芝士迷你戚風蛋糕大約3.5吋,雖然size精緻迷你,但係外表裝飾得好有心思,紫藍色的外型好搶眼, 擠花大小適中,蛋糕充滿藍莓的香甜同北海道芝士味!內裏的鮮忌廉充滿奶香,唔會太甜膩,質感好輕盈英國伯爵茶蛋糕裡加入左伯爵茶粉一齊焗製,所以食落帶有濃郁伯爵茶香氣,面上的鮮忌廉同樣加入左伯爵茶粉,散發着陣陣茶香京都竹炭黑芝麻芝士奶蓋海棉蛋糕好鬆軟,甜度適中,竹炭黑芝麻味好突出,濃厚黑芝麻香味!芝士奶蓋芝味香濃,牛奶味濃郁,而且好creamy,非常好食啊!

我就揀咗以下三款味道的戚風蛋糕:

京都竹炭黑芝麻芝士奶蓋

$50 (Other)
🍰甜點對女生來說,係多多都吃得落,而且有另一個胃,專消化甜品的。而我母親大人都唔例外,我地得閒都買小小甜品一齊食,調劑一下心情。✨最近同朋友係ifc行街,無意中發現左呢間La Famille。原來佢係香港本地人開既戚風蛋糕店,第一間店係5年前,係大坑開既小店,主打既戚風蛋糕仲大獲OL好評,擴充到依家total有5間分店,好方便。✨全部用玻璃罩cup住係為左keep住戚風蛋糕既水分,好欣賞店舖既一絲不苟!✨全部用左北海道Nakazawa新鮮忌廉~~💫今次買左幾個戚風小蛋糕反屋企試下先!分別買左4隻Petit Chiffon Cake:☕️Tiramisu ($54)🍋瀨戶內檸檬蜂蜜 ($54)🇬🇧英國伯爵茶 ($54)🧀藍莓北海道芝士 ($60)————————-☕️Tiramisu 戚風小蛋糕 ($54) ~New~Tiramisu係La Famille最近新推出既口味,外圍係炭燒咖啡戚風蛋糕,中間就有Mascarpone芝士同北海道芝士mix埋,入口香濃而醇滑,仲有淡淡既Rum酒香味。而最外層既係薄薄既可可粉,為醇滑既芝士加多一層不同的口感。🍋瀨戶內檸檬蜂蜜 戚風小蛋糕 ($54) ~N

✨全部用左北海道Nakazawa新鮮忌廉~~

☕️Tiramisu ($54)
🍋瀨戶內檸檬蜂蜜 ($54)
🇬🇧英國伯爵茶 ($54)
🧀藍莓北海道芝士 ($60)

————————-

Tiramisu 戚風小蛋糕
☕️Tiramisu 戚風小蛋糕 ($54) ~New~

瀨戶內檸檬蜂蜜戚風小蛋糕
🍋瀨戶內檸檬蜂蜜 戚風小蛋糕 ($54) ~New~
夏日就到啦,新出既呢隻檸檬口味,就岩哂依家又濕又悶既天氣,微微酸既檸檬,又有甜甜地既蜂蜜,夾埋一齊好fresh,成個人都精神左咁啊!中間既cream都比較light,亦都有淡淡既檸檬味。on top仲有berries,平衡反食哂成個蛋糕既罪惡感,哈哈。

英國伯爵茶戚風小蛋糕
🇬🇧英國伯爵茶 戚風小蛋糕 ($54)
伯爵茶係舖位既主打味道之一,Topping有一個mini size既macaron、有earl grey味既cream,同埋仲有粒藍莓做點綴。下面既蛋糕其實有2個layer既,有中空既戚風蛋糕,呢一層蛋糕有濃濃既伯爵茶香,蛋糕中間就同樣fill滿左北海道Nakazawa新鮮忌廉,入口香滑而唔會滯。

藍莓北海道芝士戚風小蛋糕
🧀藍莓北海道芝士 戚風小蛋糕 ($60)
水果系列既戚風蛋糕一直都係受歡迎之選,傳説藍莓更有助護眼,岩哂成日對住電腦既OL。而廚師就選用左加拿大完熟藍莓,酸酸甜甜咁,係戚風蛋糕入面,混人左藍莓果肉,成個蛋糕變成好治癒既藍色。當然中間既芝士都有大量既藍莓果肉啦,絶對係落重本之作!

❣️總結
今次無意中發現左La Famille,原來本地小店都可以好高質好用心,而且性價比好高,Petit Chiffon Cake既直徑有10cm,姐係4寸既cake la,而價錢只係around $60,真係好抵食。
2019-05-08
$100 (Tea)