2024-09-16
我從來都唔鍾意食太甜膩太heavy嘅蛋糕,近呢幾年發現戚風蛋糕幾岩我嘅口味!呢間蛋糕舖除咗主打戚風蛋糕底之外,佢仲成日出新口味,呢樣同樣岩哂我呢啲鍾意試新野嘅朋友仔呀!๑˃́ꇴ˂̀๑我哋試咗幾款之前未食過嘅口味,分別係皇牌士多啤梨($60)、日本日向夏蜜柑($65)、宇治抹茶椰香($60)、意式芝士($60)。皇牌士多啤梨蛋糕表面鋪咗層帶點淡淡士多啤梨味嘅膜,蓋住五粒士多啤梨,呢個設計提升咗蛋糕嘅美觀程度( ˶ˊᵕˋ)੭♡口感方面微酸,戚風蛋糕底就充滿士多啤梨味,而蛋糕入面有一部份係cream,相當綿滑,令到個底冇咁dry,整體味道都唔錯~日本日向夏蜜柑嘅蜜柑就甜甜酸酸,個蛋糕底都帶住濃郁密柑味,所以整體口感偏酸!宇治抹茶椰香同意式芝士令我較深刻,抹茶味濃郁得黎滲出淡淡椰香,好香濃,仲有粒朱古力波波,入口微甜嘅感覺,成件事口味好豐富~意式芝士同樣都有粒朱古力波波,不過係牛奶味,更甜膩,而整體味道幾似Tiramisu,咖啡味及酒味香氣撲鼻~呢三款蛋糕中間都同樣有軟滑嘅cream,中和番個戚風蛋糕底帶嚟嘅乾枯感覺,體驗感上升ꈍᴗꈍ
我哋試咗幾款之前未食過嘅口味,分別係