Restaurant: La Serre
Info:

觀塘海濱公園旁邊有一間好吸睛嘅玻璃屋,入夜嘅時候開晒燈飾好靚好浪漫💕 打卡飲酒傾吓心事都好適合!有得揀室內或室外座位,部份日子仲有live music表演欣賞,嚟飲返杯拍吓拖吹吓海風勁chill!▫️餐廳自家製餐包,熱辣辣好好食🥰▫️西班牙小辣椒 $68-第一次食西班牙小辣椒,估唔到一啲都唔辣,有少少似食緊青椒,加咗黑椒同埋鹽咬落去脆脆地,用嚟餸酒唔錯幾好味😋▫️日本花魚一夜干飯 $220 ⭐️-必食推介🫶🏻 非常厚肉同大條嘅花魚一夜干,用咗香草🌿黑椒&鹽醃過魚皮,燒到魚皮好香口,魚肉仲係嫩滑而且厚肉,魚骨都唔算好多。-花魚下面係鑊仔飯,有少少似煲仔飯有飯焦香,惹味👍🏻▫️燒法國鴨胸 $198-厚切又軟嫩嘅燒鴨胸,口感唔錯👍🏻配菜有燒南瓜、大啡菇、炸薯角等等。配上燒汁味道幾好。🍺Love Craft The Deep Ones (Cold IPA) $88🍸Vegan Sangria $98(Cranberry Juice, O.J, Pineapple, Grenadine Syrup, Vodka)-我想飲杯果味較濃嘅Cocktail,最後店員員建議我將呢一杯Mocktail加酒💕 有好多隻

自家製餐包

▫️餐廳自家製餐包,熱辣辣好好食🥰

西班牙小辣椒

▫️西班牙小辣椒 $68

▫️日本花魚一夜干飯 $220 ⭐️

日本花魚一夜干飯

-花魚下面係鑊仔飯,有少少似煲仔飯有飯焦香,惹味👍🏻

▫️燒法國鴨胸 $198

Vegan Sangria

🍸Vegan Sangria $98
-我想飲杯果味較濃嘅Cocktail,最後店員員建議我將呢一杯Mocktail加酒💕 有好多隻水果香味,蔓越梅味較重,仲有水果片可以食,好適合女士👩🏼

$370 (Dinner)
自家製餐包
西班牙小辣椒
Vegan Sangria
2024-05-24 125 views
朋友帶左我黎觀塘海濱嘅LA SERRE食西餐,呢次我地揀左煙三文魚,牛油果,黃菜頭,羅馬生菜沙律($128)、日本花魚一夜干飯($220)、烤美國頂級肉眼扒12安士($268)、VEGAN DAIQUIR($78)、PUSSY PEACH($78)內裡時尚裝潢同埋溫馨嘅燈光,營造出一個放鬆同舒適嘅用餐環境,或者仲有戶外座位可以選擇😉先送上餐前麵包煙三文魚,牛油果,黃菜頭,羅馬生菜沙律:首先登場嘅係呢個色彩繽紛嘅沙律🥗煙三文魚份量都幾多,佢嘅鹹香同牛油果嘅醇厚幾匹配,黃菜頭帶來微微清甜,加埋羅馬生菜嘅爽脆同蕃茄仔嘅香甜,沙律黎講佢都幾豐富😋烤美國頂級肉眼扒12安士:我地落ORDER揀左5成熟,12安士嘅份量嘅肉眼扒,外層燒得少少微焦金黃色,內裡仍然保持多汁同柔軟😍每一刀切落去都感受到肉汁四溢,味道豐富,絕對係今餐嘅重頭戲🤤伴碟嘅薯菜都幾香脆,而茄子、翠肉瓜等都烤得唔錯👍🏻日本花魚一夜干飯:整條花魚一夜干足足放滿成隻碟上面,魚肉肉質細嫩而又鮮味,不過食嘅時候記得小心D細骨。而下面米飯吸收左當中花魚嘅味道,另外加入左D椒粒作調味,再加埋少少飯焦香,每一口都充滿驚喜,整體夠香口滋味😋VEGAN
餐包
先送上餐前麵包
日本花魚一夜干飯
VEGAN DAIQUIRI:呢款MOCKTAIL以血橙、芒果同士多啤梨嘅組合帶來酸甜滋味,色彩繽紛,飲落去幾清新夠FRESH😄
PUSSY PEACH:至於呢杯MOCKTAIL則以桃子純露同青瓜混合,加上Sprite嘅氣泡,清爽解渴,係夏日炎炎中嘅一抹清涼😉
補MENU
2024-05-17
2024-05-21 83 views
好失望,我地一人叫左一個Set dinner,個沙律ok嘅,但係個Mains真係唔得,啲食材唔新鮮,魚柳硬嘅,魷魚硬嘅,牛扒要7成熟,但係好生,仲要全部係微暖,甚至凍嘅😭😭😭
2024-05-21
Celebration
Anniversary
2024-05-19 52 views
平日晚上同朋友到觀塘海濱公園旁邊嘅一間西餐廳食dinner,玻璃屋設計有特色,環境舒適,邊食邊欣賞下夜景幾chill。❇️燒法國鴨胸🦆鴨味香濃,唔會煎得過熟,既保留左肉質鮮嫩,又有豐富肉汁,食落入口即融。配料有香脆嘅薯角、炸茄子、蘆筍等,味道都不錯😋❇️日本花魚一夜干飯 🐟賣相特別,花魚食落幾鮮甜,完全波有魚腥味,花魚底部用左米飯墊底,仲有少少飯焦,十分好吃🤤👍👍❇️Passion Fruit Squash❇️Pineapple Midori 飲品mocktail同cocktail不過不失

❇️燒法國鴨胸🦆

❇️日本花魚一夜干飯 🐟

❇️Passion Fruit Squash
❇️Pineapple Midori
飲品mocktail同cocktail不過不失
  • 燒法國鴨胸
2024-05-17 108 views
觀塘臨近海旁有間餐廳三面落地玻璃窗、一串串小燈泡從屋頂吊下來,非常耀眼。憑星期二、四、六,呢度仲會有Live Music 表演。滿滿情調氣氛,係一個拍拖、和朋友聚餐、Chill下嘅好地方。今次嚟食左以下嘅東西:《自家種植雜菜沙律 》🥗 $108 除了菜外,有小番茄、牛油果🥑、青椒、紅椒,好豐富。🤗《安格斯牛肉芝士竹炭漢堡配牛油果煎蛋》🍔 $198竹炭麵包很鬆軟,安格斯牛肉扒嘅厚度足足有1.5 cm ,好有口感。👍《燒豬手》🍗 $198豬皮非常脆,肉質惹味,再三回味。😋

2024-05-17 31 views

2024-05-17 56 views

Type of Meal
Dinner
2024-05-17 37 views
今天去了觀塘海濱一間西餐廳叫La Serre, 面向觀塘海濱靚景,感覺好舒服,係一個拍拖好去處😜烤魷魚 🐙 $128烤魷魚的質地彈牙,保持鮮嫩,帶有淡淡的海鮮鮮味😋日本花魚一夜干飯 🐟🍚 $220是用鮮美的花魚和新鮮的飯製成, 會有一種濃郁的海鮮風味, 而且魚肉肉質鲜嫩😋燒法國鴨胸🦆 $198通常擁有豐富的肉汁,並帶有淡淡的鴨肉香氣。鴨胸肉質濃郁,口感細嫩多汁, 配上薯角蔬菜,口感豐富😛Mocha🥤$48摩卡(Mocha)混合了咖啡、巧克力和奶泡, 口感濃郁和有巧克力甜味😋白啤🍺 $88白啤味道剛好,有清香酒味😗整體得分: 5/5味道: 5/5環境: 5/5🎇La Serre🎈觀塘海濱道90號地下1號舖

烤魷魚 🐙 $128
烤魷魚的質地彈牙,保持鮮嫩,帶有淡淡的海鮮鮮味😋

日本花魚一夜干飯 🐟🍚 $220

燒法國鴨胸🦆 $198

Mocha🥤$48

白啤🍺 $88
白啤味道剛好,有清香酒味😗

整體得分: 5/5
味道: 5/5
環境: 5/5

🎇La Serre
🎈觀塘海濱道90號地下1號舖

2024-05-16 72 views
觀塘海濱長廊呢邊幾chill,所以今次揀咗間臨近海濱嘅西餐廳,有室內外位置,就算坐室內都可以透過落地玻璃睇到外面風景,呢個環境好適合同fd飲返杯傾下計chill下。The Ocean ($88)(Rum, Triple Sec, Pineapple juice, Blue Curacao, Milk)Cocktail造型幾靚,仲有條魚仔軟糖配合返個海洋🤣 味道第一口Rum味重隨後飲到菠蘿汁同奶味,配合一齊個感覺gentle返。 Vegan Sangria ($78)(Cranberry Juice, O.J, Pineapple, Grenadine Syrup)呢杯Mocktail水果味為主,甜甜地幾fresh咁幾啱女仕們飲。嘢食就嗌咗個3 Course嘅Set Dinner ($388) 再加多個Main 煙三文魚牛油果卷 是日頭盤同menu嘅唔同,牛油果卷除咗煙三文魚,入面仲有啲cream cheese,on top仲有啲魚子醬,整體食落幾fresh唔覺膩,魚子醬味突出, 有畫龍點晴的感覺。軟殼蟹牛油果墨西哥薄餅 ($178)侍應哥哥推介嘅大熱之選,軟殼蟹炸得好脆,配合埋酸酸甜甜

The Ocean ($88)

Vegan Sangria ($78)

煙三文魚牛油果卷

軟殼蟹牛油果墨西哥薄餅 ($178)
侍應哥哥推介嘅大熱之選,軟殼蟹炸得好脆,配合埋酸酸甜甜嘅芒果莎莎醬一齊捲埋食,油膩感唔重,推介🔥

烤美國安格斯牛柳配龍蝦
Set Dinner揀咗牛柳, 嗌咗Medium,牛味重,食落肉質細嫩,呢個熟度啱啱好😋 另外龍蝦就煎得幾惹味。呢度拌碟嗁薯菜都幾出色,啡菇味濃,咬落juicy,同埋薯角香脆!

是日甜品
是日係我最愛嘅Panna Cotta❤️ 配合埋草莓醬汁同雜莓,好滿足

• 軟殼蟹牛油果墨西哥薄餅
這間餐廳正正就在海濱長廊裡面,非常靠近海邊的,晚上非常有氣氛!而且每個星期二,四,六都會有現場唱歌表演,真的氣氛感拉滿!所以室外的位置還是挺多人坐的!3 Course Set Dinner (388元)三文魚籽藜麥牛油果羽衣甘藍沙律三文魚籽是經過醃製的,味道會帶點鹹香,吃起來爆汁,有鮮味。牛油果足足有半個,再配上帶點口感的藜麥和脆嫩的羽衣甘藍,口感非常豐富。海鮮拼盤這個是只限套餐的,單點不到的!海鮮種類都有4款,分別是大大隻的虎蝦,肉質結實的龍利柳,肥美的美國大蜆和原隻爽滑的魷魚,調味是黑胡椒和牛油,突出食材本身的味道,再配上不同的蔬果。是日甜品今天的是檸檬撻,質感幼滑,甜味會突出一點,微酸,不會太膩。香辣白酒汁美國大蜆意大利幼麵(158元)蜆的份量挺多的,每隻都非常飽滿,入口鮮甜多汁!湯汁帶點蒜香,甜甜辣辣的,挺惹味!配意粉和蜆都很搭!The Ocean (88元)入口很滑,牛奶香味挺突出的,亦有陣果香味,挺容易入口的。Long Island Iced Tea (98元)這個酒味會比較濃郁一點,入口是可樂味,帶點點的酸,然後是酒的味道,把檸檬片再加進去,味道更豐富!

3 Course Set Dinner (388元)
三文魚籽藜麥牛油果羽衣甘藍沙律

海鮮拼盤

是日甜品
今天的是檸檬撻,質感幼滑,甜味會突出一點,微酸,不會太膩。

香辣白酒汁美國大蜆意大利幼麵(158元)

The Ocean (88元)
入口很滑,牛奶香味挺突出的,亦有陣果香味,挺容易入口的。

Long Island Iced Tea (98元)

2024-05-09
2024-05-13 82 views
餐廳係觀塘海濱,有戶外座位,吹住海風食亦有一番風味🥳有唔少人會係到飲酒傾計,好有氣氛🍹.🦞3-course set dinner $388三文魚籽藜麥牛油果羽衣甘藍沙律🥗三文魚籽富有鹹香味,羽衣甘藍好爽脆🥬加埋quinoa口感好豐富☺️.烤美國安格斯牛柳配龍蝦🦞半邊龍蝦加芝士燒,好彈牙,膏好濃味🥳牛柳好軟腍,牛味濃郁,。薯角熱辣辣、外脆內粉,其他瓜類燒到好juicy👍.是日甜品🍮Cheesecake中間層仲有少少流心,cream cheese濃而不膩😍.大蝦濃汁虎蝦蝴蝶粉🍝 $168 虎蝦砌成心型,已經剝殼,好貼心👍大蝦汁加忌廉,好濃稠。蝴蝶粉好有咬口、亦好掛汁🥳.Kiwi juice🥝 Chocolate milkshake 🍫朱古力醬加上椰奶,好綿滑☺️.📍 La Serre (觀塘)觀塘海濱道90號地下1號舖
🦞3-course set dinner $388
三文魚籽藜麥牛油果羽衣甘藍沙律🥗

烤美國安格斯牛柳配龍蝦🦞

是日甜品🍮

大蝦濃汁虎蝦蝴蝶粉🍝 $168

Kiwi juice🥝

Chocolate milkshake 🍫
朱古力醬加上椰奶,好綿滑☺️

📍 La Serre (觀塘)
觀塘海濱道90號地下1號舖
  • 大蝦濃汁虎蝦蝴蝶粉
2024-05-13 46 views
二訪這家浪漫情調海濱餐廳,感覺比前更出色。麵包溫熱有誠意。香辣棒棒雞超級邪惡,卻超級美味,炸得十分酥,帶麻辣香,水準超預期👍🏻大蝦濃汁虎蝦意大利蝴蝶粉果如其名,有香濃的醬汁,虎蝦大隻,扎實彈牙。烤西班牙黑毛豬肉眼,扒身厚、份量足。另一力讚的是無酒精飲品--Coconut & chocolate milk shake,椰香與朱古力香出奇地搭配,驚喜美味,而且不會太甜。Strawberry Lime Soda不過不失。餐廳是一間位於觀塘海濱的玻璃屋,晚上亮起燈飾更富情調。
二訪這家浪漫情調海濱餐廳,感覺比前更出色。

麵包溫熱有誠意。

烤西班牙黑毛豬肉眼,扒身厚、份量足。

Strawberry Lime Soda不過不失。

餐廳是一間位於觀塘海濱的玻璃屋,晚上亮起燈飾更富情調。

2024-05-10 45 views
好適合聚餐傾計同拍拖嘅地方室內外氣氛都好好 都幾cozy ~~會有餐包~外脆內軟 麵包味同牛油味都好香前菜叫左個香腸拼盤 餸下酒 ($88)講真 個擺盤真係一般 份量少 有D hea但都食到香香的煙燻味 同爆汁嘅辣肉腸可以配芥未同酸菜一齊開下胃燒法國鴨胸 ($198)呢個好食! 上枱一D都唔似鴨胸 !4件厚切的 煎得啱啱好 鴨味香濃 個皮好香口咬落去仲有肉汁 好軟嫩多汁D配菜都好好 豐富!大蝦濃汁虎蝦意大利蝴蝶粉($168 )醬汁多 蝦味濃  相當入味兩隻虎蝦都幾肥厚彈牙  有鮮味Champagne Pol Guyot France ($118@)果味濃郁  帶陣陣花香 整體幾清新 好易入口整體晚餐黎講 都真係幾抵食!!-La Serre-觀塘海濱道90號地下1號舖
好適合聚餐傾計同拍拖嘅地方
室內外氣氛都好好 都幾cozy ~~

會有餐包~
外脆內軟 麵包味同牛油味都好香

前菜叫左個香腸拼盤 餸下酒 ($88)
講真 個擺盤真係一般 份量少 有D hea
但都食到香香的煙燻味 同爆汁嘅辣肉腸
可以配芥未同酸菜一齊開下胃

燒法國鴨胸 ($198)
呢個好食! 上枱一D都唔似鴨胸 !
4件厚切的 煎得啱啱好 鴨味香濃 個皮好香口
咬落去仲有肉汁 好軟嫩多汁
D配菜都好好 豐富!

大蝦濃汁虎蝦意大利蝴蝶粉($168 )
醬汁多 蝦味濃  相當入味
兩隻虎蝦都幾肥厚彈牙  有鮮味

果味濃郁  帶陣陣花香 整體幾清新 好易入口

整體晚餐黎講 都真係幾抵食!!

-La Serre
-觀塘海濱道90號地下1號舖
2024-04-22
2024-05-08 52 views
今日難得公眾假期前夕,梗係約埋朋友一齊去食個正正晚餐enjoy下啦,今日我哋揀咗觀塘呢間落地玻璃餐廳, 7:30嚟到已經基本上坐咗八成。呢到d燈光配埋音樂,真係好有feel,坐外面都有一番風味,不過怕熱嘅我地就坐左裡面。一坐低我地首先點左酒先,我要左杯buddy orange punch cocktail,裡面有sparkling wine,好好味,朋友就要左hendrick gin martini。我地叫左個香腸拼盤做snack,配埋酒一齊食好正!主菜我地要左一份烤西班牙黑毛豬肉眼同一份大蝦濃汁虎蝦義大利蝴蝶粉。我地結果share左來食,黑毛豬冇鞋,好入味!蝴蝶粉都煮到al dente,大蝦醬更加係好出色!

2024-05-08 59 views
今日放假同老公出去去觀塘海濱公園,晚餐嚟到La Serre 半露天餐廳食晚餐餐廳裝修好有格調,充滿浪漫氣氛,過了一個愉快的假期。, 先嚟上一份餐前麵包,熱烘烘又軟熟,好味道3 Course Set Dinner $388Starter三文魚子藜麥牛油果羽衣甘藍沙律呢款沙律最啱我呢個牛油果控,加上新鮮爽口羽衣甘藍,同三文魚子口感爽彈,又美味又健康Main 海鮮拼盤(虎蝦、魚柳、美國大蜆、魷魚)海鮮拼盤款式份量同樣足夠,海鮮夠鮮味,仲有大啡菇、燒蕃茄、薯片等等 十分滿足Dessert 是日甜品 檸檬撻檬檬撻作飯後甜品,甜甜酸酸又幾好味大蝦濃汁虎蝦意大利蝴蝶粉 $168珍寶size的虎蝦新鮮爽口,濃郁的大蝦汁配上蝴蝶粉 非常入味Mocktail Strawberry Lime SodaCoconut & Chocolate milk soda兩款Mocktail賣相好靚,味道清新解喝,亦好啱呢度既氣氛
餐廳裝修好有格調,充滿浪漫氣氛,過了一個愉快的假期。,

先嚟上一份餐前麵包,熱烘烘又軟熟,好味道

3 Course Set Dinner $388
Starter
三文魚子藜麥牛油果羽衣甘藍沙律

Main
海鮮拼盤
(虎蝦、魚柳、美國大蜆、魷魚)

Dessert
是日甜品 檸檬撻
檬檬撻作飯後甜品,甜甜酸酸又幾好味

大蝦濃汁虎蝦意大利蝴蝶粉 $168

Mocktail