2016-10-14
朋友話帶我去食好野,就係位於觀塘駿業街既La Tomokuo,旺中帶靜,離地鐵站只係幾分鐘步程,呢間日/西式餐廳開業無耐,格調舒適,有2張大枱每張可以容納1X-2X人,一班人黎聚餐品酒食好野就一流啦以下就係我品嘗過既菜式,剩係睇賣相已經相當吸引:新鮮生蝦配海膽,既然附上紫菜,就將紫菜包住生蝦海膽,點小小芥辣一齊放入口,生蝦鮮甜,加上海膽獨有既鮮味簡直依支棒新鮮帶子配麵包蟹,帶子又大又鮮甜又彈牙麵包蟹好多羔,真係想像唔到呢2款美食一次過放係我眼前呢高潮一浪接一浪,正當我稍稍回氣時又奉上新鮮生𧐢新鮮肥美仲帶點點不太咸既海水味,個天實在對我太好啦!唔知邊位仁兄發現哈蜜瓜可以配火腿一齊食,簡直想頒個獎比佢呀哈蜜瓜既甜味中和哂火腿既咸味,兩者配合得天衣無縫,味覺大驚喜冷靜落黎食番個沙津先,蔬菜清甜爽脆,配上炸脆左既肉干及麵包粒,再淋上酸酸甜甜既沙津汁,為之前高漲既情緒和緩一下再黎一個三色椒伴西蘭花,三色椒煮到好腍甜,就咁食比較特別,令我想起煎釀三寶酒釀蜆子(個名我改既)清酒煮大蜆,蜆肉鮮甜又帶點酒香,十分美味!我係一位牛腔無牛不歡,呢碟牛肉就岩哂我啦,外層煎到有一層薄薄既脆面又唔會太熟,將肉汁鎖
以下就係我品嘗過既菜式,剩係睇賣相已經相當吸引: 新鮮生蝦配海膽,既然附上紫菜,就將紫菜包住生蝦海膽,點小小芥辣一齊放入口,生蝦鮮甜,加上海膽獨有既鮮味簡直依支棒 新鮮帶子配麵包蟹,帶子又大又鮮甜又彈牙麵包蟹好多羔,真係想像唔到呢2款美食一次過放係我眼前呢 高潮一浪接一浪,正當我稍稍回氣時又奉上新鮮生𧐢新鮮肥美仲帶點點不太咸既海水味,個天實在對我太好啦! 唔知邊位仁兄發現哈蜜瓜可以配火腿一齊食,簡直想頒個獎比佢呀哈蜜瓜既甜味中和哂火腿既咸味,兩者配合得天衣無縫,味覺大驚喜 冷靜落黎食番個沙津先,蔬菜清甜爽脆,配上炸脆左既肉干及麵包粒,再淋上酸酸甜甜既沙津汁,為之前高漲既情緒和緩一下 再黎一個三色椒伴西蘭花,三色椒煮到好腍甜,就咁食比較特別,令我想起煎釀三寶 酒釀蜆子(個名我改既)清酒煮大蜆,蜆肉鮮甜又帶點酒香,十分美味! 我係一位牛腔無牛不歡,呢碟牛肉就岩哂我啦,外層煎到有一層薄薄既脆面又唔會太熟,將肉汁鎖住係中間,牛肉鮮嫩無比,配上香草,咬落去又腍又多汁,值得推介! 最後係羊架,我本身小食因為怕膻味,但最後忍唔住試了一口,發覺一點都唔膻,羊架表面灑上海鹽及香草,更能帶出羊肉既香味。
今晩真係十分滿足,一次過食到咁多美味既菜式,仲飲左好多紅酒白酒,人生享受,莫過於此。