2015-10-30 573 views
食腦$44(6/10)萬聖節主題的雪糕,雪糕上有一個腦型布丁,但味道食不太出來,上面淋上士多啤梨醬和碎扮血醬,不過我覺得淋得太少士多啤梨醬在腦上,沒有逼真感。店員說雪糕是蛋糕味,但我覺得只是比較甜的雲尼拿味,而雪糕口感都頗滑。

食腦$44(6/10)
2015-10-28
TakeAway
$44 (Last Night Supper)
2015-07-27 427 views
係天氣又熱又焗既情況下,今日終於可以同媽媽有機會試下聞名已久既分子雪糕la~~據我所知佢地既款式大概兩三個星期會轉一轉,每次大概4-5款,而每款都會用唔同既雪糕機整出黎,所以味道會分得好清楚,絶對唔會mix 埋一齊…佢地呢間係用液態氮將雪糕漿急速冷卻,而製作既時候會煙霧彌漫,令大家有一種好新鮮特別既感覺…今期佢地同利賓納crossover,一球半淡紫色既黑加侖子利賓納味雪糕,配上花生醬餡既夾餅,入口有d酸酸甜甜,但雪糕香濃軟滑,頂部仲有忌廉、果醬同塊夾餅,有趣新口味,真係夾到估你唔到ar….P.S.:由於佢地三週年,由 23/7-26/7期間任何口味既分子雪糕都係$35(平時$44 ga~~~)

利賓納夾餅

利賓納夾餅
2015-07-09 340 views
今日,同朋友睇完<侏罗纪世界>經過Lab made 見佐有優惠兩杯$70,就買佐兩杯雪糕食,奶酱脆多 面頭有一層花生酱,而雪糕食落有一些脆多碎,脆脆地而雪糕都幾香滑入口即溶,又同奶酱有近八九成似,食完都仲想食多杯雪糕巡回中的黑白豆腐花,面頭有一層黃糖,而最底有層芝麻糊,個雪糕食落真係有豆腐花味,芝麻糊略苦,但係食下唔夠滑,食到一半就唔想食晒佢,同奶酱脆多差好遠,我覺得唔值呢個值錢$35(兩杯$70,單買就$42)下次唔會再食呢個味!整体而言都算不錯^-^
奶酱脆多
下次唔會再食呢個味!
黑白豆腐花
整体而言都算不錯^-^
2015-07-03
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$35 (Tea)
奶酱脆多
2015-06-12 378 views
每一次經過呢一間雪糕店都好想去試一試,咁大個人都未試過「分子料理」,今次終於的起心肝去試下。呢間店既裝修都幾mordern同簡潔,但只sell 4隻味既雪糕,有雪沙湯圓、薄荷朱古力脆脆、紅桑子牛油酥餅同香桃乳酪。係買之前可以試食,我只係試左普通既味,薄荷朱古力脆脆同香桃乳酪,保險D,雖然香桃乳酪好香新鮮桃味,甜得黎帶少少酸,可惜對我黎講乳酪味偏重(如果係好奶類制品的話,呢個會係一個不錯既選擇),所以最黎買左薄荷朱古力脆脆。佢呢間掛住分子雪糕既原因係因為用液態氮將雪糕漿急速冷卻,所以係食既時間,因為D脆脆絕對唔會因為雪糕漿係液體,而lum晒,一路食一路都會有得咬下咬下咁,薄荷味亦都好濃郁,加試朱古力味選用偏苦既朱古力,所以成個雪糕食起試黎一D都唔會''漏''!所以呢間野真係值得推薦,同我下次應該都會挑戰一下其他特別既味道!
2015-04-18
$40 (Lunch)
2015-05-27 210 views
LABMADE係位於屯門,有次經過想食就試左,因為佢係分子雪糕,所以好多你想像唔到既味道都整,我個日就有奶醬多味,咁我就即管試試究竟啦!一食落口好似食緊濃縮左既奶醬多咁,感覺好有罪惡感。唔理D眾惡感,隻味同真正既奶醬多有9成似,特別係真係幾特別,但食一球都好夠,因為有D”漏”,食落有一位位脆脆到,口感幾豐富,同埋個雪糕都幾滑,入口即溶。
奶醬多味分子雪糕
2015-05-04
$40 (Other)
奶醬多味分子雪糕
2015-05-19 170 views
上星期同阿妹2個人去屯門,😌小朋友鐘意扭計,行2步就扭抱,為左唔想抱,當然要利誘佢啦🙊,帶佢去食我想試好耐既分子雪糕🙆🙆。阿妹睇圖揀左《「袋」表我的心》 其實我都估到佢會揀呢個,小女孩唔識字多數都揀花花啊 粉紅色 果啲架喇😓比錢之後等左大約幾分鐘佢個 '袋'表我的心實物出左黎😂😂阿妹對menu 個插圖應該有興趣啲😂😂不過我個人應為 個雪糕實物個樣同插圖都有6-7成似既😎試試個味道😋 荔枝味比較重 ,蓋過其他味(因為我食唔出😂), 不過都ok既個味道,👍 平時我好少食荔枝味既野,如荔枝味糖啊啫哩果啲都唔好,❗️不過呢⋯ 呢杯'袋'表我的心 我有食完一啖仲想食多幾啖既感覺😋😋😋😋臨走阿妹仲問我幾時帶佢再黎食過🙊🙊

阿妹睇圖揀左《「袋」表我的心》

比錢之後等左大約幾分鐘
佢個 '袋'表我的心實物出左黎😂😂
阿妹對menu 個插圖應該有興趣啲😂😂

不過我個人應為 個雪糕實物個樣同插圖都有6-7成似既😎

臨走阿妹仲問我幾時帶佢再黎食過🙊🙊
2015-05-09
2015-05-01 794 views
趁假期出一下雜亂的小食記,首先是雖然推廣期已過,不過都幾有趣的Lab Made擂沙湯圓雪糕食記。屯門也有Lab Made真是太方便,媽媽可以一拖二同時帶小兄妹去吃了。從來喜歡吃湯圓,見有這特別口味,毫不猶豫不作他選了! 不過平日下午時分的屯門店食客不多,雪糕全是即點即製,頃刻場內煙霧瀰漫,搞到細膽的妹妹縮在車上,很搞笑~選在店外一排的座位坐下,約等數分鐘雪糕就來到。成品除了面層的芝麻醬點綴,底層也有不少的芝麻醬;另外淡甜的雪糕外沾了豆粉、糯米粉等,組合的話有點似湯圓,當然那湯圓皮的煙韌軟熟口感就無法模仿了。但也是個有趣的嘗試~這杯雪糕甜魔媽媽吃了應該只有1/3,其餘就由小兄妹你一啖、我一口慢慢掃光了!其實這樣正好,爭著爭著才更美味。天氣算是熱定了,假期我們再出去吃更多雪糕吧~
選在店外一排的座位坐下,約等數分鐘雪糕就來到。
天氣算是熱定了,假期我們再出去吃更多雪糕吧~
2015-04-20
2015-03-31 123 views
每次行過Lab Made 分子雪糕專門店都見到好多人,今次終於有機會黎試試佢叫左個復活蛋$44,個樣好似一杯雪糕上面有3粒蛋咁石板街味既雪糕,香濃既朱古力味,入面有香脆既果仁,同軟軟既棉花糖,口感好豐富,而上面個3粒朱古力蛋,顏色豐富,外面仲脆脆地!!真係幾好味,唔怪得咁多人啦
叫左個復活蛋$44,個樣好似一杯雪糕上面有3粒蛋咁
真係幾好味,唔怪得咁多人啦
2015-03-29
2015-03-17 318 views
昨天吃完午餐之後又想吃雪糕,又去了lab吃分子雪糕,已經轉款了,今次叫咗奶椰糖不甩,等了5分鐘之後拎到分子雪糕,今次覺得這個不好吃,當我吃了一口後雪糕是冇味,連奶椰味道都冇 ,所謂糖不甩亦是冇味,我覺得自己似吃冇味雪糕,服務就一般,分子雪糕比普通雪糕冰感重,亦都好快溶,39元有些小貴,反正不是日日都吃,這款不會再吃食物水準奶椰糖不甩,我覺得不太好吃,吃不出有奶椰味,糖不甩亦是冇味,這是冇味雪糕甜味我覺得冇甜味,淡而冇味服務我已經光顧3次,只是一般價錢39元 ,可以接受,這個不值啦

食物水準

甜味
我覺得冇甜味,淡而冇味

我已經光顧3次,只是一般

價錢
39元 ,可以接受,這個不值啦
奶椰糖不甩
定期轉款
2015-03-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$39 (Lunch)
2015-03-06 430 views
雪糕已經有不同形式出現,近年來出現分子雪糕,價錢上亦比普通雪糕貴D,分子雪糕比較冇咁甜,啱怕吃甜食的人,lab分子雪糕近年來最大熱品牌,2年前在屯門開分店,屯門而家已經不同以前,有不少出名食店揀屯門作為開分店地區,我在屯門返工多年,上年時候見到lab開了分店,分子雪糕之前已經吃過另一間 ,lab亦是我好想試品牌,見到有分店個陣我已經光顧過2次了,定期轉款式,今次是第3次來光顧,我日日在屯門吃午餐,吃完午餐想吃下甜品,我都幾喜愛吃雪糕,任何品牌都不會錯過去試 ,lab始終有些小貴,我成日經過店鋪少人光顧,今次買了紫米露分子雪糕,這裡即叫即做 ,等了10分鐘才有得吃,分子雪糕有別其他品牌,它的雪糕並不太甜,我覺得吃下時候好有紫米露感覺,分子雪糕比較快溶,我覺得幾好吃,服務就一般,我在等待時候見到電腦板出了飛仔號碼,以為拎得,店員話未拎得住,只是預先出電腦板,屯門店地方不大,有長形枱給客人享用雪糕,對我呢D個子不高的人,坐得不太舒服,我通常邊行邊吃,今次紫米露價錢39,每星期不同味道,有時工作辛苦對自己好一點食物水準紫米露分子雪糕我覺得味道同紫米露真是好似,好似吃紫米露 甜度我覺得甜味剛剛好

食物水準
紫米露分子雪糕
我覺得味道同紫米露真是好似,好似吃紫米露

甜度
我覺得甜味剛剛好,並不會太甜

我覺得一般

價錢
39元,可以接受

番吃
間中都來
紫米露
2015-03-04
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$39 (Lunch)
紫米露
2015-02-28 231 views
【Lab Made 情人節推介 - 玫瑰園】各位情人節快樂!識食,今日一定要帶另一半去Lab Made食情人節限定口味雪糕「玫瑰園」!芳香幼滑嘅士多啤梨乳酪中間夾雜住新鮮嘅士多啤梨果肉,再配上中間嗰層清新嘅熱情果醬,令整個玫瑰園充滿層次同口感。雪糕上有抹茶製過嘅杏仁粒之同兩朵蛋白玫瑰,低調而誠懇咁代你講『世界上只有你同我』!(官網資料)------lab made facebook ☝☝☝☝☝☝☝☝☝☝玫瑰園$44士多啤梨味濃郁 熱情果醬就不濃厚 我以為是雜莓的味道 抹茶杏仁粒就沒有味道 不太好吃 蛋白餅有三大舊 甜甜的砂糖味分子雪糕真的比一般的滑漏 不過比一般的較容易融化 所以要即時享受 再者在等雪糕時可以一樣享受店員整雪糕評分:8.5/10
【Lab Made 情人節推介 - 玫瑰園】

各位情人節快樂!
玫瑰園(前) 樂家杏仁糖(後)
玫瑰園$44

評分:8.5/10
玫瑰園(前) 樂家杏仁糖(後)
2015-02-15 206 views
在小南國沒有叫甜品,為的是想吃限定的脆皮樂家杏仁糖雪糕。經過煙霧瀰漫的表演過後,美味的雪糕送到眼前。有著豐富牛油脆脆在內的朱古力雪糕加上灑上杏仁的黑朱古力脆皮,感覺如在吃黑朱古力口味的almond roca! 百分百的美味! 口感豐富!這是除了枝豆雪糕和金莎雪糕以外,另一最愛!
在小南國沒有叫甜品,為的是想吃限定的脆皮樂家杏仁糖雪糕。

經過煙霧瀰漫的表演過後,美味的雪糕送到眼前。

這是除了枝豆雪糕和金莎雪糕以外,另一最愛!

2015-02-15
TakeAway
2015-01-15 220 views
不知怎的, 最近很愛吃雪糕, 有雪糕癮, 可能冬天不用太著重體重, 貪吃的心魔浮現了出來。 焦糖醬海鹽牛奶脆脆繼奶醬脆多後, 又一發現令人回味無窮的好味份子雪糕, 牛奶味很香, 焦糖味的甜很討好, 鹽味並不會令雪糕又咸又甜, 反而令味道更多層次, 而脆脆溶入在雪糕中, 是我最愛的部分, 也顯出份子雪糕的矜貴之處, 普通雪糕不會做到這個效果。

焦糖醬海鹽牛奶脆脆

Other Info. : 來到lab made時一個顧客也沒有, 正當猶疑吃哪款口味好, 店員很主動的說可以試食, 我也不客氣的試了兩款, 揀到了喜歡的口味, 雖然有得試食是好, 但用多兩隻膠匙, 有點罪過....
2015-01-02
  • 焦糖醬海鹽牛奶脆脆
2014-12-26 571 views
昨天,跟媽咪去屯門市廣場 UA 睇 早場!然後,我們走到商場 3 樓新開的越南餐廳 <囍越>,嚐一頓豐富美味的新派越菜午餐! 恰巧!在餐廳用餐時,我望到 <Lab Made 分子雪糕專門店> 的招牌!  於是,午飯後,我帶媽咪見識一下,什麼是分子雪糕!  還告訴她,我第一次嚐到分子雪糕,正是一位富二代朋友帶我到大坑總店! 最近,我見到靚女媽媽食友的食評,她帶埋精靈的仔仔去品嚐聖誕系列分子雪糕!記得她仔仔見到雪人雪糕 O 嘴的趣緻樣子! 哈哈! 當我走到店前,見到由12月18日至31日期間,供應聖誕分子雪糕系列! 普天同慶!包括A) 夢之薑餅人 by CLOT (英式蛋諾雪糕配玉桂和薑餅人)(B) 樹頭蛋糕 (法式栗子雪糕配樹頭蛋糕)(C) 聖誕雪人 (白朱古力乳酪雪人配椰子紅桑子批)(D) 希臘乳酪雪糕配紅酒煮無花果醬連店員裝扮也戴上聖誕帽應節! 他們年輕又勤快,充滿活力!值得一讚!問媽咪有無興趣試呀?她卻告訴我,如果,我想試咪買囉!  又係嘅,反正都是我付款! 我好奇問店員,哪款賣相最吸引? 女店員答,聖誕雪人最靚㗎!接著,她先讓
昨天,跟媽咪去屯門市廣場 UA 睇 [翻生侏羅館] 早場!然後,我們走到商場 3 樓新開的越南餐廳 <囍越>,嚐一頓豐富美味的新派越菜午餐!

於是,午飯後,我帶媽咪見識一下,什麼是分子雪糕!

哈哈!

普天同慶!
包括:
(A) 夢之薑餅人 by CLOT (英式蛋諾雪糕配玉桂和薑餅人)
(B) 樹頭蛋糕 (法式栗子雪糕配樹頭蛋糕)
(C) 聖誕雪人 (白朱古力乳酪雪人配椰子紅桑子批)
(D) 希臘乳酪雪糕配紅酒煮無花果醬
連店員裝扮也戴上聖誕帽應節!
 他們年輕又勤快,充滿活力!值得一讚!
問媽咪有無興趣試呀?她卻告訴我,如果,我想試咪買囉!
 又係嘅,反正都是我付款!

我好奇問店員,哪款賣相最吸引?
女店員答,聖誕雪人最靚㗎!接著,她先讓我試一試聖誕雪人雪糕的味道!同時,我又要求想試薑餅人雪糕的味道!
兩者比較之下,我都是喜歡雪人雪糕的口味!

好的!付款後,等叫單號!二話不說,店員立即開動雪糕機即席弄製雪糕!
 由於,只有一塊透明玻璃阻隔,讓食客清楚看到整個弄雪糕過程!
當店員倒入氮氣時,一大股煙湧出來!
 可惜!我正值放好找贖的錢之際,也來不及影相!

媽咪向來喜歡食新鮮的美食!
 今次,嚐到新鮮弄製的雪糕,對她來說,絕對是新嚐試!

這裡勝在有一排坐位,讓食客細味分子雪糕!
雪人雪糕不用數分鐘便弄好!
 媽咪都覺得賣相好可愛!
 還問我為何雪人不戴紅色帽子?!
 相信用餅乾之類做帽比較容易嘛!而且又可以食得呢!

聖誕雪人 (白朱古力乳酪雪人配椰子紅桑子批) $44/ 2 球
真是很趣緻!
 做得似模似樣啊!教人不捨得食呢!

白朱古力乳酪入口是乳酪的微酸,看來挺身,卻是口感滑溜!甜度剛好!
 鼻子估計是蝦條!瘦面的雪人很趣怪!
 原來店方精心設計椰子紅桑子批墊底,把 2 球雪糕提高!
 椰子紅桑子批酸咪咪的,頗為硬身!椰子帶出香甜及嚼勁,媽咪不知幾喜歡!
 整體口感豐富!
聖誕雪人 (白朱古力乳酪雪人配椰子紅桑子批)
店方精心設計椰子紅桑子批墊底,把 2 球雪糕提高!
店方很細心,送上同款的聖誕雪人聖誕卡給我!多謝哂!
恰巧!下午約了一位剛剛由德國出差回來的餐廳老闆娘朋友,我送給她那充滿畫畫天份的女女!把平凡的雪人聖誕卡變得更精美生動!
 跟大家分享一下小妹妹的畫作!
2014-12-25
Celebration
Christmas
聖誕雪人 (白朱古力乳酪雪人配椰子紅桑子批)
入秋喺行山好季節,繼十月初倒行麥理浩徑,即喺晌麥理浩徑第10段由尾倒番轉行,今趟就再接再厲嚟新界西北再行過,因為住近西鐵入嚟依邊超方便。依次目標喺元朗大棠嘅楓香林,仲打算玩足全日,所以,中午由元朗大棠開始,經大欖自然教育徑,回走麥理浩第10段過屯門,因為天朗氣清,舒服怡人,行得爽啲 。山徑出口位就喺屯門市中心,對住屯門市廣場,辛苦大半日,慰勞吓自己之餘,更順便補充一吓糖份,貪得意嚟到Lab Made,又睇吓有咩新意 !依間Lab Made有少量吧位,雖然唔多,大概8-9個,不過,食雪糕唔會太耐,人流快,唔介意稍等吓都會等到位。Lab Made嘅雪糕比較溶得快,所以店面都有個溫馨提示,此外,佢哋堅持真正全天然,唔加人工穩定劑,除質量嘅保證之外,相信俾個信心食客,等大家食得安心啲。雪糕每兩星期都會轉款,每次都有4款口味,定價為$39-$44,標明每杯1.5球,並且會列明有咩易引起過敏嘅成份,如雞蛋、奶製品、果仁……等等,減低過敏人士中招嘅風險,確喺細心周到 。今期嘅4款口味:冰之粟一燒、薑汁蕃薯、薄荷朱古力脆脆及蜂蜜杏仁乳酪,由於前兩者都頗有特色,較為重「分子」意味 ,所以,就揀咗
,所以,就揀咗試依兩款。
晌等候嘅過程,見啲店員將啲材料攪呀攪,整呀整,加入液態氮,煙霧瀰漫,幾科幻感呀,轉眼就整好啲雪糕球喇。
冰之粟一燒 $44

聽店員過依個喺同卡樂B嘅合作,所以,就連個杯都貼咗「卡樂B粟一燒」嘅標籤,插住兩條粟一燒,又淋上少少焦糖漿,個賣相一身金黃。
冰之粟一燒
唔單止個雪糕好重粟一燒味,味道喺甜中帶鹹,而且雪糕內仲有粟一燒碎粒,食落都仲脆口;因為粟一燒有一定厚度,所以,就算食到尾聲,除表面少少腍之外,咬落仲仍有香脆嘅口感,好有驚喜
,俾人一種好搞嘢嘅感覺
薑汁蕃薯 $44

薑汁蕃薯分子雪糕同樣都做得幾靚仔,雪糕唔喺一球球,而喺壓得滿滿一整杯,再以蕃薯蓉唧花,都幾有心思
。雪糕主要喺得薑汁味,而蕃薯味則嚟自後加上面嘅蕃薯蓉,未有預期咁雪糕有薑味,又有蕃薯味;不過,較意外喺雪糕內仲混有薑糖,立時成件事又變得有趣咗
薑汁蕃薯
薑汁蕃薯
最後,雖然12月初未喺大棠楓香林最盛嘅時候,但都想跟大家分享少少楓香(去完先知跟楓葉唔同)及沿途一啲植物嘅相片,部份都幾有趣。(註:小弟椰菜花、西蘭花就識,啲植物名事後問番熟知花花草草嘅表姨甥嘅!另外,楓香林喺晌12月6日拍攝。)

先嚟楓香林嘅相片:
再睇沿途一植物嘅相片:
白色簕杜鵑
是日嘅秋山之行仲未完,因買咗西鐵全日通,「專燈」坐西鐵落元朗食素作晚餐呢
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)