這次已經第三次回訪「十三姨」他們家的「鵝肝煎蛋撈飯」真的要吃~而且最近尖沙嘴分店 還新出了多款分店限定小吃😋✨椒鹽魷魚鬚 $38魷魚鬚超大條!先是帶點Chewy 感 後來繼續咬還滿軟身的炸皮薄薄的一片 裏在魷魚鬚外層 沾他們所附的小酸清爽醬汁 更提鮮~✨爆漿芝士煉奶炸年糕 $38這款的搭配 還滿新穎的 雖說只是一顆普通的芝士炸年糕但上面再多加了一片小芝士和滿滿的煉奶 怎會想到芝士和煉奶還滿搭的先來是香濃的芝士香 小炸脆的外皮 再加上煙韌Chewy的年糕藏在𥚃面的淡香芝士一覺不留神的流出 配上甜滋滋煉奶 鹹甜鹹甜沾滿煉奶的炸年糕真是個有趣創新的飯後甜點🍮✨XO醬鵝肝煎腸粉 $78已經是第二次再點這份!香濃的XO醬 配上滑流的腸粉和香煎微焦的鵝肝 非常惹味 他的濃鹹度 送酒一流✨Suntory 生啤 (380ML) $38現在他們家生啤買第二杯半價$19 以外面價格來說還滿划算的而且十三姨尖沙咀分店有多款送酒小吃 真的好適合🈴️每人來一杯✨老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 $148相信說起「十三姨」沒人不認識「鵝肝煎蛋撈飯」鵝肝上下兩面煎得薄脆 而邊邊煎得小焦 𥚃面超級軟㜛飯身偏軟 配上旁邊新鮮的香蔥、
這次已經第三次回訪「十三姨」
他們家的「鵝肝煎蛋撈飯」真的要吃~
而且最近尖沙嘴分店 還新出了多款分店限定小吃😋

XO醬鵝肝煎腸粉
✨XO醬鵝肝煎腸粉 $78
已經是第二次再點這份!香濃的XO醬 配上滑流的腸粉
和香煎微焦的鵝肝 非常惹味 他的濃鹹度 送酒一流

Suntory 生啤 (380ML)
✨Suntory 生啤 (380ML) $38
現在他們家生啤買第二杯半價$19 以外面價格來說還滿划算的

✨老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 $148
相信說起「十三姨」沒人不認識「鵝肝煎蛋撈飯」
鵝肝上下兩面煎得薄脆 而邊邊煎得小焦 𥚃面超級軟㜛
飯身偏軟 配上旁邊新鮮的香蔥、脆身香蒜、鹹香的酸菜
本來這幾項混在一起 就已經超級下飯
再搭上流心的太陽蛋和烤得香噴噴的鵝肝 真是一大邪惡的享受~~

下次經過寶靭巷 又不知吃什麼 無論是找正餐或下酒茶的地方
也可以和一群朋友三五成群一起來試試看~
2024-08-14
爆漿芝士煉奶炸年糕
XO醬鵝肝煎腸粉
Suntory 生啤 (380ML)
老闆娘鵝肝煎蛋撈飯
一行四人在12:40正式攞飛等位,大約12:46嘅時候,十三姨的男經理行出嚟問我哋會唔會分枱坐,否則會等好耐,不過我哋選擇等多陣。轉頭就有四個人唔攞飛,就咁入去問有冇位,店內職員就安排佢哋分枱坐,2分鐘內,該一行四人其中兩個人就轉咗坐第二張兩人枱。其後轉枱之後佢哋另外嗰兩個朋友就再坐埋一齊,整個過程5分鐘,一行四人唔使攞飛就可以坐埋一齊!我哋見到出邊嘅四人當然就好嬲,於是乎就入去問經理點解會咁樣安排,經理即時推卸責任咁講:「唔係我安排嘅!係我同事安排嘅!」呢位經理冇再跟進同交代任何嘢就走開咗!我哋最後唔再食呢間野啦,等位安排超混亂,出面又唔多客等都搞到咁差,最重要係不肯處理客人問題嘅經理,見到有人入去就叫客行返出去,咁即係點啫?有飛又唔叫人㩒,淨係叫人出去,唔知佢想點,搞到亂上加亂。

「唔係我安排嘅!係我同事安排嘅!」
呢位經理冇再跟進同交代任何嘢就走開咗!

2024-09-27 642 views
秋風起又係食大閘蟹嘅季節唔想自己動手拆蟹 但又想品嚐蟹膏試左呢間蟹粉沾麵 十分真材實料 啖啖蟹膏蟹肉 好香濃 其實個麵本身浸少少雞湯都已經好好味佢仲好貼心咁有薑茶 裝醋個樽好特別 成個set 都好打咭able 我仲叫左杯400下岩鹽咖啡 估唔到咖啡同岩鹽味係咁夾餐廳裝修好雅致 牆上插畫好有香港feel waiters waitress 都好細心體貼 有禮貌而且餐廳好有愛心 係門口外面放左free 水 見到唔少送貨 送外賣嘅哥哥經過可以飲啖水 唔洗中暑我見menu 仲有好多其他好吸引嘅野食 下次要帶埋老公一齊再黎試其他野食總括黎講係間好優質 好有愛嘅餐廳
秋風起又係食大閘蟹嘅季節
唔想自己動手拆蟹 但又想品嚐蟹膏

我仲叫左杯400下岩鹽咖啡 估唔到咖啡同岩鹽味係咁夾

總括黎講係間好優質 好有愛嘅餐廳

蟹粉沾麵
2024-09-27
$201 (Lunch)
蟹粉沾麵
2024-09-10 1224 views
次次經過旺角分店都排晒大隊今次3號風球下經過尖沙咀分店終於唔使排隊,咁就梗係試試佢啦一坐低就有脆脆嘅蝦片同一杯熱茶👍🏻分別嗌咗👉🏻老闆娘鵝肝煎蛋撈飯👈🏻👉🏻十三姨火車頭👈🏻兩個都好有驚喜三塊鵝肝煎到焦香🤤啲油咇晒出嚟隻半生熟蛋🫨只可以話太識食一定要拮碎加埋枱面枝秘製飯豉油撈埋食超邪惡👿係澱粉+油香嘅幸福感☺️但食完真係好滯,怕油膩要小心啦👉🏻十三姨火車頭👈🏻呢個係牛魔王必試啲餸好足料😗食極都仲有最正係有炙烤燒過面果啲牛牛🤤勁香轉咗翠玉瓜麵拼粉絲如果想食少啲澱粉都係一個幾好嘅選擇呢啖湯都好濃牛味👍🏻啲牛炙燒過超級加分😋再搞笑係個煲底有3嚿腸粉😂😂唔知係咪咁樣配搭🤣
次次經過旺角分店都排晒大隊
今次3號風球下經過尖沙咀分店
終於唔使排隊,咁就梗係試試佢啦

一坐低就有脆脆嘅蝦片同一杯熱茶👍🏻

三塊鵝肝煎到焦香🤤啲油咇晒出嚟
隻半生熟蛋🫨只可以話太識食
一定要拮碎加埋枱面枝秘製飯豉油撈埋食
超邪惡👿係澱粉+油香嘅幸福感☺️
但食完真係好滯,怕油膩要小心啦

👉🏻十三姨火車頭👈🏻

唔知係咪咁樣配搭🤣

2024-09-04
翠玉瓜麵
2024-08-27 1203 views
好耐之前已聽過十三姨依間餐廳,早幾日突然想食鵝肝,即刻諗起就去試下,去左尖沙咀分店,當日下午4點半左右到達,人流唔多,加上環境不錯,坐得舒服。一坐低職員就拎咗蝦片俾我哋食,味道係印尼蝦片,另外叫左兩個招牌必食:📍鵝肝煎蛋撈飯好味,鵝肝煎得好香,另外撈飯入邊配搭埋XO醬,連埋煎蛋,有多層次嘅味道。📍蟹粉沾麵,本身我唔係特別鍾意蟹,但食落有驚喜,蟹粉都好足料,麵底爽口,再配搭埋薑茶,一set上菜,整體不錯喔。 本身想試下啲小食,但實在太飽,留待下一次再去試😊。

本身想試下啲小食,但實在太飽,留待下一次再去試😊。

2024-08-16 1214 views
每次諗唔到食咩好都會去食十三姨食住蝦片等野食😚😚😚😚立左秋就係食蟹既時候啦🦀🦀🦀🦀竟然有蟹粉沾面 $158成個碗都係蟹肉蟹黃足夠撈哂成個面成啖蟹肉蟹黃超幸福一d都唔膩仲好鮮味加少少蟹醋調味,更加昇華仲會跟埋個薑茶,驅寒,好貼心❤️ ❤️❤️❤️大三元就每次都必食 $78🀄️🀄️🀄️🀄️火炙手撕雞,雞叉燒,溏心蛋配雞油飯成個飯面佈滿手撕雞同炸蒜撈埋個雞油飯,大滿足😌😌😌😌雞叉燒一如既往咁嫰滑
每次諗唔到食咩好都會去食十三姨
食住蝦片等野食😚😚😚😚

立左秋就係食蟹既時候啦🦀🦀🦀🦀
竟然有蟹粉沾面 $158

成個碗都係蟹肉蟹黃
足夠撈哂成個面

成啖蟹肉蟹黃超幸福
一d都唔膩仲好鮮味
加少少蟹醋調味,更加昇華
仲會跟埋個薑茶,驅寒,好貼心❤️ ❤️❤️❤️

大三元就每次都必食 $78🀄️🀄️🀄️🀄️

火炙手撕雞,雞叉燒,溏心蛋配雞油飯
成個飯面佈滿手撕雞同炸蒜
撈埋個雞油飯,大滿足😌😌😌😌
雞叉燒一如既往咁嫰滑
  • 蟹粉沾面
  • 大三元
2024-08-11 1257 views
呢幾日有啲作病,想食清d,咁岩見到十三姨新推出左素食menu,標榜全部素肉大豆製造,食下齋清清腸胃先。📌好似叉燒飯 $72好一碗黯然銷魂飯,金黃色蛋黃嘅荷包蛋超吸引,第一時間篤爆佢粒黃,珍珠飯掛滿流心蛋黃。啲叉燒炸到外層脆卜卜,雖然質感同真叉燒唔係好似,但勝在夠入味,如果齋食舊叉燒可能仲會覺得咸過頭,但係配埋啲飯咸度就剛剛好。叉燒同飯嘅份量麵好足夠,食完一定飽肚📌灸燒素手撕雞湯麵 $72 (轉翠玉瓜麵+$20)個湯底聽講係由多種蔬果,加埋果仁熬煮而成,的確係濃郁得黎帶清甜,湯底一啲都唔寡。啲雞絲有札肉feel,配埋湯同麵一齊食成件事好夾,又幾好味😂📌椒鹽粟米 $32好神奇地好有牛油香味,加埋椒鹽撒面,簡單美味📌爆漿芝士煉奶年糕 $38年糕炸過黎,芝士舖面,再淋上超多煉奶&花生碎,作為飯後小甜品,邪惡又滿足📌凍鴨屎香檸檬茶 $30有淡淡嘅茶香味,檸檬要起勢咁篤先出味,開頭飲味道偏淡,後來飲先有檸檬茶果種酸酸澀澀📌鮮奶溝忌廉 $32正常發揮👍🏻 最得意係鮮奶特登用仿牛仔盒仔杯黎裝,飲個意境📍十三姨 (雲龍商業大廈)尖沙咀寶勒巷22-24號雲龍商業大廈地下A號舖@lady13kitchen#

📌好似叉燒飯 $72

📌灸燒素手撕雞湯麵 $72 (轉翠玉瓜麵+$20)

📌椒鹽粟米 $32
好神奇地好有牛油香味,加埋椒鹽撒面,簡單美味

📌爆漿芝士煉奶年糕 $38

📌凍鴨屎香檸檬茶 $30

📌鮮奶溝忌廉 $32
正常發揮👍🏻 最得意係鮮奶特登用仿牛仔盒仔杯黎裝,飲個意境

📍十三姨 (雲龍商業大廈)

@lady13kitchen

#十三姨
#尖沙咀
#素食
#素肉
#大豆
#素食主義

2024-07-12 964 views
趁有少少時間淨,諗住食個快飯,見之前旺角分店要排隊食,好彩今次尖沙咀分店唔多人,終於有機會試到鵝肝飯😋由於時間關係,基本上嘅坐低就同侍應講要鵝肝飯,QR code都唔洗用🤣每枱基本上都會送一盆蝦片,都幾脆👍餐牌仲有其他招牌菜,都好似幾吸引,下次可以試吓餐廳嘅裝修都有啲心思,隻茶杯都刻左餐廳名👍老闆娘鵝肝煎蛋撈飯,賣相不錯,如果鵝肝大塊啲就好啦😝XO醬用黎撈飯,好惹味,不過我唔小心落多咗撈飯豉油,搞到咸左少少🤣整體而言,鵝肝飯係幾出色,為咗鵝肝飯,我會再嚟食😋

餐廳嘅裝修都有啲心思,隻茶杯都刻左餐廳名👍

整體而言,鵝肝飯係幾出色,為咗鵝肝飯,我會再嚟食😋

2024-07-09
Type of Meal
Dinner
  • 老闆娘鵝肝煎蛋撈飯
2024-06-26 740 views
試左新品 蟹粉沾麵 蟹粉嘅量係充足 但係食到後面已經好膩 雖然有薑茶 但係都麻麻 嗌咗杯咖啡解油膩 發覺奶茶好飲啲 不過不失 價格偏貴 麵質偏幼 湯偏鹹 真係食可以食普通版本 唔一定要推介
2024-06-09 641 views
We were patrons at the outlet in Tsim Sha Tsui. Aircon dripped on son’s head. After asking to change to another table, staff did not apologize and just asked us to change the side of the table. When asking staff to change to a certain table, staff refused my request and asked us to go to another table (can live with that). When I asked the staff to help me carry my coffee from the previous table to the new table, he carried it holding his fingers on the rim - when I asked him to change it to ano

When asking staff to change to a certain table, staff refused my request and asked us to go to another table (can live with that). When I asked the staff to help me carry my coffee from the previous table to the new table, he carried it holding his fingers on the rim - when I asked him to change it to another one, he gave me a rude attitude and made some comments to the kitchen about it.

Such Service is unacceptable. The female staff had very good attitude. One of the male staff (with blond hair) were rather rude.
就係沖住鵝肝飯去當年係旺角真係要排勁耐隊依加尖沙咀新開左就緊係試下啦😍啲店員服務勁好係門口等左一陣就有位係等緊時候已經print定QRcode 比我地簡野食等我地入去就落得👍仲有蝦片比我地食老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 $148呢個真係舐舐脷😋撈埋祕制豉油就正啦個豉油特別係食落有啲酒味架個三件鵝肝油脂充足🤤🤤仲要大大件😍😍😍煎到微焦 入面就軟嫩撈埋蛋汁同飯真係無敵❤️十三飛 $80個名幾得意原來係安格斯牛肩胛,牛肋條,溏心蛋同粉絲併米粉最驚喜係入面竟然有腸粉🤣🤣牛肉係半生熟 所以入口好嫩份量勁足🥰🥰最正係可以雙拼麵底粉絲併米粉真係一次滿足哂兩個願望😆原來食落都幾夾架喎😉金牌牛肋條銀針粉 $68朋友鐘意食辣 另+$10要麻辣醬牛肋條食落有啲似牛腩發現比想像中無咁辣同湯仲幾夾 椒鹽魷魚鬚 $36魷魚炸得酥脆彈牙 真係幾惹味西多雞翼 $36雞翼炸到金黃色 再加上甜甜既蜜糖醬真係絕配😋😋😋三相逢 $3聽講每日廚師都會準備唔同既前菜今日見到個名咁得意又叫左原來係 新鮮菠蘿,青瓜,白蘿蔔夠哂清爽 同 酸 好開胃凍蜂蜜蘋果烏龍茶(跟餐)凍百香果烏龍茶 (跟餐)兩款都好岩夏天飲清涼解渴仲去膩清新嘅感覺 唔算好甜凍
就係沖住鵝肝飯去

煎到微焦 入面就軟嫩
撈埋蛋汁同飯真係無敵❤️

十三飛 $80
個名幾得意
原來係安格斯牛肩胛,牛肋條,溏心蛋同粉絲併米粉
最驚喜係入面竟然有腸粉🤣🤣

真係絕配😋😋😋

三相逢 $3
聽講每日廚師都會準備唔同既前菜
今日見到個名咁得意又叫左
原來係 新鮮菠蘿,青瓜,白蘿蔔
夠哂清爽 同 酸 好開胃

凍蜂蜜蘋果烏龍茶(跟餐)
凍百香果烏龍茶 (跟餐)
兩款都好岩夏天飲
清涼解渴仲去膩
清新嘅感覺 唔算好甜

凍鴨屎檸檬茶 (另+$10)
呢個就覺得有啲失色啦
大家都係叫烏龍茶啦

十三姨
尖沙咀寶勒巷22-24號雲龍商業大廈地下A號舖
#Foodie_aki #yum_yum #foodie_aki尖沙咀
#尖沙咀美食 #十三姨 #老闆娘鵝肝煎蛋撈飯
#十三飛 #安格斯牛肩胛 #牛肋條 #溏心蛋 #粉絲併米粉
#粉絲 #米粉 #金牌牛肋條銀針粉 #牛肋條 #銀針粉
#椒鹽魷魚鬚 #魷魚鬚 #西多雞翼 #雞翼 #三相逢
#菠蘿 #青瓜 #白蘿蔔 #蜂蜜蘋果烏龍茶
#百香果烏龍茶 #鴨屎檸檬茶
2024-05-10 930 views
等候時間,附近好多餐廳,競爭大,所以我都係等咗半個鐘就有位舖頭大小: 旺角地方,所以報租應該好貴,啲枱拍得好密,坐得比較勁迫. 用餐時間: 一小時. 上菜好快! 食物質素,可以,中上la! - 一 坐埋位就有蝦片食,都幾好味!- 叫咗個鵝肝飯食,啲醬有啲辣!- 另外叫咗個手撕雞粉絲,一般,不錯!- 我叫咗個椒鹽魷魚鬚,老實講,份量真係比較少!總括嚟講,食物質素係可以嘅! 不過你一食完,好快就會有店員過嚟幫你收拾. 不過佢哋都冇催你交枱嘅!
等候時間,附近好多餐廳,競爭大,所以我都係等咗半個鐘就有位

用餐時間: 一小時. 上菜好快!

食物質素,可以,中上la!
- 一 坐埋位就有蝦片食,都幾好味!
- 叫咗個鵝肝飯食,啲醬有啲辣!
- 另外叫咗個手撕雞粉絲,一般,不錯!
- 我叫咗個椒鹽魷魚鬚,老實講,份量真係比較少!

2024-05-10 624 views
老闆娘鵝肝煎蛋撈飯$148鵝肝肥美嫩口,足足三塊鵝肝其實己回本!呢個等同叉燒煎蛋飯 不過係高級西式版叉燒變鵝肝 ,不過食晒整個飯會較滯。炙燒手撕雞雞油飯 $64雞絲唔韌⋯•但沒有炙燒過的味道雞絲份量偏少唔夠送飯加$3會有前菜、但都係雞絲黎原來百香果烏龍 味道普通每一枱都會有免費蝦片
老闆娘鵝肝煎蛋撈飯$148

鵝肝肥美嫩口,足足三塊鵝肝其實己回本!

炙燒手撕雞雞油飯 $64

雞絲唔韌⋯•但沒有炙燒過的味道雞絲份量偏少唔夠送飯

加$3會有前菜、但都係雞絲黎原來

百香果烏龍 味道普通

每一枱都會有免費蝦片

同朋友經過門口見到有好吸引嘅「鮮蟹粉沾麵」同「老闆娘鵝肝煎蛋撈飯」,最啱拎到車牌之後食豪啲慶祝下~🥰員工細心對待每個客人,見到我地冇位放袋會比張凳我地🥰自己用qr code落單,好特別有個驚喜小禮物,我就揀咗送花🌹畀自己慶祝PASS,為自己帶來滿滿嘅儀式感,店員會拎全籃花拎比我地慢慢揀,十分有耐性🥰見到我哋同P牌自拍緊仲會主動問使唔使幫我哋影🥰到比錢時仲恭喜我考到車牌呢度嘅食物份量好足,用料一啲都唔吝嗇,上餐時間快,所有配搭得宜,擺盤用心。最驚喜係一坐低就有小食附送,好窩心。📌鮮蟹粉沾麵配上鮮雞湯同醋,仲送上薑茶可以驅走寒氣,完全冇腥味,麵質剛剛好,一大啖接一大啖鮮蟹粉甘食,一大碗都好快KO。好豪氣😈😈😈📌凍400次岩鹽咖啡配上一瓶岩鹽任客人自行隨個人口味扭動,超大方,手打400 次咖啡奶蓋泡沫倒入高質滑流嘅鮮奶,層次感十足。慢慢嘆住睇住出面嘅街景,非常寫意。📌老闆娘鵝肝煎蛋撈飯轉咗做椰菜花飯三大塊鵝肝,同其他配料mix埋,每一啖食落口都係幸福嘅感覺,轉咗椰菜花飯就唔怕肥,冇咗罪惡感😂😂😂📌凍蜂蜜蘋果烏龍茶夏天飲正好清涼解口渴,仲可以去油去膩,帶嚟清新嘅感覺。除咗嘢食好味,店員仲會細心

🥰員工細心對待每個客人,見到我地冇位放袋會比張凳我地

🥰見到我哋同P牌自拍緊仲會主動問使唔使幫我哋影

🥰到比錢時仲恭喜我考到車牌

最驚喜係一坐低就有小食附送,好窩心。

📌鮮蟹粉沾麵

📌凍400次岩鹽咖啡

📌老闆娘鵝肝煎蛋撈飯轉咗做椰菜花飯

📌凍蜂蜜蘋果烏龍茶
夏天飲正好清涼解口渴,仲可以去油去膩,帶嚟清新嘅感覺。

除咗嘢食好味,店員仲會細心介紹食法,服務好到令我係心底加曬分。整體令客人有愉快嘅用餐體驗!

食咗一餐夠全日,夜晚都唔使食lu🤭🤭🤭

📍十三姨 (雲龍商業大廈)

2024-04-21 445 views
咁岩係附近交收經過 見咁餐牌名咁得意 就入去試一試 叫左份叫十三幺 試吓 點知出乎意料 心諗會唔會伏 點知 飲淡湯 係雞湯 都算可口 唔太鹹 之後食麵加埋雞絲配菜 一啖食落口 口感一流 但我掛住食 唔記得放個檸檬落湯到😆 不過下次先試吓其他面 只於環境 ok 去個陣都咁岩唔多人 入去有位唔洗等 值得一試
2024-04-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
  • 十三幺