2023-06-24 604 views
作為甜品愛好者作為小資女嘅小妹是日去了一間位於旺角嘅人氣千層蛋糕店~LamLamLi這間蛋糕店人氣高企被網民譽為「平民版Lady M」千層蛋糕款式多,今次小妹就試了這幾款:抹茶流心,朱古力流心,曲奇,開心果,美祿脆脆,伯爵茶,每款都各具特色,班㦸皮薄金香,忌廉幼滑,加上每款蛋糕都是人手整,數量有限,若想吃的朋友們可以預訂或早點來,別碰門釘喔😉
作為甜品愛好者
作為小資女嘅小妹
是日去了一間位於旺角嘅
人氣千層蛋糕店~LamLamLi
這間蛋糕店人氣高企
被網民譽為「平民版Lady M」

千層蛋糕款式多,今次小妹就試了這幾款:
TakeAway
Happy Birthday to 儍爸 ~~昨日係儍爸嘅生日生日快樂 ! 身體健康 ~~今年揀了 LamLamLi Bakery 千層蛋糕其實自從佢搬咗上樓上舖後有幾次想訂佢嘅千層蛋糕但都咁啱撞正佢哋定休日,無緣食到 ...今次終於訂到喇 ~~儍媽揀了全家都啱食的 ... 6" 美祿脆脆千層蛋糕 (HK$220)餅皮軟熟,有淡淡蛋味,忌廉也夠香滑濃濃美祿味夾著朱古力脆脆粒,增添口感甜度剛剛好,又唔會太甜膩餅櫃也有多款口味千層蛋糕,可供選購樓上舖更有堂食位置和咖啡、茶飲、薯條等輕食供應有興趣可以坐低慢慢歎 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
Happy Birthday to 儍爸 ~~
昨日係儍爸嘅生日
生日快樂 ! 身體健康 ~~
今年揀了 LamLamLi Bakery 千層蛋糕
其實自從佢搬咗上樓上舖後
有幾次想訂佢嘅千層蛋糕
但都咁啱撞正佢哋定休日,無緣食到 ...
今次終於訂到喇 ~~
餅皮軟熟,有淡淡蛋味,忌廉也夠香滑
濃濃美祿味夾著朱古力脆脆粒,增添口感
甜度剛剛好,又唔會太甜膩
餅櫃也有多款口味千層蛋糕,可供選購
樓上舖更有堂食位置和咖啡、茶飲、薯條等輕食供應
有興趣可以坐低慢慢歎 ~~
2023-06-21
Type of Meal
Last Night Supper
Celebration
Birthday
  • 美祿脆脆千層蛋糕
2023-06-06 538 views
幫襯左舔舔脷好多年由佢響太子,做到而家旺角樓上鋪,好欣賞呢位年輕老闆由創業到宜家都本着良心 ,冇咩加價🤣 食物質素又keep 到👍🏻 今次試食榴連千層, 呢個價錢都算ok , 食到真榴連榴心, 配埋好濃既奶油香,好滿足
2023-05-24 608 views
下午三點三有少少想食嘢,仲要係想食甜野🤤,嚟開旺角就上去lamlam脷 坐低食件cake。千層蛋糕/班戟皮唔會過份厚、唔乾。抹茶流心- 最期待係個流心,堅係好流心,而且抹茶味夠濃 輕微苦澀,我最鍾意。榴蓮- 呢個適合唔鍾意食榴蓮/ 初嚐榴蓮嘅人,因為榴蓮肉得好少,得中間一層仔先有。

千層蛋糕/
班戟皮唔會過份厚、唔乾。

係香港都食過唔少千層蛋糕,而Lamlam脷都係心目中數一數二,加上佢定期都會有唔同新口味,每次去食都會有驚喜!開心果千層蛋糕 ($39)最近發現周邊出左好多唔同的開心果味產品,有驚有喜咁,而今次試下叫左開心果味千層蛋糕到底係驚定係喜。結果是。。。大喜!蛋糕皮夠薄、D Cream亦好順口,而主角開心果味亦好真同夠濃,加埋蛋糕面灑左D開心果粒,令到成件事好Match!以下係我的評分(滿分為5分):味道:5分環境:5分服務:4.5分價錢:5推薦程度:4分Lamlam脷 網址: https://s.openrice.com/QrbS0duqA00~uKZISBA地址: 旺角彌敦道691-697號永如大廈3樓697室電話: 62117531
開心果千層蛋糕
開心果千層蛋糕 ($39)
以下係我的評分(滿分為5分):

地址: 旺角彌敦道691-697號永如大廈3樓697室
電話: 62117531
2023-04-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
開心果千層蛋糕
推薦: 🍉🍉🍉 (3/5)    味道: 🍉🍉🍉 (3/5)    價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)    打卡: 🍉🍉🍉 (3/5)    位置: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)    回訪: 🍉🍉🍉 (3/5)   lamlamli呢間蛋糕店真係好多年前已經聽過,最出名就係佢可以用平民價錢食到高級千層蛋糕店嘅質素,經過咁多年由網店發展到開埋實體舖,今次上去實體舖試一次,睇吓同其他蛋糕網店相比仲有無優勢!抹茶流心 $36 🍉🍉🍉🍉🍉抹茶味真係超濃郁,我呢個抹茶迷真係非常滿足,食到最尾都仲有流心效果,流漿澎湃到隻叉一拮落去就湧哂出嚟,要細力啲咁拮先唔會浪費😂美祿脆脆 $36 🍉🍉🍉🍉係我食過美祿味最濃嘅蛋糕 😋每一層cream都好輕盈,好綿滑,千層皮唔算薄,食得出每層蛋糕皮同cream嘅口感層層分明👍伯爵茶 $36 🍉🍉🍉🍉雖然賣相無咁吸引,但係都好食😋 茶味好香濃,會有些少茶葉碎,唔影響食感因為呢款係拎番屋企食嘅,所以cream層無堂食咁挺身,食嘅時候蛋糕皮嘅存在感會比cream更大,堂食就應該唔會咁抹茶巴斯克芝士蛋糕 $44 🍉🍉🍉相比之下比較普通,抹茶味無流心千層蛋糕咁突出,食落唔會好膩整體嚟講
推薦: 🍉🍉🍉 (3/5)
味道: 🍉🍉🍉 (3/5)
價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)
打卡: 🍉🍉🍉 (3/5)
位置: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)
回訪: 🍉🍉🍉 (3/5)
抹茶流心 $36 🍉🍉🍉🍉🍉
美祿脆脆 $36 🍉🍉🍉🍉
伯爵茶 $36 🍉🍉🍉🍉
抹茶巴斯克芝士蛋糕 $44 🍉🍉🍉
相比之下比較普通,抹茶味無流心千層蛋糕咁突出,食落唔會好膩
整體嚟講,lamlamli勝在每日提供嘅口味好多,對於千層蛋糕迷嚟講絕對係一個平民選擇,流心千層蛋糕絕對值得一試,暫時覺得未有其他蛋糕舖整得好食過lamlamli,而且價錢都算平,其他一般口味嘅蛋糕就同其他蛋糕舖各有千秋,視乎大家嘅preference🙈
(抹茶巴斯克芝士蛋糕最出色暫時食過係旮旯,但係價錢貴好多同埋好難搶)

後記
💟 每日供應口味不同,詳情請參閱店家ig

📍 lamlamli @lamlamli_bakery
地址:旺角彌敦道691-697號永如大廈3樓697室

$50 (Dinner)
  • 抹茶流心
2023-04-18 2867 views
無意中發現旺角依間蛋糕專門店cafe , 睇番ig 原來依間既蛋糕都相當受歡迎。 依間cafe主打千層蛋糕, 其次仲有巴斯克蛋糕 岩哂蛋糕控 價錢方面都相當抵 餐廳內裡位置唔多 但睇到好多客人都係選擇外賣 多過堂食位置方面都相當方便 位於TOP對面的大廈內。先後黎過幾次 頭兩次黎都咁岩賣哂想食既巴斯克蛋糕就取而代之試下千層蛋糕。 🍰 伯爵茶千層蛋糕: 伯爵茶味道極之香濃,啲cream勁smooth 🍰赤肉蜜瓜千層蛋糕: 比想像中一般, 食落去既赤肉蜜瓜味有啲似藥水既口感, 整體都相對超甜😅🍰 開心果巴斯克蛋糕: 意外既小驚喜, 食落去蛋糕較為硬身 , 開心果味比想像中較為淡。 🍰 Oreo 巴斯克蛋糕: 終於試到其他口味既蛋糕唔好睇佢既外型唔討好 但食落去真心媽食🍰 抹茶味既巴斯克蛋糕: 外表周同開心果好似 🍰 幻彩牛乳: 外表超級靚, 彩虹咁既顏色。 食落去本身以為得個樣 點知到番黎食 發現係異常超好食, 牛乳味勁香濃
位置方面都相當方便 位於TOP對面的大廈內。

伯爵茶千層蛋糕,赤肉蜜瓜千層蛋糕

開心果巴斯克蛋糕

🍰 Oreo 巴斯克蛋糕: 終於試到其他口味既蛋糕
唔好睇佢既外型唔討好 但食落去真心媽食

Oreo巴斯克蛋糕

🍰 抹茶味既巴斯克蛋糕: 外表周
同開心果好似
抹茶巴斯克蛋糕

幻彩牛乳千層蛋糕

$398 (Tea)
Oreo巴斯克蛋糕
幻彩牛乳千層蛋糕
  • 幻彩牛乳
2023-03-23 1019 views
今日wtsapp訂左6件cake, 上到去拎先知買4送1,當下即時問店員係咪堂食先有,佢話堂食同即時上黎買先有,如果職員可以喺wtsapp度同客講堂食或即日黎買有買4送1或者做埋預訂優惠,咁會好好多,感覺對客人唔fair,訂得多反而無優惠,吸引唔到我再訂購。
2023-03-16 908 views
之前已經食過呢間好出名嘅千層蛋糕,覺得真係好好食,好過ladyM ! 平時好快就賣曬㗎啦,今日經過旺角,見時間尚早,忍唔住自己上咗去食咗件cake。甘早無咩人,安安靜靜食件cake,撳下電話,開心。食左美祿脆脆$36 依然好味道,但個人係喜歡食流心類別,人地話巴斯克都好食,下次要試
甘早無咩人,安安靜靜食件cake,撳下電話,開心。

2023-02-22
$36 (Lunch)
  • 抹茶流心千層蛋糕
2023-03-16 757 views
呢一間主打千層蛋糕,今次都揀咗四款口味,自己覺得佢哋嘅皮做得幾薄,一切落去個時啲cream都hold得住,而且食落好輕盈,整體來講個質感冇得彈🤪烏龍茶芝士奶蓋 ($39) 奶蓋帶少少鹹香,焙茶 ($39)茶香都好濃郁☕️最估唔到嘅係佢哋最經典嘅口味抹茶流心 ($36)都係咁平😱抹茶味cream本身都好正,加埋面頭嘅抹茶粉同埋中間嘅抹茶漿令個抹茶味更濃🍵性價比真係好高👍🏻 開心果 ($39) 嘅開心果味有但唔算好濃,相比茶味稍為失色🤏🏻總括嚟講都幾推介佢哋嘅茶味千層蛋糕☕️ 佢哋仲有堂食座位,如果喺附近晏晝想食甜品嘅話都可以過嚟一戰🫶🏻

呢排大家都喺度講緊世一巴斯克蛋糕,自己又唔係住附近,仲未成功可以的起心肝神咁早起身走去排隊🫡如果又想食巴斯克蛋糕,又唔想排隊嘅話,其實可以考慮吓食其他嘅小店😛 呢一間網店嘅千層蛋糕就好出名,之前已經book mark咗好耐,以前曾經試過要排隊先有得食,不過今日陳佢哋開門嘅時候去到都唔使排隊,而且有勁多口味可以揀🤍仲要做緊四送一優惠🤣開心果巴斯克 ($44) 呢個好正💚 開心果味未濃到好nutty,但係都算幾出😳 同埋佢係軟心巴斯克,食落好滑,芝士味好香,成件cake超正😍 原本仲想食抹茶巴斯克,但係佢哋話賣晒所以就冇買到,點不知拎完蛋糕發現原來佢哋都仲有😩唯有下次再試🫢

2023-03-11 610 views
朋友突然心血來潮想食千層蛋糕即刻諗起旺角呢間以網店起家嘅千層蛋糕舖頭👻上到去嘅時候見到好多人排隊🥹大概五點左右已經有好幾款蛋糕賣晒🥹如果想要某啲人氣口味嘅話建議早少少WhatsApp佢哋留低🥲最後買咗:-玫瑰千層蛋糕-朱古力流心千層蛋糕-抹茶巴斯克芝士蛋糕Lamlamli既千層蛋糕無論價錢味道比起某一間連鎖名牌店都係冇得輸價錢平接近一半之餘口感同味道都拍得住某店抹茶巴斯克芝士蛋糕好濃茶味啱晒綠茶控🤪
朋友突然心血來潮想食千層蛋糕

抹茶巴斯克芝士蛋糕好濃茶味
啱晒綠茶控🤪
2023-03-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$35 (Tea)
  • 朱古力流心千層蛋糕
  • 玫瑰千層蛋糕
去旺角想揾間cafe食 點知周圍都好多人本身諗住去第二到揾野食結果上網search到呢間蛋糕店係巴士站附近二話不說就沖左上去!見到佢買四送一就買左番屋企食❊抹茶流心千層蛋糕 $36面頭有一浸抹茶色 抹茶味好濃 中間流心抹茶好creamy好邪惡❊玫瑰千層蛋糕 $39玫瑰味好出,好香食完仲有玫瑰味好pink好可愛好岩女仔打卡❊開心果千層蛋糕 $39面頭有落到開心果碎增加左口感又同時開心果味又重啲呢個好有驚喜!可以試多次呢個💚❊幻彩牛乳千層蛋糕 $39七彩顏色嘅牛乳千層蛋糕好打卡able靚到哇左一聲隔開之後仲要係漸變色 唔係真係七隻實色好impress因為咁樣suppose要整好多隻色嘅粉漿一入去牛乳味好重 好香濃而且唔係太甜 呢個好值得一試!❊伯爵茶千層蛋糕 $36呢個伯爵茶蛋糕相比之下茶味唔夠出眾伯爵茶味濃少少就真係完全好正❊蛋糕係好平 都算靚但係唔係話超級好食我就覺得未必可以攞千層蛋糕最出名嗰間比咖啦店員態度略為冷淡但係好彩開心果千層蛋糕好impressive所以先會想再食❊Lamlamli Bakery@lamlamli_bakery Lamlam脷 (旺角)旺角彌敦道691-697
去旺角想揾間cafe食 點知周圍都好多人
本身諗住去第二到揾野食
結果上網search到呢間蛋糕店係巴士站附近
二話不說就沖左上去!
見到佢買四送一就買左番屋企食

靚到哇左一聲
隔開之後仲要係漸變色 唔係真係七隻實色

好impress因為咁樣suppose要整好多隻色嘅粉漿
一入去牛乳味好重 好香濃
而且唔係太甜 呢個好值得一試!

伯爵茶千層蛋糕 $36

但係好彩開心果千層蛋糕好impressive
所以先會想再食

Lamlamli Bakery
@lamlamli_bakery
Lamlam脷 (旺角)
旺角彌敦道691-697號永如大廈3樓697室
香芋牛乳$36 ✨:7.5/10其實以一般甜品嚟講,芋頭味都算OK不過我鍾意濃啲嘅,所以呢個就唔夠滿足,而且甜咗啲😛千層蛋糕餅皮厚度平均而且薄🤤一件size偏細(細過Lady M)不過都抵食嘅(*´∀`)抹茶流心$36 ✨:8.5/10餅皮質地同上(・∀・)不過因為抹茶,令到成件蛋糕感覺冇咁甜&漏(•ө•)♡中間流心好吸睛,亦都真係令抹茶味更濃,而且冇整濕餅皮嘅感覺👍👍所以整體好食過香芋口味😚
香芋牛乳
$36 ✨:7.5/10
其實以一般甜品嚟講,芋頭味都算OK
不過我鍾意濃啲嘅,所以呢個就唔夠滿足,而且甜咗啲😛
千層蛋糕餅皮厚度平均而且薄🤤
一件size偏細(細過Lady M)
不過都抵食嘅(*´∀`)

抹茶流心
$36 ✨:8.5/10
餅皮質地同上(・∀・)
不過因為抹茶,令到成件蛋糕感覺冇咁甜&漏(•ө•)♡
所以整體好食過香芋口味😚
以往家人生日,都多在連鎖店購買蛋糕。但見這間小店在網上和坊間都好評不絕,所以特意選購了多件不同口味的千層蛋糕,為家人的生日帶來新鮮感~這次選購了以下幾款口味的蛋糕:抺茶流心千層蛋榚 ($39)朱古力流心千層蛋糕 ($36)伯爵茶千層蛋糕 ($36)開心果千層蛋糕 ($39)焙茶千層蛋糕 ($39)百香果芝士千層蛋糕 ($39)焦糖牛乳千層蛋糕 ($36)每款口味的蛋糕都超水準!除了大熱的抺茶流心和朱古力外,個人亦推介百香果芝士(味道特別)和開心果(味道十分濃郁)。蛋糕皮非常薄滑,一點也不會乾掙掙;而忌廉亦非常香滑,甜度適中,真的會令人吃不停口。最重要的是價錢比坊間的名店平一大截,而質素又相差無幾,絕對是性價比之選!

這次選購了以下幾款口味的蛋糕:

抺茶流心千層蛋榚 ($39)
朱古力流心千層蛋糕 ($36)
伯爵茶千層蛋糕 ($36)
開心果千層蛋糕 ($39)
焙茶千層蛋糕 ($39)
百香果芝士千層蛋糕 ($39)
焦糖牛乳千層蛋糕 ($36)