2021-01-24 817 views
今日突然好掛住劉森記d面,於是點咗招牌水餃魚蛋面🍜!之前一直食開雲吞面,今日食吓水餃🥟,水餃好大隻,入面好多木耳絲,好爽口整體都唔錯!好中意佢d醃白蘿蔔,酸酸甜甜好開胃!跟餐或堂食都係免費送!
水餃魚蛋面
水餃魚蛋面
  • 雲吞麵
2020-11-21 1195 views
好好食咩又未係,但又唔算特別囉,蝦子麵加蝦子,其實食過兩三次,唔會特別覺得想回頭囉,未食過的朋友們可以一試,因為香港麵檔一般都無得加蝦子既,甘佢地算係比較特別,係深水埗區賣緊尖沙咀價位,不如考慮減份量同減價去迎合返街坊價位,當然呢啲都係個人意見,但兩個人埋單成百3蚊,唔係太值囉。個炸醬蝦子麵46蚊,嘩,貴唔貴就見人見智啦,我自己覺得一般啦。朋友就叫左個黑葉麵無加蝦子,佢就話6蚊蝦子不如叫個野飲算。完

2020-10-18 1328 views
今日同屋企人去深水埗行街☺️見到呢間麵店好多人排隊😆咁受歡迎所以我地又排,見到好多Newspaper都有報導過佢地嘅麵,尤其係蝦子🦐撈麵。我就勁鍾意鵝腸!所以見到就決定食呢個薑蔥鵝腸蝦子撈麵😋😋😋😋😋😋😋我會比1000分呢個!!!鵝腸係我食過最好食嘅,鵝腸爽脆鮮甜,爽口彈牙,爽口口感一流,一食就知😭好難忘將鵝腸掂落佢個特製醬油,更好味😋必試個蝦子味好香好濃,成個麵配搭一百分麵底又係好食,聽聞係餐廳自己打,好有咬口,軟硬適中至於屋企人叫左冬菇湯麵,又係好味😚平民美食😳叫埋兩支可口可樂,爽啊!普普通通食餐午飯都好開心😋You must try this restaurant if you love eat noodles 🥰
今日同屋企人去深水埗行街☺️
見到呢間麵店好多人排隊😆咁受歡迎
我就勁鍾意鵝腸!所以見到就決定食呢個
薑蔥鵝腸蝦子撈麵😋😋😋😋😋😋😋
我會比1000分呢個!!!
將鵝腸掂落佢個特製醬油,更好味😋必試
個蝦子味好香好濃,成個麵配搭一百分
麵底又係好食,聽聞係餐廳自己打,
好有咬口,軟硬適中

至於屋企人叫左冬菇湯麵,又係好味😚
平民美食😳叫埋兩支可口可樂,爽啊!
普普通通食餐午飯都好開心😋
2020-09-23 1061 views
經常去光顧的深水埗劉森記,每次例點蝦子撈麵。滿滿的蝦子鋪滿麵面,一點也不吝嗇,食落非常香口。雲吞裏的鮮蝦爽口彈牙,薑蔥牛肉用料新鮮但味道不太突出,點辣醬比較好食。男朋友表示牛腩入味不會柴口,牛筋炆得夠淋,腩汁夠味。麵底可以轉粗麵,口感更加彈牙。另外枱面有一大樽秘製醃蘿蔔,爽口好食。蝦子薑蔥牛肉雲吞撈麵($52)蝦子牛腩牛筋撈麵($46)跟餐加飲品只要$7,夏日炎炎飲兩杯自家製羅漢果茶,抵食又滿足。
蝦子薑蔥牛肉雲吞撈麵($52)
蝦子牛腩牛筋撈麵($46)
2020-08-31
2020-08-25 1138 views
呢度係SSP嘅美食名物,我諗大家都會略有所聞,由於依家仲係一枱2人,因為無咁迫狹所以坐得比以前舒服。👆蘿蔔每枱都有一樽,酸酸甜甜,好醒胃,任你食。👆菜單,基本上都嗰d麵檔嘢,價錢又唔係貴喎。👆我就叫咗牛筋腩蝦籽撈麵,呢度最好食嘅肯定係「麵」,其他自己覺得都係配角。呢個麵撈埋d蝦籽水乳交融般非常之夾,好味道。呢度辣醬,浙醋都幾好味,而兩者都係悦和醬園嘅出品,下次去開荃灣可以去搵搵買番枝返屋企看門口。

👆蘿蔔每枱都有一樽,酸酸甜甜,好醒胃,任你食。

👆菜單,基本上都嗰d麵檔嘢,價錢又唔係貴喎。

呢個麵撈埋d蝦籽水乳交融般非常之夾,好味道。

2020-08-25
$56 (Lunch)
  • 蝦子撈麵
2020-08-16 819 views
如果講到香港傳統麵家食蝦子麵, 劉森記絕對係三甲之一,雖然佢算出名,但水準冇因此大落,而且冇大幅加價👍🏽 到依家依然維持親民價錢,劉森記用上自家竹昇麵彈牙口感都強,而且蝦子撈麵,蝦子份量十分慷慨,滿滿鋪滿麵面😋 當然亦要試埋劉森記到今時今日依然堅持傳統, 每張餐枱上都放上一瓶酸蘿蔔,供客人隨意添加!其實以前七、八十年代,麵檔都會提供酸蘿蔔,而且酸蘿蔔有醒胃作用,所以尼瓶酸蘿蔔更是一些上年紀食客嘅回憶👍🏽
2020-08-15 584 views
周不時都會買劉森記做宵夜,通常都會嗌蝦子淨水餃$40或者蝦子水餃撈麵$46。蝦子撈麵啲蝦子都幾多,都幾香口,不過個面就好乾,要倒啲湯落去撈撈佢。水餃皮薄餡料足,入面有豬肉同埋黑木耳,咬落好爽口。不過近年質素有少少下降,冇以前咁好食lu~

水餃皮薄餡料足,入面有豬肉同埋黑木耳,咬落好爽口。

不過近年質素有少少下降,冇以前咁好食lu~
$50 (Last Night Supper)
2020-07-09 612 views
有一日呢我就專登去到深水埗度買嘢,順便呢就去下朋友介紹呢一間麵檔,聽聞係最出名嘅就係蝦子麵咁我梗係二話不說就去試吓啦,入到去都係普通茶餐廳咁樣嘅款冇乜特別,之後我就叫咗一碟牛柏葉牛筋蝦子麵咁佢哋會問我要唔要蝦子啊我就梗係要啦,落去牛筋好林好好味,牛柏葉亦都好爽口佢仲配備辣椒豉油可以俾你唔夠未嘅話就點落去,另外當然要試吓佢個蝦子麵配埋蝦子都真係幾香幾好味㗎大家不妨去試吓啦
2020-03-02 1215 views
深水埗出名的麵家有幾間這間卻是我的最愛當然是因為竹升麵的關係很多年沒有來了因為工作的關係已不在本區但是環境仍然是一樣呢正宗粵式雲吞細細粒蝦味爽麵當然不用多說說,保持很好的品質非常爽脆記憶中,蘿蔔是細樽一點及切得冇這麼細粒的味道仍是一樣,品質保持
深水埗出名的麵家有幾間
這間卻是我的最愛
當然是因為竹升麵的關係
很多年沒有來了因為工作的關係已不在本區
但是環境仍然是一樣呢
正宗粵式雲吞細細粒蝦味爽
麵當然不用多說說,保持很好的品質非常爽脆
記憶中,蘿蔔是細樽一點及切得冇這麼細粒的
味道仍是一樣,品質保持
幾日前咁岩在電視節目美食推介到見到這間餐廳,好似好唔錯咁,於是決定搵日黎試下,咁岩第二日係星期日於是就同老公一齊黎試下啦,入到去好簡單既麵店,大概四個圓檯到,然後我地選左最後一個座位,呢D老店肯定就唔會坐得舒服既喇,唯有期待係美食啦,叫左個蝦子雲吞河粉同蝦子鵝腸撈麵,雲吞河粉不過不失,但沒有節目介紹的那麼美味,個雲吞就唔錯既,有成隻蝦係入邊,都幾爽口。本人覺得個撈麵一D都唔好食,無味既,得D蝦子香味,個美食節目介紹既好有出入,鵝腸係爽,但一D味都無,直成係白煮咁,加少少耗油都有味D啦,不值得一試,總而言之,不會食第二次啦!個雲吞大家都可以試下既!算係好食既。
2019-09-08
  • 雲吞
2019-09-02 1762 views
嗰日去高登黃金行完街,肚餓就轉彎呢條成條係食街。講真我係孤獨仔,有啲餐廳都唔係好適合我,我喺嗰條街冇乜選擇,最穩陣就食開嘅劉森記啦!題外話講下佢呢個字同我爸爸個名差唔多,當然我爸爸叫咩名你想知可以比50萬,我會講你知。我嗰日就叫左,蝦子雲吞牛筋撈。咁多間有蝦子食佢都算比得多,雲吞唔錯正宗大地魚湯底,牛筋略嫌太林,算啦可能係我要求高。諗唔到食乜食呢間總冇錯,佢哋嘅侍應,連埋老闆娘都係有少少串,冇辦法啦呢啲區分大家就一就。

2019-08-11 1322 views
帶台灣朋友來試試地道的蝦子撈麵星期六午飯時間稍微要等一會不過也很快有位了我從小到大都很喜歡吃雲吞麵,因為很喜歡生麵的口感,夠爽口這次來的劉森記,有名的是蝦子撈麵,那我就點了一個雲吞蝦子撈麵等待麵食的期間,當然要吃些開胃小食劉森記除了蝦子撈麵有名以外,免費供應的甜酸蘿蔔也超有名我都覺得是全店最好吃的了(笑)每次來我一個人也能吃掉半瓶,哈哈這是在我吃掉半瓶後refill 的主食來了,超多蝦子後面還有雲吞湯台灣朋友也表示好好吃
帶台灣朋友來試試地道的蝦子撈麵

星期六午飯時間稍微要等一會不過也很快有位了

我從小到大都很喜歡吃雲吞麵,因為很喜歡生麵的口感,夠爽口

等待麵食的期間,當然要吃些開胃小食

劉森記除了蝦子撈麵有名以外,免費供應的甜酸蘿蔔也超有名

我都覺得是全店最好吃的了(笑)

每次來我一個人也能吃掉半瓶,哈哈

這是在我吃掉半瓶後refill 的

主食來了,超多蝦子

後面還有雲吞湯

台灣朋友也表示好好吃
2019-08-10
$60 (Lunch)
  • 雲吞蝦子撈麵
2019-08-04 1123 views
劉森記係深水埗都幾出名,主打自家製竹昇麵,係同事嘅介紹下就慕名去試下!😊枱面有一樽自製嘅醃蘿蔔,醃得非常入味!酸酸甜甜又爽脆,好醒胃!作為餐前小食係最適合不過,仲可以任食添👍🏻👍🏻雖然佢餐牌有好多款餸菜配搭,但其實我地可以自由配搭,一餸$40,雙拼$46,三拼$52蝦子水餃牛丸撈麵 $52好多蝦子呀!!滿滿嘅蝦子同竹昇麵味道好夾!大大提升左麵嘅口感同香味,不過就咁食有啲乾身,建議自己加啲湯落去撈下咁就perfect~🥰自家製水餃都好好食,皮薄餡多,我特別中意佢係豬肉餃入面加左黑木耳絲,豐富左水餃嘅口感,味道又好!😋😋至於牛丸就正正常常,都算彈牙~總結,醃蘿蔔、蝦子和水餃係必試!!我會再來食架😚😚

蝦子水餃牛丸撈麵

蝦子水餃牛丸撈麵 $52

至於牛丸就正正常常,都算彈牙~
總結,醃蘿蔔、蝦子和水餃係必試!!我會再來食架😚😚
蝦子水餃牛丸撈麵
  • 蝦子撈麵
  • 水餃
2019-07-30 709 views
劉森記好早之前已經想試,咁啱同朋友經過附近就入去試下,一坐低,每張檯都放有一瓶酸蘿蔔,蘿蔔腌得好好食,又脆又開胃,呢度出名既係蝦子撈麵,所以同朋友分別叫左牛筋腩同埋雲吞既蝦子撈麵黎試,牛筋腩入味夠淋,麵質亦好爽,加埋蝦子,唔錯,朋友既雲吞蝦子撈麵,雲吞同埋撈麵係分開,雲吞有3粒,唔算大粒,但味道都可以,整體上牛筋腩就好似性價比較高,但因為唔多唔少會有上少腩汁,所以有些許過鹹,但整體兩個都唔錯,值得再試。
牛筋腩入味夠淋,麵質亦好爽,加埋蝦子,唔錯,

• 蝦子牛腩牛筋撈麵
2019-07-29 670 views
又係深水埗啊,因為深水埗多野食囉,今次嚟整返個late breakfast ,賣蝦子賣到岀曬名既劉森記食碗麵嚟講,對比旁邊既麵檔佢唔算平,但佢有既係”真”蝦子,整返碗雲吞蝦子河嘆下先,而我朋友就叫左個撈。麵未呢食返個酸蘿蔔開下胃先,呢個係好x好食!又爽又開胃,仲係任食唔嬲其實真係好多蝦子嫁,怪我心急又肚餓一野撈散曬,正因有蝦子,所以個湯都好鮮味,但少左d,比河粉索曬d湯。雲吞有5粒咁多嫁,而且粒粒都皮薄多汁,蝦就唔洗講野啦,人地賣蝦子,d雲吞就緊係正啦。個撈麵就乾身d,因為蝦子本身咸,唔洗加d咩蠔油醋等既調味料,就咁撈埋已經好好味。

2019-07-28
$50 (Lunch)