位置隱藏大街後一條街,上樓梯🤭🤭一間充滿古典氣息嘅法式餐廳,餐廳內嘅佈置全部都係用古典家具去佈置,包括鋼琴,玻璃櫃,枱凳等。好適合情侶過紀念日,週年紀念,屋企人同朋友嘅生日。夠晒有氣氛同情調。餐廳會因應唔同嘅季節去設計新嘅菜單。今次主要係夏季黑松露為主。最驚喜係店員上每一道菜都會介紹。👍🏻👍🏻法國魚子醬 •蟹肉千層沙律• 芹菜頭慕絲 •香脆蟹仔French Caviar, 'Mille-feuille' of Crabmeat Salad, Celeriac Mousse, Crispy Baby Crab味道:🌕🌕🌕🌕🌗評價:有啲驚喜,前菜魚子醬配脆蟹仔,賣相已經好吸引🥰可以話有少少唔捨得食。必須係相機食先。首先,口感超級豐富,免頭有魚子醬,下層有蟹肉千層沙律,中間配上慕絲。幾樣一齊食都唔會俾搶走啲味🤭大蒜馬鈴薯湯 配夏季黑松露Leek and Potato Soup with Shaved Fresh Summer Truffle味道:🌕🌕🌕🌕🌘評價:馬鈴薯湯上碟前,有餐飽配海鹽牛油同黑松露牛油。第一次食,海鹽牛油會偏少少,不過有一種特別嘅風味。而黑松露牛油放喺麵包上面會有淡淡黑松
位置隱藏大街後一條街,上樓梯🤭🤭

大蒜馬鈴薯湯 配夏季黑松露
味道:🌕🌕🌕🌕🌘
評價:馬鈴薯湯上碟前,有餐飽配海鹽牛油同黑松露牛油。第一次食,海鹽牛油會偏少少,不過有一種特別嘅風味。而黑松露牛油放喺麵包上面會有淡淡黑松露嘅味道,唔會冚過晒麵包嘅味道。對麵包有加分嘅作用🤭大蒜馬鈴薯湯,有洋蔥粒,蒜🧄馬鈴薯🥔打溶,不過蒜味唔太出。上面配夏季黑松露片,增加香味。

流心蛋配日本南瓜蓉 •黑松露醬 •煙燻三文魚泡.夏季黑松露
Soft-boiled Egg glazed with Japanese Pumpkin Purée, Black Truffle Fondant, Smoked Salmon Foam, Shaved Summer Truffle
味道:🌕🌕🌕🌕🌗
評價:第一啖食落去有煙燻三文魚嘅味道,冇諗過泡沫都可以做到咁豐富嘅味道。蛋黃流心,南瓜蓉,黑松露醬同夏季黑松露👍🏻👍🏻👍🏻

紅酒燴和牛面頰 • 和牛面頰椰菜卷•黑松露薯蓉 •焦糖蘋果
Braised Wagyu Beef Cheek in Red Wine Gravy,
Beef Cheek Cabbage Roulade served with Truffle Mashed Potato and Caramelised Apple
味道:🌕🌕🌕🌕🌖
評價:和牛面頰入口即溶,椰菜卷清爽,薯蓉啖啖黑松露香氣。焦糖蘋果有驚喜,跟和牛好夾,兩者平衡,令成個菜式更開胃。

帶子慕絲黑鱈魚甘筍卷 配法蔥白酒忌廉青口汁 •甘筍泡沫 • 夏季黑松露

Black Cod wrapped with Japanese Scallop Mousse and Sliced Carrot served with Chive White Wine Mussels Cream Sauce, Carrot Bubble, Shaved Summer Truffle
味道:🌕🌕🌕🌕🌕
評價:推介。甘荀包住帶子慕絲嫩滑黑鱈魚,味道好creamy,青口雖然細細粒,但係唔會有苦澀味,仲有鮮甜嘅味道。

日本白桃•雲呢拿吉士忌廉•新鮮紅桑子汁•法式脆蛋白 •椰子雪糕

Poached Japanese White Peach, Vanilla Crème Diplomat, Fresh Raspberry Coulis, French Meringue and Coconut Ice-cream
味道:🌕🌕🌕🌕🌗
評價:法式甜品👍🏻新鮮日本白桃配椰子雪糕,好清甜。法式蛋白脆,增添甜味,入口即化,帶有杏仁香味。紅桑子汁中和一下,甜度適中。同時亦為今餐作出完美嘅句號。
紅酒燴和牛面頰 • 和牛面頰椰菜卷•黑松露薯蓉 •焦糖蘋果
荼香係上環一間擺滿古玩、藝術品🖼️嘅典雅餐廳🤣!燈光微暗,好有格調,適合同另一半/朋友飲一杯chill一chill🍷✨,雖然價錢高少少,但食物不錯:-1️⃣「香煎三文魚配薯蓉・炒菠菜及法蔥白酒忌廉🐟($288)」(跟餐包前菜+coffee / tea)三文魚香嫩多汁,有滿滿嘅Omega-3🤤,配同薯蓉做得唔錯~ Pan-fried salmon with mashed potato, sautéed spinach and white wine chive cream sauce👍🏻-2️⃣「西班牙伊比利亞黑毛豬肩胛無花果醬・燒汁及香烤馬鈴薯🇪🇸🐖($328)」豬肉熟度控制得啱啱好,無花果醬酸甜味令佢冇咁膩 ~lberico Pork Presa with Fig Jam, Pork Gravy and Roasted Fondant Potatoes 👍🏻-3️⃣「法式煙肉雜菜湯🥣🥓(set +$0)」幾creamy足料,帶煙肉香味~French mixed vegetables bacon soup -4️⃣「是日甜品🍰(+$48)」有焦糖香蕉咖啡慕絲同紐約芝士蛋糕,兩款都高質,咖啡慕絲驚喜度較大,
(跟餐包前菜+coffee / tea)
3️⃣「法式煙肉雜菜湯🥣🥓(set +$0)」
4️⃣「是日甜品🍰(+$48)」
有焦糖香蕉咖啡慕絲同紐約芝士蛋糕,兩款都高質,咖啡慕絲驚喜度較大,一切開有流心espresso,而芝士蛋糕幾濕潤~Daily dessert: New York cheesecake/ coffee mousse with caramelized banana
香煎三文魚配薯蓉・炒菠菜及法蔥白酒忌廉
香煎三文魚配薯蓉・炒菠菜及法蔥白酒忌廉
放假同老公去咗上環呢間彷彿去咗歐洲嘅靚靚餐廳嘆個靚lunch,店裏面充滿古典氣息,有古董琴、家具,餐桌、餐椅、擺設都散發着濃濃歐洲氣息。lunch set價錢$248-$328,包咗starter、main course 同埋咖啡/茶。迷你馬蘇里拉芝士、櫻桃番茄及火箭菜沙律 配蜜糖芥末紅菜頭汁賣相好精緻,小花做點綴好靚😍水牛芝士軟綿香滑😋,仲有櫻桃蕃茄同埋火箭菜,沾上甜甜地嘅蜜糖芥末紅菜頭汁真係好夾好開胃。法式煙肉雜菜湯煙肉好香,唔會好咸,雜菜湯好足料,好多種蔬菜,濃洧又甜,好飲👍🏻香煎三文魚配薯蓉、炒菠菜及法蔥白酒忌廉汁三文魚煎得火候好好,切開粉嫩粉嫩,肉質柔軟,保持濕潤,而且一啲都唔腥,同埋綿綿嘅忌廉薯蓉一齊食好夾。另外配菜嘅炒菠菜好嫩,完全冇渣👍🏻西班牙伊比利亞黑毛豬肩胛肉配無花果醬、燒汁及香烤馬鈴蓉用咗慢煮嘅方法真係超級嫩,豬肩胛肉質好柔軟,望落有啲似牛肉,食起上嚟好多肉汁,唔講其實真係以為食緊牛扒😆配上無花果醬同埋燒汁,有啲果香甜味,就算食肉都唔會覺得膩😋朱古力蛋糕蛋糕擺盤精緻,蛋糕有朱古力鏡面,切開中間有一層層特濃朱古力慕絲,唔太甜,啱晒我朱古力控😍Cappuccino 食

迷你馬蘇里拉芝士、櫻桃番茄及火箭菜沙律 配蜜糖芥末紅菜頭汁

法式煙肉雜菜湯

香煎三文魚配薯蓉、炒菠菜及法蔥白酒忌廉汁

西班牙伊比利亞黑毛豬肩胛肉配無花果醬、燒汁及香烤馬鈴蓉

朱古力蛋糕

Cappuccino
食完飯再慢慢嘆埋杯咖啡,好滿足😌
Lunch
2023-08-28 66 views
📍Le Galet 荼香 地理位置方便,更別具情調,店內裝潢擺設都是打卡位,每個細節位亦是心思之作。每季菜單會因應季節食材改變,今次試了夏季黑松露菜單,由前菜到主菜加入澳洲夏季黑松露,各種配撘亦有新意,夏季黑松露味道比較淡身。首先先來兩道前菜,無花果撻,微甜開胃,Salami 微微鹹香,慢慢帶入主題。自家製的oat bread 更是軟糯香脆,一定要熱辣辣食,配埋黑松露牛油,滋味滿分。🔺法國魚子醬.蟹肉千層沙律.芹菜頭慕絲.香脆蟹仔迷人魚子鹹鮮味配撘鮮甜蟹肉,蟹肉千層沙律:絲滑蟹肉,層次豐富,清新美味。芹菜頭慕絲清新,香脆蟹仔帶出不同口感。🔺大蒜馬鈴薯湯 配夏季黑松露濃郁湯底,黑松露香氣撲鼻。🔺流心蛋配日本南瓜蓉.黑松露醬 .煙燻三文魚泡.夏季黑松露蛋黃流心,南瓜濃郁,黑松露醬點綴。🔺紅酒燴和牛面頰.和牛面頰椰菜卷.黑松露薯蓉.焦糖蘋果主菜紅酒燴牛面頰撘配上夏季黑松露帶點清新的感覺,椰菜卷清甜,整道菜感覺上更輕盈,焦糖蘋果點綴開胃,黑松露薯蓉更飽腹。🔺帶子慕絲 黑鱈魚甘筍卷 配法蔥白酒忌廉青口汁.甘筍泡沫.夏季黑松露鮮嫩黑鱈,法式風味融合。🔺日本白桃.雲呢拿吉士忌廉新鮮紅桑子汁.法式脆蛋

🔺法國魚子醬.蟹肉千層沙律.芹菜頭慕絲.香脆蟹仔

🔺大蒜馬鈴薯湯 配夏季黑松露
濃郁湯底,黑松露香氣撲鼻。

🔺流心蛋配日本南瓜蓉.黑松露醬 .煙燻三文魚泡.夏季黑松露

蛋黃流心,南瓜濃郁,黑松露醬點綴。

🔺紅酒燴和牛面頰.和牛面頰椰菜卷.黑松露薯蓉.焦糖蘋果

鮮嫩黑鱈,法式風味融合。

🔺日本白桃.雲呢拿吉士忌廉新鮮紅桑子汁.法式脆蛋白 .椰子雪糕

日本白桃雲呢拿吉士忌廉,清爽桃香,柔滑吉士。
2023-08-28 103 views
這餐廳其實今年1月我偶然下試過lunch,記憶中環境清靜而且裝修很靚,食物質素是ok而且服務亦比較專業,所以這次提議姊妹一起試tasting menu,坦白說是很有期望的。可惜當晚的經驗真的令人失望。首先說服務,不知是否餐廳已易手,店內員工跟上次完全不同,侍應一律沒有穿制服感覺隨意,其中一位男員工甚至穿著Tee牛仔褲波鞋,在人均定價過千的tasting menu餐廳,我還是第一次見,更令人費解是該員工負責帶客人到外面商場洗手間(雖然洗手間環境可以,但商場通道堆滿雜物,通風差非常悶熱,非常影響整個用餐經驗),但他似乎對這工作不滿(?),對於客人洗手間位置提問直接不答,待他處理好手上工作,才會施施然帶領客人往商場出口,真的令人無言(我親眼看著兩位朋友有一樣的遭遇,呆在一旁等他反應😅)。更重要當然是食物質素,食物溫度和擺盤是合格的,菜式亦特別強調食材mix and match,配搭新鮮,但不知是否因為meau主題為summer truffles(其中一位女侍應有提及) ,全個menu的每道菜隨了甜品以外都放有松露片,所以最後的感覺是每道菜味道都差不多,雖然會記得某些菜式的賣相,但實在想不起任

更重要當然是食物質素,食物溫度和擺盤是合格的,菜式亦特別強調食材mix and match,配搭新鮮,但不知是否因為meau主題為summer truffles(其中一位女侍應有提及) ,全個menu的每道菜隨了甜品以外都放有松露片,所以最後的感覺是每道菜味道都差不多,雖然會記得某些菜式的賣相,但實在想不起任何令值得令人懷念的美味。另一點是上菜速度,主菜和甜品都等了很久(接近20分鐘),等到上菜時已經興致大減,感覺也不夠一氣呵成,亦突顯了在這方面控制得不好。

總括而言,價格與食物及服務質素不相符,個人感覺特別失望。🥲
2023-08-16
Dinner
2023-08-27 95 views
晏晝放break 唔知食咩好見到好多人推介呢間荼香 於是行少少樓梯過黎成間餐廳用古董傢俬佈置 好有情調適合清清靜靜咁食一個午餐午市套餐 南瓜意大利飯配香煎帶子 ($258)選擇不多 作爲一個午餐要價不菲頭盤一個蟹餅一份沙律蟹餅外皮好淋 内餡都凍凍地 整體唔算好味另一款鴨肝味道唔出 頗失望南瓜意大利飯南瓜味濃鬱 飯粒分明 但好普通 嚼到攰帶子好厚 但無乜鮮味 食完唔飽但已經無動力食甜品仲要加錢 不了總括嚟講 好普通 好普通 好普通 很重要所以講三次呢個價錢有太多選擇 唔好同自己嘅銀包過唔去
晏晝放break 唔知食咩好
見到好多人推介呢間荼香 於是行少少樓梯過黎
成間餐廳用古董傢俬佈置 好有情調
適合清清靜靜咁食一個午餐

午市套餐 南瓜意大利飯配香煎帶子 ($258)
選擇不多 作爲一個午餐要價不菲
甜品仲要加錢 不了

總括嚟講 好普通 好普通 好普通 很重要所以講三次
呢個價錢有太多選擇 唔好同自己嘅銀包過唔去
2023-08-08
$300 (Lunch)
  • N/A
在上環一間裝修走歐洲古典藝術風格的餐廳,餐廳裡的裝飾品都十分別致,看得出店家的用心創作。除了裝修,音樂,氣氛之外,服務也是十分周到,我們一來到,他們便招呼了我們一人一杯白酒。Lunch set 分為starter和main。我們各人點了一份迷你馬蘇里拉芝士、樱桃番茄及火箭菜沙律 配蜜糖芥末紅菜頭汁,和法式煙肉雜菜湯。侍應非常貼心為我們把一份法式煙肉雜菜湯分為兩小碗,方便share。迷你馬蘇里拉芝士、樱桃番茄及火箭菜沙律 配蜜糖芥末紅菜頭汁 很fresh,作為starter真的很開胃。法式煙肉雜菜湯的配搭很新鮮,沒有想像中的油膩。而main,我們各人點了一份香煎三文魚配薯蓉、炒菠菜及法蔥白酒,忌廉汁,和西班牙伊比利亞黑毛豬肩胛肉配無花果醬、燒汁及香烤馬鈴薯。香煎三文魚配薯蓉、炒菠菜及法蔥白酒,忌廉汁 十分香!三文魚是非常嫩滑!比利亞黑毛豬肩胛肉配無花果醬、燒汁及香烤馬鈴薯 真的是我最愛!比利亞黑毛豬肩胛肉煮得剛剛好,還有一點粉紅色,豬味濃厚,十分出色!配上無花果醬更是點龍為精整體來說,環境,服務,菜式都很出色,如果份量可以再多一點就更好了!

Lunch set 分為starter和main。

法式煙肉雜菜湯的配搭很新鮮,沒有想像中的油膩。

📍位置:上環站 A2 出口,沿上山方向, 大約走十分鐘。🏠環境:純白色牆身的門面,配以古董藍色木門🚪。店內有兩層,以古董傢俬為主題,石屎的地面配不同形狀的木枱和木椅,角落四處則放置了鋼琴、掛曆、油畫、雕塑等擺設,天花掛有黃燈泡,整體環境如進入古世紀的歐州餐廳,浪漫又打卡一流。🤵🏻服務:人手下單,收取加一。🍽️午市:雖然是晚市時間,但可以照點午市套餐,價錢是三至四百元間。🍴前菜 𝑆𝑡𝑎𝑟𝑡𝑒𝑟:🥣法式🥓煙肉🥬雜菜湯👍🏻非常足料的湯水,味道清甜而入口有粒粒蔬菜,不會過鹹😋。🥗迷你馬蘇里拉芝士🧀、樱桃番茄🍅及火箭菜沙律🥬配蜜糖芥末紅菜頭汁🥰賣相精緻,將芝士粒🧀和樱桃番茄🍅擺成圓形,再墊上火箭菜🥬,而外圍一圈則是酸甜開胃的紅菜頭汁,味道清新而酸甜🤤,好棒!🍴主菜 𝑀𝑎𝑖𝑛 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒:🍤香煎虎蝦配青醬意大利飯🍚、酥炸羅勒及🧄蒜蓉牛油🧈 $268份量適中,三隻煎焦香的大蝦🍤和少許松子仁,🍚意大利飯質感軟硬適中,粒粒沾滿青醬汁,味道很濃郁🤩,而且有豐富的口感😚。🐽西班牙伊比利亞黑毛豬肩胛肉配無花果醬、燒汁及香烤馬鈴薯🥔 $328份量不多,賣相精緻😍,兩塊粉嫩色豬肩胛肉🥩和薯塊🥔,因為是慢煮,即使是
📍位置:上環站 A2 出口,沿上山方向, 大約走十分鐘。
🏠環境:純白色牆身的門面,配以古董藍色木門🚪。
店內有兩層,
以古董傢俬為主題,
石屎的地面配不同形狀的木枱和木椅,
角落四處則放置了鋼琴、掛曆、油畫、雕塑等擺設
,天花掛有黃燈泡,
整體環境如進入古世紀的歐州餐廳,
浪漫又打卡一流。
🤵🏻服務:人手下單,收取加一。
🍴前菜 𝑆𝑡𝑎𝑟𝑡𝑒𝑟:
🥣法式🥓煙肉🥬雜菜湯
👍🏻非常足料的湯水,味道清甜而入口有粒粒蔬菜,不會過鹹😋。
🍴主菜 𝑀𝑎𝑖𝑛 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒:
香煎虎蝦配青醬意大利飯🍚、酥炸羅勒及🧄蒜蓉牛油
份量適中,
西班牙伊比利亞黑毛豬肩胛肉配無花果醬、燒汁及香烤馬鈴薯
份量不多,賣相精緻😍,
西班牙伊比利亞黑毛豬肩胛肉配無花果醬、燒汁及香烤馬鈴薯
兩塊粉嫩色豬肩胛肉🥩和薯塊🥔,因為是慢煮,即使是全熟也是這種顏色,肉質十分嫩身😋,邊沿微煎香過,
口感是軟韌,並帶有濃郁豬肉味🤤,點兩款醬汁都各有秋千👍🏻。
2023-08-21
$328 (Dinner)
香煎虎蝦配青醬意大利飯🍚、酥炸羅勒及🧄蒜蓉牛油
西班牙伊比利亞黑毛豬肩胛肉配無花果醬、燒汁及香烤馬鈴薯
  • 迷你馬蘇里拉芝士、樱桃番茄及火箭菜沙律配蜜糖芥末紅菜頭汁
  • 香煎虎蝦配青醬意大利飯、酥炸羅勒及蒜蓉牛油
餐廳位於上環 門口係白色外牆及藍色門 帶古典簡約 走到店內 發現環境十分古典優美 以木系為主 放置多種木及古舊物件 打卡一流ʕ •ᴥ•ʔ前菜 𝑆𝑡𝑎𝑟𝑡𝑒𝑟✨法式煙肉雜菜湯✨尼高斯沙律 配檸檬橄欖油汁✨迷你馬蘇里拉芝士、櫻桃番茄及火箭菜沙律 配蜜糖芥末紅菜頭汁主菜 𝑀𝑎𝑖𝑛 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒✨香煎虎蝦配青意大利飯、酥炸羅勒及蒜蓉牛油 $268青醬十分足 每一啖都可以沾到青醬汁 食落好清香 意大利飯軟硬適中 飯上放左松子仁 增加咬感 味道更香口✨香煎三文魚配薯蓉、炒菠菜及法蔥白酒忌廉汁 $288三文魚好厚肉 封煎後香口 新鮮不腥 配菜有薯蓉及炒菠菜是日甜品 𝐷𝑎𝑖𝑙𝑦 𝑑𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡✨ 焗香蕉配咖啡芭菲、焦糖咖啡汁 (+$48)咖啡芭菲口感似雪糕 中間仲有焦糖咖啡汁令味道更濃郁 旁邊有三舊焗香蕉 口感幾特別 酸酸甜甜✨芝士蛋糕、莓果汁 (+$48)芝士蛋糕係凍餅款 糕體夠實心同芝士味濃郁 撈埋莓果汁酸酸甜甜好夾

前菜 𝑆𝑡𝑎𝑟𝑡𝑒𝑟
✨法式煙肉雜菜湯
✨尼高斯沙律 配檸檬橄欖油汁
主菜 𝑀𝑎𝑖𝑛 𝐶𝑜𝑢𝑟𝑠𝑒
✨香煎虎蝦配青意大利飯、酥炸羅勒及蒜蓉牛油 $268

✨香煎三文魚配薯蓉、炒菠菜及法蔥白酒忌廉汁 $288
三文魚好厚肉 封煎後香口 新鮮不腥 配菜有薯蓉及炒菠菜

是日甜品 𝐷𝑎𝑖𝑙𝑦 𝑑𝑒𝑠𝑠𝑒𝑟𝑡
✨ 焗香蕉配咖啡芭菲、焦糖咖啡汁 (+$48)

✨芝士蛋糕、莓果汁 (+$48)
1K
❀ 荼香 #上環 ❀❗️上環擺滿古玩典雅餐廳 絕對係underrated hidden gem❗️——————————————————上環隱藏咗間擺滿古玩嘅典雅餐廳,打卡一流👏🏻食物擺盤亦都非常精美,花盡心思,喺度食飯真係格外開心。雖然我係差不多一年前到訪,但依然印象深刻,唔明白點解咁少人講🥺晚市ard $900 但有七道菜,如果嫌太貴嘅可以試吓午餐,大約$200左右。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Dinner Menu $788已經係差不多一年前嘅Menu,而家經已轉換晒,有興趣嘅可以睇返佢哋網站。♥ Amuse (Sugar/ Coconut/ Sesame) 春卷係石春上好似忍咗身咁😂香脆嘅春卷皮包住椰子、糖、芝麻、檸檬皮。.♥ Starter (Egg/ Garlic/ Onion)係一個好豐富嘅Layered dish,絕對係非一般嘅蒸蛋🤩用洋蔥製成醬汁,神奇地非常香甜。內藏流心溫泉蛋,仲有少許蒜蓉帶子粒,口感creamy。.♥ Bread (Basil / Tomato/ Mozzarella)呢個係一個麵包版pizza🍕自家製brioche超鬆軟,鋪上清新香甜蕃茄醬、mozzarella
❀ 荼香 #上環 ❀
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Dinner Menu $788
春卷係石春上好似忍咗身咁😂
香脆嘅春卷皮包住椰子、糖、芝麻、檸檬皮。

用洋蔥製成醬汁,神奇地非常香甜。
內藏流心溫泉蛋,仲有少許蒜蓉帶子粒,口感creamy。

呢個係一個麵包版pizza🍕自家製brioche超鬆軟,鋪上清新香甜蕃茄醬、mozzarella、burrata芝士、Basil sauce,勁拉絲超惹味。

♥ Second Starter (Pattes/ Liver/ Lemon)
招牌「靈魂雞腿」🐔香港好少餐廳會連埋腳趾呈上,見到真係有啲嚇親,不過其實幾好食😲
採用本地頂尖 “三黃雞〞雞腿,先用麥芽糖醃製並風乾,令表皮酥脆,肉質鮮嫩多汁。
配以自家製雞肝醬,令雞味更突出😋

♥ Third Course (Risotto/ Prawn/ Longjing)
將龍井水將大蝦煮至六成熟,所以仍然保留到生蝦嗰種嫩滑嘅口感😚
飯粒粒飽滿,咬口十足,而且帶有龍井香
氣。
♥ Main Course
✦ Pigeon Potato Black garlic

✦ A3 beef / Celeriac / Truffle (+$188)

主菜分別有乳鴿以及牛扒。
🐤乳鴿先行醃製兩日,再Dry aged,加上檸檬皮蜜糖烤焗,嫩滑多汁。
🐮牛扒雖然只係A3,但勝在油脂冇咁多,腍得來唔會太肥膩。
♥ Dessert (Pear / White wine / Ginger)
係一個非常開胃清爽嘅白酒香梨雪糕🍨固中fresh嘅感覺即使到而家都依然印象。

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4.2/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.9/5
✨再訪興趣: 3.9/5
💞整體來講
真係大愛呢間餐廳✨環境擺滿古物,非常特別,好似置身喺外國宮殿當中。食物擺盤精美,又好味,而且價錢都算合理,完全係underrated🥺
2023-08-03 55 views
今日去既呢間,白色磚身外牆,襯上灰藍色玻璃木門餐廳放滿左店主私人收藏既古董擺設裝潢陳設好復古典雅既店舖加上菜式簡約精緻,真係幾適合小慶祝或者閨蜜聚聚舊__________________________🔹前菜: 法式鵝肝醬。柚子蘋果啫喱。松露法式奶油多士👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ❌雖然小小一份,但賣相非常精緻,厚厚的鵝肝醬好幼滑濃郁上面有一塊薄脆既松露多士以食用鮮花點綴柚子蘋果啫喱小清新既味道配濃味既鵝肝醬剛剛好.🔹粟米湯。香甜爆米花泡沫👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ❌爆米花用泡沫方式出現有爆谷既焦糖味,但吃下又好輕盈口感同味覺既落差好有趣成碗湯非常香甜,仲食到粟米鮮甜既味道粟米湯同爆谷味原來好match 作為一個甜甜既開胃.🔹 主菜: 南瓜意大利飯配香煎帶子。榛子汁。烤榛子。帶子泡 $258👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌗Keto friendly: ❌呢個絕對係今晚既亮點天然南瓜完全打到好幼滑,完美溶合左意大利飯當中,而且食落去唔會得南瓜香甜配埋nutty既榛子醬汁同鮮味既帶子泡沫真係一啖接一啖食唔停口帶子size
今日去既呢間,
白色磚身外牆,襯上灰藍色玻璃木門
餐廳放滿左店主私人收藏既古董擺設
裝潢陳設好復古典雅既店舖

加上菜式簡約精緻,真係幾適合小慶祝
或者閨蜜聚聚舊

__________________________
🔹前菜: 法式鵝肝醬。柚子蘋果啫喱。松露法式奶油多士
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ❌
雖然小小一份,但賣相非常精緻,
厚厚的鵝肝醬好幼滑濃郁
上面有一塊薄脆既松露多士
以食用鮮花點綴
柚子蘋果啫喱小清新既味道
配濃味既鵝肝醬剛剛好
🔹粟米湯。香甜爆米花泡沫
🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
爆米花用泡沫方式出現
有爆谷既焦糖味,但吃下又好輕盈
口感同味覺既落差好有趣
成碗湯非常香甜,仲食到粟米鮮甜既味道
粟米湯同爆谷味原來好match
作為一個甜甜既開胃
👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
呢個絕對係今晚既亮點
天然南瓜完全打到好幼滑,
完美溶合左意大利飯當中,
而且食落去唔會得南瓜香甜
配埋nutty既榛子醬汁同鮮味既帶子泡沫
真係一啖接一啖食唔停口
帶子size 都幾大隻,又煎得好香
🔹 主菜: 香煎鱸魚。蘆筍。蜆肉忌廉汁 $258
👰🏻:🌕🌕🌕🌘🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
Keto friendly: ⭕️
鱸魚外皮煎得非常香脆
魚肉嫩滑唔鞋,
配上海鮮味重既蜆汁,頗為鮮味

驚艷度係冇頭先南瓜意大利飯咁高
撲鼻而來嘅牛油香
食落有少少似牛角酥既鬆化
又帶有麵包鬆軟
2023-08-03 271 views
上年年尾嚟過E間餐廳食brunch覺得環境靚野食正, 一直都好想二訪, 今晚就約埋朋友仔一齊試下佢地嘅dinner set! 同上次嚟餐廳嘅感覺一樣, 一入去係會比佢獨特嘅氛圍所吸引, 餐廳設計簡潔而富有現代感, 優雅嘅燈光同舊式嘅食器同餐具更讓整個用餐體驗更加豪華⭐法式奶油麵包配煙燻牛油,紫菜牛油,海鹽自家製麵包法式奶油麵包外皮酥脆, 內裡蓬鬆柔軟, 搭配煙燻牛油嘅香氣, 令人忍唔住一啖接一啖咁食落去, 紫菜牛油同海鹽都做得不錯, 尤其係紫菜牛油幾有驚喜, 估唔到咁夾⭐油泡北海道帶子配法國魚子醬,三文魚籽,薑汁蘋果啫喱,帶子汁帶子新鮮嫩滑, 配上魚子醬同三文魚籽, 啖啖鮮味, 口感奢華, 連埋薑汁蘋果啫喱一齊食, 清爽開胃⭐法式龍蝦湯湯汁用左兩種唔同嘅花質感濃稠, 味道濃郁,龍蝦鮮味令人回味無窮啊!⭐白酒忌廉煮硯硯肉鮮嫩多汁, 平時食嘅白酒忌廉汁會好易膩, 食2隻就會食唔到落去, E個幾有驚喜, 味道剛好唔會有膩感, 車車食哂仲覺得唔夠食😆⭐慢煮法國春雞胸及雞肉慕斯菠菜卷,油封春雞腿,蘆筍蛋黄醬配紅酒汁,煙燻雞泡及荷蘭醬法國春雞胸及雞肉慕斯菠菜卷入口軟綿綿, 口感幾特別, 估唔到同菠

⭐法式奶油麵包配煙燻牛油,紫菜牛油,海鹽

⭐法式龍蝦湯

⭐白酒忌廉煮硯

法國春雞胸及雞肉慕斯菠菜卷入口軟綿綿, 口感幾特別, 估唔到同菠菜味道幾夾, 口感豐富,
至於油封春雞腿食落味道濃郁, 帶點咸香味, 配上荷蘭醬又係另一種獨特風味

⭐燴和牛面頰配芹菜頭蓉,牛頰肉醬千層酥,黑松露波特酒汁
和牛面頰口感極為嫩滑, 加上黑松露波特酒汁的令整道菜層次感提昇, 幾有驚喜

⭐焗香蕉配咖啡芭菲,焦糖咖啡汁,甜味淡忌廉及薄脆
整道甜品搭配相當完美, 而且賣相都好靚, 咖啡芭菲口感柔軟帶香濃咖啡味, 甜度適中, 甜而不膩
2023-07-19
Dinner
2023-07-29 32 views
這家古色古香的復古餐廳看起來非常有特色。餐廳內放置了一台木鋼琴,牆上掛著各式掛畫、擺設,營造出寫意的用餐環境,讓人感到放鬆愉悅。我和朋友點了兩份午市套餐。⭐️法式鵝肝醬 .柚子蘋果啫喱•松露法式奶油多士法式鵝肝醬搭配柚子蘋果啫喱和松露法式奶油多士,是一道醒胃的開胃菜。⭐️自家製蟹肉餅•蒜蓉蛋黃醬,雜菜沙律自家製蟹肉餅搭配蒜蓉蛋黃醬和雜菜沙律,蟹肉餅入口酥脆,口感豐富。⭐️伊比利亞豬鞍架配芥籽醬 •松露雜菜卷 $328伊比利亞豬鞍架配芥籽醬和松露雜菜卷,讓人垂涎欲滴,要讚一讚伊比利亞豬鞍架入口十分鬆化,口感一流。⭐️香煎鱸魚 •蘆筍•蜆肉忌廉汁 $288鱸魚外皮帶點微脆,魚肉入口嫩滑,同樣沒有失手。⭐️咖啡來杯午後咖啡,特別醒神。⭐️熱檸水

這家古色古香的復古餐廳看起來非常有特色。

我和朋友點了兩份午市套餐。

⭐️法式鵝肝醬 .柚子蘋果啫喱•松露法式奶油多士

⭐️自家製蟹肉餅•蒜蓉蛋黃醬,雜菜沙律
自家製蟹肉餅

⭐️伊比利亞豬鞍架配芥籽醬 •松露雜菜卷 $328

⭐️香煎鱸魚 •蘆筍•蜆肉忌廉汁 $288
香煎鱸魚 •蘆筍•蜆肉忌廉汁

鱸魚外皮帶點微脆,魚肉入口嫩滑,同樣沒有失手。

⭐️咖啡

來杯午後咖啡,特別醒神。

⭐️熱檸水

Lunch
自家製蟹肉餅
伊比利亞豬鞍架配芥籽醬 •松露雜菜卷
上環一個充滿住歷史感既一個地區,只要肯發掘,就必定會再體驗到更加特別既感覺咁岩呢一間歐陸法式餐廳由外到內都布滿住古式古香古典既情懷特質,感覺就好似重返返去19世紀既歐洲咁午市套餐唔貴,由前菜至甜品慢慢品嚐住每一道既菜式,享受住係古典擺設當中細味住每一道食物既吸引之處〈前菜〉‧ 法式鵝肝醬‧ 自家製蟹肉餅‧ 粟米湯鵝肝醬香濃,肝醬唔會完全打至泥漿口感,保持住部份肝形,令到個陣可以有少量肝既口感。再配上細片既脆身法式奶油多士加上柚子蘋果啫喱,鹹香既多士酸甜既啫喱,造就住多層次既口感。自家製蟹肉餅好厚身,一梳梳既蟹肉好鮮甜,配上蒜容蛋黃醬,味道濃厚得黎唔膩,再食埋沙律菜夠晒清新。栗米湯香濃香滑,口感好厚身,新鮮栗米打成蓉再加上爆谷既泡沬上去再增添多一份香味同埋焦香香氣。〈主菜〉‧ 南瓜意大利飯 $258賣相非常吸引,融入住法式fusion既risotto,就好似一副藝術品擺係眼前咁加入南瓜煮risotto味道特別清甜而且有一陣陣南瓜既香氣,煎香既帶子加上棒子汁同埋帶子泡,味道既層次變得多元化而且口感變化更多加,唔單單食到鮮味同南瓜飯既甜味,仲可以食到烤棒子帶黎既脆脆口感同埋焦香味,非常特別既
〈前菜〉
‧ 法式鵝肝醬
‧ 自家製蟹肉餅
‧ 粟米湯

〈主菜〉
‧ 南瓜意大利飯 $258

加入南瓜煮risotto味道特別清甜而且有一陣陣南瓜既香氣,煎香既帶子加上棒子汁同埋帶子泡,味道既層次變得多元化而且口感變化更多加,唔單單食到鮮味同南瓜飯既甜味,仲可以食到烤棒子帶黎既脆脆口感同埋焦香味,非常特別既一款risotto

‧ 香煎鱸魚 $288
深海鱸魚肉身好厚,將皮身封煎煎香逼出魚油。以食用小花同香煎薯仔伴碟,非常有可愛感。醬汁用上蜆肉忌廉汁,味道濃郁而且香滑,蜆味醬汁既鮮味令到魚身鮮味再加以突出。魚身夠厚實,切落去時唔會輕易散開,肉厚又嫩滑
〈是日甜品〉+$48
‧ 芝士蛋糕配以紅桑子果醬
‧ 椰子雪糕配以菠蘿果肉

芝士蛋糕好香芝士味,濃滑香濃口味同口感絕對滿足到個甜品胃,再食埋一啖紅桑子果肉醬,酸味黎我特出更加好食
椰子雪糕好香滑,陣陣既椰子清香唔過份,冰涼口感再食埋新鮮菠蘿果肉同埋菠蘿果乾,酸;甜;香既口感滿足晒口腔既味蕾
〈飲品〉
點左杯earl grey,慢慢享受住今餐咁歐陸風既餐食作為一個完結
2023-07-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
上環這間古典歐陸風格餐廳🍴,門面非常吸睛👀,裝修風格與附近的建築物截然不同,門面好似去咗法國小鎮嘅感覺,店內以木系色調為主,有不少復古擺設,點綴咗整個餐廳的氛圍,充滿藝術感.餐前麵包-法式奶油麵包配煙燻牛油、紫菜牛油、海鹽牛油麵包造型可愛似蛋糕,質感有啲似丹麥多士,酥軟可口,配埋三款不同的牛油,三款也各有特色,煙燻牛油有淡淡的煙燻味幾香,紫菜牛油味道好出,海鹽牛油帶微咸味,全部質感滑身,我自己最鍾意紫菜味.前菜-油泡北海道帶子配法國魚子醬·三文魚籽·薑汁蘋果啫喱·帶子汁賣相精緻,藝術品一樣,食材高質鮮甜,充滿創意,魚子醬同帶子好夾.湯-法式龍蝦湯非常香濃鮮味,顏色紅亮,熱辣辣,口感夠滑,份量適中.海鮮-白酒忌廉煮蜆蜆肉無沙,新鮮,全部開晒口,醬汁香濃.主菜-慢煮法國春雞胸及雞肉慕絲菠菜卷·油封春雞腿·蘆筍蛋黃醬配紅酒汁、煙燻雞泡及荷蘭醬賣相精緻而且好有創意,泡沫放在菠菜卷上好特別,雞肉鮮嫩,蘆筍爽脆.主菜-燴和牛面頰配芹菜頭蓉· 牛面頰醬千層酥·黑松露波特酒汁牛面頰好入味同淋身,第一次見咁精緻小巧的千層酥,好得意.甜品-焗香蕉配咖啡芭菲·焦糖咖啡汁·甜味淡忌廉及薄脆咖啡芭菲造型似一個冬

餐前麵包-法式奶油麵包配煙燻牛油、紫菜牛油、海鹽牛油

湯-法式龍蝦湯
非常香濃鮮味,顏色紅亮,熱辣辣,口感夠滑,份量適中.

海鮮-白酒忌廉煮蜆
蜆肉無沙,新鮮,全部開晒口,醬汁香濃.

牛面頰好入味同淋身,第一次見咁精緻小巧的千層酥,好得意.

甜品-焗香蕉配咖啡芭菲·焦糖咖啡汁·甜味淡忌廉及薄脆
咖啡芭菲造型似一個冬甩,中間放了焦糖咖啡汁,香甜美味,咖啡味濃,焦糖咖啡汁甜度適中,淡忌廉滑身,薄脆香口.

餐飲-花茶及玫瑰咖啡
花茶可以refresh一下口腔,玫瑰咖啡面頭放了食用花瓣點綴,內有玫瑰醬,味道香濃順滑.

用餐過程愉快,服務員有禮地每上一道菜也會為我們作簡單介紹,上菜時間掌握得很好,整體來講好滿意,值得支持.