2023-05-12 59 views
上環一間很有格調的餐廳, 內裏裝修很漂亮,食物有心思, 招呼很好, 酒及飲品完全冇overcharge, 一定會再光顧!!! 看得出餐廳老闆對食物及環境很有要求!! 是和朋友相聚及與愛侶進餐的好地方!
2023-05-12
$900 (Dinner)
  • Tasting Menu
2023-05-11 171 views
Dinner Tasting Menu ($788/1 person)👅Amuse Bouche👅🌽餐前先送上一款小食 - 玉米餅+法國番茄仔+橄欖醬,賣相精緻吸引😙1 - Starter:🦐阿根廷紅蝦/ 芒果莎莎/ 三文魚籽🦐🙌🏻紅蝦大大隻又新鮮,三文魚籽粒粒充滿光澤,🥭加埋旁邊既芒果莎莎酸酸甜甜,開胃醒神🤩2 - Bread:🍞味噌/ 牛油/ 芝麻🍞🔥麵包熱辣辣上碟,烤得外皮酥脆兼內裏鬆軟,抹上芝麻醬食,個人非常鍾意!😎3 - Second Starter:🥚鵝肝/ 梨蓉/ 蛋🥚🍮外觀似焦糖布甸,表面有層焦糖,🍳內裏為鵝肝+蛋,做法有創意,配上梨蓉食相當清新🍐4 - Soup:🥣周打蜆湯🥣🐠用上魚湯作湯底,味道鮮甜,入面更有多粒蜆肉,夠曬足料👄5 - Main Course:🥩頂級西冷/ 萵筍/ 山葵蛋黃醬 (+$188)🥩👨🏻‍🍳西班牙和牛熟度剛剛好,肉質嫩滑,🥄沾上自家製山葵蛋黃醬食十分滋味🤤🐥照燒雞卷/ 野菇/ 羅馬青花菜🐥🐓呢道菜選用日本雞,再捲起切碎既野菇,🍄口感豐富,點埋照燒醬食絕對惹味😜6 - Dessert:🍫特濃朱古力忌廉餅🍫🍰蛋糕質感鬆軟,朱古力味濃而不膩,亦唔
👅Amuse Bouche👅

3 - Second Starter:
🥚鵝肝/ 梨蓉/ 蛋🥚

4 - Soup:
🥣周打蜆湯🥣
🐠用上魚湯作湯底,味道鮮甜,入面更有多粒蜆肉,夠曬足料👄

5 - Main Course:
🥩頂級西冷/ 萵筍/ 山葵蛋黃醬 (+$188)🥩

🐥照燒雞卷/ 野菇/ 羅馬青花菜🐥

6 - Dessert:
🍫特濃朱古力忌廉餅🍫
🍰蛋糕質感鬆軟,朱古力味濃而不膩,亦唔會過甜😬
😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10

👅Amuse Bouche👅
🌽A welcome snack is served before the starter - Corn biscuit + French tomato + Tapenade, it looks delicate and cute😙

1 - Starter:
🦐Argentina Prawns/ Mango Slasa/ Salmon Roe🦐
🙌🏻The red prawn is of huge size, the salmon roe is shinny, 🥭while the mango salsa beside is sweet and sour, which is appetising🤩

2 - Bread:
🍞Miso/ Butter/ Sesame🍞
🔥The bread is served hot, it’s soft and taste great with the sesame sauce, I love it personally😎

3 - Second Starter:
🥚Foie Gras/ Pear Purée/ Egg🥚
🍮The appearance is like caramel pudding, 🍳the crust is crispy, and the foie gras + egg is a creative combination, together with the pear purée, it’s refreshing🍐

4 - Soup:
🥣Clam Chowder🥣
🐠Fish soup is used as the soup base, it’s dense, creamy and there are lots of clam meat inside👄

5 - Main Course:
🥩Prime Striploin/ Stem Lettuce/ Wasabi Mayonnaise (+$188)🥩
👨🏻‍🍳Spanish Wagyu Beef is of medium rare, 🥄it’s super tender and juicy🤤

🐥Teriyaki Chicken/ Wild Mushroom/ Romanesco🐥
🐓Japan chicken is selected and mushroom is rolled inside, 🍄it has a variety of texture and taste really nice with the teriyaki sauce😜

6 - Dessert:
🍫Truffle Cake🍫
🍰The cake is spongy while the chocolate sauce is rich and perfect in sweetness😬

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
荼香 (上環)📍上環樂古道25號華秦國際大廈地舖🗝️摩羅街出名賣古董就個個都知,但原來附近都開咗好多食肆!🍔🌭🌯🫶上兩個星期因為要去到樂古道果間寵物店先搵到我家主子嘅糧食🐾,途中就發現咗呢間充滿古典氣息嘅西餐廳!💕餐廳樓底好高,空間感十分,仲分開咗上下兩層。步入店一刻已經被充滿意式風情背樂包圍🇮🇹🎶,再加上店舖裝修及古董陳設真係成間博物館咁!每個角落都值得欣賞🫰📸如果想打打卡一定要book早少少,當日好在早到先有機會打卡,遲多半個鐘都已經爆場。全晚都full house !🌙我地order 咗個 $788 pp Tasting Menu🔅Welcome Dish車厘茄乾配以黑橄欖醬,底層係用粗玉米製成嘅玉米餅,口感比較似蛋糕,配埋蕃茄乾同橄欖醬,酸酸地幾開胃!🔅STARTER西班牙红虾 配芒果莎莎同三文鱼籽, 紅蝦似爽彈,加埋三文魚籽更顯甜味!🔅BREAD好少餐廳會有自家製麵包!餐廳自家出品,啱啱焗起牛油味香噴噴,而且質感鬆軟!用咗芝麻味噌醬代替傳統嘅牛油,心思之作!🔅SECOND STARTER鹅肝混入梨蓉加蛋蒸煮,再運用法式焦糖布甸做法令表面焦脆,入口自甜後咸,層次豐富!梨蓉亦能夠中
荼香 (上環)
📍上環樂古道25號華秦國際大廈地舖

🔅Welcome Dish
🔅STARTER
🔅BREAD
好少餐廳會有自家製麵包!
餐廳自家出品,啱啱焗起牛油味香噴噴,而且質感鬆軟!
用咗芝麻味噌醬代替傳統嘅牛油,心思之作!
🔅SECOND STARTER
鹅肝混入梨蓉加蛋蒸煮,再運用法式焦糖布甸做法令表面焦脆,入口自甜後咸,層次豐富!梨蓉亦能夠中和鹅肝本身嘅油膩感,令整體口感顯得較輕盈。
🔅SOUP
Menu 表身係蟹肉豆苗海帯湯,但當晚食材方面臨時作出輕微調整,以周打蜆湯取代。稠杰程度適中,屬於比較流質而creamy版本,蜆肉亦新鮮!
🔅MAIN COURSE
照燒雞卷內包裹著野菇做餡料,雞肉出奇地嫩滑, 而且餡料因為運用咗野菇,所以味道好豐富!
🔅以+$188 追加
頂級西冷萵筍 配 山葵蛋黃醬, 西冷肉比較lean但牛味好甜、而且肉質好軟稔,口感佳!
🔅DESSERT
最後當然唔少得甜品
特濃朱古力忌廉餅,朱古力味好濃厚,而且每件份量都幾大!食完真係十 分滿足!
⚜️當晚有幸遇到老細駐場,仲好好客地請咗我地飲幾杯添!🍻
👍🏻無論環境同食物質素都優越,好值得一試!❤️
2023-05-06
Type of Meal
Dinner
嚟呢間餐廳嘅原因完全係因爲被IG相洗板!🤭 餐廳入面真係靚,有好多喺世界各地蒐藏嘅古董傢俱同擺設,裝潢走歐式復古路線,彷彿穿越時空,穿梭到中古世紀,獨特氛圍非常愜意~ 天氣好嘅話陽光會透進室內,自然採光加上靚環境,影女神相無難度🧚🏻 店內有古董收銀機、雕塑、復古琴等收藏品,每個角落都好啱打卡!♥ 前菜+湯 $38☞ Beetroot & Pomelo, Quinoa Green Salad超級食物紅菜頭清甜配上酸爽醬汁,酸甜開胃!加入藜麥,車厘茄,柚子肉,營養豐富👀 配料新鮮🥗☞ Italian Tapenade Crostini with Tomato Salsa & Parma Ham擺盤唔錯😆  喺切片麵包放上蕃茄莎莎及Parma ham ,以酸豆橄欖醬取代parmesan cheese,有種特有鹹香氣息,蠻法式風味呢~☞ Clam Chowder裏面有唔少蜆肉,奶香突出,口感creamy,個湯鮮甜又暖胃😚♥ UK Pork Loin Boneless with Apple Chutney $218無骨豬扒厚身肥瘦適中,表面煎香咗唔油膩,個蘋果醬係加咗肉桂調味嘅蘋果切粒,酸酸甜甜
嚟呢間餐廳嘅原因完全係因爲被IG相洗板!🤭
♥ 前菜+湯 $38
☞ Clam Chowder
無骨豬扒厚身肥瘦適中,表面煎香咗唔油膩,個蘋果醬係加咗肉桂調味嘅蘋果切粒,酸酸甜甜,配搭豬扒必定唔會出錯,即刻加分!
♥ AUS Grass-Fed Black Angus Beef Striploin with Red Wine Jus $248
牛肉配紅酒汁係經典配搭,西冷熟度揀咗medium well,肉質鬆軟脂肪較少👀 伴碟有烤大蒜,烤得軟糯,牛油味啱啱好🧄仲有個三色蕃薯千層,用上蕃薯、紫薯、薯仔切片堆疊而成,甜甜哋,幾靚✨
♥ Latte

💬 總結
熱愛打卡人士必去之選📸 呢度可以好放鬆好chill咁食餐飯,午餐價錢較為划算~
$347.5 (Lunch)
Le Galet,一間位於樂古道的歐洲復古餐廳,提供咖啡 / 酒 / 意大利菜 / 法國菜 🍽️店內外以簡約而優雅迷人的法式復古藝術風裝潢,一踏入門口已感覺自己正進入法國古董藝術展覽廳一樣💕 店內擺設(傢俱、燈飾、裝飾、油畫)均是店家精選來自法國的古董,瀰漫著歷史感的法國小鎮風情💫✨📝 Dinner Menu $788/ per person✨ Welcome Dish ✨玉米糊餅/ 車厘茄乾 / 蝦醬 / 酸豆橄欖醬 / 黑醋menu上無寫的歡迎小食,煎炸過的意大利Polenta,配合廚師自家調配mix有蝦醬的酸豆橄欖醬,加上車厘茄乾再蘸埋黑醋,味道層次豐富✨ Starter ✨阿根廷紅蝦 / 芒果Salsa / 三文魚籽是晚供應的是阿根廷紅蝦,上面放有三文魚籽點綴,再配合清新酸香的芒果莎莎✨ Bread ✨味噌 / 牛油 / 芝麻好食!有驚喜!😋自家製麵包,上枱時熱辣辣,質感鬆軟而充實有回彈,好香濃牛油味味噌芝麻醬,由廚師自家調配,入口味道仲會有甜甜牛油奶香✨ Second Starter ✨鵝肝 / 梨蓉 / 蛋鵝肝焦糖燉蛋,以creme brulee形式製作,鵝肝燉蛋,充滿蛋香又

✨ Welcome Dish ✨
玉米糊餅/ 車厘茄乾 / 蝦醬 / 酸豆橄欖醬 / 黑醋
menu上無寫的歡迎小食,

✨ Starter ✨
阿根廷紅蝦 / 芒果Salsa / 三文魚籽

✨ Bread ✨
味噌 / 牛油 / 芝麻
好食!有驚喜!😋
味噌芝麻醬,由廚師自家調配,入口味道仲會有甜甜牛油奶香

✨ Second Starter ✨
鵝肝 / 梨蓉 / 蛋
鵝肝焦糖燉蛋,以creme brulee形式製作,鵝肝燉蛋,充滿蛋香又有鵝油香,配合新鮮梨蓉、燒成脆片的焦糖面,清新香甜又唔膩濟

✨ Soup ✨
蜆 / 魚湯 / 胡蘿蔔 / 洋蔥
是晚供應的是周打蜆湯,以蜆肉、魚湯、胡蘿蔔、洋蔥等打拌,再加上忌廉及新鮮蜆肉粒,清甜鮮味而唔腥,湯質感亦適中,唔會太稠

✨ Main Course ✨

照燒雞卷 / 野菇 / 羅馬青花菜
照燒雞卷,肉質好軟嫩細滑,內卷有煎香的野菇,伴碟有水蘿蔔、青花菜、日式燒汁

or

頂級西冷 / 萵筍 / 山葵蛋黃醬 (+$188)
medium rare的西班牙和牛西冷,牛味濃郁,肉質細嫩有口感,伴碟有萵筍、本菇、車厘茄乾、山葵蛋黃醬,更特別的是廚師更以濃郁豆味的黃豆蓉代替薯蓉!比較少見!

✨ Dessert ✨
特濃朱古力忌廉餅
朱古力海綿蛋糕、朱古力忌廉淋醬的層疊,合共4層,好香濃朱古力味!
_______________

荼香 (上環)
上環樂古道25號華秦國際大廈地舖

_______________
2023-04-21 63 views
星期日好鍾意去中上環呢邊食lunch,個感覺真係好relax,經過樂古道比我見到呢間意大利風格的餐廳比佢吸引左, 最緊要唔多人,可以慢慢坐下,鋪頭裡面裝修都好懷舊,座位好濶落,門口位置有2個meun比你選擇,一個係lunch meun,另一個係tasting meun,不過岩岩起身真係食得唔多,所以都係食lunch啦,首先 starter 2選一 紅菜頭油紙藜麥沙律 蕃茄莎莎parma ham 配酸豆橄欖醬麵包餐Soup- 周打蜆湯Main- 蘋果醬英國無骨豬扒 澳洲安格斯西冷扒配紅酒汁最驚喜係starter呢part,因為不喜歡藜麥沙律的我竟然食哂,另外個豬扒煮到好鬆軟,而個牛配呢個紅酒汁都加分食左差唔多2個鐘都唔會有人騷擾你,真係好舒服
starter 2選一
紅菜頭油紙藜麥沙律
蕃茄莎莎parma ham 配酸豆橄欖醬麵包

Soup- 周打蜆湯
Main- 蘋果醬英國無骨豬扒
澳洲安格斯西冷扒配紅酒汁

食左差唔多2個鐘都唔會有人騷擾你,真係好舒服

呢間餐廳充滿西式復古感 擺放左啲小型雕塑同掛畫 播埋古典音樂 猶如回到中古歐洲 🧳早排專程去同朋友慶生 菜式十分精緻 成餐好有𝒻𝑒𝑒𝓁~係約會勝地啊( ˘ ³˘)🍴𝓓𝓲𝓷𝓷𝓮𝓻 𝓣𝓪𝓼𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓜𝓮𝓷𝓾 $⑦⑧⑧ / 𝘱𝘱 ♥ 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫|西班牙紅蝦 // 芒果莎莎 // 三文魚籽紅蝦配魚籽有種日式刺身嘅感覺 果味突出嘅酸甜芒果蓉又有種東南亞風 為呢餐打開胃口(*≧∀≦*).♡ 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝|味噌 // 牛油 // 黑芝麻醬熱烘烘又香脆啊🍞自帶鹹香 蘸醬有濃郁芝麻焙香.♥ 𝐒𝐞𝐜𝐨𝐧𝐝 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫|鵝肝 // 梨蓉 // 焦糖燉蛋𝘊𝘳𝘦𝘮𝘦 𝘉𝘳𝘶𝘭𝘦𝘦變奏版✨焦糖層脆口香甜 蛋香夾雜鵝肝鮮味 兩者意外融洽 梨蓉嘅淡淡清甜亦減低膩感.♡ 𝐒𝐨𝐮𝐩|蟹肉 // 豆苗 // 海帶口感𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢帶濃郁豆苗香🥦夾雜蟹肉絲.♥ 𝐌𝐚𝐢𝐧|西冷 // 萵筍// 𝘞𝘢𝘴𝘢𝘣𝘪蛋黃醬 (+$①⑧⑧)西冷肉質厚實 略帶嫩筋有咬口 充滿脂香~配上芥末醬提鮮解膩.♥ 𝐌𝐚𝐢𝐧|照燒雞卷 // 野菇 // 羅馬青花菜雞卷釀入香菇碎 好重照燒香 肉質好嫩(*゚∀゚*)有西日𝘧𝘶𝘴𝘪𝘰𝘯菜嘅味道.♡ 𝐃𝐞

♡ 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝|味噌 // 牛油 // 黑芝麻醬

熱烘烘又香脆啊🍞自帶鹹香 蘸醬有濃郁芝麻焙香

♡ 𝐒𝐨𝐮𝐩|蟹肉 // 豆苗 // 海帶

口感𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢帶濃郁豆苗香🥦夾雜蟹肉絲

西冷肉質厚實 略帶嫩筋有咬口 充滿脂香~配上芥末醬提鮮解膩
♥ 𝐌𝐚𝐢𝐧|照燒雞卷 // 野菇 // 羅馬青花菜

♡ 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭|特濃朱古力忌廉餅

好經典嘅𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘤𝘢𝘬𝘦🍫內層以𝚖𝚘𝚞𝚜𝚜𝚎加海綿蛋糕交疊 外面淋上朱古力醬 猶如一座朱古力小熔岩~螞蟻人專屬(・ω・)
2023-04-19 57 views
一到門口就覺得餐廳裝修得幾靚幾decent.門口有個打卡位,入到去有半層樓上位,都幾靚。同朋友食lunch 被安排坐係角落位,但有落地玻璃睇街境,有啲自然光,影相好睇啲,又坐得幾舒服。餐廳服務唔錯,可以揀有氣水/普通水,同朋友吹左陣水,到我地差唔多準備起行都會照樣斟水俾我地,完全冇趕客feel,好nice。我地個日食lunch, 主菜一個叫左豬,一個叫左牛,前菜有兩款,我地就一人叫左一款share。啲前菜都幾好食,蔬果新鮮可口,餐湯係蜆湯,味道鮮甜,一啲都唔hea,仲有好多蜆肉。主菜份量比較少,如果好肚餓可能叫意粉個啲比較好。朋友個牛扒叫左5成熟,我都有試左少少,朋友覺得好好食,但我自己就覺得普通,不過個啲配菜我就覺得好好食🤣🤣,我真係勁鐘意食配菜。我個個豬肉都唔錯,但如果可以多幾舊就好啦,分左舊比朋友已經所淨無幾😂😂Overall 感覺唔錯,坐得舒服,服務又好,食物唔差,如果要約朋友出嚟chill下,或者搵人傾下野,呢度都係唔錯嘅選擇。
一到門口就覺得餐廳裝修得幾靚幾decent.
門口有個打卡位,入到去有半層樓上位,都幾靚。

前菜
Black Angus
Pork Loin
2023-04-15
$340 (Lunch)
前菜
Black Angus
Pork Loin
2023-04-17 41 views
上環復古餐廳1️⃣澳洲草飼黑安格斯牛西冷扒配紅酒汁5成熟煮得剛剛好,牛肉濃味有咬口,汁夠濃味。配搭菇同埋蘆筍好健康👍🏻旁邊紫色係紫薯😋😋💰HKD$2482️⃣蘋果醬英國無骨豬扒豬扒外皮煎得幾香,肉質嫩。蘋果粒同提子乾食落清新。💰HKD$2183️⃣紅菜頭柚子,藜麥沙律非常健康清新的前菜,好開胃4️⃣酸豆橄欖麵包 ,巴馬火腿火腿好香,麵包脆身5️⃣周打蜆湯好濃味,足料,有蜆肉前菜及湯加$38lunch set包飲品
上環復古餐廳
1️⃣澳洲草飼黑安格斯牛西冷扒配紅酒汁
💰HKD$248

2️⃣蘋果醬英國無骨豬扒
豬扒外皮煎得幾香,肉質嫩。蘋果粒同提子乾食落清新。
💰HKD$218

3️⃣紅菜頭柚子,藜麥沙律
非常健康清新的前菜,好開胃

4️⃣酸豆橄欖麵包 ,巴馬火腿
火腿好香,麵包脆身

5️⃣周打蜆湯好濃味,足料,有蜆肉

前菜及湯加$38
lunch set包飲品
2023-04-17 51 views
星期日同老公去上環Le Galet荼香食西餐。我地叫左Tasting Menu,每人$788+1。呢個係menu上無寫出來,一個finger good,底層食落似麵包既餅,中間個醬有蝦乾既味道,上面係風乾番茄,整體鹹鹹地。Starter: 西班牙红蝦/芒果莎莎/三文魚籽紅蝦同三文魚籽都好新鮮,芒果莎莎帶到開胃既效果。Bread: 味噌 / 牛油/芝麻麵包用味噌同牛油人手製作而成,上碟熱辣辣,新鮮出爐甘,非常軟熟,蘸埋甜甜地又幼滑既芝麻醬,一流。Second Starter: 鵝肝/梨蓉/蛋呢個係鵝肝焦糖燉蛋,上面有新鮮既梨蓉,三者都幾夾。Soup: 蟹肉/豆苗/海帶第一次飲豆苗湯,豆苗同海帶一齊打勻,蟹肉都唔少,唔會有草腥味。Main Course: 照燒雞卷/野菇/羅馬青花菜雞卷釀左啲菇,旁邊有日式照燒汁,雞肉嫩滑,好食。頂級西冷/萵筍/山葵蛋黃醬 (+$188)西冷建議四成熟,靚扒就算四成熟都很可以,唔會鞋口。Dessert: 特濃朱古力忌廉餅朱古力味道超級濃郁,一層朱古力慕絲,一層朱古力蛋糕,外面淋上朱古力鏡面,甜膩甜膩的。我地兩個都叫左杯熱Chocolate milk,非常好飲
星期日同老公去上環Le Galet荼香食西餐。
我地叫左Tasting Menu,每人$788+1。
Starter: 西班牙红蝦/芒果莎莎/三文魚籽
紅蝦同三文魚籽都好新鮮,芒果莎莎帶到開胃既效果。
Bread: 味噌 / 牛油/芝麻
Second Starter: 鵝肝/梨蓉/蛋
呢個係鵝肝焦糖燉蛋,上面有新鮮既梨蓉,三者都幾夾。
Soup: 蟹肉/豆苗/海帶
Main Course: 照燒雞卷/野菇/羅馬青花菜
雞卷釀左啲菇,旁邊有日式照燒汁,雞肉嫩滑,好食。
頂級西冷/萵筍/山葵蛋黃醬 (+$188)
西冷建議四成熟,靚扒就算四成熟都很可以,唔會鞋口。
Dessert: 特濃朱古力忌廉餅
我地兩個都叫左杯熱Chocolate milk,非常好飲,甜度適中。
Chocolate milk
2023-04-16
$1025 (Dinner)
早前𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐭𝐢𝐦𝐞來過這邊試過𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭覺得相當划算,這次𝐖𝐞𝐞𝐤𝐝𝐚𝐲 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫就決心要過來試試看他們家的𝐭𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐦𝐞𝐧𝐮!晚間客人不算很多,依舊被甫映入眼簾的各款𝐯𝐢𝐧𝐭𝐚𝐠𝐞生活舊物以及歐法古董🪑 ——— ✤ 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮|$𝟕𝟖𝟖 𝐭𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐦𝐞𝐧𝐮有𝟔-𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞食物,𝐦𝐚𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞則二選一☺️跟友人𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞都試了都圈🤭體驗還不錯,可惜整體覺得份量略為不足!先有一個前菜蕃茄黑醋配酥脆𝐛𝐚𝐬𝐞,打開晚餐的大門。 ✰ 𝐒𝐓𝐀𝐑𝐓𝐄𝐑: 西班牙紅蝦/芒果莎莎/三文魚籽 晶瑩剔透的紅蝦肉質呈現鮮紅色,帶有甜味和柔嫩的質地,搭配𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡酸甜的𝐦𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐬𝐚𝐥𝐬𝐚以及三文魚籽更可提鮮🐟 ✰ 𝐁𝐑𝐄𝐀𝐃: 味噌/牛油/芝麻 新鮮出爐的的麵包熱辣辣🥯質地回彈柔軟、麥味飄香,濃郁芝麻味的牛油𝐭𝐞𝐱𝐭𝐮𝐫𝐞綿滑細膩,一抹即融。 ✰ 𝐒𝐄𝐂𝐎𝐍𝐃 𝐒𝐓𝐀𝐑𝐓𝐄𝐑: 鵝肝/梨蓉/蛋 呈現方式不說還以為是𝐜𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐛𝐫𝐮𝐥𝐞𝐞🤣焦糖脆皮下的居然是帶有飄香清淡的鴨肝燉蛋,質地滑溜無比。 ✰ 𝐒𝐎𝐔𝐏: 蟹肉/豆苗/海帶 青綠色的湯實在不討好

———
✤ 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮|$𝟕𝟖𝟖

✰ 𝐒𝐓𝐀𝐑𝐓𝐄𝐑: 西班牙紅蝦/芒果莎莎/三文魚籽

✰ 𝐁𝐑𝐄𝐀𝐃: 味噌/牛油/芝麻

✰ 𝐒𝐄𝐂𝐎𝐍𝐃 𝐒𝐓𝐀𝐑𝐓𝐄𝐑: 鵝肝/梨蓉/蛋

✰ 𝐒𝐎𝐔𝐏: 蟹肉/豆苗/海帶
青綠色的湯實在不討好😂細味下咀嚼到草青味的豆苗味,配料有絲絲蟹肉🦀️

✰ 𝐌𝐀𝐈𝐍 𝐂𝐎𝐔𝐑𝐒𝐄: 照燒雞卷/野菇/羅馬青花菜
焦脆完全沒有絲毫肥膩的照燒汁雞皮包裹住滑溜無比的鮮嫩雞卷(可惜份量實在少🥹🫠)不過味道很是出色!

✰ 𝐌𝐀𝐈𝐍 𝐂𝐎𝐔𝐑𝐒𝐄: 頂級西冷/萵筍/山葵蛋黃醬|+$𝟏𝟖𝟖
另一個𝐦𝐚𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞選項份量相對很足,粉嫩無比的切件西冷牛扒肉質鮮嫩,帶有少許血水,牛味不算濃郁🥩搭配𝐰𝐚𝐬𝐚𝐛𝐢 𝐦𝐚𝐲𝐨𝐧居然有意想不到的𝐬𝐮𝐫𝐩𝐫𝐢𝐬𝐞。

✰ 𝐃𝐄𝐒𝐒𝐄𝐑𝐓|特濃朱古力忌廉餅
絲滑的朱古力醬包裹住入面的是𝐦𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞 𝐜𝐚𝐤𝐞🍫為晚宴左完美的句號。
2023-04-15 37 views
巧遇情調餐廳,門口好特別。環境係家庭式既感覺,播放英文情歌,已經好有感覺啦午餐牌有4個選擇,揀左個牛扒&意飯,連前菜都有2個選擇,驚喜芝士+蕃茄,配黑醋醬,份量偏多牛油果+ 羽衣甘藍+ 乾菇一乾一油,配搭剛好。牛扒係慢煮,好靚既粉紅色,用心既煮法,加上特製甜薯,每樣都好精緻意飯,用帶子煮溶較汁,每一啖都充滿海洋既鮮味,唔係普通白汁可比較南瓜湯,加左橙汁,夠新鮮穎,但真心有d唔慣見朋友有雅興,叫杯酒送飯,質素唔錯易入口士多啤梨香草奶凍味道好好,但硬左d,軟滑更好一間用心製作既餐廳,可以回頭
巧遇情調餐廳,門口好特別。
環境係家庭式既感覺,播放英文情歌,已經好有感覺啦

午餐牌有4個選擇,揀左個牛扒&意飯,
連前菜都有2個選擇,驚喜

芝士+蕃茄,配黑醋醬,份量偏多

牛油果+ 羽衣甘藍+ 乾菇
一乾一油,配搭剛好。

南瓜湯,加左橙汁,夠新鮮穎,但真心有d唔慣

見朋友有雅興,叫杯酒送飯,質素唔錯易入口

士多啤梨香草奶凍
味道好好,但硬左d,軟滑更好

一間用心製作既餐廳,可以回頭
2023-04-03
$350 (Lunch)
2023-04-11 48 views
行到上環,伴隨古典音樂的傳出,忍不住踏入這間古色古香的餐廳--荼香。餐廳內部裝潢典雅古樸,彷彿一個音樂家的家中。聽著美妙的古典音樂,感受到悠閒舒適的氛圍,餐廳內的燈光令人彷彿置身於浪漫的故事中。👉🏻UK Pork Loin Boneless with Apple Chutney 蘋果醬英國無骨豬扒 $218豬肉切得厚實鮮嫩,每一口都帶著肉汁的美味,搭配上甜甜的蘋果醬,讓整道菜色充滿層次感。👉🏻AUS Grass-Fed Black Angus Beef Striploin with Red Wine Jus澳洲草飼黑安格斯牛西冷扒配紅酒汁 $248牛肉則是口感細嫩,帶有濃郁的肉汁味道,搭配上紅酒汁更是美味無比。👉🏻Italian Tapenade Crostini with Tomato Salsa & Parma Ham酸豆橄機醬義大利小麵包蕃茄莎莎 &巴馬火腿酸豆橄機醬和巴馬火腿的搭配非常恰到好處,讓人忍不住一口接一口地品嚐。👉🏻& Clam Chowder周打蜆湯 +$38對於海鮮愛好者,周打蜆湯絕對不可錯過,湯頭鮮美,蜆肉鮮嫩。👉🏻Daily Dessert每日甜品 +$38奶

蘋果醬英國無骨豬扒 $218

澳洲草飼黑安格斯牛西冷扒配紅酒汁 $248

酸豆橄機醬義大利小麵包蕃茄莎莎 &巴馬火腿

👉🏻& Clam Chowder
周打蜆湯 +$38
對於海鮮愛好者,周打蜆湯絕對不可錯過,湯頭鮮美,蜆肉鮮嫩。

👉🏻Daily Dessert
每日甜品 +$38
奶香雲呢拿奶凍,口感濃郁滑順,像絲般柔軟,帶有濃郁的香草味和奶油香氣,入口後令人感到清新怡人,讓人回味無窮。
📌 Le Galet 荼香📍 上環樂古道25號華秦國際大廈地舖˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗餐廳裝潢非常有特色 — 古色古香的藝術館每一碟菜色美如一幅畫💗是一間非常值得去的特色藝術氣質餐廳 周圍以古董作主調, 木系座位 不少懷舊佈置非常華麗 會令人慢慢放下步伐,靜靜欣賞周圍的事物 *⸜( •ᴗ• )⸝*˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗這裡服務💯, 服務員態度超.ᐟ級.ᐟ好.ᐟ 會介紹那種食法最適合~🫶🏻˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗餐廳有多個打卡位✨每個角落位置全部非常artisitc~ ♥彷如置身於藝術館裡🥂每一碟菜色擺碟精緻優雅 ☺️記得預約哦🥰˗ˏˋ 菜色 ˎˊ˗Tasting Menu $788< Starter > ▪️ Carabineros Prawns / Mango Salsa / Salmon Roe 西班牙红虾/芒果莎莎/三文魚籽 ♡口感酸甜的芒果莎莎🥭配上西班牙紅蝦刺身, 味道清新自然< Bread >▫️ Miso / Butter / Sesame 味噌 / 黃油/芝麻麵包烘得香噴噴~ 外脆內軟值得一讚用味噌混合芝麻的醬汁令口感更豐富😋< Second

📌 Le Galet 荼香
📍 上環樂古道25號華秦國際大廈地舖

˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗
餐廳裝潢非常有特色 — 古色古香的藝術館
每一碟菜色美如一幅畫💗
是一間非常值得去的特色藝術氣質餐廳
周圍以古董作主調, 木系座位
不少懷舊佈置非常華麗
會令人慢慢放下步伐,
靜靜欣賞周圍的事物 *⸜( •ᴗ• )⸝*

Tasting Menu $788

< Starter >
西班牙红虾/芒果莎莎/三文魚籽 ♡
口感酸甜的芒果莎莎🥭
配上西班牙紅蝦刺身,
味道清新自然

< Bread >
▫️ Miso / Butter / Sesame
味噌 / 黃油/芝麻
麵包烘得香噴噴~ 外脆內軟
值得一讚用味噌混合芝麻的醬汁
令口感更豐富😋

< Second Starter >
▪️ Foie Gras / Pear Puree / Egg
鵝肝/梨蓉/蛋
這個簡直100分😍!!
無論味道還是創意都是💯
第一次食用鵝肝混合蛋漿製成的布甸
外層有焦香的薄脆, 鵝肝蛋布甸兩者很夾😋
非常非常驚喜.ᐟ.ᐟ

< Soup >
▫️ Crab Meat / Pea Sprouts / Sea Tangle
蟹肉/豆苗/海帶🍃
第一次喝非常濃郁的豆苗磨蓉的湯😋
加入蟹肉和海帶增加了口感!

< Main Course >
▪️ Teriyaki Chicken / Wild Mushroom / Romanesco
照燒雞卷/野菇/羅馬青花菜
兩個照燒雞卷配上野菇,
旁邊有不少優美的擺盤例如羅馬青花菜🥰
真的非常唯美💗

▫️ Prime Striploin / Stem Lettuce / Wasabi Mayonnaise
頂級西冷/萵筍/山葵蛋黃醬
頂級西冷3-5成熟,
輕輕一沾山葵蛋黃醬~
肉質有彈性同充滿牛肉香,
每一口都非常滿足😙

< Dessert >
▪️ Truffle Cake
個人覺得甜度有點膩,
略嫌遜色,

🔍 價錢:8/10
🔍 服務:9/10
🔍 Overall: 9.999/10

˗ˏˋ 𝗠𝗼𝗿𝗲 𝗶𝗻𝗳𝗼 𝗼𝗻 ˎˊ˗
📌 #CY_上環 #CY_法國餐廳 #CY_西餐廳 #CY_finedining
📌 #上環 #finedining #上環法國菜 #約會餐廳 #荼香 #legalet #legalet荼香 #法國菜 #香港美食 #相機食先 #香港好去處 #手機食先 #食好西 #食食食 #hkfood #hkfoodieblogger #hkfoodbloggers #hkfoodlover #hkig #hkfoodie #hkfoodies #hkfoodblog #hkigfood #sheungwanfood #finedining #finedine #steak
前排同朋友黎左一間係上環幾出名嘅西餐廳,餐廳裝修走歐洲復古藝術風格,牆上掛有油畫,亦有不同嘅古董擺設,好有浪漫氣氛💜加上拱門窗透光度十足☺️ _🍽️TASTING MENU $788/per person▪️Welcome dish (Out of menu)作為one bite food 店員建議我地用手拎起食,頂層係車厘茄🍅中間夾住左青醬 底下配埋芝士口感幾特別 ▫️Starter 西班牙紅蝦爽口彈牙,上面加左魚籽口感更豐富,蘸上芒果莎莎醬酸酸甜甜好開胃🦐 🍞Bread 新鮮麵包上枱熱辣辣入口鬆軟,牛油味香濃👍🏻配上用左味增、牛油同芝麻混合嘅醬一齊食大滿足 ▪️Second starter 唔好以為係法式焦糖燉蛋咁簡單,在蛋漿加入鵝肝估唔倒又幾夾🙈入口無平時食既焦糖燉蛋咁甜同膩,味道更有層次,作為Starter不違和 ▫️Soup 驚喜嘅地方係用左中式食材西式煮法製成,將豆苗及海帶攪拌,飲落有超濃郁嘅豆苗味🥰加埋蟹肉鮮味提升 ▪️Main Course Prime Striploin x Stem Lettuce x Wasabi Mayonnaise +$198美國西冷生熟程度剛剛好,表面焦脆

_

▪️Welcome dish (Out of menu)

▫️Starter

🍞Bread

▪️Second starter

▫️Soup

▪️Main Course
美國西冷生熟程度剛剛好,表面焦脆內裡粉嫩,肉味香濃,配上窩荀及
旁邊既芥末沙拉醬有助減低油膩感

▫️Teriyaki Chicken x Wild Mushroom x Romanesco
雞皮香脆,肉質好嫩,燒雞卷入面包住野菌,搭配照燒汁一齊食非常夾,旁邊配既羅馬青花菜清甜好味🍗

▪️Dessert
Truffle cake上面加了用黑白朱古力製成既Cone同strawberry裝飾好精緻,朱古力味濃郁又不會太甜,口感跟松露巧克力一樣軟滑,為整餐畫上完美句號🍫

🍹Drinks
店員有詳細介紹邊杯酒配邊道菜最合適,最近仲試埋佢地既Latte同Americano,配埋香濃既Truffle cake有助解膩