2022-12-06 1296 views
今日去呢間嘢飲茶,total 應付$491,俾咗張500 蚊紙,嗰9蚊等咗好耐都無找返嚟,問侍應問咗兩次,最後個侍應仲問:「究竟而家未找幾多錢俾你地?」嘩!未找錢仲咁既態度,tips 都唔會比9蚊咁多啦,擺明博大霧,想d 客等得耐,就唔駛找🤬🤬🤬🤬
2022-12-06
Type of Meal
Lunch
2022-05-03 3714 views
利苑酒家食物質素一向評價幾好,今次嚟咗元朗分店同屋企人食飯,其中幾樣菜好味值得回訪!片皮鴨可以選一隻或半隻,切得大片皮薄而帶少許鴨肉,附上嘅 pancake皮微暖,而且就算想二食都只係加$50就可以選擇炒飯、炆茄子等唔同菜式,好抵!七味脆豆腐係炸豆腐粒,外皮香脆並且用七味粉調味,份量多都幾抵食我哋成家人最鍾意食嘅就係呢個冰燒三層肉,呢度嘅燒腩仔係我哋每次必嗌之選,肥肉瘦肉均衡,表皮香脆到爆,而且調味適中鹹香味濃,好好味!

2021-11-07 3037 views
一流收費,九流服務及質素,食物比一般酒樓還差,份量十分細,連最基本蝦餃,燒賣都唔及格,有d似公仔點心,叉燒腸唔夠熱,料少皮厚,醬油太鹹,唔知係咪星期日較差,連待應都好似係part time ,完全無服務,以為唔會再光顧

以為唔會再光顧
2021-10-11 2479 views
今晚和親戚食飯,叫咗蜜汁叉燒,蜜汁叉燒必食推薦,勁好食,又多汁又軟熟蜜汁叉燒好快售罄,如果想食可以試下早啲去,我們想再叫都已經沒有了燒乳鴿和魚香茄子煲都好好味,服務也很好,值得推介
燒乳鴿和魚香茄子煲都好好味,服務也很好,值得推介
今天晚上我和家人來到元朗形點的利苑酒家吃中秋晚飯,餐廳有一份中秋節限定的菜單,價錢算是偏貴的,而我姨姨經常在這裡吃飯,所以今次便讓她隨便點了一些菜式來品嚐一下了No.1【蜜汁叉燒】$130由於叉燒烤製的時候太長,導致外皮已經燒燶了,肉質不單止變得相當堅硬,口感更有些粗糙,是全場其中一款比較失望的菜色No.2【五香牛展和鹵水豆腐】$62 & $36牛展一點也不堅韌之餘,質感更非常細緻柔軟,肉嫩可口,細嚼慢嚥的時候,牛肉的鮮甜味更立即傾巢而出,肉汁四溢,香甜可口,口感豐富而飽滿,讓人口舌生香,回味無窮豆腐的口感則非常柔軟嫩滑,入口即化,同時鹵水汁的精華亦完美滲透進豆腐中,是一款出色的前菜No.3【黃金焗老虎蝦球】$298由於蝦球是即叫即炸,所以外皮十分香脆可口,油而不膩,而內裡的質感則爽嫩彈牙,鮮美多汁,細嚼慢嚥的時候,鮮甜無比的蝦汁便與濃濃的咸蛋黃香氣混合在一起,咸咸的,香香的,口感細膩而延綿,讓人陶醉其中,難以忘懷No.4【宮廷醬烤肉伴蒸饅頭】$135醬烤肉其實是指東坡肉,亦即是五花腩,可惜這份東坡肉的質感比較堅韌一些,缺乏了入口即化的口感,可能是部位不夠「肥美」吧No.5【炒龍躉球】

No.1【蜜汁叉燒】$130

宮廷醬烤肉伴蒸饅頭

宮廷醬烤肉伴蒸饅頭
No.5【炒龍躉球】組合A $498
炒龍躉球
炒過的龍躉球令到肉質變得有點結實,我還是比較喜歡吃清蒸的龍躉,因為肉質更為柔軟嫩滑之餘,更能嚐到食材本身原有的鮮味

炒龍躉球
No.6【醬油脆皮燒雞】組合A $498
醬油脆皮燒雞
燒雞的肉質非常柔軟嫩滑,鮮美多汁,細嚼慢嚥的時候,鮮甜無比的雞汁更立即傾巢而出,在唇齒間留下一絲絲濃郁的鮮雞氣息,香甜可口,肉汁四溢,口感豐富而飽滿,讓人唇齒留香,吮指回味

No.7【薑蔥粉絲焗肯尼亞巨蟹】$598
薑蔥粉絲焗肯尼亞巨蟹
雖然巨蟹十分大隻,但其實內裡並沒有什麼肉可以品嚐,幸好巨蟹的精華完全滲透進粉絲中,令到每一條米線都變得色香味濃,滋味非常,小口品嚐的時候,清甜可口的蟹肉氣息更在口中持續散發出來,我們都吃得不亦樂乎,箸如雨下

No.8【海鮮湯過橋】$738
海鮮湯過橋
這份海鮮湯的湯底是採用象拔蚌而成,由於象拔蚌的精華完美滲透進湯水中,所以我們滿口都充斥著濃濃的象拔蚌氣息,有滋有味,五味俱全,餘韻更在口中久久不散,美味得讓人念念不忘,一試傾心!

No.9【菠蘿咕嚕肉】$125
菠蘿咕嚕肉
無論是咕嚕肉的外皮抑或肉質都相當結實和堅韌無比,醬汁的味道亦不夠香甜美味,是全場最差的菜色

No.10【青蔬煲和泡莧菜】$120 & $110
鮮茄珍菌青蔬煲
品嚐完這麼多肉類和海鮮之後,是時候吃一些蔬菜來中和一下油膩的口感,可惜兩款菜式的味道都平平無奇,沒什麼特別,建議大家改為點其他菜式更好一些

金銀蛋泡莧菜
No.11【乾清棗皇糕和楊枝甘露】$48 & $40
乾清棗皇糕和楊枝甘露
我們分別點了乾清棗皇糕和楊枝甘露,棗皇糕的質感煙韌彈牙,而且甜而不膩,楊枝甘露則清甜可口,甜香四溢,為這次中秋晚飯畫上一個完美的句號

價錢方面,十一人總共 $4300,人均接近 $400

總結來說,雖然今次只有一半的食物比較色香味俱全,但是餐廳的用餐環境卻非常乾淨舒適,完全沒有任何嘈吵的感覺,重點是這裡可以最多六人一枱,非常適合一大班人來慶祝和聚會
2021-09-19
$430 (Dinner)
五香牛展和鹵水豆腐
五香牛展
鹵水豆腐
乾清棗皇糕和楊枝甘露
2021-07-23 2778 views
近排食得好多西式餐廳,要轉一轉口味食下中式先! 主要都係就返屋企人❤️💫蠔皇叉燒包$33叉燒包新鮮熱辣,叉燒半肥瘦,叉燒醬濃郁,外皮軟熟💫椒鹽魷魚鬚$38炸得非常香脆,炸漿薄脆,係好經典嘅香口小食。💫日式木魚茄子🍆$45這個有點似章魚燒,上面加上木魚和香蔥,為淡味嘅茄子增添追味。💫南翔小籠包$42熱烘烘嘅小籠包皮薄餡靚,一咬下去流出熱烘烘嘅湯汁。💫椒香治味鳳爪$33都係傳統嘅鳳爪,酒樓必食系列。反而有興趣鳳爪都有三款,不過其他比較奇怪沒有點。💫擂沙湯丸(三粒)$33本身想食楊枝甘露,一直都是因為想食楊枝甘露才來這間店。結果非常失望因為已經賣光了!🤯😭幸好有這個擂沙湯丸,軟糯的皮包着芝麻餡,熱烘烘的,甜在心頭。✅環境真心舒服😌‼️一定要訂位,Walk in基本上冇可能📍 利苑酒家 (元朗)元朗元龍街9號形點1期1樓1130-1143號舖5⭐️評分好食指數:⭐️⭐️⭐️餐廳環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

💫蠔皇叉燒包
叉燒包新鮮熱辣,叉燒半肥瘦,叉燒醬濃郁,外皮軟熟

💫椒鹽魷魚鬚
炸得非常香脆,炸漿薄脆,係好經典嘅香口小食。

💫日式木魚茄子🍆

💫南翔小籠包
熱烘烘嘅小籠包皮薄餡靚,一咬下去流出熱烘烘嘅湯汁。

💫椒香治味鳳爪

💫擂沙湯丸(三粒)

✅環境真心舒服😌
‼️一定要訂位,Walk in基本上冇可能

📍 利苑酒家 (元朗)
元朗元龍街9號形點1期1樓1130-1143號舖

5⭐️評分
好食指數:⭐️⭐️⭐️
餐廳環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

2021-04-14 3008 views
今天在元朗吃午餐,才發現要給座位費,四個人合供HKD 52,加上服務費,差不多HKD 100。食物水評普通。訂位時要問清楚有什麼收費,才去選擇。消費者也有選擇的權益

訂位時要問清楚有什麼收費,才去選擇。消費者也有選擇的權益

2021-04-11 2179 views
周三惠顧有意想不到的好味!蝦餃:皮薄,餡有鮮味、彈牙燒賣:整整齊齊,層次分明煎腸粉:半煎炸非常脆口但仍嫩滑芋角:夠鬆化,好味炸乳鴿:肉質較木,但整體非常香口好食今天的香港連鎖店能夠有咁高水準,實屬難得!比坊間一啲所謂高級嘅米芝蓮點有過之而無不及。服務水準雖然有瑕疵但不影響再幫襯嘅意欲😬
周三惠顧有意想不到的好味!
蝦餃:皮薄,餡有鮮味、彈牙
燒賣:整整齊齊,層次分明
煎腸粉:半煎炸非常脆口但仍嫩滑
芋角:夠鬆化,好味
炸乳鴿:肉質較木,但整體非常香口好食

今天的香港連鎖店能夠有咁高水準,實屬難得!
比坊間一啲所謂高級嘅米芝蓮點有過之而無不及。

服務水準雖然有瑕疵但不
影響再幫襯嘅意欲😬
2021-03-31 1612 views
曾經在圓方和沙田的利苑受過不太友善的對待,當初對元朗的利苑也沒抱什麼期望,但經過家人推薦,就試試去飲茶。點心保持一貫水準,我覺得甚至比其他分店好吃,我們最喜歡吃它的棗皇糕、蝦餃、迷你蛋撻、迷你瓦撐飯、粥品,燒味的水準也不錯,尤其是最喜歡吃叉燒。午市點心不錯,後來也試過訂枱吃晚飯,現在已經成為我們喜歡光顧的酒樓之一,不過可惜經常滿座,常常要一兩天前先訂枱。由於西鐵站直達,坐車過來也很方便。另一方面,就是我最注重的服務態度問題,元朗店的員工友善,就算walk in無訂枱,有時又已經滿座,都會有禮貌回覆,希望你下次再來。酒樓內的員工,工作效率高,所謂「做嘢好積極快手」。由於我和家人都已經去過好多幾次,都感到滿意,所以我有信心推薦這家分店。
棗皇糕
迷你蛋撻
2021-03-30
$150 (Lunch)
棗皇糕
迷你蛋撻
  • 紅裳鮮蝦水晶餃
  • 迷你瓦撐飯
  • 例牌叉燒
點解元朗利苑嘅所謂假日點心可以咁少選擇! 沙田利苑就算平日都有好多特別點心!元朗利苑食物質素亦都唔及沙田分店,沙田分店嘅食物有誠意好多!呢個就係元朗分店所謂嘅假日點心,所謂的假日點心就是唔同類型嘅粥或者甜品。相反沙田利苑的選擇多好多

2021-01-29 1392 views
開始抗疫疲勞,限聚下,一大班人飲茶的感覺,久違了。既然甘耐無飲茶,就揀利苑口卑好既酒樓。果然,服務好,入坐沿途有多人同我打招呼,捧着茶壺的,路過的侍應都會講聲歡迎光臨。環境清靜,燈光柔和。而且有頗多服務員,比較起翠園,服務員:客人比例高得多。證明佢地重視服務的。因為太耐冇飲茶,幾款大路點心,已經足以止癮。Robert 絲酥,外觀好靚,好精緻😊。鮮蝦水晶餃,蒸過久,皮有點過濕,過軟。鹹水角,餡料飽滿。收費預期係貴,沒有提供下午茶優惠時段,而且設時限,係有d 嬲lor。不過各方面都高質,上餐速度又,吾會吃得趕,都值得幫襯。下次會試下西施泡飯,佢註明係始創的。
因為太耐冇飲茶,幾款大路點心,已經足以止癮。
Robert 絲酥,外觀好靚,好精緻😊。
鮮蝦水晶餃,蒸過久,皮有點過濕,過軟。
鹹水角,餡料飽滿。
下次會試下西施泡飯,佢註明係始創的。
❝ 迷你奶黃月餅 $208(特價) $288(原價) ❞❝ 雙聚嚐月禮盒 $188(特價) $268(原價) ❞❝ 雙黃白蓮蓉月餅 $238(特價) $348(原價) ❞香港品牌 利苑集團🔸,在亞太區榮獲 76 顆米芝蓮授星🎖,質素品質備受肯定和專重。多年來堅持安全、健康、美味三大原則,嚴選優質食材,採用獨特配方,百分百香港製造,保證食得安心又滿意。迷你奶黃月餅 (8個/盒) ◢上年首次品嚐利苑的奶黃月餅,一食愛上😍! 選用優質鹹蛋黄和上乘材料,金黄色的鬆軟外皮,細膩柔軟,包裏著軟滑奶黄🍳,香甜醇厚,完美無瑕,蛋奶香味四溢🤩,很好吃呀。雙聚嚐月禮盒 (5個/盒) ◢今年首創的環保禮盒,一盒有齊迷你奶黃月餅 和 雙黃白蓮蓉月餅,一次過滿足你兩個胃口🤗。更採用FSC 認證紙張印製,餅盒可回收,🌎一齊為地球出一分力吧。雙黃白蓮蓉月餅 (4個/盒) ◢紫色的禮盒💜,色澤鮮艷奪目,高貴特別,與別不同。選用頂級湘蓮製成軟滑甘甜的蓮蓉,配上油香十足的鹹蛋黄🤤,甘香濃厚,是送禮佳品哦。🎉優惠資訊:即日起,新舊會員在利苑網店訂購月餅卷,可享優惠價兼額外95折! 購物滿$600,即免運費。原本購物滿$12

❝ 迷你奶黃月餅 $208(特價) $288(原價) ❞

❝ 雙聚嚐月禮盒 $188(特價) $268(原價) ❞

❝ 雙黃白蓮蓉月餅 $238(特價) $348(原價) ❞

迷你奶黃月餅 (8個/盒) ◢

雙聚嚐月禮盒 (5個/盒) ◢

雙黃白蓮蓉月餅 (4個/盒) ◢

🎉優惠資訊:
即日起,新舊會員在利苑網店訂購月餅卷,可享優惠價兼額外95折! 購物滿$600,即免運費。原本購物滿$1200,再送1樽利苑始創XO醬的活動已售罄😏,快點搶購啦!!
2020-09-11
TakeAway
2020-09-06 1298 views
好想食蛋黃千層糕,同區發現利苑有就試下,不過原來佢係千層馬拉糕,唔係我想食果種。本來想試人參烏龍$78但佢黎錯左鐵觀音$88,咁就照試。食完點心飲啖茶,吞完係有甜味回上喉嚨,但嫌唔夠香。如果4個人可以試下叫靚茶,因為免4個茶芥都差唔多價錢,但小過4個人就不值一試。食物方面:峰巢芋盒:好食,唔太油,但美中不足佢唔係即炸。但都唔係放左好耐,夠熱千層糕:馬拉糕鬆軟唔太甜,但如果黃蛋味重d就好紫薯芝心煎堆仔:完全食唔到芝士味,但係幾好食,佢用左兩三張紙墊吸油,所以唔太油又夠脆,係即炸嘅。芝麻好香。蜜餞火腿:火腿唔夠咸香,蜜糖甜度可接受,因為之前真係食過有d超甜。蛋白杏仁茶:必試,蛋白好滑,佢係用南北杏,所以係香得黎帶有少少苦甘味,但個人喜歡這種味道,不過好細碗。整體食物質素中上,但價錢都係中上,所以唔叫抵食,可以試下,中規中距啦。

食物方面:
千層糕:馬拉糕鬆軟唔太甜,但如果黃蛋味重d就好
蛋白杏仁茶

• 蛋白杏仁茶
2020-06-24 1269 views
疫情之下好久沒有一家人飯聚, 難得父親節一家人決定到利苑晚飯, 但這晚餐令到成家人對貴公司感到非常失望....從沒想到一間咁有名嘅食府, 晚飯水準不如一間街邊嘅大排檔, 6月2O号那天晚上的白飯有旱臭味, 魚係霉, 湯鹹到苦最後只可以講一句真係不知所謂, 同經理反映完只係話會跟進, 跟進到冇左影!
2020-06-16 1222 views
星期六同朋友一齊來元朗飲茶再行街,yahoo mall 飲茶可以訂位的吾多,我地就選擇了利苑酒家,朋友book左1點,由於星期六多人,所以限時個半鐘。入座冇耐,侍應過來介紹貴價不飽的菜色,仲要話數量有限,限時優惠,即時比我地拒絕了❌跟著我地自行點了一些點心點心味道一般,買相都好普通,系椒鹽魷魚🦑炸得香脆可口,亦都唔會太多麵粉👍時間過得好快,侍應提我地要甜品嗎同提我地已到交枱時間,因大家好耐冇見,幾個朋友太多野傾訴,掛住傾計,都冇食太多野,雖然大家都好想再叫甜品,但都已到交枱時間,亦都吾想趕時間食野,唯有結帳再搵地方飲野。
2020-06-13