2019-09-20 67 views
開始之前都係要講優惠最近儲緊飛行里數所以一見到OpenRice訂座可以儲到飛行里數啊所以我真係好鍾意喺OpenRice定位有修飾定位係可以攞到25個飛行里數㗎。今次我哋去到食 四個大人一個BB我哋就帶咗三個lunch set一齊食再加個甜品你每個lunch set呢都可以揀一個湯然之後會有個前菜嘅沙律然後呢就有六款嘅主菜可以俾你揀而最後呢就可以揀多個飲品前日$88至108不等基本上每一樣嘅食物我哋都覺得係好精緻二唔會係好似其他素材咁好油膩 又唔似外國嘅沙律素菜數一樣係比較清淡佢嘅味道可以話係啱啱好。我覺得絕對值得再嚟過
開始之前都係要講優惠
有修飾定位係可以攞到25個飛行里數㗎

今次我哋去到食 四個大人一個BB
我哋就帶咗三個lunch set一齊食再加個甜品
前日$88至108不等
佢嘅味道可以話係啱啱好

我覺得絕對值得再嚟過
2019-09-19 44 views
我平時間中有去吃素菜,於是在銅鑼灣找到這家店,便決定找友人一起去試試。上到去,不像傳統的素菜店,反而像一間普通的西式餐廳,敞寬的位置,鮮豔的裝修,十分舒服。店員十分親切地招待。餐單上不同的選擇,眼花撩亂,不知道該吃什麼好。這個時候店員十分體貼給我們意見。最後叫了兩個set 和一些小食。其中最愛吃的日式竹炭手作薄餅。第一次吃素食薄餅。上面10分足料,有不同的芝士,蘑菇,蕃茄,和其他食物搭配起來十分夠味。薄餅底也10分出去,適合喜愛吃脆口食物的朋友。另外值得推介的是甜品草莓千層蛋糕和法粟星晨。我本身是朱古力愛好者,所以叫了法粟星晨。外面是用不會太甜的朱古力醬包住,裏面是蛋糕加一些栗子醬,總體感覺係吃飯下去不會太甜,但也有濃郁的朱古力味道。下次會再來

其中最愛吃的日式竹炭手作薄餅。

另外值得推介的是甜品草莓千層蛋糕和法粟星晨。

下次會再來
2019-09-17 67 views
悠蔬食今天經過銅鑼灣,由於有家人是素食主義者,所以便上網找了這家素食餐廳。進去的時候環境十分舒適,四個人找了個卡位坐。打開餐牌有不同的選擇,看上去完全不像素食,前菜,主菜,輕食,甜品,各種類也有。叫了一個dinner set, 其中青咖喱野菜猴頭菇十分惹味。咖喱有椰香味,不會太辣,材料十足,有芋頭,蔬菜,猴頭菇,咬口足夠。適合想吃咖喱但不能吃辣的朋友們。另外一樣推介是輕食,酥脆腐皮卷。外型看上去像是雞髀,吃下去腐皮10分脆,中間並沒有任何骨,咬口十足。這間餐廳10分適合想吃素菜,但也想品嚐不同類別食物的朋友們來嘗試。
悠蔬食

有一位朋友食素,我哋成班朋友就嚟食fusion素。食物就幾高質,但職員嘅態度認真麻麻,唔會考慮再嚟幫襯🥴全程我哋唔該前唔該後,佢哋都係一啲笑容都無,問多兩句都唔耐煩🥺[ 蒲燒饅魚飯🍱 ]個樣同味道都真係幾似饅魚👍🏻[ 腰果露🥣]咁大個女第一次見到有餐廳賣呢道甜品,好傳統。我哋緊係要試下☺️超濃腰果味,好滑無粒粒,但我自己麻麻哋腰果😂[ 班蘭千層🍰]Cream同crepe都好好食!美中不足嘅係唔夠凍😂可能因為係室溫關係,食多兩啖都幾膩。
有一位朋友食素,我哋成班朋友就嚟食fusion素。

蒲燒饅魚飯

2019-08-29
Lunch
蒲燒饅魚飯
2019-09-15 1792 views
與銀行界美女吃晚飯,預祝她生日, 美女一向講求健康,所以我議建素食。以前曾在悠 蔬食吃過午餐和晚飯,很喜歡這裏的新派素食。食材精心配搭、又多元化,而且烹調方式低健康!前菜 - 涼拌日本黑豆伴亞塔子黑木耳、紅火龍果拼藜麥,伴無花果黑醋、泰式香茅金柚鮮果沙律 ~這三併前菜名字很長,但看得出選料組合上的心思,是健康和美味的平衡!中間有亞塔子,是棕櫚樹的種子,像大粒透明的啫喱糖,十分彈牙,本身没有味,但浸了黑醋,酸酸的,味道清新又開胃! 配粉腍的黑豆、爽口的青瓜和黑木耳、微甜的杞子,口感豐富!清甜的紅火龍果,伴無花果黑醋,甜酸味與果香很配合,加上藜麥,添點嚼勁!金柚配花生和車厘,加了香茅,有泰式風味! 手卷 (任選一)蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷(另追加 一件$28 ) ~第一口嚐,苜宿芽味有少許青澀,不過可以接受。苜蓿芽是高纖低熱量且營養豐富的天然鹼性食物,一般都是生吃的。而且配了海苔,味道尚可,但再吃下去,混合了露筍和素香鬆,卻十分美味!湯品 (任選一)菠菜桃膠忌廉濃湯 ~桃膠天然的樹脂,是近年盛行的食材,骨膠原豐富,養顏潤肺。 常見於甜品之中,以桃膠煮湯卻少見。菠菜和忌廉打得十分香濃幼滑,桃膠柔

金柚配花生和車厘,加了香茅,有泰式風味!

手卷 (任選一)
蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷(另追加 一件$28 ) ~

湯品 (任選一)
菠菜桃膠忌廉濃湯 ~
桃膠天然的樹脂,是近年盛行的食材,骨膠原豐富,養顏潤肺。 常見於甜品之中,以桃膠煮湯卻少見。菠菜和忌廉打得十分香濃幼滑,桃膠柔韌,超美味的濃湯!

百合子豆乳皇帝苗 (散點) $108~
皇帝菜苗,與百合、子、黑木耳一起,以豆乳上湯煮,很美味又吃得舒服!

主食 (任選一)
青咖喱野菜猴頭菇 配印度薄餅 及珍珠 糙米飯(小辣) $258~
猴頭菇不多,但樣子像肉塊,還有芋頭,都很入味!

這青咖哩汁非常美味,沒有一般咖哩汁的濃稠, 口感幼滑 ,香味較清新,少少辣! 配酥香的印度薄餅吃,很滋味!

甜品 (任選一) , 一件 + $25~
草莓乳酪千層班戟
班戟軟滑,有草莓香,清新低甜,十分美味!

加配飲品 (任選一)
藍蝶花雪梨汁(凍) , + 20 ~
紫藍色十分吸引,加了雪梨汁味道清新像少甜的清茶。很大杯,初飲以為沒有加糖 ,喝至尾聲才知甜漿在底部,想少甜的可以攪拌少一點,若較甜一點,可以攪至完全均匀。

細心看每樣食材都是用心挑選的,高纖低、低熱量、低脂、低甜,抗氧化 和營養豐富。美味又健康!而且環境很舒適!
Dinner
  • 草莓乳酪千層班戟
  • 蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷
  • 泰式柚子沙律
2019-09-13 34 views
朋友約食晚飯,之前食過呢間既下午茶,覺得吾錯,而朋友主要是食素的,所以我今晚就提議黎呢間食晚餐,我們每人都選擇了套餐,由前菜到甜品都有。果然無令我失望,不論賣相及味道每樣菜色都好豐富,朋友一路食一路話好食😋,話無介紹錯😄。開胃既前菜香芒牛油果🥑苜蓿芽手卷紫菜超脆,mix 埋苜蓿芽好夾😋😋菠菜桃膠忌廉農湯姬松茸竹苼黃耳百合燉湯味道豐富黑松露野菜忌廉燴扁意粉伴糖心蛋黑松露味濃郁👍青咖哩野菜猴頭菇+印度薄餅+珍珠糙米非常夾的組合法粟星辰 (銅鑼灣店限定)抺茶馬蹄糕咸柑橘蜜,藍蝶花雪梨汁康豐富有質素的素食晚餐

開胃既前菜

香芒牛油果🥑苜蓿芽手卷
紫菜超脆,mix 埋苜蓿芽好夾😋😋

菠菜桃膠忌廉農湯
姬松茸竹苼黃耳百合燉湯
味道豐富

黑松露野菜忌廉燴扁意粉伴糖心蛋
黑松露味濃郁👍

青咖哩野菜猴頭菇+印度薄餅+珍珠糙米
非常夾的組合

法粟星辰 (銅鑼灣店限定)

抺茶馬蹄糕

咸柑橘蜜,藍蝶花雪梨汁康豐富有質素的素食晚餐
2019-09-11
$300 (Dinner)
  • 香芒牛油果苜蓿芽手卷
2019-09-13 1955 views
享用健康素食,我多數會去銅鑼灣這間新派Fusion素菜餐廳「悠蔬食」, 因為喜歡這個地方坐得舒適,粉藍色的裝潢再加上美妙優雅的音樂,感覺真是讓人輕鬆,同時這裡可以吃到少油少糖的素食,又沒有蒜、蔥等,健康素食都對身體有益。今晚與友人二人來到食素,我們都是同樣都是各點一份晚餐,另外再加多一份side order 輕食「蜜汁脆鱔」$98,原來是以菇菌偽裝的,仿真是十分相似,脆爽甜蜜,又有芝麻香,好吃到停不到口!!我們選擇的飲品都是熱飲,友人選擇了杯韓風蘆薈柚子蜜(另加$15),而我杯是檸檬蜂蜜薑茶(另加$15),兩杯的飲品味道都是好清香,我個人喜歡飲薑茶,近來天氣都是忽冷忽熱,飲杯薑茶可以抗初期感冒及喉嚨不適,甜酸美味,又可以增加身體的抵抗力。前菜先來三碗冷盤小食,分別有涼拌日本黑豆亞塔子黑木耳、紅火龍果藜麥沙律伴無花果黑醋 及泰式香茅金柚鮮果沙律 ,整體三款沙律味道都是微酸開胃,都非常新鮮。餐湯可以有中、 西湯選擇,我們都是選擇菠菜桃膠忌廉濃湯,湯稠濃郁幼滑,菠菜清新可口,明顯有粒粒桃膠,份量都很足,桃膠都好軟滑Q彈,桃膠是天然的樹液,有清血降脂、緩解壓力和抗皺嫩膚的功效,一款健康美容湯水

蜜汁脆鱔
蜜汁脆鱔

韓風蘆薈柚子蜜及檸檬蜂蜜薑茶

涼拌日本黑豆亞塔子黑木耳、紅火龍果藜麥沙律伴無花果黑醋+泰式香茅金柚鮮果沙律
涼拌日本黑豆亞塔子黑木耳
泰式香茅金柚鮮果沙律
紅火龍果藜麥沙律伴無花果黑醋
餐湯可以有中、 西湯選擇,我們都是選擇菠菜桃膠忌廉濃湯,湯稠濃郁幼滑,菠菜清新可口,明顯有粒粒桃膠,份量都很足,桃膠都好軟滑Q彈,桃膠是天然的樹液,有清血降脂、緩解壓力和抗皺嫩膚的功效,一款健康美容湯水,吸引我們這些女士飲用,也是女士們的恩物。

菠菜桃膠忌廉濃湯

接下來有兩件日式手卷,我選擇兩件都是香芒牛油果苜蓿芽手卷,作為開胃前菜也是不錯,酸甜富有芒果香,再加上清香苜蓿芽及軟滑的牛油果,真是非常清新又香甜,店員都好細心奉上濕紙巾及會提醒客人趁紫菜未淋之前享用。
香芒牛油果苜蓿芽手卷

主食先來青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯$258,青咖喱味道不會好辣,有濃郁九層塔的香草味道,內餡有香芋、猴頭菇、椰菜花、豆角、彩椒等......整體蔬菜都好夠腍身入味,把印度薄餅蘸上香滑的咖喱,軟硬適中又晤太油膩,酥香美味,也可以吃些軟熟的珍珠糙米飯,配咖哩最好吃的選擇。
青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯
剛烤好的白松露蘆筍茄子紫薯焗千層闊麵$248端上來時已經香噴噴,舀起的千層麵已有拉芝士的效果,富有豐富甜甜酸香的蕃茄汁,整體蔬菜都好爽脆,當中有清新爽脆蘆筍、軟腍的茄子、紫薯等.....蔬菜份量都好足,千層麵都烤得香口夠乾身,鋪滿滿的芝士焗得香口,讓人吃得滋味無窮。
白松露蘆筍茄子紫薯焗千層闊麵
女士總是留個肚食個甜品,我選擇了一件草莓乳酪千層班戟 (另加$25),而友人較喜歡吃朱古力,所以選擇了一件法栗星辰(另加$20),前者草莓乳酪千層班戟都做到層次分明,每層班戟皮都夾雜質感香滑草莓忌廉,草莓味好濃郁,有點美中不足是欠了一些鮮果或汁醬的裝飾。
法栗星辰是銅鑼灣限定甜品,用上一隻colorful的黑色碟子盛裝,蛋糕旁邊有乾碎及爆炸糖,賣相精美,一切開有海棉蛋糕、栗子朱古力慕絲及原粒的栗子,味道又不會太甜膩,朱古力的質素都不錯,朱古力味都好香純,再來一口爆炸糖伴食,舌上仿如有爆炸感覺,真是好有趣。
法栗星辰(銅鑼灣限定)
草莓乳酪千層班戟

餐廳都會定時轉下餐牌,食物同樣有水準,吃得又健康,服務員招呼週到,又會收下碟、斟下水,值得推介!!
2019-09-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
韓風蘆薈柚子蜜及檸檬蜂蜜薑茶
涼拌日本黑豆亞塔子黑木耳
泰式香茅金柚鮮果沙律
紅火龍果藜麥沙律伴無花果黑醋
菠菜桃膠忌廉濃湯
香芒牛油果苜蓿芽手卷
青咖哩野菜猴頭菇配印度薄餅及珍珠糙米飯
白松露蘆筍茄子紫薯焗千層闊麵
法栗星辰(銅鑼灣限定)
草莓乳酪千層班戟
朋友是素食者,由他的介紹,來到這家素食餐廳。幸好我們先訂了座,餐廳幾乎全場滿座,相信已反映了食物的味道。點了燉湯,湯較清甜,裡面有好多料!黑松露薯茸焗大啡菇,共有三大個菇,顧名思義,大啡菇好大份!上面的薯茸加入了脆的薯仔粒,無普通嗰度咁漏。將大啡菇切開,菇汁已漸漸流出,愛菇人士必定要試!酥脆腐皮卷一共有四件,首次食裡面全部都係腐皮的腐皮卷,但係唔會覺得好寡,裡面的腐皮較林,外面的就炸到好脆!今天我們裝甜品的胃好餓,一口氣點了三個甜品。粉紅色的千層蛋糕好靚呀😍好滑好creamy!法栗星辰蛋糕旁邊的是爆炸糖加餅乾碎,食食下蛋糕有啲爆炸糖係口中爆炸,好得意!而蛋糕入面除了有栗子茸,更surprise的是裡面還有一粒粒的栗子!加了粒粒栗子更好咬口,好聰明呢。鮮磨腰果露很濃稠,食到有超幼的腰果粒,聞到淡淡的腰果香。裡面仲有4粒湯圓,好滿足。點了一杯養生茶-熱的桂圓杞子蜂蜜茶,加入了蜂蜜甜度十足,好適合女生喝!友人的藍蝶花雪梨汁好靚,有藍蝶花的色、香 ,加上雪梨的甜味,兩者結合,好新鮮。其實食素不一定比食肉難食,素食一樣有好多變化,好多款式,一齊為地球出一分力!
朋友是素食者,由他的介紹,來到這家素食餐廳。

點了燉湯,湯較清甜,裡面有好多料!

今天我們裝甜品的胃好餓,一口氣點了三個甜品

粉紅色的千層蛋糕好靚呀😍好滑好creamy!

2019-09-05
$290 (Dinner)
  • 藍蝶花雪梨汁
  • 酥脆腐皮卷
  • 燉湯
  • 黑松露薯蓉焗大啡菇
  • 法栗星辰
  • 千層蛋糕
  • 鮮磨腰果露
2019-09-10 57 views
悠蔬食 地址: 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓 電話: 35656393 近期要多食素,因amazon forest 大火on fire ,要救自己救地球,小食肉可以有莫大幫助!減少carbon dioxide 排放。Lunch 身體力行自己來食素,銅鑼灣比較出名得是這個 ,lunch 有salad 湯同主菜同飲品,加埋一服務費都只係一百蚊左右是日lunch set 一百元左右已包湯,沙律同主食一客Salad 柚子橙甜甜地又多汁要了中湯,覺得正氣又有營養,燉湯足料又唔會落好重鹽芋頭菇中式鍋,幾好係調味唔重,不過唔太喜歡有點芡汁仲有飲品,lemon tea 間唔中會轉lunch menu 架,同埋中午都會有散點,不過比晚市少款式,如果一班人來就可以散點多試幾碟菜啦
悠蔬食

地址: 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓
電話: 35656393

是日lunch set 一百元左右已包湯,沙律同主食一客

Salad 柚子橙甜甜地又多汁

要了中湯,覺得正氣又有營養,燉湯足料又唔會落好重鹽

芋頭菇中式鍋,幾好係調味唔重,不過唔太喜歡有點芡汁

仲有飲品,lemon tea

#悠蔬食 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓-----日日大魚大肉咁食 真係唔係辦法😂所以今次約朋友食飯 就一改平時飲食風格 試下No肉 No海鮮 食下素 清下腸胃😆-#台式脆腸天貝猴菇炆淮山栗子煲配珍珠糙米飯($248):無錯呢個飯個名真係水蛇春咁長 材料大部分都係菇類 連台式脆腸都係以菇製成 調味有少少似台式三杯雞 汁底足夠濃稠 但唔會太鹹 幾好食 另外呢個價錢仲有包左三款前菜 一款手卷 同一份甜品 前菜分別有涼拌日本黑豆黑塔子黑木耳 紅火龍果藜麥沙律伴無花果黑醋 同泰式香茅金柚鮮果沙律 三種前菜都各有千秋 全部都係行酸酸甜甜路線 食完之後感覺好開胃 可以有更大胃口食更多野😄三款當中 個人最愛紅火龍果藜麥沙律伴無花果黑醋 中意佢紅肉火龍果揀選得靚 非常甜而且黑醋唔會太酸 味道調得好自然 令人食得好舒服 所以額外叫多碟三人份量嘅黎食 手卷方面就揀左香芒牛油果手卷 入口幼滑 配搭清新 最後甜品係抹茶馬蹄糕 口感爽脆 馬蹄份量多 帶埋濃濃抹茶味 解膩得黎又唔會太甜 唔錯-#百合杞子豆乳浸溫室皇帝苗($108) 碗面滿佈百合 超足料 杞子令溫室皇帝苗味道更顯鮮甜 整體養生得黎 味道
#悠蔬食 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓
-----

#百合杞子豆乳浸溫室皇帝苗($108) 碗面滿佈百合 超足料 杞子令溫室皇帝苗味道更顯鮮甜 整體養生得黎 味道唔會太寡 😊

#酥脆腐皮卷4件($58)雖然熱氣 但熱愛腐皮嘅B仔都係忍唔住叫左😛腐皮卷炸到正如佢個名咁 超級酥脆 點埋泰式辣醬食 感覺極似素版脆香雞翼

#鮮磨腰果露配湯圓($48)湯丸一共有四粒 係芝麻湯圓黎 細細粒 外皮煙韌 如果無認錯 應該係B仔中意嘅小寧波牌~腰果露則幼滑得驚人 入口一D渣都無 非常順候 甜度極低 腰果味重 非常出色😊

👶🏻B仔整體評價:7.9/10個👍🏻
  • 酥脆腐皮卷
  • 抹茶馬蹄糕
  • 藜麥鮮蔬沙律
2019-09-05 51 views
菠菜桃膠忌廉濃湯:菠菜塗膠嘅煮法10分新鮮,第一次試,味道出乎意料,推薦首選。鹽酥靈芝菇:鹽酥靈芝菇係輕食,份量比想像中嘅多好多,味道重鹽蘇味,新鮮炸起來外皮好脆,當中加咗少少配菜,好配合。百合杞子豆乳浸溫室皇帝苗:皇帝苗嘅份量有一煲咁多, 味道清新,好健康,好適合一家大細分享食。白松露蘆筍茄子焗千層闊麵:千層麵嘅賣相吸引,焗嘅時間同程度啱啱好,面嘅口感亦相當唔錯,當中仲有嘅材料都比較多,全部真材實料。奇異果汁,紅石榴果汁好新鮮

新鮮炸起來外皮好脆,當中加咗少少配菜,好配合。

白松露蘆筍茄子焗千層闊麵

奇異果汁,紅石榴果汁好新鮮
2019-09-04 51 views
現代人食飯好多時候都係少菜多肉,營養好容易唔均衡。間唔中去食下素菜料理都係一個唔錯既選擇,所以我地就選擇左【悠蔬食】呢間全素餐廳。店鋪位置都好方便,地鐵站步行幾分鐘就到、雖然唔大,但明亮乾净舒適!清一色Tiffany blue + 白色擺設,俾人好清新既感覺!Menu有非常多選擇,所以我地直接叫做DinnerSet,唔需要考慮禁多。LunchSet同DinnerSet Menu都係一個月換一次,保證唔會無新意!DinnerSet 一共5道菜,可以平D加配飲品。前菜:涼伴日本黑豆亞塔子黑木耳、紅火龍果藜麥沙律伴無花果醋醬、泰式香茅金柚鮮果沙律涼伴日本黑豆亞塔子黑木耳:醬汁咸咸甜甜、黑豆香甜軟糯、亞塔子口感類似椰果、黑木耳同青瓜爽口,唔同口感mix埋一齊好特別,而且味道好好味!紅火龍果藜麥沙律伴無花果醋醬:無花果醋醬偏酸,但搭配甜甜紅火龍果就岩岩好!泰式香茅金柚鮮果沙律:非常適合夏天秋天個鮮果沙律、金柚非常爽甜。手卷:蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷、香芒牛油果苜蓿芽手卷以苜蓿芽代替白飯、熱量低,但覺得略為乾身左D,如果加番少少醬汁會好D。不過香芒配牛油果好香甜軟滑~湯品:菠菜桃膠忌廉濃湯、姬松茸竹笙
Set,唔需要考慮禁多。Lunch
Set同Dinner
Set 一共5道菜,可以平D加配飲品。

手卷:蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷、香芒牛油果苜蓿芽手卷

湯品:菠菜桃膠忌廉濃湯、姬松茸竹笙黃耳百合燉湯

菠菜桃膠忌廉濃湯:菠菜味超濃、非常creamy!桃膠都好軟,非常真材實料既濃湯

姬松茸竹笙黃耳百合燉湯:食材非常多,而且唔會太咸

主食:風乾番茄紅菜頭蘋果核桃意大利飯伴吉列牛油果、牛肝菌粒粒意粉酥皮盒伴苔菜三絲脆卷

風乾番茄紅菜頭蘋果核桃意大利飯伴吉列牛油果:風乾番茄熬成既醬汁,非常鮮甜、唔會太酸。食材非常多,好鮮甜。核桃增加唔同口感。吉列牛油果真係有少少食肉既感覺。

牛肝菌粒粒意粉酥皮盒伴苔菜三絲脆卷:粒粒意粉同意大利飯原來係同一樣野,牛肝菌粒粒意粉非常creamy,好濃郁牛肝菌味,但又唔會好膩。苔菜三絲脆卷好香口,有一刻以爲自己食緊蝦肉!不過略嫌酥皮盒底已經泡霖左。

甜品:柚子乳酪蛋糕

Cheese cake加上甜甜柚子蜜,唔會太膩!

飲品:藍蝶花雪梨汁、紫貝天葵荔枝梳打

藍蝶花雪梨汁:朋友話味道唔係好夠,不過賣相就好夢幻

紫貝天葵荔枝梳打:荔枝梳打味道比較重,帶有少少酸酸甜甜
2019-09-04 74 views
之前有人介紹呢間素食餐廳話質素好好,今日路經銅鑼灣就順便試吓,喜歡佢藍白色嘅裝修令人感覺好舒服,感覺西式化,唔似傳統素食餐廳。餐牌上嘅款式都有好多,同朋友各自叫咗一個set lunch,有前菜、湯、煮食同飲品,都只係$98 ,相當抵。要咗個「姫松茸佛手瓜蓮藕雪耳湯」,估唔到咁多料,而且仲好熱,所以好好味。前菜係「松露清新鮮蔬藜麥沙律」,好多椰菜絲、豆乾絲、黑橄欖片、藜麥等,食落似菜絲沙律味道。主菜我叫咗「田園南瓜野菌忌廉燴扁意粉伴麵線蝦卷」,真係色香味俱全,一上枱已經聞到好香嘅芝士味,有好多配料:蘑菇、冬菇、青瓜、黃瓜、車厘茄、菜,貶意粉夠彈牙,非常好味。同行朋友叫嘅「大啡菇椰菜炒烏冬半香菜腐皮卷」,都十分唔錯,開頭以為大啡菇係原隻上,但原來佢切開用來炒烏冬,味道香濃。餐飲我加$10要意大利泡沫咖啡,都好飲呀!我哋仲加$25要咗個鮮果脆脆芭菲,睇幅相已經覺得好靚,上枱更加不得了,莫講話小朋友見到開心,即使係大人見到都心花怒放。最頂果層用cream整咗個好似玫瑰花嘅樣,跟住有曲奇雪糕、士多啤梨、Oreo,下面一層層鋪好有朱古力碎、蜜瓜、哈密瓜、cream、最底好似係奇亞籽,真係靚到唔捨得

田園南瓜野菌忌廉燴扁意粉伴麵線蝦卷

大啡菇椰菜炒烏冬半香菜腐皮卷

餐飲我加$10要意大利泡沫咖啡,都好飲呀!

下面一層層鋪好有朱古力碎、蜜瓜、哈密瓜、cream、最底好似係奇亞籽,真係靚到唔捨得食,強烈推介呢個甜品,跟餐真係好抵!而且好睇好食!
鮮果脆脆芭菲
Lunch
田園南瓜野菌忌廉燴扁意粉伴麵線蝦卷
大啡菇椰菜炒烏冬半香菜腐皮卷
鮮果脆脆芭菲
餐廳:悠蔬食 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓悠蔬食位於銅鑼灣渣甸中心,餐廳英文名叫Leisurely Veggie,故名思義就係悠閒咁食素食要知道素食因為含有大量纖維,容易產生飽肚嘅感覺,唔單止可以控制食量,仲幫助保持適中體重同減少患上腸癌、便秘等機會,素食食物較少脂肪,患上心臟病、中風、癌症嘅機會都會降低;另一方面,亦可以提倡環保同減少對動物嘅傷害,係環境同道德角度都有一定嘅好處之前已經同朋友黎過食dinner,果陣見到tea set餐牌幾吸引,今次終於有機會黎到食個靚tea喇,除左有8個tea set比你揀,仲有唔少散叫嘅飲品同甜品,仲要全部都係素食嘅,不過蛋奶都唔食嘅你就要留意返邊啲食物標記左係蛋同奶做架喇焗牛油果栗米多士($58)係我今餐最覺得最滿足嘅食物,即叫即整嘅多士拎上手仲係好辣手,濃厚嘅芝士覆蓋住栗米粒同新鮮牛油果,鋪係香脆嘅多士上面,咬落去鬆脆之餘芝士亦有拉絲效果,相當過癮,而叫呢個多士仲配上蘆筍素香鬆苜宿芽手卷,清新又唔會好dry,內裡仲有些少沙律醬,原來素手卷都可以好好味焗蘋果酥皮盒($58)同焗蓮茸西米布甸($42)係我地叫嘅甜品,蘋果酥皮盒絕
餐廳:悠蔬食 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓

焗蘋果酥皮盒($58)同焗蓮茸西米布甸($42)係我地叫嘅甜品,蘋果酥皮盒絕對係食過返尋味,甜甜嘅奶油淋係酥炸香脆嘅酥皮盒上,一切開就見到大量醃製左,鮮甜嘅蘋果粒係中間,呢個一定要試。
蓮茸西米布甸充滿蓮茸同蛋香,面頭鋪上酸甜適中嘅士多啤梨,再加上糖霜,賣相非常好睇

時不時食下素食都係一個唔錯嘅體驗,對自己身體、環境都有益處,不妨考慮開始下green Monday呀

2019-08-30
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$131 (Tea)
2019-08-31 47 views
呢間悠蔬食其實都幫襯過幾次今次第一次寫食評 👍👍宜家嘅素菜都好多選擇 唔係好似以前咁得中式素菜揀哩間素菜其實都幾特別 同朋友出去食飯有人中意食中餐 有人中意食西餐但呢間素菜餐廳 就中西都有 所有有好多選擇因為一個人的晚餐 所以就叫左set dinner 首先來左個前菜第一個係芝麻醬山藥 芝麻醬拎來撈沙律宜家配上山藥 感覺都幾特別另外一個係橘子蘋果紅菜頭哩嗰材料其實都幾開胃 但個人唔中意食紅菜頭所以都係食蘋果多第三個係阿塔子雲耳阿塔子質地就好似平時食糖水既雪蓮子有點咬口 再加埋個醬幾開胃第二個係湯黎個係竹竺羊肚菌雪蓮子湯竹笙吸入湯嘅味道 好好吃仲有羊肚菌和雪蓮子吃 好足料同埋冇以為佢係素湯就好淡 其實好鮮甜另外個餐再包埋一個牛油果芒果手卷侍應叮囑話要快啲吃 因為紫菜會淋咁就唔記得影相啦 但牛油果再加芒果芒果嘅鮮甜再加牛油果 哩個配搭都幾特別咁呢個係白松露粒粒意粉伴苔菜三絲卷個意粉好似食緊軟版意大利飯因為嗰啲意粉形狀都好似意大利飯好creamy 呢個推薦 旁邊個個三絲卷上面果醬好開胃 炸到啱好 入面係菜加埋菇個配搭好正 又有咬口另外叫咗杯咸柑桔檸檬 因為個餐包埋
呢間悠蔬食其實都幫襯過幾次
今次第一次寫食評 👍👍