2024-06-04 118 views
發現九龍城有一間好型嘅Cafe,呢日放假特登過去試吓。🌟避風塘蟹肉意粉原來避風塘同意粉都可以夾到,用炸蒜同埋麵包糠做避風塘料,意粉用咗忌廉好Creamy但係唔會辣👏🏻。蟹肉比想像中多👍🏻,每一口都充滿一絲絲蟹肉。呢款創意意粉做得好成功。🌟吞拿魚牛油果夏威夷蓋飯吞拿魚、青豆、酸瓜同芒果係飯面,飯底唔算好多,用牛油果圈住,打卡able!食落清清涼涼,適合夏天,清新又健康,一啲都唔會heavy。🌟紅蝦意大利飯濃汁意大利飯煮得入味香滑,鋪上三文魚籽同埋紅蝦刺身,Creamy又好味。🌟芝麻燕麥奶latte芝麻味道濃厚,職員介紹呢一款新產品,用咗特別嘅芝麻料,配燕麥奶冇咁甜,飲落感覺輕盈。🌟朱古力用上60%秘魯朱古力,beans to chocolate, 冇加任何朱古力粉,所以朱古力味道香濃厚滑。用心制作食品嘅cafe,值得推介。
發現九龍城有一間好型嘅Cafe,呢日放假特登過去試吓。

🌟避風塘蟹肉意粉

🌟吞拿魚牛油果夏威夷蓋飯

🌟紅蝦意大利飯

🌟芝麻燕麥奶latte

🌟朱古力

用心制作食品嘅cafe,值得推介。

2024-05-30
$150 (Dinner)
2024-06-04 85 views
嚟九龍城發掘到間時尚生活cafe ,宋王臺站出唔駛1min就到,門外視覺吸引,牆上壁畫裝飾,極致灰為空間主調,營造沈穩寧靜帶有藝術,十分舒適!🐟吞拿魚牛油果夏威夷蓋飯夏日之選~圍繞着片片刀工既牛油果蓋住枝豆、芒果、吞拿魚及脆瓜,食材新鮮有光澤,口感層次仲唔錯,健康低卡低油又可平坦小腹,打卡必食🍄‍🟫黑松露牛肝菌意大利飯$118質地creamy 融入蘆筍及西芹頭,菌香撲鼻口感濃郁,適合素食朋友🍋LEMONADE|🍑ICED PEACH TEA呢兩杯由Barista推介,用心為我哋調既特飲好fresh ar !🌿小清新淡然檸檬🥃冷萃茶底既果茶濃厚輕茶澀輕甜沁涼❄️

🐟吞拿魚牛油果夏威夷蓋飯

🍄‍🟫黑松露牛肝菌意大利飯$118

🍋LEMONADE|🍑ICED PEACH TEA
🥃冷萃茶底既果茶濃厚輕茶澀輕甜沁涼❄️
2024-06-03
Type of Meal
Tea
  • Lemonade
同朋友本身特登去九龍城食泰國野,點知行過見到間裝修好有特色既cafe就打算入去飲杯咖啡先🫶飲飲下又見到隔離台d野食好似好吸引,結果就變咗系度食左餐好有驚喜既飯🤣我地食左:👉🏻✨卡邦尼意粉✨ $125呢碟卡邦尼意粉既用料有豬腩肉、煙肉、羊乳酪、帕瑪森芝士、蛋黃同粗意粉;煙煙韌韌既粗意粉上面掛滿晒濃稠既卡邦尼汁同豬腩肉碎!從咸香到奶香,再夾雜黑胡椒既餘韻慢慢系舌尖略過,口感、風味同層次都極度豐富,實在令人回味無窮!✨吞拿魚牛油果夏威夷蓋飯✨ $115呢碟蓋飯系用左吞拿魚、珍珠米、枝豆、芒果粒、牛油果、黃瓜加辣蛋黃醬組合而成;賣相精緻,成個蛋糕咁!用料又新鮮,水果、疏菜、肉類全部齊,就咁睇已經覺得呢個組合好清新健康,整體味道都好清爽,食哂都唔會好高卡路里👍🏻!正🫶飲品方面:👉🏻呢度嘅咖啡品種都算幾多,我哋揀左個兩杯咖啡既面頭分別都有個好靚嘅拉花,吸睛度爆燈,啱晒打卡!✨Mocha✨香醇既咖啡香同朱古力嘅甜香完美交融,味道濃郁又唔會好甜,細品下仲會feel到有陣玉桂香,愛飲Mocha既你一定不容錯過!✨Hojicha latte✨呢杯焙茶latte用料講究,用既系山政小山園出品既焙茶!入口茶味

我地食左:👉🏻

✨卡邦尼意粉✨ $125

✨吞拿魚牛油果夏威夷蓋飯✨ $115

飲品方面:👉🏻

✨Mocha✨

✨Hojicha latte✨

呢杯焙茶latte用料講究,用既系山政小山園出品既焙茶!入口茶味甘香奶味濃,巾幗絕不讓鬚眉,-試難忘既好味道!

🟧Lento

📍九龍城太子道西428-430號地舖

港鐵宋皇臺站B2出口,步行約2分鐘
2024-05-31 1929 views
☕️☕️☕️Lento☕️☕️☕️九龍城俾人感覺好有特色,有啲舊好有味道⋯而Lento呢間西式coffee shop,就俾人一種同九龍城與別不同嘅感覺,我哋當日外面馬路維修,俾人一種煩躁嘅感覺,但入到去感覺就180度轉變,舖頭俾人感覺好舒服,店員亦都好親切!舖頭擺放住一啲好新淨嘅裝飾玩具☕️ 魷魚番茄醬長螺絲粉~$135SQUID PASTA(店員好細心講解,佢哋主張用天然嘅食材,就連茄膏佢哋都唔會用,佢哋嘅蕃茄醬都係自己整,食出嚟嘅感覺好鮮味但係又唔會好淡,魷魚亦都好新鮮彈牙亦都好有口感,追求健康嘅,你一定要試吓)☕️吞拿魚牛油果夏威夷蓋飯~$115THE TUNA AVO POKE SHOW(咁啱今日又係有啲熱,夏天食呢一個真係一流,夏威夷蓋飯我食過幾,但呢度嘅夏威夷蓋飯就好出色,顏色鮮艷,佢哋嘅吞拿魚撈咗佢哋自家製嘅醬料有少少微辣,配咗支豆同埋芒果仲有醃青瓜,旁邊仲有切得好靚嘅牛油果圍住)☕️ coffee tonic ~$48☕️ HOJICHA LATTE~$55(山政小山園~係由兩種唔同嘅焙茶條配出嚟,茶味香濃,唔會有苦澀味,師傅仲好有心機咁拉咗隻貓頭鷹俾我哋🤭)
☕️☕️☕️Lento☕️☕️☕️

九龍城俾人感覺好有特色,有啲舊好有味道⋯

☕️ 魷魚番茄醬長螺絲粉~$135
SQUID PASTA

☕️吞拿魚牛油果夏威夷蓋飯~$115
THE TUNA AVO POKE SHOW

☕️ coffee tonic ~$48
☕️ HOJICHA LATTE~$55
  • 吞拿魚牛油果夏威夷蓋飯
開業初期試過一次已經被impressed 今次都第三次到訪了 每次食既都無伏好食如果天氣潮濕悶熱想食清爽一點 呢一間menu十分適合你呢◦ Eggs Benedict又order了eggs benedict 佢唔係經典做法 用左酸種包鋪上牛油果 煙三文魚同荷蘭醬粒水波蛋一切 蛋漿就湧出ჱ̒¯‎‪꒳¯)⟡再次好欣賞佢配菜 好有心思 健康得黎又好味 有枝豆同粟米 仲有薯團◦ The Tuna Avo Poke Show話佢係賣相最靚既poke有冇人反對"٩(ー̀ꇴー́)?食材都一樣講究 用左日本越光米做poke既base 特別飽滿軟糯配料亦十分豐富 有辣味吞拿魚 枝豆 芒果 青瓜同牛油果拌起上黎非常滋味 仲有完成今日營養目的既感覺.ᐟ‪‪‬◦ Latte用上左Ethiopia同Guatamela既blend 飲落平衡帶果香又不過酸◦ Espresso Tonic夏日不二之選 滿滿既氣泡令咖啡更有層次✿
如果天氣潮濕悶熱想食清爽一點 呢一間menu十分適合你呢

◦ Eggs Benedict
粒水波蛋一切 蛋漿就湧出ჱ̒¯‎‪꒳¯)⟡

◦ The Tuna Avo Poke Show
話佢係賣相最靚既poke有冇人反對"٩(ー̀ꇴー́)?
配料亦十分豐富 有辣味吞拿魚 枝豆 芒果 青瓜同牛油果
拌起上黎非常滋味 仲有完成今日營養目的既感覺.ᐟ‪‪‬

◦ Latte

◦ Espresso Tonic
夏日不二之選 滿滿既氣泡令咖啡更有層次

最近都落雨唔方便周圍行,同朋友約出黎見面最好就穩一間環境舒適既cafe坐下傾下計,今次我地就黎到九龍城呢間cafe, 裝修令人覺得好舒服寫意,食物同飲品都唔錯😌三文魚牛油果夏威夷飯 ($120)菜式擺設超級用心,廚師好細心地將牛油果切成一片片圍邊,中間佈滿三文魚,青豆,蟹籽同中華沙律,底層係飯,感覺有啲似食緊唔同款式嘅壽司,而且口感清新,食落新鮮又健康🥗紅蝦意大利飯($138)朋友叫咗呢個青醬味既意大利飯,個人好唔鐘意青醬既味道,但估唔到呢度又整得幾好食,淡淡既青醬香味配搭,三文魚籽及刺身紅蝦肉又幾Match,飯粒口感適中,都值得一試👏🏻Hojicha latte ($55)呢杯嘢飲好有驚喜,由兩種不同的焙茶組成,一款較濃,一款較香,配搭起黎口感厚實,香濃滑順,我會因為呢杯飲杯再翻黎☕️Lemonade ($55)用成個新鮮的檸檬提煉出黎,好清新又唔會好酸🍹忙裏偷閑,經過九龍城入去hea下又一日,感覺幾好😆

三文魚牛油果夏威夷飯 ($120)

紅蝦意大利飯($138)

Hojicha latte ($55)

Lemonade ($55)
用成個新鮮的檸檬提煉出黎,好清新又唔會好酸🍹

忙裏偷閑,經過九龍城入去hea下又一日,感覺幾好😆
2024-05-21
Type of Meal
Tea
2024-05-24 83 views
呢日嚟到九龍城cafe嘆返個早餐 menu選擇多樣化 環境舒服😙巴西莓乳酪碗🥣 $85用料毫不吝嗇 包括pinku Housemade Acai greek yogurt granola 士多啤梨 藍莓 奇亞籽 椰子片賣相色彩繽紛 朝早醒一醒神🍓口感爆炸 值得一讚 香口嘅granola帶微微焦糖香配上水果同yogurt 令人食指大動嘅輕盈早餐😇add-on 牛油果🥑 +$15心思滿分 將個牛油果切成花花形狀 令人賞心悅目✨牛油果新鮮 非常滿足 無可挑剔巴馬火腿布列塔尼可麗餅🍳 $78用料十足 包括有parma ham 半熟蛋 火箭菜 蕃茄仔同磨菇可麗餅軟熟薄身 食落微脆有咬口 同配料完美配搭🤩Hojicha Latte☕️ $55採用山政小山園 仲mix左兩款茶不得不讚拉花非常可愛精緻🦉Matcha Latte🍵 $55採用山政小山園四方茶粉 入口清淡 冇咁膩🫶🏻

巴西莓乳酪碗🥣 $85

不得不讚拉花非常可愛精緻🦉

Matcha Latte🍵 $55
採用山政小山園四方茶粉 入口清淡 冇咁膩🫶🏻
2024-05-17 66 views
忙裏偷閑,經過九龍城一間cafe,見到裝修門面都好舒服,入去食個休閑飯,飲杯咖啡嘆下世界⭐️吞拿魚牛油果夏威夷飯 $115個賣相好似一個蛋糕,非常吸睛😍而且好健康!有牛油果圍邊,上面佈滿青瓜、辣吞拿魚、青豆同芒果,底層係飯。感覺有啲似食緊唔同款式嘅壽司,但伴埋一齊食,又有另一個感覺😋😋吞拿魚少少辣,帶點刺激口感!⭐️煙三文魚牛油果班尼狄蛋 $128班尼狄蛋做到流心,伴煙三文魚同多士一齊食,口感豐富多層次!配菜有甜粟米同青豆,又係一道好健康嘅菜式👍🏻👍🏻⭐️expresso tonic & dirtyDirty一啲都無酸嘅感覺,啲奶好滑!咖啡味好香唔算好濃,推介👍🏻👍🏻Expresseo tonic 咖啡味會重啲,好透心涼,啱晒summer 😋😋

⭐️吞拿魚牛油果夏威夷飯 $115

⭐️煙三文魚牛油果班尼狄蛋 $128

⭐️expresso tonic & dirty
2024-05-15 60 views
今次係第2次番嚟Lento搵食 星期一要慢活調劑一下 第一時間諗到Lento又傾計傾到鋪頭閂門先捨得走真係坐得好舒服 休閒嘅感覺chill chill 🔹️三文魚牛油果夏威夷蓋飯上次食完吞拿魚蓋飯 念念不忘今次就試三文魚蓋飯上面都係鋪咗4款食物中華沙律 三文魚 飛魚籽同埋枝豆三文魚大大粒 幾新鮮 仲配埋柚子醋 特別開胃 🔹️辣雞漢堡漢堡包有煎香過 外脆内軟每食一啖都有脆裂嘅聲第一層有牛油果配少少沙律醬第二層脆雞新鮮即炸 熱辣辣脆卜卜第三層有番茄同埋沙律菜成個配搭好豐富👍🏻仲有薯角伴碟 炸得好香 好想再就咁叫個薯角嚟食😆 🔹️Espresso Tonic夏日必選飲品帶有小小酸 入口有Fruity感覺容易入口既espresso 透心涼 🔹️Flat White拉花👍🏻 幾香濃嘅咖啡味邊個話放工之後唔使提神 😇
今次係第2次番嚟Lento搵食

容易入口既espresso 透心涼

🔹️Flat White
拉花👍🏻 幾香濃嘅咖啡味
邊個話放工之後唔使提神 😇
這間喺九龍城舊區內的一家小店,幽靜舒適加上一道道好似藝術品嘅菜式及精緻特飲,令人唔捨得離開😌菜式擺設超級用心,好似藝術一樣咁! 吞拿魚牛油果夏威夷蓋飯,牛油果🥑切片,廚師細心咁一片片沿邊整齊排列,形成花邊🌸 再配上切粒吞拿魚、青瓜、芒果、枝豆,口感清新,仲不惜工本,用咗飽滿細緻嘅日本越光米! 煙三文魚牛油果班尼迪蛋,Egg Benedict 大家都唔陌生,流心蛋黃色澤鮮艷,配上酸酸地濃郁嘅荷蘭醬、牛油果、煙三文魚,已經好滿足! 驚喜的是伴碟亦不馬虎,粟米切片及枝豆,擺得好靚,整體色彩更繽紛!天氣開始熱,來兩杯凍凍嘅特飲,有香濃清爽的Espresso Tonic ,及好fresh又醒胃 嘅Lemonade

菜式擺設超級用心,好似藝術一樣咁!

• 煙三文魚牛油果班尼迪蛋
  • 吞拿魚牛油果夏威夷蓋飯
2024-05-07 53 views
紅蝦意大利飯($138)首先想讚一讚嘅係RISOTTO嘅賣相超級靚!!靚到我以為去咗食Fine Dining😹,PESTO味包裹住啲飯🤤加埋啲牡丹蝦同三文魚子味道不錯🥳魷魚番茄醬長螺絲粉🍅($135)螺絲粉煮得啱啱好,魷魚好大條,仲有好多條🥳好彈牙好好食!佢啲蕃茄醬係新鮮熬製,所以食落口感會偏酸少少👍🏻另外聽店員講上面嗰浸蕃茄片,都係佢哋自己烘乾再搣碎😍好有心思~開心果巴斯克芝士蛋糕🍰($68)是日MVP !! 個蛋糕中間超級Creamy😍外面嗰層就似普通蛋糕🤤係巴斯克嘅完美狀態!甜度啱啱好,配埋咖啡佢perfect match!!Matcha Latte 🍵 ($55)佢哋係用靜岡縣抹茶粉整,所以相對坊間冇咁重苦澀味,易入口好多!!Hojicha Latte ($55)呢個超推薦!! 飲落有D似烏龍茶味,平時好少飲到呢浸味😍嚟到一定要試吓!!整體嚟講,呢間Cafe都真係幾chill,D staff 全部都好好笑容,好nice🤩同埋佢哋啲拉花真係好靚, 啲奶打得好好👍🏻得閒冇嘢做,真係可以過嚟坐吓😆

紅蝦意大利飯($138)

魷魚番茄醬長螺絲粉🍅($135)

開心果巴斯克芝士蛋糕🍰($68)

Matcha Latte 🍵 ($55)

Hojicha Latte ($55)

2024-05-07 49 views
九龍城美食雲集🥘🌮🍔地段靜中帶旺🍻近年更吸引了不少特色的Café落戶☕️「Lento」是一個意大利音樂術語🎼意思是「緩慢的」或「慢慢地」,而店主,就正正想帶出呢個理念,為香港人打造一個能夠「慢」落嚟嘅空間😃餐廳提供多元化輕食、主食及甜品🍮坐進餐廳內,步調不由自主緩了下來😊慢悠悠地嘆杯咖啡、吃點意粉、吃塊蛋糕🧁濃郁嘅紅酒牛尾,牛尾煮至軟諗🐮入口肉嫩細滑,香氣四溢🤤配上細緻幼滑嘅意大利飯🍛每一啖都帶充滿意式風情😙螺絲粉軟硬度適中,夠彈牙😁番茄醬用新鮮紅番茄調制,味道鮮甜🍅加上香烤魷魚片,份外惹味🐙抹茶與芝士蛋糕的味道融洽🍰平衝了滯膩感,抹茶味夠晒香濃,口感柔軟😋
九龍城美食雲集🥘🌮🍔
地段靜中帶旺🍻
近年更吸引了不少特色的Café落戶☕️

「Lento」是一個意大利音樂術語🎼
意思是「緩慢的」或「慢慢地」,
而店主,就正正想帶出呢個理念,
為香港人打造一個能夠「慢」落嚟嘅空間😃

餐廳提供多元化輕食、主食及甜品🍮
坐進餐廳內,步調不由自主緩了下來😊
慢悠悠地嘆杯咖啡、吃點意粉、吃塊蛋糕🧁

濃郁嘅紅酒牛尾,牛尾煮至軟諗🐮
入口肉嫩細滑,香氣四溢🤤
配上細緻幼滑嘅意大利飯🍛
每一啖都帶充滿意式風情😙

螺絲粉軟硬度適中,夠彈牙😁
番茄醬用新鮮紅番茄調制,味道鮮甜🍅
加上香烤魷魚片,份外惹味🐙

抹茶與芝士蛋糕的味道融洽🍰
平衝了滯膩感,
抹茶味夠晒香濃,口感柔軟😋
  • 紅酒燴牛尾意大利飯
  • 魷魚蕃茄醬長螺絲粉
  • 抹茶慕絲芝士蛋糕
終於嚟到星期五😫辛苦咗一星期要搵朋友好好食餐飯傾吓偈🥰今次去咗間無論服務定食物質素都唔錯嘅cafe☺️就好似店員見我哋拎住一袋二袋,就算餐廳唔算好多空位,都主動比多一張二人枱我哋,等我哋坐得舒服啲💕最後同朋友不知不覺坐咗差唔多兩個鐘😆坐到人哋就快打烊都冇趕我哋走🤣🤣🤣果真貫徹cafe嘅宗旨「慢活」😌當忙碌完一星期,過嚟chill吓享受吓Me Time都唔錯🥰🥰🍅魷魚蕃茄醬長螺絲粉 ($135)雖然叫蕃茄醬🥫但嗰醬汁絕唔係得蕃茄醬咁簡單😆勁多蕃茄粒,食落勁新鮮蕃茄味🍅香香辣辣勁惹味😋長螺絲粉仲比平時嘅更長勁掛汁😌🥘黑菌露牛肝菌意大利飯 ($118)一上枱已經聞到好香嘅黑菌露香🤤意大利飯嘅濕潤度同軟硬度都啱啱好👍🏻加入雜磨菇、蘆筍同西芹頭口感豐富😋店員話意大利飯雖然好夠味但並冇加入雞湯,素食人仕推介😆😆🍰Day of the cake ($58)今日係whisky chocolate cake🍫最初有啲看輕咗佢😆因為外表較平實,但食落有驚喜🫢Mousse口感幼滑濕潤,一入口就感到濃郁嘅朱古力味😋細味後whisky味就慢慢滲出嚟😌酒香甘醇,一啲都唔嗆喉,唔好酒嘅都會欣賞呢個cake☺️☕️Lond

魷魚蕃茄醬長螺絲粉

🍅魷魚蕃茄醬長螺絲粉 ($135)

黑菌露牛肝菌意大利飯

🥘黑菌露牛肝菌意大利飯 ($118)

Whisky chocolate cake

🍰Day of the cake ($58)

London fog

☕️London fog ($48)
細睇先知原來係Earl grey latte😆平時好少見,一定要試😍😍真係好香😌飲落好舒服,大推👍🏻👍🏻👍🏻

Hojicha latte

🍵Hojicha latte ($55)
好可愛嘅拉花🥰焙茶味濃但唔會苦澀😁而且仲好滑,唔會有平時飲到有渣嘅感覺🥰呢度嘅飲品都好有水準😙

魷魚蕃茄醬長螺絲粉
黑菌露牛肝菌意大利飯
Whisky chocolate cake
London fog
Hojicha latte
2024-04-28 160 views
🎶九龍城出名食泰國菜都已經係舊話,近幾年開多左好多間好chill的咖啡店,真係要一一試下。今次就同住係附近的閏蜜𡃁妹揾到間chill chill ✨coffee shop《Lento》食下野吹下水休閑下。📌一間休閑的咖啡店要讓人有種悠然自得的感覺,首先,環境一定好緊要。《Lento》走灰黑色的型格路線🕋,沒而太多花巧的裝潢,簡潔時尚,樓底好高,枱與枱之間好闊落,沒有壓迫感,已經讓人感覺舒𣈱。📌門口牆身做了個即影即有相牆📸,讓曾到訪的人紀錄了當下的回憶及感受,回憶總是令人回味,相片便能保留昔日的風采🌟。📌門口的沙發🛋位置原來係Pet friendly位置,成個area好大,可以帶狗仔來歡樂一下🤹🏻‍♀️。📌一排bar枱位,可以望住咖啡師沖調咖啡之餘仲可以交流一下,互動的形式可以令氣氛生動一點,不至於餐廳與食客的被動關係,這亦是咖啡店特獨之處。📌Bartender管理的飲品區牆身有一個櫃架,放滿了林林總總的咖啡杯☕️,唔知道Bartender🤵🏻係咪隨著心情挑選唔同咖啡杯給唔同的客人呢?📌餐牌都係大路選擇,有全日早餐、benedit egg、夏威夷蓋飯、意粉、意大利飯、漢堡包等等,價錢正路,由
📌餐牌都係大路選擇,有全日早餐、benedit egg、夏威夷蓋飯、意粉、意大利飯、漢堡包等等,價錢正路,由$118至$168。
📌飲品就當然唔少得係沖調咖啡類或者非咖啡類,跟餐㗎仲可以減$15添!
紅酒燴牛尾意大利飯,$125
本身紅酒燴牛尾嘅醬汁會比較creamy,加入咗意大利青瓜🥒,車厘茄🍅同乳酪會清新一啲,沖淡返比較濃味嘅醬汁,面頭仲鋪咗啲新鮮火箭菜🌿,加多點綠色,望落去嘅賣相就更加吸引。
紅酒燴牛尾意大利飯
牛尾🐮係切粒狀咁撈喺飯入邊,煮得好軟淋無根亦都冇乜肥肉位,成碟燴飯醬汁濃稠口感軟綿綿,有菜有肉又有飯,一啖一啖放入口,滋味又健康。
避風塘蟹肉意粉,$135
食完個飯就試吓意粉。避風塘意粉真係好少地方有,望個名都好吸引下👀。
避風塘蟹肉意粉
避風塘嘅製法係用上麵包糠同炸蒜,灑滿晒成碟意粉上面,而且creamy嘅醬汁唔會太多,以免整冧咗炸蒜脆卜卜嘅口感,每一啖都充滿脆口的麵包糠同炸蒜嘅味道。意粉入面撈入咗啲蟹肉碎🦀、紅尖椒🌶同黑橄欖🫒,避風塘配蟹肉海鮮不嬲都好夾,驚喜地黑橄欖經煮調過,橄欖味唔係太重,平時好怕橄欖嗰種獨特澀味嘅熊妹竟然粒粒橄欖都食得晒,呢款意粉真心做得唔錯!
Whiskey Chocolate Cake,$58
最後叫多款甜品,𡃁妹鍾意食朱古力,又鍾意飲酒,呢款Whiskey Chocolate Cake就啱晒佢啦!

好少地方會有酒類嘅蛋糕,《Lento》識得運用自己餐廳嘅酒材料混入喺食物款式當中,又可以帶給食客新一種感受,果然聰明!
Whiskey Chocolate Cake
蛋糕唔係好大一件,飯後甜品嚟講都好夠,太大一件會好滯㗎!非常軟滑嘅朱古力慕絲口感🍫,充滿香濃嘅朱古力味道,而威士忌酒精味道都非常濃烈🥃,就算混入咗喺蛋糕入邊都冇揮發掉,兩者嘅味道喺口腔入面交織,甜味的朱古力中和咗強勁的威士忌酒味,令到成件蛋糕就算味道濃烈都好易入口,咁特別嘅口味,係絕對值得一試嘅蛋糕!
Matcha Latte,跟餐價,$40
作為抹茶熊的熊妹來到咖啡店當然要飲下沖調的抹茶拿鐵,聽講係用上山政小山園嘅抹茶粉,聽到都興奮😝!
一般都係典型心形拉花,今次的拉花好特別喎!係樹熊呀🐨!好得意呀😍!
Matcha Latte
山政小山園嘅抹茶粉抹茶茶味好濃郁但又少點苦澀味,用上嘅牛奶奶味好出,飲落去好滑漏,好易入口,講真熊妹好少何飲抹茶拿鐵可以飲得出牛奶嘅味道,而《Lento》呢杯Matcha Latte🍵真係可以飲得出牛奶嘅香滑🥛又不失抹茶味,比例做得剛好之餘,都飲得出本身用嘅材料一定唔係便宜貨,掂!
Espresso Tonic
Espresso Tonic,跟餐價,$33
𡃁妹不嬲都鍾意飲tonic water,又鍾意飲咖啡,叫返杯espresso tonic又最好不過!

《Lento》成個bar枱調啡調酒位咁震撼,叫返杯又啡又酒的Espresso Tonic絕對係代表作!

《Lento》本身用上嘅咖啡豆係比較fruity,再以本身帶點citric柚子酸的tonic water做底,兩者味道偏酸性真係幾夾,本身espresso嘅咖啡強烈味道比tonic water中和左,飲法就唔係飲佢嘅濃烈咖啡口感,反而係一杯帶酸性嘅咖啡凍飲,特別👍🏻!
📌無論任何一個時段嚟到咖啡店,都係想歎一個休閒嘅時光,讓自己沉澱下來,慢活下來,與外間與世隔絕一下,沖一沖電,再返回平日生活嘅節奏。《Lento》用餐沒有限時,空間感十足,灰暗風格但又燈光通明嘅環境氛圍真係可以令人想喺度寧靜下來,簡簡單單飲杯飲品緩沖一下平日急速的生活步伐。
2024-04-23
$200 (Dinner)
Espresso Tonic
2024-04-25 27 views
今次去Cafe hopping揀咗呢間位於九龍城嘅型格Cafe,裝修風格簡約,坐落幾舒服😌.✨吞拿魚牛油果他他蓋飯天氣熱熱地有時候想食啲清涼嘅嘢食,呢個蓋飯整體感覺好Fresh,吞拿魚同牛油果嘅配搭好好食👍🏻👍🏻👍🏻✨避風塘蟹肉意大利粉蟹肉份量非常多,意粉比較粗身,避風塘好惹味,非常推薦呢個意粉❤️✨Chocolate Whisky cake朱古力同威士忌嘅酒香balance得好好,入口好Creamy好smooth,而且甜到剛剛好✨焙茶鮮奶拉花好靚,焙茶味都幾濃郁✨Espresso Tonic用咗Fruity嘅咖啡豆,咖啡一啲都唔苦,帶有少少果香.📍 Lento (九龍城)九龍城太子道西428-430號地舖

✨吞拿魚牛油果他他蓋飯
✨避風塘蟹肉意大利粉
✨Chocolate Whisky cake
✨焙茶鮮奶
拉花好靚,焙茶味都幾濃郁
✨Espresso Tonic
用咗Fruity嘅咖啡豆,咖啡一啲都唔苦,帶有少少果香
📍 Lento (九龍城)
九龍城太子道西428-430號地舖