係九龍城的Lento慢活一天,炎熱嘅天氣坐底飲杯冰涼嘅Expresso Tonic,係一個咁舒服的環境,食個飯嘆個甜品咁就一日~菜式上都幾用心,有Fusion亦有唔同食材嘅Mix & Match,而且擺盤都好靚!❈ 避風塘蟹肉意粉($135)啖啖蒜蓉及蟹肉嘅香味,意粉口感彈牙~❈ 紅蝦意大利飯 ($138)好喜歡青醬的香味,配搭蟹膏及刺身紅蝦肉好Match!❈ Expresso Tonic($48)炎炎嘅夏日,真係唔少得一杯透心涼又提神嘅Espresso Tonic!❈ Sesame Latte 依燕麥奶做Base,配鮮磨嘅芝麻醬,味道濃得嚟一啲都唔甜!❈ Cake of the day ($58)係朱古力又有微微Whisky酒香的Cheesecake,口感軟滑,最緊要唔太甜,非常喜歡!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 9/10服務: 9/10環境: 9/10打卡: 8/10推介值:8/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾喜歡呢個Post可給予”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

味道: 9/10
服務: 9/10
環境: 9/10
打卡: 8/10
推介值:8/10

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
$217 (Lunch)
  • Expresso  Tonic
  • Cake  of  the  Day
  • 避風塘蟹肉意粉
  • 紅蝦意大利飯
  • Sesame  Latte
九龍城一直俾人嘅印象就係好多泰國嘢,不過近年其實都開咗好多有特色嘅Cafe,所以最近keep fit嘅我就同朋友去咗一間又可以食得健康🥒,同時又可以滿足我打卡慾望嘅cafe試吓!🥑牛油果夏威夷蓋飯$120原本呢個飯係會配魚子同埋三文魚店主以健康為由將三文魚換成蕃茄,非常細心。蓋飯充滿田園風味,有好多好新鮮嘅蔬果,例如牛油果、蕃茄、扁豆、芒果同埋青瓜㖭啊!健康真係好健康呀!🦀 避風塘蟹肉意粉$135呢一款避風塘炒吓意粉有好多唔同嘅配料做呢一個調味,例如京蔥、芫荽、紅尖椒同埋黑橄欖,再配上淡淡嘅蟹肉,好惹味😋☕️Expresso Toni $48呢一杯嘅咖啡係非常之新鮮嘅配搭,係由齋啡配上檸檬梳打,朝早返工嘅時候飲一杯,肯定超級醒神🤩🍫Single Origin Chocolate $55呢一杯朱古力嘅奶味偏重,鍾意平時飲嘢揀多奶嘅朋友就好適合😍
牛油果夏威夷蓋飯

🥑牛油果夏威夷蓋飯$120
避風塘蟹肉意粉

🦀 避風塘蟹肉意粉$135
Expresso Toni

☕️Expresso Toni $48
Single Origin Chocolate

🍫Single Origin Chocolate $55
呢一杯朱古力嘅奶味偏重,鍾意平時飲嘢揀多奶嘅朋友就好適合😍
2024-04-12
$200 (Lunch)
  • 避風塘蟹肉意粉
  • 牛油果夏威夷蓋飯
2024-04-21 70 views
星期日的中午,我們一行八人經過咖啡店門口,看到九龍城新開的咖啡店。店舖門牌上寫着Lento一字(在音樂術語中有緩慢的意思),窗前的女生悠閒地喝着咖啡,幾隻可愛的松鼠狗安躺在主人身邊,非常寫意。進到店內,空間寬敞、明亮,店員很快就為我們找到了位置。我們點了全日早餐、卡邦尼意粉、肯德雞以及咖啡☕️,其中肯德雞值得一讚,外皮鮮脆、內裏嫩滑多汁,配以非洲辣醬以及番薯蓉,非常惹味。

All  day  breakfast
London  Fog
肯德雞
卡邦尼意粉
Garden  Breakfast
2024-03-31
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$149 (Lunch)
All  day  breakfast
London  Fog
肯德雞
卡邦尼意粉
Garden  Breakfast
2024-04-19 37 views
Lento好近地鐵站嘅,轉過彎就見到,店舖佈置簡單而舒服。紅酒燴牛尾意大利飯自家製醬汁煮嘅意大利飯好入味,酸奶、芝士粉、火箭菜,食落更有層次感。避風塘蟹肉意粉雖然係話避風塘,但唔係好辣,意粉內好多蟹肉亦有蟹籽,口感脆脆的,味道唔太濃,口感豐富。Lemonade 檸檬汁凍飲,入口涼快味道清新。Single Origin Chocolate 朱古力凍飲冇加糖,味道帶酸酸甜甜,飲落帶有果實嘅香,感覺好自然同健康。威士忌朱古力蛋糕每口朱古力蛋糕帶一點點威士忌香味,唔會搶左朱古力味。
Lento好近地鐵站嘅,轉過彎就見到,店舖佈置簡單而舒服。

紅酒燴牛尾意大利飯

避風塘蟹肉意粉

Lemonade
檸檬汁凍飲,入口涼快味道清新。

Single Origin Chocolate

威士忌朱古力蛋糕
每口朱古力蛋糕帶一點點威士忌香味,唔會搶左朱古力味。

2024-04-19 41 views
九龍城輕食首選~隱世慢活Cafe,舒適輕鬆嘅氛圍~價錢黎講都幾抵!性價比高的餐廳😌🔸迷你班尼迪蛋💰78有煙燻三文魚、牛油果🥑、粟米、毛豆🫛、班尼迪蛋,鮮美嘅煙三文魚搭配烤得剛好的粟米和毛豆,牛油果同班尼迪蛋口感細膩順滑。搭配麵包底,是一份充滿滿足感嘅晚餐選擇😋🔸乳酪Yogurt(Add ons)乳酪配上藍莓、士多啤梨和香蕉,再加入坚果和餐廳自家製的燕麥片。整體味道酸酸甜甜,開胃又美味🤤🔸巴馬火腿布列塔尼可麗餅💰78蕎麥粉製作的可麗餅,薄脆香口,帶有淡淡的鹹香。內搭經典配料:Parma ham、太陽蛋、炒蘑菇🍄、車厘茄和火箭菜,滋味豐盈又出色🤩

🔸迷你班尼迪蛋💰78

🔸乳酪Yogurt(Add ons)

🔸巴馬火腿布列塔尼可麗餅💰78
  • 巴馬火腿布列塔尼可麗餅
  • 迷你班尼迪蛋
2024-04-16 30 views
位於宋王臺地面地鐵站步行就1分鐘轉角就到😚咖啡店環境舒服,大玻璃旁邊仲有舒適梳化比人打卡睇書✨空間感十足🤍值得推介試下☑️紅蝦意大利飯 $138生蝦和蟹子配搭好夾,食落新鮮又鮮甜👍🏻意大利飯軟熟程度剛剛好,有嚼勁😍加上青醬和橄欖油做調味,食而不膩🔥多紅酒燴牛尾意大利飯$125擺盤好靚🍽️紅酒燴牛尾醬汁好濃😋每一啖都好滋味😍仲有食材配料好豐富有芝士、車厘茄、火箭菜等🥒飯粒粒分明👍🏻份量都唔少兩個女仔share兩件剛剛好Iced Expresso Tonic $40好鍾意✅特濃咖啡的醇香和tonic的甘非常夾,味道苦中帶甘,加上tonic碳酸口感,非常清爽🔥Hot Matcha Latte $33餐廳用咗高質日本綠茶粉,飲落好香滑,拉花好靚🤣📍Lento九龍城太子道西428-430號地舖

紅蝦意大利飯 $138

多紅酒燴牛尾意大利飯$125

Iced Expresso Tonic $40

Hot Matcha Latte $33
餐廳用咗高質日本綠茶粉,飲落好香滑,拉花好靚🤣

📍Lento
2024-04-12 22 views
二訪Lento,喜歡呢度給人悠閒的感覺裝修簡約,環境闊落,空間感十足,配上柔和音樂,令人放鬆心情,加上食物有水準,職員親切有善,值得推介紅酒燴牛尾意大利飯 $125意大利青瓜、車厘茄、乳酪、火箭菜紅酒燴牛尾意大利飯材料配搭味道好夾,紅酒燴牛尾又滋味又醒胃 非常不錯避風塘蟹肉意粉 $135京蔥、芫荽苗、蟹肉、紅尖椒、黑橄欖避風塘蟹肉意粉配搭新穎,香濃炸蒜,加上紅尖椒 微辣惹味,蟹肉意粉夠creamy又鮮美,意粉有彈性開心果芝士蛋糕芝士蛋糕口感軟綿,開心果味吾算十分突出,整體味道都不錯Dirty $45咖啡同奶份量恰當,口感非常幼滑Latte $40香濃Latte,好啱我口味
二訪Lento,喜歡呢度給人悠閒的感覺

紅酒燴牛尾意大利飯 $125
意大利青瓜、車厘茄、乳酪、火箭菜

避風塘蟹肉意粉 $135
京蔥、芫荽苗、蟹肉、紅尖椒、黑橄欖

開心果芝士蛋糕
芝士蛋糕口感軟綿,開心果味吾算十分突出,整體味道都不錯

Dirty $45
咖啡同奶份量恰當,口感非常幼滑

Latte $40
香濃Latte,好啱我口味

2024-04-08
$200 (Dinner)
💠巴馬火腿布列塔尼可麗餅 Parma Ham Galette 暖暖嘅可麗餅薄身微脆又有咬口!餡料超豐富🥰有齊巴馬火腿🥓、煎太陽蛋🍳、炒蘑菇🍄‍🟫、車厘茄🍅同埋新鮮嘅火箭菜!口感好豐富,味道好夾,食落口好清新😍好味😋💠烏冬Udon 湯底清甜,烏冬煙韌又好有彈性😌仲有溫泉蛋,更加入味!配料都好多,有大大隻脆卜卜炸蝦天婦羅🍤仲配埋腐皮、炒蘑菇🍄‍🟫、海帶同埋粟米🌽好香口,幾好味🤤💠乳酪Yogurt(Add ons )乳酪配埋藍莓🫐士多啤梨🍓同埋香蕉🍌仲有nuts,同埋餐廳自家製嘅燕麥片,整體味道酸酸甜甜,好開胃,好好味😋🩷💠Matcha Latte🍵餐廳採用左山政小山園嘅四方之薰嘅抹茶粉😊 抹茶味好香又濃郁,回甘味重!💠Single Origin Chocolate 🍫 ☕️ 餐廳採用左Cacaosuyo Rupa Rupa 60%,所以唔會太甜,啱哂我😌✌🏻🎀😊餐廳舒適寬敞,裝修風格簡單而有格調,好chill好輕鬆嘅感覺!餐廳店員服務態度好友善,抵讚👍🏻我會再回頭幫襯嘅一間咖啡店☕️

💠烏冬Udon

💠乳酪Yogurt(Add ons )

難得平日放假,慣常活動就是要找間環境舒適的咖啡店喝咖啡,找到依間宋皇臺站附近的咖啡店。咖啡店簡潔舒服,有空間感,大玻璃窗透入了自然光,令人心情舒暢。🍽️ Shrimp Risotto賣相精緻的紅蝦意大利飯,用上生蝦,特別又出奇地夾,生蝦和蟹子新鮮,味道鮮甜,醬汁用上香濃蝦湯和青醬,有橄欖油和奶油香味,但不膩,味道清新可口,加入意大利米煮至半濃稠狀態,意大利米煮得飽滿,有嚼勁。🍽️ 煙三文魚牛油果班尼迪蛋依份Egg Benedict絕對是誠意之作!食材相當豐富,酸種麵包上鋪上牛油果和煙三文魚,再放上水波蛋,並淋上荷蘭醬,荷蘭醬濃稠度剛好,剛好覆蓋水波蛋。煮得完美的水波蛋外觀圓潤,一切開軟彈的水波蛋,蛋漿隨即湧出,香濃蛋漿滴落在酸種麵包,真的美味!伴碟有枝豆、粟米和炸豆腐餅。🥣 乳酪碗希臘乳酪加入了士多啤梨、香蕉、藍莓、核桃和燕麥,再加上蜜糖,真材實料,健康美味。🥧朱古力慕絲蛋糕慕絲質感非常幼滑,特濃朱古力味,帶酒香,愛吃甜的朋友一定喜愛!難得發掘到食物高質又環境舒適的咖啡店,確實有驚喜!

🍽️ Shrimp Risotto

🍽️ 煙三文魚牛油果班尼迪蛋

🥣 乳酪碗

🥧朱古力慕絲蛋糕

難得發掘到食物高質又環境舒適的咖啡店,確實有驚喜!
2024-04-06 27 views
Lento (九龍城)九龍城太子道西428-430號地舖 前嗰排去咗九龍城嘅一間cafe 坐左半日,忙裏偷閑。打開份Menu全部都係勁健康嘅食物,叫任何一道菜都覺得好fresh ,今次叫左Parma ham galette 有巴馬火腿火箭菜蕃茄蛋,菜呢個菜式都幾特別。我身邊啲人都係帶咗啲書同埋電腦嚟靜靜地自修睇閱讀 ,仲有好多唔同類型嘅咖啡飲品選擇添,知道我唔飲得咖啡仲整左龍樣既芝麻飲品俾我添想去chill下都可以試
Lento (九龍城)
九龍城太子道西428-430號地舖
前嗰排去咗九龍城嘅一間cafe 坐左半日,忙裏偷閑。
咖啡仲整左龍樣既芝麻飲品俾我添
想去chill下都可以試
2024-04-05 22 views
📍 lento (九龍城) 爽杯咖啡☕️享受下午茶的味道👅整個環境好舒服😌令我坐係度,覺得冇壓力😚✨肯徳雞鎖住肉質的鮮嫩多汁,再將外皮烤至金黃酥脆🐔,扒開春雞,內裡則呈現粉嫩色,鮮甜的雞汁緩緩流出,每吃一口嘴裡充滿烤雞的香氣,另外配非洲辣醬可以中和雞油的油膩感~伴碟既薯仔配非洲辣醬係另一種味道,層出不窮🫰🏻✨LEMONADE以整個檸檬🍋肉+皮磨成既一杯有心製作飲品~將整個檸檬的清甜帶到落口喉同時可以去除春雞的油膩感😘酸酸地既感覺~飲完整個人都好清新,口腔同時好舒服!✨開心果斯克芝士蛋糕真材實料!開心果嘅堅果香好出 亦都好smooth 又絲滑特別係中間個軟心效果 令成個芝士蛋糕更加細滑開心果再加上芝士夠晒邪惡👿

📍 lento (九龍城)

爽杯咖啡☕️享受下午茶的味道👅
整個環境好舒服😌
令我坐係度,覺得冇壓力😚

✨肯徳雞
伴碟既薯仔配非洲辣醬係另一種味道,層出不窮🫰🏻

✨LEMONADE
以整個檸檬🍋肉+皮磨成既一杯有心製作飲品~
將整個檸檬的清甜帶到落口喉
同時可以去除春雞的油膩感😘
酸酸地既感覺~
飲完整個人都好清新,口腔同時好舒服!

✨開心果斯克芝士蛋糕
令成個芝士蛋糕更加細滑開心果
再加上芝士夠晒邪惡👿
🥚九龍城點解咁多嘢食都咁高質🥹🥹灰色水泥工業隱世型格Cafe ✨❣️好開心又有開心果甜品食🥺🩵🤍.俾我搵到呢度有開心果甜品就衝咗過嚟食😹😹宋王臺個站落車就2分鐘勁近就行到‼️夜晚食咗兩個餐都超級超級高質冇得彈🥹🥹🥹✨除咗我口痕想食多幾樣嘢😹😹🙏🏻.1️⃣魷魚蕃茄醬長螺絲粉 + Iced Expresso Tonic (💰$135+33)🤍佢唔單止有新鮮蕃茄蛋溶咗嘅醬‼️仲有乾蕃茄片海帶🤍所以佢個口感味道都幾豐富又有層次🤤仲有真係好多魷魚🤤🤌🏻不過令我小驚喜嘅反而係杯嘢飲🥹我本身唔係好飲咖啡🥹但佢個味好特別甜甜地酸酸地🥰淺焙咖啡豆香好出😭✨2️⃣紅蝦意大利飯 + Hot Matcha Latte (💰$138+40)🤍首先要讚咗佢個擺盤好靚🥹同埋除咗個青醬唔膩啲飯煮得剛剛好粒粒分明🤍😽佢啲生蝦都幾新鮮🥰✨杯嘢飲好滑好香抹茶一飲就知高質嘢🥹滿足到我最尾食到好飽都飲晒🥹🤌🏻🩵3️⃣Pistachio Cake (💰$68)🤍Feel到好有心整🥹🙏🏻🙏🏻我本身真係麻麻哋巴斯克🥹但係呢舊啲芝士好滑🥹而且唔會搶晒開心果嘅味✨‼️同埋隔離放咗士多啤梨同藍莓加分俾你哋🥰✨🩵 .📍 Lento (九龍城)九龍城太子道西42
🥚九龍城點解咁多嘢食都咁高質🥹🥹
灰色水泥工業隱世型格Cafe ✨❣️
好開心又有開心果甜品食🥺🩵🤍

3️⃣Pistachio Cake (💰$68)
📍 Lento (九龍城)
🤍[9/10]
#蛋美在九龍城 #香港美食 #九龍城美食 #宋王臺 #宋王臺美食 #日式 #西式 #港式 #咖啡店 #抹茶 #帶子 #蝦 #hongkongfood #紫薯 #意大利飯 #咖啡 #美食分享 #必食之選 #三文魚 #意粉 #開心果 #沙律 #開心果甜品 #蛋美吃西餐 #抹茶拿鐵 #蕃茄醬 #生日聚餐 #節日慶祝 #朋友聚會 #情侶慶祝
🍱餐廳:Lento (九龍城)🍽️類別:西式Cafe💯推薦指數:9/10≡※≡※≡※≡※≡※ 🍑桃仔的Cafe Hopping記🍑 ≡※≡※≡※≡※≡.Lento是一間深受這區外國人歡迎的咖啡店,它位於九龍城巴士轉車站附近,位置相當方便。.店內每個角落都充滿著慢活的氛圍,甫步入時,首先映入眼簾的是寬敞而鬆軟的大型沙發,一旁是一面貼滿數十張即影即有的「打卡牆」,然後是一張長型高吧檯,再來是大大少少的深啡色桌子、椅子和沙發。在下午時分,有許多外國人坐在沙發上,沉浸在書籍的世界中,享受寧靜休閒的時光。餐廳採用高度烘焙的咖啡豆製作咖啡,所以他們的咖啡苦味較濃烈,咖啡風味更突出。小編非常喜歡他們的Hojicha Latte($55),店員以茶道的打撥方式調製茶底,讓其茶味濃郁至極,再配搭精美的動物拉花圖案,為Latte注入一份藝術的美感,既好喝又好看。熱食方面,小編點了天婦羅烏冬($85)和煙燻三文魚牛油果班尼迪蛋($128)。它們的味道較為溫和,份量輕盈,非常適合作為下午茶。一邊溫習閱讀,一邊享受咖啡和輕食,悠悠閒閒地度過一個下午,放慢生活節奏的感覺真好。≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※
🍱餐廳:Lento (九龍城)
🍽️類別:西式Cafe
💯推薦指數:9/10

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟
2024-03-22 25 views
吞拿魚牛油果夏威夷蓋飯賣相精美 種類十分豐富 有毛豆 吞拿魚粒 青瓜薄片 芒果 健康又refreshing 牛油果蛋多士粉紅色既醬係紅菜頭 hummus 加埋poached eggs 同牛油果真係好夾 Blackccino 用espresso打入空氣 製造出綿密細滑既泡沫 有少少似飲黑啤既口感 如果你飲慣左 Americano 不訪可以試下呢款Hojicha Latte茶香味道濃郁 與牛奶既香甜交融 最值得一提緊係 Barista 高超既拉花技術啦 真係好可愛
吞拿魚牛油果夏威夷蓋飯

• 吞拿魚牛油果夏威夷蓋飯
🥚九龍城點解咁多嘢食都咁高質🥹🥹
灰色水泥工業隱世型格Cafe ✨❣️
好開心又有開心果甜品食🥺🩵🤍

3️⃣Pistachio Cake (💰$68)
📍 Lento (九龍城)
🤍[9/10]