2021-10-04
2021年10月2 日 晴好耐之前見到見到呢間個價都幾親民, 就一心諗住]男朋友生日個陣黎慶祝(私心)因為怕冇位所以早一個月就book 定, 而餐廳大約早一星期wtsapp 同你confirm menu.難得食fine dine而且價錢又ok, 我地決定叫4-course + signature dish, 一於試曬佢。因為我地book 左1:30pm, 1點個陣已經好肚餓, 心諗: gg 了, 法國菜唔係又係碟又食得慢, 我會唔會餓死...而今次...原全癲覆左我對法國菜ge 感想。一去到, 餐廳個感覺好光猛潔淨, 兩邊都間左房所以我地個area 得返我地呢枱, 靜靜地幾好。坐底冇耐之後店員就放底左碟餐前小食, 一籃包同問我地要唔要水。估下枝水幾錢? 最尾開估Amuse Bouche蜜瓜珍珠 - 分子料理咁款, 食落口甜甜地幾清新, arm 曬我地arm arm 到, 個人仲好熱ge 時候食。上面仲有塊脆片(好似乳豬皮咁)喊喊地, 配埋一齊又幾好食面包 - 一共有三款, 牛角包, 香草包, 同普通面包。牛角包好脆, 香草包好香香草味。香草包同普通個隻包出面烘到脆脆地但又唔會整到個包好
而今次...原全癲覆左我對法國菜ge 感想。
Amuse Bouche
Appetizer
早排睇d 煮食比賽成日見佢地 confit , 好奇究竟係點。confit 油封, 係源自法國的料理技巧, 將食材放入油脂中以慢火烹調, 讓食材的水分和風味被完整保留。
心諗: 點樣可以有禮儀地食呢?
切落去個下, 腿肉好易同骨分離, 但又唔會淋到一pat 野咁, 都會食到肉ge 質感。入口幾香, 鵪鶉有dd 膻味, 不過唔會接受唔到。伴碟ge hazelnut 好香好食, 仲有d 蘑菇(而家先知原來可以生食), 同松露蛋黃醬, 不過個醬就唔太重松露味。
吞拿魚他他上面有西瓜粒, yuzu dressing 食落酸酸地, 好開胃, 會引起你ge 食慾。
Signature Dish (Additional course +$88)
擺盤已經好吸睛, 店員拎起個蓋之前會問你ready 好影相未, 同想自己拎定佢幫你拎。玻璃蓋入面係蘋果木煙, 一打開好想煙燻味。係煙下係舖滿左魚子醬ge 三文魚(第一次食魚子醬)。旁邊有青蘋果分子料理, 紅菜頭蓉同yogurt。店員建議可以一半就咁食, 一半就點側邊ge 醬。
第二啖: 就咁食魚子醬。魚子醬有d 似平時食三文魚籽個隻味, 咸咸鮮鮮。我以為會好腥, 但唔會喎。又幾好食。
第三啖: 配紅菜頭蓉。食落幾出個味, 會bling 左一下又唔會俾三文魚遮左個味, 喜歡。
第四啖: 配yogurt。個人覺得口感太cream, 但男朋友就喜歡呢個多d。
第五啖: 配青蘋果分子料理。甜甜地, 幾清新, 但都係中意紅菜頭多d 。
Daily Soup
店員會係你面前倒湯出黎, 碟旁有炒香左ge 紫椰菜花, 飲時撈埋一齊飲。
好creamy 好濃, 仲有面包粒粒飲落好香, 好飲。
Main
好香, 真係好香。個肉汁好香濃, 側邊仲有松露薯蓉。今次個松露味重d, 配牛都幾好食。
而個牛呢, 好重牛味, 唔會好淋但唔會有渣。每一啖都係濃濃牛香, 正。
魚都係佢ge 招片煎金鯛, 上面魚鱗炸到脆曬, chok chok 聲, 可以食得。而下面魚肉唔會好乾, 仲保持到魚肉ge 濕潤, 好味。
Daily Dessert
甜品有兩款, 我地各一可以試曬, 嘻。
朱古力好濃, 唔會好甜, 上面配咖啡雪糕, 中和返朱古力個苦味, 好食。
甜甜玉桂蘋果味, 配雲呢拿雪糕, 我覺個人覺得蘋果餡甜左d, 但男朋友話佢中意呢個。
最後仲有 Tea or Coffee, 叫左杯 Mocha +$15, 不過不失, 唔識品啡。
離開時仲見到店員會用熨斗熨直個枱布, 係格調啊。
成餐埋單 $998, 慢慢嘆慢慢食(都唔算好慢, 一道接一道), 食到棒住個肚走(份量比想像中多, 下次可以唔洗食咁多), 可以話係法國菜ge 一個入門版吧。
最後最後, 枝水要 $80, 好貴 lol