2024-02-21 195 views
唔知食評點嚟 我第一次飲奶茶,係咁嘅味首先奶蓋係奶粉沖嘅 仲有啲變質奶茶原本就冇味道芋圓同珍珠都係過夜 無限發大變質都唔退款 只可以話誇張叫咗四杯四杯都飲唔到 全部抌晒垃圾桶
唔知食評點嚟
我第一次飲奶茶,係咁嘅味
首先奶蓋係奶粉沖嘅 仲有啲變質
奶茶原本就冇味道
芋圓同珍珠都係過夜 無限發大
變質都唔退款 只可以話誇張
叫咗四杯四杯都飲唔到
全部抌晒垃圾桶
Delivery
2024-01-14 163 views
🧋台式飲品 💮小店 🥡只限外賣 🐻#芝士控 🐻#甜食控 🐻‍❄️#新奇控💛——————原來呢間小店💮同「奶蓋關注組」合作過,既然有關注組加持,🐻🐻‍❄️決定買杯試試佢~😆奶蓋日本抹茶鮮奶 (M)$36少冰少甜抹茶帶茶甘味,少甜後甜度啱啱好👍🏽奶蓋非常高質!🤤奶蓋有咸香,而且極厚!一路行一路飲都無溶晒落飲品,第一次飲晒後杯底係會剩低啲奶蓋🤣🤣🐻:雖然我一向唔鍾意芝士奶蓋(芝士咸食先係王道!😝),但呢個我都覺得唔錯😋唯一小小建議要俾杯蓋,因為飲奶蓋通常會直接飲,要嚟大啖試奶蓋嘅味道。但依家嘅杯蓋係只有飲管口嘅高身杯蓋,而揭蓋飲又容易倒瀉。如果可以轉用同時有飲管口同直接飲嘅平身杯蓋,就會方便好多👍🏽👍🏽店舖買飲品仲送麻將🀄️一隻🤣🐻‍❄️:雖然無咩可能集齊一套🤣但呢個小禮物幾得意🤣🤣結論:值得encore,性價比高🤤
——————

奶蓋日本抹茶鮮奶 (M)
少冰少甜
奶蓋日本抹茶鮮奶

抹茶帶茶甘味,少甜後甜度啱啱好👍🏽

店舖買飲品仲送麻將🀄️一隻🤣
🐻‍❄️:雖然無咩可能集齊一套🤣但呢個小禮物幾得意🤣🤣

結論:值得encore,性價比高🤤
2024-01-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$18 (Tea)
2023-11-03 160 views
味道: 奶水珍珠奶茶身體吾飲得凍野,住附近成日經過,就入去買杯珍珠奶茶諗住開心下。落單時同左個女售貨員講要熱珍珠奶茶,佢無覆單,落單收錢。整好左之後我見到有冰,我話我要熱,佢話佢地無熱。其實無熱吾緊要,好多間飲品店都會窩心話無熱都可以幫手去冰,佢無甘做都算,仲要寸反我話佢地熱飲得幾款,無珍珠奶茶,仲話聽吾到我講熱,態度超級吾好。其實成日經過,不過吾會再幫襯。最吾開心系,我反到屋企去晒冰再叮熱黎飲先發覺好難飲。
味道: 奶水珍珠奶茶
落單時同左個女售貨員講要熱珍珠奶茶,佢無覆單,落單收錢。
其實成日經過,不過吾會再幫襯。
最吾開心系,我反到屋企去晒冰再叮熱黎飲先發覺好難飲。
2023-11-03
5 Minutes (TakeAway)
$30 (Tea)
2022-10-21 413 views
近年好多人都鍾意飲茶,坊間都開咗唔少嘅茶飲店,飲台式手搖飲品最怕就係太甜同埋太稀,而啲配料就怕佢煮得太淋或者唔入味。雖然茶飲店琳琅滿目,但始終開茶店嘅門檻好低,好多質素參差,有質素啲又會令我再回頭嘅茶飲店實在唔多。Lion Tea💛位於長沙灣同深水埗交界嘅一條小巷,唔係附近嘅居民都比較少經過,但偏偏獅子茶舍就選擇左呢個偏僻嘅角落開店。第一次你呢間小店係朋友介紹,試咗奶蓋芋圓奶茶,第一次試個奶蓋已經覺得好好creamy好香,小芋圓都好濃芋頭同蕃薯嘅香味,第一次試嘅感覺就覺得佢好足料。鮮奶芋圓仙草杯($25)今次再去叫咗呢杯鮮奶芋圓仙草杯,本身見佢只係$25以為佢份量應該好少,點知返到屋企一打開成杯滿到瀉出黎...影呢張相嘅時候已經食咗三份一杯,成杯都係滿滿嘅芋圓同仙草凍!Lion tea嘅仙草凍同平時坊間嘅有啲唔一樣,食落會有一陣好香嘅涼茶味,喉嚨會有一種清涼嘅回甘。呢間小店嘅嘢飲有一種手作嘅感覺,佢嘅配料嘅用了同坊間嘅都好唔一樣,雖然位置比較偏僻,但係附近都有好多唔同嘅小食店,對面有間泰國嘢都好好味,大家不妨過黎試下小食+奶茶😛 足料小店好值得大家支持,冬天都有好多熱飲揀架💛

鮮奶芋圓仙草杯

鮮奶芋圓仙草杯($25)

鮮奶芋圓仙草杯
2022-06-03 445 views
Lion Tea 獅子茶舍(Cheung Sha wan)絕對可以話係長沙灣隱世手搖店舖🧋🍹 雖然小編住喺附近 但都係有日無意中發現佢嘅蹤影👀 原來哩間茶飲舖都係開舖半年多啲 屬於香港本土茶飲店🇭🇰 主打岩鹽芝士奶蓋🧀 每日新鮮製作 咪以為鋪面細細 點知。。 一試即刻愛上😭😭❤️ ⌖ 奶蓋芋圓鮮奶綠茶(少甜、走冰、L杯)💰$35今次嗌嘅奶蓋茶可以話係店舖招牌 岩鹽芝士奶蓋採用嘅係獨家秘方🤨 望落已經好厚 點知飲落亦係厚實濃郁🤩 係微鹹嘅奶蓋款 好香滑 綠茶茶底🍵配上鮮奶🥛非常夾 雖然嗌咗少甜 但其實聽店員講店舖嘅茶飲本身已經係少糖 所以感覺上都冇咁大罪惡咁 飲多兩杯都得🙈🙈 最底嘅芋圓甜甜地 好煙韌😗😗 完全食得出原材料嘅味道🍠 睇得出係用心製作~☺️小小挑剔位係奶蓋部分可以再鹹小小🤏 而鮮奶綠茶係整體比例上可能比較少 所以每次飲完都會容易剩低厚厚嘅奶蓋同埋芋圓 雖然就咁食都唔錯嘅😆😆 下次有機會試埋佢嘅水果茶系列先~☻ 回頭指數:9.5 / 10🙏🙏小編暫時心目中奶蓋茶排行榜第一位💋#Fatshit_ami #Drinktime #長沙灣美食 #香港美食 #台式美食 #深水埗美食 #食好
Lion Tea 獅子茶舍(Cheung Sha wan)

⌖ 奶蓋芋圓鮮奶綠茶(少甜、走冰、L杯)
💰$35

☻ 回頭指數:9.5 / 10
🙏🙏小編暫時心目中奶蓋茶排行榜第一位💋

#Fatshit_ami #Drinktime #長沙灣美食 #香港美食 #台式美食 #深水埗美食 #食好西 ##香港茶飲店 #奶蓋茶飲 #台式飲品 #台灣手搖 #奶蓋茶 #奶蓋綠茶 #奶蓋芋圓 #鮮奶綠茶
TakeAway
2022-05-30 252 views
奶蓋關注組有優惠 就趁住尾水去試試(///▽///)奶蓋士多啤梨 (M) $36冇得揀甜度 可以揀走冰少冰奶蓋嘅濃稠度不錯!唔會太稀 以我心目中最愛嘅nuttea 比就冇佢咁傑身 但都不錯嘅雖然叫岩鹽奶蓋 但佢系甜同偏奶味重嘅奶蓋 都幾好食但士多啤梨奶好普通 冇士多啤梨果肉的 陣味似紙盒包裝嘅士多啤梨奶🫠唔建議叫呢個 可以試下其他奶蓋味!
奶蓋關注組有優惠 就趁住尾水去試試(///▽///)
奶蓋士多啤梨 (M) $36
冇得揀甜度 可以揀走冰少冰
雖然叫岩鹽奶蓋 但佢系甜同偏奶味重嘅奶蓋 都幾好食
2021-10-22 499 views
隱世小店奶蓋非常足料、濃厚香滑,上一次剛剛遇到店長鮮製奶蓋,見佢加粉紅色岩鹽真係有水準👍🏻我上次飲芋圓珍珠鮮奶綠,珍珠好彈牙,之後再有去買三色芋圓都好好味!真心推介🙌🏻
隱世小店
真心推介🙌🏻
奶蓋珍珠鮮奶綠
奶蓋珍珠鮮奶綠
2021-10-21 297 views
屋企附近新開左間飲品小店,兩位老闆很親切的。我分左兩日試左珍珠奶茶同奶蓋抹茶鮮奶,實在太邪惡了!果日茶膽係烏龍茶,茶很香,珍珠口感剛剛好,好彈牙,珍珠奶茶整體唔錯。至於奶蓋抹茶鮮奶,真係不得了,芝士奶蓋很濃厚,帶海鹽味,味道有層次, 口感濃郁,試完會心掛掛想再試呢,睇得出係老闆好比心機鑽研出黎㗎,唔似出面有啲店的奶蓋那種好稀虛的感覺,抹茶也很香,如果有大杯啲就好了,因為抹茶鮮奶只有中杯。唉呀,好想再飲啲奶蓋,仲要咁近,太邪惡,會肥死。不過暫時得凍飲,都可以走冰嘅。黎緊天氣會涼,唔知遲下會唔會有其他熱飲呢?聽其他街坊講芋圓都好正,下次再試下先。
聽其他街坊講芋圓都好正,下次再試下先。

奶蓋抹茶鮮奶
TakeAway
奶蓋抹茶鮮奶
2021-10-20 246 views
經過長沙灣,發現新開咗一間珍珠奶茶舖,所以決定去試試,試完之後發現竟然出現意外驚喜。嗰日去到叫咗一杯奶蓋草莓鮮奶,先講一講個奶蓋,奶蓋同好多地方嘅都唔同,呢到嘅奶蓋除咗好好味之外仲好挺身,唔會飲兩啖就溶曬,飲到尾都仲有奶蓋係到,而且食到個奶蓋有啲芝士粒,唔係用奶粉溝出嚟,好正。之後就講吓草莓鮮奶,本人好怕啲草莓糖漿有好大浸藥水味或者化學味道,但呢間冇出現咁嘅情況,草莓同鮮奶嘅比例好好,唔會話有一個特別濃味或者特別淡味,草莓鮮奶加上奶蓋可以話係超正嘅配搭,推薦👍🏻👍🏻👍🏻總括嚟講,杯奶蓋草莓鮮奶比起其他地方嘅質素高好多,雖然呢間珍珠奶茶舖嘅鋪面唔係特別大,但等嘅時候,都有位置俾你坐,而且鋪面嘅環境好靚,拎完杯嘢飲仲可以去門口個到坐低慢慢影相打卡。

2021-10-20 138 views
長沙灣新茶飲店💜——最近忙完一輪deadline終於有時間發掘下有咩好野食/嘢飲   某日碌碌下ig比我無意中發現到附近有間新茶飲店再加上見到有奶蓋關注組成員share咗呢間茶飲店 令到一向都幾鍾意飲奶蓋嘅我心思思想試今次趁放學之後有時間 去咗買杯嘢飲返屋企店員強烈推介奶蓋系列  今次就試咗奶蓋京都抹茶鮮奶——奶蓋京都抹茶鮮奶 $29抹茶味幾突出 不過就偏甜咗少少 至於奶蓋嘅芝士味都濃郁 但奶蓋份量唔算好多 唔算好濃稠(呢點對於鍾意比較濃稠奶蓋嘅小編有少少失望 ) 仲有可能冰量唔係好夠 個奶蓋拎到返屋企果陣佢都融咗1/3杯嘅大小方面就 如果可以有大杯做選擇就好了 中杯感覺有啲細杯 唔係好夠飲 ——獅子茶舍 長沙灣順寧道53號地下F號舖(一盅點心對面)
長沙灣新茶飲店💜
今次趁放學之後有時間 去咗買杯嘢飲返屋企
店員強烈推介奶蓋系列  今次就試咗奶蓋京都抹茶鮮奶
奶蓋京都抹茶鮮奶 $29

仲有可能冰量唔係好夠 個奶蓋拎到返屋企果陣佢都融咗1/3
獅子茶舍
長沙灣順寧道53號地下F號舖(一盅點心對面)

Other Info. : 依家至31/10期間 購買飲品享八折優惠
2021-10-19 139 views
睇到朋友share呢間新開嘅茶飲店,一向都鍾意飲台式飲品嘅我就約埋朋友嚟試下。因為到10月31號之前都有折,叫咗1杯奶蓋草莓鮮奶同1杯鳳梨乳酸綠茶另加奶蓋,$60蚊仲有找~奶蓋都幾挺身,有芝士粒粒,同老闆傾完先知原來呢間嘢嘅奶蓋係用鮮奶、忌廉同芝士人手打,唔係開奶粉,真的不錯!依家呢個涼涼地嘅天氣,飲咗大半杯,個奶蓋依然冇點溶!另外奶蓋草莓鮮奶,有士多啤梨個酸甜酸甜,又飲到鮮奶味,真係好真材實料~不過第一次嚟有啲難搵,原來係夾喺兩間駄舖中間~
不過第一次嚟有啲難搵,原來係夾喺兩間駄舖中間~
奶蓋草莓鮮奶
鳳梨乳酸綠茶(另加奶蓋)
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$26 (Tea)
奶蓋草莓鮮奶
鳳梨乳酸綠茶(另加奶蓋)
  • 必試奶蓋!茶底都幾香,下次想試下淨茶加奶蓋
2021-10-17 105 views
順寧道同埋東沙島街車房林立,行吓行吓竟然見到有一間新開嘅台式飲品,當然要試一試💁🏻‍♀️👅奶蓋茉莉綠茶 奶蓋份量都唔少,飲奶蓋茶一定係打開個蓋直接用口飲一啖先,咁先試到真功夫,一飲就知龍與鳳💁🏻‍♀️飲落去奶蓋係偏甜嗰種,鍾意杰身重芝士味既朋友就未必啱喇。呢間奶蓋用鮮牛奶打,飲到底有啲沙粒既感覺。(本來我以為係奶粉打,但店主之後dm左話係芝士粒🧀‼️)不過不得不讚賞嘅係茶底非常重茉莉味,呢個有驚喜👍🏻茶舍直到10月31買飲品都有限時8折,大家可以去試吓,見呢間新開嘅小店係兩位年輕人經營,好有禮貌好客氣,期待你地慢慢成長🦁💪🏻‼️ps:出post後店主有親自dm我對佢地奶蓋既疑問,好親切好nice👏🏻

👅奶蓋茉莉綠茶

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$26 (Other)