2023-08-24 84 views
將軍澳朋友今次有好介紹!!🥰👍🏻就響寶琳站附近有間食烤魚嘅叫《小魚兒》~原來係<大眾點評>必吃榜!!今晚放工就去試下啦!一行四人真係好可以食多啲嘢😚叫咗個雞煲,因為朋友唔太食得辣,所有嘢都只可以叫bb辣…🥴好彩佢唔同菜式都可以揀辣度,同埋佢分咗唔辣…bb辣…小辣…中辣同大辣,連麻都可以揀,好細心!!🥰👍🏻我地點咗一個烤魚,佢有四款魚可以揀,因為之前食過江團魚,鍾意佢冇細骨又夠綿滑,所以再試多次!!我地仲叫咗一啲配菜用嚟打邊爐:一個黃金拼盤,有金菇、蓮藕片、土豆片同海帶結。打邊爐又點可以冇萵筍同埋我最鍾意嘅小雲耳?仲叫咗個風琴豆腐嚟索湯!🤭😋🤣佢個烤魚可以加唔同味道嘅豆腐花,我哋揀咗蒜香豆花真係好香蒜蓉味!🥰👍🏻跟住叫咗個雞煲,雖然冇叫辣,但係我加多咗芫茜,煲滾之後香氣四溢,雞肉非常嫩滑,而且好入味,好快就食曬添!!江團魚真係啖啖肉…不過我都係鍾意吮骨頭,所以差不多成棚魚骨俾我食曬!!🤭🤣佢個烤魚鍋落咗好多鮮花椒串,所以麻香四溢,齒頰留香!要一讚~店員服務非常周到!會畀建議你,又有禮貌,佢話原來響社交平台訂枱有優惠㗎~下次有機會帶老細嚟試下先!!🥰👍🏻💞

江團魚

黃金拼盤

萵筍

小木耳

蟲草花膠雞煲(半隻)

涼拌海蜇
芒果乳酸爆珠梳打
2023-08-24
江團魚
蟲草花膠雞煲(半隻)
涼拌海蜇
2023-08-23 13 views
和朋友到小魚兒食烤魚,我們晚餐時間到達,人客頗多,幸好友人在社交平台訂枱,還有折扣優惠。一進入內,烤魚的辛辣味和雞煲的香味撲鼻而來。餐廳以紅色作裝潢,讓人覺得一定要吃點辣!我們點了老壇酸菜烤江團魚、萵筍和炸響鈴。江團魚烤魚:配老壇酸菜魚豆花。江團魚配合酸菜烤得恰到好處,口感嫩滑,魚肉鮮嫩多汁,外皮烤至金黃酥脆。搭配豆腐和魚豆花,增添了豐富的口感和風味。由於我們兩個都不擅吃辣,所以我們只選了BB麻辣。麻辣味道不太重,調味得恰到好處。整鍋烤魚非常好吃。萵筍:萵筍清脆可口,放在酸菜魚鍋內「淥一淥」,保持了其天然的鮮甜味道和嚼勁。簡單又美味。 炸響鈴:外皮酥脆,放在鍋裏,沾滿酸菜魚的湯汁,非常入味。我們還點了兩杯飲品:西柚乳酸爆珠梳打和芒果乳酸爆珠梳打。兩款飲品都是以乳酸爆珠梳打為基礎,加入了西柚和芒果的風味。兩款飲品口感清新,乳酸爆珠彈牙有趣,而且水果的自然香甜加上微酸的乳酸味道,非常開胃解渴。我們食得開懷,傾得起勁。非常滿足的一餐。
我們點了老壇酸菜烤江團魚、萵筍和炸響鈴。
江團魚烤魚:
炸響鈴:外皮酥脆,放在鍋裏,沾滿酸菜魚的湯汁,非常入味。
我們食得開懷,傾得起勁。非常滿足的一餐。
2023-08-21 28 views
香港食烤魚既地方唔算多,最近係將軍澳發現左一間有得食烤魚、雞煲、串燒既餐廳,雖然小魚兒唔近地鐵站,路程大約10分鐘,但都有唔少人專登行入黎食。老壇酸菜豆花海鱸魚 $308第一次黎當然要試下最出名既烤魚,烤魚有幾款唔同既湯底同魚類選擇,我地揀左海鱸魚配酸菜湯底,由於唔係好食得辣,所以叫左BB辣,湯底辣度岩晒唔係好食得辣既人,味道酸酸辣辣,就算煮耐左都唔會好辣。海鱸魚有微微煎香煎,外表金黃酥脆,內裏肉質鮮嫩厚實,魚骨唔算好多,都幾易食。配料除左有大量既酸菜,仲有雲耳、青瓜、芽菜、紫洋蔥、豆花同埋寬粉,個人最鐘意豆腐,入口滑溜,好味!寬粉 $36開頭無留意原來配料已經有幾條寛粉,不過鍾意食寬粉既人,都要另外再叫多份先至滿足,寬粉口感煙韌,而且可以吸晒湯底精華,好正!萵筍 $48萵筍口感鮮嫩爽脆,同樣可以吸收晒湯既酸辣,非常入味!燒牛肉串(沙嗲醬)$13雖然好飽,但見依度有串燒食,都叫左一串試下,牛肉肉質軟嫩,配埋自家製既沙嗲醬,甜甜辣辣,好惹味!特濃香芒沙冰 $48芒果沙冰味道清甜,沙冰打得好幼滑,可以清一清食完烤魚既味蕾,好清新!

老壇酸菜豆花海鱸魚 $308

寬粉 $36

萵筍 $48
萵筍口感鮮嫩爽脆,同樣可以吸收晒湯既酸辣,非常入味!

燒牛肉串(沙嗲醬)$13

特濃香芒沙冰 $48

2023-08-15 24 views
🐟小魚兒(將軍澳)今日夜晚同咗屋企人去將軍澳呢頭食嘢,行行吓見到呢間小魚兒,食炭火風味烤魚嘅舖頭,我哋都有好一段日子冇食過烤魚,所以決定試一試!🐟老壇酸菜魚豆花海鱸魚($308)海鱸魚嘅魚肉幾滑,配埋酸菜魚嘅湯底就更加惹味,我哋只係叫咗小辣,雖然未算係超級入味,但係一樣回味無窮,下次我哋會試吓再辣啲!另外值得一讚嘅係佢個鍋嘅四隻角都有豆花,配合埋個湯底,真係又香滑又好味!🥩滑牛肉($83)有個咁正嘅湯底又點少得食返啲牛肉?🥳我哋一坐低叫完個魚就毫不猶豫咁樣達成共識要食牛🥰而佢嘅質素真係對得住佢個名!滑!而且佢仲相對地肥牛咁多脂肪咁邪惡~🍜紅薯粉($28)有個咁正嘅湯底,再叫碟紅薯粉,吸咗啲湯底嘅味道再食一流!飽肚之選!🐟鮮白鱔片($118)雖然已經食咗一條海鱸魚,但係對於鍾意食魚嘅,我哋又點會夠呢?所以我哋就叫多一點白鱔片過下口癮!佢又真係好新鮮,一啲腥味都冇,而且魚肉仲好滑添!🥗萵筍($48)新鮮好味!正好用嚟中和一下食烤魚heavy既感覺💰人均消費:約300📍將軍澳毓雅里富麗花園地下7號3-5號舖
🐟小魚兒(將軍澳)

🐟老壇酸菜魚豆花海鱸魚($308)

🥩滑牛肉($83)

🍜紅薯粉($28)

🐟鮮白鱔片($118)

🥗萵筍($48)
新鮮好味!正好用嚟中和一下食烤魚heavy既感覺

💰人均消費:約300
📍將軍澳毓雅里富麗花園地下7號3-5號舖

2023-08-14 12 views
想食辣嘢去咗小魚兒食唔記得影低menu~ 呢間嘢有烤魚、雞煲、串燒烤、小菜(類似川菜嗰啲水煮魚、酸菜魚嗰啲),食物種類都好多叫咗一份烤魚,有3款魚揀,叫咗最平嗰款~ 好似大約308$ , 魚🐟都好厚身好好肉有好多口味揀,呢款係菠蘿🍍豆花,小辣小麻啲菠蘿又幾好味,不過就唔建議煮太耐,會變得苦啲入面仲有豆花、青瓜、木耳、芽菜、少少寬粉做配菜,都幾好食!另外order咗碟滑牛打邊爐,好味過肥牛嗰啲~ 仲叫咗菜、粉、風琴豆腐打邊爐,不過就無影相la~ 整體來講都幾好食!
想食辣嘢去咗小魚兒食

唔記得影低menu~

叫咗一份烤魚,有3款魚揀,叫咗最平嗰款~
好似大約308$ , 魚🐟都好厚身好好肉

有好多口味揀,呢款係菠蘿🍍豆花,小辣小麻
啲菠蘿又幾好味,不過就唔建議煮太耐,會變得苦啲

入面仲有豆花、青瓜、木耳、芽菜、少少寬粉做配菜,都幾好食!

另外order咗碟滑牛打邊爐,好味過肥牛嗰啲~
仲叫咗菜、粉、風琴豆腐打邊爐,不過就無影相la~

整體來講都幾好食!
2023-08-12
$270 (Dinner)
2023-08-11 23 views
今次去左寶琳搵食!由於附近有唔少屋苑同學校,平時主要都係做街坊生意。由寶琳港鐵站行過去都係幾分鐘路程,如果鍾意食串燒同雞煲的朋友,不妨過黎試下!😁👅蟲草花膠雞煲($248/半隻雞煲)養生精選!成個煲都鋪滿超多蟲草花,內裏有軟滑彈牙的花膠同濃濃的雞味。食完之後成口都係好豐富嘅骨膠原,貪靚ge男士女士都值得一試。👅香蒜燒生蠔($28/隻)& 蒜香牛油燒扇貝($38/兩隻)誠意之作!海鮮同蒜蓉一向都係絕配,從來都唔會令人失望。一口鯨吞大大隻的生蠔同扇貝,連埋各種配料,在口中形成交響樂。再三回味時,成口依然充斥住海鮮的鮮甜味。👅沙嗲燒腩肉串($13/串)& 孜然燒潮汕牛肉餅($23/串)兩串串燒都大大件,肉質有咬感,配上沙嗲同孜然味,作為小食都唔錯。👅 炸雙皮奶($38/碟) & 炸香芋地瓜丸($38/碟)水準之作!最後叫左呢兩碟炸物作為甜品,為呢餐劃上句號。兩碟都外脆內嫩,食完滿口都係濃濃的奶味同熱乎乎的地瓜味,係今餐飯的MVP。

👅蟲草花膠雞煲($248/半隻雞煲

👅 炸雙皮奶($38/碟) & 炸香芋地瓜丸($38/碟)

2023-08-08 16 views
剪完頭髮,附近見到一間烤魚烤肉店,餐牌又有自己鐘意炸甜品,又有足球賽看,決定入去品嘗!呢度環境光明寬敞,座位舒適。哇,好大條燒茄子,茄子的柔滑與香蒜的香醇混合,香滑滋味,而燒雞中翼不僅烤得恰到好處,孜然香氣突出使其增加了層次感。金沙蝦球,蝦球酥脆且鮮美,蛋黃香噴噴!脆焦糖燒菠蘿則創新地結甜酸,菠蘿的酸潤被焦糖的甜澤升華,每一口咬下,滋味豐富。香蒜燒生蠔配合了海鮮的鮮味與香蒜辣椒,肥美滋味!蒜香牛油燒貝以豐滿的牛油和燒烤的蒜香完美配合,汁鮮味香。炸香芋地瓜丸為一項基本的小吃,其色澤黃金,口感煙韌。至於炸雙皮奶的滑潤口感與甜蜜的香氣,無疑是餐後最完美的結尾。最後品嚐自家釀的竹蔗茅根飲料甘甜清透的口感,為此次美食之旅劃上完滿的句點。總的來說,小魚兒性價比高,唔會好重口味,適合大眾口味!炸物和烤物是招牌菜!

2023-08-07 8 views
某一日口痕好想食酸菜魚,見將軍澳有小魚兒,好好味嘅酸菜魚鍋,原來仲有燒生蠔食梗係做幾隻啦,真係唔錯,同埋個酸菜魚味道好好又有寬粉,不過真係比較難同埋整體上價錢比較貴,如果唔係返大陸嘅頂住癮先
三個將軍澳之友約飯聚,大家忽然之間好想食烤魚,朋友話諗起近近哋,響寶琳果邊有一間聞說都幾多人讚好食既烤魚雞煲專門店於是就決定來小魚兒度試吓啦☺️餐廳主打烤魚,重有雞煲,小菜,串燒和燒烤😍至於烤魚種類有4款魚可供選擇有10個口味挑選,有辣🌶️有唔辣由於我哋都係微辣之人,唔算好食得到辣我哋就索性叫咗一個完全唔辣既口味江團魚🐟黃金特濃蒜香豆花$348大大一條魚一上盤已經覺得好吸引😍魚本身已經預先煎香左咗,湯汁一滾起我哋就急不及待即刻食啦!江團魚肉質鮮嫩,一啲都唔會嚡,夠哂油份,多肉好肥美,而且又唔會話好多骨,啱晒我,食魚我好怕的魚骨又細又多😆個烤魚盤我哋加點咗多芫荽真係勁香吖!一粒粒既蒜肉已經煮到又淋又香🤤又惹味魚盤內既寬粉煙煙韌韌口感Q彈,吸受哂個湯汁好好食😋豆花我都好鍾意❤️滑嘟嘟黃金魚皮$78呢個黃金魚皮即叫即炸,真係超超超好食吖😍每一塊魚皮上都沾滿鹹蛋黃,重勁脆卜卜架!真係好食到停唔到口,推介呢個真係必點👍🏻芒果乳酸爆珠梳打$36芒果味香甜,每一啖都飲到爆珠,口感好過癮🥰荔枝乳酸爆珠梳打$36荔枝味都幾濃🥰酸酸甜甜都幾好飲,用嚟配烤魚就啱哂,可解辣又解渴❤️💬三個胃口唔算太大既人,點個烤魚,
於是就決定來小魚兒度試吓啦☺️
餐廳主打烤魚,重有雞煲,小菜,串燒和燒烤😍
至於烤魚種類有4款魚可供選擇
有10個口味挑選,有辣🌶️有唔辣

由於我哋都係微辣之人,唔算好食得到辣
我哋就索性叫咗一個完全唔辣既口味

江團魚🐟黃金特濃蒜香豆花$348
大大一條魚一上盤已經覺得好吸引😍
黃金魚皮$78
芒果乳酸爆珠梳打$36
芒果味香甜,每一啖都飲到爆珠,口感好過癮🥰
荔枝乳酸爆珠梳打$36
💬三個胃口唔算太大既人,點個烤魚,再加三款食物已經搞到捧住個肚😆
環境幾寬闊,令人坐得舒服
整體嚟講呢度既烤魚和其他食物都好有水準👍🏻
值得再回頭,下次再想來試吓呢度既雞煲和串燒😋
Type of Meal
Dinner
  • 烤魚
2023-08-02 31 views
☞ 將軍澳 小魚兒 ☜———————————————值得encore嘅烤魚🤩———————————————◊ 活火山泡椒剁椒豆花江團魚-中辣 ($348) ◊個底原本已經配有豆腐、芽菜、青瓜、雲耳同寬粉,食落唔會單調。湯底香辣,唔會死咸,食落又唔會過分油膩。魚肉幾厚實,唔會一夾就爛晒,而且好少細骨,就算係唔識食魚嘅人都會食得好輕鬆😝美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5◊ 寬粉 ($36) ◊鍾意食寬粉嘅人一定係要額外加多份先會夠喉,煮完索晒啲湯,而且好煙韌彈牙🥳美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5◊ 辣子大腸($108) ◊第一次食到呢個嘅大腸係有加粉炸過嘅,食落比平時食到嘅反而冇咁油膩,而且做到外脆內彈牙嘅口感😚美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5———————————————📍:小魚兒將軍澳毓雅里7號富麗花園地下3-5號舖#為食豬在將軍澳 #將軍澳美食#foodblog #火鍋 #烤魚 #小魚兒 #打邊爐 #肥腸 #香港美食 #香港餐廳
☞ 將軍澳 小魚兒 ☜

2023-07-27
  • 江團魚
  • 辣子大腸
2023-07-30 43 views
我最近到寶琳的一家烤魚專門店用餐,整體體驗還不錯。從地鐵站步行到餐廳只需大約10分鐘,相當方便。早鳥優惠也很吸引人,除了折扣外,店家還免費升級了我們點的江團魚。我們點了一道鮮九葉花椒BB豆花江團魚,味道偏重,偏鹹,適合喜歡重口味的人。魚肉算是嫩滑,但份量不算大,勉強夠飽肚。不過,加一杯檸檬可樂後,去油解膩效果很好。整體來說,這家烤魚專門店還是值得一試的。如果你喜歡重口味的食物,這裡會是一個不錯的選擇。

檸檬可樂

2023-07-28
檸檬可樂
2023-07-29 27 views
前日去咗寶琳嗰邊探朋友,朋友帶我食咗一間附近居民都好鍾意食嘅烤魚😍*鮮九葉花椒BB豆花江團魚 $348一上菜就已經聞到好香烤魚味,湯底麻辣鮮香,鮮九葉同花椒一齊煮令到湯底更香更惹味~江團魚嘅肉質肥美,魚肉好軟好嫩,就算煮幾耐都依然唔會變老變嚡,配埋呢個湯底真係食到停唔到口🤤我地另外加配咗寬粉,Q彈嘅口感而且吸滿咗湯汁,食落真係好幸福!個人覺得小麻小辣呢個辣度啱啱好,越食越上癮~*燒牛肉串/腩肉串/雞軟骨串(孜然味)$13串燒有幾種口味可以揀,我揀咗經典嘅孜然味,食落真係好有串燒攤嘅感覺,個人最推薦雞軟骨,爽爽脆脆,口感超好🤩*荔枝/草莓乳酸爆珠梳打 $36食辣嘢又點可以唔叫嘢飲呢!乳酸梳打酸酸甜甜又有汽,飲落超級清爽解膩~入面嘅爆珠有驚喜,輕輕用力一壓就會係口腔爆開,爆開後入面仲要係濃縮版嘅乳酸,值得一試

*鮮九葉花椒BB豆花江團魚 $348

寬粉
腩肉串燒、雞軟骨串燒、牛肉串燒
荔枝/草莓乳酸爆珠梳打
2023-07-27 20 views
🍽️老壇酸菜豆花江團魚 $348+金針菇 $36 +芫茜 $38 +寬粉 $36我哋揀咗油份重啲嘅江團魚,而bb辣、小麻嘅老壇酸菜口味😌江團魚都幾肥美,肉質嫩滑😋而個湯都非常惹味,開頭會係麻為主,但果不其然,一路食,辣椒嘅辣味會一路滾緊出嚟,食到後面會刺激好多😚烤魚本身都有菜,但我哋都再加咗兩份。另外,寬粉口感煙煙韌韌,而且好吸汁,建議大家試吓🥰🍽️燒牛舌心串(沙嗲) $33牛舌心燒得幾好👍🏻醬汁鋪滿牛舌,沙嗲唔係平時重花生味嗰種,味道上甜啲惹味啲😌🥤荔枝乳酸爆珠梳打 $36酸酸甜甜,荔枝味重,開胃又解辣😋🥤白桃紅茶 $36比平時嘅白桃烏龍多啲桃味,飲落好似水果茶🥰味道😋 7/10性價比💰 6.5/10環境🔎 7/10服務🫶🏻 7/10打卡指數📸 6/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7/10
🍽️老壇酸菜豆花江團魚 $348
+金針菇 $36 +芫茜 $38 +寬粉 $36

🍽️燒牛舌心串(沙嗲) $33

🥤荔枝乳酸爆珠梳打 $36
酸酸甜甜,荔枝味重,開胃又解辣😋

🥤白桃紅茶 $36
比平時嘅白桃烏龍多啲桃味,飲落好似水果茶🥰

味道😋 7/10
性價比💰 6.5/10
環境🔎 7/10
服務🫶🏻 7/10
打卡指數📸 6/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7/10

2023-07-26 20 views
🌸 小魚兒 🌸烤魚烤魚😋🍽️試一下烤魚工房以外的烤魚🌸 江團魚 + 古鎮水碼頭毛血旺江團魚肉肥美,啖啖肉~點了個中辣愈滾愈辣很惹味🌶️~ 配料有牛栢葉,鴨血,魷魚,土豆片,寬粉等🌸 香蒜燒茄子茄子🍆就是要用烤的!蒜味夠香~🌸 流心榴槤炸彈外皮酥脆,榴槤味濃😍這個榴槤炸彈不錯🌸 麻辣涼拌魚皮這魚皮偏向爽脆,比以往其他涼拌魚皮彈牙,挺新奇的口感🌸 益力多爆珠沙冰+ 特濃香芒沙冰味道正常~ 適合配烤魚解渴解膩
🌸 小魚兒 🌸

烤魚烤魚😋🍽️試一下烤魚工房以外的烤魚

🌸 江團魚 + 古鎮水碼頭毛血旺

🌸 香蒜燒茄子
茄子🍆就是要用烤的!蒜味夠香~

🌸 流心榴槤炸彈
外皮酥脆,榴槤味濃😍這個榴槤炸彈不錯

🌸 麻辣涼拌魚皮
這魚皮偏向爽脆,比以往其他涼拌魚皮彈牙,挺新奇的口感

🌸 益力多爆珠沙冰+ 特濃香芒沙冰
味道正常~ 適合配烤魚解渴解膩

2023-07-19
Type of Meal
Dinner
Dining Offer
Tasting Event
魚同湯底選擇頗多,有#海鱸魚、#江團魚、#凌波魚、#筍殼魚,當然價錢亦有所分別啦。湯底更係眼花撩亂,總共有10款可以揀,吸引到我哋嘅有幾款,包括#養生花膠筒蟲草花辣豆花、#醬爆鳳梨香辣豆花、#活火山泡椒剁椒豆花,仲有最後我哋揀嘅#黃金蒜香豆花。🐟#烤江團魚 ($348)▪️一啖魚肉一啖湯,十分滋味▪️加上冇咩細骨,更係食得暢快😎▪️最嫩滑嘅部份當然係面珠燈、魚背、魚肚嘅位置,仲有魚油香▪️大量蒜蓉蒜頭 勁淋,輕輕一壓猶如蒜蓉醬▪️配菜包埋青瓜、芽菜、寬粉、木耳、芫茜等🥒#萵筍 ($48)▪️一碟差不多15片▪️咬落爽脆,鍾意淋啲煮耐少少都好好食🥖#炸響鈴 ($48)▪️吸曬啲蒜味,勁正▪️反而唔算太油🍜#寬粉 ($36)▪️本身唔知湯底已經包有寬粉所以又叫多左碟▪️不過好鍾意佢煙煙韌韌嘅口感,加上都幾厚咬落更彈牙而家話喺社交平台訂枱仲有優惠🤩,有興趣試吓嘅朋友可以經社交平台問吓先呀🤙🏻。

🐟#烤江團魚 ($348)
▪️一啖魚肉一啖湯,十分滋味
▪️加上冇咩細骨,更係食得暢快😎
▪️最嫩滑嘅部份當然係面珠燈、魚背、魚肚嘅位置,仲有魚油香
▪️大量蒜蓉蒜頭 勁淋,輕輕一壓猶如蒜蓉醬
▪️配菜包埋青瓜、芽菜、寬粉、木耳、芫茜等

🥒#萵筍 ($48)
▪️一碟差不多15片
▪️咬落爽脆,鍾意淋啲煮耐少少都好好食

🥖#炸響鈴 ($48)
▪️吸曬啲蒜味,勁正
▪️反而唔算太油

🍜#寬粉 ($36)
▪️本身唔知湯底已經包有寬粉所以又叫多左碟
▪️不過好鍾意佢煙煙韌韌嘅口感,加上都幾厚咬落更彈牙