Restaurant: Little Fusion
Info:

2019-04-24 465 views
一直都很想打這間餐廳的食評(劣評!),因為真的很差勁!!!記得當時和朋友行完山,晚餐想吃豐富一點補充體力,朋友推薦這間,說其性價比高,十分抵食。晚上來到餐廳,全場爆滿,很多情侶都來此用膳,幾經辛苦才找到三個小位坐下,進出時還要小心左右兩旁的食客出入,騰出空間好讓下一檯食客就座,一開始時對此餐廳的感覺已十分不好.....最後點了牛肉眼扒伴薯菜、羊鞍伴意粉及松露忌廉汁雜菌燴闊條麵各一份。味道方面是還可以,這價錢的質素已經算是不錯了。吃到尾的時候,旁邊還有一些配菜剩下,心想不要浪費於是便打算吃光它們,怎麼我竟發現紅蘿蔔咬下是脆脆的,心知不妙,吐出來看看,是一隻昆蟲……頓時已經不想再吃了,很想吐出來。於是立即向餐廳職員詢問,她支吾以對,再向經理求救,然後回來問我們需要再給一碟新的扒還與否,這樣的衛生質素,還能吃下去嗎?我沒有拍下照片,因為真的慘不忍睹,每次跟朋友用餐時都是自己中伏的……是一次十分差的用餐體驗,寧願付多一點錢給更好的食物質素罷了。
一直都很想打這間餐廳的食評(劣評!),因為真的很差勁!!!

2018-02-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2019-04-17 382 views
是日同事仔帶我到女人街果邊搵間佢覺得平而飲品覺得幾特別的地方午餐~~~雖然裡面的裝潢和餐牌係比較殘舊,但倒有不少人光顧~~~我和同事仔兩個叫曬白湯,唔個點解上咗一個紅湯,好在店員肯換返俾我地~~~粟米磨菇忌廉湯都算幾好飲,唔會太杰~~~我點咗焗芝士白汁海鮮飯,個飯係炒蛋飯底,d汁和海鮮算係ok,起碼唔會乾,只係感覺唔到咸味,正面d講真係好健康🤣🤣飯的熱度有dd唔夠均勻,好在都算暖至熱而唔會有凍的地方~~~同事仔點咗紐西蘭鑊仔牛柳意粉,呢個意粉賣相算中規中矩~~~我和同事仔分別叫咗熱和凍的胚芽珍珠奶茶,我飲熱果杯,感覺幾重胚芽味,珍珠都夠軟熟,挽回我對呢度的印象分~~~

雖然裡面的裝潢和餐牌係比較殘舊,但倒有不少人光顧~~~

粟米磨菇忌廉湯都算幾好飲,唔會太杰~~~

同事仔點咗紐西蘭鑊仔牛柳意粉,呢個意粉賣相算中規中矩~~~

2019-04-15
$40 (Lunch)
  • 胚芽珍珠奶茶
2019-04-15 449 views
今晚同朋友血拼完畢經過旺角就去咗意房菜食晚飯,因為太夜9:45pm先食,去到都唔洗等位,但都有幾枱客人!朋友話好好食又大份,果然份牛扒係好大份!我叫咗紐西蘭特級牛肉肉眼扒套餐$89包餐湯及飲品一杯!牛扒好味又大份可以配飯、意粉或薯菜,我最後㨂咗薯菜!而什菜湯夠濃好味道不是辣個種紅湯!店鋪環境不大,坐就唔算舒服,但食物好抵,味道不錯。$24有生蠔食,兩隻就$45,都算幾大隻!朋友就叫咗招牌菜酥皮法國鵝肝牛柳,好似係2002年首創嘅菜式,朋友話每次來都食!兩個人埋單$234有扒有湯有凍飲!但最後臨走見到有一隻小強在梳化行過就真係唔夠掂,立即走人囉!
店鋪環境不大,坐就唔算舒服,但食物好抵,味道不錯。
$24有生蠔食,兩隻就$45,都算幾大隻!
甜品-朱古力泡芙
酥皮法國鵝肝牛柳
珍珠綠茶
生蠔
紐西蘭特級牛肉肉眼扒
2019-04-14
$110 (Dinner)
酥皮法國鵝肝牛柳
紐西蘭特級牛肉肉眼扒
2019-04-09 200 views
今日中午一班同學黎食飯,係門口見到menu幾平40幾蚊一個飯意粉,d圖賣相不錯,入到去唔係好full(最後終於知點解),叫左個煙三文魚白汁闊條麵,好快黎到,d麵係暖既,個汁完全無味,極之失望。野飲叫左鴛鴦珍珠奶茶,似大陸罐裝奶茶 化學味,我同學叫左個招牌肉醬千層面,賣相似嘔吐物,麵條毫無色澤,味道更差,十分難食。我d同學冇一個食得完佢地碟野,因為真係食唔落......仲要服務差,勁快催你食完未 d野仲要唔要 好似趕人走咁,明明冇人等位Btw成間野最好飲係熱華田,因為係用粉沖既!

我d同學冇一個食得完佢地碟野,因為真係食唔落......

Btw成間野最好飲係熱華田,因為係用粉沖既!
2019-04-09
$50 (Lunch)
  • 熱華田
2019-03-03 299 views
來到女人街 會有很多餐廳的在廣華醫院方向進入這條街發現這間餐廳第一次食過間餐廳 看到門面感覺還可以進到去令人有種舊式西餐廳的感覺食物價錢約HKD$39起這是個可以接受的價錢 最初看圖似不錯的·鮮茄焗豬扒飯份量挻多的 但蕃茄醬的味道太酸了我認為不放太多會好一點此終蕃茄的原味道會好食一點吧因為我是蕃茄控 我對蕃茄有一種執著·照燒牛肉湯烏冬湯是否過多了 令到賣相變差了😂牛肉不算很多 但烏冬的份量還可以吧·鴛鴦珍珠奶茶個人不喜歡太甜的飲品 所以點了微糖但我還覺得很甜最後叫店員給我一杯熱水加進去·珍珠咖啡店員忘記了加珍珠 最後才放入去所以變了珍珠在飛的感覺🤣
來到女人街 會有很多餐廳的

·珍珠咖啡
店員忘記了加珍珠 最後才放入去
所以變了珍珠在飛的感覺🤣

2019-02-02 425 views
未試過食到一半難食到走....琴晚同老婆經過,諗住試下,坐左係出菜位出面我點左個肉眼拼龍蝦餐,老婆就叫左個忌廉黑松露扁意粉。個阿姐問我加唔加$15 轉大龍蝦,本身我係龍蝦迷,所以加左先黎左個黑松露扁意粉。老婆一食落去已經feel到出事。無忌廉味,扁意粉有鹼水味,食左幾啖已經停左手,食唔落到我果個肉眼拼龍蝦,由於坐係出菜位出面,見到佢出菜,然後聽到個其中一個廚房講:"佢係要大龍蝦wo"....然後另一把聲話:"是旦啦,照上la...." 全部比我地聽到曬佢上左菜,我問個侍應,我地加左錢要大龍蝦wo.....佢死話果隻龍蝦仔已經係大龍蝦....算,如果好味我都算一食落口,d龍蝦肉係霉.....吐都吐唔切再試塊肉眼,係好淋,但係完全係屋邨茶餐廳用鬆肉粉嗡左1萬年既淋.....最後甜品都唔食埋單走人...永世唔會再幫襯
未試過食到一半難食到走....

琴晚同老婆經過,諗住試下,坐左係出菜位出面

一食落口,d龍蝦肉係霉.....吐都吐唔切

最後甜品都唔食埋單走人...

永世唔會再幫襯

2019-01-31
Dinner
2019-02-01 225 views
女人街兩旁食店林立,太多選擇,今天隨意走進這間意房菜,想吃個下午茶。下午五時多,餐廳內有八九成滿,坐下,看看餐牌,啊!大部份都是三十幾蚊一個餐,份量跟午餐一樣,難怪這麼多食客。點了個素拉麵,頗多餸,菇類有幾種,主要是冬菇及蘑菇,半隻蛋,一條玉子豆腐,少少粟米,但餸有點不夠熱,只有向湯那邊是溫的,另一邊是涼涼的,這裡有點扣分。拉麵份量好多,麵質是有「趙」口那種,湯底偏淡。餐飲點了咖啡,後悔了,這是二合一咖啡粉的味道,早知叫珍珠奶茶(不用加錢)好過。食物質素跟價錢成正比,想平平地填飽肚子的話都ok。

食物質素跟價錢成正比,想平平地填飽肚子的話都ok。

$30 (Tea)
2019-01-16 283 views
酥皮忌廉湯簡直係我嘅至愛加六蚊就可以轉 酥皮,甘梗係轉㗎啦不過賣相就麻麻,下 榻了 佢個招牌係 :酥皮鵝肝牛柳其實只係多咗塊酥皮😂😂😂😂😂不過我個人都鍾意食🤤🤤 佢嘅牛柳整得好入味,唔勒又唔乾, 軟硬適中!咁嘅價錢可以食到咁嘅質素,真係唔錯石鍋鰻魚飯成條鰻魚上,鰻魚高汁!! 作為粉絲嘅我, 真係覺得好幸福!! 不過這石鍋嘅配菜係有泡菜㗎!唔鍾意嘅朋友記得留意! 仲有一隻半熟嘅蛋,記得趁熱搞埋佢 ,熱辣辣冬天食最啱仲有甜點 值得一提嘅係, 店員都好落力搵客,見到我哋喺出面睇menu,都會過嚟 介紹,好熱心! 唔知係咪 自家式經營呢
酥皮忌廉湯簡直係我嘅至愛
加六蚊就可以轉 酥皮,甘梗係轉㗎啦

不過賣相就麻麻,下 榻了

佢個招牌係 :酥皮鵝肝牛柳

其實只係多咗塊酥皮😂😂😂😂😂不過我個人都鍾意食🤤🤤

石鍋鰻魚飯

不過這石鍋嘅配菜係有泡菜㗎!唔鍾意嘅朋友記得留意!

仲有一隻半熟嘅蛋,記得趁熱搞埋佢 ,熱辣辣
冬天食最啱

仲有甜點

都會過嚟 介紹,好熱心! 唔知係咪 自家式經營呢

• 酥皮法國鵝肝牛柳
2019-01-12 208 views
呢牌生左粒大飛滋,搞到食野冇乜胃口,好驚出街食飯又食到啲熱氣既野刺激到佢。好彩有旺角呢間西餐廳,lunch set 又平食物又唔會太咸好有住家飯既味道,令我重拾返胃口我今日晏就叫左呢個意粉,餐湯有紅白湯比大家揀,份量適中啱哂啲怕肥又怕食唔哂浪費食物既女士們。不過呢度1:00之後就會開始多人嚟食lunch,如果lunch想嚟食既話最好早少少嚟啦!提一提大家呢度食lunch,如果早過1:00 結帳一律減$5,簡直係月尾OL既救星

2018-10-31 316 views
嚟到月尾,又要𡃶住個銀包,又唔想挨公司canteen頹飯就嚟咗女人街搵食,女人街兩邊其實有好多平靚正嘅選擇,今日就食呢間——意房菜40蚊有扒食,重包埋湯同嘢飲,算係超值嘅選擇啦呢到嘅選擇唔少,有牛扒,豬手,意粉,飯等等,淨係諗食咩都諗咗十分鐘😂以為40蚊份量就一定少?咁就錯啦,呢個牛柳有4塊,每塊都有手心咁大塊,薯條就少咗d,勉強都夠飽肚重點係呢到嘅餐飲係唔止咖啡奶茶咁少選擇,呢到叫珍珠奶茶係唔洗加錢,連胚芽珍珠奶茶都一樣唔洗加錢,咁就唔驚吸收唔夠纖維啦

40蚊有扒食,重包埋湯同嘢飲,算係超值嘅選擇啦
紐西蘭鑊仔牛柳配薯條

Lunch
紐西蘭鑊仔牛柳配薯條
2018-09-29 320 views
旺角區好抵食!去了旺角的一間叫意房菜的餐廳。~~~套餐包湯、餐飲~~~叫了一個德國鹹豬手燒汁配飯 一上枱見到份量大大大份 ,$52好抵食 ,普通食量的男士食都飽到上心口😂。豬手皮不脆 ,但夠軟身,有膠質 ,豬手肉夠𣺉身入味, 略帶少肥。另外,都叫了一個焗鮮茄豬扒飯 。這個鮮茄焗豬扒飯要$40。鮮茄汁 甜甜地 ,汁不太好味 ,影響了整個焗飯味道 。豬扒軟身不「鞋」口 。飯底和一般焗飯一樣 ,蛋炒飯底。至於,珍珠奶茶 ,這個不用加錢,$0~~~奶味比較濃 ,淡淡茶香 ,如果喜歡茶香人 ,可能要叫小奶😂。椰島雪香 ,這個要另外加$12。但椰味太淡😞 ,唔夠椰香 ,似飲有椰味的水 ,跟餐還要半價 ,失望☹️☹️。羅宋湯 ,其實是雜菜湯 ,無牛肉成分 ,適合不食牛的人 ,味道酸酸甜甜 ,酸味較濃開胃 ,湯料豐富。賣單找數,一共104元。
旺角區好抵食!

去了旺角的一間叫意房菜的餐廳。
~~~套餐包湯、餐飲~~~

另外,都叫了一個焗鮮茄豬扒飯 。這個鮮茄焗豬扒飯要$40。
鮮茄汁 甜甜地 ,汁不太好味 ,影響了整個焗飯味道 。
豬扒軟身不「鞋」口 。
飯底和一般焗飯一樣 ,蛋炒飯底。

賣單找數,一共104元。
2018-09-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
2018-09-10 239 views
呢次係秘第2次來食,當時唔洗等位餐牌都有好多選擇午餐嗰set包早餐湯同嘢飲, 羅宋湯好足料好多菜,唔辣夠味 唔會太鹹珍珠奶茶唔洗加錢食咗個千層麵 味道偏鹹 重口味 但係份量足夠 價錢差唔多40幾50蚊, 去到兩點半就冇午餐座位比較細
呢次係秘第2次來食,當時唔洗等位
座位比較細
千層麵+珍珠奶茶
2018-09-09
2018-08-14 175 views
係女人街行好耐睇食咩比哩間野既老闆(我估係)係咁介紹 於是就入咗去老闆好推介食個酥皮法國鵝肝牛柳咁我地緊係點哩個試下👻原來係咁既....只係有個酥皮包住姐 其實冇咩特別 牛柳要咗七成熟 幾淋 加埋牛肝一齊食 都幾特別既仲點咗西冷扒意粉塊西冷扒好大塊!味道都唔錯一個餐有野飲 湯 蒜蓉包 仲有甜品(tiramisu/奶凍)蒜蓉包有少少油益味 湯味道正常甜品味道都正常食到我好飽
係女人街行好耐睇食咩

蒜蓉包有少少油益味 湯味道正常
甜品味道都正常
食到我好飽
2018-08-12 154 views
朋友又帶我去吃好的,今天我們去了旺角女人街,進了一家叫意房菜的餐廳。朋友知道我喜歡吃牛扒,他介紹我吃這裡出名的鵝肝牛扒。我就是那種什麼都不介意嘗試的人,真的是第一次吃鵝肝。本來以為味道會很腥,不過聞起來很香脆,煎得也恰到好處。第一口吃下去,有入口即溶的感覺,原來口感有點像日本A5和牛。第二口吃下去,加上了點黑椒汁,又是一種新鮮的味道。牛扒我點了5成,其實不喜歡太生,不過朋友說通常廚師煎了5成,端出來待會就變7成了。牛扒很厚大,完全是不計成本的份量,嚐起來更是好,意想不到的口感,juicy 😋😋
2018-07-29 200 views
-小編嘅朋友推介來自旺角的隱世意式餐廳🇮🇹聽聞價錢便宜又抵食🤗-1️⃣招牌焗肉醬薯蓉千層麵 $79有勁多薯蓉圍邊份量甚至仲被主角千層麵多食到超飽🤭但味道普普通通😣-2️⃣燒美國牛仔柳拼黑松露芝士意大利飯 $79黑松露味好濃郁😝味道鎖住每一粒飯粒🔐但牛仔柳就略嫌失色咬落去有點過韌😥-3️⃣紐西蘭香草燒羊鞍併黑松露什菌闊條麵 $95 羊鞍總共有兩支🐑燒得好入味但同樣用黑松露煮的闊條麵就比飯失色🤡味道較淡黑松露汁好稀👎🏻-*以上都是晚市套餐羅宋湯或忌廉湯跟蒜蓉多士🍞👉🏻正常小食🍲蟹柳拼薯蓉👉🏻味道一般餐飲🥤小編和朋友點了👉🏻珍珠奶茶⚫️青蘋果綠茶🍏蜜桃紅茶🍑但全部都偏甜🤕甜品👉🏻Tiramisu 味道普通-總結:偏向港式嘅意大利餐廳 味道普通價錢便宜可以一試-📍意房菜旺角通菜街2Q號鴻輝大廈地舖
小編嘅朋友推介來自旺角的隱世意式餐廳🇮🇹
聽聞價錢便宜又抵食🤗