Restaurant: Little Fusion
Info:

2016-08-21 506 views
星期六lunch時間出到旺角,諗住求其搵其餐廳平平地食,去到女人街,比較左幾間,想食焗飯,就入左呢間食。等都唔駛等就有位坐。一黎就係比我已經飲左幾啖嘅忌廉湯,都不錯叫左個焗芝白汁海鮮飯,尚算ok。最後一杯百香果綠茶。又係已經比我飲左啖總括黎講,四十蚊午餐嘅質素係唔錯嘅。
等都唔駛等就有位坐。
一黎就係比我已經飲左幾啖嘅忌廉湯,都不錯
忌廉湯
叫左個焗芝白汁海鮮飯,尚算ok。
焗芝士白汁海鮮飯
最後一杯百香果綠茶。又係已經比我飲左啖
百香果綠茶
總括黎講,四十蚊午餐嘅質素係唔錯嘅。
2016-08-13
$40 (Lunch)
忌廉湯
焗芝士白汁海鮮飯
百香果綠茶
2016-06-02 1196 views
我第一次食五成 因為係店員推介 心諗怕太生 肉質岩岩好 好夠鮮味 就算唔用醬汁都好好味 , 意粉我本人推介 意粉既質感岩岩好 夠彈性 味道唔太酸 仲有小小甜 個意粉既醬做得唔差 , 但店內座位有啲迫啦 對小店黎講 都算舒適 , 個龍蝦盪既味濃左小小 不過都幾好味
2016-06-01
2016-05-14 1126 views
點左黑椒豬手同埋招牌酥皮鵝肝牛柳黑汁 豬手肥瘦岩岩好 層皮好脆 D意粉都煮得好入味 牛柳係5分熟 好鬆軟 入口即溶果種 真係好好味 鵝肝騷味好重 好好味 兩份加埋先203 又有甜品湯多士同埋飲品送 真係抵食
鐵板黑椒豬手➕酥皮鵝肝牛柳黑汁
點左
黑椒豬手同埋
招牌酥皮鵝肝牛柳黑汁
兩份加埋先203 又有甜品湯多士同埋飲品送 真係抵食
2016-05-13
$101 (Dinner)
鐵板黑椒豬手➕酥皮鵝肝牛柳黑汁
  • 酥皮法國鵝肝牛柳
2016-04-14 1047 views
以前成日食,好耐無幫襯過,今日同女友係女人街行過經過li間野,就入左去。即使是8點幾,都有位,唔洗等,可能係因為落雨加上係內街啦 坐低打開餐牌,貴過以前20%左右,服務一般,水都無杯,不過算啦,平民價野唔好甘高要求....我地叫左2個set,一個蜆肉意粉,一個三文魚扒配薯容,紅白湯各一....送兩塊包,不過凍晒好硬紅湯好好飲,夠味白湯就唔得了,非常咸主菜到,個意粉D汁好水,無味,蜆肉有沙,好麻麻三文魚扒配薯容 - 三紋魚煎得好好,皮脆,肉唔老,汁都好食。薯容上面有蛋沙,個味都夾最後飲左凍啡同熱朱,正常味!埋單一百尾,今次餐飯,二百樓下兩個人當食個西餐算係甘,但要識揀野食!

即使是8點幾,都有位,唔洗等,可能係因為落雨加上係內街啦
送兩塊包,不過凍晒好硬

紅湯好好飲,夠味
白湯就唔得了,非常咸
主菜到,個意粉D汁好水,無味,蜆肉有沙,好麻麻
薯容上面有蛋沙,個味都夾

最後飲左凍啡同熱朱,正常味!

2016-04-13
$100 (Dinner)
  • 三文魚扒配薯容
行完旺角見肚餓就入咗去呢間餐廳,兩個人面對面坐卡位有啲迫,但食物質素唔差,咁嘅價錢包埋餐湯甜品,幾抵食,牛扒好大件ar,而且唔會老,非常好,食完個set dinner再 add order 個生壕,可惜佢開嘅時候已沖去海水,無咗壕特有嘅海鹽味,但平均$20有一隻生壕,好抵arrrr!
2016-03-16 474 views
其實只係食過幾次,唔知點解好似變咗熟客仔,個老闆娘真係好好人,幫我地設計了一個情人餐,最重要係價錢大眾化 心心湯碗夠晒浪漫,如果平時都用呢啲碗就好了 前菜係凱撒沙律,可能係因該二人餐,感覺個份量好多,滿滿的一碟菜 芝士焗龍蝦配薯菜,放係心型碟上真係好得意,隻龍蝦都好大隻,啖啖肉,芝士又夠香,不過食隻蚶果陣就有少少難搞,要出動隻手先開到黎食 之後仲有個芝士蜜糖炸雞、和牛、甜品心太軟,不過掛住食都唔記得影相了⋯⋯炸雞配芝士同蜜糖,初時食有啲怪,又咸又甜,不過食落又幾好食,最適合配酒飲, 可惜我地唔飲嘅

心心湯碗夠晒浪漫,如果平時都用呢啲碗就好了

2016-01-10 776 views
其實第一次食這間是因為經過見到它門口見到下午茶餐幾抵食)這次叫左個鮮茄豬扒焗意粉...鮮茄豬扒焗意粉即使是下午茶時段 ,這個菜式的質素還算不賴。茄汁甜酸度適中,豬排也是剛煎好的,不但入口充滿肉汁,而且沒有鬆肉粉的澀味。以$30幾元來說,它的性價比比大x樂等等好味多啦。因為我們吃的時候快到晚餐時間,留意到它晚餐有個二人大餐的餐單,十分吸引,於是就來了第二次。二人大餐二人大餐菜式豐富,共有約十款菜式。共$238(另加一)酥皮湯,蜜汁燒雞翼,炸芝士條,吉列魚柳,燴牛酥皮湯十分香,酥皮的厚度適中,湯也還可以蜜汁燒雞翼的火候也適中,而炸芝士條的賣相並不太吸引,至於,吉列魚柳的皮太厚,魚肉甚少,燴牛也十分難入口,因為好像放了很久,而且燥味也重。而它上菜也有一點急,未能好好品嘗已經放滿整張桌。煙三文魚沙津三文魚的口感還算鮮嫩,但是,配菜調味略重了一點,而賣相還是不錯了,以花的造型上碟。配菜還算新鮮的。鴛鴦珍珠奶茶,芝士焗西蘭花,白汁芝士帆立貝鴛鴦珍珠奶茶味道還算香濃,西蘭花不太硬而以芝士也不錯,但可能西蘭花不太新鮮,有一陣很濃的草青味。白汁芝士帆立貝帆立貝還是挺新鮮,不太膩芝士味也十分香濃。照燒汁煎
其實第一次食這間是因為經過見到它門口見到下午茶餐幾抵食
這次叫左個鮮茄豬扒焗意粉...
鮮茄豬扒焗意粉

即使是下午茶時段 ,這個菜式的質素還算不賴。
茄汁甜酸度適中,
豬排也是剛煎好的,不但入口充滿肉汁,
而且沒有鬆肉粉的澀味。
以$30幾元來說,它的性價比比大x樂等等好味多啦。

二人大餐

二人大餐菜式豐富,共有約十款菜式。共$238(另加一)
酥皮湯,蜜汁燒雞翼,炸芝士條,吉列魚柳,燴牛
酥皮湯,蜜汁燒雞翼,炸芝士條,吉列魚柳,燴牛

酥皮湯十分香,酥皮的厚度適中,湯也還可以
蜜汁燒雞翼的火候也適中,
而炸芝士條的賣相並不太吸引,
至於,吉列魚柳的皮太厚,魚肉甚少,
燴牛也十分難入口,因為好像放了很久,而且燥味也重。

而它上菜也有一點急,未能好好品嘗已經放滿整張桌。
三文魚沙津
煙三文魚沙津

三文魚的口感還算鮮嫩,
但是,配菜調味略重了一點,
而賣相還是不錯了,以花的造型上碟。
配菜還算新鮮的。
鴛鴦珍珠奶茶,芝士焗西蘭花,白汁帆立貝
鴛鴦珍珠奶茶,芝士焗西蘭花,白汁芝士帆立貝

鴛鴦珍珠奶茶味道還算香濃,
西蘭花不太硬而以芝士也不錯,
但可能西蘭花不太新鮮,有一陣很濃的草青味。
白汁帆立貝
白汁芝士帆立貝

帆立貝還是挺新鮮,不太膩
芝士味也十分香濃。
照燒汁煎雞扒
照燒汁煎雞扒

雞扒蘸了粉漿去煎才淋上照燒汁,
照燒汁偏鹹,而粉漿也太厚,
雞肉也不太新鮮。
茄汁雞扒燴意粉,鵝肝多士
茄汁雞扒燴意粉,鵝肝多士

意粉的汁不多,而雞扒也煎得太久了
鵝肝的腥味我也不太能接受,多士還可。
火焰雪山
火焰雪山

最後一道甜品簡直是失望,它的菜單與實物圖文不符,
雪糕還好,香濃的朱古力味,餅還是脆的,
但以蛋白霜製成的雪山太甜了,燒焦的部分有苦澀的味道,
有綿花糖的質感的雪山有點令我失望了。

整體來說,下次我會下午茶時段才去吧,感覺舒服多啦,
第一,不會上菜太快
第二,食物質素比較好
第三,價錢超抵

2015-12-30
$130 (Dinner)
2016-01-09 587 views
呢間係旺角返工其中一間LUNCH飯堂。無論裝修、出品既外貌都不太討好但對我呢D打工仔黎講最緊要好味、食得包、同抵食、同選擇夠多 有成二十幾個餐選擇呢個豬頸肉拼茄汁雞扒意粉比較特別,原理好似鴛鴦炒飯咁,兩邊唔同汁燒汁拼豬頸同鹹鹹地 豬頸肉唔太硬 茄汁雞扒酸味味 夠開胃  一餐可以試兩個口味。雖然老實說外貌真係一般,但係旺角40零蚊黎講已經好抵食有湯、又有野飲,仲想要求d咩。
呢間係旺角返工其中一間LUNCH飯堂。

無論裝修、出品既外貌都不太討好

雖然老實說外貌真係一般,但係旺角40零蚊黎講已經好抵食

有湯、又有野飲,仲想要求d咩。

2015-11-29 790 views
去過旅行社,已經過了一時半,又到午餐時間,雖然是遲了食晏,但始終都要找個地方落腳先,突然記起了,在女人街的旁邊有多間食店,於是逐段尋找。在過了豉油街不遠,有間意房菜,從門口的餐牌中看,除了意意粉和米飯外,還有日本菜式和扒餐,是一個菜式大包圍,沒有一個專注的菜式,不過點都好,還掂肚餓,先醫咗肚先至再算吧,那管是否專注某一菜式。話說餐廳實在不大,較迫狹之餘,就連座位亦是這樣,幾乎是肩並肩的,橫長的梳化,加上廚房上的一段(不知道是否真的)由蔡瀾寫的一段文字。午餐時段例牌只有午餐牌,沒有多一張,但裡面卻款多夠多選擇,日式西式意式都有,只是想吃甚麼吧。而這餐廳主打牛抑和牛扒,但是今天在下不想吃牛,唯有放棄,轉而其他。餐湯是羅宋湯,是在下不變的餐湯,在吃主菜前先吃一點菜湯,幫助一下打開胃納。酸甜的湯頭,是慣常的味道。看到一款德國鹹豬手,不如點來試試看。豬手上桌的時候,一看便知道不是炸過的,因為豬手上沒有任何的芝麻皮,而且加上了燒汁。切開,是軟腍的,故入口時,豬皮是軟糯而豐有膠質,與普通燜豬手沒有兩樣。而當吃到豬肉時,卻又硬了一點,沒有鬆化的感覺。而配菜則是薯菜,薯條是粗粗的,很合心意。餐飲選了台式

餐飲選了台式的香芋珍珠奶茶,選擇香芋,是因為喜歡吃芋頭,因此也選了這個。除了有芋頭的香味,還是少不了茶的甘香醇厚的感覺。雖然豬手並不是預期吃到的那種的德國風味,但自家有自家的做法呢!
2015-11-04
2015-11-06 878 views
今次是第二次光顧這店服務門前有位年長的伯伯派傳單招客人店內有位帶口音但很落力的嬸嬸和應該是新手的小弟弟 廚房內的頭(應該是老闆的)常常出來和客人談天 收集意見 推介產品整店給人有種很家庭的感覺全家人都出來一起經營似的(是似的 應該不是) #######################################食物上次第一次來和老闆談了很久,知我和女朋友對牛排有點認識和要求 就推介他藏在本店但不在餐牌的A6和牛 所以今次就來試試A6和牛 不像是老闆說的那麼神 但的確有不錯的油花紋 但依我看都只能是A4級 但都有入口即溶 細嫩的感覺4xx多元來說都算尚可以接受 不過我比較喜愛細塊厚身多過大塊而薄 羊架配闊條面 羊架香脆不羶 面條軟硬適中 半打紐西蘭生蠔 兩次光顧都點了半打作餐前小吃 淡淡海水味 大隻又肥美 29元一對 絕對是物超所值龍蝦酥皮湯 正正常常 都是外家酥皮自家湯 夠濃但偏鹹鵝肝多士 鵝肝很大塊 煎得很香 小食來說是得不錯黑松露炒蛋黑松露落很多但反而蛋炒得不太好 略老了點
今次是第二次光顧這店
門前有位年長的伯伯派傳單招客人
店內有位帶口音但很落力的嬸嬸
和應該是新手的小弟弟
廚房內的頭(應該是老闆的)
常常出來和客人談天 收集意見 推介產品
整店給人有種很家庭的感覺
全家人都出來一起經營似的(是似的 應該不是)

食物

• A6
  • 生蠔
  • 鵝肝多士
2015-11-03 725 views
芝士肉醬千層麵, 即叫即做, 所以都要等一陣先有得食, 擺低熱辣辣, 有好香芝士味, 外層焗薯蓉脆脆地又夠細滑, 叉開裡面有漏汁的芝士夾肉醬, 味道非常之夾, 不過有肉醬有點咸, 如果鐘意味濃的人一定會好岩食坦白講, 呢個麵係好好食, 不過如果一個人黎食, 除非好肚餓, 又或者係本身好大食, 如果唔係一定食唔晒. 首先芝士、肉醬、千層麵, 三樣都係好「漏」, 擺埋一齊就漏上加漏, 然後面層仲要有大大pat焗薯蓉....真係食到一半就已經有handle唔到的感覺, 建議用朋友一齊黎, 然後加一, 兩個小食, 應該就好ok了

$70 (Dinner)
2015-10-14 695 views
今次竟然冇中伏,仲食到幾抵幾正既全方位西餐😏今次黎食dinner,set有送湯(紅白都唔錯)跟多士、甜品/薯蓉(但好難食)、仲有餐飲🍹(幾難飲)意式蕃茄醬燴龍利柳($69)跟薯菜蕃茄醬用左好多新鮮蕃茄🍅打成,所以好香好夠味,仲食到蕃茄蓉添!呢度既薯菜係用薯條🍟,但似係炒出黎多過炸出黎,啖啖薯仔肉,唔會油,健康d又keep到好食。紐西蘭香草燒羊鞍($92)跟薯菜羊鞍有三支,好大件,切出黎冇過熟過韌,亦冇好大陣羶味,呢個價位食得過好味指數:7.5/10紐西蘭西冷牛扒拼芝士條拌燒汁($88)跟薯菜決定以後返焯都係黎食呢個就得!芝士條用mozzarella,再拉再拉再拉,有得小食咁另外叫一碟食。講返牛扒🐮,岩岩好medium,夠厚身又嫩附送既紅白湯都好足料,白湯夠濃亦冇起粒,不過薯蓉真係好難食,d汁好酸😣。同埋餐飲千其唔好叫珍珠奶茶或者抹香珍珠,bad!總結推介牛扒、薯條、同埋芝士條👍🏻👍🏻!幾條友食到飽飽咁走好full呀

意式蕃茄醬燴龍利柳($69)跟薯菜

紐西蘭香草燒羊鞍($92)跟薯菜
好味指數:7.5/10
紐西蘭西冷牛扒拼芝士條拌燒汁($88)跟薯菜

2015-09-18 695 views
無去一排,見門口唔同咗,仲以為換咗老闆,入到去,仍然見到果幾個呀姐,原來係換menu, 多咗好多款式,又有啲輕食啲嘅粉麵餐,感覺新鮮咗。不過呢日小妹比較餓,都係食石頭鍋飯飽肚啲。意房菜的相片 - 旺角牛肉石頭鍋飯,比想像中大碗,一擺低就聽到咋咋聲,好明顯即整夠晒熱,啲配料多到遮住咗隻蛋,所以係好難撈混,要邊食邊撈。啲牛肉好淋,夠晒味,不過啲泡菜就唔夠辣,最驚喜係食到底竟然有好多脆脆飯焦,好香口,真係好正
不過呢日小妹比較餓,都係食石頭鍋飯飽肚啲。
意房菜的相片 - 旺角
$80 (Dinner)
2015-09-13 582 views
無去一排,見門口唔同咗,仲以為換咗老闆,入到去,仍然見到果幾個呀姐,原來係換menu, 多咗好多款式,又有啲輕食啲嘅粉麵餐,感覺新鮮咗。不過呢日小妹比較餓,都係食石頭鍋飯飽肚啲。牛肉石頭鍋飯,比想像中大碗,一擺低就聽到咋咋聲,好明顯即整夠晒熱,啲配料多到遮住咗隻蛋,所以係好難撈混,要邊食邊撈。啲牛肉好淋,夠晒味,不過啲泡菜就唔夠辣,最驚喜係食到底竟然有好多脆脆飯焦,好香口,真係好正

不過呢日小妹比較餓,都係食石頭鍋飯飽肚啲。

2015-09-12
Type of Meal
Dinner
  • 石頭鍋飯
2015-08-15 794 views
朋友介紹,可能因為星期六, 去到好多人等位, 不過好彩去洗算快, 都唔使等好耐聽講呢度塊black angus 好掂,價錢都係258, 決定一試由於同朋友share黎食, 所以叫多一個cheap餐, 普通什扒配薯條主角出場塊扒真係有驚喜, 起初個服務員問我幾多成熟, 朋友話叫3成, 我仲擔心緊會血淋淋, 但結果係剛剛好, 如果叫5成, 可能會熟得滯了最後仲有甜品

主角出場
最後仲有甜品
2015-08-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)