2020-05-16 341 views
難得美麗華商場有小黃店,所以同朋友決定光顧一次。就只有一次、不會再有下次。 我們點了1. 滷肉便當( 本身是想吃鹽酥雞便當,不過售罄便轉牛肉便當,但上菜卻變了滷肉便當, 不過朋友不介意,所以照吃)2. 滷排骨麵 ( 本來是想吃酥排骨便當,不過白飯沒有了,便建議我轉麵食, 一心以為是酥排骨麵,誰知。。。。)3. 豆乳雞(小食)4. 寒天奶茶 ( 本身黑糖珍珠奶茶,但店員指轉了寒天)5. 芭樂紅茶預期同現實也很大出入~不過我們也覺得冇所謂的,好吃便可。。。。但一入口便中伏了。從來沒試過吃了兩小件滷排骨便放棄一整碟,硬同“鞋”得有點過份。。。。。我沒什麼形容了。滷肉飯會拼上一碟鹵水拼盤:包括有雞翼/雞蛋/豆干/蘿蔔及豬耳。 不入味,但又未至於好難吃。豆乳雞: 可能是炸雞所以我對他的包容也很大,但朋友指味道較淡,只是一件普通的炸物,完。飲品正常,但食物完全難以形容,所以和朋友決定不會再光顧了。但也希望食物質素有改善,否則很難繼續營運。

我們點了
3. 豆乳雞(小食)
4. 寒天奶茶 ( 本身黑糖珍珠奶茶,但店員指轉了寒天)
5. 芭樂紅茶

飲品正常,但食物完全難以形容,所以和朋友決定不會再光顧了。

但也希望食物質素有改善,否則很難繼續營運。
呢間台式料理店喺美麗華入面,算係較少有嘅黃店💛 舖頭喺一個角落,唔太明顯。🍜 麻辣牛肉麵 $60 佢麻辣嘅味道偏辣但唔算太麻~ 有點唔似台式嘅麻辣,叫返紅燒應該好點😗 碗麵都幾大碗🍜 有青菜同豆腐等配料,牛肉都夠淋夠入味🐮 🍗 夜市香酥雞便當$58有一大塊切好嘅雞扒~ 符合佢個名都幾似喺台灣夜市食到嘅味道🍗 佢旁邊仲有灑上辣粉,香脆好味😙🍡 炸花枝丸 $40 (5粒)肚餓的我影相前食咗粒😗 入面食到一粒粒花枝,亦有辣粉伴碟~ 不錯😎

🍜 麻辣牛肉麵 $60

🍗 夜市香酥雞便當$58

🍡 炸花枝丸 $40 (5粒)

2020-04-26 202 views
同觀塘廠廈既小時光如出一轍,都係主打那些年、懷舊、復古風嘅台灣菜。街又唔多想行(無心情),諗住求其搵個地方坐低食少少野等時間,醒起咪話唔好一層行到墜入有一間綠茶甜品店......點知原來已經悄悄地變左身!見佢價錢唔貴,可能因為自助形式,就嗌左個魯肉便當$58,再加左杯熱嘅烏梅汁($28)。早知佢同觀塘嗰間一樣我就唔會嗌嘢飲,因為佢啲嘢飲講真好難飲嘢食呢個價錢嚟講都OK嘅!但嘢飲真心唔掂,之後見有人嗌咖啡,下次都可以試吓嘅咖啡應該冇咁易出事啦掛俾我發現到.....如果行街行到攰,同朋友坐下、飲吓嘢、吹吓水都係一個幾唔錯嘅選擇,夠晒靜

魯肉飯便當
早知佢同觀塘嗰間一樣我就唔會嗌嘢飲,因為佢啲嘢飲講真好難飲

俾我發現到.....

$86 (Dinner)
2020-04-26 197 views
美麗華GU Uniqlo嗰層埋邊有好幾間食肆而依間台式小食堂就係其中一間,採用自助式嘅點餐取餐形式。餐廳佈置和食物餐具都有少少似觀塘間小時光,同樣食物質素都係中規中矩🤣⭐️醫護人員可享8折💛黃店認證:8.5、9.2罷市;8.18 share反送中歌;支持金義聖及推廣standwithhk;fb & 店面貼有文宣,有塊大黑板畫上抗爭口號圖案。.落單至到食物到足足等左二十分鐘😑趕時間/肚餓真係唔得掂。.👓台式魯肉便當 $58有兩隻雞翼、一隻滷蛋、豆干、蘿蔔、海帶、豬耳。整體cp值唔高😅滷水淡味淨係得個咸字,蘿蔔又係得啲咸汁味,豆干好硬,豬耳偏肥,滷蛋同雞翼正路囉。魯肉都多,粒粒都係半肥瘦平均分佈,但食落肉質少韌,唔係入口即溶,亦唔算好入味好濃汁,飯身亦偏乾。評分:5.5/10👓古早味滷排骨便當 $58排骨都大份,但依個價錢得一份排骨同一碗白飯好似差甘啲🤧排骨吾係酥炸所以唔香脆反而少韌,淋上甜甜地嘅醬汁。評分:5.5/10👓烏龍茶 餐飲少苦澀,吾使錢甘上下質素🤧👓抹茶拿鐵 $40 跟餐可減十蚊加錢果然好飲啲,濃抹茶味但飲到疑似豆奶味,整體係好飲似抹茶豆奶,不過杯飲品未去到值三十蚊,加十幾蚊反而
⭐️醫護人員可享8折
落單至到食物到足足等左二十分鐘😑趕時間/肚餓真係唔得掂。

👓台式魯肉便當 $58
評分:5.5/10
👓古早味滷排骨便當 $58
評分:5.5/10
👓烏龍茶 餐飲
少苦澀,吾使錢甘上下質素🤧
👓抹茶拿鐵 $40 跟餐可減十蚊
加錢果然好飲啲,濃抹茶味但飲到疑似豆奶味,整體係好飲似抹茶豆奶,不過杯飲品未去到值三十蚊,加十幾蚊反而接受到🤑
評分:6/10

2020-04-11 154 views
----------💛#黃店💛5/8, 2/9/2019罷市----------🍅蕃茄牛肉麵 $60牛餐(12:00至14:30)送一杯飲品,有冬瓜茶/梅梅汁/烏龍茶蕃茄湯底味道唔濃,牛肉有2舊算淋身,但可以更入味,麵嘅份量算多,整體價錢係商場入面算係親民,平市仲有飲品,不過食物質素可以再加強。----------📌小食糖🔎尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓206號舖
💛#黃店
💛5/8, 2/9/2019罷市
🍅蕃茄牛肉麵 $60
📌小食糖
🔎尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓206號舖
2020-03-28 192 views
琴日去尖沙咀做嘢經過呢間良心小店, 見到裝修非常特技已經好想入去食, 幾時放工即刻行返返去, 見到個裝飾好特別, 啲枱枱櫈櫈係用學校枱做, 仲要係台灣特色嘅學校附近仲有啲書可以睇, 有唔少漫畫, 如果唔係抗疫時期,叫杯咖啡喺度慢慢飲都幾開心。一間店舖最緊要係有良心, 啲公仔都畫得靚過人。筷子係顏色筆,勁得意。我好耐冇食過台灣牛肉麵,於是叫左呢個。都算多牛腩牛筋,尖沙咀嚟講賣緊55蚊,very ok. 然後叫左杯 岩鹽咖啡,咸咸甜甜好得意,最緊要係飲到一半有特別發現,好開心

一間店舖最緊要係有良心, 啲公仔都畫得靚過人。

筷子係顏色筆,勁得意。
我好耐冇食過台灣牛肉麵,於是叫左呢個。

都算多牛腩牛筋,尖沙咀嚟講賣緊55蚊,very ok.

2020-03-27
2020-02-01 1782 views
晚上同友人在美麗華行下,經過呢間小店,甚有小時光的影子,後期得知原來係小時光的分店來,暫得知成個廣場得2間黃店,呢個係其中之一,又係黃店又有特色又係未食野,冇理由唔幫襯化~一於是日晚餐。良知。內堂裝潢以台灣課室主題,舊木枱椅、黑板、塗鴉,架上擺放不少經典的漫畫及小飾物。餐牌,好多食物賣晒,但仲有想食的紅燒牛肉。等取食物。台式紅燒牛肉便當,$60,木顏色的筷子及長頸鹿杯,有特色之餐具。牛肉份量適中,牛帶有筋位,口感軟腍,但唔算好入味,唔辣,有酸菜拌飯提味幾開胃,加上有青菜,營養均衡。涼拌小黃瓜。黑糖珍珠奶茶(熱),跟餐個價$18,淡的奶茶味,珍珠煙韌。長頸鹿出沒注意。飯後餐具等擺返去個層架到 。有特色的店,尋找那些年,食物正常水準,價格合理,以廣場內計係抵食,支持小店。

良知。

餐牌,好多食物賣晒,但仲有想食的紅燒牛肉。

等取食物。

台式紅燒牛肉便當

涼拌小黃瓜。

黑糖珍珠奶茶(熱)

黑糖珍珠奶茶(熱),跟餐個價$18,淡的奶茶味,珍珠煙韌。

長頸鹿出沒注意。

飯後餐具等擺返去個層架到 。

Type of Meal
Dinner
2020-01-12 537 views
離開校園已久既我黎到小食糖,真係既驚訝又開心。餐廳以校園為題,一枱一凳都充滿「那些年」的味道😊同朋友5點到先發現原來餐廳6點先開,但係店員都好人比我地係餐廳周圍影坐低傾計。坐到6點食客開始陸續黎到,即刻叫野食。招牌鹽酥雞扒飯真係好好味!必食!筆者食過好多台灣餐廳既鹽酥雞,我覺得小食糖最香脆少油,特別惹味👍朋友叫左三色芝士薯條,芝士醬好濃味,不過薯條就略嫌炸得唔夠香脆,但無咁熱氣😊飲品我地叫左黑糖珍珠奶茶同埋紫薯拿鐵。朋友話紫薯拿鐵好濃香,不過無諗過個賣相咁可愛浪漫,話唔太岩我地2個男仔飲🤣

2020-01-11 336 views
一直都冇發現美麗華入面原來有間台式餐廳,咁啱係OpenRice見到,就決定黎試吓。我懷疑呢間係觀塘小時光嘅分店,因為佢嘅裝修同餐牌都係一模一樣我叫咗個鹽酥雞扒面,佢雞排炸得好脆,份量都真係好多,細食少少都食唔晒。個麵質感都好正,硬硬地好有口感。午餐再包杯嘢飲,我叫咗熱冬瓜茶,唔係度度都有得飲,好好味咁多嘢加埋都只係$58 ,抵到爛。成間餐廳嘅設計都好靚,好有係台灣學校食飯嘅感覺,希望多啲人發現呢間餐廳啦

咁多嘢加埋都只係$58 ,抵到爛。

完全想不到,在鬧市的美麗華商場裡,會有間裝修成學校課室的台灣小食店「小食糖」,還要是良心黃店!一進門,已見收銀櫃台下的黑板,寫滿了香港人的訴求,課室窗台則貼滿了各式各樣的反送中文宣!小店以課室為設計主題,令你重拾那些年的感覺!店內放有不少80年代的舊漫畫書,玩味十足!「小食糖」採取自助式服務,自己出去點餐,自己收拾餐具。看過餐牌後,我就到櫃台點餐。點餐後,你會收到這通訊器。不過由於環境細人又多,很多時都分不清是自己的響還是隔籬枱的響,非常搞笑!宜蘭蔥餡餅($45)熱辣香口,味道似添了蔥的生煎包!台式豆腐雞($48)台灣風味,不油膩但香脆十足!台式紅燒牛肉麵($60)平時我很抗拒半肥瘦,但這碗牛肉麵的牛根卻出奇地滑,正!而且,以60元在尖沙咀區吃一碗牛肉麵,真心抵!凍黑糖珍珠奶茶($28)用實驗室器具分開盛載奶茶和珍珠,很搞鬼!不過,黑糖在哪?吃罷,記住自己抹枱,自己收拾餐具,做個負責任食客!

一進門,已見收銀櫃台下的黑板,寫滿了香港人的
訴求,課室窗台則貼滿了各式各樣的反送中文宣!

小店以課室為設計主題,令你重拾那些年的感覺!

店內放有不少80年代的舊漫畫書,玩味十足!

宜蘭蔥餡餅($45)熱辣香口,味道似添了蔥的生煎包!
宜蘭蔥餡餅

台式豆腐雞($48)台灣風味,不油膩但香脆十足!
台式豆腐雞

台式紅燒牛肉麵

凍黑糖珍珠奶茶

吃罷,記住自己抹枱,自己收拾餐具,做個負責任食客!
2020-01-08
$143.5 (Dinner)
宜蘭蔥餡餅
台式豆腐雞
台式紅燒牛肉麵
凍黑糖珍珠奶茶
見喺美麗華商場都有黃店即刻諗住幫襯下 閒日嘅夜晚食飯時間都可以冇乜人 完全唔使等位真係好彩😍呢度嘅裝修佈置走懷舊校園風🏫不過我就覺得書枱同埋啲櫈都坐得唔太舒服 會郁嚟郁去嘅感覺🤣如果想同朋友慢慢坐傾吓計我就唔太建議呢度🙁雖然話就話係黃店 要支持 而價錢係呢啲大商場來講都算親民但食物質素真係有待改善🤧.Decided to give this place at Mira Mall a try and to my surprise, there was barely anyone eating there during dinner 😆 they have a old local school vibe but personally the tables and chairs were quite u comfortable 😂 if you want to catch up with a friend here, i wouldn’t suggest this place ☹️ the price is not bad for a resto in a mall like mira mal
Decided to give this place at Mira Mall a try and to my surprise, there was barely anyone eating there during dinner 😆 they have a old local school vibe but personally the tables and chairs were quite u comfortable 😂 if you want to catch up with a friend here, i wouldn’t suggest this place ☹️ the price is not bad for a resto in a mall like mira mall but the food quality needs some improvement
《蕃茄牛肉麵》$60 🙁
呢個牛肉麵有少少失望,個番茄湯同清湯冇乜大分別,番茄同牛肉完全唔入味😫雖然面嘅份量都真係幾多下,但完全無味咁,真心俾幾多都唔想食🥺
《台式滷肉便當》$58 🙁
滷肉飯係唔錯嘅 飯都粒粒分明 滷肉唔會太過鹹 幾好味😋但略嫌唔夠多汁 食到底變成食白飯🤣不過滷水拼盤就真心麻麻地🤢滷汁超級淡無味無道🥺
《香酥雞塊》$50 😋😋
成晚最有驚喜係呢個炸雞超級大份 味道都唔錯脆得來又唔會太油膩 好香口😋但呢個記住要趁熱食 凍左會變硬左唔好味🤧
台式滷肉便當
香酥雞塊
香酥雞塊
2019-12-13 556 views
一間裝修好特別好台灣風嘅黃店環境:所有食飯枱都係有種舊舊地嘅感覺,同台灣中學嗰啲書枱一模一樣,好有感覺🤣 有啲櫈可以會有少少搖,大家要小心🙈個佈置都幾得我中意,好多長頸鹿裝飾、漫畫書、同木製書架。比我嘅感覺係好適合影靚相如果係食物:嗌左一份牛肉便當,啲牛腩同牛筋煮得好冧同入味我會比8/10分。我個人中意食乾飯多啲,所以就覺得佢啲飯有啲濕,不過都好食。佢啲小菜都好食😋另外一入係魯肉便當,蘿蔔入味好甜無渣(好重要),豆腐干都入味,雞翼都煮到好入味好冧,煮到一咬啲骨就甩出黎😂。都係會比8/10分。再嗌左杯熱嘅百香果茶,個杯入面仲有隻🦒🥰服務:點餐要出去嗌同比錢,嗌完佢會比個識響嘅電子牌你,個牌響左就要出去拎餐。食完要自己回收成個餐盤去餐車。好似係大學食飯一樣😂💛黃色經濟圈💛一定會再幫襯!隔離間千x仲係好多人幫襯😡
一間裝修好特別好台灣風嘅黃店
環境:
如果係

食物:
嗌左一份牛肉便當,啲牛腩同牛筋煮得好冧同入味
再嗌左杯熱嘅百香果茶,個杯入面仲有隻🦒🥰

服務:

💛黃色經濟圈💛一定會再幫襯!
隔離間千x仲係好多人幫襯😡
2019-12-07 431 views
見係黃店打算幫襯下,見到滿座店員姐姐都好友善叫我地行個圈,幫我地留左臺,但係上菜等左好耐,食物質素都麻麻:番茄牛肉麵個麵真係好難食,牛腩得一舊,番茄同牛肉完全唔入味⋯⋯朋友個炸雞便當仲慘,已經等左太耐最後重要上錯炸雞麵,台式炸雞一啲都唔酥脆,得個油字。餃子套餐既餃子就幾好食,但係個麵都係好難食⋯⋯雖然話係黃店想支持下,但係唔好恃住係黃店既招牌就忽略左餐廳本身既質素😭 希望會改善,難得價錢非常親民!
見係黃店打算幫襯下,

餃子套餐既餃子就幾好食,但係個麵都係好難食⋯⋯

2019-11-05 621 views

古早味滷排骨湯麵 $58

香酥雞湯麵 $58

紫薯拿鐵 $35

水蜜桃蘇打 $35
Type of Meal
Dinner
估唔到美麗華嘅小角落有間台灣特色小店,有學生木枱同學生椅子,佈置小學班房嘅裝飾,放置大量漫畫書本。呢度好好嘅喺採用自助形式👍🏻好有回到過去嘅感覺😂古早味滷排骨湯麵 $58Taiwanese spork Cutlet with Noodles排骨配有少量菜同辣醬!排骨軟腍腍好香口。個辣醬喺重點!配湯麵同配排骨味道好夾👍🏻又唔喺麻辣酸辣個隻,點綴成個清湯麵😌香酥雞湯麵 $58Deep Fried Chicken with Noodles酥雞炸得好酥脆!個皮唔會太厚粉,好香口,雞肉質啱啱好☺️麵質厚粗,一咬就斷開,唔喺幾彈牙,食完好飽肚😳紫薯拿鐵 $35無咖啡因紫薯拿鐵,甜味淡淡的無咩紫薯味😂呢個杯令人好開心🥳飲到底杯中間有隻長頸鹿勁得意🤣最後先至發覺喺長頸鹿杯杯🤩水蜜桃蘇打 $35量杯放滿冰塊,將蘇打倒入量杯呢個畫面好治癒啊🥰味道甜甜的,帶點清澀味道🌸.❤️味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌵環境:🌕🌕🌕🌕🌑💼服務:🌕🌕🌕🌕🌑💰價錢:🌕🌕🌕🌑🌑🏵CP值: 🌕🌕🌕🌕🌕❣️回頭:🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️

古早味滷排骨湯麵 $58

💼服務:🌕🌕🌕🌕🌑
💰價錢:🌕🌕🌕🌑🌑
🏵CP值: 🌕🌕🌕🌕🌕
2019-11-02
$70 (Dinner)