2023-06-19 37 views
之前有去過尖沙咀的六両三,發現最近係港島區天后水星街開左分店,座位較寬敞,環境都係尖沙咀的木系式裝潢設計,比人感覺自然舒服。滷肉燙青菜 $28青菜有滷肉汁係面,仲可以揀走醬。鹹酥雞 $38 有配炸九層塔,影完相都好夠熱,唔會腍左,入口香脆,雞件係雞髀肉所以炸完都唔會太鞋口。半筋半肉麵 $90黎到當然要食主打嘅牛肉麵,由於叫左半筋半肉,牛筋同牛腱份量平均,每樣都有三四件左右。牛肉滷得幾入味,肉質軟腍易咬。湯底有紅燒/ 麻辣口味,朋友揀左紅燒湯頭,味道唔濃,醬油香反而突出啲。麵條亦可以揀粗幼,配搭自由選擇。滷肉飯&滷肉便當 $32 / 65個人認為坊間食台菜份量偏少,六両三比足夠份量,便當既飯應該有兩碗左右,男士絕對食得飽有餘😅滷肉較為大粒,肥瘦均勻,每一啖都係油脂香,肉汁都足夠撈勻碗飯食👍🏻整體來講,餐廳上菜都好快,份量足夠,特別係我中意食既滷肉飯。

滷肉燙青菜 $28

青菜有滷肉汁係面,仲可以揀走醬。

鹹酥雞 $38

半筋半肉麵 $90

滷肉飯&滷肉便當 $32 / 65

• 滷肉飯
2023-06-18 36 views
超級大雨就搵間台灣麵食下這家六両三餐廳, 有幾間分店,今次嚟食 天后分店牆壁裝修走台灣風咁就梗係一定要叫牛肉麵 睇餐牌牛肉麵都有幾款今次我就揀咗牛筋牛肋條麵原本叫咗流心蛋,但流心蛋賣曬轉了滷蛋牛筋夠淋, 條條分明 牛肋條, 大大條, 入口即溶炸花枝扒便當有兩大塊花枝扒,仲有台灣腸,配有些芽菜仔,底有些滷肉汁所以食晒成盒飯唔會乾滷肉燙青菜菜係油麥菜鹽酥雞即叫即炸,味道夠濃有台灣風味炸黃金地瓜條又係啱啱炸起,香脆熱辣辣原條蕃薯砌出嚟香甜軟糯白桃烏龍夠濃味整體覺得價錢合理味道不錯,再經過都可以再食下次想試下排骨便當
超級大雨就搵間台灣麵食下
這家六両三餐廳, 有幾間分店,今次嚟食 天后分店

牆壁裝修走台灣風

咁就梗係一定要叫牛肉麵
睇餐牌牛肉麵都有幾款

今次我就揀咗
牛筋牛肋條麵
原本叫咗流心蛋,但流心蛋賣曬轉了滷蛋

牛筋夠淋, 條條分明
牛肋條, 大大條, 入口即溶

炸花枝扒便當
有兩大塊花枝扒,仲有台灣腸,
配有些芽菜仔,底有些滷肉汁
所以食晒成盒飯唔會乾

滷肉燙青菜
菜係油麥菜

鹽酥雞即叫即炸,味道夠濃
有台灣風味

炸黃金地瓜條
又係啱啱炸起,香脆熱辣辣
原條蕃薯砌出嚟香甜軟糯

白桃烏龍夠濃味

整體覺得價錢合理
味道不錯,再經過都可以再食

下次想試下排骨便當

2023-06-17
$140 (Lunch)
  • 鹽酥雞
  • 牛筋牛肋條麵
  • 炸黃金地瓜條
之前喺尖沙咀食六兩三,夜晚閒閒哋都要排半個鐘,而家終於進駐天后啦,住港島嘅我唔使再過海食🥰 新分店有兩幅好靚嘅壁畫可以打卡,環境亦都較為乾淨企理同闊落,坐得舒服左,食物質素都有進步!半筋半肉牛肉麵🥩$90 (🌟9/10)呢度嘅牛肉麵湯底可以自己選擇濃度,今次揀咗標準,濃淡得宜,湯底唔似坊間一啲好鹹,落咗好多醬油嘅味道,而係食到淡淡的回甘嘅藥材味,可能因為主打冇味精,所以飲埋啲湯都唔會覺得口渴!麵條揀咗幼麵,麵質好幼細順滑,牛肉同牛筋好入味好稔!鍾意食牛筋嘅可以叫佢個淨牛筋麵,牛筋好出色,一定好好食!🫶🏻蕃茄湯麵配炸花枝蝦扒🍅$72 (🌟8.5/10)我好鍾意佢個茄湯,真係用新鮮蕃茄黎煲,食到啖啖茄肉,個調味又啱啱好唔會過甜,呢款我配咗手工粗麵,口感似烏冬爽口彈牙,另配嘅炸花枝蝦扒炸到金黃色,外皮好夠薄,花枝蝦滑都幾彈牙!滷肉飯🤎$32 (🌟9/10)絕對係超級CP值高之選!唔好睇佢細細碗,但啲珍珠米係裝到滿晒,一個女仔可能食唔晒添,比得夠多汁食到最底都仲有汁,正!滷肉肥瘦平均,亦一啲都唔韌,肉香同油脂香同時喺口腔爆發,真係好岩香港人口味,必食🤞🏻皮蛋豆腐$48 (🌟7.5/10)醬汁係

半筋半肉牛肉麵🥩
$90 (🌟9/10)

蕃茄湯麵配炸花枝蝦扒🍅
$72 (🌟8.5/10)

滷肉飯🤎
$32 (🌟9/10)

皮蛋豆腐
$48 (🌟7.5/10)

醬汁係靈魂所在,甜甜地撈落冰凍嘅滑豆腐食簡直一流,仲有超級多木魚碎!不過相比起滷肉飯嘅Cp值就真係高好多啦

胚芽咖啡☕️
$29 (🌟9/10)

呢個飲品真係超推薦!胚芽甜甜地帶麥香嘅味道加埋沙沙地嘅口感絕對令人飲上癮,配埋重奶香嘅咖啡,香滑而不苦澀,非常好飲🫶🏻🫶🏻🫶🏻 同埋我揀咗3分甜都已經幾甜,建議唔好叫標準甜度~

茉香蘋果🍎
$22 (🌟6/10)
雖然佢標榜無糖,但我覺得都幾甜,同埋都係似香精味,胚芽咖啡較自然岩我口味~

總評:可能因為係新店,我覺得呢度嘅廚房好有心機煮,主菜樣樣都好食,每個細節位都照顧到,樓面員工都好親切有禮貌,希望之後可以保持住呢個水準,自然會有回頭客🫶🏻

2023-06-05
  • 半筋半肉麵
  • 蕃茄湯麵配炸花枝蝦扒
  • 滷肉飯
  • 胚芽咖啡
北角水星街最近開咗間台灣食店 ,因為前兩手食店都做得唔好 , 有啲陰影, 所以一直都冇試到呢一間新店。 今日因為落雨, 諗住將就啲試下啦,一試之下, 發現新大陸, 驚喜不斷 ,原來錯過咗好味又實惠嘅小店。 印像中台灣食店嘅小食都係好的骰, 細細份,於是我哋就隨便點咗幾個小食, 點知份量係遠多過我哋預期, 又叫咗兩個主食套餐,一個係滷肉飯定食,一個係蕃茄燒豬頸肉拉面。等食物時,環顧四周 ,餐廳裝修純樸自然 ,牆上嘅畫作除咗介紹特色食物, 仲標明絕對冇味精 ,畫風有啲懷舊, 睇落舒服溫馨, 有家的感覺 。第一個小食: 豆腐皮蛋 ,一大塊豆腐, 四塊皮蛋,仲有好多木魚碎, 加上醬汁蔥花, 一個清新好味嘅小食, 吸睛又誘惑。第二個小食, 涼拌小黃瓜 🥒🥒,脆脆嘅黃瓜, 經過醃製 ,少少酸甜 ,食落非常開胃清新, 係必點嘅小食, 見到旁邊好多枱都有。第三個小食, 鹽酥雞 ,🐔🐔雞塊炸得香脆, 入面啲肉仲係好juicy, 醃得夠入味 ,越食越想食, 停唔到口 ,雖然係小食, 分量一啲都唔少, 抵食。食完小食 ,就到主食, 滷肉飯定食, 內容好豐富 ,滷得好好味嘅肉塊, 肥少瘦多, 鋪喺飯面 ,配菜

食完小食 ,就到主食, 滷肉飯定食, 內容好豐富 ,滷得好好味嘅肉塊, 肥少瘦多, 鋪喺飯面 ,配菜有一個超好味嘅滷水蛋, 台灣香腸, 椰菜 ,芽菜, 醃蘿蔔 ,做到葷素搭配, 健康好味 ,分量充足 ,再大食嘅人都應該足夠。

蕃茄湯燒豬頸肉拉麵, 又係一個有份量嘅套餐 ,一大碟燒得甘香嘅豬頸肉, 一碗滿佈蕃茄嘅蕃茄湯拉麵 ,食落麵香煙韌, 蕃茄濃湯開胃, 豬頸肉係多汁美味, 唔會乾唔會柴, 比期望中更加好食。

真係食得好開心好滿足 ,最後更加要讚套餐附送嘅飲品 ,我哋叫咗古早味奶茶同埋胚芽奶茶 ,兩杯都好大杯好熱, 濃香嘅奶茶 ,唔係好甜, 特別係胚芽奶茶 ,眾所周知胚牙有人體需要嘅維他命b ,非常有益健康 ,仲要好好味添 。

真係估唔到一間橫街小店, 可以提供更高質素嘅食物 ,而且價錢實惠 ,性價比高 ,真係造福街坊。
問下老闆點解叫六兩三 ,原來六兩三係指每份主食嘅重量 ,劃一均等 ,保證有足夠嘅份量,真係童叟無欺 ,真誠待客。
叫了三寶麵等約20min, ok的湯幾好飲,牛筋牛展都幾好食,牛肋肉就好硬難咬. 所以我俾4粒星.另外叫了一杯凍蜜糖柑桔職員應該睇錯來了杯熱的…要求換回一杯凍的,最後裝了一杯新膠杯,說是凍的,但實際上是…內裡的飲品是熱的,放了幾粒冰,結果杯野還是暖的… 不是像其他客冰凍的… 職員回覆是這樣的… 也沒不好意思…無言…最後再叫左個炸蝦扒,都ok好食!不過重要的牛好壞參半,而且服務不好,省那少少成本.已blacklist, 不會再幫襯!
叫了三寶麵
等約20min, ok的

另外叫了一杯凍蜜糖柑桔
職員應該睇錯來了杯熱的…
職員回覆是這樣的… 也沒不好意思…
無言…

最後再叫左個炸蝦扒,都ok好食!

不過重要的牛好壞參半,而且服務不好,省那少少成本.

已blacklist, 不會再幫襯!

2023-04-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
!!
2023-04-07 1736 views
5年前仲係做飲食版個陣識左呢間叫六兩三既台灣牛肉麵店5年後機緣巧合之下再次品嚐到佢既出品而家係天后炮台山附近開左新分店即係而家有尖沙咀,天后,觀塘共3間分店餐牌上既選擇亦豐富左好多估唔到連手打肉丸同番茄濃湯麵都有得食港島區朋友想食牛肉麵,台灣便當,小吃等等,可以過黎呢邊試下呢間#六兩三台灣牛肉麵 落單係用電話落單牛肉麵有粗麵或幼麵選擇連湯底既濃淡都有得選擇,設淡/濃/標準可選紅燒或麻辣另一主打就係便當系列我地呢款係炸花枝蝦扒便當$732件花枝扒加上海量配菜,肉腸,滷蛋好豐富好滿足,好抵食好大盒!個花枝扒個味係幾有肉汁,口感脆身彈牙澳洲和牛牛筋丸,爽彈有肉汁!夠驚喜!紅燒牛三寶拼盤 (牛腱/牛筋/牛肋條)滷到好入味!超軟嫩!牛筋巨大化!好大條! 牛肉超軟淋大滿足~仲有番茄紅燒豬頸肉麵$76唔食牛既朋友可選呢款番茄超濃郁,好似飲緊啖啖番茄咁順口!湯底濃中帶一點酸,味道自然!評分8.5/10平均消費$100/人天后水星街9-11號鉅利大廈地舖G/F, Kui Lee Building, 9-11 Mercury Street, Tin Hau港鐵炮台山站 A 出口, 步行約5分鐘#六兩三
5年前仲係做飲食版個陣識左呢間叫六兩三既台灣牛肉麵店
5年後機緣巧合之下再次品嚐到佢既出品
而家係天后炮台山附近開左新分店
即係而家有尖沙咀,天后,觀塘共3間分店

餐牌上既選擇亦豐富左好多
估唔到連手打肉丸同番茄濃湯麵都有得食
落單係用電話落單
牛肉麵有粗麵或幼麵選擇
連湯底既濃淡都有得選擇,設淡/濃/標準
可選紅燒或麻辣

另一主打就係便當系列
我地呢款係炸花枝蝦扒便當$73
2件花枝扒加上海量配菜,肉腸,滷蛋
好豐富好滿足,好抵食好大盒!
個花枝扒個味係幾有肉汁,口感脆身彈牙

澳洲和牛牛筋丸,爽彈有肉汁!夠驚喜!

紅燒牛三寶拼盤 (牛腱/牛筋/牛肋條)

仲有番茄紅燒豬頸肉麵$76
唔食牛既朋友可選呢款
番茄超濃郁,好似飲緊啖啖番茄咁順口!
湯底濃中帶一點酸,味道自然!

評分8.5/10
平均消費$100/人